The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.05.2010, 14:33
Prawda jest taka, że gdyby Cupiał miał wystarczającą cierpliwość, a także gdyby powierzył rządzenie Wisła profesjonalistom, to w trakcie 13 lat sponsorowania Wisły mielibyśmy 12 tytułów mistrzowskich, Ligę Mistrzów i sukcesy w Pucharach. I odbyłoby się to przy tych samych nakładach, które poczynił. No ale wyobraźcie sobie w jakich kompleksach byłaby reszta Polski, a poza tym nie byłoby emocji tylko zastanawianie się ile do zero ogolimy frajerów - tak było za czasów pierwszej kadencji Kasperczaka. Poza tym popatrzcie na Legię, gdzie nie wyciągnięto wniosków z błędów popełnionych przez Wisłę i utopiono jeszcze większą ilość pieniędzy, a mają drużynę, z które żaden piłkarz nie zagrałby w pierwszej 11 Wisły.
Odpowiedz cytując
Grzadq
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 21.05.2010, 19:56
Cytat:
co ty chłopie pierdo**sz... gdyby nie Pan C. to Wisła nie osiągnęła by tego co osiągneła...
Powieś sobie jeszcze plakaty z Wisła - Schalke na suficie i żyj wspomnieniami, pozdrawiam.

Cytat:
Jakby to ode mnie zależało miałbys bana chłopie.

Wolisz przeciętniaka Co ty pierd**** Wisła zajmuje drugie miejsce i lamentujesz a teraz piszesz że wolisz przeciętniaka Jakbyś miał przeciętniaka to bys pewnie nei siedział nawet na tym forum bo nie byłoby ŻADNEJ nadziei na lepsze jutro...
Całe szczęście od Ciebie nie zależy.

Tak, wole odejście z klubu pana Bogusia niż cokolwiek innego. Jakbym miał przeciętniaka to i tak bym siedział na forum i dalej chodził na mecze Wisły bo mimo że nie jestem jakimś hoolsem, nie mam rekordów wyjazdowych, kocham Wisłę na dobre i na złe i będę chodził na mecze choćby nie wiem co. I właśnie dlatego zależy mi na jej dobru i mam dosyć patrzenia jak pan Cupiał pogrywa sobie z naszą Wisełką. Wisła zajęła drugie miejsce i co pytam się? Co z tego? Odejdzie, całkiem możliwe, Marcelo, po tym sezonie, bramkarza nowego nie kupimy, ruszymy na ligę europejską z Juszczykiem w bramce i Kirmem i Łobodzińskim na skrzydłach. A wiesz w ogóle jak wyglądają obecnie struktury Wisły? Że nie ma nikogo kompetentnego, nie ma zarzadu, nie ma nikogo? I co, mam przyklasnąć i mówić że caaaaaaaałe szczęście że mamy Cupiała?

Cytat:
Ten "łysolek" ma więcej zasług dla tego klubu niż Żurawski, Frankowski, Kasperczak, czy Skorża razem wzięci. Zapewne nie pamiętasz II ligi, albo sezonu 96/97 w I lidze. Doceniłbyś to co dał Ci Cupiał przez te lata. (...)
Zasługi, zasługi, zasługi ... Zaiste, nie pamiętam ani 2 ligi, ani pierwszej ligi, odkąd mój piłkarski świat się rozpoczął to Wisła od zawsze rządziła, i na pewno ogromna w tym zasługa Cupiała. Ale ile można jechać na "zasługach"? I co, super jest, cacy teraz? Może mi powiesz że w Wiśle dobrze się dzieje? Że Cupiał poważnie traktuje ten klub? Nie, zainwestował, zraził się, a teraz bawi się jak zabawką. A na to moje kibicowskie serce burzy się i gardzi takimi ludźmi.

Cytat:
Jesteśmy chyba zdani na Bogusława .....
I to mnie strasznie martwi. Nie widać perspektyw na lepsze jutro. Wątpię żeby ktoś kupił Wisłę za te 50 mln, albo żeby Boguś znalazł jakiegoś innego sponsora. Gdybym pare lat temu spotkał go na ulicy face to face to bym mu powiedział "dzięki Panie Bogusławie za Wisłę", teraz bym najchętniej powiedział "panie ****a, albo w jedną albo w drugą".

Jesteśmy pośmiewiskiem w Polsce, ktoś nie zauważył? Że klub bez prezesów, bez zarządu, bez marketingu, bez inwestycji, bez bazy treningowej, bez transferów.

Nurković czekał podobno na stacji benzynowej, a Onyszko parę tygodni ustalał warunki kontraktu. Z Wojciechowskim w 2 godziny się dogadał. Ktoś coś jeszcze chce o zasługach Bogusia pisać? No to pozdrawiam, żyjcie dalej przeszłością i oglądajcie powtórki meczów z Schalke.

*A tymczasem Polonia W-wa w przyszłym sezonie będzie nam deptać po piętach. I Przyrowski nam już 3 punktów nie da.
Ostatnio edytowane przez Grzadq : 21.05.2010 o godz. 20:00.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 21.05.2010, 20:21
Grzadqu => masz sporo racji w ocenie obecnej sytuacji w Wiśle, ale to nie zmienia faktu, ile Cupiał dla tego klubu zrobił. Oczywiście, że nie powinno się cały czas żyć przeszłością, ale przeszłości nie należy również zapominać. To kawałek historii naszego klubu. Dlatego obrażanie Cupiała nie jest na miejscu.
Odpowiedz cytując
Grzadq
Senior Member

Stary 21.05.2010, 20:50
Oczywiście że nie należy zapominać. Dla Cupiała bardzo ważne miejsce w historii naszej Wisły, ale ... z Bogiem.

Dlaczego wszyscy mieli takie ciśnienie żeby to Amica zdobyła "majstra"? Raczej nie dlatego, żeby była pewna "nowość", żeby przerwać hegemonie Wisły i Legii bo gdy mistrza zdobywało Zagłębie to takich ochów achów nie było. Nie, chodzi o to że mistrza zdobył klub który wreszcie, realnie, ma szansę na awans do LM. Wisła wiele razy już zawodziła, ale to nawet nie o to chodzi. Wisła, przy obecnej polityce Cupiała, nie ma żadnych szans na awans do LM. Brakuje wszystkiego, organizacyjnie wiadomo jak jest. Cupiał po tym sezonie zatrudni nowego trenera, wróci Basałaj, może się uda kupić jakiegoś Nowaka dla zmydlenia oczu + kilka innych z kontraktami na ręce ("jakże wspaniałych, utalentowanych piłkarzy) i będzie kolejna Levadia czy Valerenga. A Cupiał do wpadce znowu "zakręci kurek" (sic!) i znowu będzie kara dla piłkarzy ...

Lech, co by o nich nie mówić i jak się z nich nie śmiać, jest dobrze zorganizowanym klubem. Po odejściu Murawskiego dziura została ogromna, ale jakoś starają się ją załatać. Krivets którym się interesowała Wisła (a Skorża przyznał nawet że nie śnił o takim piłkarzy za takie pieniądze) można powiedzieć dał Lechowi mistrzostwo, strzelając bramkę na 2:1 Ruchowi. Odejdzie Lewy? Na pewno odejdzie, ale na jego miejsce ściągną kolejnego piłkarza który postara się zapchać dziurę po Lewym. Transfer "gotówkowy".

Wisła? Śmiech na sali. A tak naprawdę fenomen. Że klub bez gotówkowych transferów, bez prezesa, z długami, bez bazy treningowej, że taki klub może być mistrzem Polski. Ano może, ale tylko dlatego że to polskie piekiełko. Niestety, na LM to za mało i Wisła znowu odbiłaby się od tych bram jak balonik. Albo chcemy być klubem pokroju Ajaxu, Schalke czy Club Brugge czyli porządnych średniaków europejskich, albo liczymy na farta jak Artmedia. W obecnej sytuacji to Lech, przy obecnej polityce, ma największe szansę na LM.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 21.05.2010, 20:51
Grzadq
Cytat:
Tak, wole odejście z klubu pana Bogusia niż cokolwiek innego. Jakbym miał przeciętniaka to i tak bym siedział na forum i dalej chodził na mecze Wisły bo mimo że nie jestem jakimś hoolsem, nie mam rekordów wyjazdowych, kocham Wisłę na dobre i na złe i będę chodził na mecze choćby nie wiem co. I właśnie dlatego zależy mi na jej dobru i mam dosyć patrzenia jak pan Cupiał pogrywa sobie z naszą Wisełką. Wisła zajęła drugie miejsce i co pytam się? Co z tego? Odejdzie, całkiem możliwe, Marcelo, po tym sezonie, bramkarza nowego nie kupimy, ruszymy na ligę europejską z Juszczykiem w bramce i Kirmem i Łobodzińskim na skrzydłach. A wiesz w ogóle jak wyglądają obecnie struktury Wisły? Że nie ma nikogo kompetentnego, nie ma zarzadu, nie ma nikogo? I co, mam przyklasnąć i mówić że caaaaaaaałe szczęście że mamy Cupiała?
prawdopodobnie nie chodziłbyś na mecze Wisły,bo nazwyczajniej w świecie pewnienie poniewierałaby sie gdzieś po trzecich ligach.a sam napisałeś,że nie znasz Wisły z lat przedcupiałowych.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 21.05.2010, 21:03
Mamy stadion, na meczach nie już takiej patologi jak kiedyś, ślamazarnie ale wszystko idzie do przodu. Nadszedł czas aby zastanowić się czy Wisła nie powinna mieć kogoś lepszego niż Cupiał. Nie możemy żyć wiecznie tym co był przed Cupiałem za Cupiała i jego 7 mistrzami polski. To bezsensu. KAŻDY z nas wie że Cupiał jest średnim właścicielem. Gdyby nie ON to być może nie byłoby tego co teraz jest. Fakty są takie jesteśmy utytułowanym klubem z historią, z kibicami ze stadionem. Zasługujemy na coś lepszego niż szopka co okienko transferowe. Nie możemy bać się tego co będzie jeśli Cupiał odejdzie. My kibice musimy mu pokazać że się tego nie boimy, niech w końcu się obudzi, nie możemy żyć w strachu że jak Cupiał odejdzie to będzie 2 liga itp. Jesteśmy jak żona która boi się odejść od męża który ją biję. Kiedyś dał jej wspaniałe momenty, dzięki niemu ma co jeść ale nie jest już tak kolorowo.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 21.05.2010 o godz. 21:21.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 21.05.2010, 21:22
A kogo byście chcieli?
Waltera? Filipiaka? Wojciechowskiego? Krauze?
Jedynie Rutkowski trzyma Lecha za mordę, a cała reszta gdzie?
W głowach Wam się nie poprzewracało?
Jest źle w klubie, każdy to widzi, ale mam nadzieję, że Cupiał również to dostrzega. A że jest ambitny i nie znosi porażek wierzę, że poukłada sytuację w klubie.
Odpowiedz cytując
waldek1
Junior Member

Od: 05.2010

Stary 21.05.2010, 23:05
Niestety musze poprzec krytykow Pana Cupiala.
Na pewno dobro Wisly jest dla niego bardzo wazne i kibicuje jej szczerze. Ale sadze, ze cale zlo wynika z charakteru Pana Cupiala. Jest on strasznym cholerykiem, ma hustawki nastrojow, po niepowodzeniach chce sprzedawac klub, potem sie rozmysla - ktos dobrze go znajacy napisal niedawno, ze kiedys zmienial kluczowa decyzje w sprawie Wisly 3 razy w ciagu jednego dnia! Nie ma zadnych dlugoterminowych planow wobec Wisly - dominuje u niego krotkoterminowe podejscie do tematu. Jesli jest niepowodzenie to wkurzy sie, wywali trenera, zarzad, powola nowy ale musi byc mu on byc bezwzglednie posluszny. Moze byc mierny byle by byl mu wierny. Nie zatrudni ludzi kompetentnych w Wisle bo sam chce o wszystkich kluczowych sprawach decydowac - to urodzony dyktator. Przypuszczam, ze te wszystkie ciagnace sie tygodniami nieudane rozmowy transferowe wynkaja z tego, ze w naszym zarzadzie sa (moze bardziej odpowiednie slowo- byli bo teraz to jakies niedobitki zarzadu zostaly) ludzie ktorzy trzesa portkami przed P. Cupialem i boja sie podjac jakakolwiek decyzje - bo a nuz Pan Boguslaw wstal dzis lewa noga cos mu sie nie spodoba i nas wy.....oli z roboty (tak jak bylo z dzialem marketingu w Wisle 0,5 roku temu).
Dlatego proponuje zrzute wsrod kibicow Wisly na Psychologa dla P.Boguslawa. Pomogl Malyszowi to moze pomoze P. Cupialowi (to oczywiscie zart)
Zastanawialiscie sie dlaczego Mielcarski odszedl z Wisly - bo mial dosyc sytuacji w ktorej nie moze podjac zadnej decyzji bo wszystko zalezy tylko od P Boguslawa i jego klakierow. Nie pasowala mu rola figuranta (tak jak Wilczkowi) - chcial miec realna wladze, a sie nie dalo.
Wszystkie te mankamenty zarzadzania Wisla byly pokrtywane strumieniem gotowki, ktory plynal od wlasciciela
i byl najwiekszy w Polsce. Gdy zrodelko wyschlo okazalo sie sie , ze Wisla nie-rzadem stoi (nie mylic z domem publicznym).
Reasumujac: P Cupial chce dobra Wisly ale nie potrafi tego uczynic. Traktuje Wisle jak swoja prywatna zabawke, a jej kibicow ma tam gdzie slonce nie dochodzi.
Howgh!
Odpowiedz cytując
Grzadq
Senior Member

Stary 22.05.2010, 05:47
Cytat:
prawdopodobnie nie chodziłbyś na mecze Wisły,bo nazwyczajniej w świecie pewnienie poniewierałaby sie gdzieś po trzecich ligach.a sam napisałeś,że nie znasz Wisły z lat przedcupiałowych.
Prawdopodobnie wiem co bym robił a co nie, no chyba że picasso wie lepiej.
Nie znam Wisły z lat przedcupiałowych bo mi latków na tyle nie starczyło żeby znać. Od zawsze Wisła była wielka i najlepsza, już w podstawówce z zajęć się uciekało żeby relacji z interem posłuchać. Nie pamiętam 1 i 2 lig i chyba jestem pojebany, że chce żeby mój klub cały czas był najlepszy, a nie spadał w zastraszającym tempie z tej góry.
"Poniewierałaby" ... pewnie tak, tylko co, kolejny fanatyk przeszłości? Doceniam to co zrobił Cupiał, doceniam że to dzięki temu facetowi i jego kasiorze mogłem z językiem na brodzie wpatrywać się w czerwone koszulki na ekranie telewizora, zapamiętywać pierwsze nazwiska (Kaliciak ^^) i wiedzieć że kibicuje najlepszej drużynie w Polsce. Ależ ****a mać, ile można? Szacunek, respekt, poważanie dla Cupiała za to co zrobił ale koniec zabawy. Jest źle i trzeba o tym głośno zacząć mówić.

Cytat:
A kogo byście chcieli?
Waltera? Filipiaka? Wojciechowskiego? Krauze?
Jedynie Rutkowski trzyma Lecha za mordę, a cała reszta gdzie?
W głowach Wam się nie poprzewracało?
Jest źle w klubie, każdy to widzi, ale mam nadzieję, że Cupiał również to dostrzega. A że jest ambitny i nie znosi porażek wierzę, że poukłada sytuację w klubie.
Nie chcę się w tym temacie za bardzo wypowiadać, bo nie znam realiów. W mojej ocenie znalezienie nowego właściciela dla tak medialnego klubu jakim jest Wisła nie powinno stanowić bariery nie do przejścia. Był swojego czasu Kita, który chciał wykupić klub. Mówię, nie znam realiów dlatego się nie wypowiadam. Ale naprawdę, serio serio, wolałbym nawet dużo biedniejszego właściciela który by mówił : "mamy do wydania tyle a tyle na transfery". Koniec, kropka. Bez szopek, bez obiecanek jak to teraz będzie super i cacy, bez czytania artykułów o porządkach w klubie (co pół roku taki) i o nowej fali inwestycji Cupiała w Wisłę. Bez nakreślania świetlanej przyszłości, a potem twardego lądowania na dupie i czytania jak to Nurković czekał na decyzję parę godzin na stacji benzynowej i się nie doczekał, zaś Onyszko dogadał się z Polonią Warszawa (13 drużyna w "ekstraklasie") w 2 godziny. Bez czytania codziennie nowych artykułów kogo "kupuje" Wisła, a potem się okaże że sprzedamy Marcelo, sprzedamy Głowę a w ich miejsce wróci Kowalczyk i jakiegoś zawodnika z kontraktem na ręku "dokupi" się.
Naprawdę, chciałbym mieć jasną sytuację. Mamy tyle a tyle kasy na transfery, zdobędziecie mistrza, będzie więcej. Onyszko? Nie, nie bierzemy go bo za stary / słaby / kontrowersyjny (a nie bo nie ma kto decyzji podjąć!!!!!!!!). A gdzie baza treningowa? Czy nie lepiej zamiast kupować wychowywać? Ja rozumiem że Barceloną nie jesteśmy i Messiego, Fabregasa i Xaviego nie wychowamy, ale jakieś minimum powinno być!!

Serce mi krwawi z żalu, kiedy patrze na to co się obecnie dzieje. I nie będę przyklaskiwał wszystkim i mówił "no coooo Ty, bana za taki tekst, dzięki panu szanownemu habilitowanemu Bogusławowi Cupiałowi osiągnęliśmy wszystko!!"
Zajebiście, szkoda teraz że to wszystko sukcesywnie tracimy.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 22.05.2010, 09:41
W kontekście naszej polityki sportowo-finansowej: najbardziej martwią 2 artykuły - z GW i GK o podobnej wymowie. Wieszczące trudne czasy w klubie, politykę zaciskania pasa i kończące się konstatacją, że obecne wicemistrzostwo w przyszłym sezonie może być nieosiągalne.

1 artykuł jeszcze by niepokoił. 2, w sensownych dziennikach i opierające się na różnych źródłach, muszą niepokoić.

Szczerze powiedziawszy, przed sezonem liczyłem że przecierpimy rok poza Reymonta, może być bryndza ale po roku, na nowym stadionie zacznie się powolne budowanie nowej, silnej Wisły. Nie oczekiwałem cudów, kupowania gwiazdorów po 1 mln €. Ale oczekiwałem profesjonalnego zarządu, spójnej wizji przyszłości, sprawnego marketingu (akcji promocyjnych, pozwalających na zapełnienie stadionu) i uzupełnienia składu 2-3 ciekawszymi piłkarzami, niekoniecznie za duże pieniądze.

Na razie widzę, że nic takiego się nie dzieje, wszystko w zawieszeniu. Ja się pytam: na co Cupiał czeka? Aż wygra w Lotto 20 milionów? Bo konkurencja nie śpi, w lipcu mieliśmy wrócić na stadion przy Reymonta a ciągle nie dogadaliśmy się z miastem. Nie wiadomo, po ile będą karnety na przyszły sezon, kto jest prezesem, kto jest trenerem, jaka będzie kadra...

Powiem szczerze, wygląda to tragicznie.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 22.05.2010, 10:08
Co prawda jak nie mogę patrzeć na ciągle tych samych ludzi co przychodzą i odchodzą z Wisły. To może Basałaj się tym zajmie jak obejmie pozycje 1 czerwca ale dla mnie to jest trochę chore. Po pierwsze wszyscy wiedzą że kontrakty się kończą można było już wyłapać kilku chłopaków z polski przecież na kontrakty by nas było stać a już jakaś głębia składu była by zapewniona. A tak to nie ma nic bez sponsora, bez umowy na stadion w ogóle ja nie wiem jak ten klub jest w stanie funkcjonować jak wszystko się załatwia że tak powiem korespondencyjnie z Bossem.
Odpowiedz cytując
glutusmaximus
Member

Od: 02.2006

Stary 23.05.2010, 12:29
Czy może ktoś z osób naprawdę zorientowanych napisać ile wynosi tzw. dług Wisły względem Cupiała. Jakieś 4 lata temu podawana była kwota 80 mln zł. Od tego czasu Cupiał zgarnia kasę z każdego transferu z Wisły. Może ktoś ma dostęp do sprawozdań finansowych spółki za ostatnie lata. ( niektóre są publikowane w Monitorze B). Można by wtedy sprawdzić ile kasy w ostatnich latach wyszło ze spółki i wtedy mielibyśmy jasność gdzie podziały się transfery, wzmocnienia i inwestycje w klub.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 23.05.2010, 23:16
flamengista napisał(a):Wyświetl post
W kontekście naszej polityki sportowo-finansowej: najbardziej martwią 2 artykuły - z GW i GK o podobnej wymowie. Wieszczące trudne czasy w klubie, politykę zaciskania pasa i kończące się konstatacją, że obecne wicemistrzostwo w przyszłym sezonie może być nieosiągalne.

1 artykuł jeszcze by niepokoił. 2, w sensownych dziennikach i opierające się na różnych źródłach, muszą niepokoić.

Szczerze powiedziawszy, przed sezonem liczyłem że przecierpimy rok poza Reymonta, może być bryndza ale po roku, na nowym stadionie zacznie się powolne budowanie nowej, silnej Wisły. Nie oczekiwałem cudów, kupowania gwiazdorów po 1 mln €. Ale oczekiwałem profesjonalnego zarządu, spójnej wizji przyszłości, sprawnego marketingu (akcji promocyjnych, pozwalających na zapełnienie stadionu) i uzupełnienia składu 2-3 ciekawszymi piłkarzami, niekoniecznie za duże pieniądze.

Na razie widzę, że nic takiego się nie dzieje, wszystko w zawieszeniu. Ja się pytam: na co Cupiał czeka? Aż wygra w Lotto 20 milionów? Bo konkurencja nie śpi, w lipcu mieliśmy wrócić na stadion przy Reymonta a ciągle nie dogadaliśmy się z miastem. Nie wiadomo, po ile będą karnety na przyszły sezon, kto jest prezesem, kto jest trenerem, jaka będzie kadra...

Powiem szczerze, wygląda to tragicznie.

Ja tez podzielam twoje obawy ale mam jednak nadzieje ze szybko wyjdziemy jakos na prostą.

Nie moze byc tak ze w tym klubie tak naprawde nic nie wiadomo.Co my jestesmy Izolator Boguchwała?To w 6 lidze moga sie dziac takie abusurdy typu "Dzis trenerem Jozek,jutro Heniek".ale w Wisle w tak medialnym i szanowanym klubie takie sprawy jak zarzad,trener ,sztab,dyrektorzy to wszytko powinno byc poukladane czysto i przejzyscie,jak prześcieradło zolnierza w wojsku.

Nowy stadion bedzie za 2 miesciace a tymczasem jakby to jakies widomo bylo,sytuacja typu :"No co sie tam buduje ,ale zeby cos wieciej powiedziec,to niezabardzo"
Niewiem ,ale przeciez juz teraz powinno sie myslec jak od strony marketingu przyciagnac rodziny,studentow ,a do tego powinno juz skompektowac sie sztab kompetentnych ludzi,a u nas cisza jak w puszczy białowieskiej.
Ktos tu juz pisal ze chcial by zeby wreszcie przestano mydlic kibicom oczy i jasno zadeklarowano w ktora strone Wisla bedzie szła.
Niestety dalej tego nie wiadomo,bo sam wlascilciel chyba nie wie co robic,dokladac czy zabierac .Sam juz nie wiem ,ale wolalbym i kogos biedniejszego od Cupiala ale kogos kto powie mamy np 2 mln E na transfery,montujemy sztab trenerow,jakis pion marketingu ,zeby to ruszylo.
Na razie to praktycznie Wisla od 2-3 lat cofa sie w rozwoju i dzis pilkarze wybieraja Polonie Warszawa niz 12 krotnego Mistrza Polski.
No coz pozostaje nam nerwowo wyczekowiac kolejncy ruchow ,ale jesli nie zabiarzemy sie w ciagu tego roku do przodu to widzac rozwoj Amiki,Legii ,,obudzimy sie niedlugo za nimi pod kazdym wzgledem.Musimy ich juz teraz nieco podgonic a preciez oni tez nie spia ,tylko systematycznie pracuja nad lepsza jakosca swoich klubow.Wisla musie sie obudzic ,i na nowo odrodzic swoja polityke ,bo jedno jest pewnie -TAK DALEJ BYC NIE MOZE.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
kibicwisły1906
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 24.05.2010, 08:32
http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...tml#material_1

Ten tydzień będzie kluczowy dla najbliższej przyszłości naszego klubu...

Wróble ćwierkają że będziemy mieli nowego trenera - nie Polaka... z tego co udało mi się dowiedzieć miałby zostać przedstawiony na konferencji wraz z nowym (starym) prezesem Bogdanem Basałajem - chociaż wcale nie jest powiedziane, że to właśnie on zostanie prezesem - są spore rozbieżności - Basałaj chciałby w 100% uniezależnić Wisłę od Telefoniki - przede wszystkim personalnie w zarządzie i RN - bezpośrednio załatwiać sprawy z Cupiałem - niestety ale do tej pory przepływ informacji w klubie jest fatalny, ciekawe ile transferów przez to nie powiodło się...
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 24.05.2010, 08:43
Na te ćwierkające wróble najlepsza jest wiatrówka, kal. 5,5 mm.
A pomysł Basałaja może i nie jest zły. Chłop chyb awidzi, że spece z Telefoniki mają klub w głębokim poważaniu...
Odpowiedz cytując
SlawekS
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 24.05.2010, 08:48
Czy plotki na temat dużej kasy jaką Wisła potencjalnie jest w stanie wyłożyć za dwóch graczy Ruchu jest w Waszej ocenie pozytywna zmiana myślenia Cupiała na temat przyszłości Wisły?
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 24.05.2010, 08:51
kacpergawlo napisał(a):Wyświetl post
Cupiał jednak nic sobie nie robi z tego że z roku na rok z drużyną jest coraz gorzej. Ja się mu nie dziwię, wpakować tyle kasy i zaprzepaścić to wszystko to tylko Wisła potrafi, ale jeśli się wypalił to niech sprzeda klub i może znajdzie się ktoś kto w niego zainwestuje, a nie tylko wolne transfery.
To znajdź kogoś, to ten klub kupi i wal z tym od razu do Cupiała.
Ostatnio edytowane przez KOMINEK : 24.05.2010 o godz. 09:21.
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 24.05.2010, 09:12
ciekaw jestem jakie to rady podsuwa pan Rogala, -"doradca"
Odpowiedz cytując
Grzadq
Senior Member

Stary 24.05.2010, 09:18
Cytat:
Czy plotki na temat dużej kasy jaką Wisła potencjalnie jest w stanie wyłożyć za dwóch graczy Ruchu jest w Waszej ocenie pozytywna zmiana myślenia Cupiała na temat przyszłości Wisły?
Nie, bo takich artykułów dziennie pojawia się x.

Po pierwsze primo:
- to są tylko plotki, jak zobacze któregoś z nich w koszulce Wisły na prezentacji to uwierze

Po drugie primo:
- Wisła oferuje 1.3 mln euro za obu, co i tak jest śmiechem na sali bo Ruch żąda 1.5 mln euro tylko za Sobiecha. To co, Sadloka dorzucą gratis?

Po trzecie primo:
- transfer "gotówkowy" na pewno będzie jakiś. Jeden medialny, porządny, typu Sadlok, typu Nowak, odejdzie (stfu stfu) Marcelo albo Głowa, resztę dokupi się z kartami na ręku. Jak uważasz, czy kupno jednego piłkarza zmieni oblicze Wisły? Dalej Pawełek będzie straszył na bramce, a była okazja do kupna Onyszki. I tak dalej.

Dlatego nawet jak Wisła kupi w tym okienku jednego piłkarza za dużo $$$, to to nic nie zmieni. Potrzeba kilku przemyślanych, gotówkowych transferów, potrzeba jakiejś linii rozwoju na przyszłość, a nie życia carpe diem.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 24.05.2010, 09:18
SlawekS napisał(a):Wyświetl post
Jak sam napisałeś, na razie są to plotki, wstrzymamy się więc do czasu, aż przeprowadzimy jakieś gotówkowe transfery. Wtedy będzie można ocenić, czy się Cupiałowi od nowa zachciało, czy dalej mu się nie chce. Bo to, że kasę ma, to chyba jasne. Pytanie, czy ma ochotę ją wydać.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 24.05.2010, 09:27
kibicwisły1906 napisał(a):Wyświetl post
prezesem Bogdanem Basałajem - chociaż wcale nie jest powiedziane, że to właśnie on zostanie prezesem - są spore rozbieżności - Basałaj chciałby w 100% uniezależnić Wisłę od Telefoniki - przede wszystkim personalnie w zarządzie i RN ...
Basałaj widać nie ma zamiaru już być tylko figurantem. Stawia warunki i coś czuje,że Basałaj prezesem nie będzie.
Bo jak facet ma ambicje,to nie będzie robił z siebie idioty za kilka dukatów. I nię będzie przyjmował na siebie ciosów za słabą,niejaką politykę klubu. Warunki stawiane przez Basałaja dobrze o nim tylko świadczą. Jesli z róznych względów nie zostanie prezesem,oznaczac to tylo może,że kolejny prezes to kolejny figurant. A klub nadal będzie działał bez ładu i składu.

O ofercie dla Ruchu zapomnijcie. Nie bądzcie pelikany,ktore wszystko łykają.
Kiedyś nawet tutaj dyskutowaliśmy aby złozyć oferte CHFC za Anelkę..nie wazne ile,nie wazne jak,ale jakby to brzmiałoWisła chce kupić Anelkę. Chelsea odrzuciła ofertę. Gadania byloby na pół roku, podobnie ma się rzecz teraz.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
ociec Ciemka
Senior Member

Stary 24.05.2010, 09:29
Kolego Wojtas: e tam nie może, wszystko jest możliwe

Czekam z niecierpliwością na 1 czerwca i mam nadzieję, że B. Basałaj publicznie przedstawi swoją koncepcję zarządzania klubem. Cele, drogi realizacji i środki rzeczowe i ludzkie.

Zobaczymy czy na dzień dobry prezes dostanie jakiś bonus (takim byłby np zakup Sobiecha i Sadloka). Marzenia?
Zobaczymy.

Generalnie chciałbym zobaczyć rozsądną, wspartą środkami wizję funkcjonowania klubu. Taką, która nie zapomina, że podstawą funkcjonowania na wysokim poziomie finansowym i organizacyjnym jest wysoki poziom sportowy. Trzeba bowiem pamiętać, że im niżej w hierarchii sportowej spadniemy tym więcej będzie kosztował powrót na szczyt. (Wojciechowski odbudowując Polonię musi przepłacać!)
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 24.05.2010, 09:30
kibicwisły1906 napisał(a):Wyświetl post
Basałaj chciałby w 100% uniezależnić Wisłę od Telefoniki - przede wszystkim personalnie w zarządzie i RN - bezpośrednio załatwiać sprawy z Cupiałem - niestety ale do tej pory przepływ informacji w klubie jest fatalny, ciekawe ile transferów przez to nie powiodło się...
ciekawe jak uniezależnić? Przecież Telefonika SA ma 100% akcji w Wisla SSA. Formalnie więc Telefonika nie może Wisły od siebie uniezależnić. To zarząd Telefoniki decyduje o obsadzaniu stanowisk w spółce Wisła.
Oczywiście właściciel może to też zrobić, ale nieformalnie. A nieformalne ustalenia mają to do siebie, że w każdej chwili mogą przestać obowiązywać
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 24.05.2010, 10:18
FraMat napisał(a):Wyświetl post
ciekawe jak uniezależnić? Przecież Telefonika SA ma 100% akcji w Wisla SSA. Formalnie więc Telefonika nie może Wisły od siebie uniezależnić. To zarząd Telefoniki decyduje o obsadzaniu stanowisk w spółce Wisła.
Oczywiście właściciel może to też zrobić, ale nieformalnie. A nieformalne ustalenia mają to do siebie, że w każdej chwili mogą przestać obowiązywać
Nie chodzi o uniezależnienie finansowe jak mniemam, lecz pewnie o to, że Basałaj by chciał, aby w zarządzie Wisły, a i pewnie w radzie Nadzorczej, zasiadało jak najmniej ludzi z TF. Basałaj zmierza chyba w tym kierunku, o którym wielokrotnie pialiśmy na tym forum: żeby decyzje sportowe pozostawały w rękach związanych z klubem specjalistów, a nie księgowych z TF.
Odpowiedz cytując
mt_kielce
Junior Member

Od: 07.2009

Stary 24.05.2010, 12:17
Kibicuje Wiśle mimo, że mieszkam w Kielcach, wg mnie Cupiał zrobił bardzo dużo zrobił dla Wisły, ale teraz powinien wszystko poukładać i wziąć przykład z Bertusa Servasa, prezesa Iskry (vive targi) Kielce. Bertus też miał wiele chaotycznych lat w czasie prowadzenia klubu, nawet miał odchodzić, ale wziął się w garść, zatrudnił Wentę, dał mu kontrakt na 5lat i buduj drużynę. Kto zna się na ręcznej efekty widzi gołym okiem.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 24.05.2010, 12:50
Może powołana przez Cupiałową TF spółka, która zajmie się tylko i wyłącznie zarządzaniem Wisłą ?
Tam znalazłby się Basałaj, któremu Cupiał dałby wolną rękę do działania. Pełna autonomia chroniona ogromnymi odszkodowaniami za jej zerwanie - takie zabezpieczenie gdy Bogusia przypadkiem po pierwszym niepowodzeniu nerwy poniosły
Stworzony zostałby pion sportowy, marketingowy, scouting
Odpowiedz cytując
maxx304
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 24.05.2010, 14:23
tofik napisał(a):Wyświetl post
Może powołana przez Cupiałową TF spółka, która zajmie się tylko i wyłącznie zarządzaniem Wisłą ?
Tam znalazłby się Basałaj, któremu Cupiał dałby wolną rękę do działania. Pełna autonomia chroniona ogromnymi odszkodowaniami za jej zerwanie - takie zabezpieczenie gdy Bogusia przypadkiem po pierwszym niepowodzeniu nerwy poniosły
Stworzony zostałby pion sportowy, marketingowy, scouting
Fantazja... przecież Cupiał sam na siebie by bata nie ukręcił Poza tym ta autonomia poszłaby nie w tą stronę i... byłoby jak z betonem na Miodowej - nie do ruszenia.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 24.05.2010, 14:35
Nie, Cupiał wpływów w klubie nie odda nikomu, a przynajmniej nie decydowania o kluczowych sprawach.
Ja myślę, że Basałajowi chodzi o to, aby nie być "malowanym prezesem" a w klubie żeby nie rządziła złożona z ignorantów Rada Nadzorcza. I na pewno chce zapobiec sytuacji, o której wspominał kiedyś Bednarz w Canal +, że przedstawił RN listę 12 zawodników i każdy został skreślony, Bóg raczy wiedzieć, dlaczego.
Basałaj chce decydować o wydawania klubowej kasy, a nie RN.
I to jest akurat ok.
Odpowiedz cytując
maxx304
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 24.05.2010, 14:44
morgenes napisał(a):Wyświetl post
Nie, Cupiał wpływów w klubie nie odda nikomu, a przynajmniej nie decydowania o kluczowych sprawach.
Ja myślę, że Basałajowi chodzi o to, aby nie być "malowanym prezesem" a w klubie żeby nie rządziła złożona z ignorantów Rada Nadzorcza. I na pewno chce zapobiec sytuacji, o której wspominał kiedyś Bednarz w Canal +, że przedstawił RN listę 12 zawodników i każdy został skreślony, Bóg raczy wiedzieć, dlaczego.
Basałaj chce decydować o wydawania klubowej kasy, a nie RN.
I to jest akurat ok.
Tyle że dopóki klubowa kasa będzie zależna od TF, to nadzorował nią będzie kto inny. Jeżeli klub zarobi sam na siebie i będzie go stać na transfery, to MOŻE wtedy będzie możliwość wydawania pieniędzy klubowych zgodnie z jakąś wizją. Aczkolwiek wątpię w to. Znajdzie się jakiś dług czy inne ustrojstwo, przez które nic z tego nie wyjdzie.

Poza tym, czy Cupiał chce budować Wisłę w taki właśnie sposób? Pewnym prognostykiem co do tego może być właśnie chęć przywrócenia struktur klubowych sprzed paru lat. Sęk w tym, że samo obsadzenie stanowisk ludźmi nic nie da. Trzeba mieć plan i podejście, a poza tym chłodną głowę i patrzeć długofalowo. Bo jak teraz nie wyjdzie, to ma wyjść później. A w Wiśle na razie jest tak, że ma wyjść i teraz, i później.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 24.05.2010, 15:20
Ale w jakim stopniu kasa klubu jest zależna od Telefoniki? Może max 25%.
Klub od dłuższego czasu finansuje się sam. Największe przychody są z praw telewizyjnych, kasy z Canal +, transferów i biletów. Cupiał od dawna nie finansuje Wisły, no może w niewielkim procencie, za logo TF na koszulkach (chyba).

A o czym my tu od dawna mówimy? Że Cupiał nie daje kasy na Wisłę, tak?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów