|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Trudno oczekiwać od Lewandowskiego czy Zielińskiego czegoś pozytywnego przy takiej defensywnej taktyce.
Z grupy wyszliśmy dzięki Szczęsnemu i odpuszczeniu drugiej połowy przez Argentynę. My jakiś potencjał ofensywny mamy, wbrew temu, co było widać do tej pory za tłustego Cześka czy wujka Jurka. Nam potrzeba radości z piłki. Tu właśnie jest problem od lat. Nie laga, nie gra na chaos, tylko gra w piłkę. W ostatnich latach mieliśmy najlepszych zawodników od lat i co? Zmarnowaliśmy ten czas, mogliśmy więcej osiągnąć - kompromitacja na ME 2012, brak MŚ 2014, sukces na ME 2016, ale mogło być więcej, kompromitacja na MŚ 2018 i ME 2021 + kompromitacja pod względem gry na MŚ 2022. Mamy kilku młodych, fajnych chłopaków w zagranicznych klubach, kilku teraz nie grało. Obyśmy tego nie zmarnowali, ale tutaj należy zacząć od znalezienia ambitnego zagranicznego trenera, nie jakiegoś wypaleńca, który sukcesy miał 30 lat temu i któremu na pensje będzie zbierało pół Polski. Dziwię się Lewemu, że zgodził się na nominacje błazna Jurka, tłustego przestępcy czy komedianta Sousy. Lewy to najwybitniejszy piłkarz w historii naszej piłki, a szkoda, że tak to wszystko potoczyło się na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 04.12.2022 o godz. 23:30.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Cytat:
|
||
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Ale tu kluczowym było zatrudnienie wujka Jurka po zmęczeniu Nawałki.
Tu sporo zastrzeżeń należy mieć do Bońka, bo on głównie jest winny zmarnowanego czasu - zamiast wykorzystać swoje kontakty zatrudnił ,,trenera", którego pogonili z drugoligowego Rakowa, potem w akcie desperacji zatrudnił Sousę, który jak się okazało szybko uciekł do Flamengo. Jakie kwalifikacje miał wujek Jurek do bycia trenerem kadry? Nie miał żadnych. Teraz zresztą panowała zmowa milczenia w kwestii tłustego 711. Jadczak za dociekanie na temat korupcji został sprowadzony do parteru, więc jestem ciekaw co będzie dalej. Czesław ma układy, ma powiązania z obecną władzą, prawdopodobnie jest małym świadkiem koronnym, więc teoretycznie nie musi przegrać z Lewym, ale czas pokaże. Michniewicz ma duże plecy i dziwię się poważnym piłkarzom, że chcą uczestniczyć w tym cyrku zwanym PZPN-em i reprezentacją. Zresztą, Czesiek zostawił Legię na piętnastym meczu i przyczynił się do największego kryzysu na Łazienkowskiej od wielu lat - w nagrodę dostał stanowisko trenera kadry. Za co? Jurek - wiadomo. Zaorał Wisłę - największy klub obok Legii i dzięki niemu Wisła spadła. Obaj są pupilkami grupy trzymającej władzę.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 05.12.2022 o godz. 02:28.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Bardzo dziwny mundial ogólnie i dziwny dla Polski.
Jest kilka niespodzianek na tych Mistrzostwach i wtedy są jakieś emocje. Poza tym czuć, że to impreza nie dla kibiców (z nielicznymi wyjątkami jak najazd Argentyńczyków czy Meksykanów na Katar), nie ma kibiców = nie ma atmosfery = nie ma wielkiego turnieju. Jak wielkie mecze nie są okraszone emocjami na trybunach to słabo to wygląda. Ot taki mundial towarzyski, Katar dał kasę, Katar ma, po co i na co to komu, tego nie wie nikt. Co do naszej kadry. Tam gdzie mogły być emocje jak w meczu z Meksykiem, zabiliśmy mecz swoją taktyką. To wyjście z grup było bez stylu, nijakie, można powiedzieć, że pod względem taktycznym było majstesztykiem i serio mogliśmy dzięki fair play awansować, a to już wyższy poziom abstrakcji i farta. Jednak brak stylu sprawił, że zamiast cieszyć się meczem z Francją, mieć jakieś oczekiwania, chwilę się pooszukiwać, chyba każdy był pewien, że odpadniemy i każdy miał jedynie nadzieję, że gra będzie wyglądała jako tako i nie dostaniemy 4:0 lub więcej. Sam mecz też gdyby ułożył się inaczej, gdybyśmy strzelili pierwsi to może by się to potoczyło ciekawiej dla nas. Ale ja też wielkich emocji w tym meczu nie doznałem. Nastawienie było, że i tak odpadniemy. Chwilę pograliśmy w miarę jak równy z równym, później już nam odskoczyli. Miałem wrażenie, że mecz wyglądał tak dlatego, że Francja nas olała, zagrali trochę na stojąco, strzelili na 1:0, odpoczęli, jak my zaryzykowaliśmy wychodząc bardziej ofensywnie to szybko zrobiło się 2:0, trzecią bramę też od niechcenia włożyli i po meczu. Lewy standardowo. Jest koniem napędowym tej kadry. Wszystko co dobre w ofensywie to dzieje się dzięki niemu. Niemniej z lepszymi rywalami jak prawie zawsze, zawodzi. Nie mówię żeby sam mecze wygrywał ale on często jest po prostu niewidoczny w tych najważniejszych meczach. Licząc tego karnego pierwszego nieuznanego, to w sumie 3 jedenastki pod rząd popsuł. Już chyba powoli zalicza tendencję spadkową, a słaba Barcelona tylko się do tego przyczyni. Tzn. w meczach z cieniasami poszaleje jeszcze nie raz ale w meczach na szczycie sam tego nie uciągnie i będzie cieniem siebie na boisku. Awans cieszy, przygoda fajna, sam mecz z Francją to super nagroda za baraże, za awans z grupy. Jednak mało w tym było piłki, akcji, zabawy, gry, a co za tym idzie takich sportowych emocji. Najwięcej to było ziewania jak się oglądało lagi z Meksykiem, nerwów jak Arabia momentami z nami jechała, niemocy jak Argentyna nas gromiła, braku złudzeń w meczu z Francją i takich emocji nie piłkarskich, a przy kalkulatorze co się musi stać w ostatniej kolejce fazy grupowej, aby awansować. Kto wie, może gdybyśmy zagrali odważniej, zajęlibyśmy 1 miejsce w grupie? Dzięki potknięciu Argentyny było to możliwe. Może z Australią byśmy po wyrównanym meczu weszli do ćwierćfinału? Oczywiście teraz to sobie można gdybać, niemniej tak mogło się to ułożyć i potencjał mamy większy niż pokazaliśmy to w fazie grupowej. Na pewno w naszym zasięgu był Meksyk i byłaby Australia. A tak to emocje jeszcze się nie zaczęły, bo te lagi z Meksykiem ich nie dały, a już się skończyły bo w meczu z Argentyną to tylko mogliśmy się modlić aby zająć 2 miejsce w grupie, a przed meczem z Francją każdy już był pogodzony, że odpadniemy. Sukces jest, tylko znamienne jest to, że nie ma euforii w tym wszystkim. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Jak dla mnie słaby mundial Zielińskiego i Lewandowskiego a kompromitujący Krychowiaka i Bielika. dodatkowo promowanie na siłę Zalewskiego . Gdyby Zieliński wykorzystał akcję na 1-0 dla nas kto wie czy nie gralibyśmy dalej.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
A Kiwior nie był rozczarowaniem? Robią z niego nie wiadomo kogo, a parę razy posłał takie podania do przeciwnika, że powinny się one skończyć golem.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Kiwior popełnia błędy, bo ma jeszcze niewielkie doświadczenie.
Najbardziej obawiałem się na tym mundialu, że zagra wieczny jonasz - Bednarek. Trzecią bramkę straciliśmy gdy Kiwiora już nie było, ale był jonasz. Drugą gdy wszedł Bielik i Zalewski. Nic nie mam do tych dwóch, ale byli pod formą. Natomiast mam uczulenie na Bednarka. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2013
Offline |
|
|
Nie że chcę bronić trenera, ale Czesiu zrobił w 100% to co zakładał. Kulesza zatrudniając Michniewicza wiedział jaki to trener i jak graja jego drużyny. Wiedzieli to również wszyscy dookoła więc nie wiem o co im chodzi. Michniewicz ma swój pułap, którego nie przeskoczy i właśnie wczoraj go osiągnął. Myślę, że to już wystarczy. Czy jeżeli przyjdzie jakiś trener z zagranicy to osiągnie lepsze wyniki przy pięknej grze? Może tak, może nie. Siwy bajerant pokazał ofensywną grę i 1-2 ze Słowacją na Euro. Nie wiem, może rzeczywiście był trenerskim dyzmą i dlatego przegraliśmy. Może tym razem trafimy na jakiegoś nowego Benhakkera i będzie sukces. Oby, bo jest trochę czasu, eliminacje powinny być formalnością, jest czas na zbudowanie drużyny. A Lewy? Krytykę powinien zacząć od siebie, dawno go nie wdziałem tak słabego. No i powinien skończyć z tym pajacowaniem przy karnych
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Obawiam się, że po wyjściu z grupy i całkiem niezłym spotkaniu z Francją, Czesio okopie się na swojej pozycji przynajmniej do następnego Euro (jeśli nie awansuje, to po prostu wyleci szybciej).
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
za Onet
Cytat:
W dupie byli, gówno zagrali, miliony czesza w klubach, a o frytki sie żrą. I w świetle tego deklaracja któregoś z Afrykańców, że całą premie od federcji za występ na Mundialu przeznacza na biedne dzieci w ojczyźnie, bo od zarabiania kasy jest gra w klubie. Powód: alzchajmer :D
Ostatnio edytowane przez Smok : 05.12.2022 o godz. 14:27.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dla mnie generalnie wyjazd piłkarza na mundial w celu dorobienia się jest co najmniej dziwny.
Zawsze myślałem, że to spełnienie marzeń, żeby zagrać w koszulce z orzełkiem i odsłuchać hymnu, ale jak widać im zaprzątają głowę trochę inne rzeczy. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
To ich zawód, jak dla mnie niech zarobią i po 100 baniek na głowę jak im ktoś zechce tyle zapłacić, ale nie z publicznych pieniędzy. Jak morawiecki chce to niech wyciągnie ze swojej kieszeni, wara mu od trwonienia pieniędzy z podatków na takie bzdury.
|
|
|
|
Hanys
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Takie .......enie o szopenie. Dzięki grze tych ludzi, inni ludzie zarabiają pieniądze, zatem nie widzę żadnych powodów dla których mają oni grać w tym miejscu dla idei.
![]()
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.
Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected] 22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Warto przy tej okazji przypomnieć, że dodatkowo PZPN zabiera im (legalnie) praktycznie wszystkie prawa marketingowe związane z występowaniem w reprezentacji i kosi na tym ogromną kasę, więc coś jednak im się należy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
generalnie sporo fejk njusow krąży od rana w sprawie tych pieniedzy , warto zachować czujnosc
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Ale chyba nie z publicznych, naszych pieniędzy, co? Jak sobie PZPN wypracuje 200 baniek zysku to niech im da nawet 150, mam to w dupie. Ale z jakiej paki mamy milionerom, jako społeczeństwo, płacić kolejne miliony żeby byli jeszcze bogatsi?
Ostatnio edytowane przez ciacho : 05.12.2022 o godz. 22:17.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ale wlasnie to jest podobno fejk jakis z ta kasą od rządu , a juz zdazyli sie o to poklocic (podobno)
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
Kto płaci (i czy rzeczywiście płaci, a nie były to żarty przy kawce) to inna bajka. Nota bene - to, że kasę, którą wypracowują reprezentanci może zajumać PZPN jest akurat sprawą państwa, bo to państwo przewidziało taką regulację ustawową. Więc skoro nie zapewnia tego, żeby zawodnicy coś z tego od związku mieli, to w sumie nie ma nic zdrożnego w tym, żeby kasę jakąś (niekoniecznie milijony) płaciło. Zwłaszcza, że uzasadnieniem regulacji było to, że reprezentanci reprezentują kraj. Podobne regulacje dotyczą olimpijczyków. I też kiedyś była burza, ale ostatecznie skończyło się na tym, że medaliści igrzysk dostają emerytury na koszt państwa. Nawet jeżeli na swojej dyscyplinie dorobili się milionów. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dokładnie, powinni piłkarze dostawać tyle co olimpijczycy, jakieś stypendium 2-3 tys zł na miesiąc i do widzenia.
Zarabiać to sobie mogą na sponsorach, reklamach, w klubach, od PZPNu, a nie jakieś kolejne extra, za duże pieniądze bo to popularny sport więc im sie należy x milionów od państwa. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Dla ustalenia uwagi.
Piłkarzom, jak psu buda, należy sie 40% z kasy od FIFA. Na ten moment 0,4x4=1,6 mln E. Chcą wiecej, to niech wyżej zajdą. Proste, pieniądze leżą na boisku, tylko się po nie schylić. Za sam awans już dostali od PZPN. Owszem, jak zdobędą MEDAL to im sie mogłaby należeć państwowa emerytura, jak olimpiczykom. Jeśli inni medaliści MŚ taka dostają. Siatkarze ZA ZŁOTO MŚ dostali 15 do podziału i to po rocznym upominaniu się związku. Z tego, co słyszałem/czytałem to wszystkie reprezentacje mają prawo do wizerunku zawodników, ale są tam jakieś konkretne obwarowania, których muszą przestrzegać. I korzyść jest obopólna, bo zawodnik jako reprezentant może negocjować wyższe ontrakty, też reklamowe. Wyjątkami są supergwiazdy typu Lewy, które tego już nie potrzebują. W naszej kadrze to chyba tylko 3: Lewy, Szczęsny, Zieliński. Reszta raczej czerpie dodatkowe korzyści z reprezentowania. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
U nas jak zawsze, niańczenie nieudaczników, bo jeśli mamy oceniać styl gry reprezentacji to zaprezentowaliśmy się nieudolnie z tymi swoimi 4 strzałami na bramkę w fazie grupowej i grze na dostanie jak najmniej kartek z Argentyną Selekcjoner nie wytrzymuje ciśnienia i arogancko rozmawia z dziennikarzami, tworzy syndrom oblężonej twierdzy, a na koniec kopacze przylatują do Polski i olewają kibiców, nie wychodząc do nich.
No ale wiadomo, że trzeba ich najbardziej szanować i najwięcej kasy dawać, bo to piłkarze. ![]()
drozd:
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ok , mundial już bez polaków więc dywagacje o kadrze:
https://wislakrakow.com/forum/showth...t=10472&page=5 a tutaj lecimy dalej , póki co faza pucharowa bez ani jednej niespodzianki , czy hiszpania i portugalia utrzymają ten trend ? ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
kogo widzicie w polfinalach ?
![]() ![]()
|
|
|
|
Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Witaj. Odpowiadając na Twoje pytanie:
Holandia - Anglia Brazylia - Portugalia Ale może się okazać, że w półfinałach będą zupełnie inne drużyny. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
mam watpliwosci co do Francja-Anglia. Reszta wydaje sie prawdopodobna.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no ja mysle ze anglia dobra , ale francja to kosmos
ja osobiscie nie jestem pewien portugalia - maroko o ile maroko cale ms prezentuje staly poziom , to portugalia z grupy a wczoraj to 2 inne druzyny ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
Moje typy: Brazylia-Argentyna i Francja-Portugalia
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 07.12.2022 o godz. 13:50.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
może i Polska bez RL9 zagrałaby ciekawiej i skuteczniej?
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|