The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.10.2012, 19:16
Ostatnie lata tak głosowałem (na Korwina) i co głosy stracone, a dzięki nim PO zyskało. Jeżeli dalej będziemy głosować na takie partie to kilka procentowych głosów przepadnie, co umocni PO przy władzy, a kolejne lata z nimi to już coraz bardziej dokręcanie śruby i obsadzanie stanowisk swoimi ludźmi, żeby przejmowali to co jeszcze nie przejęli.

Priorytet jest jeden teraz - odsunąć PO od władzy. Nawet niech PiS wygra (które wg. mnie ma największe szanse wygrania z PO - patrzmy na to realnie). PiS obalić będzie znacznie łatwiej niż PO, choć myślę, że nie ma gorszego od PO.
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 10.10.2012, 22:40
Ja również odpadam z obozu Korwina. Szkoda czasu i zwłaszcza marnowania głosu. JKM nigdy nie przekroczy 2-3%. Z własnej winy. Kilka lat go wspierałem i głosowałem. I już tego dość. Szanuje go, ale głosu mu nie dam. W obecnej sytuacji jest mi go po prostu szkoda, wolę go przeznaczyć na realne cele.

Na dzień dzisiejszy jedyną osobą, która może skutecznie odsunąć i rozliczyć obecną władzę jest Kaczyński. Dla niektórych niestety, dla innych stety - taka jest obecna sytuacja po prostu.
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 11.10.2012, 00:32
Cytat:
Niemcy po I WŚ były zrujnowane gospodarczo.
A mimo to, po dojściu Hitlera do władzy znalazły się pieniądze na przemysł.
Przemysł zbrojeniowy ruszył z kopyta i cała gospodarka nagle się podniosła.

Jak to możliwe

Skąd się znalazły pieniądze
Hitler drukował

a emjot po dzisiejszym glosowaniu podlicza szable Gowina ; >
Może będzie 9 do 18 .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 11.10.2012 o godz. 01:45.
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 11.10.2012, 06:55
labtec napisał(a):Wyświetl post
pytanie zupełnie z innej beczki, ale cały czas mi to chodzi po głowie....

Jak to możliwe

W takim telegraficznym skrócie masz tutaj:
Będzie trochę o Hitlerze,BASF, BAYERN`ie Rockefellerze, a także UE Merkel, Sarkozym

http://www.youtube.com/watch?v=jw35QwKuHtc
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 11.10.2012 o godz. 07:07.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 11.10.2012, 06:59

Jak to możliwe

Która klasa szkoły, że nie przerabialiście jeszcze tego tematu ? Oczywiście pieniadze (duże) poszły głównie z USA i Wielkiej Brytanii na odbudowę zniszczonych po wojnie Niemiec. Rozkręciło to przemysł i pomogło w przygotowaniach do II wojny światowej. Po, której Niemcy znowu dostały ogromne pieniadze z USA (Plan Marshala) i znowu szybko stanęły na nogi. Planem Marshala mógł tez objąć Polskę ale wtedy komunistyczne władze PRL odmówiły przyjęcia tego planu bo zaczęły wprowadzać najszczęśliwszy w świecie ustrój socjalistyczny.
AYALA
Senior Member

Stary 11.10.2012, 07:00

to może i My teraz kogoś napadniemy 1 Września ?
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 11.10.2012, 07:14
AYALA napisał(a):Wyświetl post
to może i My teraz kogoś napadniemy 1 Września ?

My jesteśmy cały czas napadani gospodarczo i politycznie. Jak tak dalej pójdzie to podzielimy los Grecji. Wszystko na to wskazuje:

Cytat:
Grecka lekcja dla Polaków. Żadne emocje nie przywrócą raz utraconej wolności, suwerenności, niepodległości i własności

Przejrzałem w ostatnich dniach zagraniczne media. Wszystkie poświęciły sporo uwagi obrazkom z przywitania kanclerz Niemiec Angeli Merkel w Grecji. Nic dziwnego - hitlerowskie mundury przypominające niemiecką, bardzo brutalną, okupację tego kraju w czasie II Wojny Światowej, napisy "Merkel, ty córko Hitlera won z Grecji" i pełne wściekłości ataki na dominację Berlina w Unii. Do tego słowa premiera Antonisa Saramasa, że "Grecja krwawi". Trudno dziś w plastikowym świecie PR o emocje w tak czystym stanie, o tak autentyczne gorycz, żal i tak silne poczucie upokorzenia. Nic dziwnego, że redaktorzy tak wielu tytułów uznali to za ciekawe. Także w polskich mediach sprawę zauważono. Zarówno na pierwszej stronie "Rzeczpospolitej" jak i na kolumnach tabloidów.

Ton wszędzie niemal ten sam - trochę współczucia, trochę sugestii, że Grecy sami są sobie winni. Ale mnie uderzyło coś innego. Widoczna i wyraźna bezsilność tych protestów. Ich słabość, wyraźnie widoczna z oddali, tak nieproporcjonalna do używanych środków wyrazu! Grecy krzyczą, chwilami wręcz wyją, ale nie ma to żadnego, najmniejszego znaczenia. W niczym niczego to nie koryguje, nie poprawia i nie nie pogarsza. Stal z jakiej zbudowano ich obecną klatkę, z której tak chcieliby się wyrwać, jest dużo mocniejsza. Dlaczego? Bo znaleźli się w paskudnej pułapce. Bo utracili wolność, suwerenność, niepodległość i własność. Warto to nazwać po imieniu.
I warto by Polacy zwrócili na przypadek grecki szczególną uwagę. Bo choć pomimo całego kryzysu statystyczny Grek wciąż żyje lepiej niż statystyczny Polak, to jest to kwestia drugorzędna. Człowiek pozbawiony wolności może bowiem wprawdzie dostrzegać lepszą lub gorszą jakość więzienia, ale istota niewoli pozostaje ta sama. To właśnie utrata zdolności kierowania własnym losem, zapewne odczuwalna na każdym kroku, tak boli Greków. Wtedy gdy Niemcy konstruują im budżet, proponują podesłanie kontrolerów skarbowych, określają skalę cięć płac, pouczają. I wtedy, gdy Grecy czują, że ich głosowania nie mają żadnego znaczenia. Że mogą sobie trwać w strefie euro lub z niej wyjść, a i tak będą uwięzieni. Że nie mają już narodowego majątku poza szkołami.
Jak w to wszystko wpadli? Jak doprowadzili swój kraj do sytuacji w której mogą tylko dać upust wściekłym emocjom, a pani Merkel nawet nie jest obrażona, ba, po matczynemu Grekom współczuje?
Wyodrębnić trzeba kilka elementów:
1. Wielkie pieniądze unijne wrzucone w niezreformowaną, niewydolną i skorumpowaną administrację oraz biznes
2. Tani pieniądz pozwalający długo żyć na kredyt w skali nieznanej w historii
3. Wiara w to, że kapitał i rynek nie mają narodowości
4. Waluta euro przyjęta bez refleksji, z wiarą, że skoro zaplanowały ją i wdrożyły unijne instytucje, to musi być świetnym pomysłem
5. Samozachwyt własnym krajem, czego apogeum były kosztowne Igrzyska Olimpijskie
6. Lenistwo intelektualne elit, które uwierzyły we własną propagandę i zapomniały o obowiązku odczytywania zawsze i wszędzie narodowej racji stanu
7. Dominanta propagandy i PR nad uczciwą debatą
Wszystkie te elementy, z wyjątkiem unijnej waluty (od której uchronili nas lżeni za to PiS i śp. Lech Kaczyński) funkcjonują dziś w Polsce. Mamy za to przypadłości kraju postkomunistycznego, co Grekom jest oszczędzone.
Mamy lawinowo rosnący dług publiczny, którego obsługa kosztuje dziś ponad 40 miliardów złotych rocznie. Zaciągamy nowe kredyty. Żyjemy ponad stan. Mamy wyprzedawany majątek narodowy, bo wszak kapitał nie ma narodowości... Znajomy biznesmen oblicza, że kapitalizacja największych spółek skarbu państwa to obecnie poniżej 200 miliardów złotych. Starczy zatem na zaledwie pięć lat spłaty kredytów. Mamy premiera, który powie wszystko, a niczego nie zrobi. Mamy ekipę rządzącą, która pięknie biega (i łapie kontuzje), ale nie jest w stanie zrozumieć komplikacji współczesnego świata. Mamy propagandę sukcesu.
Jesteśmy na dobrej drodze by podzielić los Greków. Gdy już utracimy całą własność, zadłużymy się tak, że nie będzie szans na wyplątanie, kiedy przyślą nam rachunek, też się pewnie wściekniemy. Urządzimy wielkie wiece, przygotujemy "hitlerowskie" plakaty pani Merkel, damy upust emocjom.
Tylko - co z tego? Dzisiejsze zaniechania nie będą do odrobienia. Wolności raz raz utraconej nie odzyskuje się emocjami. Kto jak kto ale Polacy powinni o tym wiedzieć. Dlaczego więc tak łatwo pozwalamy dziś by nasze państwo staczało się w tym kierunku?
http://wpolityce.pl/dzienniki/jak-je...ci-i-wlasnosci
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 11.10.2012, 07:35
Pułkownik SB kpi z opozycjonisty Solidarności.

Cytat:
Portal „Debata” opublikował list jaki były pułkownik komunistycznej Służby Bezpieczeństwa Wiesław Poczmański adresował do Władysława Kałudzińskiego, represjonowanego działacza "Solidarności" w stanie wojennym. List pokazuje bezczelność esbeków i ich poczucie bezkarności. To naprawdę warto przeczytać.

List jest odpowiedzią na pogrzeb z honorami od policji jaki w Olsztynie dostał były szef SB. Sprawa poruszyła środowiska byłych opozycjonistów, którzy domagają się teraz wyciągnięcia konsekwencji wobec komendanta policji, który wysłał kompanię honorową na pogrzeb komunistycznego oprawcy.

Czytaj również: Oburzenie po zgodzie komendanta policji w Olsztynie na honory dla brutalnego esbeka

Teraz głos w dyskusji zabrał, jak sam się przedstawia, B. z-ca ds. SB Szefa WUSW w Olsztynie Wiesław Poczmański, który nie tylko broni „zasług” gen. Dudka, zwanego przez opozycjonistów komunistycznym siepaczem, ale atakuje w bezpardonowy sposób działacza „Solidarności”. List adresowany do prezesa Stowarzyszenia Represjonowanych w Stanie Wojennym Regionu Warmińsko-Mazurskiego PRO PATRIA Władysława Kałudzinskiego publikuje portal „Debata”

„Podjął pan, panie Kałudziński swego czasu walkę z państwem, którym była PRL.Mam nadzieję, że uczynił to pan świadomie. […] Władza, z którą się pan dzisiaj identyfikuje zrobiła ze swej gęby cholewę i bezprawnie pozbawiła także gen. Dudka sporej kwoty emerytury. Nie jęczał jednak z tego tytułu publicznie i zrezygnował nawet z rozpatrzenia tego przejawu bezprawia przez polski sąd, nie mając nadziei, że stać go będzie na bezstronność. To także skutek jednego z sukcesów odniesionych przez „Solidarność”.”-

pisze pułkownik SB, który prowadzi w III RP bloga, gdzie opluwa działaczy „Solidarności” . Poczmański zarzuca Kałudzińskiemu zdradę i przytacza książki amerykańskiego historyka Petera Schweizera, który opisuje jak CIA finansowała „S”.

„Co to więc za patriotyzm, który przypisujesz pan sobie, panie Kałudziński ? Od kiedy polega on na przynależności do organizacji wysługującej się obcemu wywiadowi ? Skoro jednak jednym z waszych bohaterów jest Ryszard Kukliński - były pułkownik Wojska Polskiego, który za pieniądze służył tajnie obcemu państwu, pańskie stanowisko i poglądy przestają dziwić.”-

pisze. Esbek odnosi się do śmierci Marcina Antonowicza, którego został pobity na śmierć Olsztynie w 1985 roku. W zupełnie bezczelny sposób Poczmański pisze, że nie ma dowodów na to, że SB zamordowała chłopaka.

„Gdyby w istocie doszło do zabójstwa, aktywny dzisiaj IPN zapewne wskazałby sprawców i doprowadził do sądowej rozprawy oraz skazania ich za taki czyn. A przecież nic takiego nie miało miejsca, O czym więc pan pisze insynuując ówczesnym organom ścigania dokonanie zbrodni ?”-

pisze esbek. Następnie pułkownik organizacji, która umacniała władzę komunistyczną w Polsce dowodzi, że „Solidarność” zniszczyła Polskę.

„O COŚ PAN WALCZYŁ I COŚ PAN W TEJ WALCE DLA POLSKI OSIĄGNĄŁ ? Czy chodziło w niej o ponad dwumilionowe i wciąż rosnące bezrobocie ? Walczyłeś pan o likwidację polskiego przemysłu i gospodarcze podporządkowanie kraju rozmaitym ośrodkom i instytucjom zagranicznym ? O skrajne rozwarstwienie materialne polskiego społeczeństwa i pogłębiającą się nędzę warstw najbardziej ustrojową transformację poszkodowanych ? Albo może o kilkusettysięczną emigrację młodej generacji Polaków, którzy nie widzieli dla siebie szans w ojczyźnie ?”

Esbek pisze również, że nie oczekuje na opowiedz na swój list i „wyprasza sobie wycieranie twarzy oficerami MO zatrudnionymi w SB”.

„Ani ja, ani znani mi funkcjonariusze tej służby nie prowadziliśmy działalności wrogiej Polsce. Co do zwalczania patriotów natomiast, sytuacja jest dwuznaczna, bo przypisujesz pan sobie ten tytuł, ja natomiast mam w tym przedmiocie zupełnie odmienne zdanie, co wyjaśniłem w powyższym tekście opisem skutków działań „Solidarności”, której był pan aktywistą. To dlatego z pełną świadomością i rozmysłem zwalczałem takich jak pan. Długo jeszcze będzie Polska wychodzić ze ślepej uliczkę, w którą żeście ją wpędzili realizując swe obłędne wyobrażenia o wolności, suwerenności i demokracji. I nieprędko z niej wyjdzie”-

pisze esbek i dodaje, że więzienia SB były niczym w porównaniu do Berezy Kartuskiej. Poczmański na końcu listu pokazuje swój poziom intelektualny i schodzi do tego co przez lata czytaliśmy w gadzinówkach postkomunistycznych.

„A teraz panie Kałudziński biegiem do IPN-u i poszukiwać w teczkach haków na mnie. Dla ułatwienia sprawy podpowiadam, że lubiłem dupy i gorzałkę, co mogło być odwzorowywane w okresowych charakterystykach podpisywanych przez zmarłego mego szefa - gen.Dudka. Nie miałem jednak do niego o to pretensji. Korzystałem z tych używek z rozmysłem, bo poznając pańskie i innych solidarnościowych aktywistów poglądy, nie pozostawało nic innego jak tylko wpaść do karczmy i w uroczym towarzystwie zapomnieć o tych bredniach. Przynajmniej do rana następnego dnia”.

W III RP funkcjonariusze SB prowadzą blogi, piszą listy do swoich ofiar, mają wysokie emerytury i dostają honorowe pogrzeby. Oto Polska. Niedobrze się robi...
A prof Rybiński zapowiada

Cytat:
FOZZ, oscylator Bagsika, Bezpieczna Kasa Grobelnego, Amber Gold, WGI, czy nawet podatkowe przekręty paliwowe i spirytusowe to były "małe miki" w porównaniu ze skalą skandalu finansowego, który ujawnię wspólnie z dr Adamem Kowalewskim w czwartkowym wydaniu Dziennika Gazety Prawnej.
Tym razem nie pokażę fragmentu tekstu, bo żeby zrozumieć mechanizm trzeba przeczytać cały tekst. Zapowiem tylko, że straty dla budżetu państwa i budżetów samorządów w wyniku tego procederu już idą w miliardy złotych, jako transfery do zorganizowanych grup nacisku, a w sumie mogą znacznie przekroczyć 150 miliardów złotych w najbliższych latach. Pokazujemy też, że w parlamencie są zwolennicy utrzymania tego procederu. Jeżeli mechanizm który opisujemy nie zostanie zatrzymany, wiele samorządów może wkrótce zbankrutować, a dług publiczny eksploduje z łatwością przebijając konstytucyjną granicę 60-ciu procent PKB.

Dane które ukażą się w czwartek nie są powszechnie znane, w szczególności nie są znane inwestorom, ani agencjom ratingowym nadającym ratingi papierom rządowym i samorządowym. Mam nadzieję, że nasza publikacja doprowadzi do poważnej debaty, zanim opisywany mechanizm doprowadzi do serii bankructw gmin.
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 11.10.2012 o godz. 07:37.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Arapaho
Senior Member

Stary 11.10.2012, 07:48
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
W czym dobry znak? Ze sie PO z PiSem zamieni przy korycie? A moze plan jest taki. Zgnoimy PO, niech znowu porzadzi PiS rok lub dwa i w kolejnych przyspieszonych wyborach wcisniemy ludziom Palikotow albo innych SLDowcow (bo zalozmy, ze PO i PiS beda spaleni). PiS wlasciwie jest nieskodliwy. Z nikim nie wejdzie w koalicje. Nie beda mieli glosu decydujacego. Znowu pojdzie nagonka medialna na nich i znowu beda przedterminowe wybory. Z osobami Kaczynskiego czy Hofmana i Blaszczaka zawsze beda przegrani. Musza sie ludzie obudzic i wyjebac te wszystkie swinie od koryta, zaczac stawiac na nowych i na samych siebie. Trzeba samemu budowac Polske od podstaw a nie liczyc, ze zrobi to jakas partia czy meinstrimowe media za nas. Takze takie wybranie mniejszego zla na dluzsza skale daje wiecej minusow niz korzysci, bo na pewien czas (rok, dwa, cztery lata - na czas rzadow) ponownie usypia ludzi zamiast budzic w nich chec rewolucji
To czekamy Jaroo1 jak zaczniesz tę Polskę budować . Bo pewnie nie czekasz jak ktoś kto nie jest przy korycie, uczciwy , sprawiedliwy , bogaty ale nie za bardzo , bez parcia na władze , bez wsparcia mediów ale ze znajomościa jezyków, partiota ale postępowy- to zrobi za ciebie . Sam jestem ciekaw jak ludzie na ten temat fantazjują -bo co? zwołasz ludzi przez fejsa, oflagujesz się i będzies prowadził głodówkę , dokonasz samospalenia żeby ludzi "obudzić". Nawet jak wejdziesz w zmielonych.pl i jakimś cudem wprowadzą JOW-y to nikt cie nie wybierze dopóki za przeproszeniem nie " pokażesz gołego tyłka" w programie typu taniec z gwiazdami i nie będziesz znany i lubiany. Zejdz na ziemię.
p.s. Jakby Kaczor był cwaniakiem który czeka na koryto to juz dawno miałby majątek a przecież nawet "postępowi niewolnicy" zarzucali i zarzucają mu zacofanie, brak konta i mieszkanie z matką. To w końcu jak koryto czy moher bo ludzi zaczynaja zachaczać o paranoje? Nawet w Pis-ie jak dojdą do władzy znajdą się kombinatorzy których trzeba będzie ścigać i wyciagac konsekwencjie z prostego powodu że jeśli dochodzi jakakolwiek partia do władzy to zawsze przyczepią się do niej karierowicze. Trzeba być tego świadomym .Rzecz w tym żeby JK czy dowolny inny premier wyciagał konsekwencje natychmiastowo i nie tuszował tego- niezależnie kto to będzie. Wszelka kontrola powinna się zaczynać od rządu i parti rządzącej.
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 11.10.2012 o godz. 07:57.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 11.10.2012, 09:09
Mareq napisał(a):Wyświetl post
a emjot po dzisiejszym glosowaniu podlicza szable Gowina ; >
Może będzie 9 do 18 .
Co takiego się wczoraj wydarzyło, że można liczyć szable Gowina? Przecież chyba nie to śmieszne głosowanie, o którym wałkują od wieczora.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 11.10.2012, 10:18
Było pokazem siły.
emj10
Senior Member

Stary 11.10.2012, 10:44
W takim razie coś ten pokaz siły wyszedł Gowinowi skoro musiał w nim wziąć niemal cały PSL z 5 wyjątkami. Naprawdę uwielbiam tego typu politologiczne oceny, które się mają nijak do kwestii światopoglądowych, które prezentowały do tej pory PSL oraz część PO. Wczorajszy "pokaz siły" to wyłącznie zaskoczenie dla naiwniaków.
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Stary 11.10.2012, 10:49
Jerzy Urban :| https://www.youtube.com/watch?v=nZdi...w&feature=plcp
emj10
Senior Member

Stary 11.10.2012, 10:51
Nie nabijaj mu kasy za reklamę. Jednak z tym "żebraniem" dla bogatych przywalił grubo
Arapaho
Senior Member

Stary 11.10.2012, 11:15
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Było pokazem siły.

to żadna siła : PIS + PSL+SP+ 40 posłów PO + 2 niezależnych to za mało do większosći sejmowej .Brakuje 6 szabel ( o ile dobrze liczę) .Tu się udało przez nieobecnych
emj10
Senior Member

Stary 11.10.2012, 13:14
Właśnie dlatego wyśmiewam czynienie wiosny z tak nieistotnych zdarzeń, gdyż mogą one być jedynie pozornie znaczące.

RAZ, z którym się rzadziej zgadzam niż nie zgadzam trafnie pdsumował w najnowszym URZE w pierwszej połowie tekstu dwie sprawy, o których piszę tutaj od jakiegoś czasu.
1. Nie ma w Polsce podziału na lewicę i prawicę.
2. Kto ma media, ten ma władzę - Murdoch Sr.

W tych dwóch punktach można podsumować tą całą "postkolonialną" polską demokrację.
Arapaho
Senior Member

Stary 11.10.2012, 13:53
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Właśnie dlatego wyśmiewam czynienie wiosny z tak nieistotnych zdarzeń, gdyż mogą one być jedynie pozornie znaczące.

RAZ, z którym się rzadziej zgadzam niż nie zgadzam trafnie pdsumował w najnowszym URZE w pierwszej połowie tekstu dwie sprawy, o których piszę tutaj od jakiegoś czasu.
1. Nie ma w Polsce podziału na lewicę i prawicę.
2. Kto ma media, ten ma władzę - Murdoch Sr.

W tych dwóch punktach można podsumować tą całą "postkolonialną" polską demokrację.
W URze nie pisze nigdzie że nie ma prawicy i lewicy tylko że są inaczej charakteryzowane i określane niż np. na Zachodzie co jest jak najbardziej normalne gdyż pojęcia lewicowości i prawicowości też zostały tam w pewien sposób przyjęte i dookreślone przez socjologów i politologów co nie znaczy że jest to prawda objawiona. U nas sa pewne naleciałości historycznea tak naprawdę to nie ma zadnego znaczenia jak sie dana grupa społeczna nazywa bo chyba chodzi o ideei które z nich dominują w danym nurcie lub życiu społecznym - u nas dominuje odniesienie do patriotyzmu ,np.stosunku do Kościoła, konserwatyzmu lub libertynizmu? Tak w dużym uproszczeniu to u nas wygląda
emj10
Senior Member

Stary 11.10.2012, 14:54
Ziemkiewicz własnie nie wchodził w żadne podziały względem stosunku do Kościoła, czy inne aksjologiczne bzdety, a jasno dał do zrozumienia, że podział na lewicę i prawicę w tym kraju jest tylko umowny, gdyż partie polityczne mają niewiele wspólnego z demokratycznymi wersjami tych ugrupowań politycznych w krajach o utrwalonym utroju politycznym. Nie wspomniał jednak o pewnym kryterium, które warunkuje stosunek nabyty, bądź pierwotny do postPRL-u, czyli poczucie zamożności oraz brak roszczeniowości względem utraconych szans i korzyści okresu przemian utrojowych. Antropologia polityczna pomija często ten aspekt, który moim zdaniem jest w tym przypadku przyczynkiem do debaty o zróżnicowaniu gospodarczym na "tybulców" i "kreoli".

Okres koniunkturalizmu (nie pierwszy w tej epoce) nadchodzi i zobaczymy kto opanuje ten nurt.
Arapaho
Senior Member

Stary 11.10.2012, 15:55
Ale zauważ że nie tylko partie określa się mianem prawicowych czy lewicowych. Prawicowość i lewicowość to całe nurty, grupy społeczne, stowarzyszenia , nawet media. Ograniczanie się więc do analizy partii i ustroju politycznego utrwalonego lub nie zaciemnia obraz całości. Oczywiście stosunek do PRL jest tu dość kluczowy ale już roszczeniowość utraconych szans to już zależy czy myślisz o możliwości rozwoju po transformacji czy raczej o straconych szansach w czasach komuny - to dwie różne sprawy.O ile drugi przypdek może mieć miejsce to pierwszy już nie zawsze
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Stary 11.10.2012, 16:06
uposledzony_ale_kumaty napisał(a):Wyświetl post
Sondaż to wg. mnie "gra". Dziś przewagę ma PiS po to , żeby po drugim expose Tuska wyniki się odwróciły na korzyść PO.
Cytat:
CBOS: PIS jednak za PO, ale przewaga maleje

Gdyby wybory parlamentarne odbywały się w pierwszej połowie października, PO uzyskałaby 28 proc. głosów, a PiS - 24 proc. - wynika z najnowszego sondażu CBOS. Od dwóch miesięcy obserwujemy wyraźny spadek notowań Platformy Obywatelskiej - zauważa ośrodek.
A jednak wyrobili się przed przemówieniem tuSSka
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 12.10.2012, 09:23
uposledzony_ale_kumaty napisał(a):Wyświetl post
A jednak wyrobili się przed przemówieniem tuSSka
Musieli. Nie chcieli stracic pracy na ciepłej rządowej posadce. A i robota lekka. Wystarczy brać dane z innych sondaży i zawsze dodawać PO np. 5 pkt. a opozcji odejmować.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 12.10.2012, 09:36
nieźle Tusk naobiecywał.
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 12.10.2012, 09:50
Donald Tusk powinien zmienić sobie doradców, bo Keynsea, którego on proponuje w czystej postaci nikt poważny nie potraktuje serio, czyli jako remedium na problemy. Z drugiej strony, dowiedziałem, się że kryzys pukał ale nie dopukał się do naszych bram. Wcześniej gość mówił w swoich publicznych wystąpieniach, że są problemy gdyż jest kryzys. Ale to pewnie ja mam problemy ze zrozumieniem Męża Stanu.

Założenia ogólnie są fajne. Tylko szkoda, że tego typu działanie ma bardzo ale to bardzo krótkotrwały efekt.

Jednak skandalem dla mnie są deklarowane przez Premiera podwyżki dla uczelni wyższych. Za co się pytam ? To mniej więcej tak jakby PZPN dostawał ekstra dotacje z budżetu Przecież to należałoby zaorać i budować od nowa, jeden czy dwa poważne uniwersytety. A nie jakieś kpiny jak dotychczas. Podwyżki tak, ale dla podstawówek, liceów, techników czy rozbudowa zawodówek. Budować solidne podstawy, dobrze edukować na dobrym poziomie przy niezłej infrastrukturze. Od początku.

Nie widzę żadnych przesłanek utrzymywania obecnych szkół wyższych w takiej ilości jak obecnie. Zaoranie ich raczej świat nauki przełknie. Strata żadna. Powołać nowe kadry z uniwersytetów amerykańskich czy zachodnich. W szukanie ograniczyć się do pierwszej setki najlepszych szkół na świecie. Pełno tam naukowców o polskich korzeniach. Dotychczasowych odesłać na emerytury i pozwolić im nazywać się profesorami, generałami czy innymi docentami, czy kim tam chcą. Płacić, aby nie płakali, tylko nie dopuszczać do studentów. Zresztą w większości są to wybitni specjaliści i bez problemu znajdą sobie etaty w czołowych placówkach świata, Europy, Azji

Jak na polu szkół wyższych zacznie się w państwie dobrze dziać, to spokojnie za kilka lat przełoży się to na funkcjonowanie państwa. To jak z klubem bez szkółki piłkarskiej.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 12.10.2012 o godz. 09:52.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 12.10.2012, 09:50
Szpen napisał(a):Wyświetl post
nieźle Tusk naobiecywał.
Mógł byś rozwinąć?Nie miałem tej "przyjemności" oglądania występu

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 12.10.2012, 10:03
He, he, he Marszałek na poważnie wziął to tuskolenie tego marnego oszusta. Szkoda czasu na analizowanie tego steku bredni. Wystarczy wyjrzeć przez okno żeby zobaczyć jak jest naprawdę.
W reżimówkach dzisiaj napewno bedzie wielkie bicie piany, wypowiedzi wiszacych u klamki tzw. "fachowców" i sceny omdlenia po expose (z wrażenia), migawki z europejskich lotnisk, ludzi z walizkami, którzy po wysłuchaniu expose błyskawicznie się spakowali i lecą już do Polski zanim nie zabraknie miejsca dla wszystkich chetnych.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 12.10.2012, 10:09
najważniejsze:

- dofinansowanie złobków i przedszkoli oraz przedsiębiorców stawiających nowe placówki
- wydłużony urlop dla kobie do 1 roku z 6 miesiecy i to platny.
- inwestycje w infrastrukture na poziomie 40 mld
- inwestycje z wykorzystanie spolek skarbu panstwa
- kasa na wojsko

co z tego bedzie czas pokaze
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 12.10.2012, 10:12
Nic nie będzie.

Nobel dla UE. Europa[*]
Arapaho
Senior Member

Stary 12.10.2012, 10:15
najważniejsze:

- dofinansowanie złobków i przedszkoli oraz przedsiębiorców stawiających nowe placówki
- kasa na wojsko

to samo będzie co z podatkiem liniowym , krusem, JOWami, obniżeniem zatrudnienia w administracji publicznej etc,etc. O tamtym "zapomniał" i nie powtarza żeby się nia błaźnić i wymyślił nowe bajeczki - czy wystarczą na 3 lata?
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 12.10.2012 o godz. 10:18.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 12.10.2012, 10:19
Już wiem dlaczego cudak wymyślił pogadankę, a PO podzieliło się w sprawie aborcji. Mianowicie potrzebny był szum medialny. Po co? Ano wczoraj do prac w komisjach skierowano nowy projekt regulacji opłat koncesyjnych dla nadawców radiowych i telewizyjnych, oraz nowych stawek opłat za częstotliwości. Dzisiaj głosowanie jakby ktoś nie wiedział.

W projekcie nadawca taki jak radio Rydzyka, które dotychczas płaciło 1 milion rocznie w nowym projekcie mogłoby być obciążone daniną w wysokości, uwaga, 300 milionów. Oczywiście może ale nie musi , bo wszelkie wnioski mają być rozpatrywane indywidualnie, przez władzę. Opłata za multiplex która dla TVN POlsatu i innych wyniosła 13 milionów i została rozłożona dla niektórych na kilkadziesiąt rat, dziś ma wynosić 26 milionów itd.

Czyli likwidacja niezależnych mediów instytucjonalnie taka polityka cudaka.
Hej Nasz TS !!
AYALA
Senior Member

Stary 12.10.2012, 10:23
najważniejsze:

- kasa na wojsko

Brak ozusowania śmieciowych umów , skąd oni będą mieli wysokie emerytury ?błahahahahahahahahaahah ahahahahahahaha
Ostatnio edytowane przez AYALA : 12.10.2012 o godz. 10:50.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów