The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
K_2
Banita

Od: 04.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.08.2008, 15:20
koyoot napisał(a):Wyświetl post
Hehe zapominasz o kilku podstawowych sprawach. to nie pieniadze graja na boisku a pilkarze. Dwa Guardiola z calym szacunkiem dla jego klasy pilkarskiej ale zaden dobry pilkarz nigdy nie bedzie dobrym trenerem. Trzy brak messiego wlasnie. 4 brak Ronaldinho i Eto`o. 5 Moga nas zlekcewazyc co juz zrobili jak Barcelona pozwolila messiemu pojechac do Pekinu. To ze masz bardzo krotkowzroczne spojrzenie na cala sprawe nie mozesz odbierac odrobinek nadzieji tym ktorzy nia zyja. Ja jestem ostroznym optymista co do meczu. Wiec spokojnie to jeszcze kilka dni do meczu.
Akurat jego poprzednik Rijkaard pokazal ,ze mozna byc swietnym pilkarzem i trenerem ( wygral z Barca lige i Lige Mistrzow)
Ciekawe czy Barcelona bedzie grala inaczej ,niz dotychczas ,czy Guardiola zmieni styl.Jak dotad grli oni podobnie jak reprezentacja Hiszpani ,czy li krotkimi podaniami srodkiem boiska sie przedzierali ,praktycznie grajac bez skrzydlowych.
Nie wiem co nas moze uratwoac,chyba tylko ze moga byc oni slabo przygotowani fizycznie.
Jak Barcelona odpadnie to bedzie to dla nich katastrofa finansowa
Jak Wisla wygra to bedzie to dla Nas eksplozja finansowa
Odpowiedz cytując
autocontrol
Member

Od: 07.2008

Stary 10.08.2008, 15:34
Koyoot of kors.
Oczywiście ze pieniądze nie grają na boisku. Z tym budzetem Barcy i praniem koszulek to taki żarcik specjalnie pisany ukośnie i zaznaczone w cudzysłowie
Ja tylko podałem jeden z przykładów które przemawiają za Barceloną.
Piłkarze Barcy? chyba nie musze o nich nic pisać.
Ogółem chodzi mi o to ze Barca jako zespół jest duzo, duzo lepszy od naszego.

Czego sie boje?
Nie mamy ławki to raz. Kontuzja / kartki któregos od nas i po ptakach.
Pawełek... jak juz pisałem wcześniej strasznie niepewny, a jak piłka do niego dolatuje to zamykam oczy. ciągle mu się "odbija", inni tego nie potrafili wykorzystac, Barca z takich błedów na pewno skorzysta.
Ze chłopaki nie będą mieli swojego dnia, jaki mieli w meczu z Beitarem na R22.

Czego oczekuje?
walki od 1 do 90 minuty!
Bez tego ani rusz.

Nasze szanse to jak 1 / 10 ale jak bedą mieli swój dzien i jak będą gryzc trawsko od pierwszej do ostatniej minuty, a Barcy nie będzie szło jak powinno szanse się powiększą, nie duzo ale zawsze bedzie nadzieja.

Ja tam po prostu wolę dmuchac na zimne..

PS: najgorsze jest to ze środowego meczu moze nie być na TVP .. i chyba nie będzie.
Ostatnio edytowane przez autocontrol : 10.08.2008 o godz. 15:49.
sezon ogórkowy = nuda
Odpowiedz cytując
Santosinho
Junior Member

Od: 11.2007

Stary 10.08.2008, 15:36
Zapominacie o Beckenbauerze ;]

Damy radę z Barcą. Oni mają Guardiolę, my Skorżę kto lepszy?
Szukam kibiców Wisełki Kraków z województwa zachodniopomorskiego, ewentualnie wielkopolskiego. Proszę pisać na priv
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 10.08.2008, 16:00
ludzie wrzućcie na luz jakoś Parme, Schalke, Saragosse i prawie Lazio odprawiliśmy z kwitkiem do domu, wiara czyni cuda, gra to nie tylko pieniądze i kto ma większy stadion i właśnie dlatego Piłka jest piękna. Wszystko się może zdarzyć.
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
Odpowiedz cytując
FredzIo
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 10.08.2008, 16:25
Chociaż należę do kibiców optymistów, to jednak przed tym meczem nie obiecuje sobie za wiele. Coś mi podpowiada, że Wisła może zrobić niespodziankę. Jednak żeby taka sytuacja miała miejsce to nasza drużyna musi zagrać mecz życia. Widzę, że kibice, którzy ze zdrowym rozsądkiem patrzą na tą potyczkę i obiektywnie oceniający nasze szanse na awans są odsyłani na drugą stronę błoń, co jest bardzo przykre. Oczywiście wszystkie pamiętamy nasze wspaniałe mecze w PU, ale jednak żadna z wyeliminowanych drużyn nie może się równać z Barceloną. Jednak mimo wszystko należy wierzyć i pomóc naszej drużynie jak tylko możemy. Oby nasz stadion w końcu się zapełnił.
Cytat:
Dwa Guardiola z calym szacunkiem dla jego klasy pilkarskiej ale zaden dobry pilkarz nigdy nie bedzie dobrym trenerem.
Z całym szacunkiem dla koyoota, ale większej bzdury to nie słyszałem. Dobrzy piłkarze nigdy nie będą dobrymi trenerami?! Hmmm...
Frank Rijkaard
Marco van Basten
Jurgen Klinssman
Ronald Koeman
Zico
Felix Magath
Olek Błohin
Czy chociażby w Polsce:
Paweł Janas
Henryk Kasperczak
Nie potrafię wymienić na tą chwile wszystkich, ale chyba te nazwiska dowodzą temu, że to co napisałeś jest bzdurą...
Pozdrawiam.
Odpowiedz cytując
Rob_Zombie
Senior Member

Stary 10.08.2008, 16:47
K_2 napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem co nas moze uratwoac,chyba tylko ze moga byc oni slabo przygotowani fizycznie.
Nie liczyłbym na to. Jak Real grał w Krakowie to wszyscy Galaktikos wyglądali jakby dopiero co zaczynali przygotowania/pili całą poprzednią noc/mieli zaraz zejść ze zmęczenia (zupełnie inaczej niż nasi) a i tak biegali od tych naszych świeżutkich kopaczy i szybciej i więcej.
Odpowiedz cytując
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 10.08.2008, 16:47
Przesłanki za Barceloną:
- poziom sportowy
- zespół na codzień występuje w jednej z najsilniejszych lig
- zespół ma dużo większe ogranie w europejskich pucharach
- budżet(miałem wykreślić bo i Beitara miał większy no ale dobra żeby nie było napinki niech będzie )

Przesłanki za Wisłą:
-pierwszy mecz na wyjeździe,więc wszystko rozstrzygnie się przed własną publicznością
-doświadczenie rodem z Saragossy podpowiada że nawet w przypadku kilkubramkowej porażki w Barcelonie będzie można "spokojnie" ją odrobić w Polsce
-raczej napewno WSZYSCY piłkarze Wisły podejdą do rywalizacji na maksa,a dla "katalończyków" będzie to raczej trening,przymusowa powinność przed najważniejszymi meczami w sezonie mającym się zakończyć potrójną koroną czy coś w tym stylu
- Wisła ma już przetarcie w meczu o stawke z Beitarem,a Barca też kilka meczy wygrała ale z gatunku tych raczej "turystycznych"
- co by nie mówić ale polska liga już ruszyła,a hiszpańska jeszcze nie...
- nazwiska nie grają(napinka )
-Barca pewnie zlekceważy rywala(nawet jeśli nie świadomie to podświadomie ciężko będzie im się w pełni skoncentrować na pojedynek z Wisłą jak na codzień gra się z Realami...

Gołym okiem widać że po stronie Wisły jest więcej atutów Niestety poziom sportowy przeważnie jest najważniejszy W każdym razie szanse Wisły upatruje w zagraniu fenomenalnego meczu na Camp Nou nawet jakby miał być okupiony kontuzjami czy innymi kartakmi.Jeśli będziemy mieć przewage psychologiczną + atutu własnego stadionu w rewanżu to naprawde może być nieźle.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Odpowiedz cytując
Żuczek
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 10.08.2008, 18:47
A ja tu wyjadę z trochę innym pytaniem - czy jeżeli nie damy rady Barcelonie to w 1 rundzie PUEFA Wisła będzie rozstawiona? Czekam na odpowiedź.
Odpowiedz cytując
Joe Cole
Banita

Stary 10.08.2008, 18:52
Nie, nie będzie. Będziemy musieli zagrać 2 bardzo dobre mecze przy w miarę dobrym losowaniu i mieć szczęście po swojej stronie
Odpowiedz cytując
devios
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 10.08.2008, 18:55
Joe Cole -jesteś w błędzie. Czemu nieby nie będzie. Chyba te zespoły, co odpadły z LM właśnie są rozstawione.

Odpowiedz cytując
Joe Cole
Banita

Stary 10.08.2008, 19:00
Zajrzyj do ranking klubowy, krajowy. Ja bardziej im wierzę niż tobie Bo oni tam piszą od dawna i się znają na tych rankingach i europucharach.
Odpowiedz cytując
devios
Senior Member

Stary 10.08.2008, 19:12
Możliwe, ale nie wiem, czy zespoły będą rozstawione przez ranking klubowy, czy właśnie podzielone na odpadnięte z LM i dalsze z UEFA (tak, jak w grupie UEFA- trzecie miejsca grają z drużynami z LM).

Odpowiedz cytując
dorotja
ranny ptaszek

Od: 09.2003

Stary 10.08.2008, 19:30
Wprawdzie stare, ale chyba aktualne (z wyjątkiem procentów )

Barcelona jest w formie. Daję Wiśle 10 procent szans

*

I coś jeszcze, z blogu Grzegorza Szamotulskiego na weszlo.com
Cytat:
A teraz z innej beczki. Czytaliście artykuł na stronie głównej? Co ten Ulatowski o Brożku mówi? Jak nie chce go powoływać, to niech nie powołuje, ale po co go ciągle obraża? Zrobił ten chłopak coś złego? Nie można go w spokoju zostawić? I te teksty, że Wisła nie ma szans z Barceloną. Może i ma niewielkie. Ale na pewno większe niż Ulatowski na odzyskanie rozumu i przejęcie kadry po Beenhakkerze. On selekcjonerem? Tratatata.
www.historiawisly.pl
Odpowiedz cytując
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 10.08.2008, 20:11
FredzIo napisał(a):Wyświetl post
Z całym szacunkiem dla koyoota, ale większej bzdury to nie słyszałem. Dobrzy piłkarze nigdy nie będą dobrymi trenerami?! Hmmm...
Frank Rijkaard
Marco van Basten
Jurgen Klinssman
Ronald Koeman
Zico
Felix Magath
Olek Błohin
Czy chociażby w Polsce:
Paweł Janas
Henryk Kasperczak
Nie potrafię wymienić na tą chwile wszystkich, ale chyba te nazwiska dowodzą temu, że to co napisałeś jest bzdurą...
Ja bym dodał Fabio Capello, Aimé Jacquet, Franz Beckenbauer, Rudi Voller, José Antonio Camacho, Berti Vogts, Vicente del Bosque, Luis Aragonés, Giovanni Trapattoni, Dino Zoff, Kevin Keegan, czy Didier Deschamps...
Odpowiedz cytując
Kwaki
Senior Member

Stary 10.08.2008, 20:41
Żuczek napisał(a):Wyświetl post
A ja tu wyjadę z trochę innym pytaniem - czy jeżeli nie damy rady Barcelonie to w 1 rundzie PUEFA Wisła będzie rozstawiona? Czekam na odpowiedź.
Jest taka mozliwosc, ale kilkanascie druzyn z lepszym od Wisly rankingiem musialoby sie potknac. W temacie o Rankingu jest rozmowa o tym A jak chcesz sprawdzic kto musialby sie potknac i kogo Wisla moze ewentualnie wylosowac w I rundzie to napisalem taki skrypcik: www.kwaki.yoyo.pl/uefa/
Odpowiedz cytując
Blade'S
Member

Od: 01.2008

Stary 10.08.2008, 20:46
marcinarsenal czytaj temat uważnie, to samo napisane zostało już kilka minut przed 14

a tak z innej beczki mówiło się o odejściu z Barcy Eto'o i w związku z tym miał nie zagrać z Nami, by nie zamykać mu drogi do gry w LM w nowym klubie... ale zostaje w Barcy, co dla Nas, Wiślaków jest nie zbyt dobrą wiadomością
Ostatnio edytowane przez Blade'S : 10.08.2008 o godz. 20:48.
Odpowiedz cytując
marcinarsenal
Senior Member

Stary 10.08.2008, 20:52
sorry Blade'S nie doczytałem ;]

Co do Eto'o to on jest bez formy. Obawiał bym się bardziej Krkića czy Henry'ego
Zbigniew Boniek - "Śmierć, wybuchowa atmosfera wisiały nad stadionem."
Michel Platini - "Ten wieczór nie miał nic wspólnego z futbolem."
The Daily Mirror - "Dzień w którym umarł futbol."
29.05.85
Odpowiedz cytując
Blade'S
Member

Stary 10.08.2008, 20:56
właśnie marcin jest w formie co jak co, ale zza granicy lubię najbardziej Barcę i wiem co nieco bez formy jest Henry, który w presezonie strzelił tylko 1 bramkę... a Eto'o aż 5 i z częstotliwością co 35 minut

Ale co tam Barca wygra pewnie Puchar UEFA, a my powalczymy w LM
Wiara czyni cuda
Odpowiedz cytując
SpoXsteR
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 10.08.2008, 21:01
Co jeszcze wiesz?
A za kim bedziesz w meczu Wisla - Barca?

ja pierdu..
Odpowiedz cytując
Blade'S
Member

Stary 10.08.2008, 21:04
za kim będę -_- powiedziałem tylko, że Barcę lubię...
Bo w moim sercu klub jest tylko jeden, i jest to Wisła... i to na Jej mecze chodzę... Ech, żeby nie było, że się napinam, ale lubię czasem oglądnąć dobrą piłkę...
Bo dla Wisły nie chodzę dla meczy... A po to by wspierać Ukochaną Drużynę
Odpowiedz cytując
Johnny B
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 10.08.2008, 21:09
koyoot napisał(a):Wyświetl post
Hehe zapominasz o kilku podstawowych sprawach. to nie pieniadze graja na boisku a pilkarze. Dwa Guardiola z calym szacunkiem dla jego klasy pilkarskiej ale zaden dobry pilkarz nigdy nie bedzie dobrym trenerem. Trzy brak messiego wlasnie. 4 brak Ronaldinho i Eto`o. 5 Moga nas zlekcewazyc co juz zrobili jak Barcelona pozwolila messiemu pojechac do Pekinu. To ze masz bardzo krotkowzroczne spojrzenie na cala sprawe nie mozesz odbierac odrobinek nadzieji tym ktorzy nia zyja. Ja jestem ostroznym optymista co do meczu. Wiec spokojnie to jeszcze kilka dni do meczu.
Z tego co wiem to Eto jest graczem Barcy i tylko jak Guardiola go nei wystawi to nei zagra, ale wątpię.

Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Przesłanki za Barceloną:
- poziom sportowy
- zespół na codzień występuje w jednej z najsilniejszych lig
- zespół ma dużo większe ogranie w europejskich pucharach
- budżet(miałem wykreślić bo i Beitara miał większy no ale dobra żeby nie było napinki niech będzie )

Przesłanki za Wisłą:
-pierwszy mecz na wyjeździe,więc wszystko rozstrzygnie się przed własną publicznością
-doświadczenie rodem z Saragossy podpowiada że nawet w przypadku kilkubramkowej porażki w Barcelonie będzie można "spokojnie" ją odrobić w Polsce
-raczej napewno WSZYSCY piłkarze Wisły podejdą do rywalizacji na maksa,a dla "katalończyków" będzie to raczej trening,przymusowa powinność przed najważniejszymi meczami w sezonie mającym się zakończyć potrójną koroną czy coś w tym stylu
- Wisła ma już przetarcie w meczu o stawke z Beitarem,a Barca też kilka meczy wygrała ale z gatunku tych raczej "turystycznych"
- co by nie mówić ale polska liga już ruszyła,a hiszpańska jeszcze nie...
- nazwiska nie grają(napinka )
-Barca pewnie zlekceważy rywala(nawet jeśli nie świadomie to podświadomie ciężko będzie im się w pełni skoncentrować na pojedynek z Wisłą jak na codzień gra się z Realami...

Gołym okiem widać że po stronie Wisły jest więcej atutów Niestety poziom sportowy przeważnie jest najważniejszy W każdym razie szanse Wisły upatruje w zagraniu fenomenalnego meczu na Camp Nou nawet jakby miał być okupiony kontuzjami czy innymi kartakmi.Jeśli będziemy mieć przewage psychologiczną + atutu własnego stadionu w rewanżu to naprawde może być nieźle.
Zapomniałeś dodać, że jeśli Wisła zagra na poziome meczu z Beitarem u siebie to Barcelona nie ma szans

Człowieku przebiłeś tym wierzyk o Valdesie
-Ale panie Franku...
-****a won! Wypierdalaj!...Panie Franku.. Matoł
XxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXxXx XxXxXxXxXx
http://www.youtube.com/watch?v=IT86Y...elated&search=
Banjo Boy is godlike >.<
Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 10.08.2008, 23:12
Ja mam pytanie... kto to jest ten Victor Sachez bo nie kojarze tego grajka, wyczytałem na stronie barcy, że może nie zagrać, bo coś ma z nogą
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
SpoXsteR
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 10.08.2008, 23:31
Cytat:
Dla tych co do - Barcelony!

W sobotę o godzinie 18 wystartowała Ekstraklasa, Wisła na własnym obiekcie zmierzyła się z Polonia Bytom, jednak chyba nie ma kibica Białej Gwiazdy, który myślami nie byłby przy środowym meczu z Barceloną.

„ Dumy Katalonii" nikomu nie trzeba przedstawiać. Wszyscy znają wspaniałą historię klubu. Podziwiają Barce nie tylko za wspaniałą grę, w której najważniejszy jest zawsze styl ofensywny, ale także za to, że jako jedyny z potentatów futbolu oparł się pokusie umieszczenia reklam na swoich koszulkach i przez to traci kilka milionów euro rocznie.
Dla socios Barca to „więcej niż klub", . Oni nie pozwolą prezydentowi klubu na umieszczenie komercyjnych treści na świętych dla nich strojach. Obecnie granatowo niebiescy na swoich trykotach „reklamują" UNICEF. Nie przeszkadza jej to jednak w zatrudnianiu najlepszych piłkarzy świata. Obecnie w bordowo granatowych koszulkach występują takie tuzy futbolu jak Henry, Messi, Xavi, Puyol. Klub stać na ich utrzymanie ponieważ ogromny zastrzyk gotówki co sezon wpływa od ponad 100 tysięcy wiernych fanów zrzeszonych w klubie kibica, oraz od milionów zgromadzonych na całym świecie.

Dla kibiców Wisły 13 sierpnia najważniejszy oczywiście będzie mecz, ale nie samą piłką człowiek żyje. Mistrzowie Polski zagrają w jednym z najpiękniejszych miast Europy, dlatego dla tych którzy wybierają się do Hiszpanii mamy garść informacji.

Barcelona jest stolicą Katalonii, regionu autonomicznego znajdującego się w północno - wschodniej Hiszpanii. Miasto jest wyjątkowo pięknie położone, posiada wiele zabytków i atrakcji turystycznych. Podczas krótkiego pobytu nie da się zobaczyć wszystkiego, dlatego warto się skupić na najważniejszych miejscach. Takim bez wątpienia jest perła światowej architektury czyli bazylika „Świętej Rodziny" szerzej znana jako Sagrada Familia autorstwa Antonio Gaudiego. Ten niezwykły obiekt jest najwspanialszym dziełem tego słynnego projektanta. Budowę rozpoczęto w 1882 r. i trwa ona do dzisiaj. Charakterystyczna i rozpoznawalna na całym świecie bryła przyciąga do Barcelony miliony turystów rocznie.

Obiekt przepełniony jest detalami i płaskorzeźbami przedstawiającymi sceny z Nowego Testamentu. Bazylika wręcz „ocieka" biblijną ornamentyką. Gaudi szukał także inspiracji w świecie przyrody, a wygląd bazyliki przypomina żywy organizm. Sagradę Familię trudno porównać z jakimkolwiek innym tego typu obiektem. Niepowtarzalny styl Antonio Gaudiego sprawia, że jest to wyjątkowe miejsce, które koniecznie trzeba zobaczyć. Dodatkową atrakcją jest widok z wieży. Z wysokości 110 metrów rozpościera się przepiękna panorama miasta.

Kolejna atrakcja to Park Guell. Jest to to najbardziej znany park Barcelony, mieści się w północno-centralnej części miasta, w dzielnicy El Carmel. Jego budowa rozpoczeła się w 1900r., a zakończyła w 1914 r. Park zaprojektował również Antonio Gaudí. Nie jest to zwykły park, już od wejścia można zobaczyć charakterystyczne dla tego projektanta bajkowe budowle, rzeźby i mozaiki. Schodów do głównego pawilonu strzegą: wąż na tle flagi katalońskiej i salamandra. Salę Stu Kolumn podpierają 84 słupy zdobione mozaiką ze szkła i ceramiki. Do ich wnętrza spływa deszczówka z dachu. Dach, czyli Gran Plaça Circular (Wielki Okrągły Plac), to olbrzymi taras widokowy z najdłuższą ławką świata mierzącą 152 m, ozdobioną kolorową mozaiką. Niestety bardzo trudno o kawałek cienia czy skrawek trawy, na którym można by odpocząć podczas uciążliwych upałów. Od 1984 roku Park Guell znajduje się na Liście światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO jako jedno z najbardziej przyjaznych środowisku założeń urbanistycznych.Do parku i Casa-Museu Gaudí najprościej będzie dojechać autobusem #24 z Plaça de Catalunya.

Główną ulicą Barcelony jest Ramblas. Wysadzana platanami promenada przecina stare miasto i wiedzie od Plaça de Catalunya do pomnika Kolumba (Monument a Colom) przy porcie. Na wierzchołek 52 - metrowej kolumny można wjechać windą i z głowy odkrywcy Ameryki oglądać panoramę miasta. W nocy zamienia się ona w centrum rozrywki. To przy niej właśnie znajduje się najwięcej nocnych klubów i dyskotek

Sercem starówki jest Barri Gotic, po wschodniej stronie Ramblas. W tej części zachowały się średniowieczne, gotyckie domy wzdłuż wąskich malowniczych uliczek. Sercem dzielnicy jest wspaniała gotycka katedra św. Eualalii - Le Seu. Stoi na miejscu dawnej świątyni rzymskiej oraz meczetu. Wewnątrz, w krypcie, znajdują się relikwie patronki katedry, dziewicy zamęczonej w czasach rzymskich. W tropikalnym ogrodzie katedralnym otoczonym XIV - wiecznym krużgankiem od pięciu wieków trzymane są gęsi. Ich celem jest podkreślać związki z Rzymem i dziewictwo świętej. Plac przed kościołem - Plaça de Sant Jaume - był dawniej centralnym placem miasta a w czasach starożytnych forum rzymskim. Przy placu wznosi się Palau de Generalitat - siedziba rządu katalońskiego.

Jednym z ważniejszych terenów zielonych w mieście jest wzgórze Montjuic. Na jego szczycie góruje zamek z XVII wieku. Od czasów Wystawy Krajowej w 1929 r. rejon ten jest jedną z ważniejszych atrakcji kulturalnych miasta. Na północno - zachodnich zboczach leżą zabudowania wioski olimpijskiej z 1992 r. wraz ze stadionem.

Dla Kibiców najważniejszym miejscem jest oczywiście świątynia futbolu czyli Camp Nou. Największy w Europie stadion piłkarski mogący pomieścić 98 772 osoby zbudowano w 1957 r. według projektu F. Mitjansa dla klubu F.C. Barcelona. Co ciekawe w inauguracyjnym meczu na tym obiekcie Barcelona zmierzyła się z warszawską Legią, a mecz zakończył się zwycięstwem gospodarzy 4-2. Na stadionie obowiązuje wiele zakazów, których należy przestrzegać (zdjęcie obok)

Barwy klubu - błękit i czerwień - stały się symbolem Katalonii w czasach gdy generał Franco zabronił wywieszania flagi katalońskiej, Nic dziwnego, że zawsze wielkie emocje i okrzyki patriotyczne towarzyszą każdemu meczowi Barcy z Realem Madryt. Museu del Barça, największe muzeum piłkarskie na świecie 3500 m2 przedstawia szczegółową historię klubu, prezentuje rozmaite pamiątki, galerię portretów i rzeźb piłkarzy, które wykonano na Biennale Blau-grana, wystawę dla uczczenia klubu. W muzeum można też zobaczyć najnowszy projekt przebudowy słynnego stadionu autorstwa architekta Sir Normana Fostera (zdjęcie obok). Camp Nou znów zachwyci swoim wyglądem, będzie całkowicie zadaszony, a elewacja będzie przypominać charakterystyczną dla regionu ceramiczną mozaikę.

Kolejnym ważnym faktem dla kibica z Polski będzie to, że honorowym członkiem klubu był Papież Jan Paweł II i każdego roku otrzymywał sezonowy karnet na mecze katalońskiego klubu.

Dla niektórych z Nas wizyta w tym wyjątkowym mieście będzie kolejną, gdyż Wiśle przyszło już raz występować na Camp Nou w sezonie 2001/2002, był to mecz rewanżowy 3 rundy kwalifikacyjnej do LM. Niestety Biała Gwiazda pod wodzą Franciszka Smudy uległa 1-0 i odpadła z rywalizacji. Miejmy nadzieję, że tym razem historia się nie powtórzy i sprawimy największą sensację w tej fazie rozgrywek i wyeliminujemy słynną Barcelonę!!

Oczywiście nie są to jedyne atrakcje, Barcelona pełna jest urokliwych miejsc, wspaniałych zabytków i nowoczesnych budowli. Jestem pewny, że wielu kibiców zachwyci się tym miastem i zechce je odwiedzić jeszcze raz.

źródło: SKWK / joshi
Odpowiedz cytując
leszekm
Senior Member

Stary 11.08.2008, 06:51
Obrońca Barcelony: Mecz z Wisłą jak finał
http://www.futbolnet.pl/news/obronca...nal_64359.html

Frankowski dla SportoweFakty.pl: Daję Wiśle 50 proc. szans na awans
http://www.sportowefakty.pl/pilka/20...oc-szans-na-a/
Odpowiedz cytując
gromaders
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 11.08.2008, 09:38
kurde nie takie nastawienie musi być, jak mówi Paweł że czeka nas walka o fazę grupową UEFA, mamy walczyć o LM i próbować ze wszystkich sił, to jest piłka i jest wszystko możliwe choć sam jakoś wielkich szans nie widzę ale próbować trzeba a nóż...
Odpowiedz cytując
Crusi
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 11.08.2008, 10:34
Wlasnie bardzo dobre jest nastawienie takie jak Brozka. Mowi jasno ze beda walczyc, ale trzeba patrzec realnie, ze Barca ma napewno wieksze szanse niz my. Kiedys przed meczem z Realem pompowalismy balonik niemilosiernie, jak sie to skoncyzlo kazdy wie. Balonik pekl, uszlo z nas powietrze i byla klapa w PU. Teraz nasi nie beda traktowac gry w PU jako kary, dlatego stawiam ze jesli odpadniemy z Barca to conajmniej zagramy w grupie PU.
"WHAT DON'T KILL US, WILL MAKE US STRONGER"
THE WHITE STAR DIVISION
Odpowiedz cytując
marcinarsenal
Senior Member

Stary 11.08.2008, 10:41
Crusi napisał(a):Wyświetl post
Wlasnie bardzo dobre jest nastawienie takie jak Brozka. Mowi jasno ze beda walczyc, ale trzeba patrzec realnie, ze Barca ma napewno wieksze szanse niz my. Kiedys przed meczem z Realem pompowalismy balonik niemilosiernie, jak sie to skoncyzlo kazdy wie. Balonik pekl, uszlo z nas powietrze i byla klapa w PU. Teraz nasi nie beda traktowac gry w PU jako kary, dlatego stawiam ze jesli odpadniemy z Barca to conajmniej zagramy w grupie PU.

To powiedzmy jasno: walczymy o utrzymanie w lidze, bo po co pompowac balonik o mistrzostwie?! Takie podejście jest najgorsze. Co mówił LEO gdy jechał na ME: "Jedziemy po mistrzostwo", tłumacząc się wyjaśnił - wszyscy jadą wygrać ten turniej!

Rozumiem, że 80% piłkarzy Wisły w głowie będzie miało wielkość Barcy, ale niech zachowają to dla siebie. Niech te 20% zagra bez kompleksów z myślą, że nie walczymy o PU, ale o LM. gromaders 1906% poparcia
29.05.85
Odpowiedz cytując
Coolpick
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 11.08.2008, 11:09
marcinarsenal napisał(a):Wyświetl post
Co mówił LEO gdy jechał na ME: "Jedziemy po mistrzostwo", tłumacząc się wyjaśnił - wszyscy jadą wygrać ten turniej!
Troche nie trafiony przyklad 2 porazki, 1 remis, 1 bramka, w dodatku ze spalonego
Odpowiedz cytując
marcinarsenal
Senior Member

Stary 11.08.2008, 11:15
Coolpick napisał(a):Wyświetl post
Troche nie trafiony przyklad 2 porazki, 1 remis, 1 bramka, w dodatku ze spalonego

Nie wina LEO jakich ma piłkarzy. Guus Hiddink również gorąco motywował swoich piłkarzy, aż do meczu z ...Hiszpanią (0:3). Powiedział wtedy: "póśccie wodze fantazji i bawcie się grą, bo już dużo osiągneliście". Jak się ta zabawa skończyła wszyscy wiemy, dlatego Wisła nie może poprzestawać na zwycięstwie z Beitarem, "bo już dużo osiągnęła". Wiślacy muszą walczyć, bo Barca jest do przejścia
29.05.85
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 11.08.2008, 11:38
marcinarsenal, chyba każdy nasz piłkarz wie, że Barca jest do przejścia. Ale tu chodzi o coś innego. Tak jak napisał Crusi: lepiej nie pompować balonika,hurra, wygramy z Barcą, a w przypadku porażki olać nawet Puchar Uefa (tak własnie jak to było po meczy z Realem). Brożek mówi jasno: będziemy walczyć, ale jak odpadniemy, to nie załamiemy się, tylko dalej będziemy walczyć w Pucharze Uefa.
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów