|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Szpeniu super pomysł pewnie kumple podpowiedzieli
. Zamiast budynku, hektar trawnika. I najlepiej przykryć wszystko brezentem. No i może zdradzisz skąd ten cytat? Co to za urzędnicy ministerstwa? Myślisz że takimi wrzutkami zaciemnisz prawdę o sobie? Wątpliwe. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
Jeśli chodzi o to: „Czyli ZOO miało nie przyjąć tych pieniędzy od Amber Gold?” i o to „Czy to było zadaniem ZOO zastanawiać się czy AB jest złe czy dobre” to odpowiedź jest bardzo jednoznaczna: w tej sytuacji ZOO powinno zwrócić się do swojego właściciela z pytaniem czy może przyjąć tę konkretną darowiznę od tego konkretnego darczyńcy. I właściciel podejmuje ostateczną decyzje czy przyjęcie darowizny nie grozi złamaniem regulacji o zapobieganiu „prania brudnych pieniędzy” tudzież uszczerbkowi wizerunkowemu. Taka procedura funkcjonuje w całym cywilizowanym świecie właśnie po to aby zapobiegać przenikaniu do struktur państwowych zorganizowanej przestępczości. Zapewne w sposób formalny ta procedura jest zapisana również w przypadku Gdańska, aczkolwiek w tym wypadku (biorąc pod uwagę że prezydent miasta był uprzejmy osobiście zwrócić się do skazanego za oszustwo o pomoc finansową) skończyło by to się zapewne tym samym. Tyle tylko że trudno było by wtedy podnosić argument o braku kompetencji kierownictwa ZOO do podejmowania decyzji finansowych. „Fundamentem kapitalizmu jest to, że syn premiera nie może pracować gdzie chce? Proszę rozwiń tą myśl bo nie wiem jak się do tego ustosunkować”. Służę. Oczywiście że syn premiera może podejmować pracę jako: stripizer, żigolak czy egzekutor długów. Tyle tylko że w normalnym społeczeństwie ludzie mają prawo oceniać takie postępowanie premierowicza i formułować na tej podstawie ocenę zdolności przywódczych jego ojca (jeśli wychował syna na żigolaka to czy nadaje się do tego aby kierować państwem?). A ponieważ podstawą kapitalizmu są wartości (uczciwość, solidność, wiarygodność) dlatego wszelkie kontrowersyjne zachowania potomków przywódców cywilizowanego świata są pilnie obserwowane przez wyborców i media w tych krajach (jak chociażby ostatnie przykłady z Francji i Wlk Brytanii). W przeciwieństwie do krajów w rodzaju Libii czy Korei Płn. gdzie postępowanie „następców” odbierane jest z niejaką „pobłażliwością”. 2. Dzięki za link. Jeśli chodzi o zakład: wybieranie jako benchmarku daty 24.08 jest mało rozsądne. Żadna instytucja nie publikuje swoich danych na taki dzień. Jeśli chcemy przyjąć jakąś datę to zdecydowanie musi to być początek albo koniec miesiąca. Następna sprawa to instytucja na podstawie której będziemy oceniać wzrost oraz rodzaj raportów (miesięczne, kwartalne, roczne?). Potrafią się między sobą różnić dość znacząco. I na koniec meritum. O ile dobrze rozumiem chcesz się założyć że kumulatywny wzrost w okresie dwuletnim będzie dodatni. Powiem szczerze że biorąc pod uwagę fakt iż za recesję uznaje się negatywny wzrost w okresie dwóch kwartałów to warunek postawiony przez Ciebie jest wyjątkowo rygorystyczny. Powiedziałbym wręcz że wskazuje na bardzo małą wiarę w gospodarkę polską. 3. Czyli jak rozumiem na chwilę obecną ustaliliśmy że PiS działania koncepcyjne jednak prowadzi. Na początek dobre i to. Z ciekawości zadam pytanie czy zastanowiłeś się nad tym dlaczego dopiero z forum kibiców dowiadujesz się że wbrew temu co sądziłeś do tej pory PiS jednak pracuje koncepcyjnie? Wydaje mi się że odpowiedź na tak sformułowane pytanie mogłaby wskazać na pewne wnioski użyteczne w późniejszej dyskusji. „Zresztą program PIS studiowałem przy okazji ostatnich wyborów. (Brałem pod rozwagę zagłosowanie na nich) i tak jak dziś ich pomysł na Polskę na kolana mnie nie rzuca” . No więc muszę Ci powiedzieć że w moim wypadku jest tak: nie rzuca mnie kolana program PiS (ale rozumiem że dla partii ogólnonarodowej program siłą rzeczy musi być jakimś kompromisem) natomiast rzuca mnie na kolana ich „pomysł na Polskę” i to co udało im się zrobić w ciągu niespełna dwóch lat rządów. Zwróciłeś zapewne uwagę ze na tym poziomie naszej dyskusji nie wchodzę w szczegóły rozwiązań programowych proponowanych przez PiS. Temat jest na pewno ważny i wart głębszej analizy natomiast uważam że nie jest priorytetem. Tak jak pisałem już wiele razy wcześniej: na chwilę obecną najważniejsza jest eliminacja „układu”. A PiS udowodnił że faktycznie chce to zrobić i co więcej, wie jak to zrobić. Na chwilę obecna na polskiej scenie nie ma żadnego innego ugrupowania które było by w stanie to zadanie zrealizować. I dlatego uważam że pomimo tego że pewne rozwiązania proponowane przez PiS mogą wydawać się niektórym kontrowersyjne jedyną realną opcją pchnięcia kraju do przodu jest PiS. O tym co sądzę o sposobie narracji w którym „przyczyną obecnych problemów jest głupota Polaków” już napisałem. Nie będę się powtarzał. Natomiast jeśli chodzi o media i ich wpływ na opinię publiczną to powtórzę: tak długo jak na rynku medialnym będziemy mieć do czynienia z tak dramatyczną przewagą oligarchii tak długo jakiekolwiek narzekania na „brak chęci Polaków do tego aby się edukować” będą przypominać głos wołającego na pustyni. Taka sytuacja występuje w zdecydowanej większości krajów postkomunistycznych (wg mojej wiedzy różni się nieco w Czechach na Ukrainie i na Węgrzech) i Polacy ze swoją „niechęcią do zdobywania wiedzy" nie są tu żadnym wyjątkiem. „nie widzę klęski w tym, że przed Euro powstało najwięcej autostrad, dróg ekspresowych i dworców. To, że nie były wszystkie skończone na Euro mnie nie obchodzi. Łopaty powbijana machina ruszyła czy będą dziś czy za dwa lata jest sprawą wtórną liczy się że w końcu będą”. I to jest bardzo dobry przykład na to: „Dziś ludzie głosują pieniędzmi i głosują za prosta kolorową formą. Wzbudzającą zaufanie”. Podejrzewam że nawet nie zadałeś sobie trudu aby wysłuchać całości wypowiedzi JK. Ale wiesz że JK się jak zwykle czepia , Euro było cool a drogi których nie wybudowaliśmy i tak wybudujemy: ludzie głosują za prosta kolorową formą. Na tym forum już od jakiegoś czasu dyskutujemy o infrastrukturze. Na tyle długo że gdybyś zadał sobie trud prześledzenia choć części z tych postów zapewne bez trudu zauważyłbyś co JK chciał powiedzieć i jak wiele racji było w jego opinii. Zupełnie tylko skrótowo: mieliśmy największą zapewne w naszej historii szansę na skok infrastrukturalny finansowany pieniędzmi z Unii (około 60 mld EUR). Ten skok miał spowodować prężny rozwój polskiego sektora budownictwa (tak jak stało się to w Hiszpanii czy Portugalii) i polskiej gospodarki. Skończyło się kompletną kompromitacją: z budowanych autostrad udało się zrealizować niewielki procent inwestycji (w granicach 20-30%), większość z nich stoi rozkopana bez widocznej perspektywy na dokończenia ich budowy, polski sektor budowlany poszedł na dno (w sensie dosłownym) ciągnąc za sobą całą gospodarkę, bankrutują setki małych firm budowlanych a te największe (notowane na giełdzie) same składają wnioski o upadłość, ilość afer które towarzyszyły budowom jest niepotykana (DSS, Stadion Narodowy, Covec) a i tak jest to tylko wierzchołek góry lodowej, wykonawcy żądają od inwestora (czyli państwa) miliardów z tytułu odszkodowań i odsetek karnych a inwestor nie jest w stanie wyegzekwować nawet jednej gwarancji bankowej wystawionej przez wykonawców (bo sądy przyznają rację wykonawcom). Poziom niekompetencji, chaosu i zwykłej korupcji funkcjonującej wokół spraw związanych z budową infrastruktury jest absolutnie dramatyczny (znacznie większy niż w przypadku służby zdrowia o której rozmawialiśmy wcześniej). Dość powiedzieć że w momencie śmierci Petelickiego spekulowano że jest ona związana z budową autostrad. Przez złodziei z PO kraj zmarnował swoją historyczną szansę. A jeśli chodzi o „czerwone linie” na Twojej mapie to przeczytaj chociaż kilka z załączanych przeze mnie linków a zobaczysz w jak ogromnym jesteś błędzie. Łopaty wbito, machina staneła. 4. „Nie widzę tu niekonsekwencji”. No cóż, ja widzę. Jeśli PO miało Twoim zdaniem dobre pomysły ale nie było w stanie ich zrealizować to dlaczego jakiejś innej partii miało by to się udać? No ale nie dyskutujmy o wzroku. Jeśli układ wciąga, każdą partię to skąd pewność, że tylko PIS jest w stanie się temu przeciwstawić? Nawet zakładając, że tak to czemu nie może to być inna nowa partia? Jak wskazują dokonania PiS w walce z układem (wymienione w poprzednim poście) i zaciekłość z jaką PiS zwalczany jest obecnie możemy śmiało postawić tezą że PiS jest jedyną partią której udało się oparcie układowi (co wcześniej nie udawało się np.: KO czy AWS). I ta konkluzja jest również odpowiedzią na pytanie drugie: skoro mamy partię która po pierwsze jest sprawdzona w „opieraniu się układowi” a po drugie ma już odpowiednie doświadczenie, wiedzę, ludzi i struktury to dlaczego mamy szukać innego rozwiązania? „Twierdzę tak ponieważ realnej poprawy nie widzę. Kogoś zamknięto, kogoś skazano ale summa summarum pojawili się nowi i system jest ten sam”. Bitwa przegrana wojna trwa. Gdyby rozumować w sposób zaprezentowany przez Ciebie to Brytyjczycy powinni poddać się Niemcom w maju 1940, Sowieci w 1941 a Amerykanie ulec Japonii w 1942. Być może tego nie widzisz ale dzięki działaniom rządu PiS w latach 2005-2007 jesteśmy znacznie bliżej rozwalenia układu. Przede wszystkim są już ludzie mający doświadczenie w walce z nim (Kamiński, Macierewicz itp) , jest wiedza na temat tego jak układ funkcjonuje (np.: raporty z likwidacji WSI, informacje IPN, działania prokuratorskie) , świadomość część opinii publicznej itp., itd. To naprawdę znacznie więcej niż w 2005. „Dlatego twierdzę, że droga do poprawy jest gdzie indziej”. Gdzie? Bo chyba nie chodzi Ci o to: „Przy odpowiedniej liczbie podmiotów i konkurencji oligarchowie powoli tracili by wpływy? Jeśli jednak tak to moje pytanie brzmi: jak chcesz wprowadzić konkurencyjność jeśli nie pozwolą na to oligarchowie? I wracamy do punktu wyjścia: żeby wprowadzić konkurencyjność najpierw trzeba rozwalić oligarchię i przywrócić sprawność państwu. „obliczyć kosz zamknięcia obecnego system (opłacić wszystkich którzy są i niedługo przejdą na emeryturę), Koszt ten spłacić częścią mojej składki początkowo było by to pewnie z 70%(może więcej). I tak ani grosza z moich składek na ZUS nie zobaczę. Resztę mogę inwestować sam, wraz z biegiem czasu procent mojej składki zamykającej stary system były coraz mniejszy”. Wszystko pięknie tyle tylko że zakładasz jedną rzecz która nie jest prawdą: Koszt ten spłacić częścią mojej składki. Na finansowanieobecnych emerytur idzie nie część Twojej składki ale jej całość . Co więcej państwo musi jeszcze dopłacać do nich ze swoich przychodów z tytułu podatków. I biorąc pod uwagę pogarszanie się warunków demograficznych nic nie wskazuje na to aby ta tendencja miała ulec zmianie. Innymi słowy: w momencie gdy emerytem staniesz się Ty z wpłaconych przez Ciebie pieniędzy w ZUS nie zostanie już nic. W oczekiwaniu na swoją emeryturę będziesz musiał liczyć na to że państwo zagarnie na wypłaty dla Ciebie składki wpłacane przez Twoich wstępnych. I tak kółko się zamyka. 5. „Linku nie podam bo człowieka znam osobiście” . Powtórzę w takim razie jeszcze raz: O ile mi wiadomo to bez postawienia zarzutu nie można zatrzymać nikogo na więcej niż 48 godzin. Prawdopodobnie musiało być jakieś przekłamanie w informacji która do Ciebie dotarła. W to łamanie życia niewinnym nie bardzo wierzę. Jeśli jednak faktycznie siedział „za niewinność” to należy współczuć. Bez poznania sprawy trudno jest mi się odnieść do niej w inny sposób. „W taki sam sposób jak w przypadku emerytur”. W takim razie odpowiem to samo co w przypadku emerytur: na poczet kosztów związanych z leczeniem idzie więcej niż wynosi Twoja składka na ZUS. W momencie przejścia na emeryturę będziesz zależał od wpłat Twoich wstępnych bo Twoje środki zostały już wydane na leczenie obecnych emerytów. „Miałem przyjemność kilka razy korzystać z usług prywatnych lecznic”. Nie jestem tylko pewien czy zwróciłeś uwagę na to że leczenie prywatne koncentruje się na diagnostyce i tanich zabiegach. Leczenie „ciężkie” (transplantacje, ortopedia, onkologia itp.) są realizowane w systemie państwowym z tego względu że dla systemu prywatnego są zwyczajnie za drogie. „Nie żyjemy w Korei Północnej. Gdybyśmy żyli już dawno siedziałbyś w obozie pracy, a prasy odmiennej od rządzących nie kupił byś w kiosku ruchu”. Obawiam się że nie zrozumiałeś mojego przykładu. Żadną miarą nie chciałem porównywać sytemu politycznego Korei Płn i Polski (gdybym to robił użyłbym raczej przykładu Rosji). Chodziło mi o pokazanie efektu gwałtownego przejścia z systemu państwowej opieki zdrowotnej na system prywatny w warunkach zubożałego społeczeństwa. Oznaczało by to że praktycznie z dnia na dzień bardzo duża część społeczeństwa (w przypadku Korei oceniłem to na 95%) zostałaby praktycznie pozbawiona opieki medycznej. Dokładnie to samo stało by się w Polsce (aczkolwiek skala zjawiska byłaby zapewne nieco mniejsza). 6. „Tylko, że my jesteśmy społeczeństwem które, żyje w lepszych warunkach niż ówczesne Niemcy zachodnie a stworzyć sobie prawdziwego państwa nie potrafimy”. I wniosek jaki wyciągasz z tego faktu jest taki że Polacy są „gorsi” niż Niemcy i nie potrafią zorganizować sobie swojego państwa? A jak udała się Niemcom organizacja ich państwa w NRD? „Żyjemy w wolnym społeczeństwie które samo buduję sobie mury i przeszkody”. O Korei już było. Mam nadzieję ze wyjaśniłem nieporozumienie. A jeśli chodzi o społeczeństwo: ono nigdy nie buduje sobie murów i przeszkód samo. Zawsze jest ktoś kto robi to za nie. Nasz polski problem polega na tym że po 45 latach komunizmu w zasadzie nie mieliśmy polskiej elity politycznej. Całość władzy: politycznej, ekonomicznej, medialnej, kulturalnej itp, to była postkomuna. I zbudowali nam państwo według swojego wzorca, doświadczenia i umiejętności. Przez jakiś czas jeszcze to chodziło ale okazuje się że teraz przestaje już dychać. Nadchodzi czas na zmiany a naszą sprawą jest to aby tym razem nie dać się wykiwać tak jak w 1989. I moim zdaniem PiS jest tą partią która w największym stopniu zapewnia że to się może udać. Smoleńsk No cóż. To Ty wywołałeś ten temat. Dlatego bardzo krótko: „bzdurą jest to że Tusk złośliwie zabił Kaczyńskiego przy pomocy Rosyjskiej maszyny do mgły, bzdurą jest to że drzewo nie może uszkodzić lecącego samolotu i bzdurą jest to, że KGB chciało kogoś zabić”. Odwołam się do tematu zamieszczonego na tym forum. Myślę że po nawet pobieżnym zapoznaniu się z zamieszczonymi tam informacjami uznasz że: bzdurą jest wypisywanie podobnych bzdur.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 25.08.2012 o godz. 00:27.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Wiem ze w jego kierunku . Póki Polacy sie beda nawzajem wyzywac i obrazac z powodu polityki , to Kaczyński z Tuskiem beda dalej zacierać rączki i udawać ,że coś robią i toczyć wojenke PIS vs. PO z ktorej nic nie wynika pozatym ,że walczą o koryto
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
a czy tobie wszystko trzeba podawac na tacy? chcesz miec opinie na dany temat, spojrz od kazdej strony.
to jest wypowiedz z ministerstwa skarbu, leci to na wszystkich portalach na glownej stronie ... normalnie na miescie dostalbys w ryj, a pozniej jeszcze kopa. Ale ze nie jestesmy na miescie, to nie bede sie znizal do twojego poziomu i Ci ublizal. Prosty siurek jestes. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
||
![]() Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
PS: Jeśli mnie również chcialbyś "dać w ryj" jestem do dyspozycji. Mogę nawet pofatygować się do twojego Grójca.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 25.08.2012 o godz. 00:19.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cóż za głębia?
![]() Podmiot gdzieś tam wysoko gdzie pisowskie mordy skamlą błogo stawia na bierność, nie planuje ubliżaniem wzmóc skamlenia, na przekór sili się na wyszukany komplement ? Czy może ... ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
No ale skoro już się się taki hardy zrobiłeś i chcesz dawać w ryj możesz się ze mną łatwo spotkać "na mieście" - jestem przed każdym meczem w Restauracji u Wiślaków. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
hipokryzja nie zna granic... codziennie używają słów: popapraniec, leming, gnida, a jak dostają w odpowiedzi taki sam poziom to chłopcy zwijają zabawki i uciekają do mamusi. Bardzo to prawdziwe, naprawdę. Mieliśmy pokaz takiej hipokryzji podczas kadencji PiS. Oszczerstwa i pomówienia, a gdy prawda leży po innej stronie to głowa w piasek. Tylko smród zostawał. Jedynym pozytywnym aspektem jest, że ludzie nie dają się wciągnąć w te brednie i PiS nie ma szans na władzę.
Gratuluje Wam jednego, skrzętnie uciekliście od tematu IPN, z którym jak zwykle nie mieliście racji. Swoje powiedzieliście, ludziom makaron na uszy nawinęliście, a gdy prawda wyszła na jaw to głowa w piasek.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 25.08.2012 o godz. 08:45.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
E gdzie tam. Szpeniu miał rację
prawa wyszła na jaw hihihiTylko jaka jest ta "prawda". Może prosty siurku nam wyłożysz, tylko nie ustami nikomu nie znanych "urzędników ministerstwa" tylko swoimi. Jak to się stało że IPN musi się wynosić z budynku na którego przystosowanie do działalności IPN państwo wydało już 17 mln PLN. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Czy gdybyś wynajmował mieszkanie i nie płacił, wynajmujący będzie z tego zadowolony i pozwoli Ci tam mieszkać? Nawet kosztem tego, że odmalowałeś salon? Wywali Cię na pysk, bo wisisz mu kasę. tu jest wszystko zebrane i ładnie opisane: Cytat:
Ostatnio edytowane przez Szpen : 25.08.2012 o godz. 09:40.
|
||
|
|
Banita
Offline |
|
|
Zatrudnia 2,2 tys. osób, w tym 135 prokuratorów. Przeciętna płaca to 5,3 tys. zł brutto. Prokuratorzy pionu śledczego i Biura Lustracyjnego dostają więcej - 12,7 tys. zł miesięcznie.
myśle że ten fragment wyjaśnia po co jest IPN ,by żyło sie lepiej.. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Zrozum chłopie, że my jesteśmy postkomunistycznym krajem, który nafaszerowany jest od zdrajców, szpiegów, byłych i obecnychkolaborantów.Ja wiem, że dla ciebie przeszłość nie ma znaczenia, bo jesteś jeszcze mlody, ale nie bądź egoistą w stosunku do tamtych pokoleń.Sprawiedliwość musi być, a winni muszą zostać rozliczeni - temu właśnie służy m.in IPN. Trzeba być wyjątkowym hipokrytą by wypominać IPN owi kwoty, gdy partia rudego cudaka tego typu historie funduje nam od początku swoich rządów.Nie i nie zamierzam się przekrzykiwać, ale po prostu hasło wyborcze platformy ale z pejoratywnym wydźwiękiem zastosowane do PiSu i to przez wyborce PO i Tuska jest łagodnie mówiąc komiczne. i coś jeszcze.Oby to była prawda. Cytat:
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
. IPN jasiu dostał zadanie od PAŃSTWA do wykonania którego PAŃSTWO musiało stworzyć warunki. Czyli przede wszystkim zapewnić lokal. Więc drogi Szpeniu fakt że ów lokal nie był od początku własnością IPN jest winą tylko i wyłącznie PAŃSTWA. Do czasu kiedy Państwem rządzili Polacy, a nie oszuści problemu z płaceniem za lokal który powinien być dla państwowej instytucji "darmowy", nie było. Bo właścicielem lokalu było Państwo. Było tak przez 10 lat. Mało tego państwo poprzez IPN inwestowało w budynek celem dostosowania go o potrzeb IPN. Tylko głąby z PO i tobie podobni nie rozumieją że przed sprzedażą kontrolnego pakietu Ruchu należało wykupić z niego budynek w który już włożono miliony. Wnioskował o to sam IPN. Mało tego wynegocjował u Ruchu płatność w ratach. Wygospodarował na ten cel 5 000 000 z własnych środków. Potrzebna była tylko dobra wola PAŃSTWA. Której jak wiadomo wśród obecnie rzązących postkomunistów w stosunku o IPN trudno szukać. Jesteś Szpeniu najlepszym dowodem. ![]() Kto teraz odda Państwu 14 mln wpakowane w przystosowanie budynku? ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No ciekawe, czy okaże się to prawdą, aczkolwiek układanie się PiSu z Palikotem to byłby moim zdaniem przejaw ostatecznego politycznego zeszmacenia. Jednych i drugich. Osobiście jednak wątpię, by taki scenariusz mógł się spełnić. Zacytowałeś pewnie taką typową papkę dziennikarską. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
O czym ty w ogóle mówisz ? Nikt nie został rozliczony i nigdy nie bedzie , byli SBcy pobieraja najwieksze emerytury w kraju i zadna wladza tego nie raczyła zmienić . Raczysz mówić o sprawiedliwości to porównaj emerytury tych SBków i zwyklych ludzi , a ci rzekomi tropiciele prawdy z IPNu w wiekszosci pierdza w stołki za kosmiczne pobory rzedu 13 tys złotych miesiecznie ,oczywiscie z panstwowych pieniedzy . W tym samym czasie zasiłki np. z MOPSu wynosza 200 zł miesiecznie , idz Pan w ch*j z taka sprawiedliwoscia i z takim IPNem . IPN to dla mnie takie same koryto jak Elewarr,KGHM itp. itd.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Powiedz no jeszcze chłopie pańszczyźniany czemu tak nagle odeszła cię ochota do bitki? Fiutek ci opadł? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Coś o gazie łupkowym z prośbą komentarz Asa: co sądzi o działaniach swojego idola?
http://fakty.interia.pl/polska/news/...lupkom,1835788 i cytat: "W gminach, w których szuka się gazu, aktywiści Palikota namawiają mieszkańców do protestów. W ten sposób weszli w sojusz z niemieckimi postkomunistami z Fundacji Róży Luksemburg i wojującymi francuskimi ekologami." |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I jeszcze coś o budownictwie:
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/...g,1835817,4199 i cytacik: "To zaczyna być syndrom klęski w procesach inwestycyjnych, którą wspólnie zgotowała sobie polityka, rząd i rynek." Jak widać nawet poseł rządowej koalicji nie złudzeń co do klęski rządu w "rewolucji infrastrukturalnej". Z pozdrowieniami dla Ajaxa. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
koniec rządu Tuska ?
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/opozy...wiadomosc.html prof.Kleiber nowym premierem ? Hmmmmm....ryży przetrwał Smoleńsk,Afere Hazardową,pogłębiający sie kryzys to i Amber Gold przetrwa....
Ostatnio edytowane przez AYALA : 25.08.2012 o godz. 12:02.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I jeszcze coś o "oszczędzaniu" w czasach kryzysu:
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/...zednik,1835797 i cytat: "Pod nóż idą kolejne lokalne inwestycje, rezygnuje się z remontów. Ale w wydatkach administracyjnych zdecydowanych cięć nie widać." I to: http://biznes.interia.pl/praca/news/...w,1794327,4204 i cytat: "Od 2008 r. do końca 2011 r. średnie wynagrodzenia brutto w gminach (uwzględniając miasta na prawach powiatu) wzrosły aż o 17 proc.(...) Podwyżki to jedno. Razem z nimi wzrosło jednak również zatrudnienie w urzędach. Najwięcej w samorządach wojewódzkich, bo aż o 60 proc. w stosunku do 2008 r" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
||||
|
Wiślaku ale mnie rozmowa z tym półgłówkiem naprawdę nie cieszy
W jego przypadku dialog niestety nie jest możliwy, to tak jakby rzucać "perły przed wieprze"...Szpen napisał(a):
Szpen napisał(a):
A jakiego typu były to propozycje to pozwolę sobie zacytować fragment jednego z wpisów na wpolityce "[...] Resort skarbu proponował IPNowi w zamian budynku na Towarowej dwie propozycje lokalizacji. Obie okazały się być niepoważne. Pierwsza lokalizacja to był 500-metrowy lokal przy ul. Wodzirejów. Arseniuk wskazuje, że obecnie IPN zajmuje powierzchnię 8,5 tysiąca metrów kw. Ta propozycja nie byłaby więc w stanie zagwarantować IPN odpowiednich warunków. Drugą lokalizacją był budynek przy ul. Dominikańskiej. Rzecznik IPN tak opisuje tę propozycję: Resort skarbu wskazywał, że budynek będzie mógł trafić do IPN tylko jeśli firma, która tam działa, zostanie zlikwidowana. Nie otrzymaliśmy jednak informacji, by przedsiębiorstwo przestało działać. [...]" Szpen napisał(a):
Naprawdę Panowie, jak można rozsądnie rozmawiać i tłumaczyć cokolwiek pustakowi, który nie rozumie prostego pojęcia PRYWATYZACJA - (special for Szpeniu) akt przekazania prywatnemu właścicielowi państwowego mienia. i prosty, przejrzysty cytat ze strony RUCH S.A. "[...]RUCH na giełdę 22 grudnia 2006 r. RUCH z dużym sukcesem zadebiutował na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Na otwarciu sesji akcje RUCHu kosztowały 16 proc. powyżej ceny emisyjnej. Wejście na GPW umożliwiło Spółce pozyskanie środków przede wszystkim na modernizację i dalszy rozwój własnej sieci detalicznej oraz informatyzację Spółki. RUCH dzisiaj W marcu 2010 r. Ministerstwo Skarbu Państwa ogłosiło zamiar sprzedaży większościowego pakietu akcji RUCH S.A. W lipcu tego samego roku Ministerstwo doszło do porozumienia z Lurena Investments B.V., czego efektem było ogłoszenie wezwania do sprzedaży akcji, zakończonego sukcesem. Obecnie RUCH SA jest firmą w 100% prywatną. [...]" Kolejnych wypocin Szpenia podawanych za Wybiórczą, n/t rzekomych zarobków w IPN, nie chce mi się nawet komentować. Dla mnie (i sądzę, że nie tylko dla mnie) po twoich stwierdzenia o rzekomych zarobkach kasjerki w "Biedronce" rzędu 2000 zł straciłeś chłopcze jakąkolwiek wiarygodność, a jedna ze znajomych kasjerek z "Biedronki" miałaby ci ochotę w twarz napluć. Ja osobiście nie pracuję w IPN-ie, ale mam tam wielu znajomych i Przyjaciół, i żaden z nich kwot podanych przez funkcjonariuszy Michnika w ciągu miesiąca nie zarabia. Zarobki w IPN-ie nie są niskie, zarabiają tam godnie (i nie uważam, aby było to coś z czego mają się tłumaczyć), ale znacznie mniej aniżeli rzekoma średnia podana przez Wybiórczą. Zresztą może aby być bardziej "wiarygodni" dziennikarze Wybiórczej powinni podać średnią swoich zarobków Jeżeli zaś chodzi o budżet IPN-u to Szpeniu, jak sądzisz jakie mogą być koszty przedsięwzięć podejmowanych przez Instytut, takich chociażby, jak obecna ekshumacja ubeckich ofiar wrzucanych bezimiennie na tzw. "Łączce" na cmentarzu na Powązkach cytat Szpena napisał(a):
http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/31/I...nosci_IPN.html Praca IPN-u, który odkłamuje 40-letnie komunistyczne zakłamywanie historii, jest solą w oku michnikowszczyzny, stąd pewnie te ataki. Powód: link
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 25.08.2012 o godz. 16:35.
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|