The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.04.2012, 08:43
Blaszczu16 napisał(a):Wyświetl post
Może jeszcze powalczą o to 4. miejsce, choć przewaga Korony wydaje się duża - 8, właściwie 9 pkt, bo gorszy bilans dwumeczu - to do zdobycia 15 pkt jeszcze. Jakby stracili 6 - 3 z Legią i 3 z kimś innym, a inne spotkania ułożyłyby się pod nas, to może byłoby tak jak w fazie grupowej Ligii Europejskiej. Niech powalczą.

Co do Urygi to świetnie wczoraj się zaprezentował. Czekaj też mi się podoba, a i Brudowi ostatnio zacząłem się baczniej w meczach przyglądać i ogarnął się trochę chłopak. Jestem za dawaniem szansy młodym.
Uryga tak, Czekaj nie. Czekaj ma ten sam problem, co Bunoza - fatalną koordynację ruchową, co w przypadku stopera jest niestety dyskwalifikujące.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Stary 11.04.2012, 08:46
Chaveza i Jaliensa też wielu przeciwników woziło. Wole Michała od tych gwiazdeczek. Ja bym postawił na całą piątkę, która niedawno dołączyła do pierwszej jedenastki, plus na Bruda i Czekaja. Do tego Melikson, Pareiko i Genkov i jazda.
Odpowiedz cytując
lakota22
Junior Member

Od: 11.2011

Stary 11.04.2012, 08:48
Smoku, nie było było tu na forum jakiegoś powszechnego popadania w zachwyt nad Brudem, Czekajem. Większość twierdziła, w tym ja, że może lepiej niż Kirmy i spółka nie zagrają, ale na pewno nie gorzej. Nie będą z nich pewnie wielkie gwiazdy, szybciej przyzwoici jak na naszą ligę gracze. W odróżnieniu od "grupy Kirma", są tańsi ( co nie znaczy gorsi), dają nadzieję na przyszłość. Wierzę że są w stanie zrobić progres, dać coś w kwestii piłkarskiej i finansowej dla klubu.
Ostatnio wiele się mówi o przymiarkach Udine do Kamińskiego z Lecha. Cena ma oscylować w granicach 1,5 euro. Oglądam każde spotkanie Lecha i śmiem twierdzić, że Czekaj jest o wiele lepszy. Czy Czekaj utonął w szarzyźnie. W tym sensie że nie zagrał gorzej niż reszta, to tak. Ale o ferowaniu takich wyroków, będziemy mogli się pokusić na koniec roku.
Zimą mówiło się w kontekście Wisły o Makach i Olkowskim. Na forum padało wiele głosów, że za słabi, ich max to pierwsza liga. Myślę że swoją grą przeczą tym tezom, a skreślanie piłkarzy ( których się nie widziało w grze), tylko dlatego że są młodzi i grali 1 lidze, uważam za objaw dyletanctwa i oportunizmu.
Żeby było jasne, nie jestem przeciwny sprowadzaniu piłkarzy z zagranicy. Ale ich kupno, powinno być być dokładnie przemyślane. Muszą to być zawodnicy o określonych umiejętnościach piłkarskich, mogących zrobić różnicę na plus.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 11.04.2012, 09:29
Tak czytam kolejny wywiad z Gargułą i zastanawiam się czy nie lepiej byłoby mu zaproponować kontrakt rzecznika prasowego niż piłkarza...
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 11.04.2012, 09:31
Wczoraj Uryga na pozycji defensywnego pomocnika zaprezentował się naprawdę korzystnie . Notabene jest to jego nominalna pozycji . Był o wiele bardziej przekonujący niż Brud na tej pozycji , a jest od niego... 5 lat młodszy . Zobaczymy co z niego wyrośnie gdy będzie w wieku Daniela , ale śmiem twierdzić że będzie piłkarzem klasy Wilka lub lepszym . Trzeba w niego inwestować , bo odwagi , walki i umiejętności ( jak na ten wiek ) mu nie brakuje . Nie było u niego widać też nerwowych zagrań , wykopywania piłki na aferę , samo to już dobrze świadczy o jego papierach na poważną piłkę .

Czekaja męczą kontuzje , trzeba przypomnieć że dopiero co się wyleczył i sam jego udział w tym meczu był sporym zaskoczeniem . Myślę że nie można go absolutnie skreślać. Będą go omijać kontuzje - będą z niego ludzie .

Dla Bruda szykuje się miejsce wiecznego rezerwowego , chyba ze nagle jego talent eksploduje ( w co jednak wątpię ) . Gdy w następnym sezonie przyjdzie do nas Chrapek szykuje się ciekawa rywalizacja pomiędzy młodymi zawodnikami .
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 11.04.2012, 09:58
Przyznam szczerze, że Alan Uryga fajnie się prezentuje!
Przede wszystkim, nie boi się piłki, nie kopie po autach jak Czekaj i widać, że ma dobrą technikę.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 11.04.2012, 10:32
To teraz oprocz Urygi moze ktos inny dostanie szanse co nie grał - nie chodzi mi tutaj akurat o Bruda ale np o Szewczyka. Ciekawe czy Probierz zdecyduje sie dac mu szanse.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 11.04.2012, 10:55
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
To teraz oprocz Urygi moze ktos inny dostanie szanse co nie grał - nie chodzi mi tutaj akurat o Bruda ale np o Szewczyka. Ciekawe czy Probierz zdecyduje sie dac mu szanse.

trzeba powiedzieć wprost , stawianie w tej chwili na kilku piłkarzy - całkowicie mija się z celem . Mam tutaj na myśli Bitona , Nuneza, Lameya i Paljica . O Diaza można ewentualnie Belgów zapytać , bo jego powrót nie był taką klapą jaką się wydawał na początku .

Jirsaka z szacunku dla jego 5 lat gry w Wiśle można jeszcze stawiać , bądź co bądź to nie on wymyślił sobie kwotę 700 tys euro , a przynajmniej w jakimś stopniu widać jego zżycie z naszym klubem .

W takiej sytuacji , Bednarz nie ma nic do stracenia , z chęcią zobaczyłbym w najbliższych spotkaniach Stanka na boku obrony czy Szewczyka w ataku . Stawianie na Urygę to wręcz obowiązek . Nawet wystawienie w tej chwili 3-4 piłkarzy z ME , wspartych takimi piłkarzami jak Genkov , Pareiko , Wilk , Melikson , Iliev nie odbije się znacząco na naszej jakości gry ( która do meczu z Ruchem była tragiczna ) .
Odpowiedz cytując
najm
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 11.04.2012, 10:55
przypominam, że o środek obrony będzie walka też z młodym Nalepą, który ciągle gra w pierwszym składzie Radzionkowa, więc zdobywa więcej doświadczenia niż Czekaj. Fajnie by było jakby od nowego sezonu grano starą zasadą (stary i młody środkowy obrońca - Głowacki i Czekaj/Nalepa) i na defensywnego wpuszczać Urygę z Wilkiem/Sobolewskim (nie wiadomo jak kondycyjnie pociągnie ten ostatni).
Odpowiedz cytując
elliot_ness
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 11.04.2012, 10:58
Każdy za Kirma będzie lepiej sie prezentował. Szewczyk powinien dostać szansę bo jak nie teraz to kiedy
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 11.04.2012, 11:09
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Jirsaka z szacunku dla jego 5 lat gry w Wiśle można jeszcze stawiać , bądź co bądź to nie on wymyślił sobie kwotę 700 tys euro , a przynajmniej w jakimś stopniu widać jego zżycie z naszym klubem .
Jirsak to jest jak dla mnie największa zagadka w Wiśle...
Chłopak ma boiskową inteligencję, ma dobrą technikę, zdecydowanie najlepiej ułożoną stopę w naszym zespole, potrafi rzucić prostopadłe podanie jak Szymkowiak, a.... gra jeden dobry mecz na dziesięć. Kompletnie tego nie rozumiem choć wydaję mi się, że jego problem tkwi w... głowie.

Co do Ilieva to uważam, że najwyższy czas sprawdzić Go jako klasycznego napastnika. Odchodzi Biton, więc mógłby grać przed Genkovem gdyby Probierz chciał grać klasyczne 4-4-2

Parę Głowacki - Uryga można spokojnie sprawdzić, Czekaja w Wiśle na chwilę obecną raczej nie widzę. Jak pisałem - totalny brak koordynacji ruchowej.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 11.04.2012, 11:40
Może przez te lata gry Jirsak grał na złej pozycji? Wczoraj całkiem fajnie zagrał na tej prawej obronie i potrafił dośrodkować co u nas jest rzadkością.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 11.04.2012, 12:18
willow napisał(a):Wyświetl post
Jirsak to jest jak dla mnie największa zagadka w Wiśle...
Chłopak ma boiskową inteligencję, ma dobrą technikę, zdecydowanie najlepiej ułożoną stopę w naszym zespole, potrafi rzucić prostopadłe podanie jak Szymkowiak, a.... gra jeden dobry mecz na dziesięć. Kompletnie tego nie rozumiem choć wydaję mi się, że jego problem tkwi w... głowie.

Co do Ilieva to uważam, że najwyższy czas sprawdzić Go jako klasycznego napastnika. Odchodzi Biton, więc mógłby grać przed Genkovem gdyby Probierz chciał grać klasyczne 4-4-2

Parę Głowacki - Uryga można spokojnie sprawdzić, Czekaja w Wiśle na chwilę obecną raczej nie widzę. Jak pisałem - totalny brak koordynacji ruchowej.
Zagrał kilkanaście pełnych meczów w Wiśle przez 5 lat. To tylko statystyka, ale odźwierciedla pozycję Tomka w zespole. Żaden trener przez te 5 lat nie postawił na niego. Do tego wiadomo, że to piłkarz cichy, być może właśnie potrzebował wsparcia w tych pierwszych trzech latach. Troszkę lepiej jego grę potrafił wykorzystać Maaskant, ale tu już było za późno.

Z Ilievem pełna racja - bliżej środka niech gra.

Urygę z Wilkiem w klasycznym 4-4-2 raczej ogrywać. Jako defensywnego pomocnika. Co do Czekaja nie skreślajmy go. Zobaczymy jak będzie grał w kolejnej rundzie. Niech się ogrywa. Na ligę wystarczy. Zobaczymy czy wygra rywalizację z Nalepą. Moim zdaniem Nalepa i Czekaj powinni być w "czwórce" naszych stoperów. Pozostałe dwa miejsca to na przykład Głowacki i ktoś inny doświadczony.

silver03 napisał(a):Wyświetl post
Może przez te lata gry Jirsak grał na złej pozycji? Wczoraj całkiem fajnie zagrał na tej prawej obronie i potrafił dośrodkować co u nas jest rzadkością.
Kiedyś pisałem, że przesunąłbym go na miejscu trenerów na prawe skrzydło. Moim zdaniem właśnie tam pasował najbardziej. Jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale pamiętam asystę z Legią w tamtym sezonie. Było także kilka innych zagrań świadczących, że bardziej pasuje na skrzydłowego niż środkowego pomocnika. Jego dośrodkowania i podania bywają naprawdę niezłe. Z tego co wiem szybkości mu nie brakuje. Technicznie też jest niezły. Jeżeli nie zarabia więcej niż 150 tysięcy euro to przedłużyłbym z nim kontrakt
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 11.04.2012, 12:31
ale wczoraj Jisak nie grał na typowym prawym obrońcy, bo często też był w środku.Po za tym Probierz nie mógł "oficjalnie" wystawić Tomka na prawej bo wtedy wystarczyłby Piech na niego i pozamiatane.Jak Jirsak zszedł to na tej prawej stronie po piłke wychodził Garguła.
No ale nie zmienia to faktu ze jedno z lepszych spotkań czeskiego Napoleona.

I Gervasio tak jak pisał wcześniej gigant i reszta, również wiem czemu w Quilmes ? wieszali na nim psy.Tego karnego mógł ....a z krzyżaka strzelać ...
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
lakota22
Junior Member

Stary 11.04.2012, 12:44
Dobry skrzydłowy musi mieć szybkość i dobry drybling. Jirsak tego nie ma
Ostatnio edytowane przez lakota22 : 11.04.2012 o godz. 12:50.
Odpowiedz cytując
Michal_1990
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 11.04.2012, 13:11
lakota22 napisał(a):Wyświetl post
Dobry skrzydłowy musi mieć szybkość i dobry drybling. Jirsak tego nie ma
A Kirm to jest szybki i nieźle drybluje ?
Jirsak w przeciwieństwie do niego potrafi dośrodkować lub posłać podanie na dobieg. Inna sprawa, że troszkę za rzadko mu to wychodzi. Tak jak inni pisali, on naprawdę ma potencjał, ale nie prezentuje się na miarę oczekiwań.
Żeby go obiektywnie ocenić, musiałby rozegrać z 1 rundę jako podstawowy zawodnik. A zazwyczaj po 3-4 niezłych meczach siadał na ławce.

"Nawet jeśli przegrywasz, to krótko musi trwać,
bo mistrza ten zdobywa, który potrafi grać"
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 11.04.2012, 13:31
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Zagrał kilkanaście pełnych meczów w Wiśle przez 5 lat. To tylko statystyka, ale odźwierciedla pozycję Tomka w zespole. Żaden trener przez te 5 lat nie postawił na niego.
Sezon 07/08: 35 występów, 16 w pierwszym składzie z czego 14 razy pełne 90 minut
08/09 34 występy, 17 w pierwszym, 3 pełne
09/10 34, 17, 9
10/11 25, 16, 5
11/12 23, 13, 4
dane z 90minut.pl
Jeśli to jest mało szans to ja nie wiem ile jeszcze razy ten chłopak musi dać ciała by wszyscy byli pewni, że jest przeciętnym piłkarzem. Ile z tych 151 występów było dobrych? 10 by się uzbierało? Mówimy o zawodniku, który często "znika" podczas meczu, który unika brania odpowiedzialności na siebie, piłkarzu słabym fizycznie i kiepskim kondycyjnie. W przypadku Tomka naprawdę wiemy na co go stać.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 11.04.2012, 13:44
Z tym brakiem szans dla Jirsaka to już jest jakiś legendarny temat. Zrozumcie w końcu. On jest słabym piłkarzem. Nie ma szybkości, siły, przyśpieszenia. Jedyne jego atuty, to w miarę niezłe podanie i mocny strzał. Jadnak tak jak napisał powyżej jova...W czasie meczu przychodzi moment, że człowiek się zastanawia gdzie jest Jirsak, i czy przypadkiem go już nie zmienili. Dla mnie to jest pierwszy gość do odstrzału. Szkoda go wypuszczać w I składzie, mając młodego Urygę. Niech się chłopak ogrywa.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Stary 11.04.2012, 14:02
Zagrał kilkanaście pełnych meczów w Wiśle przez 5 lat. To tylko statystyka, ale odźwierciedla pozycję Tomka w zespole. Żaden trener przez te 5 lat nie postawił na niego. Do tego wiadomo, że to piłkarz cichy, być może właśnie potrzebował wsparcia w tych pierwszych trzech latach. Troszkę lepiej jego grę potrafił wykorzystać Maaskant, ale tu już było za późno.
Każdy trener dawał mu szanse i każdy widział co sobą prezentuje Tomas, więc prędzej czy później lądował na ławce. Łącznie Tomas rozegrał 99 meczów i strzelił 5 bramek. Najbliżej przebicia się na stałe do pierwszego składu był za Maaskanta po meczu z Ruchem, gdzie strzelił bramkę i zaliczył asystę, niestety w późniejszych meczach z Widzewem, Polonią i Jagiellonią które zaczynał w podstawowym składzie, był najsłabszym zawodnikiem Wisły. Dla mnie brakuje mu przebojowości boiskowej, sama dobrze ułożona stopa to nie wszystko, gdyby tak było, to wystarczyłoby w Wiśle zatrudnić akrobatów cyrkowych czy specjalistów od żonglerki piłką - oni też mają dobrze ułożoną nogę i potrafią precyzyjnie dośrodkować. Im prędzej się pozbędziemy piłkarzy w stylu Jirsák, Kirm tym lepiej dla nas. To poziom maksymalnie Bełchatowa czy Korony Kielce, czyli zespołów nie walczących o nic.
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 11.04.2012, 14:10
Jirsak to może i dobre nogi ale tragiczna głowa nie wytrzymuje presji meczowej oto cała zagadka.
Odpowiedz cytując
lakota22
Junior Member

Stary 11.04.2012, 14:11
Michale, dla mnie Jirsak jest za słaby. W pełni zgadzam się z Jovą. Miał 5 lat aby udowodnić swoją przydatność. Według mnie o 3 lata za długo.Źle mnie zrozumiałeś. Kirm nie jest dla mnie, żadnym punktem odniesienia. Jako piłkarz prezentuje tylko jednostajne, bezmyślne bieganie- taką opinię wyrażałem parokrotnie na tym forum. Od czasu do czasu wyjdzie mu strzał z dystansu.
Myślę, że nie chodzi o to aby Wiśle grał kolejny sezon piłkarz słaby jakim jest Jirsak. Podobnych, grających na skrzydle w lidze jest wielu. Pierwszym z brzegu Małkowski z Zagłębia. Słabo broni, biega, drybluje. Nieźle potrafi zacentrować. I to wszystko. Pełna przeciętność.
Zawsze mnie zastanawiało dlaczego Wisła mając swojego piłkarza o identycznych "zaletach"- Mączyńskiego, zdecydowałą się zapłacić tak dużo za Jirsaka. Naprawdę nie ma żadnej różnicy w ich grze.
Druga sprawa. Jak piszesz po 3-4 meczach siadał na ławce. Ze był sadzany na rezerwie- słusznie. Słaby i tyle. Tylko z jakiej racji dostawał tyle szans na grę. Jaki pożytek miała z niego Wisła przez tyle lat. Kilka bramek i parę asyst. To wszystko za 700 tys. euro. Dlaczego takiej szansy jak Jirsak nie dostawali Mączyński, Ligenza, Chrapek czy o parę lat wcześniej Brud. Uprzedzam że nie uważam ich za piłkarzy lepszych od Czecha ( prócz Chrapka którego cenię o wiele wyżej), ale raczej nie za gorszych. Przypomnij Sobie końcówkę zeszłego sezonu. Wisła zdobyła tytuł. 3 mecze o pietruszkę. Czy stałaby się komuś krzywda, jak w lidze mogli by zagrać Chrapek, Czekaj. Myślę że patrząc na ich wiek, takie trzy mecze mogły okazać się wielkim doświadczeniem, procentującym na przyszłość.
Ktoś, kiedyś pisał tutaj, że nie widzi sensu aby Kirma,Jirsaka i resztę zastąpić graczami z ME. Że przeciętnych mają zastąpić równie przeciętni. Odwrócę tą uwagę, Nie widzę sensu by Wisła sprowadzała, a co gorsza długo utrzymywała tak słabych piłkarzy jak Kirm, Jirsak i spółka, mając podobnych już w swoim składzie.
edit;
Jeżeli Jirsak ma "słaba glowę", nie wytrzymuje presji meczowej, to nie nadaje się na zawodowego piłkarza
Ostatnio edytowane przez lakota22 : 11.04.2012 o godz. 14:28.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 11.04.2012, 15:26
jova napisał(a):Wyświetl post
Sezon 07/08: 35 występów, 16 w pierwszym składzie z czego 14 razy pełne 90 minut
08/09 34 występy, 17 w pierwszym, 3 pełne
09/10 34, 17, 9
10/11 25, 16, 5
11/12 23, 13, 4
dane z 90minut.pl
Jeśli to jest mało szans to ja nie wiem ile jeszcze razy ten chłopak musi dać ciała by wszyscy byli pewni, że jest przeciętnym piłkarzem. Ile z tych 151 występów było dobrych? 10 by się uzbierało? Mówimy o zawodniku, który często "znika" podczas meczu, który unika brania odpowiedzialności na siebie, piłkarzu słabym fizycznie i kiepskim kondycyjnie. W przypadku Tomka naprawdę wiemy na co go stać.
Pisałem o pełnych występach, a według serwisu, na który się powołujesz jest tak (uwzględniam tylko Ekstraklasę i osobno europejskie puchary):

07/08 - 20 występów: 4 występy pełne (za każdym razem w "11"), 16 wejść z ławki
08/09 - 24 występy: 2 występy pełne (9 w "11"), 15 wejść z ławki
09/10 - 27 występy: 7 występów pełnych (12 w "11"), 15 wejść z ławki
10/11 - 19 występów: 3 występy pełne (13 w "11"), 6 wejść z ławki
11/12 - 14 występów: 4 występy pełne (8 w "11"), 6 wejść z ławki
Puchary - 3 występy pełne

W swoich wyliczeniach podałeś dane uwzględniające Młodą Ekstraklasę, Puchar Polski, Puchar Ekstraklasy. Nie liczyłbym tych rozgrywek.

Z powyższych liczb widać, że za czasów Skorży był typowym rezerwowym. No i jak pamiętamy taką miał wtedy pozycję. U Maaskanta otrzymał najwięcej szans. Tomek chwalił sobie u trenerów grę kombinacyjną jako taką, która mu najbardziej odpowiadała. To jest moje gdybanie, że jego potencjał się nam nie ukazał przez:
a) jego charakter (cichy)
b) pozycję w drużynie jaką miał przez 2.5 roku gry u Skorży
c) przez większą część jego gry nie pasujący styl do jego umiejętności
d) inną rolę w drużynie którą musiał odgrywać, a inną do której miał predyspozycje

Głównie a i b.

Uważam, że mógł grać znacznie lepiej dla Wisły. Żałuję, że go w porę nie wypożyczono do słabszej drużyny. Teraz to pozostaje gdybanie. Potencjał miał większy od wielu zawodników, ale czegoś zabrakło. Nie zdziwiłbym się jakby w kolejnej rundzie, gdy odejdzie z Wisły zagrał najlepszą rundę w swojej karierze na przykład w Bełchatowie. Dla mnie przebieg jego kariery to zagadka.

Czy krytykowanie Bednarza za jego transfer jest dobre? Kosztował duże pieniądze, ale to był reprezentant młodzieżowy Czech (wystąpił na MME), grał w drużynie z Dżeko (często niektórzy zawodnicy promują innych z drużyny swoją grą), młody i perspektywiczny. Tyle kosztują w Europie zawodnicy. Nie każdy transfer wypala. Niektórzy wydają 1.5 mln euro za Klicha.

Zawsze mnie zastanawiało dlaczego Wisła mając swojego piłkarza o identycznych "zaletach"- Mączyńskiego, zdecydowałą się zapłacić tak dużo za Jirsaka. Naprawdę nie ma żadnej różnicy w ich grze.
Druga sprawa. Jak piszesz po 3-4 meczach siadał na ławce. Ze był sadzany na rezerwie- słusznie. Słaby i tyle. Tylko z jakiej racji dostawał tyle szans na grę. Jaki pożytek miała z niego Wisła przez tyle lat. Kilka bramek i parę asyst. To wszystko za 700 tys. euro. Dlaczego takiej szansy jak Jirsak nie dostawali Mączyński, Ligenza, Chrapek czy o parę lat wcześniej Brud. Uprzedzam że nie uważam ich za piłkarzy lepszych od Czecha ( prócz Chrapka którego cenię o wiele wyżej), ale raczej nie za gorszych. Przypomnij Sobie końcówkę zeszłego sezonu. Wisła zdobyła tytuł. 3 mecze o pietruszkę. Czy stałaby się komuś krzywda, jak w lidze mogli by zagrać Chrapek, Czekaj. Myślę że patrząc na ich wiek, takie trzy mecze mogły okazać się wielkim doświadczeniem, procentującym na przyszłość.
Tutaj masz dużo racji, tyle, że to nie tyczy się tylko Jirsaka. Zobacz ile meczów dostaje Garguła, ile dostawali inni, którzy zawodzili. Paljić, Czikosz, Jaliens, Sivakow, Boukhari, Rios czy kilku którzy grali wcześniej. Też mnie wkurza to, że tych szans nie dostał Mączyński, Chrapek, Nalepa, Burliga (gorszy od Czikosza nie był, a ogrywaliśmy przez cały sezon Czikosza Slovanowi), czy nawet Rado. Tak samo szkoda, że w porę nie wypożyczono Kowalskiego (np. w wieku 19 lat), może byłby teraz na poziomie 3. stopera
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 11.04.2012 o godz. 15:31.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 11.04.2012, 15:41
W swoich wyliczeniach podałeś dane uwzględniające Młodą Ekstraklasę, Puchar Polski, Puchar Ekstraklasy. Nie liczyłbym tych rozgrywek.
Te statystyki dotyczą występów w pierwszej drużynie - liga, puchaty europejskie, PP i Puchar Ekstraklasy. Mecze w rezerwach i ME nie są do nich wliczane.
Moim zdaniem te 151 występów, 79(!!) w pierwszym składzie, to bardzo dużo szans na pokazanie się. Tym bardziej, jeśli bierze się pod uwagę fakt, że w większości przypadków, gdy wychodził w podstawowej jedenastce nie grał po 90 minut, bo nie wytrzymywał meczy kondycyjnie. To też była kwestia jego słabości, a nie tego, że trenerzy mu nie ufali.
Ostatnio edytowane przez jova : 11.04.2012 o godz. 15:55.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 11.04.2012, 15:43
Ten to chyba nigdy nie zmądrzeje: http://img.naszemiasto.pl/grafika2/n...827a398e_o.jpg
Odpowiedz cytując
Kandzior
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 11.04.2012, 15:57
zim zum napisał(a):Wyświetl post
Ten to chyba nigdy nie zmądrzeje: http://img.naszemiasto.pl/grafika2/n...827a398e_o.jpg
Dopóki Małecki będzie w Wiśle zawsze tak będzie, możemy się do tego przyzwyczaić. Z drugiej strony nie dziwię się mu, ile można słuchać takich wiejskich krzyków 'Chvj ci na imię, Małecki chvj ci na imię...'
Powód: chorzowianki
Ostatnio edytowane przez Kandzior : 11.04.2012 o godz. 15:59.
Odpowiedz cytując
lakota22
Junior Member

Stary 11.04.2012, 16:05
Kacpaw91;
"Tutaj masz dużo racji, tyle, że to nie tyczy się tylko Jirsaka. Zobacz ile meczów dostaje Garguła, ile dostawali inni, którzy zawodzili. Paljić, Czikosz, Jaliens, Sivakow, Boukhari, Rios czy kilku którzy grali wcześniej. Też mnie wkurza to, że tych szans nie dostał Mączyński, Chrapek, Nalepa, Burliga (gorszy od Czikosza nie był, a ogrywaliśmy przez cały sezon Czikosza Slovanowi), czy nawet Rado. Tak samo szkoda, że w porę nie wypożyczono Kowalskiego (np. w wieku 19 lat), może byłby teraz na poziomie 3. stopera"

W pełni sie zgadzamy. Jirsak to tylko przykład jednego z wielu. Wspomniany przez Ciebie Rado zgrał niezły mecz z Ruchem. Więcej szans nie dostał. Zamiast Burligi, który o wiele wcześniej powinien być wypożyczony lub sprzedany, można było dać szansę Skołorzyńskiemu.
Mam odmienne zdanie co do potencjału Czecha. Według mnie to nie kwestia psychiki ale słabych umiejętności piłkarskich. Przychodząc do Wisły miał już 23 lata. Czyli nie był już taki młody. Podobno w młodzieżówce grał dobrze, ale już w seniorskiej piłce radził sobie średnio i wbrew obiegowym opiniom nie był uważany ojczyźnie za wielki talent
Ostatnio edytowane przez lakota22 : 11.04.2012 o godz. 16:31.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 11.04.2012, 16:08
Dorabiacie teorie do występów Jirsaka. Tak samo trafne jak ta, że Kirm słabo gra bo się na niego Brożek z Małeckim wydzierają
..
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 11.04.2012, 16:18
zim zum napisał(a):Wyświetl post
Małecki popełnił błędy (odmowa wejścia u Kasperczaka i foch do Moskala).

Ale teraz bardzo dobrze im pokazał ! zejdźcie z Małego, akurat tutaj im tylko odpowiedział na ich zaczepki. Cześć Pikoli by pewnie chciała aby pokazał im znak miłości i pokoju ...
Gdy słyszy "Ch.j Ci na imię! Małecki ch.j Ci na imię" to ma prawo odpowiedzieć.

A my powinniśmy go w tym wspierać, to samo tyczy się odwróconej elki, czy przekreślonej gwiazdy dawida. To typowy element kibicowskiego świata/życia i im więcej piłkarzy to rozumie tym lepiej.
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 11.04.2012 o godz. 16:26.
Odpowiedz cytując
Chrisman
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 11.04.2012, 16:26
moze wrzuci ktos na yt rabone Nuneza? xD
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 11.04.2012, 16:44
jova napisał(a):Wyświetl post
Te statystyki dotyczą występów w pierwszej drużynie - liga, puchaty europejskie, PP i Puchar Ekstraklasy. Mecze w rezerwach i ME nie są do nich wliczane.
Moim zdaniem te 151 występów, 79(!!) w pierwszym składzie, to bardzo dużo szans na pokazanie się. Tym bardziej, jeśli bierze się pod uwagę fakt, że w większości przypadków, gdy wychodził w podstawowej jedenastce nie grał po 90 minut, bo nie wytrzymywał meczy kondycyjnie. To też była kwestia jego słabości, a nie tego, że trenerzy mu nie ufali.
Ok, masz rację, że miał wystarczająco dużo czasu. Jednak co do tych statystyk to podbija je w jego przypadku PP i PE. Wiele z tych meczy to zwykłe sparingi dla naszych piłkarzy. Dlatego pozostanę przy moich wyliczeniach.

W pełni sie zgadzamy. Jirsak to tylko przykład jednego z wielu. Wspomniany przez Ciebie Rado zgrał niezły mecz z Ruchem. Więcej szans nie dostał. Zamiast Burligi, który o wiele wcześniej powinien być wypożyczony lub sprzedany, można było dać szansę Skołorzyńskiemu.
Mam odmienne zdanie co do potencjału Czecha. Według mnie to nie kwestia psychiki ale słabych umiejętności piłkarskich. Przychodząc do Wisły miał już 23 lata. Czyli nie był już taki młody. Podobno w młodzieżówce grał dobrze, ale już w seniorskiej piłce radził sobie średnio i wbrew obiegowym opiniom nie był uważany ojczyźnie za wielki talent
Mimo wszystko takich zawodników powinniśmy ściągać. Nie za 700 tysięcy euro (bo nas na takie ryzyko nie stać), ale za mniejsze kwoty, czy niekiedy za darmo. Chodzi mi tu o typ "zagranicznego reprezentanta młodzieżówki". Dodam jeszcze, że brakuje mi... testów. Sama inicjatywa testowania zawodników została u nas napiętnowana po legendarnej sadze "szukamy bramkarza". Jednak to nie inicjatywa była zła, ale sposób jej przeprowadzenia. Powinniśmy regularnie zapraszać wyróżniających się graczy 1,2,3 ligi na testy. Także takich z lig zagranicznych. Jednak nie na zasadzie YT, ale na podstawie obserwacji skauta. Tak samo szkoda, że zlikwidowano rezerwy. Powtarzam się w tym postulacie. Jednak to było miejsce do ogrywania piłkarzy i ich powrotów po kontuzjach.

Widać, że Maciej Żurawski ogląda mecze 1. i 2. ligi. Ciekawe co z tego będzie...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów