|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Sorki za te znaki ale jak już kiedyś wspominałem nie wyświetlają mi się ikonki do edytowania pogrubienia itp itd cos sie od jakiegos czasu pokomplikowalo :/
![]() Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
byle nie apartamenty w tym miejscu :/ zburzyc dziada i nowy hotel postawic
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
|
OTWARCIE ZMODERNIZOWANEJ OBWODNICY KRAKOWA
5 grudnia o godzinie 9.00 zostanie otwarta dla ruchu zmodernizowana obwodnica Krakowa. Jeszcze przez kilka dni - maksymalnie do 12 grudnia - będzie zamknięty lewy pas lewej jezdni (kierunek od Opatkowic do Balic), gdyż wykonawca będzie likwidować "przełączki" w pasie rozdziału, a może to zrobić dopiero wówczas, gdy przestaną one funkcjonować. Zakres inwestycji obejmował wzmocnienie nawierzchni najstarszego fragmentu obwodnicy o długości 16,1 km (2 jezdnie) do 115 kN/oś, czyli normy ustalonej w Unii Europejskiej dla głównych korytarzy transportowych. Autostradowa obwodnica pomiędzy Balicami a Opatkowicami była budowana według starych norm w latach 80-tych i 90-tych XX wieku i miała nośność 100 kN/oś. W ramach inwestycji przebudowano pięć węzłów autostradowych (Balice I, Balice II, Mirowski, Sidzina, Tyniecki); zmodernizowano 15 obiektów mostowych w ciągu autostrady, w tym 9 obiektów podwójnych (razem 24) z podniesieniem nośności z klasy B do najwyższej klasy - A; przeprowadzono remont 6 obiektów nad autostradą. Jeszcze przed Świętami pieszy i rowerzyści będą mogli korzystać z zupełnie nowej kładki wzdłuż stopnia wodnego "Kościuszko". Wzdłuż obwodnicy wybudowano dwustronne ogrodzenie od Balic do Opatkowic, co przyczyni się do poprawy bezpieczeństwa zapobiegając wtargnięciu na autostradę ludzi i zwierząt, co czasami miało miejsce. Prace na krakowskiej obwodnicy leżącej w ciągu autostrady A4 trwały od kwietnia 2007 roku i zostały ukończone w terminie. Wykonawcą była firma Mota-Engil SA. Wartość inwestycji to 152 mln zł. Źródłami finansowania były Krajowy Fundusz Drogowy i budżet państwa. 4.12.2008 ![]()
Ddf
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,358...ieniedzy_.html
A już miałem nadzieję, że będą remontowane a tu znów klapa... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2003
Offline |
|
|
W dniu 11 grudnia 2008 roku (czwartek), ok. godz. 16:00 nastąpi uroczyste otwarcie tunelu szybkiego tramwaju i nastąpi uroczysty przejazd przez tunel. Po zakończeniu oficjalnego, inauguracyjnego otwarcia tunelu zostanie uruchomiona tymczasowa, specjalna linia tramwajowa oznaczona nr 90, kursująca według następujących założeń i zasad:
TRASA: Wieczysta – Mogilska – rondo Mogilskie – tunel łączący rondo Mogilskie i Politechnikę – Pawia – Dworzec Towarowy. Do obsługi linii specjalnej będą skierowane 4 pociągi obsługiwane wagonami NGT6, które będą kursować od ok. 17:00 do ok. 20:00 na ww. trasie z częstotliwością 10 minut; Tramwaje linii specjalnej 90 będą się zatrzymywać na swojej trasie na wszystkich przystankach przelotowych tj. Wieczysta, Białucha, Cystersów, Rondo Mogilskie, Dworzec Główny Tunel i Politechnika (przystanek w tunelu); Pociągi specjalne będą zabierać i przewozić pasażerów. Na przystankach linii 90 będą umieszczone rozkłady jazdy (bez liniówek). Od dnia 12 grudnia 2008 roku (piątek) zostanie uruchomiona pierwsza linia Krakowskiego Szybkiego Tramwaju (KST) oznaczona numerem 50 kursująca na trasie: 50 KURDWANÓW – Witosa – Nowosądecka – Wielicka – Limanowskiego – Na Zjeździe – plac Bohaterów Getta – most Powstańców Śląskich – Starowiślna – Grzegórzecka – rondo Grzegórzeckie – al. Powstania Warszawskiego – rondo Mogilskie – tunel szybkiego tramwaju – Dworzec Główny Tunel – Pawia – Dworzec Towarowy – Prądnicka – Doktora Twardego – KROWODRZA GÓRKA 34 Zostanie zlikwidowana |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
pytanie za 100 punktów
![]() wie ktoś może co będą robić na zajezdni (byłej?) PKS między ul. Cystersów a ul. Nullo ? ![]()
suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności wzrasta
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
tez mam pytanie o komunikację, na wawrzyńca, po ułożeniu nowych torów będzie coś jeździć? jeśli tak, to jaka trasa mniej więcej?
edit: dzięki za odpowiedź
Ostatnio edytowane przez vote-for-mikey : 09.12.2008 o godz. 21:26.
![]() .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Na Wawrzyńca i Dajwór, to tylko remont części pętli oraz budowa dojazdów do byłej zajezdni, gdzie mieści się Muzeum Inżynierii Miejskiej, a w samej hali będzie ekspozycja starych wagonów. Dlatego te tory będą wykorzystywane przez pojazdy muzealne oraz awaryjnie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
nie orientuje się ktoś czy zacznie sie coś dziać z dojazdem do Kampusu UJ? w sensie co z tym tramwajem? jak ktoś mieszka w pobliżu to wie co to znaczy poranna jazda ul. Bobrzyńskiego i przeciśnięcie się pod Tesco, na Bobrzyńskiego jest przeciez sporo miejsca nie wiem czemu nie wrzucą kolejnych pasów jezdni o tramwaju nie wspominajac..
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
Tramwaj miał być jeszcze przed Kampusem. A jak będzie w 2012 to będzie dobrze... Ostatnio znowu Rada Miasta poszażowała z cięciami w temacie zakładam, że jak już pójdą po rozum do głowy i znajdą $ to zrobią tramwaj (co może łączyć się z poszerzeniem drogi, ale w żaden sposób nie musi). Pamiętaj jednak, że tramwaj na Azory czy Górkę Narodowy planowany jest już tak z 30 lat, więc wszystko może się zdarzyć. Powód: odp
Ostatnio edytowane przez dostuffca : 09.12.2008 o godz. 23:50.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
a nie wiesz czy jest planowanie dołozenie dodatkowych pasow jezdni ?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Szybki tramwaj, który na światłach stoi. Na czym jego prędkość ma polegać to ja doprawdy nie wiem.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Wielka Wisła
Offline |
|
|
Docelowo światła mają się zmieniać na zielone gdy tramwaj będzie w odpowiedniej odległości od tychże świateł by móc przejechać bez zatrzymywania się, motorniczy ma sygnał wysyłać do świateł. Zobaczymy czy to będzie wychodzić..
|
|
|
|
I am what I am
Od: 09.2004
Offline |
|
|
Czemu tramwaj jest szybki ?
Bo ma szybki z przodu, szybki z tyłu ... Za tyle kasy 30 km/h ... Szkoda gadać ... ![]()
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Z tym, że będzie jeździł wolno to przesada... Na większości swojej trasy z Kurdwanowa na Krowodrzę Górkę Krakowski Szybki Tramwaj jedzie wydzielonym torowiskiem, a system sygnalizacji świetlnej ma ułatwiać jego przejazd przez miasto. Poza tym tunel pod Dworcem Głównym i jego okolicami został zbudowany po to, żeby KST ten odcinek pokonywał sprawnie. Ogólnie rzecz biorąc to z komunikacją miejską w Krakowie nie jest źle nie tylko w porównaniu z innymi polskimi miastami, ale też i ośrodkami w Europie. Nawet sam tabor tramwajowy jest nowocześniejszy, do tego na prawdę dobry jest stan torowisk, a oprócz tego pojawia się coraz więcej nowoczesnych autobusów. Ostatnio gdzieś przeczytałem, że ok. 90% wszystkich autobusów MPK w naszym mieście to autobusy niskopodłogowe. Zresztą dużo jeżdżę po Polsce i mam porównanie. W Krakowie komunikacja miejska jest dobra i wiele miast może nam tego zazdrościć. Często narzekamy na to co się wyprawia w naszym mieście i pewnie jest uzasadnione. Ale trzeba też przyznać, że mimo wszystko coś się w tym Krakowie robi w ostatnim czasie... Niby wiele inwestycji oddaje się do użytku z ogromnym opóźnieniem (np. wspomniany tu tunel tramwajowy, czy też nowy budynek Opery Krakowskiej przy ul. Lubicz) ale ja osobiście cieszę się, że w ogóle coś się buduje... Jak to się mówi lepiej późno niż wcale
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
![]() chwilowo jest groteska, bo (jeśli wszystko działałoby zgodnie z rozkładem) to z Krowodrzy na Kurdwanów można z 2 przesiadkami dojechać o 2 minuty krócej! ![]() |
|
|
|
Wielka Wisła
Offline |
|
|
Zajebiście szybki ten "szybki" tramwaj...
Cytat:
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Chciałem pogratulować komuś odpowiedzialnemu za programowanie świateł na Rondzie Grzegórzeckim.
Stoję w tramwajce 14 i chcę skręcić w lewo w Al. Pokoju. Zmieniają się światła dla aut... zielone ... czerwone...zielone...czerwone...zielone...czerwone ...zielone...czerwone - a strzałka dla tramwajki do skrętu w lewo ciągle pozioma - czyli zakaz. W końcu motorniczy się wku.rwił i przejechał na czerwonym. Porażka. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nowa szansa dla szkieletora
Dawid Hajok Wojewódzki konserwator zabytków i właściciele "szkieletora" doszli do porozumienia. Inwestor ma przygotować nowy wariant dokończenia wieży. Obie strony zapowiadają, że to koniec wieloletnich sporów o ten obiekt. W pierwszej połowie listopada wojewódzka rada konserwatorów zabytków zdecydowała, że stalowa konstrukcja przy rondzie Mogilskim nie urośnie już ani o metr. Była to reakcja na przedstawione przez inwestora warianty nadbudowy wieży, zakładające jej podwyższenie o kilkadziesiąt metrów. - Wybrany został wariant bez nadbudowy. Tak zdecydowała rada i takie będzie też moje stanowisko. Nie zamierzam oczywiście w sposób niewolniczy trzymać się wysokości istniejących 94 metrów i jestem w stanie zgodzić się na niewielką zmianę - powiedział zaraz po naradzie wojewódzki konserwator zabytków Jan Janczykowski, do którego należy ostatnie słowo w sprawie "szkieletora". Od tego czasu minął miesiąc, a decyzji nadal nie było. - Chciałem mieć pewność, że będzie ona właściwa. Po raz ostatni analizowałem wszelkie możliwe warianty - powiedział konserwator. W środę okazało się, że da inwestorowi jeszcze jedną szansę. - Zaprosiłem inwestora do siebie, bo zależało mi na osobistej rozmowie. Po raz ostatni chciałem porozmawiać z nim na temat wysokości. Wydaje mi się, że udało nam się dojść do porozumienia. Krakowskim targiem stanęło na około 100 metrach. To konsensus pomiędzy tym, co postulowała rada konserwatorów, a oczekiwaniami właściciela wieży - poinformował Janczykowski, dodając, że zależy mu na jak najszybszym zamknięciu sprawy. Ze spotkania i jego przebiegu zadowolony jest również Szymon Duda z GD&K, współwłaściciel "szkieletora". Deweloper nie ukrywa jednak, że na ostateczną radość przyjdzie jeszcze poczekać co najmniej do końca roku. - Mamy przedstawić nowy wariant akceptowalny przez konserwatora, czyli utrzymany w wysokości poniżej 110 metrów. Uważam, że do końca roku przedstawimy swoją propozycję, licząc, że zostanie przyjęta - zapowiada Duda. Zadowolenia nie kryje również prof. Andrzej Wyżykowski, główny architekt Krakowa. - W tej sytuacji można się tylko cieszyć, że wszystko zmierza w końcu do pozytywnego zakończenia. Licytacja na metry już dawno stała się dla mnie nużąca. Wiem, że istnieje wiele osób, dla których jakakolwiek nadbudowa "szkieletora" jest nie do przyjęcia, ale ja do nich nie należę - skomentował stanowisko konserwatora. Prof. Wyżykowski ocenia, że jeżeli nie wystąpią żadne dodatkowe problemy, pierwsze prace przy "szkieletorze" można będzie podjąć już w 2010 roku. - Trzeba pamiętać, że po skorygowaniu "wuzetki" inwestora czeka jeszcze postępowanie o wydanie pozwolenia na budowę, a to wiąże się z przygotowaniem projektu - tłumaczy. Widzi jednak szansę, że prace przy wieżowcu zakończą się na Euro 2012. Chciałby tego również inwestor. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez MicK : 18.12.2008 o godz. 00:55.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Póki co system Siemensa jeszcze nie działa, więc z narzekaniami wstrzymajmy się przynajmniej do momentu jego uruchomienia
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Akurat bylem w okolicach polibudy wiec przejechalem sie naszym cudem techniki do mogilskiego.
Scisk, kanarow nie uswiadczylem...no gdyby cale miasto mialo takie polaczenie to niezle by to wygladalo a tak....zwykla ciekawostka. btw - czy na mogilskim jest w ogole taka pora by wszystkie ruchome schody dzialaly? Kiedy tam jestem to ktores stoja a to na prawde zenada straszna
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 18.12.2008 o godz. 01:44.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
I am what I am
Od: 09.2004
Offline |
|
|
a one czasem nie działają na fotokomórkę ?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Cytat:
![]() WSZĘDZIE DOBRZE, ALE W DOMU NAJLEPIEJ...R22!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Ja gratuluję wydania pozwolenia na wybudowanie Kauflandu na Grota - Roweckiego. Nawet boję się pomyślec co będzie się działo na tym skrzyżowaniu w godzinach szczytu... Zawsze były korki, a teraz jak jeszcze wybudowali sklep i ilosc pasów taka sama jak przedtem, to korki będą jeszcze większe i przejechanie kilku kilometrów zajmie kilkadziesiąt minut....
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na wiosnę tramwajem wodnym zamiast samochodem?
Dziennik Polski, 2008.12.11 Jeśli ma spełniać rolę taniej taksówki, to musi kursować często i na całej trasie przez Kraków. Gotowe już są cztery przystanki tramwaju wodnego, kolejne trzy będą przygotowywane w przyszłym roku. Mają stać się nie tylko atrakcją turystyczną. - Przede wszystkim będzie to środek komunikacji miejskiej, który pomoże rozładować korki - mówi Jacek Bartlewicz, rzecznik Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu. W tym roku oddane będą do użytku przystanki w Tyńcu przy klasztorze, przy torze kajakowym, Galerii Kazimierz i moście Kotlarskim. Za ich wybudowanie miasto zapłaciło 800 tys. zł. Miał zostać wykonany jeszcze piąty przystanek przy ul. Sodowej, ale gmina nie ma prawa do tego terenu. W przyszłym roku planuje się opracowanie dokumentacji na wybudowanie następnych trzech przystanków: przy moście Dębnickim, Kotlarskim i w Bodzowie w rejonie ul. Widłakowej. Radny Włodzimierz Pietrus upominał się o kolejny przystanek w Nowej Hucie, w rejonie Mogiły. - Tam powinien powstać przystanek w pobliżu klasztoru Cystersów. Taka atrakcja dla turystów powinna znaleźć się na trasie tramwaju - mówi radny Włodzimierz Pietrus. W przyszłym roku nie jest przewidziana budowa przystanku w Mogile. - Nic nie stoi na przeszkodzie, aby powstał w następnych latach. Te cztery, które są już gotowe, są częścią większej trasy, która będzie rozbudowywana - mówi Jacek Bartlewicz. Kraków wraz z Oświęcimiem i Niepołomicami przystąpił do projektu "Turystyczny szlak żeglugi śródlądowej na rzece Wiśle w województwie małopolskim". projekt ma szanse uzyskać dofinansowanie unijne. Cała trasa prowadziłaby od Oświęcimia do Niepołomic. Tramwaj wodny zacznie kursować w Krakowie na wiosnę. Już teraz jednak do ZIKiT zgłaszają się operatorzy z całej Polski, którzy oferują swoje usługi. Przetarg jeszcze nie został rozpisany, nastąpi to w najbliższych tygodniach. - Dopiero po ogłoszeniu przetargu będziemy wiedzieć, jakiego rodzaju powinien to być tramwaj - mówi Jacek Bartlewicz. Z projektów, które nadsyłane są do ZIKiT wynika, że tramwaje pomieszczą od 25 do 125 pasażerów. Są w całości zabudowane, a w środku mają dwa rzędy krzeseł - jak w autobusie. - Jeśli taki tramwaj ma spełniać rolę taniej taksówki, to musi kursować często i na całej trasie przez Kraków. Przystanki powinny powstać w pobliżu dużych węzłów komunikacyjnych - uważa radny Grzegorz Stawowy. Lokalizacje, które zostały wybrane w Krakowie, mają uwzględniać atrakcje turystyczne i możliwość dojazdu samochodem lub komunikacją miejską. Funkcje taksówki pełni tramwaj wodny, który kursuje z Gdańska na Hel. Bilet na całą trasę kosztuje 16 zł i 8 zł ulgowy, na krótsze odcinki: od 12 do 6 zł (ulgowy 6-3 zł). W sezonie letnim można na nim pływać codziennie, po kilka razy, zimą rzadziej. Rocznie przewozi około 500 tys. pasażerów, jest w nim miejsce także na transport rowerów. Tramwaj wodny kursuje również w Warszawie. Zabiera jednorazowo do 110 osób, można się nim dostać z okolic Trasy Łazienkowskiej na Stare Miasto. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Czy spotkaliście się może z jakąs informacją, jakoby miasto redukowało ilość automatów biletowych przy przystankach autobusowych i tramwajowych?
Zauważyłem, że poznikały jakiś czas temu przy Wawelu i przy Placu Wolnica....zwykłe serwisowanie czy może ktoś uznał, że okazały się zbędne? ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Widocznie nie zarabiały na siebie. Ale nie wydaje mi się żeby je wycofali tylko pewnie przenieśli w inne miejsce - na próbę
Dużo bardziej mnie wkurza w tych automatach że nie wydają reszty w banknotach - trzeba zawsze mieć tak wyliczoną kasę żeby mogło wydać maksymalnie kilkoma monetami albo wywali komunikat "pocałuj mnie w dupę" ![]() Ale ogólnie akcja z automatami na duży plus - nie pamiętam kiedy ostatnio stałem już w kolejce w po bilet miesięczny. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|