The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
martin_TSW
Member

Od: 10.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.12.2009, 18:52
picasso napisał(a):Wyświetl post
o metrze nikt nie mówi w perspektywie najbliższych pięciu lat,ale żeby je zbudować za dwadzieścia lat trzeba o nim myśleć już dziś
Oczywiście, że o budowie metra nie można zadecydować z dnia na dzień. Jednak długoterminowy plan inwestycyjny nie zakłada jego budowy. Jeżeli kiedyś znacznie rozbudujemy sieć tramwajową, prowadzoną miejscami bezkolizyjnie w tunelach i nagle urzędnicy obudzą się, że chcą metra, mogą być problemy z jego lokalizacją, czy wykorzystaniem tych tuneli przez metro. Wtedy koszta będą wyższe niż w sytuacji, gdy miasto od początku nastawia się na jego budowę, nawet w odległej przyszłości.

co do parkingów na obrzeżach miasta i przesiadaniu się do tramwajów.uwierz mi,to sie nie sprawdzi te parkingi muszą być zlokalizowane w odległości 10-15 minut piechotą od ścislego centrum.inaczej ludzie z okolic i obrzezy miasta i tak będą wjeżdżać do centrum miasta prywatnymi samochodami.
Budowa P&R ma sens na obrzeżach miasta. Jak sama nazwa wskazuje: zaparkuj i jedź dalej komunikacją miejską do centrum. Budowa parkingów P&R w odległości 10-15 minut piechotą od ścisłego centrum wiąże się z wprowadzeniem ruchu zewnętrznego do miasta i zwiększeniem natężenia ruchu/korków. Odnośnie wykorzystania parkingów P&R przez przyjezdnych, tu problem tkwi w z zmianie przyzwyczajeń/opinii o komunikacji miejskiej ludzi, które może być najtrudniej zmienić. Należy wspomnieć, że budowa podziemnych parkingów blisko centrum nie jest elementem systemu P&R.
WIERNOŚĆ NA WIEKI
Odpowiedz cytując
P.e.c.h
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 27.12.2009, 21:42
metro ma np Lyon (48 km2 i500 tyś mieszkańców-4 linie metra),Medilolan (182 km2 i 1 300 tyś mieszkańców),Bilbao (41 km2 i 350 tyś),Kopenhaga(88 km2 i 520 tyś mieszkańców),Barcelona (100 km2 i 1500tyś),Sztokholm (188 km2 i 850 tyś)a Kraków ma 326 km2 i 750 tys mieszkańców.jeżeli porównac te dane to widać,że miało by gdzie to metro u nas jeździć i kogo wozić.
No napisałes dane które wg mnie przemawiają za tym ze metro do nas nie pasuje.
Jedynie sztokholm na zbliżoną gęstośc zaludnienia do naszej, ale i tak wieksza
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 27.12.2009, 22:38
P.e.c.h napisał(a):Wyświetl post
No napisałes dane które wg mnie przemawiają za tym ze metro do nas nie pasuje.
Jedynie sztokholm na zbliżoną gęstośc zaludnienia do naszej, ale i tak wieksza
kwestia interpretacji.ja skolei uważam,ze skoro tak małe (powierzchnią) miasta wybudowały metra,to my tym bardziej mamy podstawyby było ono u nas.jeżeli brać pod uwagę jak sugerujesz gęstość zaludnienia,to w Polsce metro powinno jeździć przede wszystkim w Chorzowie-swego czasu najgęściej zaludnionym mieście w Polsce-nie wiem czy to dalej aktualne.
a metro tak jak jest chyba na całym świecie jest najszybszym i z największą przepustowością środkiem transportu i wydaje mi się,że tylko ono byłoby prawdziwą alternatywą dla transportu indywidualnego.z tym,że zdaję sobie sprawę,że to są tylko mrzonki na najbliższe kilkadziesiąt lat.na dzień dzisiejszy moim zdaniem powinno się przede wszystkim wpuścić autobusy i busy na torowiska tramwajowe,eszędzie tam gdzie są one wydzielone,budowa parkingów podziemnych np na placu Inwalidów,Kleparzu,w rejone Mostu Grunwaldzkiego,Muzeum Narodowego i dopiero wtedy ograniczanie ruchu między pierwszą obwodnicą i alejami i po trzecie rozwój kolei miejskiej tzn coś w stylu łącznicy Bonarki/Krzemionek z Zabłociem,aby pociągi jadące od strony Kalwarii/Oświęcimia mogły omijać Płaszów.wtedy podróż ze Skawiny do centrum skróciłaby się do 20 min.oczywiste jest,że musiałyby one kursować odpowiednio często(uważam,że co pół godz) co wiązałoby sie z doplatami ze strony samorządów do tego rodzaju komunikacji.tak samo powinna sie zwiększyć ilość pociągów od strony Krzeszowic.mogą to byc małe składy,byle jeździły częściej/zresztą wszędzie tam gdzie są w Krakowie tory powinno sie je udostpnić dla takich szynobusów i porobić dodatkowe przystanki,zwłaszcza chyba Huta pod tym względem jest wyjątkowo zaniedbana.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Szczepan_TS
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 28.12.2009, 23:55
Receptą na rozwiązanie problemu komunikacyjnego jest kolej aglomeracyjna, najlepiej z rozbudowaną siecią parkingów przy stacjach na obrzeżasz.

Przy dobrej organizacji komunikacji publicznej metro nie jest inwestycją aż tak palącą zwłaszzca, że pociągiem, choćby z Bieżanowa, można dojechać do centrum w 10 minut.

Koszta nieporównywalnie mniejsze.

... i z daleka niech śmigają policyjne koguty.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 07.06.2010, 16:08
a zagwarantujesz, że pasażerowie kolei będą się myć?

bo jak będzie śmierdzieć jak w autobusach i tramwajach, to ja dziękuję ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 07.06.2010 o godz. 16:10.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 07.06.2010, 20:26
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post

bo jak będzie śmierdzieć jak w autobusach i tramwajach, to ja dziękuję ;-)
To podziękuj przede wszystkim tym, którzy zdecydowali, by nie włączać klimatyzacji w tramwajach i autobusach. Jeżeli w środku jest o 5-10 stopni więcej niż na polu, to nie ma się co dziwić, że śmierdzi.
Przeciętni, "czyści" ludzie się pocą, a co dopiero Ci, którzy mają obawy przed mydłem...

Dzisiaj już można było mniej więcej posmakować, co nas będzie czekało w najbliższych 2 -3 miesiącach...
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 07.06.2010, 20:30
nie za bardzo moze to dotyczy topicu , ale wku*wia mnie ze 3/4 Rynku jest zawalone stolikami knajpianymi , jeszcze od strony Adasia postawili jakies okragle "gówno" z ktorego sprzedaja piwo itp ,niech na Rynku jeszcze postawia Hipermarket
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 07.06.2010, 22:55
Vinci napisał(a):Wyświetl post
To podziękuj przede wszystkim tym, którzy zdecydowali, by nie włączać klimatyzacji w tramwajach i autobusach. Jeżeli w środku jest o 5-10 stopni więcej niż na polu, to nie ma się co dziwić, że śmierdzi.
Przeciętni, "czyści" ludzie się pocą, a co dopiero Ci, którzy mają obawy przed mydłem...

Dzisiaj już można było mniej więcej posmakować, co nas będzie czekało w najbliższych 2 -3 miesiącach...

ciężko by klima działała, skoro trzeba otwierać drzwi co chwilę.

moim zdaniem w MPK pod względem czystości i komfortu podróży jest OK.

pomijam godziny szczytu w niektórych liniach ;-)

AS82 napisał(a):Wyświetl post
nie za bardzo moze to dotyczy topicu , ale wku*wia mnie ze 3/4 Rynku jest zawalone stolikami knajpianymi , jeszcze od strony Adasia postawili jakies okragle "gówno" z ktorego sprzedaja piwo itp ,niech na Rynku jeszcze postawia Hipermarket

"Władze Miasta Krakowa planują przenieść część imprez organizowanych na Rynku Głównym w inne miejsca. Aż 70% cyklicznych imprez miałoby zniknąć z Rynku, w tym też targi bożonarodzeniowe." Plany są takie, by Rynek stał się prawdziwym salonem - bez żadnych budek z żelkami Haribo itp... poczekamy kilka lat, to pewnie się to zmieni na plus...
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 07.06.2010, 23:06
AS82 napisał(a):Wyświetl post
To okrągłe gówno jest tymczasowo postawione, ze względu na to że zagrodzili Noworolskiemu knajpę w Sukiennicach i zamiast mu płacić odszkodowanie postanowili dać mu kawałek rynku
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów