|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Online |
|
|
|
No właśnie nie, nie ma. W polskim "systemie" prawa spółek działa to zupełnie inaczej. Prezes ma zarządzać spółką według swojej najlepszej wiedzy, a właściciele nie mają prawa mu wydawać wiążących poleceń. I odpowiedzialność prawną za te decyzje ponosi prezes, nie właściciele. Właściciele mogą go co najwyżej odwołać.
Cytat:
Jontek napisał(a):
Jeden z kilku przykładów tego, co się dzieje, jak ktoś restrukturyzuje przez cięcie kosztów i posunie się o jeden krok za daleko. Czasem po prostu nie warto, zaoszczędzisz kilka-kilkanaście tysięcy złotych z myślą, żeby jak najszybciej schodzić z długu, za jakiś czas okazuje się, że straciłeś w ten sposób kilka milionów złotych. Takie życie. My przed sezonem popełniliśmy kilka takich błędów. Świadomie zrezygnowaliśmy z pionu sportowego. Świadomie ograniczyliśmy kadrę, zakładając, że "jakoś to będzie", a teraz ważniejsze jest cięcie kosztów. Świadomie odpuściliśmy "godziwe" przedłużanie kontraktów. A potem nam się to odbiło czkawką. Los zarządu jest taki, że odpowiedzialność za te błędy spadła na niego, jako "firmującego" swoim podpisem te decyzje, nie na właścicieli. |
||
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Z całym szacunkiem my w dalszym ciągu nie mamy pionu sportowego ba ilu zawodników którzy przyszli w ciągu ostatniego roku sprawdziło się u nas mówię o transferze definitywnym, na dzień dzisiejszy żaden. To pokazuje że intencje zaangażowanie to nie wszystko a nasze trio z całym szacunkiem dla nich plus brat Kuby o prowadzeniu klubu nie mają pojęcia. Jeżeli kolejny sezon będziemy okupować doły tabeli nie sądzę by ten dziwaczny układ właścicielski utrzymał się na dłużej
Ostatnio edytowane przez Merkury : 09.08.2020 o godz. 22:07.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Jak w wiekszosci biznesow nic tutaj sie nie da zrobic na skroty. Caly czas uczysz sie na bledach i jak dobrze odrobisz lekcje po jakims czasie moze cos dobrego sie wydarzy. Ja pretensji o bledy do naszego trio nie mam i bardzo dlugo nie bede mial. Wiem ze intencje maja dobre i robia to najlepiej jak umieja.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Ddf
|
||
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
A nawet jakby to co?
![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Jesteśmy w finansowej d... i próbujemy działać tak jak nam finanse i okoliczności pozwalają. Możemy, choć nie musimy, być przez kilka lat w dole tabeli i trzeba się z tym pogodzić. Dziękujmy, że mamy takich właścicieli co chcieli ratować Wisłę i nie uciekają też teraz, kiedy problemy się piętrzą. I miejmy nadzieję, że się nie zniechęcą. Błędy popełnia każdy.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
Nic. Ryzykowna taktyka. W minionym sezonie skończyła się rozpaczliwą walką o utrzymanie i paroma wstydliwymi rekordami.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
W tym roku już transfery wyglądają ok, nie porównywałbym tego z zeszłym sezonem. Na pewno jeszcze ktoś dojdzie. Zapanować tylko nad tą plagą kontuzji i spokojnie będziemy w pierwszej połowie tabeli.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
a przewrotnie zapytam: czy negcocjacje z Buksami wogle były do wygrania ?
od 2 lat de facto na tym forum było uprawiane wishfull thinking , jak to sprawa zostania u nas Olka jest przesądzona , a za argumenty w tej sprawie podawano w zasadzie tylko że , ojciec Buksy jest bogaty , i ogólnie pro Wiślacki , a Adama dali za granice ze szybko , więc pewne jest jak amen w pacierzu że przecież Olek u nas zostanie a my tym jednym transferem wyjdziemy z długów jedynie co realistyczniejsi sceptycy pisali że pewnie skończy sie na ekwiwalencie przecież Buksa senior dobrze wie, co i gdzie mu dadzą , gdzie sie jego syn lepiej rozwinie, itd co ma do rzeczy że "ma kase" ? przecież wytrawni gracze właśnie dlatego "mają kase" że nie odpuszczają jej podniesienia z ziemi jak sobie leży ok , jeszcze taka retoryka była możliwa jak Olek miał 15lat i faktycznie można było dac mu spokojnie sie rozwijać , ale teraz ma 17 , a jak sie skonczy kontrakt bedzie miał prawie 18 no i ten przykład że sie przejechali na zbyt wczesnym wysłaniu zagranice Adama, no ale gdzie on wyjechał , do jakiejś zjebanej NOVARY , nawet nie wiem który to poziom rozgrywek , ale transferkamrt pokazuj ŁĄCZNA wartosc drużyny na 50 tys euro moze i lepszy rozwoj w Wiśle , niż w takiej gówno-novarze, ale może teraz jacyć poważniejsi gracze są na rynku ? no ja nie rozumiem wogle po co mieliby przedlużać kontrakr tylko po to żeby Olka ktoś za pół roku kupił a Wisła na tym zarobiła kilka MLN ? a co Buksowie to instytucja charytatywna ? nie stać nas na takie wynagrodzenie żeby przebić premie za podpisanie kontraktu jako wolny zawodnik tu na forum panuje jakieś przekonanie że Buksa senior chciał zrobić Wiśle gwiazdke z nieba, i dać w prezencie kilkamilionów , euro ot tak ., a głupi Obi wszystko zjebał uwaga post NIE MA NA CELU OBRONY żeglarza , w dupie go mam tak tylko na głos artykułuje moje wątpliwości które miałem przez lata , skąd niby forum takie pewne że na Buksie zarobimy ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Nie można przy okazji takiego kontraktu zawrzeć także klauzuli o tym, że Buksowie od kwoty wykupu otrzymują jeszcze jakąś działkę? Lub, że zapłacona Wiśle kwota jest dzielona w jakiś umówiony sposób? |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Co do zasady masz rację, ale miejmy nadzieje, że na szczęście dla nas są jeszcze ludzie, którzy kierują się sentymentami. Tak bodaj zrobił Kurzawa jak z Górnika odchodził, bodaj przedłużył, żeby tylko Górnik coś tam zarobił. Nie mowie, że Olo też tak zrobi, ale podejrzewam, że dla 17 latka owacja od 15 tysięcy ludzi to dużą sprawa i na takie szczegóły pozostało nam liczyć. Co do tego, że nie mamy argumentów ani finansowych ani rozwojowych dla Olka to zgoda pełna.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Ale po co? Lepiej byc wolnym zawodnikiem a wziac za sam podpis dole.
Nowy klub woli dac kase zawodnikowi swojemu nowemu niz bylemu klubowi. Ja nie twierdze, ze Buksa na 100% nie podpisze nowego kontraktu. Ale coraz bardziej wyglada na to, ze jednak widizmy go ottania runde (albo i nie nawet to) |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
Przecież Wisła jako klub i tak ma znikomą zdolność negocjacyjną na rynku transferowym, piłkarz odchodzący od nas jest z marszu wart 50% mniej niż gdyby z Legii odchodził więc nie spodziewam się, żeby Wisła jakieś kokosy na Olku miała wynegocjować (w Legii czy Lechu będą kręcić nosem na 3 mln EUR, u nas za 1 mln EUR by się dali pokroić - takie są fakty). ![]()
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Jako właścicieli - tak. W Wiśle - nie.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
Troche tu uproszczen i "niedowidztwa" w calej tej sytuacji.
Po pierwsze. Olek byl "oczkiem w glowie" dla dalszych finansow klubu. Oferty, o czym mowili Buksowie byli, i nie tylko oni je dostawali. Takze Wisla. Klub wiedzial jaki potencjal transferowy jest w tym chlopaku. W tym kontekscie Obi zajebal i nie ma co dyskutowac. Mysle, ze obecny coming out jest swojego rodzaju proba uglaskania Buksow. Mysle, ze oni w momencie przedluzenia o rok kontraktu poczuli sie tak, ze klub nie ma na nich pomyslu. Ktos tu bronil tej decyzji Obiego. Tylko co nam dal ten rok wiecej? Przeciez to nie byl kluczowy zawodnik, ktory robil nam wyniki jak np Carlitos. Wiadomo bylo, ze potrzeba dwoch, moze trzech sezonow zeby go dobrze wytransferowac. To byl totalny strzal w kolano. Byc moze sa jakies ustalenia z Buksami dotyczace co sie musi stac zeby. Chcialbym, aby tak bylo i mysle, ze skoro Kuba mowi, ze jest swiatelko to wlasnie tak jest, a ten wywiad to element co sie musi stac zeby. I nie jest koledzy tak, ze ktos gdzies daje Buksie duzo lepsze warunki do rozwoju. Zawodnik idacy za free za kilkaset tysiecy euro podpisu nie jest traktowany jako inwestycja ktora sie musi zwrocic. Przepadnie? Trudno. Natomiast Buksa dzis ma wiele rzeczy do poprawienia zeby spokojnie sobie poradzi za granica. Ansu Fati to nie jest Rozne asy odchodzily z naszej ligi. 90 proc tych, ktorzy w ogole w tej lidze nie pograli lub grali malo przepadalo i tyle ich bylo slychac. Jesli Buksa pojdzie teraz do jakiejs Fiorentiny czy Dortmundu to tak sie to wlasnie skonczy. Jesli zagra dwa dobre sezony, strzeli chociaz 30 bramek w obu sezonach i odejdzie za np 3 mln euro to juz jest nieco inna sytuacja. Pozyjemy zobaczymy. Suma sumarum dobry i ekwiwalent ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
|
Cytat:
Byleby nie były to ustalenia typu: "jeśli będzie grał dużo jesienią to w grudniu przedłużymy", dajemy mu multum minut, a na koniec "sorry, jednak nie przedłużamy" Cytat:
da się to jakoś obliczyć ile by taki ekwiwalent wyniósł? |
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
Spróbuj tutaj: https://obliczekwiwalent.pl/
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Taki wynik daje ten kalkulator, gdy się wybierze Legię i jeśli nie pomyliłem dat. Nie da się wybrać zagranicznego klubu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Arkadiusz.Czerepach W szkole uczyli mnie czegoś takiego,jak interpunkcja oraz,że zdanie zaczyna się z wielkiej litery.Mogę się założyć,że Buska nigdzie nie odejdzie, wpłynie na niego Kuba.Nie wiem,na ile wierzyć twitterowi, ale pojawiają się oferty z Turcji czas pokaże
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 04.2017
Offline |
|
|
@up
A mnie że po postawieniu kropki lub przecinka zostawia się odstęp. ![]() Nikt raczej nie broni Obiego, ale jeśli przeproszenie Buksy seniora ma polegać na publicznym jechaniu po byłym pracowniku pełniącym obowiązki prezesa, to dla mnie wygląda to jeszcze słabiej. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Ale gdzie ty miałeś jakieś "jechanie" ? Bardzo delikatnie Kuba powiedział że wg niego Obi zmaścił rozmowy z Buksami.
Z kacykami miasta też się nie potrafił dogadać, Dawid jakoś dał radę, prawdopodobnie Obi za bardzo kozaka w negocjacjach zgrywał ot cały problem. Tak czy siak w wywiadzie nikt po nim nie jechał no chyba że o Twitter chodzi, tego nie śledzę. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
No jak dla mnie to z pół wywiadu Kuby było pod tezę "Obi to był fatalny prezes ". Mam wrażenie że on nie tyle chciał zdradzić kulis kontraktu z Buksa tylko wykazać pierdołowatosc Obiego.
Co relacji z miastem to Dawid tak się dogadał że zgodził się na stawki oferowane przez miasto. Ponoć Garbarnia w I lidze z kibicami płaciła dużo mniej niż my za pusty stadion. Ale tak jak.pisalem wcześniej: nie chodzi mi o ocenianie Obidzinskiego tylko o fakt, że Kuba poleciał z tym do mediow. A jakim prezesem był tamten to.juz inna sprawa |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
w sumie to zabawne xD Obi twardo negocjuje z miastem - Obi zły Dawid B od razu zgadza się na niekorzystne warunki miasta - Dawid dobry, Dawid tak szybko załatwił Obi negocjuje ze Skowronkiem do ustalonej wcześniej z Trójcą kwoty - Obi zły Błaszczu daje Skowronkowi tyle ile ten chce, czyli więcej niż limit - Błaszczu dobry, Błaszczu tak szybko załatwił xD Czyli Błaszczu Brothers dlatego tak szybko załatwiają interesy, których nie załatwił Obi, bo po prostu z miejsca zgadzają się na warunki drugiej strony xD Negocjacja lvl milion. Ciekawe jak teraz wyglądają negocjacje z ojcem Olka. Pewnie Adam senior powiedział: chcę tyle i tyle, a dodatkowo obsmarujcie tego Obiego, który tyle i tyle nam dać nie chciał, a nasi mistrzowie negocjacji wyskoczyli z twardym: OK i od razu, tup tup tup do foot tracka - Obi beee, i na twitterka - Obi tfuuu XD |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
Jeśli Olek podpisze i za rok czy dwa pójdzie za kilka baniek na zachód [a wraz z nim np. Hoyo], a finanse klubu wyjdą na plus minus czysto + kontrakt z miastem pozwoli nie generować dodatkowych głupich kosztów + zespół Skowronka będzie grał niezłą piłkę z niezłymi wynikami; to: Wisła jako klub ma dużą szansę wyjść kolanami z dołka, marka zaczyna w końcu nabierać koloru zarówno dla graczy [w tym i młodzieżowców, którzy mogą postrzegać klub jako ten, który potrafi poświęcić dużo dla ich rozwoju] jak i dla potencjalnych sponsorów, a i wynik sportowy powoli może zacząć przypominać to, co chciałoby wiekszość kibiców [przy czym ja stawiałbym raczej finisz na miejscach pozapucharowych przez najbliższe kilka lat]. --- Negocjacje mają to do siebie, że nie zawsze musisz obstawiać twardo na swoim, jeśli wyczuwasz, że gdzieś za rogiem jest z tego dobry profit. Wiele wskazuje na to, że Obi rozgrywał to według strategii z innych biznesów, ale praktyka negocjacyjna w sporcie bywa inna - co pokazują przykłady z polskiego środowiska ostatnich lat. Rzecz jasna, przy jeślibyzmie jest dużo przypadkowości i wszystko może się wysypać, ale jeśli ktoś z nosem biznesowym to przyklepał - a za takich uznaje pozostałą dwójkę właścicielską - to znaczy, że coś może być na rzeczy. Swoją drogą, zastanawiałem się, czy czasem cała ta wojenka nie była wyreżyserowana pod publiczkę i strony dość intencjonalnie nie wskoczyły na szabelki na Twitterze, żeby pokazać, że rzeczywiście ktoś.został poświęcony, więc teraz można startować.z czystej karty. Wielce bym się nie zdziwił ;-) ![]()
Life is short. Wear your passion!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Olek kontrakt przedłuży/przedłużył.
Wasze wywody są śmieszne. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Szatan, syn ciemności, żydek, świnia, jadowita żmija, diabeł, niszczyciel światów, antychryst, szpieg z krainy dreszczowców i obiekt innych jeszcze określeń na shoutboxie, czyli postać z koszmarów każdego twitterowca: Szymon Jadczak dzisiaj w hyde parku o 22 ze Smokowskim.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006