|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|||
|
anthony09
Cytat:
Nawet w samej Legii zdaja sobie z tego sprawe, i kazdy tam stawia sprawe jasno: "bez lepszej infrastruktury (maja tylko 2 boiska) nie bedziemy mieli szkolenia na europejskim solidnym poziomie". Cytat:
Poza tym ich akademia dziala stosunkowo niedlugo (10 lat) takze na jej efekty trzeba jeszcze poczekac. Tym bardziej ze pierwszy okres jej dzialania to byla czysta amatorka. 17 letni Jagiello to podobno niezly talent jest, wiec byc moze juz w tym roku sie przekonamy o poziomie ich akademii ![]() Cytat:
Wisla nie ma szkolenia.Cytat:
Tak wogole, nie wiem z kad ta mania z "talentowaniem". Czekaj wiecej meczow zawalil niz nie zawalil, a Uryga zagral raptem... nic. Jak Czekaj czy Uryga zagraja kilka meczow w ktorych sie pokaza z dobrej strony, to wtedy biedzie mozna "talentowac". Poki co jest za wczesnie. Ogolnie widze ze nie za bardzo orientujesz sie na czym polega ten biznes w profesjonalnym futbolu. To ja Ci powiem; jest to wlasnie szkolenie (akademie) plus nieustanny scauting w poszukiwaniu utalentowanych mlodych. Ciagla selekcja, ciagly ruch w biznesie. Zeby to zobrazowac, wychowankowie Barcy nie pochodza tylko z naborow La Masii. Duza ich czesc zostala "przechwycona" w pozniejszym wieku wlasnie dzieki scautingowi. Na przyklad Messi przyszedl do Barcelony w wieku 13 lat, a Puyol w wieku 17 lat. I tylko taki sposob, czyli szkolenie+scauting, moze przyniesc w miare regularne pojawianie sie ciekawych mlodych w kadrze zespolu. Sama akademia bez scautingu, lub sam scauting bez akademii, nie zagwarantuja zadnej regularnosci. Tym bardziej w naszych realiach. U nas szkolenie poza nielicznymi wyjatkami lezy. Wiec o jakim my scautingu "mlodych zdolnych" gadamy? Wiekszosc to beda pilkarze surowi, nieobrobieni. Tacy pilkarze jak Blaszczykowski czy Lewandowski sa wyjatkiem, nie norma. Malo tego, nie tylko my szukamy takich mlodych. Tylko ze... no wlasnie, u nas szkolenie i infrastruktura to dramat. Nie jestesmy atrakcyjnym kierunkiem dla utalentowanej i nie obrobionej jeszcze (czyli darmowej) mlodziezy. Biedziemy zabierali resztki ze stolu (bardzo ubogiego, wlasnie ze wzgledu na kulejace szkolenie). Tych bardziej obiecujacych wezmie sobie Legia czy Zaglebie (mlodzi tam beda mieli lepsze warunki do rozwoju, wiec... bedzie trudno sie "licytowac") a my zostaniemy z "resztkami". Sama wspopraca z Akademia pilkarska Szymkowiaka tez wiele nie zmieni. Zeby znalesc jednego "Blaszczykowskiego" wiesz ile ludzi musi przejsc przez akademie. Setki. Zwroc uwage na Akademie Legii. Oni tam nabory prowadza kilka razy w roku, do tego masowy scauting. To jest wielka masa dzieci i mlodziezy ktore sie przez to przewijaja. A i tak potem wychodzi ze z kazdego rocznika gosci z papierami na granie jest tylko tak naprawde 2 czy 3 (max.).
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 01.05.2012 o godz. 17:48.
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
jeśli chodzi o "Polską Wisłe" to zapewne Bednarzowi chodzi o pieniądze.Młody zdolny Polak jak np Uryga albo Czekaj nie będzie chciał zaraz zarabiac 300-350 tyś € za sezon ale zadowoli sie 1/4 tej kwoty
Ostatnio edytowane przez AYALA : 30.04.2012 o godz. 22:30.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Tak, tylko gdzie tych młodych, zdolnych Polaków szukać? Jak Bednarz takowych znajdzie, to ja zostanę papieżem...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2012
Offline |
|
|
od tego jest żeby znalazł, za to mu płacą, więc niech jeździ po 2,3,4,5 ligach i szuka.
Myślę że takich ludzi jak Błaszczykowski jest kilku, tylko trzeba ich odkryć. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Szuka Kuźba, zaczyna szukac Zurawski a jak sam Bednarz powiedział niekoniecznie wszyscy, ktorzy przyjda musza byc polakami bo tak jak to bylo wiadome wczesniej sa za drodzy (to samo gadal Bednarz) a nie kazdy w nizszej lidze moze zrobic wrazenie - moze 2,3 znajda a Nam potrzeba wiecej zawodnikow.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|||
|
[QUOTE=Bobek90;1244814]anthony09
Bobek90 napisał(a):
Bobek90 napisał(a):
My też mamy dobrych wychowanków jak Kurto, Czekaj, Uryga, Nalepa, Chrapek, mam nadzieję, że chociaż z tych 5 wyrośnie jeden podstawowy gracz na lata. Lepiej iść w jakość, a nie w ilość Wisła powiinna podążać lepiej skupywaniem w wieku 14-16 lat utalentowanych graczy, tak jak zrobili to w wypadku Michała Nalepy, chłopak już ograny gra w rep. młodzieżowych, więc nie kupujemy kota w worku. Tylko takie sprawy trzeba wygrywać, bo zakusy na takich chłopaków mają też inne kluby. Kupowanie chłopaków w wieku 20 lat to troszkę za późno. Bobek90 napisał(a):
![]() Bobek90 napisał(a):
Jeżeli chcesz obronić swoje założenia to pisz konkretniej, ale z konkretnymi sumami. ![]()
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
- 1906 poparcia ikon Wisły Kraków S.A. Arek Głowacki za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy Tomasz Frankowski za 253 występy / 156 bramek Paweł Brożek za 246/ 110 bramek Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy |
||||
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
||||||||
|
anthony09
Cytat:
Jesli porownamy ich akademie do fabryki, to ty od tej fabryki oczekujesz efektow jeszcze w momencie gdy sciany i sufit nie postawiony Teraz mowisz ze to strata pieniedzy, ale jak ta "fabryka" za 15-20 lat (od zalozenia akademii) zacznie "produkowac" to pewnie bedziesz plakac.Wez pod uwage dwie sprawy; dopiero od momentu wejscia ITI (chyba 2004 rok) pojawily sie jakies sensowne srodki na ta akademie. I wez pod uwage kolejny czynnik; nauka i doswiadczenie kadry trenerskiej... proces ktory musi zajac kilka lat. Kadra trenerska jest najwazniejsza w szkoleniu, a z budowaniem "wlasnego" systemu szkolenia to jest troche tak jak z operacja na otwartym ciele. Z ksiazek sie tego nie nauczysz. Nauczysz sie tego z praktyki. Stawiasz bardzo glupio sprawe. Rownie dobrze moge sie Ciebie zapytac; dajesz gwarancje, ze nasze transfery beda udane? Prawda ze glupie rozumowanie? Jasne ze nie moge dac gwarancji, tak samo jak gwarancji nie mozesz dac ty. Ja wiem tylko tyle, ze ich model (nabory; chlopcy w wieku od 7 do 13 lat + ich scauting; chlopcy w wieku od 9 do 18 lat), mimo ze akademia dziala stosunkowo krotko, juz zaczyna powoli dawac pierwsze owoce. Rybus z Borysiukiem opchnieci za ok. 5 mln euro. Jest wielce prawdopodobne ze Wolski z Zyra pojda za nie mniejsze pieniadze. O takiej wartosci jak to ze Ci pilkarze grali w Legii i dawali jej cos (poza zyskiem ze sprzedazy) tez nie trzeba chyba pisac. Dolicz do tego takich pilkarzy jak Efir, Lukasik, Zurek, Kosecki czy Furman; czyli pilkarze ktorzy kosztuje Legie grosze, a stanowia bardzo sensowne uzupelnienie kadry. Uzupelnienie co nie znaczy ze niektorzy z tego "uzupelnienia" nie maja potencji na cos wiecej (Zurek, Furman). Dodaj wreszcze caly tabun mlodziakow ktorzy sa w tej Legii na roznych szczeblach mlodziezowych, i maja papiery na bardzo konkretne granie. Ci pilkarze juz nic nie beda kosztowali Legie (w sensie transferowym) a moga jej dac bardzo duzo. Jak juz tak sie uparles przy wychowankach to zainteresuj sie 17 letnim Jagiello. Podobno ma duzy potencjal, niektorzy mowia ze nawet wiekszy od Wolskiego. I na koniec chce napisac jeszcze jedno; futbol to zbior naczyn polaczonych. Zeby to zobrazowac; nie bedzie silnej Wisly bez silnej ekstraklasy (europejski kontekst). I tak; bez akademii, bez wlasnego szkolenia, nasz scauting "mlodych i zdolnych" nie bedzie tak wydajny jak ten legijny. Ich grupy mlodziezowe beda prezentowaly wyzszy poziom, mloda Legia bedzie prezentowala wyzszy poziom... mowiac krotko, to tam beda duzo wieksze mozliwosci na rozwoj. Nasz scauting to jest szukanie ludzi ktorzy wskakuja od razu do kadry. Tylko... jacy to beda ludzie? Tacy pilkarze jak Lewandowski czy Blaszczykowski to wyjatek, nie norma. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie moge sie za to zgodzic co do Czekaja. Ten chlopak wiecej meczow zawalil niz nie zawalil (futbol seniorski). Ten chlopak ma paskudna koordynacje (ach, te nasze "szkolenie" ). Ja w nim absolutnie nie widze materialu na ciekawego obronce.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Napisalem ze 2-3 na kazdy rocznik a nie na cala generacje Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 02.05.2012 o godz. 18:38.
|
|||||||||
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
Jakie pieniądze zarabia i jakie wyniki notuje np: Górnik na tych nie inkasujących wysokich kontraktów zawodnikach? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ja jestem za akademią ale porządną i nie przy R22, gdzie powinny być 3 (2 zwykłe + 1 sztuczne) boiska dla I drużyny i ME. Jest na to miejsce przypominam! --- A tak w ogóle to jak wygląda sytuacja ze Stanem Valckx-em
Ostatnio edytowane przez anthony09 : 09.05.2012 o godz. 19:23.
![]()
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
- 1906 poparcia ikon Wisły Kraków S.A. Arek Głowacki za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy Tomasz Frankowski za 253 występy / 156 bramek Paweł Brożek za 246/ 110 bramek Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
||
Ważne jest także to gdzie ci piłkarze zbierają doświadczenie. W wieku 18 lat taki uzdolniony junior powinien już regularnie grać w seniorskiej piłce. Wisła może pozwolić ogrywać się takiemu góra jednemu (myślę, że najmniejsze ryzyko to gracz ofensywny, najlepiej skrzydłowy). Reszta powinna być wypożyczana np. do Bełchatowa, czy ligę niżej do Radzionkowa (Nalepa), Stróż (Chrapek). Jednak takich wypożyczeń powinno być więcej. Dziwi mnie, że zimą nie wypożyczono Szewczyka. Szkoda. Młoda Ekstraklasa to powinna być drużyna taka jak w ostatnim meczu ze Śląskiem, czyli zawodnicy U-19 i ewentualnie dwóch starszych. Reszta powinna być już dawno na wypożyczeniach jeżeli wiążemy z nimi przyszłość (zawodnicy w takim wieku jak np. Stanek, Szewczyk, a tym bardziej Masiuda).
PS Ciekawe czy wykupimy Rojewskiego...
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 09.05.2012 o godz. 19:48.
|
|||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Warto poczytac o Stanie - fajny artykuł
http://www.weszlo.com/blog/17/812 |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
"W ten sposób pozyskano m.in. Piotra Karłowicza czy też Łukasza Rojewskiego." Tego nie wiedziałem. Stan transferował młodych piłkarzy do zespołu ME tak aby poznali standardy Wisły. Natomiast później "wepchnąć" ich w skład pierwszej drużyny.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2011
Offline |
|
|
Zgadzam się w 100% z tym artykułem.
Mam nadzieję ,że Cupiał kiedyś zmądrzeje i pozwoli działać profesjonalistom w naszym klubie. Już się nie jednokrotnie przekonał ,że próba wejścia do LM na już,teraz jest nie wykonalne przy takich środkach jakie daje na Wisłę. Przestaje pomału wierzyć,że nasz klub będzie w 100% profesjonalny. |
|
|
|
Guest
|
|
|
Cytat:
Robienie gwiazdy z Pareiki też jest mocno przesadzone, solidy bramkarz owszem ale nie jakaś perełka. Myślę że zachwyciliśmy się nim trochę na wyrost po kilku latach z Pawełkiem w bramce. My jako kibice musimy pamiętać o tym że mym tylko szczątkowo wiedzę na temat transferów, generalnie tego co działo się w klubie.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 12.05.2012 o godz. 17:50.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Za takie pieniądze jakie Stan miał w lecie do wydania nie było możliwości pozyskania zawodników klasowych. Odpuściliśmy np. Cikosa bo Wisłę nie było stać dopłacić 20.000 euro. Już to widzę jakie tabuny zawodników mających pojęcie o technice, taktyce etc.. sprowadzi nam Bednarz. Na pierwszy ogień z braku kasy trzeba przedłużyć kontrakty z Sobolem Jirsakiem i Pareiko. Zgadzam się że Pareiko to przeciętny bramkarz problem polega że Łysy nawet tej klasy zawodnika nie jest wstanie sprowadzić nie mówiąc o Kapce i jego bałkańskich wynalazkach Jovanić czy Bunoza.
Pisałem po zdobyciu mistrzostwa polski że to był ostatni tytuł na długie lata i się to sprawdza - z niereformowalnym Cupiałem prędzej Wisła spadnie z ligi niż zagra w LM. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zapłaciliśmy tylko za Meliksona, Genkova, Jovanovica. Czyli miał w 3 okienka rozdysponować 2 mln. W PSV kupił za 50 mln sprzedał za 80 mln.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Wydawałoby się, że facet po tylu miesiacach spędzonych w Polsce nie będzie piepszył takich smutów na użytek holenderskich mediów, a jednak wpisał się w brednie angielskich tabloidów.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
Autostrady? Do Szarowa, a dalej? Często jeżdzę w tamte strony i podróż do Dębicy zajmuje ok. 3 godzin... Trochę ponad 100km w takim czasie... Po zjeździe w szarowie (częste korki)-> Łapczyca (korek)-> Brzesko (korek). Ten jeden odcinek w piątek popołudniu to ok. godzina:/ Jak przeczytasz uważnie, to Valcx przestrzega kibiców aby planowali podróż ze sporym zapasem. ![]()
Geniusz w swej istocie może napotkać przeszkody. Niestety, głupota nie jest tak upośledzona....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Dokładnie.
Gdzie są smuty?Przecież to wszystko prawda.Kopacze Holenderscy jakoś sobie poradzą.Gorzej z Holendrami i Holenderkami.Nie wydaje mi się, by chcieli by odwiedzić -dla nich- dziki kraj.Podejrzewam, że tak czy siak zrobili by jak Duńczycy i wybrali Kraków, lub któreś z innych polskich miast. ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
||
Cytat:
Kolejna bzdura: Cytat:
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Ten artykuł to jak zwykle wierszówka jakiegoś redaktorzyny. Lepiej zapoznać się z oryginałem, jak już.
Cytat:
Fragment o kolei to zwykły skrót myślowy. Jedno przedsiębiorstwo versus wiele spółek. W sumie nie napisał nic czego byśmy nie wiedzieli. I czego nie ma w tym polskim artykule, zachęca do przyjazdu do Krakowa. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Rozczulające jest wczorajsze zdziwienie Bednarza odnośnie wypowiedzi Maora, że Wisła ma kłopoty finansowe i niewiara naszego prezesa, że Maor mógł rzeczywiście coś takiego powiedzieć.
Panie Jacku: może mama przetłumaczyła Maorowi nie tak wcale dawną konfernecje prasową... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2012
Offline |
|
|
Wypuści plotkę, że w Krakowie widziano RvN
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Czy w środę dyr. ds. bezpieczeństwa Kazmierz Antkowiak znajduje się na sektorze F i można podejść? Jeśli tak to w jakich godzinach.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
A może ktoś wie gdzie taką informację mógłbym uzyskać?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member