The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Robson_ABG
Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.12.2010, 19:38
Popularny ,, Ślusarz " nie ma być zawodnikiem na 1. skład tylko zmiennikiem na lige i PP. Chyba lepiej grać u mistrza Polski niż u czerwonej latarni ligi z małymi szansami na wydostanie się z tego stanu
TYLKO WISŁA !
http://www.zapunktuj.pl/rejestracja,30818.html zaloguj się tu a ja zaloguje się w twojego linka
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 22.12.2010, 19:41
felipe napisał(a):Wyświetl post

Bardziej ciekawi mnie co zrobią po stracie Peszki...
Podobno Małkoski - wedłó mnie żadna prawie dla nich strata jesli chodzi o ligę polską. W europie klasa Peszki robiła swoje, nic jednak czego nie można uzupełnić.

Podobno Peszko już jest na 99% podpisany i najdalej do piątku oficjalnie poinformują o transferze.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 22.12.2010, 19:51
Dziwi mnie jednak wybór Kolonii przez Peszkę. Drużyna z dołu tabeli Bundesligi, która będzie walczyła o utrzymanie to nie jest aż taka bajka. Chyba że się szybko tam wypromuje.
Odpowiedz cytując
bieniuTS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 22.12.2010, 20:11
Cytat:
Bardziej ciekawi mnie co zrobią po stracie Peszki...

Mnie właśnie martwi to, że chcą podobno wyciągnąć z Bełchatowa Małkowskiego... Wg. mnie to wyróżniający się zawodnik na swojej pozycji w naszej lidze. Szkoda że nikt od nas się nim nie zainteresował, bo przydałby się u nas, oj przydał.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 22.12.2010, 20:17
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Dziwi mnie jednak wybór Kolonii przez Peszkę. Drużyna z dołu tabeli Bundesligi, która będzie walczyła o utrzymanie to nie jest aż taka bajka. Chyba że się szybko tam wypromuje.
A moim zdaniem to właśnie bardzo rozsądny kierunek.
1. Duża szansa na grę. Chyba zdaje sobie chłopak sprawę, że poza szybkościa i walecznością (które w cywilizowanych ligach są standardem) nie dysponuje żadnym argumentem by szaleć w klubach mocnych.
2. Dobra liga - kto tylko się w niej wybije jest widziany w całej Europie.
3. Jest z kim zamienić zdanie po polsku.
4. Niemcy to gwarancja solidnego pracodawcy, nie ma obaw o kasę i życie (po przegranym meczu) jak w przypadku transferu do np. Grecji/Turcji.
5. Dość blisko do rodzinnych stron.

Peszko wykorzystał świetny moment na uceczkę z Lecha. Przecież nie można wykluczyc odpadnięcia z LE po dwumeczu z Bragą i np 5 miejsca na koniec ligi. Teraz ma swoje pięć minut, jak ich nie wykorzysta moze skończyć jak Brożek.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 22.12.2010, 20:31
bieniuTS napisał(a):Wyświetl post
Mnie właśnie martwi to, że chcą podobno wyciągnąć z Bełchatowa Małkowskiego... Wg. mnie to wyróżniający się zawodnik na swojej pozycji w naszej lidze. Szkoda że nikt od nas się nim nie zainteresował, bo przydałby się u nas, oj przydał.
Pewnie że by się przydał, ale czy nie wiesz że na tym forum Małkowski jak każdy polski piłkarz to polskie drewno?

Małkowski notuje sporo asyst i zawsze strzeli kilka bramek w sezonie. Jak grał jeszcze w Odrze Wodzisław a zanim trafił do Bełchatowa pisałem o nim jako o wzmocnieniu Wisły. Kosztował wtedy Bełchatów około 100 tysięcy euro - jeśli dobrze pamiętam.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 22.12.2010, 20:31
Ja nie rozumiem jak można odrzucić oferte Wolfsburga by pół roku potem pchać sie do Koeln, którre jest słabsze i mam mniejsze perspektywy na jakiś sukces. Wilki może i maja tylko kilka punktów więcej, ale to klub z innyj półki który nawet jak w tym sezonie cienko przedzie to w następnym wystrzeli pewnie w górę. Koeln nawet jak się utrzyma to i tak za rok znowu heroiczny bój o utrzymanie.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 22.12.2010, 20:46
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Pewnie że by się przydał, ale czy nie wiesz że na tym forum Małkowski jak każdy polski piłkarz to polskie drewno?

Małkowski notuje sporo asyst i zawsze strzeli kilka bramek w sezonie. Jak grał jeszcze w Odrze Wodzisław a zanim trafił do Bełchatowa pisałem o nim jako o wzmocnieniu Wisły. Kosztował wtedy Bełchatów około 100 tysięcy euro - jeśli dobrze pamiętam.
Małkowski jest na pewno wyróżniającym się piłkarzem. Tylko, że to mimo wszystko poziom Wilka czy Kiełba - czyli solidnych LIGOWCÓW, którzy Lecha nie zwojowali... Peszko (mimo wad) robił różnicę, to inny kaliber pomocnika. Moim zdaniem oczywiście, no ale czas pokaże.
Odpowiedz cytując
Robson_ABG
Member

Od: 01.2010

Stary 22.12.2010, 20:47
Baala - tu masz odp.
1. Duża szansa na grę. Chyba zdaje sobie chłopak sprawę, że poza szybkościa i walecznością (które w cywilizowanych ligach są standardem) nie dysponuje żadnym argumentem by szaleć w klubach mocnych.
TYLKO WISŁA !
http://www.zapunktuj.pl/rejestracja,30818.html zaloguj się tu a ja zaloguje się w twojego linka
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 22.12.2010, 20:52
Bo w Wolfsburgu nie ma szans żeby grać ? Może nie jest za inteligentny ale chociaż ma odrobine samokrytki ?
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post

No, jako uzupełnienie składu tak. Ale my nie potrzebujemy poszerzać składu na siłę,tylko sprowadzić piłkarza lepszego od tych, ktorych juz mamy.
Ostatnio edytowane przez tofik : 22.12.2010 o godz. 20:55.
..
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 22.12.2010, 21:49
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Wybór Kolonii przez Peszkę czy wybór Peszki przez Kolonię? Peszko nie ma az takiej marki, że może wybrzydzać i wybierać w ofertach.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 22.12.2010, 22:10
Może i aż takiej marki nie ma ale wydaje mi się, że mógł wybrać lepiej. Sama Bundesliga jest niezłym wyborem jednak Kolonia jest słaba w ofensywie, strzela mało bramek i może mieć ciężko aby pokazać tam pełnię swoich umiejętności. Czas pokaże czy wybrał dobrze, ale obawiam się, że jeśli przegra tam rywalizację o pierwszy skład z jakimś młodym niemiaszkiem to szybko wróci do naszej ligi.
Odpowiedz cytując
Undertaker
Banita

Od: 10.2010

Stary 22.12.2010, 22:37
Właśnie, że Kolonia jest dla niego idealnym klubem. Oczywiście Polacy na wieść o jakimś klubie z niemieckiej ligi nie z topu kręcą nosami, ale popatrzcie kto tam gra. Jeśli Peszko rzeczywiście jest dobry i w Kolonii sobie poradzi to i tak w Bundeslidze się wybije, a tam będzie mógł swoje umiejętności pokazać. W Wolfsburgu niekoniecznie...
Odpowiedz cytując
szczepanwislak
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 22.12.2010, 23:54
Z kolei były nasz piłkarz Łukasz Nowotczyński związał się z Cracovią.
Krakowski klub podpisał z byłym zawodnikiem Korony Kielce dwuletni kontrakt. To drugi, po Piotrze Gizie, piłkarz sprowadzony przez Pasy w przerwie pomiędzy rozgrywkami. Kibice Cracovii mogą liczyć na kolejne wzmocnienia. - Mamy nadzieję, że nie jest to ostatnia konferencja przed Wigilią - powiedział dyrektor sportowy Tomasz Rząsa.

Nawotczyński ostatnio był zawodnikiem Korony. Po przyjściu do Kielc trenera Marcina Sasala stracił miejsce w pierwszej drużynie i musiał grać w zespole Młodej Ekstraklasy. Kilka dni temu rozwiązał swoją umowę i teraz zawitał do Krakowa.

Kolejny transfer to :
Słoweniec Rok Elsner , który został we wtorek nowym piłkarzem Śląska Wrocław. Zawodnik grający na pozycji defensywnego pomocnika lub środkowego obrońcy związał się z klubem dwu i pół letnim kontraktem.

24-letni Elsner posiada dwa obywatelstwa - słoweńskie i francuskie. Jest wychowankiem francuskiego OGC Nice. Grał w niemieckim SV Wehen (III liga) oraz pierwszoligowych: słoweńskim NK Interblock, kuwejckim Al Arabi i norweskim FK Haugesund.Elsner grał również w młodzieżowej reprezentacji Słowenii. W Śląsku wystąpi z numerem 29 na koszulce.
I tak jeszcze z transferów polskich klubów obiło mi się o uszy przejście Sadloka z Ruchu do Polonii Bytom, lecz to oczywiście nie są potwierdzone informacje
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''

Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
transmisje
Member

Od: 05.2010

Stary 23.12.2010, 00:02
Baala napisał(a):Wyświetl post
Ja nie rozumiem jak można odrzucić oferte Wolfsburga by pół roku potem pchać sie do Koeln, którre jest słabsze i mam mniejsze perspektywy na jakiś sukces. Wilki może i maja tylko kilka punktów więcej, ale to klub z innyj półki który nawet jak w tym sezonie cienko przedzie to w następnym wystrzeli pewnie w górę. Koeln nawet jak się utrzyma to i tak za rok znowu heroiczny bój o utrzymanie.
To Wolsburg zrezygnował z Peszki po jego akcjach z Koniczynkami. Z tego co pamiętam to w Wolsburgu czekała na niego gotowa do podpisania umowa. Peszko pojechał na kadrę i tam namieszał mu Smuda i jego znajomy o transferze do koniczynek. Potem nagle zagubiony telefon. No i Wolsburg go olał skoro piłkarz tak się zachowywał.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 23.12.2010, 01:20
Jesli Peszko odejdzie, to do pierwszej 11-stki wskoczy Kielb...kto ogladal wystepy Lecha w LE, ten wie, ze chlopak ma niesamowite pokretlo w nogach. Pewnie tez sprowadza jakiegos wyrozniajacego sie chlopaka z naszej ligi na lawke, ktory bedzie stopniowo wprowadzany.
Odpowiedz cytując
Krzysiek Grabski
Member

Od: 04.2010

Stary 23.12.2010, 08:56
Na kłopoty...Ślusarski.
Braga czeka a Poznań ma nadzieję.
Dobrze,że klub zbiera punkty w klasyfikacji,dla dobra wszystkich polskich klubów.
Miłego dnia wszystkim życzę.
Kibic Legii Warszawa.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 23.12.2010, 09:43
No ale Koeln chce Peszkę jedynie wypożyczyć, bo nie ma pewności czy się utrzyma w Bundeslidze.

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

Zgadzam się z działaczami Amiki, to niesmaczny żart. Oferują 300 tys. € za półroczne wypożyczenie, a dla POZnaniaków oznacza to spore osłabienie przed wiosną. No way, na to nie pójdą.

Inna sprawa, że Peszko jest niereformowalny i po raz drugi leci w kulki. Najpierw tajne wycieczki do PAO, teraz do Kolonii. Na miejscu działaczy z Bułgarskiej już dawno straciłbym cierpliwość.

Odnoszę z resztą wrażenie, że działacze z Kolonii profesjonalizmem nie odbiegają od działaczy większości polskich ligowców. Podolski robi za skauta, oferują śmieszne pieniądze za wypożyczenie... Teraz coś plotą o możliwości skorzystania przez Peszkę z Prawa Webstera. Ale przecież Peszko w lecie chyba podpisał nową umowę, prawda? Więc Webster jeszcze nie działa, w dodatku można z niego skorzystać tylko pod koniec sezonu.

Co do podpisania Ślusarskiego... Fakty są takie, że Amika zamiast się wzmacniać kupuje zmiennika ze spadkowicza. Ślusarski na pewno walczy, jest ambitny ale skuteczność jak na napastnika ma przerażającą. On raczej POZnania nie zbawi, choć przy ich farcie wszystko jest możliwe.

PS. Świąt jeszcze nie ma, a niektórzy już się przejedli ogórkami i wypisują bzdury na forum. Zalecam miesięczny odpoczynek i życzę powrotu do zdrowia.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 23.12.2010 o godz. 09:58.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Mike+
Member

Od: 12.2003

Stary 23.12.2010, 11:53
Peszko wg mnie już drugie okienko transferowe zachowuje się niepoważnie. Tym całym nagłośnionym transferem do Panathinaikosu to był zainteresowany on i jego menadżer, a sam klub to już nie bardzo - powiedzieli tylko "odezwiemy się", a nie przysłali żadnej konkretnej oferty do Lecha. Teraz znowu zwodzi go FC Koeln... Nie zdziwię się, jeśli ta szopka potrwa całe zimowe okienko, a Peszko pojedzie na testy wszędzie, gdzie mu obiecają więcej niż w Lechu.

Z innych informacji - Widzew podpisał wczoraj kontrakt z 19-letnim Sebastianem Radzio z Wigier Suwałki.
Odpowiedz cytując
pierdek18
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 23.12.2010, 11:58
wracając do "napastnika" Ślusarskiego to on w 38meczach strzelił 8bramek...grajac na napadzie...u Nas Marcelo strzelał więcej na sezon niż on...
"c’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui !"
Odpowiedz cytując
Acima
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 23.12.2010, 12:18
Tschibamba w 21 meczach Lecha strzelił 1 bramkę, więc Ślusar powinien go przebić
Odpowiedz cytując
Niebieski1920
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 23.12.2010, 15:16
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
http://www.90minut.pl/news/143/news1...wan-Ruchu.html
Ktoś coś z tego rozumie? Ruch ma kłopoty z płynnością finansową, chce zwolnić zająca żeby zaoszczędzić kasę i jednocześnie ma zamiar zatrudnić jednego z najlepszych graczy Atromitosu? Perrone był do Wisły przymierzany jeszcze za Bednarza. W moim przekonaniu to gracz na miarę klubu takiego Wisła, Legia czy Amica, a nie Ruch. Jeśli niebiescy faktycznie go sprowadzą, to będę pod dużym wrażeniem.
Zajac zarabia ponad 50 000 zl/miesiac a jest pilkarzem, ktory ma problem ze zlapaniem sie na lawke rezerwowych, wiec placenie takich pieniedzy jest absurdalne, dlatego kontrakt ma byc rozwiazany. Zreszta konczy sie on za pol roku

Sprzedaz Sadloka i Sobiecha byla konieczna ze wzgledua na toczaca sie sprawe z ZUS-em i grozaca przez to wyplata ogromnych pieniedzy. Ruch wygral w sadzie sprawe z ZUS-em i pieniedzy plaic nie musi, a biorac pod uwage, ze ostatnimi czasy troche zarobil na tranferach pucarach i emisji akcji na gieldzie ma calkiem sporo pieniedzy do wydania. A problemy finansowe w Ruchu to na razie przeszlosc.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 23.12.2010, 15:32
to czemu wszyscy stamtąd uciekają za kasą ?
Odpowiedz cytując
Niebieski1920
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 23.12.2010, 16:16
Znaczy sie kto? Na warunki Niedzielana nie przystano ze wzgledu na sprawe z Zusem. Dzialacze nie chcieli miec wysokiego kontraktu do oplacania majac perspektywe zaplaty kilki milionow ZUS-owi. Pilarz z koei byl rezerwowym u nas, mimo ze klub stac bylo na placenie jego zadan to nie cciano placic ogromnej prowizji menedzerowi. Janoszka, Nykiel i Straka na 99% przedluza swe umowy.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 23.12.2010, 17:27
Rownie dobrze można napisac, że perdijć był rezerwowym w tej rundzie

Nie koloryzuj, bo co rundę się konkretnie osłabiacie, a w zamian za to ściągacie sobie Olszarów i tego typu odpady.

Wszystko co lepsze odchodzi z Ruchu.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 23.12.2010, 18:03
Wyczytałem takie sensacyjne info, że Peszko może faktycznie sam wykupić swój kontrakt za 1,7 mln złotych, ale do końca 2010 roku. Od 1 stycznia 2011 Amika może dyktować za niego dowolną cenę. Czasu ma więc niewiele. A problemem jest to, czy Kolonia spadnie. Peszko nie chce grać w 2 lidze niemieckiej, klub nie chce wykładać pieniędzy na wykupienie jego kontraktu i nowy kontrakt w Niemczech, jeśli zawodnik będzie mógł odejść po pół roku.

Szukam źródła i nie mogę teraz znaleźć, ale brzmi sensownie - przecież Wojciechowski sugerował coś podobnego. 1,7 mln złotych to obecnie mniej niż 500 tys. €. Cena - można by rzecz - promocyjna.

PS. źródło jest, ale niezbyt wiarygodne: http://bulgarska.pl/peszko-juz-o-kro...33c7b534000000

PS2. podobnie pisze futbolnews: http://www.futbolnews.pl/informacje/...-kontrakt.html

Czyli: Peszko może się wykupić do końca 2010 roku za 425 tys. €.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 23.12.2010 o godz. 18:09.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 23.12.2010, 18:46
Akurat dla mnie Perdijic to lepszy bramkarz od Pilarza i nie dziwie sie, ze Ruch nie chcial placic drugiemu bramkarzowi duzych pieniedzy. A co do transferow to na razie faktycznie wyglada to tak, ze sie co okno oslabiacie, zobaczymy czy twoje prognozy co do wzmocnien sie potwierdza.

Ale i tak hitem okienka jest dla mnie jak na razie Nawotczynski w Cracovii To fajny znak - widac, ze ida z wzmocnieniami w dobrym 1-ligowym kierunku
Odpowiedz cytując
szczepanwislak
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 23.12.2010, 18:59
lorddavy napisał(a):Wyświetl post
Akurat dla mnie Perdijic to lepszy bramkarz od Pilarza i nie dziwie sie, ze Ruch nie chcial placic drugiemu bramkarzowi duzych pieniedzy. A co do transferow to na razie faktycznie wyglada to tak, ze sie co okno oslabiacie, zobaczymy czy twoje prognozy co do wzmocnien sie potwierdza.

Ale i tak hitem okienka jest dla mnie jak na razie Nawotczynski w Cracovii To fajny znak - widac, ze ida z wzmocnieniami w dobrym 1-ligowym kierunku
I kolejnym wzmocnieniem pasów jest :
Słoweniec Andraz Struna , który podpisał w czwartek 3,5-letni kontrakt z Cracovią.Piłkarz będzie grał w w krakowskim klubie z numerem 25 na koszulce.

Grający na prawej obronie Struna (ur. 23.4.1989 r. w miejscowości Piran) to młodzieżowy reprezentant kraju. Przed przyjściem do Cracovii grał w zespole FC Koper. Mierzy 185 cm wzrostu, waży 72 kg. Zdobył mistrzostwo Słowenii w sezonie 2009/2010.
I czy to ich wzmocnienie wg was
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''

Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
Aero
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 23.12.2010, 19:05
Ale po czym mamy wnioskować? Jarabica też miał być świetny, a tymczasem to jego dobierano do Polczaka, a nie odwrotnie. Wiemy o tym Słoweńcu tyle samo, co o Czikosie przed jego debiutem, ciężko wyrokować cokolwiek na podstawie samych statystyk i gry w młodzieżówkach.

A bitwę o Wołąkiewicza podobno wygrał Lech, no cóż, ciekawą mają strategię wzmocnień - brać średniaków z Ekstraklasy, ale no, zbytnio mnie to nie martwi.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 23.12.2010, 19:10
Aero
A od kiedy to Wołąkiewicz jest średniakiem ligowym? No chyba że porównujesz z Puyolem albo Terrym, bo jeśli porównujesz z Bunozą czy Cikosem to ja nie odważyłbym się na takie zarozumialstwo. Jest od nich lepszy. Dotychczasowa strategia transferowa Lecha się sprawdza, w przeciwieństwie do naszej gdzie stawiamy tylko na średniaków z zagranicy. Lech nie ma żadnych uprzedzeń i nie patrzy na paszporty jak my, bierze i Polaków i obcokrajowców.... i błyszczy w pucharach. Więc zluzuj z napinką że Wołąkiewicz to słaby piłkarz. My patrzymy na paszporty i bierzemy piłkarzy z zagranicy już od kilku sezonów... i w pucharach bida z nędzą.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów