The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.04.2012, 15:05
A czemu to atmosfera jest niby spięta? Ładnie słoneczko świeci, lunczyk się dzisiaj przedłużył przez zmianę planów, więc można trochę się poobijać
zimiok
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 18.04.2012, 15:30
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Bueheheheheheeeeeeee Kabaret ! A tak im d...ę liżesz a do Ciebie zadzwonili ?

P,S. A co ma założenie firmy z przetargiem, jeśli nie jest to zamówienie rządowe, firmy z udziałem Skarbu Państwa albo z TVN, GW, Neesweek itp. ? Wiele firm nie ma ich a działa.
Kolejny synuś tatusia, Synowie Bolka też na państwowym wikcie !
http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarz...przez-zus.html

A za lizanie d...y Jarkowi (Adamowi) praca w KGHM.
63624
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 18.04.2012, 15:31
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Tusk rozdaje państwowe posady. Może i do Was zadzwonią ? :

Aby żyło sie lepiej. Wszystkim !
Hehe syn premiera jest aktywnym uczestnikiem forum o koparkach http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=45, tam tylko gratulacje przyjmował. Oni oczywiście tam nie widzą nic złego w tym, ale jak zdecydowana większość to elektorat Palikota i PO co widać po ichnim temacie politycznym zresztą Tusk junior na luzie, że on "flejmu" spodziewał się już tydzień temu jak posadę przyjął... Temat o gdańskim lotnisku zwłaszcza polecam.
Ostatnio edytowane przez 63624 : 18.04.2012 o godz. 15:33.
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 18.04.2012, 17:17
Giertych zapowiada wojne domową
http://www.tvn24.pl/17144,1,kropka_nad_i.html
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 18.04.2012, 17:45
63624 napisał(a):Wyświetl post
Hehe syn premiera jest aktywnym uczestnikiem forum o koparkach http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=45, tam tylko gratulacje przyjmował. Oni oczywiście tam nie widzą nic złego w tym, ale jak zdecydowana większość to elektorat Palikota i PO co widać po ichnim temacie politycznym zresztą Tusk junior na luzie, że on "flejmu" spodziewał się już tydzień temu jak posadę przyjął... Temat o gdańskim lotnisku zwłaszcza polecam.
Przecież to takie oczywiste, ze w kraju gdzie połowa bezrobotnych to młodzi ludzie do 25 lat dzwonią do nich z firm państwowych z propozycją pracy za 4 tys. zł. I tylko od nich zależy czy ją łaskawie wezmą . A jak już się pochylą nad tymi nędznymi 4 tys. zł to w nagrodę moga przecież polecieć do Chin jak inny synuś Tuska, któremu również firma państwowa zrobiła wycieczkę na koszt podatnika a, który pracuje w tubie propagandowej wspierajacej jego tatusia.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 18.04.2012, 17:45
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Giertych zapowiada wojne domową
http://www.tvn24.pl/17144,1,kropka_nad_i.html
Nie tylko Giertych, Mazowiecki podczas swoich 85-tych urodzin stwierdził, że w Polsce trwa pucz
http://fakty.interia.pl/polska/news/...pucz,1786407,3
Czyżby stan wojenny chcieli wprowadzić W każdym razie jak widać koalicja szeroka się tworzy ("od Sasa do Lasa" w tym przypadku "od Mazowieckiego po Giertycha")
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 18.04.2012, 19:10
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Nie tylko Giertych, Mazowiecki podczas swoich 85-tych urodzin stwierdził, że w Polsce trwa pucz
http://fakty.interia.pl/polska/news/...pucz,1786407,3
Czyżby stan wojenny chcieli wprowadzić W każdym razie jak widać koalicja szeroka się tworzy ("od Sasa do Lasa" w tym przypadku "od Mazowieckiego po Giertycha")
Jak widać magdalenkowa Targowica jest czymś bardzo wystraszona. Czyżby przeczuwała, że pomimo medialnego zakłamania wzrasta fala gniewu, ta polityczna i ekonomiczna ?
Mazowiecki ! Co ? Spieprzaj dziadu !
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 18.04.2012, 19:24
Z tym synem Tuska to już sobie odpuście. Może dostał pracę po znajomości, może nie. Nie wiemy tego. Samo czepianie się, że dostał pracę to absurd. Nie ma u nas zakazu pracy dla rodzin polityków. Jakby dostał posadę w jakiejś radzie nadzorczej, to jeszcze rozumiem, ale w tej robocie akurat coś trzeba chyba umieć i coś się robi, więc to jest takie przypieprzanie się na siłę.

Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Kolejna ciekawostka :

Sondaż uliczny (Partie polityczne) 15/04/2012
Sondaż uliczny przeprowadzony został w dniach 10-15.04.2012 przez studentów nauk społecznych. Badanie przeprowadzone zostało metodą sondażu ulicznego na próbie losowo-kwotowej 3460 osób, stanowiących liczebną reprezentację cech demograficznych dla ogółu pełnoletnich obywateli Polski z zachowaniem rozkładów terytorialnych (dane wg GUS). Błąd oszacowania wynosi 2 procent.
Tutaj akurat zawsze PO jest niedoszacowana (PiS też, ale mniej, najbardziej przeszacowany za to jest tradycyjnie Palikot), więc nie brałbym tego tak na poważnie. Inna sprawa, że bardzo prawdopodobne, że w rzeczywistości PO i PiS są gdzieś bardzo blisko siebie, pewnie w okolicach 30%. Przy czym podejrzewam, że PO czeka już tylko zjazd w dół, bo nie bardzo widać, by miała się z czego odbić (Euro nie wzbudza jakiegoś wielkiego entuzjazmu, do tego coś tam się zabrali do reform, więc będą lecieć nieuchronnie). PiS ma pecha, że następne poważne wybory dopiero za 3,5 roku, bo podejrzewam, że wkrótce się zacznie dobry rok, dwa ich bycia na prowadzeniu, dopóki nie wyrośnie poważny rywal na miejscu wypalonej Platformy.
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 18.04.2012 o godz. 19:33.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 18.04.2012, 22:37
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Tutaj akurat zawsze PO jest niedoszacowana (PiS też, ale mniej, najbardziej przeszacowany za to jest tradycyjnie Palikot), więc nie brałbym tego tak na poważnie..
Tutaj znaczy gdzie Kto robi te badania i czy sa one cykliczne? Jakiś link?
wislak68
Senior Member

Stary 18.04.2012, 22:44
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Właśnie to moje rzekome mitomaństwo, o które sam oskarżałem część forumowiczów piszących w tym temacie nie zostało nigdy udowodnione. Miałem się dowiedzieć z IS jakiś informacji i się dowiedziałem, a spór został nierozstrzygnięty. Pat.

Czyż to nie jest mitomaństwem, że taki stan rzeczy prowadzi do oskarżeń o mitomaństwo? Popraw się kolego wiślak68 na następny raz.

PS. Naprawdę wierzysz we wszystko co pisze Janke? Spora część s24 właśnie jego ma za bajkopisarza. Po sprawie z promowaniem PJN-u zupełnie stracił w moich oczach i za grosz mu nie ufam.
"Nie da się stwierdzić dokładnie jaka część podwyżki cen gazu z początku 2007 roku była skutkiem umowy z 2006, a jaka skutkiem indeksacji cen ropy i gazu." + "Nie da się stwierdzić tego, czy umowa z 2006 roku miała wpływ na umowę z 2011, a jeśli miała to w jakim stopniu" =>za obecne ceny gazu odpowiada rząd PiS.
Jeśli ktoś twierdzi że: 2+2=5 to chyba czas kończyć tę dyskusję. Niech każdy zainteresowany oceni ją po swojemu. Jeśli o mnie chodzi to będę ją przytaczał jako sztandarowy przykład mitomaństwa kolegi emj10. Howgh
edycja:
Właśnie zauważyłem że edytowałeś swój post (nr:16837). Na tę chwilę kwestia odpowiedzialności rządu PiS brzmi tak: "za obecne ceny gazu odpowiada rząd PiS - w jakim stopniu tego nie wiemy, bo jak Pan xxx powiedział mi rano nie jesteśmy w stanie tego w żaden sposób określić z braku kluczowych danych" . W stosunku do wersji pierwotnej postu brzmiącego: "za obecne ceny gazu odpowiada rząd PiS" to jednak zasadnicza różnica. Dla porządku przytoczę początkowe stwierdzenia które zainicjowało całą dyskusję: "Akurat to (podwyżka cen gazu o 20% w 2011) sprawka ministra Jasińskiego z jeszcze wcześniejszego rządu, który przyciśnięty do muru podpisał coś czego nawet nie przeczytał." Mam nadzieję że przynajmniej teraz przejdzie Ci przez gardło przyznanie że Twoja początkowa teza nie była prawdziwa.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 18.04.2012 o godz. 23:18.
martin_6
Senior Member

Stary 18.04.2012, 23:39
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Tutaj znaczy gdzie Kto robi te badania i czy sa one cykliczne? Jakiś link?
http://wybory.xaa.pl/index.html

Na dostępnym tam wykresie z historią badań nie widać okresu sprzed wyborów. Wtedy o ile pamiętam PiS też był przed PO. Osobiście czekam na analizę Palade, który mimo, co tu mówić, nieudanej prognozy wyborczej z zeszłego roku i tak jest jak dla mnie najbardziej wiarygodny.
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 18.04.2012 o godz. 23:43.
Będą wisieć komuniści!

emj10
Senior Member

Stary 18.04.2012, 23:44
Edytowałem od razu, a nie właśnie. Nie wiesz co to jest net bezprzewodowy, gdzie strony czasem ładują się dłuższą chwilę, a to forum się często wykrzacza na takim necie?

Kocham te manipulacje. Do czego ja mam się przyznawać? Do tego, że uznałem, że ta nadwyżka 20%, którą płacimy obecnie mogła byś sprawką Jasińskiego? Odpowiedziałem wtedy na post Kocura o 20% różnicy względem Francji, która idealnie odpowiadała tej "magicznej furtce" dla Rosjan. Oczywiście, że tak uznałem opierając się na tamtej wiedzy. Wciąż istnieje takie same prawdopodobieństwo, że tak dokładnie było, albo było odwrotnie.

Palikociarnia robi te sondaże jakbyś chciał wiedzieć. Twoi ulubieńcy. Podczas wyborów robili oni sondaże dla Palikota i JKM.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 18.04.2012 o godz. 23:49.
wislak68
Senior Member

Stary 19.04.2012, 00:09
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
http://wybory.xaa.pl/index.html

Na dostępnym tam wykresie z historią badań nie widać okresu sprzed wyborów. Wtedy o ile pamiętam PiS też był przed PO. Osobiście czekam na analizę Palade, który mimo, co tu mówić, nieudanej prognozy wyborczej z zeszłego roku i tak jest jak dla mnie najbardziej wiarygodny.
Dzięki za link. W rzeczy samej wynika z niego że badania są cykliczne i już od miesiąca PiS jest przed PO. Z drugiej strony nie widać w jaki sposób robią te badania, ani co to w ogole jest to XAA? Kolega emj10 w poście poniżej twierdzi że to palikociarnia i robili badania dla RP i JKM ale co to znaczy? To że pracowali na zlecenia Palikota (jak widać po wynikach wyborów dobrze) nie oznacza od razu że są palikociarnią. Byliby gdyby Palikot kontrolował ich kapitałowo tudzież personalnie. Wiadomo coś więcej co to są za ludzie? Sam sondaż i strona wyglada dość amatorsko.
A ja od wyborów na pierwszym miejscu mam TNS OBOP. I do momentu ich wpadki będę sie tego trzymał.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 19.04.2012 o godz. 00:25.
wislak68
Senior Member

Stary 19.04.2012, 00:19
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Kocham te manipulacje. Do czego ja mam się przyznawać? Do tego, że uznałem, że ta nadwyżka 20%, którą płacimy obecnie mogła byś sprawką Jasińskiego? Odpowiedziałem wtedy na post Kocura o 20% różnicy względem Francji, która idealnie odpowiadała tej "magicznej furtce" dla Rosjan. Oczywiście, że tak uznałem opierając się na tamtej wiedzy. Wciąż istnieje takie same prawdopodobieństwo, że tak dokładnie było, albo było odwrotnie.

Palikociarnia robi te sondaże jakbyś chciał wiedzieć. Twoi ulubieńcy. Podczas wyborów robili oni sondaże dla Palikota i JKM.
Manipulacje Przecież Ty napisaleś że podwyżka jest a nie może być sprawką Jasińskiego! Jak widać myliłeś sie co do "furtki" a Twoje skojarzenie okazało się byc błędne (a w najlepszym razie oparte o niewystarczające przesłanki). W dobrym zwyczaju jest takie rzeczy prostować po weryfikacji danych. Jeśli istnieje prawdopodobieństwo że coś było i dokładnie takie samo że tego czegoś nie było to najkrócej można to ująć w ten sposób że gów... wiadomo. A jak się nic nie wie to nie formułuje się jednoznacznych sądów bo to własnie jest mitomania. Howgh i teraz już koniec tej dyskusji.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 19.04.2012 o godz. 00:22.
emj10
Senior Member

Stary 19.04.2012, 00:38
Mitomanią jest powoływanie się na artykuły z Naszego Dziennika, oświadczenia PGNiG oraz inne informacje, które przewijały się wcześniej w prasie? Teraz to naprawdę mnie już rozwaliłeś swoją definicją.

Koniec dyskusji.
emj10
Senior Member

Stary 19.04.2012, 00:45
Żeby nie było kolejnego trafienia jak kulą w płot z oskarżeniem o mitomaństwo to wklejam info co do XAA. Ciekawe czemu członek Palikociarni w lipcu był już tak dobrze poinformowany, gdy serwis raczkował?

http://niepoprawny-polityczny.salon2...zowi-nie-rowny
Cytat:
Wybory.xaa.pl bardzo dobra strona o partiach, ideologiach i sondażach. Pomijając to, że setka ludzi z Kongresu Nowej Prawicy spamuje wszędzie gdzie się da i sprawia, że sondy internetowe na tej stronie są niewiarygodne. Wybroy.xaa.pl codziennie przeprowadzają sondaże uliczne na próbie 500 osób (Warszawa 3000). Tak oczywiście, że te sondaże są wręcz rewelacyjne dla Ruchu Palikota, ale są i bardzo dobre dla PiS. Gorsze dla PO. Sondaże te przeprowadzają studenci nauk społecznych, a miasta, w których sondaż będzie robiony są tajne. Taki sondaż jest wiarygodny. Różne miejsca, różni ludzie, różne wykształcenie, bo do wyborów może iść każdy, a nie tylko grupa reprezentatywna. Więc nie dajmy się manipulować i zgłosujmy zgodnie z sumieniem, nawet jeśli będzie to PiS. Bo mentalności nie zmienimy. Chodź i tak jeszcze nie raz będę namawiał do tego by na PiS nie głosować !
martin_6
Senior Member

Stary 19.04.2012, 07:00
Dzięki za link. W rzeczy samej wynika z niego że badania są cykliczne i już od miesiąca PiS jest przed PO. Z drugiej strony nie widać w jaki sposób robią te badania, ani co to w ogole jest to XAA? Kolega emj10 w poście poniżej twierdzi że to palikociarnia i robili badania dla RP i JKM ale co to znaczy? To że pracowali na zlecenia Palikota (jak widać po wynikach wyborów dobrze) nie oznacza od razu że są palikociarnią. Byliby gdyby Palikot kontrolował ich kapitałowo tudzież personalnie. Wiadomo coś więcej co to są za ludzie? Sam sondaż i strona wyglada dość amatorsko.
A ja od wyborów na pierwszym miejscu mam TNS OBOP. I do momentu ich wpadki będę sie tego trzymał.
Kto tam za nimi dokładnie stoi to nie wiem. Wiem, że ich sondaże są... no, średnie dość i z pewnymi wyraźnymi stałymi odchyleniami od realnych wyników.
OBOP ma takie środki finansowe i techniczne, że jak się spręży, to robi prognozę wyborczą z dokładnością co do pół procenta. Ale teraz, gdy daleko do jakichkolwiek wyborów, to bym ich sondażom jakoś szczególnie nie ufał
Będą wisieć komuniści!

JEDREK76
konserwa

Stary 19.04.2012, 08:13
Narzekacie tak wszyscy, jojczycie, a przecież u nas kraj "mlekiem i miodem" płynący do tego stopnia, że możemy wspierać MFW
http://fakty.interia.pl/polska/news/...olarow,1786529
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 19.04.2012, 08:22
Piękna, doprawdy piękna umowa została wczoraj ostatecznie dopięta. Padł ostatni bastion, który mógł cokolwiek wobec Rosji wymóc. Teraz łączą ich wspólne, gigantyczne interesy. Żadne tam traktaty czy ustalenia nie łączą tak jak pieniądze, gigantyczne pieniądze.

Tak więc teraz o spokój Rosji będą dbali zarówno odbiorcy jej gazu na zachodzie, jak i ich wspólnik bieznesowy jakim są Stany. Tak jak mówiłem, nikt nie będzie stawiał na szali dobrych stosunków z Rosją aby np dążyć do rozwiązania sprawy katastrofy w Smoleńsku. Jest to sprawa absolutnie wewnątrz rosyjska i teraz nikomu nic do tego. A umowy jak ta wczorajsza tylko cementują ten pogląd.

P.S. Co nie zmienia faktu,że Amerykanie będą prowadzili w dalszym ciągu teatrzyk pod tytułem jak my Rosji nie lubimy i na nią uważamy. Taka bajka dla maluczkich. Bo jak przychodzi co do czego to zachód i wielki sojusznik idą ramię w ramię w imię wspólnych interesów.

A Polska jest od tego aby płacić do UE, MFW i wspierać armię afgańską, kasą rzecz jasna,bo niczym innym tak zacofany kraj nie jest w stanie pomóc Afganistanowi. Złupiony naród płaci. Takie realia, nie ma się co oburzać. A idioci wielkiego kalibru, a są tacy, jeszcze będa Was przekonywać, że na takch pożyczkach zarabiamy
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 19.04.2012 o godz. 08:26.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 19.04.2012, 08:38
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Narzekacie tak wszyscy, jojczycie, a przecież u nas kraj "mlekiem i miodem" płynący do tego stopnia, że możemy wspierać MFW
http://fakty.interia.pl/polska/news/...olarow,1786529
kolejna mataczenie.

wspiranie = pożyczka. Kasa idzie z nadwyżek NBP, które leżą na ich kontach. Pożyczka jest oprocentowana, a MFW jest pewnym biorcą.
Przy dzisiejszych stopach, pożyczki międzybankowe, to 4,5 procent. gdzieś czytałem że MFW daje 6, ale jeszcze to sprawdzę.

P.S dziś wychodzi książka Kamińskiego. Ciekawe rzeczy mozna przeczytać w kawałkach przedruku. Jedno można stwierdzić 0 ten Jarek to niezły kmiot. Bez niego PiS byłby o niebo wyżej. Może nawet u władzy.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 19.04.2012, 08:40
w Polsce brakuje pieniędzy na chemioterapie dla chorych na nowotwory ale 8 mld na ratowanie UE znalazło sie.... szkoda słów
Szpen
Senior Member

Stary 19.04.2012, 08:59
AYALA napisał(a):Wyświetl post
w Polsce brakuje pieniędzy na chemioterapie dla chorych na nowotwory ale 8 mld na ratowanie UE znalazło sie.... szkoda słów
po pierwsze źle zrozumiałeś ostatnią aferę lekową. To nie brak kasy jest przyczyną, tylko niewydolność systemu i brak działań pro aktywnych.

Po drugie to są pieniądze NBP chronione konstytucją, nie można sobie ich od tak wypłacić do budżetu. Już kiedyś była próba skoku na tą kasę.
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 19.04.2012, 09:25
Sondażami nie ma się co podniecać - zostawiam to rządzącym - oni to fejsbukowo lubią ;-)
Natomiast co do wiarygodności OBOP - owszem jeżeli chodzi o ich badania z dnia wyborów - są bardzo precyzyjni - natomiast prezentowane przez nich sondaże - są zazwyczaj dalekie od rzeczywistości....
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Arapaho
Senior Member

Stary 19.04.2012, 09:46
Szpen napisał(a):Wyświetl post
po pierwsze źle zrozumiałeś ostatnią aferę lekową. To nie brak kasy jest przyczyną, tylko niewydolność systemu i brak działań pro aktywnych.
Chyba sobie kpisz.Ostatnia afera wynikała z tego że zmieniono leki podlegające refundacji. Zrobiono to tak że suma sumarum kwota refundowanych przez Państwo leków jest 360 mln mniejsza niż poprzednio.Inaczej mówiąc te 360 mln zł muszą wypłacić ze swojej kieszeni pacjenci .A niewydolność systemu to mieli czas zmieniać blisko 5 lat i co zrobili?Kazali ci dopłacić do niego - ot cała reforma

Po drugie to są pieniądze NBP chronione konstytucją, nie można sobie ich od tak wypłacić do budżetu. Już kiedyś była próba skoku na tą kasę.
Taaaa chronione konstytucją... - do budżetu krajowego nie wolno ich wypłacać ale do dyspozycji MFW przekazywać już można. Ile jeszcze takich głupot będziesz tu pisał?
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Szpen
Senior Member

Stary 19.04.2012, 09:50
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Chyba sobie kpisz.Ostatnia afera wynikała z tego że zmieniono leki podlegające refundacji. Zrobiono to tak że suma sumarum kwota refundowanych przez Państwo leków jest 360 mln mniejsza niż poprzednio.Inaczej mówiąc te 360 mln zł muszą wypłacić ze swojej kieszeni pacjenci .A niewydolność systemu to mieli czas zmieniać blisko 5 lat i co zrobili?Kazali ci dopłacić do niego - ot cała reforma

Taaaa chronione konstytucją... - do budżetu krajowego nie wolno ich wypłacać ale do dyspozycji MFW przekazywać już można. Ile jeszcze takich głupot będziesz tu pisał?
jak się nie znasz, to się nie wypowiadaj. Ta pożyczka do MFW, to taka sama pozyczka jakie codziennie daje bank centralny bankom krajowym. Chyba ze nie wiesz, ze takie cos ma miejsce, wtedy Cie rozumiem.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 19.04.2012, 10:29
jak się nie znasz, to się nie wypowiadaj. Ta pożyczka do MFW, to taka sama pozyczka jakie codziennie daje bank centralny bankom krajowym. Chyba ze nie wiesz, ze takie cos ma miejsce, wtedy Cie rozumiem.
Skoro My cały czas mamy kredyt w MFW, a MFW pożycza od nas kasę.To która pożyczka jest na większy procent? Kto jest w tym układzie dymany?
Hej Nasz TS !!
Szpen
Senior Member

Stary 19.04.2012, 12:07
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Skoro My cały czas mamy kredyt w MFW, a MFW pożycza od nas kasę.To która pożyczka jest na większy procent? Kto jest w tym układzie dymany?
my nie mamy kredytu z MFW, tylko otwartą linię kredytową, którą uruchamiamy w razie potrzeby.
nasze rezerwy w NBO to ponad 70 miliardów euro, spokojnie możemy im je pożyczyć, zwłaszcza, że jest zapis mówiący o tym, że gdy pożyczkodawca będzie nagle potrzebował zwroty tych pieniędzy, to MFW od razu zwraca całość nie patrząc na terminy umowy.

Drozd - ja rozumiem, że jesteś ekspertem od katastrof lotniczych, fizyki, drogownictwa, prawie spin doctorem PiS. Ale jak widać nie masz za grosz wiedzy ekonomicznej, więc nie ciągnij tematu.
wislak68
Senior Member

Stary 19.04.2012, 12:29
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Sondażami nie ma się co podniecać - zostawiam to rządzącym - oni to fejsbukowo lubią ;-)
Natomiast co do wiarygodności OBOP - owszem jeżeli chodzi o ich badania z dnia wyborów - są bardzo precyzyjni - natomiast prezentowane przez nich sondaże - są zazwyczaj dalekie od rzeczywistości....
I tu chyba nie masz racji. Sprawdź sobie prosze jakie były ich ostatnie sondaże przed wyborami parlamentranymi.
A jeśli chodzi o sondaże w okresie pomiędzy wyborczym to co prawda można argumentować że są dalekie od rzeczywistości ale jak to zweryfikować
A ostatni sondaż daje chyba PO 3% przewagi nad PiS.
wislak68
Senior Member

Stary 19.04.2012, 12:49
kolejna mataczenie.

wspiranie = pożyczka. Kasa idzie z nadwyżek NBP, które leżą na ich kontach. Pożyczka jest oprocentowana, a MFW jest pewnym biorcą.
Przy dzisiejszych stopach, pożyczki międzybankowe, to 4,5 procent. gdzieś czytałem że MFW daje 6, ale jeszcze to sprawdzę.
Szpenie, już naprawdę nie mam nawet ochoty poprawiać tych wierutnych bzdur które wypisujesz: nadwyżki NBP nie leżą na kontach ale są inwestowne (najczęściej w papiery skarbowe); gdzieś Ty widział lokatę międzybankową w USD (bo w tej walucie ma być pożyczka) oprocentowaną na 4,5% (1 roczny libor na chwilę obecna to gdzieś w granicach 1%); jeśli znajdziesz link z którego wynika że MFW da nam 6% od naszej pożyczki to ja przyznam że NBP robi świetny interes; przemyśl sobie jak się ma niezależność banku centralnego do tego że rząd dyktuje NBP w co ma inwestować pieniądze za które odpowiada bank; zastanów się czy nie lepszą opcją dla kraju (jeśli już koniecznie chcemy te pieniądze wydać) było by wykupienie za nie wyemitowanych przez Polskę obligacji denominowanych w USD (redukcja kosztów obsługi długu będzie znacznie korzystniejsza finansowo od tego co uzyskamy z tytułu odsetek od MFW), itp, itd.
Podsumowując: szpenie wymądrzasz się tu strasznie a nie masz zielonego pojęcia o tym o czym piszesz. Mówiąc krótko: lemingujesz.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 19.04.2012 o godz. 12:56.
Szpen
Senior Member

Stary 19.04.2012, 13:20
Szpenie, już naprawdę nie mam nawet ochoty poprawiać tych wierutnych bzdur które wypisujesz: nadwyżki NBP nie leżą na kontach ale są inwestowne (najczęściej w papiery skarbowe); gdzieś Ty widział lokatę międzybankową w USD (bo w tej walucie ma być pożyczka) oprocentowaną na 4,5% (1 roczny libor na chwilę obecna to gdzieś w granicach 1%); jeśli znajdziesz link z którego wynika że MFW da nam 6% od naszej pożyczki to ja przyznam że NBP robi świetny interes; przemyśl sobie jak się ma niezależność banku centralnego do tego że rząd dyktuje NBP w co ma inwestować pieniądze za które odpowiada bank; zastanów się czy nie lepszą opcją dla kraju (jeśli już koniecznie chcemy te pieniądze wydać) było by wykupienie za nie wyemitowanych przez Polskę obligacji denominowanych w USD (redukcja kosztów obsługi długu będzie znacznie korzystniejsza finansowo od tego co uzyskamy z tytułu odsetek od MFW), itp, itd.
Podsumowując: szpenie wymądrzasz się tu strasznie a nie masz zielonego pojęcia o tym o czym piszesz. Mówiąc krótko: lemingujesz.
coś czułem że odpiszesz...
w drugi poście już napisałem że są to pieniadze, które tak jak MFW NBP pożycza lokalnym bankom. Nasze nadwyzki trzymane sa w roznych walutach jak wiesz, zarowno w PLN, jak i USD czy EUR. Zloto i inne kruszce, inne waluty.Oczywiste jest ze to sobie ot tak nie lezy - tylko pracuje.

Jak pewnie wiesz, trzymanie rezerw jest zapisane w konstutucji i jest obowiazkowe. Teraz, tak sie sklada zemamy spore nadwyzki, ponad poziom zapisany prawnie. Wieczorem postaram sie poszukac info o oprocentowaniu pozyczki dla MFW. Zreszta mniejsza o to, starcic nie starcimy, a przeciez w tym sporze chodzi o to ze ot tak dajemy kase do MFW, zamiast wrzucic w nasz budzet.

i powiedz mi dlaczego mamy wykupywac dlugi przed czasem. Czyzby na ekonomii nie uczyli Cie ze pozyczona kasa to najtansza kasa?

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów