The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.04.2012, 18:51
Elefant napisał(a):Wyświetl post
Mamy do czynienia z normalną walką o wpływy wewnątrz korporacji. W przeciwieństwie do poprzedniego razu, kiedy Bednarz odpuścił temat kibiców, teraz widać, że nie zamierza tego robić. Stąd przywrócenie Małeckiego.Trzeba się przygotować, że różne rewelację będą w eterze latały. Także na to, że bedziemy mieć do czynienia z odmiana donaldyzmu czyli będziemy słyszeć co chcemy słyszeć (patrz konferencja Probierza przed Legia i dosłowne cytaty z forum o dzidzie i braku zaangażowania, tylko słów Reymanie jeszcze mu dobrze nie podsuneli) a czyny będa zupełnie inne.
Nawet nie tyle walką o wpływy wewnątrz korporacji (bo niby z kim walka skoro Basałaja nie ma a Stan jest na wylocie) ale z gruntowaniem własnej pozycji i umizgami w stosunku do kibiców oraz Cupiała. Ja to widzę deko inaczej: Bednarz stara się stworzyć jak największy kontrast w stosunku do rządów poprzedniej ekipy i przy okazji przypodobać się wszystkim naokoło. Stąd większa ilość Polaków w składzie (na sztukę) przywrócenie Małeckiego, podlizanie się Kapce. Dobrze obrany przez niego nurt krytyki Holendrów, w który też wpisuje się omawiany felieton z konkurencyjnego forum, pozwoli mu wzmocnić swoja pozycje. Dodatkowo Bednarz powiększa swoje wpływy zastępując osoby z klubu (Andrzej Bahr) osobami ze stajni Probierza. Więc oficjalnie rządzi już u nas duet Bednarz-Probierz. Nieciekawie to wygląda od strony zatrudnienia nowego Prezesa - będzie musiał przygarnąć ten układ jako dobrodziejstwo inwentarza co pewnie dobre dla sytuacji wewnętrznej nie będzie, chyba że Prezesem będzie jakaś obecna szara eminencja Wisły. Tak źle i tak nie dobrze.

Bednarz zajmuje się własnym PR-em a więc sprawy ważne dla klubu a które mogą być niepopularne takie jak akademia to dla niego "z punkty widzenia dzisiejszego dnia (jest to) sprawa bardzo odległa". Jego pozycja jest bardzo mocna co niejednokrotnie podkreśla " ... nie jestem tylko dyrektorem, ale osobą, która ma więcej odpowiedzialności." Z plusów to to ze biorąc na siebie większą odpowiedzialność i nie osiągając wyników zacznie mu się grunt pod nogami palić. Kto wtedy będzie kozłem ofiarnym poza Probierzem nie wiem - życie przyniesie odpowiedź, natomiast do czasu zwolnienia Probierza jego pozycja w Wiśle powinna być mocna i niezagrożona.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 01.04.2012 o godz. 19:08.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 01.04.2012, 20:46
Marcelo, Głowacki, Diaz, ale ...wkrótce Piotr i Paweł Brożek.

PS. A tak poza tym to Staszek jest okay, zwłaszcza jak go zestawimy z Jacusiem i dobrze by było aby podobne pomyslał B.C., ale to tylko życzenie.
Ostatnio edytowane przez milosz : 01.04.2012 o godz. 20:58.
Odpowiedz cytując
Mauro z Forestu
Member

Od: 05.2006

Stary 01.04.2012, 21:06
Na stronie PS-a pisze, że w poniedziałkowym Przeglądzie będzie artykuł o kulisach problemów finansowych Wisły. Zobaczymy gdzie lepszy. w GK czy w PS.
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 01.04.2012, 22:19
Piłka nożna to czysty zysk.

Jakby to nie było dochodowe to by grano w piłkę tylko na poziomie amatorskim to jest oczywista oczywistość.

Tylko Europa to taki dziki kraj, że nie wiele wiadomo kto co ile zarabia.

Bierzmy przykład z NBA. Tam po prostu są jasne zasady. Koszykarze biorą tyle z torcika a właściciele tyle.
A torcik do podziału zawsze jest czy to w Nba czy w piłce.
Odpowiedz cytując
Mauro z Forestu
Member

Od: 05.2006

Stary 01.04.2012, 22:23
Nie zapominajcie, że zobowiązania można przenosić na kolejny rok. Że nawet jeśli za 2011 byłby zerowy deficyt załóżmy, to wcale nie oznacza, że to wszystko. Można przenieść X mln na 2012 rok. Te podsumowania Deloitte'a i Ernst and Young są fajne, ale mają wartość tylko jeśli spojrzy się na nie globalnie, np spojrzy na 5-letni okres.

No i do tego możliwa jest różna forma kreatywnej księgowości. Kto wie, czy Basałaj nie chciał dobrze wypaść dobrze w I rankingu po powrocie do pracy w roli prezesa i np 5 mln przerzucił na 2011 rok. A potem w 2011 roku pewnie powstały kolejne straty.
Ostatnio edytowane przez Mauro z Forestu : 01.04.2012 o godz. 22:30.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 01.04.2012, 22:33
Jest już na stronie krakowskiej dość obszerny tekst o naszych zawirowaniach finansowych.

http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...onow,id,t.html

W obliczu tych rewelacji, mam nadzieję, że każdy kto tak gloryfikuje tutaj pewnego pana z Holandii spojrzy także na spuściznę jaką on zostawi po sobie..
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 01.04.2012, 22:45
http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...2,id,t,sa.html
8 VIII 2011

Cytat:
Czyli o dziurze w budżecie, jak to miało miejsce po klęsce z Levadią, nie ma już mowy?
Budżet przygotowuje się, zakładając wariant negatywny. Awans wpłynął pozytywnie na nasze finanse, ale jeśli pytanie ma zmierzać do tego, czy jeszcze pozyskamy nowych zawodników, to muszę odpowiedzieć, że w tym okienku transferowym już nie. Mamy stabilną i szeroką kadrę.
E: Tak skomentuję trochę, bo aż się prosi.
Wszystko wskazuje na to, że Najlepszy Prezes w Historii wraz z Najlepszym Dyrektorem Sportowym we Wszechświecie postawili sprawę tak: "jak się uda - super, a jak nie, to po nas choćby potop". Jak pokazało życie, było to zwyczajne działanie na szkodę spółki.
Drużyna skończyła się po Nikozji z czysto pragmatycznych powodów - zabrakło sianka. Zawodnicy nie poczuwali się do umierania za Wisłę.
Ostatnio edytowane przez murray : 01.04.2012 o godz. 23:01.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 01.04.2012, 22:50
fialo napisał(a):Wyświetl post
W obliczu tych rewelacji, mam nadzieję, że każdy kto tak gloryfikuje tutaj pewnego pana z Holandii spojrzy także na spuściznę jaką on zostawi po sobie..
W obliczu tych rewelacji (czytaj bajek) proponuje myśleć samodzielnie a nie wierzyć artykułom robionym na zamówienie nowej ekipy Pana Bednarza, oj naiwnych nie sieja tylko sami się rodzą.

Po 9 latach graliśmy wiosną w europejskich pucharach, ciekawe ile będziemy czekać na kolejna taką okazję, to a propos tego co osiągnęli Holendrzy w Wiśle.

PS. No tak, po Levadii nie było oficjalnego kryzysu, a teraz jest, ciekawe.
Ostatnio edytowane przez milosz : 01.04.2012 o godz. 23:00.
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 01.04.2012, 23:03
milosz napisał(a):Wyświetl post
Po 9 latach graliśmy wiosną w europejskich pucharach, ciekawe ile będziemy czekać na kolejna taką okazję, to a propos tego co osiągnęli Holendrzy w Wiśle.
Pamiętaj też o okolicznościach towarzyszących temu awansowi.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 01.04.2012, 23:16
milosz napisał(a):Wyświetl post
W obliczu tych rewelacji (czytaj bajek) proponuje myśleć samodzielnie a nie wierzyć artykułom robionym na zamówienie nowej ekipy Pana Bednarza, oj naiwnych nie sieja tylko sami się rodzą.

Najmocniej przepraszam, że śmiałem napisać coś, co jest sprzeczne z linią partii - tj. Stanislus Valcx jest najwspaniajszy na świecie, sprowadził samych świetnych piłkarzy w dodatku za darmo, a także zapewnił nam mistrzostwo Polski, awans do LE i "3 min od LM"

Pora spojrzeć na fakty. Zatrudniano na potęgę zawodników słabych, po jakichś dziwnych układach mendżersko-osobistych (vide Jaliens, Lamey i Nunez), płacono im pensje, na które nie zasługiwali, wszystko postawiono na jeden cel. I jak pisze murray - .......ło, bo .......nąć musiało. Tak się zawsze kończy myślenie krótkowzroczne.

Mam tylko nadzieję, że po sezonie odejdą nie tylko ci z kończącymi się kontraktami, ale także takie asy jak Kirm czy Jaliens. Ważne też jest nastawienie bossa, bo on tu jest kluczową personą, oby tylko chciało mu się podjąć jeszcze jedną próbę kreacji dobrej drużyny, bo o ile pamietam to każdy kryzys za czasu BC, kończył się później MP, to że tego sukcesu nie dało sie później spożytkować to jest już inna kwestia.

A najlepszym świadectwem o tym, że nie dzieje sie najlepiej jest fakt, że odwiedzałem Bonarkę dwa razy w tamtym tygodniu, a Gordana ani widu ani słychu
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 01.04.2012, 23:17
raindog napisał(a):Wyświetl post
Dobrze wiem, co wtedy pisali, gdyż wtedy uważałem i nadal uważam, że jedynymi sensownymi informacjami, z jakimi można się spotkać, jest oficjalna strona oraz oni. Dlaczego oficjalna, wiadomo. Dlaczego oni? Bo to co mówią w sprawie transferów, sprawdza się, a więc trzeba być głupim, by twierdzić, że goście nie mają dostępu do wiarygodnych informacji.
Oczywiście że mają dostęp. Bardzo selektywnie dozują prawdziwe informacje. Gdyby tego nie robili, ich wiarygodność byłaby zerowa. A tak - są kolesie tacy jak Ty, którzy uwierzą we wszystko w zamian za informację o transferze Wilka na kilka dni przed innymi.

Wszelka ich działalność służy moderowaniu nastrojów. Kiedy sprzedawaliśmy Głowackiego oni pierwsi dementowali i uspokajali, że nie sprzedamy dwóch podstawowych stoperów w jednym okienku.

raindog napisał(a):Wyświetl post
Wyprzedaż?
Sprzedaliśmy trzech zawodników - dwóch rzeczywiście solidnych, a trzeci to Diaz za naprawdę niezłe pieniądze
Nie chcę być złośliwy, ale ewidentnie w tym momencie traktujesz swoich czytelników jak debili.

Sprzedaliśmy dwóch podstawowych stoperów oraz stopera/lewego obrońcę/def. pomocnika. Do tego odszedł Jop, czyli rezerwowy stoper. Nie przypadkowo z Karabachem grała para Kowalski-Bunoza.
Zabawne, ale drugiego lewego obrońce straciliśmy w następnym okienku, stąd późniejsze eksperymenty z Pajliciem/Branco.

Trzeba być kompletnym ignorantem bądź kłamcą liczącym na słabą pamięć czytelników, żeby bagatelizować rozpieprzenie całego bloku obronnego w jednym okienku. Dodajmy - jedynej formacji, która w ówczesnej Wiśle spełniała dobrze swoją rolę. Efekty tego mamy do dziś.

Realnie rzecz biorąc - sprzedaliśmy wszystkich zawodników, jakich mogliśmy. Kogo jeszcze chciałbyś z ówczesnego składu opchnąć? Sobolewskiego i Clebera?

To nie była żadna wyprzedaż. Co to to nie! Sprzedaliśmy tylko pięciu zawodników (w tym niemal cały blok obronny w jednym okienku). Co prawda reszty nikt nie chciałby kupić za jakiekolwiek sensowne pieniądze (bądź w ogóle, wiadomo o kogo chodzi), bo byli za starzy, za słabi lub po prostu: nie mieliśmy praw do ich kart zawodniczych. No ale fakt jest faktem: zostali Jirsak, Kirm, Garguła, Kowalski, Cleber, Sobolewski.
Słabo mi...

"Sprzedaliśmy trzech zawodników" - myślę że powinieneś zgłosić się do maci0sia. Macie podobny styl.

Acha, to "dwóch naprawdę solidnych" było żałosne. Serio, mogłeś sobie darować. Dwóch najlepszych stoperów ligi, obaj poradzili sobie w o wiele silniejszych ligach, Marcelo pewnie niedługo sprzedadzą do Bundesligi.
Żenada.

Z mojej strony koniec dyskusji, nie ma z kim. Jeszcze chwila i zaczniesz udowadniać, że Bunoza jest "bardziej solidny" od Marcelo, Chavez to godny następca "Głowy", a wtedy moderatorzy będą mieli masę roboty w temacie. I nie piszę tu o sobie, po prostu paru kibicom rzeczywiście mogą puścić nerwy.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 01.04.2012 o godz. 23:21.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 01.04.2012, 23:18
fialo napisał(a):Wyświetl post
Jest już na stronie krakowskiej dość obszerny tekst o naszych zawirowaniach finansowych.

Powiedzą, że media kłamią

Swoją drogą od dłuższego czasu było wiadomo, że Basałaj założył, że na każdym meczu będzie 22-23. tysiące. Nie przypadkowo nasi chcieli w 1/16 LE wylosować któryś klub z Manchesteru. Kto wie, czy gdyby w 1/8 czekał na nas markowy przeciwnik to czy naszych nie zmobilizowano by dodatkowo. Lech rok temu na Manchesterze City i Juventusie zarobił niezłe pieniądze. Do tego w pakiecie udało im się sprzedać bilety na Salzburg. Niby trafiliśmy na fajną grupę, z której wyszliśmy, z drugiej strony korzystniej dla nas byłoby odpaść w grupie z europejskimi tuzami.

Problemem teraz będzie uzyskanie więcej niż 2 mln euro za Meliksona. Może uzyskamy 1 mln euro za Wilka, Chaveza, Małeckiego. Reszta piłkarzy raczej kosztuje grosze. Tak źle nie było dawno. Do tego jeszcze przez rok będziemy płacili wysokie kontrakty Jaliensa i Ilieva.

Takie przedstawienie sprawy jak GK opisała wyjaśniałoby dlaczego drużynę budowano w nieprzemyślany sposób - bez żadnej troski o przyszłość. To było widać, że drużyna zatraciła wiekowe proporcje. Brakuje tutaj takiego Błaszczykowskiego z 2005 roku, Brożków wchodzących do zespołu, Boguskiego z 2007 roku. Brakuje młodych.

Straciliśmy też niestety wizerunkowo wśród niedzielnych kibiców (a to oni często nakręcają dodatkowe pieniądze, są magnesem dla sponsorów). Niedzielny kibic woli kibicować BVB. Często wypomina się, że w Wiśle gra mniej Polaków niż w BVB. Teraz będzie to ciężko odwrócić. Media już nie będą tak samo głośno informowały, że w meczu z Legią w obydwu drużynach zagrała taka sama ilość rodzimych piłkarzy. Czy to się odbiło na frekwencji? Możliwe. Co z tego, że jakikolwiek obecny piłkarz przyjdzie na trybunę jak z całym do niego szacunkiem nie jest w 90% idolem, którego plakaty nad łóżkiem wiesza wiślacka młodzież. Bo wątpię, aby idolem młodzieży był Garguła, albo Kirm. Idolem części może być Melikson, jednak on raczej marzy już tylko o transferze.

Tu już zostało raptem kilku piłkarzy, którzy się identyfikują z Wisłą. Grający kilkanaście lat w Wiśle Brud, Czekaj, Małecki oraz najstarszy stażem poza nimi Sobolewski. Można tu jeszcze dodać Wilka, który w każdym meczu zostawia litry potu, a także Pareikę, którego charakter jest wart zapamiętania i który zawsze daje z siebie wszystko. Jak dla mnie to taki współczesny Cleber, ktoś kto być może zostanie z nami po zakończeniu kariery. Na pewno jest to wzór profesjonalizmu i zaangażowania. A reszta co? Wielu przyszło do Wisły i odejdzie w momencie otrzymania pierwszej korzystniejszej oferty.
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 01.04.2012 o godz. 23:25.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 01.04.2012, 23:30
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Powiedzą, że media kłamią
Zabawie się we wróżkę: Cupiał nas jednak "uratuje".
Co prawda za cenę wyprzedaży wszystkiego co się rusza oraz kompletnej degrengolady sportowej.
Ale "uratuje nas".

I niech nikt sobie nie myśli że to kolejny cyrk z wyciąganiem kasy z Wisły. To akcja ratunkowa.

Swoją drogą - gdybyśmy ogłosili upadłość, kto przejąłby jedyny majątek Wisły: karty zawodnicze?
Tak tylko pytam

EDIT: Acha, żeby sobie ktoś nie pomyślał że sugeruję, że to kolejny etap wychodzenia z Wisły. Mam nadzieje, że się rozumiemy
EDIT2: Gdyby ktoś chciał się jednak emocjonować serialem "uratuje czy nie uratuje?", to niech oleje to co napisałem. Ja to nie maci0s, żadnych info z klubu nie mam, wszystko to tylko moje marne przemyślenia.
EDIT3: Ale ogólnie - szacunek. Nie dość że będzie wyprzedaż która nas sportowo zniszczy, to jeszcze kibice będą za nią dziękować. Genialna akcja - to nie sarkazm. Im dłużej o tym myślę, w tym w większym podziwie jestem.
EDIT4: Żeby nie było - jeszcze raz zaznaczam, że nie sugeruję celowej wyprzedaży. To na pewno robione jest dla dobra Wisły. KMWTW
Ostatnio edytowane przez wolfy : 01.04.2012 o godz. 23:49.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 01.04.2012, 23:35
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Co prawda za cenę wyprzedaży wszystkiego co się rusza oraz kompletnej degrengolady sportowej.
Ale "uratuje nas".

I niech nikt sobie nie myśli że to kolejny cyrk z wyciąganiem kasy z Wisły. To akcja ratunkowa.

Swoją drogą - gdybyśmy ogłosili upadłość, kto przejąłby jedyny majątek Wisły: karty zawodnicze?
Tak tylko pytam

EDIT: Acha, żeby sobie ktoś nie pomyślał że sugeruję, że to kolejny etap wychodzenia z Wisły. Mam nadzieje, że się rozumiemy
Ciekawe że nie było kryzysu oficjalnego po Levadii, ale jak sprzedajemy piłkarzy za 7 melonów i sukcesy finansowe z kw. do LM i z LE, to nagle "kryzys", oj coś czuje że gdybyśmy awansowali do LM to "kryzys" byłby jeszcze większy .

silver03 napisał(a):Wyświetl post
Pamiętaj też o okolicznościach towarzyszących temu awansowi.
Awans do LE był naturalny, a odpadnięcie w kw. do LM pechowe, tak jak wyjście z grupy szczęśliwe, suma szczęścia wynosi zero więc warto widzieć całość, ale coś czuje że nasz sukces w pucharach też wielu jest nie na rękę, no to teraz będzie juz tylko świetlana przyszłość z ... Bednarzem , Kapką i ... Mandziarą.

_______

PS. Oj coś Ci się pomyliło, fialo .
Oficjalna linia partii jest taka że Bednarz jest naszym Bogiem, jedynie słusznym , a Holendrzy to samo zło .
A i jeszcze Kirm to akurat Bednarz, nie Valckx.

EDIT3: Ale ogólnie - szacunek. Nie dość że będzie wyprzedaż która nas sportowo zniszczy, to jeszcze kibice będą za nią dziękować. Genialna akcja - to nie sarkazm. Im dłużej o tym myślę, w tym w większym podziwie jestem.
EDIT4: Żeby nie było - jeszcze raz zaznaczam, że nie sugeruję celowej wyprzedaży. To na pewno robione jest dla dobra Wisły. KMWTW
Tak genialne, bo tamta wyprzedaż przyniosła same straty, a ta nam da same korzyści .

______
Jest tylko jedno małe ale jak my mamy dalej walczyć nawet w lidze o cokolwiek przy takiej polityce.
Ostatnio edytowane przez milosz : 01.04.2012 o godz. 23:56.
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 01.04.2012, 23:47
może gdyby Łysy nie sprowadził np Jirsaka czy Kirma, straty byłyby mniejsze.... przecież degrengolada w Wiśle nie nastąpiła z dnia na dzień... hmmmm?

żeby oni tą umiejętność w marketingu umieli wykorzystać

mnie ciekawi jakie to są te cięcia kosztów poza piłkarskich, tzn administracyjne itp... kiedyś bodaj sprzątaczkę zwalniali...

Cytat:
Basałaj zakładał tymczasem, że absolutne minimum na każdy mecz wyniesie 23 tysiące,
akurat pamiętam ten wywiad, chodziło raczej o to ilu kibiców zakładają, żeby stadion wychodził na "0", a nie że to pewnik
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 01.04.2012 o godz. 23:57.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 02.04.2012, 00:56

Ale "uratuje nas".

Pogrubiłem to do czego chcę się odnieść.

Rozumiem, że jesteś kolejnym głównym księgowym spółki...

Ta "kompletna degrengolada sportowa" jest przywoływana min. przez ciebie od kilku lat. Pisałeś o degradacji po sprzedaży 2 najlepszych stoperów, a dokładnie w tym samym sezonie zdobyliśmy mistrzostwo (poprzedni sezon z tymi samymi najlepszymi stoperami skonczyl sie Jopem), na wiosnę graliśmy w pucharach, wygraliśmy 5 z 6 meczy w walce o LM :]-najlepszy sezon od lat(europejski).

Zakup "darmowych emerytów" w letnim okienku zapewne też był sygnałem "wychodzenia z Wisły"...

Co wzlot i upadek jest ta sama bajka, wyprzedaż, 2 liga itd. To jak jest wreszcie? Wyprzedajemy cały blok obronny to jest wychodzenie, przychodzi kolejne okienko wylot za godziwe pieniądze i przyjście obcokrajowców, którzy zrobili lepsze wyniki niż Brożki i już wyprzedażą nie jest czy jak?

Proszę o weryfikację twych zeszlorocznych felietonów, jak ma się pozbycie Brożków+obrońców+Pawełek(którego usprawiedliwiałes za fucka) i zastąpienie ich (droższymi w utrzymaniu) obcokrajowcami : Genkov, Melikson, Pareiko, Lamey, Jaliens, Iliev, Biton..

To jest wychodzenie z Wisły?

Cupiał celował w LM znowu na tu i teraz, z nim nigdy nie będzie przyszłościowego planu, zawsze będą skrajne emocje. Teraz zapewne "lekkie odchudzenie" i w niedalekiej przyszłości mam nadzieję kolejna próba:]

Boguś trzymaj się!

PS.1.
Odejdą kolejni na których da się coś zarobić, na ich miejsce przyjdą inni itd...

PS2.

Jak ktoś myśli, że artykuł o obecnej sytuacji finansowej jest jakąś manipulacją, zasłona dymną przed uj wie czym to... to... to chyba mysli że Jaliens Lamey Iliev grają za darmo :]

ależ kokosy nastukaliśmy za Marcelo Głowe i Brożków.... przecież S.A. nie ma żadnych kosztów, generuje tylko zysk, który notorycznie cichaczem podwędzany jest przez Cupiała
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 02.04.2012 o godz. 01:07.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 02.04.2012, 02:30
Jeśli by chociaż 50% przychodów ponownie inwestować w Drużynę to nie było by takich właśnie sytuacji. Ale u nas jest jedny ale za to jebitnie wielki komin płacowy.
Cupiał pewnie chętnie znajdzie brakującą kasę , bo swoje wyciągnie a my następne kilka lat będziemy oddawać Baronowi łaskawą pożyczkę wraz z odsetkami.

Jak by choć raz musiał dopłacić do swojej SSA z własnej kieszeni to wydaje się pewne że takie sytuacje by nie miały miejsca. Kasa by pewnie jeszcze rosła .. a sam BC doglądał by biznesu.

Największym chyba mankamentem była postawa SV i BB! Jeśli ta drużyna była budowana pod rozgrywki LM to nie mam pytań. Taka łapanka?
Rozumiem że to słynne już zielone swiatło BC... skoro tak to dramat na każdym szczeblu .

BC zapewne swoje zgarnął a na zielone światło rzucił drobne ... widać jak na dłoni jaka będzie przyszłość Wisły. Dlaczego choć raz nie machnął ręką na spłatę i całą kasę z sezonu przeznaczył tylko i wyłącznie na klub. Jest właścicielem czyli powinien mieć priorytet w postaci rozwoju klubu, oraz co sezonowego wzmacniania lepszymi zawodnikami. Na chłopski rozum można założyć że odstąpienie w tym roku od spłaty nic by nie zmieniło w portfelu BC a jak wymierne korzyści mogła osiągnąć Wisła nie trudno sobie wyobrazić.
Tymczasem jest jak zawsze, oddajemy Cupiałowi dużą kasę a następne pięć lat będzie murowane gówno. Wisła nic nie odda a Cupiał nie odbierze.

Sprzedajmy BC! Albo niech kazdy wyśle do jednej wielkiej światowej korporacji (katarskiej) email z ofertą klubu piłkarskiego na sprzedaz . A nuż komuś sie nudzi i nie wie jak wydać dolary? Może spodoba mu sie nowa zabawa i zapragnie trofeum LM! heh Może jakiś rozkapryszony Arab zechce zagrać na nosie krezusów MC i od tak dla klimatu postanowi zamieść LM z Wisła...
Ostatnio edytowane przez Dariook : 02.04.2012 o godz. 04:10.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 02.04.2012, 03:14
Ta drużyna była budowana w pierwszym okienku na MP i ...było, następnie na europejskie puchary i sukces też miała, a że się bossowi odkręciło, to w zimowym okienku już poprzestano na dotychczasowych osiągnięciach.

Jak ktoś wierzy w bajkę że pensja np. Jaliensa z Iliewem i paru innych czy transfer Meliksona czy innego Genkowa rozwalił budżet (przy sprzedaży Marcelo, Głowackiego, Diaza i Brożków za około 7 mln i przychodów z kw. do LM i LE) to znaczy że można mu wmówić każdą bajkę.

LucjuszWielki napisał(a):Wyświetl post
Cupiał celował w LM znowu na tu i teraz, z nim nigdy nie będzie przyszłościowego planu, zawsze będą skrajne emocje. Teraz zapewne "lekkie odchudzenie" i w niedalekiej przyszłości mam nadzieję kolejna próba:] (…) Boguś trzymaj się!
Super, tyle że boiska treningowe czy szkolenie młodzieży czy wreszcie stabilizacja pionu szkoleniowego, czy na koniec jednolita i długofalowa polityka transferowa (np. zlecona Valckxowi) jest jak rozumiem be, a cacy jest na tu i teraz , tyle że teraz będzie Bednarz z Kapką i może to nie tylko nie wypalić, ale dać trwały regres.

PS. A już robienie kozła ofiarnego z jedynego profesjonalisty w klubie co miał zbudować drużynę w …, no w ile !?, …w pół roku na LM !? Gdyby choć mógł wydać tyle co było zarobione na transferach Marcelo, Brożków, Diaza i Głowackiego (te 7 melonów), ale gdzie tam poltyka oszczędnościowa, a efekt widzimy, ale spoko będzie lepiej teraz nowe rozdanie i … TKM wchodzi do Wisły ponownie, TERAZ K. MY ! Bednarz z Kapką, a w tle Mandziara.
Ostatnio edytowane przez milosz : 02.04.2012 o godz. 03:16.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 02.04.2012, 07:31
Kolejne tylko medialne pogłoski na temat naszej trudnej sytuacji finansowej - pisze to jednak Gazeta Krakowska, co jako takie odbicie może mieć.

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 02.04.2012, 07:38
To walka z wiatrakami....

Jeśli komuś sprawia trudność policzenia kwoty 20tyśEuro x12, to ma problem (chociaz i tak nie wiem skąd ten dziennikarz wie o takich sumach, skoro to tajemnica handlowa, tak jak jest dziwna kwota tego budżetu.)Czy to jest faktycznie dużo za zawodników wypożyczonych?2
Naprawdę wierzycie, że:
Lamey- Podstarzały obrońca z II ligi angielskiej życzyłby sobie kosmicznego kontraktu w mistrzu Polski?
Nunez, któremu grożono śmiercią na trybunach i na ulicach swojego miasta, a sam nie miał pewnego miejsca w składzie i który marzył o wyjechaniu do Europy chce rozbić nasza bank?
Diaz?Który po bardzo dobrym początku w swoim zespole złapał kontuzję i już nie wrócił do podstawowego składu a w swoim byłym klubie chcę się odbudować, chce nas zarabiać kokosy?
Dlaczego Valckx sprowadził takich a nie innych kopaczyBo nie miał na to środków a jakoś sobie musiał radzić nawet firmując to swoim nazwiskiem-Cóż, nazwisko znane,wymagania u kibiców duże,więc taka osoba nadaje się na amortyzatora złych wydarzeń wręcz idealnie- będzie na kogo zwalić wine!.
.Młodzi perspektywiczni z silniejszych lig kosztują dużo a kontakty też nie należą do najniejszych.Ja nie mówię, by sprowadzał graczy od razu takich jak do PSV czyli Alexa, Heurelho Gomesa, DaMarcusa Beasleya, Jefferson Farfana, Balazsa Dzsudzsaka.NIE, NIE TEJ KLASY, my nie jesteśmy PSV, ale takich nawet o 2 klasy niżej.Ludzie, trafiło się nam kura znosząca złote jaja, tyle, że gospodarz z pierza tej kury zrobił poduszkę (bezpieczeństwa)
Poza tym zważcie na to, że w zimowym okienku nikogo nie sprowadzono, a w letnim wypożyczano i sprowadzano darmowych, więc podzielcie te okienka na 2.
Ale nie, Cupiał nagle wjedzie na białym koniu i uratuje nagle Wisełke z pieniędzy, których nagle nie ma, by zapłacić nawet za prąd.To jest ....a kpina.Tak jak 3 trenerów w ciągu 1 sezonu- i w tym 1 od przygotowania fizycznego.I wy nagle wymagacie od tych kopaczy, by zaczeli grac w piłkę i to u trenera, który nie umie języka angielskiego?
Dlaczego w tym klubie nie moze być normalnie?
Ale nie, pojawił się na zamówienie artykuł oczerniający i to z kwotami i liczbami wyssanymi z palca.Coraz bardziej marzy mi się odejście "Cupiałka" z Wisły, kosztem walki w niższych ligach.Czasami kibic Wisły ma prawo czuć się jak chory na schizofrenię....
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 02.04.2012 o godz. 07:59.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 02.04.2012, 08:17
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
.....

Straciliśmy też niestety wizerunkowo wśród niedzielnych kibiców (a to oni często nakręcają dodatkowe pieniądze, są magnesem dla sponsorów). Niedzielny kibic woli kibicować BVB. Często wypomina się, że w Wiśle gra mniej Polaków niż w BVB. Teraz będzie to ciężko odwrócić. Media już nie będą tak samo głośno informowały, że w meczu z Legią w obydwu drużynach zagrała taka sama ilość rodzimych piłkarzy. Czy to się odbiło na frekwencji? Możliwe. Co z tego, że jakikolwiek obecny piłkarz przyjdzie na trybunę jak z całym do niego szacunkiem nie jest w 90% idolem, którego plakaty nad łóżkiem wiesza wiślacka młodzież. Bo wątpię, aby idolem młodzieży był Garguła, albo Kirm. Idolem części może być Melikson, jednak on raczej marzy już tylko o transferze.

.....
Hola, hola, przecież to jest sztandarowy koń SKWK - 'za mało Polaków w składzie'. Statystycznemu piknikowi nie przeszkadzała wieża Babel w Wiśle. Paradoksalnie jest to plus ponieważ każdy zakłada iż klub prowadzony jest profesjonalnie i ten kto gra na boisku jest lepszy od tego który jest na ławce, a ten który jest na ławce jest tam dlatego ze ma umiejętności. Piknik nie patrzy na narodowość gracza tak jak ludzie z 'C'.

SKWK stworzyło konia pod tytułem 'mało Polaków' po to by walczyć z Basałajem i Holendrami. Sami nagłośnili i bębnili wszem iż nie jest to już ich Wisła. Co wywiad to pytanie na ten temat. Dziwić się iż media to podchwyciły i przylepiły łatkę? Teraz, jak Basałaja i Holendrów nie ma to jest płacz. Zamiast szanować grę Meliksona to patrzono na niego krzywym okiem i grymaszono ze gwiazdą drużyny nie jest nie Polak .

Sami sobie jesteśmy winni temu ze obrzydziliśmy piknikowi widowisko, wytykając jedzenie kiełbasek, robiąc bydło na stadionie czy też przerzucając się epitetami miedzy trybunami. Nie można mieć ciastko i zjeść ciastko. Parcie na piknika przyniosło skutek - nie ma go. Na pikniku zależało Basałajowi a nie SKWK. Wiec brak pikników należy odczytać jako porażkę Basałaja i cichy sukces stowarzyszenia.

A mecze BVB oglądane dlatego ze są tam Polacy..Daj spokój z BVB. Dla piknika istnieje LM, Barcelona, Real Ekstraklasa a potem długo długo nic.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 02.04.2012, 08:19
Cytat:
Ale nie, pojawił się na zamówienie artykuł oczerniający i to z kwotami i liczbami wyssanymi z palca.
Jestem daleki od przyznania Ci racji bo klub jednak nie płaci co do normalnych sytuacji nigdy nie należy. (Zwłaszcza, że zaliczamy się do klubów w którym zawodnicy regularnie dostawali pieniążki na konta.

Jeśli jednak jest coś w tym co napisałeś to czy Basałaj z Valckxem zgodzili się na wyjście z pracy w takim stylu ?
"Zostawili klub w ogromnych długach i trzeba po nich sprzątać"

Faktem jest to, że kiedy Wisła ściągała co raz to nowych zawodników, w innych klubach te ruchy były minimalne np w takim Lechu który się praktycznie nie wzmocnił w ostatnim roku ( jedynie Tonev) a jest również w d *pie.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 02.04.2012 o godz. 08:45.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 02.04.2012, 08:20
Mauro z Forestu napisał(a):Wyświetl post
Na stronie PS-a pisze, że w poniedziałkowym Przeglądzie będzie artykuł o kulisach problemów finansowych Wisły. Zobaczymy gdzie lepszy. w GK czy w PS.
Artykuły sponsorowane na podstawie piątkowego wpisu Maciosa - brakuje tylko reklamy Tele-foniki obok.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 02.04.2012, 08:27

piękny bełkot

budżet w dziesiątkach milionów oparty w 95% o "prawdopodobne wpływy" hehe

to chyba rekord Guinnessa - żeby na wirtualnych pieniądzach budować biznes plan - ciekawe kto to zatwierdził - powinni podać publicznie kto się pod tym podpisał - jako przestrogę
Ostatnio edytowane przez Kocur : 02.04.2012 o godz. 08:29.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 02.04.2012, 08:31
Kocur napisał(a):Wyświetl post

piękny bełkot

budżet w dziesiątkach milionów oparty w 95% o "prawdopodobne wpływy" hehe

to chyba rekord Guinnessa - żeby na wirtualnych pieniądzach budować biznes plan - ciekawe kto to zatwierdził - powinni podać publicznie kto się pod tym podpisał - jako przestrogę
A na czym się niby opiera budżet jak nie na prawdopodobnych wpływach?

No chyba, że według Ciebie powinnyśmy oprzeć budżet na odpadnięciu ze Skonto, zerowej publice na każdym meczu, spadkiem z Ekstraklasy i upadkiem Canal+.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 02.04.2012, 08:36
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Tymczasem jest jak zawsze, oddajemy Cupiałowi dużą kasę a następne pięć lat będzie murowane gówno. Wisła nic nie odda a Cupiał nie odbierze.
Dokładnie, nie odbierze bo nei ma z czego. Piłka nożna to nie jest biznes, który przynosi kokosy jak się niektórym wydaje. Do piłki się DOKŁADA, szczególnie u nas.

Przykład Drzymaly czy teraz zarządzających Śląskiem pokazuje, że jednak woda do podlewania kwiatków przez panią w szatni zawodników też kosztuje i nie jest za darmo...

Oczywiście wolałbym Abramowicza, któremu nie nudzi się wieczne doładanie niż Cupiała, ale jest jak jest od dawna i za każdym razem jest to samo, za panowania Bogusia raczej nic się nie zmieni, więc jedyne pytanie jakie nasuwa się to: ile trzeba będzie czekać na kolejną szansę po Atenach i Nikozjii?

Warto jeszcze porównać sobie skład z LEvadii (z MArcelo, Głowackim i Brożkeim na czele) ze składem w Belgii i zdać sobie sprawę z tego, że tamta Wisła zebrałaby solidny oklep na wiosnę w pucharach ...

Ps. Niektórzy gdyby nie BC nie wiedzieliby co to Wisła, więc choćby dlatego nie powinni wypisywać herezji i knuć wielkich spisków pt: "wyprowadzanie cichaczem wielkiej kasy której nie ma"
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 02.04.2012, 08:36
Nie buduje się budżetu który zaważa na "być albo nie być" w oparciu o dane z dupy wzięte.

Firma może oszacować - skoro sprzedaliśmy kabli do Niemiec za 500 mln rok temu to być może sprzedamy w przyszłym roku za 600 mln bo mamy kilka nowych produktów.

Nie Wisła która nie grała w LM a nagle opiera swój cały budżet na tym że "wejdziemy to zarobimy". Sorry - to jest bullshit.

Jakbyś w prywatnej firmie założył że wejdziemy na rynek w Burkina Faso ze sprzedażą zapiekanek i zarobimy pewnie 1 mld złotych to by Cię wyśmiali i wywalili. Tymczasem w naszym klubie takie coś przeszło.

W Wiśle 95% planowanych przychodów powinno być oparte o Canal +, bilety, pamiątki itp - a wejście do LM tylko otwarłoby dodatkowe możliwości - nie na odwrót.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 02.04.2012, 08:37
Ja Basalaja nigdy nie popierałem, ostatnio nawet z jego zwolennikami prowadziłem ostre dysputy.
Jednak hola hola, powiedzmy sobie prawdę, że od kilku lat nasi "działacze" mówią nam kibicom, ze kupujemy graczy zagranicznych, BO NA POLSKICH NAS NIE STAĆ.

Teraz mamy wrócić z błędnej drogi wydawania "fortuny" na zagranicznych i wrócić do TAŃSZYCH polskich piłkarzy. Schizofrenia totalna.
Basalaj jest winny za swoje nic nie robienie, słusznie poleciał, ale Nie winie Valckxa, moim zdaniem Cupial wybiela sie Jego kosztem.

Było sporo polskich piłkarzy w TME na koniec tamtego sezonu, którzy mogli mas wzmocnić, ale on jak zwykle wolał oszczędzać, a pózniej domagać sie Bóg wie czego, najlepiej Pucharu Europy.

Tak naprawdę, jeśli Cupial nie zainwestuje w infrastrukturę treningową, dobrych trenerów i nie stworzy prawdziwej akademii piłkarskiej, to naprawdę nie powinien mieć miejsca przy R22. A on i jego przydupasy powinny być naszym wrogiem Nr 1.
Dużo młodych piłkarzy powtarza, ze teraz w Wiśle nie ma przyszłości (nie ma gdzie trenować, z kim trenować, itp.)-a taką widza w młodych drużynach żydowskich. To wina CUPIALA.
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 02.04.2012 o godz. 08:41.
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 02.04.2012, 08:42
Pierwsza strona Dziennika Polskiego też obwieszcza kryzys finansowy w Wiśle.

Prawda jest taka, że nie wiemy jaka jest sytuacja w klubie. Prawdopodobnie nie dowiemy się tego nigdy, bo też nie jest to w interesie p. Cupiała. Pozostaje nam snuć domysły i wskazywać na najbardziej wiarygodny scenariusz.

Trzeba sobie odpowiedzieć na, postawione już tutaj, przez Pablo84 pytania. Czy rzeczywiście jest możliwe żeby klub, który przez ostatnie kilka lat, głównie sprzedawał zawodników i nie miał żadnych poważniejszych wstrząsów finansowych nagle stanął nad krawędzią bankructwa? Czy do tego bankructwa mogły doprowadzić kontrakty zawodników ściąganych z II ligi angielskiej, średniaka ligi argentyńskiej i izraelskiej lub rezerwowych zawodników z Holandii, Belgii czy Rosji?
Ile im mogliśmy zaproponować, a jeśli to były rzeczywiście tak olbrzymie sumy to czy mogło się wszystko dziać za plecami Bossa jak stara się nas przekonać maci0s?

Daleki jestem od wybielania Valckxa i Basałaja, ale jak ktoś przedstawia sytuację w ten sposób, że zrzuca całość winy na te dwie osoby, które z racji nie pracowania już w klubie bądź słabej w nim pozycji nie mogą się bronić, to ja czuje się oszukiwany i traktowany jak dziecko, któremu można sprzedać każdą bajeczkę.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 02.04.2012, 08:55
Dobrze by było, aby Stan przedstawił swoje stanowisko, bo zaczyna być mieszany z błotem. Ale pewnie nie moze tego zrobić bez poważnych konsekwencji prawnych ze strony s.s.a. Ale honor i dobre imię powinno być ważniejsze.
Obawiam sie tylko, że stan odpowie Cupiałowi, Bednarzowi i Innym, swoimi transferami i działaniami na Konwiktorskiej...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów