The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WILU TS
Banita

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.02.2009, 23:43
Więc kto ma w umowie , (bądź w ogóle jej nie ma) jakieś wykończenie obu trybun? sam nie wiem jak o to spytać,ale jakieś sklepiki może nawet Wiślacki Pub by tam się przeniósł,może muzeum?
Czy są jakiekolwiek wzmianki o zagospodarowaniu tych dwóch pustych w środku jak i szpecących od tyłu trybun ?
Odpowiedz cytując
dannato
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 20.02.2009, 09:02
Muzeum i sklep jest zaplanowany na około 850m2 w narożniku pn.-wsch. (pietro) a miejsce pod bar/pub na parterze tego narożnika.
Zaplecze D będzie tylko dla kibiców - gastronomia i sanitariaty
WISŁA CHECKS
Odpowiedz cytując
1Marek1
Member

Od: 06.2004

Stary 20.02.2009, 10:04
Kontrakt na budowe D obejmował wnętrze w stanie surowym! Tak więc w tej sprawie nic do Budimexu mieć nie możemy.
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 20.02.2009, 13:54
Pośrednio związane z tematem http://wislaportal.pl/news.php?id=14821

Niestety tego się obawiałem w dobie kryzysu :/
Odpowiedz cytując
Wicked
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 20.02.2009, 14:36
Kod:
Prezes Miętta-Mikołajwiczzaznacza, że najpóźniej do końca lipca powinny znaleźć się brakujące pieniądze na budowę hali, tak aby można było wykorzystać unijną dotację. 
 Jeżeli będą fundusze, to pozostałoby wykonanie projektu (w oparciu o istniejącą koncepcję) oraz zdobycie pozwolenia na budowę, która potrwałaby około dwóch lat.
Czyli na dzień dzisiejszy nie ma projektu, kasy i perspektywy na hale. 2 lata na samą dokumentacje, i pozwolenia, do tego przetarg, no i sama budowa. Dziwne że prace nad projektem nie są prowadzone
równolegle z poszukiwaniem kasy. Poza tym jak jest z funduszami europejskimi? Nie ma czasem jakiegoś limitu czasu, w którym należy wykorzystać przyznane środki?
ULTRAS NOWA HUTA
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 20.02.2009, 15:21
Wicked, mi się wydaje, że to chodzi o to, że sama budowa ma potrwać dwa lata. A reszta - wiadomo, jak będzie kasa to będzie względnie szybko.
Odpowiedz cytując
Luu...
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 20.02.2009, 15:21
budowa hali to w tym temacie >>> Budowa nowej hali Wisły
"A ja myślałem, że to śmieci,
Że to gówno z nieba leci..."
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 20.02.2009, 22:47
To się nam budowa rozkręciła. Dziś ładnie pracowały 3 koparki oraz koparko-ładowarka. Do tego sznur ciężarówek w tym kilka ciągników siodłowych oraz kilka mniejszych samochodów. Kontynuowano lanie betonu. Przywieziono też elementy zbrojeń więc wkrótce możemy się spodziewać ich montażu i zalewania betonem, a więc tym samym trybuna wystrzeli do góry. Jedna z koparek przeniosła się do narożnika od strony sektora E. Na zapleczu ustawiono też kolejne kontenery, a więc wkrótce przybędą posiłki (zapewne cieśle - zbrojarze i kolesie od szalunków). Ogólnie rzecz biorąc ruch jest spory, a w okolicy sporo gapiów.
Odpowiedz cytując
filip74
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 21.02.2009, 00:31
Tak sobie myślę że szef tej firmy Trans-Ziem to musi być jeden z obsługujących któraś koparkę bo robota idzie im że hej . Firma sprawdziła się przy usuwaniu nasypu trybuny C , to nie dziwota że warszawiaczki wynajęli ich do kopania "piwnic" a że ta robota też tak ładnie im idzie pewnie prace przy burzeniu A i B mają już obiecaną i oby tak było.
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Stary 21.02.2009, 04:54
Czym konkretnie zajmuje się ta firma Trans-Ziem? Co ma w profliu działalności? Jesli tylko zajmuje się pracami ziemnymi to się nie "naburzy" AiB bo ona nie jest na wale ziemnym

Odpowiedz cytując
filip74
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 21.02.2009, 07:22
A co na wale C nie było betonowych schodów a wieżyczek po bokach ?
Koparką ściągają łyżki , zakładają specjalne końcówki z wibracyjnymi bolcami tu proszę się nie śmiać bo nie wiem jak fachowo się to nazywa , albo nożycami do cięcia drutów zbrojenia żelbetu i jadą z robotą.W galeriach z rozbiórki C mozna zobaczyć jak to wyglądało i jak sprawnie wyburzanie im szło znaczy tej firmie.
Odpowiedz cytując
gress
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 21.02.2009, 10:20
Trans-Ziem zajmuje się przedewszystkim wyburzeniami przy użyciu ciężkiego sprzętu oraz wypożyczaniem tych urządzeń. Możliwe że tylko sprzęt od nich pochodzi a pracownicy już nie.
Odpowiedz cytując
Ryanator
Junior Member

Od: 02.2009

Stary 21.02.2009, 11:39
A na potwierdzenie tych słów dla fanatyków:

http://www.trans-ziem.pl/pl/start.php
Odpowiedz cytując
Pioneer
Member

Od: 07.2005

Stary 21.02.2009, 20:34
Znalezione na YouTube

http://www.youtube.com/watch?v=PRfQq9Jb3YY
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 21.02.2009, 20:45
Pioneer napisał(a):Wyświetl post
Znalezione na YouTube

Autor tego "filmu" jest z lekka ujmując dziwny. Awangardowy sposób na upuszczenie z siebie frustracji.
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 21.02.2009, 20:55
Pioneer napisał(a):Wyświetl post
Znalezione na YouTube

KASOWAĆ ten filmik i nie nabijać oglądalności temu debilowi!
Odpowiedz cytując
BRTS39
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 21.02.2009, 21:20
ja juz to zglosilem jako gloszenie nieprawdziwych informacji
Jovanovic - masz plusa.
Odpowiedz cytując
runner
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 21.02.2009, 22:26
Odnośnie złych rozwiązań, popatrzcie na poniższe zdjęcie

p. Obtułowicz znowu zafundował nam wystającą wentylację na samym środku nowej trybuny !!!
Przecież dało się to schować w kratownicy na dachu !!!

foto elewacji z www.stadionwisly.info
Ostatnio edytowane przez runner : 21.02.2009 o godz. 22:32.
Runner

Odpowiedz cytując
Bobic
Banita

Od: 07.2006

Stary 21.02.2009, 22:29
runner napisał(a):Wyświetl post
Odnośnie złych rozwiązań, popatrzcie na poniższe zdjęcie

p. Obtułowicz znowu zafundował nam wystającą wentylację na samym środku nowej trybuny !!!
Przecież dało się to schować w kratownicy na dachu !!!
Skąd masz to zdjecie
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 21.02.2009, 22:29
Nawiązuje do pozostałych trybun i wyglądu industrialnego
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
sayek89
Senior Member

Stary 21.02.2009, 22:34
A może to nie instalacja tylko coś w stylu balkonu, przecież z niego przepiękny widok na park jest ;P
Bóg, Honor i Wisła!
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 21.02.2009, 22:41
no właśnie...dla mnie stadion były zupełnie spoko, gdyby nie te wentylacje...okropnie to wygląda...na żadnym nowoczesnym stadionie na świecie czegoś takiego nie doświadczysz...niestety.
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 21.02.2009, 22:46
Takich rozwiązań, to jest niestety więcej...
-dlaczego nie połączy się dachu trybun wzdłuż boiska z trybunami za bramkami.
-skoro O. uparł się na okrąglak, to po co wpakował ten tarasik zamiast kilku rzędów siedzisk.
-po co ta wiata przystankowa nad wejściem do głównej trybuny.
-dlaczego nie zamontowano oświetlenia pod dachem tylko na tych wysięgnikach.

Nie wspominając już o zbyt szerokich trybunach D i E.
Niestety, ale niedoświadczony architekt mógłby to wszystko zrobić lepiej. No ale Obtułowicz to koleżka Majchrowskiego, Tajstera, Starowicza itd... Cóż, żale już tu były poruszane i nic to nie zmieni. W sumie część z błędów ma szanse być poprawiona. I może kiedyś tam będzie.
Odpowiedz cytując
runner
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 22.02.2009, 08:35
Arturo Qr2nów napisał(a):Wyświetl post
ta wiata to akurat mimo "nieindustrialnego- prostego" wyglądu, użyteczna rzecz,
nie patrzyłem na jej wysokość w projekcie, ale domyślam się, że jej długość wynika z funkcji jaką będzie pełnić:
- pewnie będzie można podjechać (vipy) spokojnie samochodem i wysiąść podczas deszczu
- to samo z autokarem piłkarzy, można spokojnie wypakować rzeczy itp.

to akurat jest okej, patrzymy na funkcję użytkową, jej zasadność jest bezsprzeczna, można dywagować nad jej formą...
moim zdaniem lepsza taka "nieindustrialna" ironicznie pisząc powyginana fantazją Obtułowicza niż prosty wystający kawałem dachu.
Runner

Odpowiedz cytując
jgw
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 22.02.2009, 08:58
Ta elewacja mi się po nocach śni. Mam nadzieję że nie będzie tak jak na projektach i że spróbują to jakoś polepszyć. Mogliby jakieś elektryczne reklamy na tym zamontować albo "obić" jakimiś szybami to też by fajnie wyglądało.
Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 22.02.2009, 09:17
nie da się ukryć, że na wizkach ładniejsze są stadiony budowane w całości od podstaw, do tego projektowane przez bardziej doświadczone w tej materii osoby niż nasz po znajomości z kim trzeba wybrany do tej roboty pan O.

Ale, o dziwo chłopina (z trudem bo z trudem) się obronił. Jedyne, co spieprzone (moja subiektywna opinia) to ten pawilon medialny, można go było inaczej w ten narożnik wcisną, by wejście do niego widoczności na skrajnym sektorze E nie zabierał. Choćby normalna trybuna narożna a sala konferencyjna pod nią.
Ale stało się, przez jakieś 20-30 lat tak zostanie.

Jak runner w poście wyżej napisał - liczy się użyteczność i funkcjonalność. A z tym źle nie będzie. Trybuny za bramkami dla fanatyków, z boku piętrowe z dobrą widocznością dla pikników takich jak ja.
Zadaszenie na ile możliwe dobrze z przodu, by jak najmniej ludzi na dolnych rzędach mokło. Do tego taki kąt ustawienia dachu, że rewelacyjnie wzmacnia doping.
Będąc w środku na stadionie czy trybunach nie odczuje się żadnej różnicy, czy się jest u nas czy gdzie indziej, aby to zauważyć to trzeba się pilnie rozglądać. A w czasie meczu to nie ma najmniejszego znaczenia.

Owszem, da się zauważyć brak tak modnej obecnie "oponki". Widać by ją było w trzech przypadkach : na wizkach, z samolotu i z Kopca. Można spokojnie olać. Szczęśliwie z trzech stron są drzewa, to brzydki dla niektórych industrialny wygląd przymaskuje. Od Reymonta dla picu można jakąś modną, zmienianą co 5 lat elewację walnąć
Ważniejsze są inne rzeczy: łatwy dojazd, parkingi dla samochodów i autobusów szybki z tych parkingów wyjazd, szybkie zapełnienia i opróżnianie trybun, dobra komunikacja zbiorowa. Tu dopiero zobaczymy jak będzie. Z tymi samochodami po meczu może być problem.

Jak na razie nasz stadionik to przypomina mi lokomotywę parową. Ozdobniki tylko w wyglądzie kominów i reflektorów z przodu. Cała reszta przed naszymi oczami to niczym nie maskowane funkcje i użyteczność.
Mnie to nie przeszkadza, Centrum Pompidou niedaleko Luwru też na tej zasadzie funkcjonuje.

Najważniejsze dla mnie - że powstaje . Jak zburzono trybunę C i zaczął się kryzys to miałem stracha, że tak zostanie

edytka:
byłbym zapomniał, jedna rzecz mi się na E i D nie podoba - krzesełka. Przy pierwszym remoncie powinni je wymienić na składane, doping na stojąco bez skakania po nich, a do tego zawsze będą czyste
Ostatnio edytowane przez harthausen : 22.02.2009 o godz. 09:33.

Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 22.02.2009, 15:39
Arturo Qr2nów napisał(a):Wyświetl post
-dlaczego nie połączy się dachu trybun wzdłuż boiska z trybunami za bramkami.
-skoro O. uparł się na okrąglak, to po co wpakował ten tarasik zamiast kilku rzędów siedzisk.
-dlaczego nie zamontowano oświetlenia pod dachem tylko na tych wysięgnikach.

Nie wspominając już o zbyt szerokich trybunach D i E.
Niestety, ale niedoświadczony architekt mógłby to wszystko zrobić lepiej. No ale Obtułowicz to koleżka Majchrowskiego, Tajstera, Starowicza itd... Cóż, żale już tu były poruszane i nic to nie zmieni. W sumie część z błędów ma szanse być poprawiona. I może kiedyś tam będzie.
Taras stanowiący część "okrąglaka" będzie bardzo dobrym miejscem dla usytuowania np. przedmeczowego studia telewizyjnego. Poza tym będzie tam (z "okrąglaka") wyjście dla piłkarzy na boisko, więc nie byłoby możliwości ulokowania tam dodatkowych rzędów siedzisk. Co do wyglądu samego "okrąglaka" to wiele na ten temat już tutaj powiedziano, często ostro go krytykując. No cóż... Jest to w dużej mierze kwestia gustów. Osobiście uważam, że to bardzo ciekawy element naszego stadionu, dodający mu oryginalności i charakteru w sensie pozytywnym oczywiście. Miałem okazję być w środku pawilonu medialnego i muszę przyznać że jego wnętrze robi na prawdę bardzo dobre wrażenie. To idealne miejsce do konferencji prasowych czy realizacji np. jakichś programów telewizyjnych o tematyce sportowej (zresztą takowe były już w nim nawet realizowane). Mało który stadion posiada takie pomieszczania i dlatego uważam że jego krytyka jest bezzasadna.

Co do jak to zostało określone przez Ciebie "wiaty przystankowej" też nie zgodzę się że jest to element niepotrzebny. To zadaszenie głównego wejścia jest jak najbardziej potrzebne i będzie ono bardzo funkcjonalne.

Jeżeli chodzi o oświetlenie, to nie ma możliwości zamontowania go pod dachem z dwóch powodów. Po pierwsze było by to nieco za nisko w stosunku do płyty boiska, a po drugie pod dachem nie może być takiego obciążenia jakie stanowiłoby to oświetlenie - dlatego zastosowano inne rozwiązanie - według mnie będzie się to prezentować bardzo dobrze i estetycznie.

O sprawie krzesełek było już tu wcześniej mówione. Powiem tylko tyle, że tak jak zostało już to wcześniej zasygnalizowane krzesełka na trybunach D i E nie będą wymieniane bo nie ma absolutnie takiej potrzeby. Krzesełka na nowych sektorach C oraz A/B będą składane. Wcześniej toczyła się też tutaj dyskusja na temat kolorystyki krzesełek na nowych trybunach wschodniej i zachodniej oraz ewentualnych napisów na nich. Według mnie krzesełka powinny być w kolorze niebieskim, aby nie wprowadzać zbędnego chaosu względem kolorów krzesełek trybun za bramkami. Jeżeli chodzi o napisy na nich, jeśli zadecydowano by już o umieszczeniu jakiegoś to wydaje mi się, że najodpowiedniejszym byłby prosty "WISŁA" na drugim piętrze budowanej trybuny wschodniej i "KRAKÓW" na dolnym piętrze wspomnianej trybuny. Inne rozwiązania nie byłyby po prostu zbyt estetyczne.

Odniosę się jeszcze do poddanych tutaj dyskusji rozmiarów (tj. szerokości) trybun za bramkami. Wielokrotnie to rozwiązanie krytykowano. Być może rzeczywiście są one nieco za szerokie, jednak po ostatecznym zakończeniu prac budowlanych na Reymonta i wyśrodkowaniu płyty boiska względem trybun za bramkami oraz jej obniżeniu, to niekorzystne wrażenie zostanie "zniwelowane".

Z kolei jeśli chodzi o sprawę niepołączenia ze sobą poszczególnych trybun to uważam że nie jest to problemem i wcale nie umniejsza według mnie dobrego wizerunku całego obiektu. Z pewnych względów jest to nawet korzystne - tzn. jeśli za jakiś czas stadion Wisły byłby modernizowany kolejny raz i w związku z tym zaszłaby potrzeba wyburzania poszczególnych trybun, to "operacja" taka mogłaby być wykonywana tak jak ma to miejsce teraz, czyli etapami, z możliwością równoczesnego użytkowania innych sektorów przez cały czas.

Według mnie projekt naszego stadionu jest na prawdę dobry. Oczywiście ma swoje mankamenty, ale mimo tego prezentuje się ciekawie i jest oryginalny - m. in. poprzez krytykowaną niekiedy część zewnętrzną. W koncepcji Obtułowicza ma ona tak jak już nie raz pewnie tu wspominano nawiązywać do architektury starego stadionu - przyznać trzeba że jest to dość ciekawe założenie i na wizualizacjach prezentuje się nieźle. Oczywiście tak mówię, wszystko zależy od gustów osobistych. Ale osobom które z rezerwą patrzą na ten projekt proponowałbym poczekać do czasu jego zrealizowania, bo wydaje mi się że ostatecznie będzie się on prezentował znacznie lepiej.

P.S. Radziłbym też nie sugerować się aż tak bardzo wizualizacjami czy makietą, bo ostatecznie pewne szczegóły mogą wyglądać nieco inaczej.
Odpowiedz cytując
mikolaj99
Member

Od: 06.2005

Stary 22.02.2009, 17:31
Stąd wziął się nasz problem z trybunami - szerokości. Obtułowicz i Kapka wzorował się na stadionie Stade Geoffroy Guichard w Saint-Étienne. Trybuny E I D są identyczne.
Załączone obrazki
Typ pliku: jpg img-3020.jpg (41,7 KB, 208 wyświetleń)
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 22.02.2009, 19:05
Bronowianin napisał(a):Wyświetl post
...
Sam okrąglak - owszem, to niezłe rozwiązanie. Natomiast tarasu nie odpuszczę. Nigdzie nie jest powiedziane, że piłkarze muszą wychodzić z narożnika. Jest to wyłącznie "widzimisie" Obtułowicza.

Co do oświetlenia, to oczywiście, iż jest możliwość zainstalowania go pod dachem. Są stadiony na których dach jest niżej, a oświetlenie jest właśnie pod nim. Natomiast kwestia ciężaru, to kolejny błąd konstrukcyjny pana O.

Tę całą wiatę można było inaczej rozwiązać. Funkcjonalności nie neguje, dlatego nie podejmuje dyskusji gdyż zejdziemy na dyskurs o gustach.

Przebudowa D i E raczej nie wchodzi w rachubę za względu na konstrukcję. Zobacz, gdzie są przymocowane poprzeczne żelazne belki utrzymujące powierzchnie. Otóż połączone są one z pylonami - bananami. Taka przebudowa wymagałaby rozprucia niemal całej trybuny. Natomiast podczas ewentualnego burzenia i tak rozebrać trzeba będzie dach więc połączenie dachu by tu nie przeszkadzało, a rozwiązanie takie dałoby lepsze efekty akustyczne oraz skuteczniejszą ochronę przed warunkami atmosferycznymi.

Sam stadion mi się podoba. Wizja jest jak najbardziej ciekawa. Natomiast częściowo od strony technicznej oraz od strony detali psujących estetykę już nie. Niestety, ale projekt był zbyt wiele razy modernizowany, Obtułowicz nie ma doświadczenia w tego typu obiektach i dlatego serwuje nam,to co serwuje.
Odpowiedz cytując
sayek89
Senior Member

Stary 22.02.2009, 19:21
mikolaj99 napisał(a):Wyświetl post
Stąd wziął się nasz problem z trybunami - szerokości. Obtułowicz i Kapka wzorował się na stadionie Stade Geoffroy Guichard w Saint-Étienne. Trybuny E I D są identyczne.
Może by nawet lepiej było zrobić węższe ale za to wyższe.
Bóg, Honor i Wisła!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów