The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.09.2010, 11:33
Oldpara napisał(a):Wyświetl post
Niestety minimalną cenę za stadion określają odpowiednie ustawy. I z tego co wiem, jest to 1% wartość części sportowej, i 3% wartości części komercyjnej. To dolna granica. A więc te 5 mln to absolutne minimum.
Sugerujesz że Lech czy Lechia będą płacić rocznie 8 mln zł?
Z tego co kojarzę to w Gdańsku zrobili przetarg na wynajęcie stadionu i zgłosiła się tylko Lechia i o ile sie nie mylę to będą płacić 2 mnl zł?
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 11.09.2010, 11:34
Oldpara napisał(a):Wyświetl post
Niestety minimalną cenę za stadion określają odpowiednie ustawy. I z tego co wiem, jest to 1% wartość części sportowej, i 3% wartości części komercyjnej. To dolna granica. A więc te 5 mln to absolutne minimum.
Z pierwszych trzech zdań nie wynika czwarte. Wartości stadionu nie musisz określać metodą kosztową, bo niekoniecznie to co wybudujesz za 500 mln zł jest warte 500 mln zł. To po pierwsze. A po drugie - myślę, że wypracowywana jest inna formuła rozliczenia, w której miasto czerpie zyski z działalności stadionu, wyrażone procentowo.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 11.09.2010, 11:48
rav napisał(a):Wyświetl post
Z pierwszych trzech zdań nie wynika czwarte.
Odnosiłem się do kwoty wymienionej w poprzednich postach. Nie wchodząc w szczegóły parę milionów zapłacić trzeba będzie. Na pewno brane są pod uwagę różne warianty - procenty z zysków, itp.
Mam nadzieje, że wybiorą dobry wariant, bo może się okazać, że wynegocjowawszy procenty z zysku, wyjdzie to więcej niż owe 5 mln. Zależy czy Wisła zamierza na stadionie zarabiać, czy nie. Zakładam, że to drugie
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 11.09.2010, 11:56
No tak, ale tam podawano ile oczekuje miasto, a Ty stwierdziłeś, że mniej nie można. Tymczasem wszystko się da - byle była chęć z obu stron do współpracy. Ponoć utrzymanie takiego stadionu, jak Wisły to koszt 4-5 mln rocznie. Więc już masz 10 mln.
Tymczasem:
- 20 meczów w roku
- średnia frekwencja - 20 tys.
- średnia cena - 30 zł
Wychodzi 12 mln. Czyli zarobek 2 mln zł = 500 tys. euro. To mniej niż miesięczne wynagrodzenie obecnej drużyny.

Kiedyś za stadion płaciło się 1-2 mln, bilety też średnio po 30 zł, a frekwencja była na poziomie 15 tys. Przy 20 meczach w roku miałeś zysk na poziomie 7 mln zł.

Kiedyś może dojdą skyboksy (na razie nie do sprzedania, bo to miejsca o najgorszej widoczności na głównych trybunach) i catering. O sklepiku i muzeum nie ma co mówić w kontekście zysków - sklepik nie będzie przynosił wiele większych przychodów z tytułu przeprowadzki - będzie po prostu ładniej wyglądał. A muzeum - podejrzewam, że minie z 10 lat zanim wyjdzie na zero (biorąc pod uwagę koszt jego wykonania). Wisła to nie klub angielski, gdzie ludzie walą na toury drzwiami i oknami - takie toury dla klubów klasy Wisły umacniają jej markę, ale kokosów na tym nie ma.
Odpowiedz cytując
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 11.09.2010, 12:02
Kiedyś już pisałem, że Basałaj powinien zaproponować taki wariant - ustalić jakąś kwotę wyjściową, która może być pomniejszona o : 15 % za zajęcia miejsca na podium przez Wisłę lub zdobycie Pucharu Polski, 25% za zdobycie tytułu mistrza Polski, 40 % za grę w fazie grupowej Ligi Europy, 50 % za grę w fazie grupowej LM. Nie ma lepszej promocji dla miasta w Europie, aniżeli sukcesy sportowe klubu piłkarskiego. Rozwiązanie wydaje się idealne, gdyż zmuszałoby Cupiała do utrzymania dobrego poziomu sportowego drużyny, gdyż w innym przypadku koszty najmu stadionu znacznie by wzrosły.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 11.09.2010, 12:21
cytat z forum Lecha:

litar:
Cytat:
10-12 baniek za stadion miastu, do tego utrzymanie i podatek. 20 baniek lekko.
Umowa jest chyba negocjowana z POSiRem.
Czytałem u nich temat dotyczący czynszu za stadion. Lech ma płacić bagatela około 10 mln zł rocznego czynszu (więc co to jest 5 mln zł które ma Wisła?). Do tego trzeba doliczyć koszty utrzymania- nie wiem czy klubowi się to opłaca.
Najlepiej chyba ma Legia, która ma czynsz na poziomie około 3,5 mln zł.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 11.09.2010, 14:38
Legia w piśmie sprzed półtora roku informowała, że płacić będzie 3,74 mln, przy czym wówczas szacowano że stadion będzie kosztował 374 mln zł netto. Szacowała też koszty utrzymania obiektu na poziomie 9 mln zł.

U nas koszty budowy stadionu netto to ok. 410 mln zł.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 11.09.2010, 15:21
Ja jestem za czynszem na poziomie tych 5 mln, do tego i bonusami za promocje w europie od udział w grupie LE.

rav licząc to co podałeś nie uwzględniasz przychodów za część biurową i jakiegokolwiek innego wykorzystania stadionu poza meczami. Trzeba walczyć o koncerty, eventy itp.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 11.09.2010, 16:03
Tia, część biurową, której jeszcze niedawno miało nie być, bo klubowi miano przekazać biura na wschodniej, a na zachodniej miały być tylko pomieszczenia przeznaczone pod użytek typowo meczowy. Szczerze? Oddałbym to we władanie miastu, niech właśnie na tym zarabia. Koncerty? Też niech robi miasto. Mają swoje biuro festiwalowe. Do obsługi biur i koncertów konieczne było by stworzenie nowych działów w klubie (zarządzania biurami i organizacji imprez) i zatrudniania kolejnych ludzi, uczenia się pewnych rzeczy, które z prowadzeniem klubu sportowego nie mają wiele wspólnego.

Wisła potrzebuje wygodnych trybun dla każdego rodzaju kibica, zaplecza gastronomiczno-handlowego (catering, pamiątki) i technicznego (media) oraz miejsca na swoje biura. Cała reszta to pewne dodatkowe elementy, na których może i dałoby się zarabiać, gdyby były odpowiednio wykonane i gdyby umiało się tym zarządzać. Czy ta powierzchnia biurowa może być konkurencyjna wobec tego co jest dostępne na rynku? Nie wiem, a mam podstawy do tego, by wątpić.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 11.09.2010, 16:05
No tak, ale tam podawano ile oczekuje miasto, a Ty stwierdziłeś, że mniej nie można. Tymczasem wszystko się da - byle była chęć z obu stron do współpracy. Ponoć utrzymanie takiego stadionu, jak Wisły to koszt 4-5 mln rocznie. Więc już masz 10 mln.
Tymczasem:
- 20 meczów w roku
- średnia frekwencja - 20 tys.
- średnia cena - 30 zł
Wychodzi 12 mln. Czyli zarobek 2 mln zł = 500 tys. euro. To mniej niż miesięczne wynagrodzenie obecnej drużyny.

Kiedyś za stadion płaciło się 1-2 mln, bilety też średnio po 30 zł, a frekwencja była na poziomie 15 tys. Przy 20 meczach w roku miałeś zysk na poziomie 7 mln zł.
Tak popatrzyłem na to co napisałeś głębiej.

Meczów 20? Czyli co, gramy ligę, do tego puchar lata jak w ostatnich sezonach i puchar Polski? No bez jaj. Z takim podejściem zmieniamy murawę, poprawiamy tyle co się da i gramy na Wawelu!

Frekwencja 20 tyś, z takim graniem że będzie 20 meczy to nawet takiej nie będzie, będzie gra będzie można myśleć o 25 tys,

Średnia cena 30zł? To też ci fajnie wyszło bo dziś mamy 6 tyś po 20zł i 13 tyś po średnio 40 zł, czyli z całego stadionu wychodzi ok 35 zł. Ale nawet niech będzie cały stadion i ta średnia spadnie pewnie na 30 zł.

Z 24 meczy przy średniej cenie 30 zł i średniej widowni 25 tyś mamy 18 MLN ZŁ

Bez sprzedaży skyboxów, wynajmu biur, wynajmu części dla kibiców, koncertów, imprez jakie można organizować.

Tutaj jest pytanie czy organizacyjnie Wisła SA jest w stanie temu podołać, ale czy to problem miasta, inwestora, mój, twój że organizacyjnie klub leży? Dla mnie nie, jeśli dostajemy stadion za 5 mln z utrzymaniem dobijamy do 10 mln a z samej części sportowej możemy uzyskać 18 mln to nie róbmy z siebie kretynów. Bo czuje że Basałaj czy kto się tam tym teraz zajmuje próbuje zabezpieczyć się przed swoją nieudolnością.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Odpowiedz cytując
vincent
Member

Od: 08.2003

Stary 11.09.2010, 16:07
Ja myślę, że paradoksalnie wysokie stawki za wynajem stadionu mogą dobrze wpłynąć na polską "kopaną". Jeżeli stałe koszty utrzymania klubu tak znacząco wzrosną, kluby staną przed koniecznością szukania dodatkowych zysków, co może przełożyć się na konieczność rozgrywania większej liczby meczów( np. powrót pucharu ekstraklasy i wypromowanie go odpowiednio) tak, by stadion "żył" najczęściej jak to możliwe. Tak samo może wreszcie udało by się coś zrobić z naszymi horrendalnie długimi przerwami miedzy rozgrywkami, bo w końcu nie będzie w interesie klubów płacić miliony za wynajem obiektu, który na siebie nie zarabia przez co najmniej pięć miesięcy w roku . Takie propozycje forsowane przez wszystkie kluby z nowymi stadionami ( jak i ich właścicieli) mogłyby przekonać do zmian rządzących naszą piłką
Ostatnio edytowane przez vincent : 11.09.2010 o godz. 16:18.
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Stary 11.09.2010, 16:16
vincent napisał(a):Wyświetl post
Ja myślę, że paradoksalnie wysokie stawki za wynajem stadionu mogą dobrze wpłynąć na polską "kopaną". Jeżeli stałe koszty utrzymania klubu tak znacząco wzrosną, kluby staną przed koniecznością szukania dodatkowych zysków
Odmiana "Niech balon awansuje do LM, to przyciśnie Cupiała do wyłożenia 10 mln euro żeby zrównać się poziomami", co jest oczywiście bzdurą.
Puchar ekstraklasy? choćby dołożyli z 20 innych odmian pucharów to nic by nie pomogło.

Cytat:
Takie propozycje forsowane przez wszystkie kluby z nowymi stadionami ( jak i ich właścicieli) mogłyby przekonać do zmian rządzących naszą piłką
Chyba nie myślisz że ktoś kto będzie płacił 2 mln za wynajem poprosi o 3 mln zwyżki bo tyle samo płaci Wisła bo oni chcą dobra dla Polskiej kopanej, bla, bla bla
Każdy patrzy na siebie i my też musimy. Cwaniactwo i jeszcze raz cwaniactwo. Nie dać się wyjebać, tylko wyjść na swoje, a nawet na plus. To nie Wisły wina że tyle stadion kosztował i niech działacze o tym nie zapominają
Ostatnio edytowane przez element : 11.09.2010 o godz. 16:25.
"Chuligani Wisły rzucili serpentyny..."
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki"
"Będziemy zamykać stadiony, żeby ludzie mogli przychodzić na mecze"
"Posunięcia kibiców Wisły przypomniały mi o zamachach na World Trade Center"
cdn..
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 11.09.2010, 16:25
MatMario,

Oldpara podał wyżej średnią cenę 30 zł za bilet i frekwencję 20 tys. i 15 meczach w sezonie. Odniosłem się właśnie do tych założeń, zwiększając ilość meczów o 5.

Zauważ, że w Twojej wersji przy 18 mln zł przychodu ze stadionu i ok. 10 mln kosztów klub zarabia 8 mln zł. To o zaledwie o 1 mln więcej niż przed opuszczeniem Reymonta 22!!! A nie po to przenosimy się na nowy stadion za 500 mln zł, by zarabiać na nim 1 mln więcej niż przed przeprowadzką! I to przy założeniu rzeczywiście średniej frekwencji na poziomie 25 tys. (daleka droga) i 24 meczach.

Co do ilości meczów w sezonie, tak wyglądało to w ostatnich latach jeśli chodzi o mecze "u siebie":
- sezon poprzedni - 18 meczów
- 2008/09 - 23 mecze (w tym Puchar Ekstraklasy - 3 mecze)
- 2007/08 - 22 mecze (w tym Puchar Ekstraklasy - 5 meczów)
- 2006/07 - 25 meczów (w tym Puchar Ekstraklasy - 5 meczów, to był też sezon kiedy graliśmy w fazie grupowej Pucharu UEFA)

Czyli zakładając, że inwestujemy w drużynę, która jest w stanie awansować do fazy grupowej Pucharu UEFA (zwiększamy budżet) rozegramy w sezonie na własnym boisku około 20-22 meczów.

Jeszcze co do wymienionego przez vincenta Pucharu Ekstraklasy - te wspaniałe rozgrywki cieszyły się takim powodzeniem, że rekord frekwencji w tych rozgrywkach Wisła osiągnęła grając z Zagłębiem Sosnowiec. Przyszło 4,7 tys. widzów, a dlatego było ich wtedy aż tylu, że bilet na mecz sprzedawany był łącznie z biletem na następujący po nim mecz z Legią, których zeszło 20 tys.
Ostatnio edytowane przez rav : 11.09.2010 o godz. 16:27.
Odpowiedz cytując
barney22
Junior Member

Od: 03.2005

Stary 11.09.2010, 16:27
Panowie, wybaczcie za mały off top, ale po ostatnich wydarzeniach z felietonem o 17,5 metrach i "konkursie" pozostał we mnie ogromny niesmak i jednak chciałbym jeszcze poruszyć sprawę. Fakt, że Interia zaczęła zupełnie frywolnie kontynuować wątek w niewłaściwy sposób, odbiegający od meritum sprawy, a więc kwestii stadionu i prowadzących tą inwestycję władz, pojawiały się dziwne nagłówki itp. Ale to nie zmienia faktu, że akcja nagłośniła pewne fakty, zmobilizowała urzędników, unaoczniła pewne skandaliczne zajścia w ramach tej inwestycji. Początkowo konkurs na zagospodarowanie 17,5 metrowej przestrzeni miał trwać przez 17,5 dnia, a więc do 24 września. Niestety już po dwóch dniach zacząłem otrzymywać napiętnujące maile, byłem wyzywany,były telefony, bezpośrednio mi grożono. Stanowczo nacisnąłem na Interię o zamknięcie tematu, podobnie zrobiłem na mojej stronie. Czy to normalne, że zostałem tak potraktowany? Czy tutaj piszą i czytają kibice z SKWK, czy ktoś może mi wyjaśnić, czy to normalne, że muszę się teraz obawiać o siebie? Podjąłem zdecydowaną akcję zwrócenia uwagi na skandaliczne prowadzenie tak ważnej inwestycji, podjąłem ryzyko jasno pokazując pewne sprawy, pisząc wprost o konkretnych osobach, a jako kibic, fakt, że nie fanatyczny, ale kibic Wisły Kraków prawdopodobnie nie wybiorę się nigdy więcej na stadion z obawy o swoje zdrowie. Pytanie, czy w szeregach kibicowskich nie ma grupy, która trzyma takie sprawy, takie dziwne reakcje w ryzach? To jest również pytanie o przyszłość. Po takim finale jak w moim przypadku, jaki jest sens podejmowania działań dla dobra klubu? Czy moja kwestia może być jeszcze podjęta? Nie mam dojść do władz kibicowskich, więc liczę na wsparcie. Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 11.09.2010, 16:37
Barney22, nie wypowiadałem się w kwestii Twojego konkursu...

Teraz odwołujesz się do jakichś grup kibicowskich, które mają coś trzymać w ryzach, do SKWK, a gdzie miałeś te osoby, gdzie miałeś osoby zarządzające klubem, gdzie miałeś ludzi, którzy działają dla Wisły od wielu lat gdy wyskakiwałeś z tematem? Nie mogłeś skonsultować się z osobami, które mają nieco większe doświadczenie i wiedziały czego można się spodziewać? Teraz chcesz, żeby pilnować anonimowe osoby grożące telefonicznie, a wcześniej nie konsultując się z nikim wyskoczyłeś z tematem, w mojej ocenie przede wszystkim po to, by wypromować swoją osobę i/lub swoją firmę. Nie kontaktowałeś się z klubem, z SKWK, z kilkoma najbardziej obeznanymi w temacie stadionu osobami, z wiślackimi portalami, nie skoordynowałeś akcji z żadną inną - podrzuciłeś Interii łakomy kąsek, która zrobiła z tego to co zrobiła, a teraz "czujesz niesmak".

Tak to odbieram.

Dlatego nie zrażaj się na przyszłość do Wisły, kibicuj jej, ale robiąc coś dla niej, pomyśl czy masz wystarczającą wiedzę do tego, by robić cokolwiek samodzielnie.
Odpowiedz cytując
vincent
Member

Od: 08.2003

Stary 11.09.2010, 16:44
element napisał(a):Wyświetl post
Chyba nie myślisz że ktoś kto będzie płacił 2 mln za wynajem poprosi o 3 mln zwyżki bo tyle samo płaci Wisła bo oni chcą dobra dla Polskiej kopanej, bla, bla bla
Każdy patrzy na siebie i my też musimy. Cwaniactwo i jeszcze raz cwaniactwo. Nie dać się wyjebać, tylko wyjść na swoje, a nawet na plus.
Tyle, że nikt nie musi się prosić o zwiększenie czynszu bo np.: Lechia - koszt stadionu 670 mln, Śląsk - 655 mln zł. Myślisz ile oni zapłacą za swoje stadiony? Na pewno nie mniej niż Wisła. Do tego, pamiętaj, że nie każdy klub ma budżet jak Wisła, są kluby biedniejsze i dla nich płacenie za stadion nawet 2 mln za wynajem i powiedzmy 3 mln za jego utrzymanie to będzie porównywalny wysiłek finansowy co 10 mln Wisły czy Lecha.

rav :
W takiej formie w jakiej był prowadzony puchar ekstraklasy wcześniej to oczywiste, że nie ma on sensu i jeżeli tak by to miało wyglądać to nie ma go po co reanimować, ale myślę że ma on potencjał tak samo jak poniewierany Puchar Polski. Gdyby się do obu tych rozgrywek przyłożyć można, by na tym zarobić tak jak na naszej dennej lidze, która jak na swoja nędzę sportową jest warta całkiem sporo pieniędzy.
Odpowiedz cytując
bloodraven
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 11.09.2010, 16:45
barney22 napisał(a):Wyświetl post
Panowie, wybaczcie za mały off top, ale po ostatnich wydarzeniach z felietonem o 17,5 metrach i "konkursie" pozostał we mnie ogromny niesmak i jednak chciałbym jeszcze poruszyć sprawę. Fakt, że Interia zaczęła zupełnie frywolnie kontynuować wątek w niewłaściwy sposób, odbiegający od meritum sprawy, a więc kwestii stadionu i prowadzących tą inwestycję władz, pojawiały się dziwne nagłówki itp. Ale to nie zmienia faktu, że akcja nagłośniła pewne fakty, zmobilizowała urzędników, unaoczniła pewne skandaliczne zajścia w ramach tej inwestycji. Początkowo konkurs na zagospodarowanie 17,5 metrowej przestrzeni miał trwać przez 17,5 dnia, a więc do 24 września. Niestety już po dwóch dniach zacząłem otrzymywać napiętnujące maile, byłem wyzywany,były telefony, bezpośrednio mi grożono. Stanowczo nacisnąłem na Interię o zamknięcie tematu, podobnie zrobiłem na mojej stronie. Czy to normalne, że zostałem tak potraktowany? Czy tutaj piszą i czytają kibice z SKWK, czy ktoś może mi wyjaśnić, czy to normalne, że muszę się teraz obawiać o siebie? Podjąłem zdecydowaną akcję zwrócenia uwagi na skandaliczne prowadzenie tak ważnej inwestycji, podjąłem ryzyko jasno pokazując pewne sprawy, pisząc wprost o konkretnych osobach, a jako kibic, fakt, że nie fanatyczny, ale kibic Wisły Kraków prawdopodobnie nie wybiorę się nigdy więcej na stadion z obawy o swoje zdrowie. Pytanie, czy w szeregach kibicowskich nie ma grupy, która trzyma takie sprawy, takie dziwne reakcje w ryzach? To jest również pytanie o przyszłość. Po takim finale jak w moim przypadku, jaki jest sens podejmowania działań dla dobra klubu? Czy moja kwestia może być jeszcze podjęta? Nie mam dojść do władz kibicowskich, więc liczę na wsparcie. Pozdrawiam
Między zwróceniem uwagi na impotencję działaniową władz miasta, a wystawieniem na pośmiewisko Klubu któremu podobno kibicujesz oraz jego fanów jest zasadnicza różnica. Pisząc taki post pokazujesz że myślisz, jakoby ludzie go czytający byli baranami i nie potrafili właściwie ocenić sytuacji. Przeczytaj sobie komentarze pod artykułem na tamtym portalu- jedno wielkie pośmiewisko. Mam nadzieję że prawdziwą nauczkę dopiero dostaniesz, a swoje żale wylewaj na swoim blogu a nie tutaj.
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Stary 11.09.2010, 17:00
vincent napisał(a):Wyświetl post
bo np.: Lechia - koszt stadionu 670 mln, Śląsk - 655 mln zł. Myślisz ile oni zapłacą za swoje stadiony? Na pewno nie mniej niż Wisła.
Ale mnie mało obchodzi ile oni płacą i za ile mają wybudowane stadiony. Oni mogą płacić nawet 20 mln za wynajem, a Wisła musi zrobić wszystko żeby płaciła dużo mniej niż 5.

Cytat:
Do tego, pamiętaj, że nie każdy klub ma budżet jak Wisła, są kluby biedniejsze i dla nich płacenie za stadion nawet 2 mln za wynajem i powiedzmy 3 mln za jego utrzymanie to będzie porównywalny wysiłek finansowy co 10 mln Wisły czy Lecha.
To również mam głęboko w poważaniu. To Wisła ma dzielić, rządzić i mieć najwyższy budżet. Reszta może grać na spróchniałych stadionach z budżetem 3 mln.
O to właśnie chodzi żeby nie każdy miał taki budżet, piłkarzy, sponsorów, murawę czy opłaty za czynsz jak Wisła. Reszta ma zdychać, my mamy triumfować.
Ostatnio edytowane przez element : 11.09.2010 o godz. 17:03.
"Chuligani Wisły rzucili serpentyny..."
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki"
"Będziemy zamykać stadiony, żeby ludzie mogli przychodzić na mecze"
"Posunięcia kibiców Wisły przypomniały mi o zamachach na World Trade Center"
cdn..
Odpowiedz cytując
ichigo
Senior Member

Od: 08.2008

Czemu się tak przyczepiliście do tego Barneya? Przecież jego tekst w żaden sposób nie obraża Wisły ani jej kibiców, tylko nieudolność architekta i inwestora.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

MatMario,

Oldpara podał wyżej średnią cenę 30 zł za bilet i frekwencję 20 tys. i 15 meczach w sezonie. Odniosłem się właśnie do tych założeń, zwiększając ilość meczów o 5.

Zauważ, że w Twojej wersji przy 18 mln zł przychodu ze stadionu i ok. 10 mln kosztów klub zarabia 8 mln zł. To o zaledwie o 1 mln więcej niż przed opuszczeniem Reymonta 22!!! A nie po to przenosimy się na nowy stadion za 500 mln zł, by zarabiać na nim 1 mln więcej niż przed przeprowadzką! I to przy założeniu rzeczywiście średniej frekwencji na poziomie 25 tys. (daleka droga) i 24 meczach.

Co do ilości meczów w sezonie, tak wyglądało to w ostatnich latach jeśli chodzi o mecze "u siebie":
- sezon poprzedni - 18 meczów
- 2008/09 - 23 mecze (w tym Puchar Ekstraklasy - 3 mecze)
- 2007/08 - 22 mecze (w tym Puchar Ekstraklasy - 5 meczów)
- 2006/07 - 25 meczów (w tym Puchar Ekstraklasy - 5 meczów, to był też sezon kiedy graliśmy w fazie grupowej Pucharu UEFA)

Czyli zakładając, że inwestujemy w drużynę, która jest w stanie awansować do fazy grupowej Pucharu UEFA (zwiększamy budżet) rozegramy w sezonie na własnym boisku około 20-22 meczów.
Ja piszę o swoim podejściu do tego tematu, wolę widzieć szklankę w połowie pełną. Tak jak zaznaczam, 18 mln było kwotą z samych meczów. Bez cateringów, biur, skyboxów (wiem że nie do sprzedania w tej chwili, ale nie sądzę aby tak tą kwestię zostawiono). Dla mnie bardziej chodzi tu o podejście, jak mówię nie mam nic przeciwko upustom za reklamę dla Wisły ale od jakiegoś poziomu np grupy LE.

I też kolejna rzecz, ten niby tylko milion więcej, to tak naprawdę wzrost innych przychodów o xxx% było do sprzedania 5000 tys kiełbas, teraz jest 15 tys , Coli szło 10 tys to teraz jest 25 itd Szalików było x sprzdanych, mamy potencjał na 3x

Dla mnie dostajemy wędkę, wędkę może lichą, krzywą ale można na nią niezłą rybę wyjąć.

Musimy zmienić podejście, na takim stadionie granie w grupie LE to MINIMUM, granie na wiosnę w pucharach europejskich powinno być traktowane nie jako wyczyn, ale coś normalnego. Dobry ciekawy mecz JEDEN może łączyć się z przychodem wielkości przynajmniej 1 MLN ZŁ, w grupie LM takie mecze mogą być np 2 myślę z zarobkiem 1,5 mln.

Ktoś wie ile przestrzeni biurowej jest w trybunach?
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 11.09.2010, 17:02
chcialem tylko zauważyć,że cena za bilet jaką tutaj przytaczacie zawiera jeszcze podatek VAT w ysokości 7 % (po nowym roku 8%) i należy to odjąć od ceny biletów.w najbardziej optymistycznej wersji zauważyłem,że jest to 18 mln,a więc 18 mln minus 6,54% daje ok 1680000.może niewiele mniej,ale jednak.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 11.09.2010, 17:20
Ciekawe jak się dogadali w sprawie wynajmu połowy stadionu, znalazłem coś takiego:
Cytat:
Miasto zalega Wiśle około 12 mln złotych z tytułu różnych prac dokonanych przez spółkę na stadionie miejskim, mowa tu np o podgrzewanej murawie po Lazio, jupiterach, agregatach, transformatorach itd...
Pieniądze te mają być oddawane właśnie w ramach czynszu, którego jak mniemam Wisła przez ponad 2 lata by nie płaciła...
btw na kamerce widać, że zniknęły bandy reklamowe LED, czyli nie mamy co na takie liczyć?
Odpowiedz cytując
wierny
Senior Member

Stary 11.09.2010, 17:31
Dlaczego niedostępna jest połowa sektorów E14 i E14? Wyprzedane
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 11.09.2010, 17:32
Chyba jest już tego trochę mniej niż 12 mln zł, ostatnie dwa lata Wisła "płaciła" wyłożonymi wcześniej pieniędzmi. A czy przez ponad 2 lata czy więcej czy mniej to już zależy od ustalonej ceny wynajmu czy też innych ustaleń z miastem.

Band reklamowych LED oczywiście nie będzie, chyba że Wisła je sobie kupi / wynajmie. LED-y na Australia - Polska przywiózł PZPN (Sportfive?). Wisła specjalnie się do tych band nie garnie, bo ich zakup dużo kosztuje, a wynajem barterowy (posiadacz LED-ów wrzuca przez 20-30% czasu swoje reklamy - tak robi większość klubów stosujących w Polsce LED-y) w praktyce uniemożliwiają niektóre umowy sponsorskie na wyłączność branżową.

MatMario, owszem progres związany z wejściem na nowy stadion jest możliwy, ale pod warunkiem wyłożenia na starcie dość sporych kwot: w faktyczne wykończenie tego obiektu, w wyposażenie, którego miasto nie zagwarantowało (piszesz o kiełbasach - na dzień dzisiejszy nie ma możliwości ich podawania, możliwe są tylko zimne przekąski) oraz we własne struktury. Wisła, po roku grania poza Reymonta 22, takich pieniędzy nie ma, Tele-Fonika także. Więc jest problem - niby jest wędka, ale nie ma kasy na bilet autobusowy, żeby pojechać nad jezioro. Trzeba iść na piechotę.

wierny napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego niedostępna jest połowa sektorów E14 i E14? Wyprzedane
VIP-y, media...

Aktualizacja: We wrześniu 2007 miasto było winne Wiśle 8 742 120,64 zł - wydaje mi się, że netto.
Ostatnio edytowane przez rav : 11.09.2010 o godz. 17:45.
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 11.09.2010, 17:41
jestem ciekawy czy jak Wisła nie zgodzi się być operatorem stadionu to miasto będzie wstanie kogoś znaleźć. koncertów Prinsa czy innego nie da się robić raz w miesiącu, zresztą nawet jakby się dało to nie daje takich efektów finansowych...
co do dodatków takich jak sprzedarz pamiątek albo kiełbasa to nie żartujmy sobie 10 tys kiełbas przy realnym zusku kilku złotych na kiełbasie (bo trzeba zapłacić za węgiel, pensje itd) to daje kwote kilkaset tysięcy rocznie (żeby nie było trzeba to robić każdy grosz się liczy), która jest kilkuprocentowym składem czynszu i kosztów utrzymania stadionu.
Odpowiedz cytując
Greeg
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 11.09.2010, 17:47
Operator na stadion zapewne by się znalazł. Większym problemem dla miasta byłoby kategoryczne stanowisko Wisły stwierdzające, iż nie wchodzimy na stadion bez podpisania stosownej umowy, w której miasto się zobowiązuje do dokończenia stadionu. Taka umowa oczywiście powinna zawierać harmonogram prac, oraz kary umowne na wypadek jakichkolwiek opóźnień.

No bo jeśli Wisła nie wynajmie stadionu to kto to zrobi? Jaki podmiot będzie zainteresowany graniem na R22? Jak wtedy wytłumaczy się z tej sytuacji podczas wyborów nasz koszerny prezydent?
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 11.09.2010, 17:52
Dagobert napisał(a):Wyświetl post
co do dodatków takich jak sprzedarz pamiątek albo kiełbasa to nie żartujmy sobie 10 tys kiełbas przy realnym zusku kilku złotych na kiełbasie (bo trzeba zapłacić za węgiel, pensje itd) to daje kwote kilkaset tysięcy rocznie (żeby nie było trzeba to robić każdy grosz się liczy), która jest kilkuprocentowym składem czynszu i kosztów utrzymania stadionu.
Eee, chodzi może o węgiel leczniczy dodawany w pakiecie do kiełbasy ? Ten przeciw rozwolnieniom. Na razie nie dodają, ale to dobry pomysł

Catering robi firma zewnętrzna, czy Wisła ma jakieś z tego pieniądze ?
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 11.09.2010, 17:52
Nie znajdą, w tym problem. Gdyby mogli to zrobić, to już dawno byłby przetarg, aby dokopać Wiśle.
Stadionu z taką reputacją, masą niedoróbek i braków nikt nie weźmie. W Gdańsku zgłosił się jeden operator, w Poznaniu wielkiego brania też nie mają.

Co do cateringu - gdyby miasto zrobiło kioski, to byłaby to maszynka do robienia pieniędzy dla Wisły. Sprzedaż ciepłych dań idzie jak po maśle, na to jest zapotrzebowanie na stadionach - hamburgery, hot-dogi, frytki, kiełbasa i napoje. Dzisiaj mogą sprzedawać napoje i chipsy czy kanapki, do tego w prowizorycznych kioskach, raptem kilka okienek dla kilkunasty tysięcy kibiców - większość zrezygnuje, bo nie będzie chciało się stać w kolejce.

Co do biur - jest niespełna 2000m2 biur na trybunie wschodniej. Nie ma też innej opcji wykorzystania tej przestrzeni.
Odpowiedz cytując
Zwitter
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 11.09.2010, 18:04
Ile jest wszystkich pomieszczeń na kioski gastronomiczne na samej wschodniej i ile na całym stadionie ma ich być docelowo? Według mnie to nie jest jakiś wielki koszt ich wyposażenia. Kupić kilka kuchenek mikrofalowych, jakąś frytkownice, coś do smażenia kiełbasy i już mamy kiosk gotowy. Rozumiem, że podłączenie pod wodę i wentylacja jest? Przecież to nie musi być restauracja! Tam nie musi być sprzętu za kilkanaście tysięcy złotych, bez przesady ludzie. Jeżeli miasto nie chce tego zrobić, powinna to zrobić Wisła i sama czerpać z tego kasę.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 11.09.2010, 18:07
Zwitter napisał(a):Wyświetl post
Ile jest wszystkich pomieszczeń na kioski gastronomiczne na samej wschodniej i ile na całym stadionie ma ich być docelowo? Według mnie to nie jest jakiś wielki koszt ich wyposażenia. Kupić kilka kuchenek mikrofalowych, jakąś frytkownice, coś do smażenia kiełbasy i już mamy kiosk gotowy. Rozumiem, że podłączenie pod wodę i wentylacja jest? Przecież to nie musi być restauracja! Tam nie musi być sprzętu za kilkanaście tysięcy złotych, bez przesady ludzie. Jeżeli miasto nie chce tego zrobić, powinna to zrobić Wisła i sama czerpać z tego kasę.
tam spokojnie będzie potrzebny sprzęt za kilkanaście tyś.nie wiesz co potrafi SANEPID.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów