The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.12.2009, 20:27
magowski napisał(a):Wyświetl post
Ale przecież to Lech kupuje i to za gotówke i jeszcze kwota w euro jest podana to transfer musi wypalić
wypali jestem tego pewien a 300 tys euro to tak jakby za free za ofensywnego gracza, taki Krivets przerasta Łobo o 2 klasy

można sie śmiać z Amiki ale to Oni mówili że takich piłkarzy jak Łobo czy Garguła nie kupowaliby bo to sie nie opłaca

PS inna sprawa że możemy faktycznie nie mieć nawet tych 300 tys euro w kasie
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 22.12.2009 o godz. 21:03.
Odpowiedz cytując
Vuko
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 22.12.2009, 20:31
Takiego gracza przegapić, żal d ściska. ech:/
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 22.12.2009, 20:41
Taaak i znowu to samo. W poprzednich rundach też były ochy i achy jakich to świenych piłkarzy ściągała Amika, Golik, Handzić itd. Te same lamenty jak to nas wyprzedzają i co ? Ano wielkie g....o. Histerycy znowu w akcji.
Odpowiedz cytując
RAFi89
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 22.12.2009, 20:52
Na to czy transfer będzie udany nie ma reguły, na całym świecie zawodnicy okazują się niewypałami. Wiadomo że transfer takiego zawodnika daje większe nadzieje niż ściąganie zawodników za darmo z Indii czy Wietnamu. Natomiast Wisła nie jest pępkiem świata i płacze że go nie kupiliśmy, Lech nas ubiegł są śmieszne. Nawet nie wiadomo czy się nim interesowaliśmy.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 22.12.2009, 20:55
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Kirm ani Jirsak nie grali z takimi rywalami jak w swoim byłym już klubie Krivitsa. I to do tego grał pierwsze skrzypce. Jak dla mnie dobry transfer za rozsądne pieniądze. Stilic przy nim to też w sumie no name z pierdziszewa. Gość CV ma ładne,jakbyście na to nie patrzyli. Nie sadzę aby zszedł poniżej tego poziomu,który prezentował w Bate. A,że tyle kosztował?No bo w Europie takie płaci się pieniądze za rokujących piłkarzy średniego szczebla. To w Polsce płaci się kupę kasy za drewno i póżniej wielkie zdziwienie,że chłop grać nie umie. Porówenać tego gościa do jodłowca czy innego Glika. W sumie dobrze,że doszło do tego transferu,bo chłop tak jakby utrzymał nowy trend,przynajmniej mam taką nadzieję,tzn dobre CV za średnie pieniądze. Pierwszy był Marcelo,teraz Krivits. Oby tak dalej. Czy Amica miała więcej szczęścia niż rozumu,że go sprowadzili,nie wiem,ale dobrze,że do naszej ligi trafił. Jedyne czego się obawiam,że teraz pół ligi,które ma jakieś zaskurniaki rzuci się na Białoruś i coraz dziwniejszych wynalazków zaczną ściągać.

Z calym szacunkiem ale dla mnie Łobodziński to od początku były jaja. Cwielong jakieś tam nadzieje rokował,ale jak go z Ruchu po wypożyczeniu wywalili to złudzeń już nie miałem.
A nie jest tak ze zostało pół roku kontraktu temu Białorusinowi i stąd taka cena?

Na pewno taki ofensywny kopacz byłby przydatny w Wiśle, ale dla nas i te 300 tysięcy EUR za dużo. Wszak groszem nie śmierdzimy.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Nuitari
Member

Od: 03.2009

Stary 22.12.2009, 20:57
Lech kupił za 300 tys euro dobrego piłkarza z doświadczeniem na europejskich boiskach. W obecnej chwili nie ma najmniejszego sensu kupować graczy z naszej ligi. W naszej kartoflanej ekstraklasie wystarczy, że ktoś kopnie trzy razy prosto piłkę i już wołają za niego połowe więcej niż Lech dał za Krivetsa.
Odpowiedz cytując
Wiślak-1990
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 22.12.2009, 21:34
Coś mi się wydaje że niektórzy oceniają Krivetsa po grze w FM-ie
Ciekawe ilu z Was widziało tego grajka w więcej niż 1 meczu...
Co nie oznacza ze jest zły pożyjemy zobaczymy.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 22.12.2009, 22:58
Ja widzialem w 5
w dwóch sezonach europucharów
Jak sie zaaklimatyzuje i bedzie grał chociażby jak w meczu z Juve
To jest przynajmniej jeden poziom ponad CAŁĄ lige
za 300k E
a my kupujemy Łobów
Odpowiedz cytując
Proximus
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 22.12.2009, 23:19
Podczas swojego życia nauczyłem się o transferach 2 rzeczy:
a)Transfer uważa się za zrealizowany w momencie gdy na stronie oficjalnej widzimy zdjęcie piłkarza x trzymającego koszulkę klubu y.
b)Wartość piłkarza definiują jego wyczyny na boisku a nie ilość występów w pucharach cena czy występy w pucharach. Przykład:Tomas Jirsak-700K euro, 1. liga czeska(nie da się ukryć mocniejsza od polskiej), młodzieżówka czeska - niewypał sezonu 2007/2008, Mauro Cantoro - 3 liga włoska, jeśli nie za darmo to za małe pieniądze - najlepszy obcokrajowiec w historii Wisły,

Więc faktycznie. Gratuluję Amice transferu zawodnika który jest trochę bardziej rozpoznawalny i zagrał w pucharach. Ale jednak jego przydatność ocenimy po prau występach.
Odpowiedz cytując
Peroslaw88
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 23.12.2009, 08:00
Proximus napisał(a):Wyświetl post
Więc faktycznie. Gratuluję Amice transferu zawodnika który jest trochę bardziej rozpoznawalny i zagrał w pucharach. Ale jednak jego przydatność ocenimy po prau występach.
może skończyć jak "Goliki - Handzliki". Na weszło. com napisali mądrą rzecz. Jeśli taki dobry jest, to dlaczego taki tani i nie kupił go ktoś mocniejszy w tamtym regionie. Rosjanie i Ukraińcy ostro penetrują rynek białoruski. Albo zrobili super zakup, lub największy niewypał.
Ostatnio edytowane przez Peroslaw88 : 23.12.2009 o godz. 08:02.
Wisła jest najważniejsza!
Odpowiedz cytując
it
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 23.12.2009, 08:10
Podczas swojego życia nauczyłem się o transferach 2 rzeczy:
a)Transfer uważa się za zrealizowany w momencie gdy na stronie oficjalnej widzimy zdjęcie piłkarza x trzymającego koszulkę klubu y.
b)Wartość piłkarza definiują jego wyczyny na boisku a nie ilość występów w pucharach cena czy występy w pucharach. Przykład:Tomas Jirsak-700K euro, 1. liga czeska(nie da się ukryć mocniejsza od polskiej), młodzieżówka czeska - niewypał sezonu 2007/2008, Mauro Cantoro - 3 liga włoska, jeśli nie za darmo to za małe pieniądze - najlepszy obcokrajowiec w historii Wisły,

To pora nauczyć się rzeczy trzeciej:

c) Nie należy bezkrytycznie wierzyć podawanym w mediach kwotom transferów
Odpowiedz cytując
kosaTS
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 23.12.2009, 08:58
Oni nam też Kirma graturowali. Nie no, coś ten nasz skuating robił przez te pół roku, niech zaimponuje teraz !
Odpowiedz cytując
Zwierze
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 23.12.2009, 09:38
Dla mnie Amica to jest mistrz propagandy. Szczerze to nie znam żadnych piłkarzy Bate i nie widziałem ich nigdy jak grają więc nie mam zdania na ten temat. Chodzi mi o inną rzecz. Kupowali pół roku temu zdaje się jakiegoś Golika czy innego... Ile było piania z zachwytu, ile informacji że to wspaniały piłkarz. Być może, ale widziałem go w kilku meczach w PE i jakoś mnie nie zachwyca. Ale... Tak jak napisałem, to może być strzał w 10tkę. Ale nie musi
MISTRZ, MISTRZ, WISŁA MISTRZ!!!!!!!
Odpowiedz cytując
matizaq
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 23.12.2009, 09:56
Naprawdę gratuluje Amice tego transferu, ale w kwotę podawaną przez media nie jestem w stanie uwierzyć.
Jestem wręcz przekonany ,że na Krivetsa poszły pieniądze ,które Lech ma nadzieję odzyskać sprzedając Stilica,od dawna już w klubie nieprzydatnego i skazanego na odejście. Bośniak pewnie odejdzie za 1-2 mln ojro i wydaje mi się,że właśnie takie pieniądze wyłożyli działacze Amici , licząc na szybki zwrot kosztów.
Poprostu wyjdą na zero, tak jakby wymienili tych dwóch zawodników.

Także nie płaczcie mi tu ,że przegapiliśmy okazję bo wydanie takiej kwoty nie byłoby możliwe ,nawet przy sprzedarzy Marcelo. A przy pozostaniu Marcysia nie mamy nawet tych 300tys.....

Pan Rutkowski poprostu inwestuje teraz tak , jak Pan Cupiał na początku u nas. Po paru sezonach bez sukcesów , ten zapał mu zapewne przejdzie. Chyba ,że sukcesy przyjdą , czego im oczywiście nie życze.....
Cytat:
"If you are first you are first. If you are second you are nothing."- Bill Shankly
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 23.12.2009, 10:07
Peroslaw88 napisał(a):Wyświetl post
może skończyć jak "Goliki - Handzliki". Na weszło. com napisali mądrą rzecz. Jeśli taki dobry jest, to dlaczego taki tani i nie kupił go ktoś mocniejszy w tamtym regionie. Rosjanie i Ukraińcy ostro penetrują rynek białoruski. Albo zrobili super zakup, lub największy niewypał.
Może dlatego Rosjanie go nie kupili bo:
1) wydają więcej kasy na zawodników topowych z Brazylii,Argentyny,Europy. Wypromowanych zawodników ściągają.
2) Naprawdę duże transfery przeprowadzają 3-4 kluby,Spartak,CSKAA,Zenith,Kazań,reszta kupuje resztówki. Nawet Lokomotiv spuścił z tonu.
3) Wszyscy w tych klubach grać przecież nie mogą,poza tym ciężej się tam wybić niż w Polskiej lidze.
4) Tak naprawdę to ciężko ocenić rozumowanie Rosjan skoro za Jańczyka wydali 4 mln dolarów a za wykupienie go żądają 7 mln dolarów!

Zaznacz sobie jedną z powyższych odpowiedzi a pewnie będziesz blisko prawdy. i wcale to nie znaczy,że Rosjanie czy Ukraińcy kupują wszytko co najlepsze na wschodzie Europy,oni mają gdzie indziej nastawiony celownik.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 23.12.2009, 12:14
Cytat:
Jeśli taki dobry jest, to dlaczego taki tani i nie kupił go ktoś mocniejszy w tamtym regionie. Rosjanie i Ukraińcy ostro penetrują rynek białoruski
Cała Europa ostro penetruje rynek brazylijski . Marcelo był za darmo .

Wydaje się , że Lech nieźle zainwestował . Ja bym się bardzo cieszył , gdyby taki zawodnik trafił do Wisły , szczególnie w perspektywie długoterminowego wykluczenia Garguły z gry .
Odpowiedz cytując
Proximus
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 23.12.2009, 12:31
it napisał(a):Wyświetl post
To pora nauczyć się rzeczy trzeciej:

c) Nie należy bezkrytycznie wierzyć podawanym w mediach kwotom transferów

Ok faktycznie nie dopisałem tego. Ale jak od trzech lat piszą że Jirsak kosztował 700K to chyba można można uznać że faktyczna oscylowała gdzięś wokół 700K.

Chyba że chodzi Ci o Cantoro. W takim razie powiem szczerze że za młody jestem żeby pamiętać za ile, 8 lat temu Wisła kupiła zawodnika. Ale wydedukowałem że piłkarz z 3 ligi włoskiej był albo za darmo albo nie kosztował zbyt wiele.
Odpowiedz cytując
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 23.12.2009, 15:39
powiem tak. transfer tego białorusina do Lecha powinien nieco ostudzic zapały właścicieli klubów jelsi chodzi o wyceny zawodników. bo jesli okaze sie ze gosc jest drugim Stilicem z perwszego sezonu, i kosztował tyle ile kosztowal, to oduczy dyktowania chorych cen za polskich kopaczy
Odpowiedz cytując
jaro1985r
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 23.12.2009, 16:23
tommiyacht napisał(a):Wyświetl post
powiem tak. transfer tego białorusina do Lecha powinien nieco ostudzic zapały właścicieli klubów jelsi chodzi o wyceny zawodników. bo jesli okaze sie ze gosc jest drugim Stilicem z perwszego sezonu, i kosztował tyle ile kosztowal, to oduczy dyktowania chorych cen za polskich kopaczy
Ale dlaczego mają nie dyktować chorych cen? Nie chcą się pozbywać swojego najlepszego
zawodnika to dyktują zaporową cene. Chce go ktoś kupić to tyle wyłoży, nie wyłoży to czesc i szukaj sobie gdzie indziej. Myślisz,że my jestesmy Wielką Wislą to nam się wszystko należy? Ceny nie są adekwatne do umiejętności ale chcesz się bawić w wielką jak na polskie warunki piłką to wykładaj hajs! Oj zmienilibyście zdanie gdybyście pożyli w wieku przed era Pana Cupiała i od nas zabieraliby najlepszych piłkarzy !
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 23.12.2009, 16:44
no ale za tego drugiego Białorusina Rodionowa jest już cena 1,5 miliona Euro.
http://www.dziennik.pl/sport/pilkano...m_Chelsea.html
Ostatnio edytowane przez AYALA : 23.12.2009 o godz. 16:48.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 23.12.2009, 17:16
tommiyacht napisał(a):Wyświetl post
No nie tak do końca.
Problemem nie jest samo dyktowanie śmiesznych cen za nasze "gwiazdy" / "talenty". Sęk w tym, ze czołowe kluby te "gwiazdy" za takie kwoty wykupują. One się kompromitują!

Jeśli przykładowo Lech kupi sobie jeszcze Surmę za 1 mln euro to dla mnie będzie większym frajerem niż Lechia, która taką abstrakcyjną kasę sobie zażyczyła. Lechistom pogratuluję biznesu, z Lecha będę się śmiał.
Wycena, a kupno, dwie różne kwestie. Wiśle też nie broni nikt wycenić Leszczaka czy innego Mączyńskiego na 4 mln euro! Albo Marcelo na 7 mln euro, ku chwale forumowych ekspertów transferowych. Jej sprawa, a nuż trafi się biznes 103 lecia.

Reasumując - nie oczekujcie, że prezes takiego Piasta uderzy się po wczorajszym transferze Lecha w pierś i z pokorą oznajmi: "Wybaczcie, przejrzałem na oczy i jest mi wstyd - oddam Glika za 150 tys euro bo tyle jest wart"... Raczej dalej będzie krzyczał o milionie, jego sprawa.
W pierś powinny bić się i wnioski wyciągać raczej kluby "kupujące"...
Odpowiedz cytując
it
Senior Member

Stary 23.12.2009, 19:29
Ok faktycznie nie dopisałem tego. Ale jak od trzech lat piszą że Jirsak kosztował 700K to chyba można można uznać że faktyczna oscylowała gdzięś wokół 700K.

Chyba że chodzi Ci o Cantoro. W takim razie powiem szczerze że za młody jestem żeby pamiętać za ile, 8 lat temu Wisła kupiła zawodnika. Ale wydedukowałem że piłkarz z 3 ligi włoskiej był albo za darmo albo nie kosztował zbyt wiele.
Chodzi mi np. o podniecanie się (nie mówię personalnie o Tobie) kwotą rzekomych 300 tys. euro za piłkarza BATE, a tymczasem życie szybciutko to weryfikuje:

http://www.futbol.pl/artykul/71920.html

Cena za Diaza podawana była też przeróżnie - od 100 tys. $ na początku, aż po 300-400 tys. euro.

Podobnie rzecz się mogła mieć z Jirsakiem. Mówi się o 700 tys., a równie dobrze mogło to być 400.

Nigdy nie dowiemy się prawdy, chyba że zaloguje się tutaj i poda takie informacje osoba znająca umowy transferowe
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 23.12.2009, 19:33
felipe napisał(a):Wyświetl post
W pierś powinny bić się i wnioski wyciągać raczej kluby "kupujące"...
Sedno sprawy,gdyby nie było odbiorców nie byłoby dziwnych towarów.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 23.12.2009, 22:23

Cena za Diaza podawana była też przeróżnie - od 100 tys. $ na początku, aż po 300-400 tys. euro.

Podobnie rzecz się mogła mieć z Jirsakiem. Mówi się o 700 tys., a równie dobrze mogło to być 400.

Nigdy nie dowiemy się prawdy, chyba że zaloguje się tutaj i poda takie informacje osoba znająca umowy transferowe
i dokładnie było tak samo z Barreto pierwsza suma to 400-500 tys euro a na koniec jak Mielcarski udzielał wywiadu na pożegnanie z Wisłą to stanowczo stwierdził że zapłacono 200 tys euro

gdybym miał stawiać ile kosztował Krivets to minimum 700 tys euro
Odpowiedz cytując
przemek1902
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 23.12.2009, 22:32
Krivets na 100% kosztowal Lech więcej niż te 300 tys.
Wg mnie w umowie transferowej zostala zawarte jakies tam klauzule, tj. % od nastepnej sprzedazy itp
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 23.12.2009, 23:55
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
i dokładnie było tak samo z Barreto pierwsza suma to 400-500 tys euro a na koniec jak Mielcarski udzielał wywiadu na pożegnanie z Wisłą to stanowczo stwierdził że zapłacono 200 tys euro

gdybym miał stawiać ile kosztował Krivets to minimum 700 tys euro

dokladnie tez mi sie wydaje ze ten Krivetec kosztowal wiecej niz 300 tys ojro.

suma podana "do wiadomosci" wcale moze nie byc prawdziwa ,... i tego nikt sie nie dowie tak naprawde.

Ciekawy ten transfer Kuchennych,ale dopiero wiosna pokaże co on tak naprawde potrafi.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 24.12.2009, 14:27
300 czy 700 co za roznica, przyszedl gosc ktory rozegral 20 meczow w pucharach przeciwko Juventusom i innym markom, daj boze zeby kazdy klub z ekstraklasy potrafil wyjac takich graczy a nie mendy pokroju Dudu, Beto czy bramkarz z Indonezji.
Odpowiedz cytując
it
Senior Member

Stary 25.12.2009, 12:31
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
300 czy 700 co za roznica,
Dla Wisły zasadnicza. Zresztą nie tylko dla Wisły, bo każdy zwróci uwagę na ponad dwukrotnie wyższą/niższą cenę.

A te 700 tys. też nie wiem skąd się niektórym wzięło. Wg mnie, w grę wchodzi kwota co najmniej 1 mln euro, o czym świadczą te słowa:

Cytat:
Wątpliwości te rozwiał dyrektor sportowy Kolejorza, Marek Pogorzelczyk, którzy przyznał, że suma podawana przez media była znacznie zaniżona. - Kwoty transferowe są objęte tajemnicą handlową. Na pewno takiej kwoty nikt w Lechu nie nosi w kieszeni czy portfelu. Mogę powiedzieć, że trzeba było sięgnąć zdecydowanie głębiej, a nawet głęboko - powiedział działacz Lecha.
Zresztą na zdrowy rozum - skoro my sprzedajemy takiego Dudkę za ok. 2 mln euro, skoro za Lewandowskiego chciano dawać co najmniej 3 mln, a trzeba pamiętać, że byli oni praktycznie nieznani na arenie międzynarodowej, to kto uwierzy w taką cenę za zawodnika dobrze grającego w LM?
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 25.12.2009, 13:27
ale o co wam chodzi. Mógł kosztować 300.tys ojro, ale moze ma mega kontrakt na miliardy eurogąbek.
Tego nie wie nikt procz prezesa tego śmiesznego klubu z pralką w tle.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 26.12.2009, 02:58
Dla Wisły zasadnicza. Zresztą nie tylko dla Wisły, bo każdy zwróci uwagę na ponad dwukrotnie wyższą/niższą cenę.

A te 700 tys. też nie wiem skąd się niektórym wzięło. Wg mnie, w grę wchodzi kwota co najmniej 1 mln euro, o czym świadczą te słowa:

Zresztą na zdrowy rozum - skoro my sprzedajemy takiego Dudkę za ok. 2 mln euro, skoro za Lewandowskiego chciano dawać co najmniej 3 mln, a trzeba pamiętać, że byli oni praktycznie nieznani na arenie międzynarodowej, to kto uwierzy w taką cenę za zawodnika dobrze grającego w LM?
Także na zdrowy rozum - to że Amica go kupiła znaczy że żaden konkretny klub się o niego nie bił(wiadomo że nie przebili by ani Ukraińców ani Ruskich nie mówiąc o klubach zachodnich) więc cena nie musiała być nie wiadomo jaka.

Fakt jest taki że różnie to bywa z tymi cenami a pisze o tym w kontekście Jirsaka i tych słynnych 700 tyś euro w które nigdy nie uwierzyłem.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów