The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Ni_Ma
Senior Member

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.02.2009, 18:45
Ja wiem, że wojna, że Pakistan, że porwania zdarzają się często, wiem, ale...
Mam poczucie że nie wzieliśmy sprawy poważnie, mam wrażenie że nie zrobiliśmy wszystkiego, że nie zaangażowaliśmy się dostatecznie - a wydaje mi się ze nie powiinam mieć takiego wrazenia i poczucia. Powinnam mieć pewność że Polski rząd zrobił wszytsko żeby uratować Polaka, bo to równie dobrze mógł byc ktoś z mojej rodziny...
To co powiedział Tusk w moim mniemamiu było gwoździem do trumny - jak wspomniał WzT ważyły się jego losy a tu takie słowa! Ktoś powiedział "niefortunne" - czy tak samo powideziałby gdyby chodziło o kogoś jemu bliskiego?
Może biorę to "po kobiecemu" ale szlag mnie trafia jak słyszę "zrobiliśmy wszytsko co w naszej mocy" z ust człowieka który kilka dni wcześniej pieprznął taka durnotę w obliczu śmierci porwanego!
Mam tylko nadzieję że Polak umarł w przekonaniu że jego kraj zrobił rzeczywiście wszystko co w jego mocy....
"..jest radość zwycięstwa i jest radość życia, hymn spod jeszcze sztywnych od rapiera palców, kary za warcholstwo, spory o zdobycze, wszystko jest - dopóki jest o co walczyć.."
Odpowiedz cytując
WzT
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 08.02.2009, 19:07
Ni_Ma napisał(a):Wyświetl post
czy tak samo powideziałby gdyby chodziło o kogoś jemu bliskiego?

Bardzo dobrze to określiłaś. Szczerze to nie sądzę, myślę że inaczej warzył by słowa. Sytuacja była nad wyraz delikatna i pochopne słowa mówione prawdopodobnie pod wpływem impulsu nie powinny mieć miejsca.
Owszem krytykować jest bardzo łatwo i zawsze winę należy na kogoś zwalić ale niestety tak to wszystko wygląda i wrażenie że ci talibowie nie mieli już chyba innego wyjścia jak zabicie geologa jest jeszcze bardziej smutne.
Ostatnio edytowane przez WzT : 08.02.2009 o godz. 19:18.
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"

Odpowiedz cytując
hoho
Banita

Od: 09.2008

Stary 08.02.2009, 20:18
Tusk powiedział ze sluzby prowadza poufne dzialania a on z terrorystami sie nie bedzie ukladal ,bo jakby sie zaczal ukladac to za chwile by lawinowo zaczeli porywac Polakow bo by byli pewni ze cos zyskaja.Sprawa byla przegrana od poczatku,jedynie rzad w Pakistanie mogl cos zrobic ,czyli wypuscic tych taliow w zamian za obywatela Polski ,ale widac nie zgodzili sie
Odpowiedz cytując
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 08.02.2009, 20:23
hoho napisał(a):Wyświetl post
Tusk powiedział ze sluzby prowadza poufne dzialania a on z terrorystami sie nie bedzie ukladal ,bo jakby sie zaczal ukladac to za chwile by lawinowo zaczeli porywac Polakow bo by byli pewni ze cos zyskaja.Sprawa byla przegrana od poczatku,jedynie rzad w Pakistanie mogl cos zrobic ,czyli wypuscic tych taliow w zamian za obywatela Polski ,ale widac nie zgodzili sie
Zastanawiam się, czy nie mogli ich wpierw otruć, później wypuścić, dostać Polaka, a tamci by umarli śmiercią naturalną.. wiem, że chore.. ale cała sprawa chora, więc można było pokusić się o takie ryzyko.. Pasowałoby teraz uciąć łby tym sześćdziesięciu więźniom...
Odpowiedz cytując
nowy_piotrek
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 08.02.2009, 20:29
Aro1234 napisał(a):Wyświetl post
Zastanawiam się, czy nie mogli ich wpierw otruć, później wypuścić, dostać Polaka, a tamci by umarli śmiercią naturalną.. wiem, że chore.. ale cała sprawa chora, więc można było pokusić się o takie ryzyko.. Pasowałoby teraz uciąć łby tym sześćdziesięciu więźniom...
zastanow sie o czym Ty wogole piszesz. W politycznym zreszta tez.

Życie bym dał, za krakowską Wisłę...
Odpowiedz cytując
Aro1234
Senior Member

Stary 08.02.2009, 20:32
Poczytaj komentarze innych ludzi na różnych innych forach...
Odpowiedz cytując
hoho
Banita

Stary 08.02.2009, 20:36
Na taśmie zarejestrowano również, jak zakładnik przed śmiercią apeluje do polskiego rządu, by nie wysyłał wojsk do Afganistanu. Wezwał on też do zerwania przez Polskę stosunków z Pakistanem, który - jak zaznaczył - nie uczynił nic dla jego uwolnienia.
Moze mu kazali tak powiedziec,ale daje do myslenia
Odpowiedz cytując
Aro1234
Senior Member

Stary 08.02.2009, 20:41
Na taśmie zarejestrowano również, jak zakładnik przed śmiercią apeluje do polskiego rządu, by nie wysyłał wojsk do Afganistanu. Wezwał on też do zerwania przez Polskę stosunków z Pakistanem, który - jak zaznaczył - nie uczynił nic dla jego uwolnienia.
Moze mu kazali tak powiedziec,ale daje do myslenia
Tak i on na pewno się tego przestraszył, chociaż wiedział, że za chwilę go zetną... proszę cię...
Odpowiedz cytując
nowy_piotrek
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 08.02.2009, 20:41
Aro1234 napisał(a):Wyświetl post
Poczytaj komentarze innych ludzi na różnych innych forach...
wystarczy ze Twoje poczytam.

Otruc i wypuscic. Naprawde genialne. GROM powinien zaatakowac. Tylko kogo i gdzie? Amerykanie angazujac dziennie gigantyczne srodki pieniezne nie byli w stanie sobie poradzic z terrorystami w Iraku, a ty chcesz zebysmy jakies akcje militarne prowadzili. Pomijajac fakt ze na dobra sprawie nie wiadomo ani gdzie przybywa, ani czy wogole jeszcze zyje.

Życie bym dał, za krakowską Wisłę...
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 08.02.2009, 22:10
nowy_piotrek napisał(a):Wyświetl post
wystarczy ze Twoje poczytam.

Otruc i wypuscic. Naprawde genialne. GROM powinien zaatakowac. Tylko kogo i gdzie? Amerykanie angazujac dziennie gigantyczne srodki pieniezne nie byli w stanie sobie poradzic z terrorystami w Iraku, a ty chcesz zebysmy jakies akcje militarne prowadzili. Pomijajac fakt ze na dobra sprawie nie wiadomo ani gdzie przybywa, ani czy wogole jeszcze zyje.
1. Nie można porównywać Iraku z Pakistanem.
2. Teren gdzie był przetrzymywany Polak, nie jest kontrolowany przez armię pakistańską. Poczytajcie co znaczy armia tego kraju, wobec związków plemiennych tam panujących.
3. Amerykanie huja robią w takich sytuacjach. Proponuje zapoznać się z historią Pearla, dziennikarza między innymi The New York Timesa, który też w tym rejonie został porwany. Pakistan nawet Amerykanie odpuszczają. Najtrudniejszy z najtrudniejszych terenów. Jedynie pomocni mogliby być w tej sytuacji Hindusi. Ale byłoby to stąpanie po bardzo grząskim gruncie. Poza tym jesteśmy nieudolni.
4. Jedyne wyjście jakie było w tej sytuacji to próba przeforsowania zmiany warunków zwolnienia Polaka. Zycie za pieniądze.

5. Każdy kto pracował choć trochę w mediach wie, że rząd Polski skompromitował się wczoraj strasznie. Tutaj bez wyjaśnień, muszę użyć sloganu,pozdro dla kumatych. Jednym słowem wciskali ludziom kit. Ale oni to umieją najlepiej.

Co do słów pana Tuska, że nie będzie układać się z terrorystami...slogan ładny. Pewnie Nowak mu napisał. Za trudne sprawy dla tych panów,aby mogli zrozumieć co mówili. Niemcy, Włosi, Grecy, Anglicy. Ci się przyznawali, że płacili okup. Po czasie. Ale żadnych deklaracji nie składali ,ze z terrorystami się nie będą układać. Bo wiedzą, że najważniejsze jest dobro ich obywatela. Zresztą nie ma co komentować zachowania tego rządu, wiele rzeczy ich przerasta. Brak kompetencji, kultury. Słabi są.

ten kraj.....żałosny.

Szokujące rzeczy są na tej taśmie. Obawiam się, że może być i tak, że oni Polaka zabili,aby uratować twarz.A zresztą kto tego, Go miał ratować? Dyplomatolek Bartoszewski?

Szkoda człowieka.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 08.02.2009 o godz. 22:28.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 08.02.2009, 22:29
oglądałem kilka dni po porwaniu TVN24, wypowiadał się tam były dowódca GROMu...nie powiedział wprost...ale dał do zrozumienia że GROM wie gdzie jest Polak i jest w stanie go uwolnić,ale potrzebuje zgody Rządu na działania na terytorium innego kraju..i podobno tej zgody nie otrzymali w obawie o pogorszenie stosunków z Pakistanem...

nie znam się na Stosunkach Międzynarodowych...ale życie naszego Rodaka powinno być sprawą nadrzędną...i w takiej sytuacji miałbym "gdzieś" te wszystkie konwencje międzynarodowe...Izrael kilka razy już je złamał...i jakoś konsekwencji od nich nie wyciągnięto...choć...Izrael to Izrael...:/

jeśli jest to prawda z tym GROMem...to ja nie mam słów...głosowałem na PO, ale coraz bardziej się kompromitują...od kilku lat nie doczekaliśmy się "solidnego" rządu...niestety.
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 08.02.2009, 22:43
Rząd Polski nie mógł za wiele zrobić w tej sytuacji. Wszystko zależało od strony Pakistańskiej. Te s****ysyny co jakiś czas kogoś porywają i możliwe że wykorzystali Polaka żeby pokazać światu że nie zawahają się zabić. Jestem ciekaw tylko czy nasza wielka 'zgoda' USA w jakikolwiek sposób nam pomagała.
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 08.02.2009, 22:50
4fan_player napisał(a):Wyświetl post
Rząd Polski nie mógł za wiele zrobić w tej sytuacji. Wszystko zależało od strony Pakistańskiej. Te s****ysyny co jakiś czas kogoś porywają i możliwe że wykorzystali Polaka żeby pokazać światu że nie zawahają się zabić. Jestem ciekaw tylko czy nasza wielka 'zgoda' USA w jakikolwiek sposób nam pomagała.
Tak, zarabiają kasę na broni, którą wysyłają do tych poje*bów.
I znając USA nawet żadnych kondolencji nie wyślą, bo będą zajęci eksportem broni...
A tak apropo, powinni bombę na ten Pakistan i okolice zrzucic i nie byłoby terrorystów, talibów i innego ścierwa. A tak to są morderstwa, wybuchy, ataki samobójców... i Bóg wie co jeszcze...
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 08.02.2009, 22:51
Proud napisał(a):Wyświetl post
oglądałem kilka dni po porwaniu TVN24, wypowiadał się tam były dowódca GROMu...nie powiedział wprost...ale dał do zrozumienia że GROM wie gdzie jest Polak i jest w stanie go uwolnić,ale potrzebuje zgody Rządu na działania na terytorium innego kraju..i podobno tej zgody nie otrzymali w obawie o pogorszenie stosunków z Pakistanem...

nie znam się na Stosunkach Międzynarodowych...ale życie naszego Rodaka powinno być sprawą nadrzędną...i w takiej sytuacji miałbym "gdzieś" te wszystkie konwencje międzynarodowe...Izrael kilka razy już je złamał...i jakoś konsekwencji od nich nie wyciągnięto...choć...Izrael to Izrael...:/

jeśli jest to prawda z tym GROMem...to ja nie mam słów...głosowałem na PO, ale coraz bardziej się kompromitują...od kilku lat nie doczekaliśmy się "solidnego" rządu...niestety.
Podejrzewam,że Ty bardziej chciałeś uwierzyć w to, że "GROM, wie gdzie znajduje się przetrzymywany", niż to Generał dał do zrozumienia. Pisałby tym samym wyrok na Polaka. Poza tym, Grom nie jest od szukania, móc to on może. Jak go Amerykanie przerzucą, bo my tak owym sprzętem nie dysponujemy.

My nie mamy jak narażać naszych stosunków z Islamabadem. Oni nas mają w dupie, żadnych stosunków z nimi nie mamy. To co mamy narażać. Wymówka i tyle. Na zasadzie, my możemy ale nam nie dają. Pan generał pewnie nie powiedział, że taka operacja wymaga gigantycznego zabezpieczenia logistycznego, którego poza Amerykanami nikt nam nie da? A czy Pan Generał wspominał o tym też.?

Dobrze rozumujesz. Państwo jest stworzone do tego,aby bronić swoich obywateli. Nawet jakby ,mieli międzynarodową koalicję sklecać, to tak powinni zrobić, aby chociaż uwolnić Polaka.

A tak swoją drogą, jak można liczyć, ze Pakistan coś w tej sprawie zrobi, skoro, ojcami założycielami ruchu Talibów jest SIS, który w Pakistanie decyduje o wszystkim? tłumaczenie władz polskich,wybaczcie, jest idiotyczne.

A tutaj coś przykrego, ale chyba każdy się tego spodziewał, że tak to wyglądało.

Była żona porwanego Polaka: rząd nie robi wiele
"NIECH SIKORSKI POWIE, ŻE ZROBIŁ WSZYSTKO"

W sobotę, na opieszałość polskiego rządu w sprawie porwanego przez pakistańskich talibów polskiego inżyniera, narzekała w TVN24 jego siostra. Teraz krytycznie o działaniu polskich władz mówi też była żona Polaka. Na antenie TOK FM, Dorota Bartula apeluje do rządu, by zrobił wszystko, żeby uwolnić inżyniera.
- To jest obywatel Polski. Obojętnie gdzie by był na świecie, rząd powinien zrobić wszystko, by mu pomóc - mówi kobieta, która przez wiele lat była żoną porwanego inżyniera. Dorota Bartula, matka 13-letniego syna, od chwili porwania byłego męża nie wypowiadała się publicznie.

Jak tłumaczyła, "nie odzywaliśmy się ze względu na niego, żeby go ochronić".
Teraz jednak, na dzień przed końcem postawionego przez porywaczy ultimatum, postanowiła przemówić. - To krzyk rozpaczy. Mój i mojego dziecka. Zróbcie wszystko, cokolwiek się da, by go uwolnić - apelowała w TOK FM Bartula.

Kobieta ma bowiem wrażenie, że polskie władze nie zrobiły wszystkiego, co w ich mocy, aby uwolnić swojego obywatela. - Zadzwonili w dniu porwania, potem jeszcze jeden raz. Kiedy ja zadzwoniłam dwa dni później to już mnie zbyli. Od tamtego czasu żadnych kontaktów. Ani z ministerstwa, ani z kancelarii prezydenta - żali się Bartula.

Niech Sikorski przyjedzie

- To jest obywatel Polski. Obojętnie gdzie by był na świecie to powinni zrobić wszystko żeby go uwolnić - uważa Bartula. - Niech minister Sikorski przyjedzie do tego 13-letniego chłopca i mu powie, że zrobił wszystko żeby uwolnić jego tatę - domaga się kobieta.

Podobnie sprawę oceniała w TVN24 siostra porwanego. -
Mam dziwne odczucia, że za mało rząd polski robił, za mało naciskał na rząd pakistański, aby doprowadzić do pozytywnego zakończenia tej sprawy - mówiła sobotę siostra.

Ultimatum mija w środę

W piątek pakistański dziennik "Dawn" podały, że porywacze wystosowali ultimatum i zagrozili zabiciem pracownika Geofizyki Kraków, jeśli do czwartego lutego ich żądania nie zostaną spełnione.

A żądają niemało: chcą wycofania wojsk rządowych w terytoriów plemiennych oraz wypuszczenie 65 swoich kompanów z więzienia. Tuż po przekazaniu ultimatum przez mężczyznę przedstawiającego się jako Mohammad, szef polskiego MSZ Radosław Sikorski zapewniał, że naciska mocno na pakistańskie władze, by zrobiły wszystko co w ich mocy, dla uratowania Polaka.

mtom/El

Dramatyczny apel partnerki życiowej porwanego inżyniera
Darek Zalewski TOK FM, zaw
2009-02-03, ostatnia aktualizacja 2009-02-03 18:21

- To krzyk rozpaczy. Mój i mojego dziecka. Zróbcie wszystko, co się da, by go uwolnić - apeluje Dorota Bartula, wieloletnia partnerka życiowa polskiego inżyniera więzionego w Pakistanie. Na dzień przed upływem terminu ultimatum porywaczy Bartula przerywa milczenie. W rozmowie z TOK FM pyta rząd, co zrobił w sprawie uwolnienia ojca jej dziecka.

- To jest obywatel Polski. Obojętnie gdzie by był na świecie, rząd powinien zrobić wszystko, by mu pomóc - mówi Dorota Bartula. Inżyniera Piotra Stańczaka talibowie porwali w Pakistanie cztery miesiące temu.

Przez cały ten czas kobieta nie wypowiadała się publicznie, żeby nie zaszkodzić sprawie. Poprosiła nawet ABW o ochronę przed mediami. - Nie odzywaliśmy się ze względu na niego, żeby go ochronić - wyjaśnia.
30 stycznia talibowie dali rządowi Pakistanu cztery dni na spełnienie swoich żądań: wycofanie się pakistańskich sił bezpieczeństwa z tzw. terytoriów plemiennych, czyli pogranicza afgańsko- pakistańsko oraz uwolnienie z więzień ich towarzyszy. Termin spełnienia żądań talibów mija w środę 4 lutego.

Dlaczego dopiero teraz kobieta zdecydowała się przerwać milczenie?

- Obiecałam synowi, że zrobię wszystko, żeby uwolnić jego tatę - powiedziała Bartula radiu TOK FM. Dodała, że chłopiec ma 13 lat i jest wystraszony. - Czyta internet, gazety. Zawsze mówię mu, kiedy coś chce wiedzieć - opowiada Bartula. Nie da się chłopca izolować od coraz dramatyczniejszych wieści o losach jego ojca. Ona sama dostaje informacje o Piotrze Stańczaku z krakowskiej Geofizyki, która jest w stałym kontakcie z Ministerstwem Spraw Zagranicznych.

Swoich kontaktów z MSZ kobieta nie wspomina najlepiej. - Zadzwonili w dniu porwania, potem jeszcze jeden raz. Kiedy ja zadzwoniłam dwa dni później, już mnie zbyli. Od tamtego czasu żadnych kontaktów. Ani z ministerstwa, ani z kancelarii prezydenta - żali się Bartula.

W tej chwili domaga się, żeby rząd zrobił wszystko co w jego mocy, żeby zapewnić Piotrowi Stańczakowi bezpieczeństwo. - To jest obywatel Polski. Obojętnie gdzie by był na świecie, powinni zrobić wszystko, by go uwolnić - apeluje. Uważa, że ma prawo domagać się tego, tym bardziej, że to właśnie polski rząd zaangażował kraj w konflikt zbrojny z talibami. - Nie interesuje mnie polityka. Interesuje mnie, żeby nasz rząd zrobił wszystko, żeby uwolnić polskiego obywatela. Przecież to on podejmuje decyzję, które mają
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 08.02.2009 o godz. 22:58.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
MisIIek
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 09.02.2009, 12:26
Śmieszą mnie ludzie którzy tu wszystko wyrokują.
Można powiedzieć : " W dupie byliście,gówno widzieliście "
Tak naprawdę nigdy się nie dowiemy wszystkiego, bo jakby nie patrzeć tutaj działały służby wywiadowcze i specjalne przede wszystkim. a nawet z ramienia MSZ negocjacje i rozmowy były tajne.
Dlatego też pisanie o opieszałości naszych działań jest zabawne i jeszcze raz cytat powyższy proponuje przeczytać,tym którzy tak myślą
Wiadomo było od początku ze władze Pakistańskie nigdy nie pójdą na wymianę i wypuszczenie talibanów.Myślicie że na ich miejscu my byśmy wypuścili rebeliantów ?
Polska mogła wywoływać naciski na rząd pakistański aby ich służby działały sprawniej,ale to i tak mogłoby nie odnieść skutku w postaci zlokalizowania kryjówki,gdyby jednak ją zlokalizowali wtedy można byłoby myśleć o odbiciu.
O ile pamiętam Tusk powiedział ze nie bedą płacic terrorystom ? jeśli tak to argument ze przez niego zabili Polaka jest żenujący, bo porywacze mieli w dupie kase, a gdyby nie mieli Tusk by tego nie powiedział.

A tak abstrahując na miejscu decydentów pokusiłbym się na mała zemstę w postaci paru wjazdów do Pakistanu w rejony rebeliantów i zrobić hit&run
Ostatnio edytowane przez MisIIek : 09.02.2009 o godz. 12:30.
Odpowiedz cytując
Aro1234
Senior Member

Stary 09.02.2009, 12:55
Niemniej jednak śmieszne jest gadanie MSZ na temat wysyłania listów gończych oraz robienia komisji śledczych... Ciekawe kogo chcą szukać, skoro nie mają zielonego pojęcia jak ci zabójcy wyglądają... Ech... ;]

Aczkolwiek z ostatnią częścią powyższej wypowiedzi się zgadzam...
Odpowiedz cytując
hoho
Banita

Stary 09.02.2009, 16:16
MisIIek napisał(a):Wyświetl post
A tak abstrahując na miejscu decydentów pokusiłbym się na mała zemstę w postaci paru wjazdów do Pakistanu w rejony rebeliantów i zrobić hit&run
Ja bym wyslal Johna Rambo...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 09.02.2009, 16:56
Ja bym wyslal Johna Rambo...
Już pisałem w "politycznym", ale co tam: "czterech pancernych" i J23.

Chcecie zobaczyć hienę, żerującą na tej tragedii? Macie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 09.02.2009 o godz. 16:58.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
MayoneS
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 09.02.2009, 23:08
A ja tam mysle czy jest w ogole sens negocjowac z terrorystami, po co sie martwic jak oni stawiaja ultimatum, po co myslec nad lizaniem im dupy. Jak oni stawiaja ultimatum to mozna rowniez im postawic sprawe prosto. Oni zabijaja polaka to my wybijamy 3 wioski i takiego...
Odpowiedz cytując
DYRU
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 10.02.2009, 09:16
Najlepiej żeby się zebrały ze 4 ekipy i taki wpie...l im tam zrobić, że jasny gwint. Wybić co do jednego, bez wyjatku, żeby nie było za parenasice lat chętnych do odwetu. z nimi sie nie da negocjować. napalm, bomba atomowa, zrównać z ziemią. tyle w temacie.
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 10.02.2009, 12:31
MayoneS napisał(a):Wyświetl post
A ja tam mysle czy jest w ogole sens negocjowac z terrorystami, po co sie martwic jak oni stawiaja ultimatum, po co myslec nad lizaniem im dupy. Jak oni stawiaja ultimatum to mozna rowniez im postawic sprawe prosto. Oni zabijaja polaka to my wybijamy 3 wioski i takiego...
Gdyby wszędobylskich mediów nie dopuścić do filmowania i siania paniki i dać żołnierzom wolną rękę to można by tak postąpić.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
WzT
Senior Member

Stary 10.02.2009, 14:54
Owszem zrównać z ziemią to i tamto z tym że miedzy nami a nimi jest różnica a mianowicie taka że nam w porównaniu do nich na życiu zależy. Im nie zależy nie tylko na kogoś życiu ale także na swoim, zawsze sobie jakoś to wytłumaczą że umierają w imię religii i tym podobne. Do tego nie sądzę by sprawdziła się w tym wypadku metoda oko za oko bo nawet jeśli za jednego naszego zostanie zabitych 10 talibów to i tak dla nas kilkakrotnie będzie większa strata tracąc jednego człowieka niż oni kilku. Taki naród, taka mentalność ogólnie bardzo ciężka sprawa. Oni stanowią dla świata olbrzymi problem bo swoją nieobliczalnością i obojętnością do terminu "życie" stanowią potężne zagrożenie. A najgorsze jest to że mimo dużych nakładów państw na ten problem, coraz większych z każdym rokiem to ten problem nie robi się coraz mniejszy lecz niestety idzie w odwrotną stronę.

Odpowiedz cytując
MayoneS
Senior Member

Stary 10.02.2009, 16:32
Jesli arabowie sa tacy nieobliczalni, i stanowia takie duze zagrozenie dla wszystkich, nie tylko dla Polski to nasuwa mi sie pytanie jaki jest sens ich istnienia. Moze poprostu arabow trzeba wyplenic z Ziemi jak jakies szkodniki i nie bedzie problemu, bo z tego co ostatnio slysze to tylko z tymi arabami jest problem, a i w sredniowieczu tez byl z nimi problem i sie tak to ciagnie do dzisiaj...
Odpowiedz cytując
WzT
Senior Member

Stary 10.02.2009, 16:44
Jesli arabowie sa tacy nieobliczalni, i stanowia takie duze zagrozenie dla wszystkich, nie tylko dla Polski to nasuwa mi sie pytanie jaki jest sens ich istnienia.
Zbyt dużego sensu ich istnienia to pewnie nie ma ale wbrew pozorom to też są ludzie i według prawa międzynarodowego na dziś dzień nie da się tak po prostu wybić pewnej populacji. I prędko takiej możliwości nie będzie.
Oczywiście można z nimi walczyć, zresztą podczas tamtejszej wojny dużo ich zapewne ginie ale ciężko się spodziewać że wszyscy zostaną zgładzeni.

Odpowiedz cytując
Ni_Ma
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 21.02.2009, 19:32
"Wystawa „Bodies... the exhibition" jest gotowa na przyjęcie pierwszych zwiedzających. Na trzecim piętrze centrum handlowego Blue City powinni pojawić się jutro około godz. 10.
Ale czy się pojawią, nie wiadomo - wokół wystawy prezentującej spreparowane ludzkie zwłoki narasta szum. W czwartkowe popołudnie na wystawie pojawili się inspektorzy Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego, którzy skontrolowali ekspozycję.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) złożył do prokuratury doniesienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez organizatora ekspozycji. Według PAP podobne doniesieni mają złożyć także posłowie PiS Mariusz Błaszczak i Artur Górski. Zarzuty są trzy. - Niepokoi nas brak świadectw pochodzenia tych eksponatów, którymi są po prostu zwłoki. Do tego dochodzi możliwe naruszenie przepisów higieniczno-sanitarnych, a także ustawy o cmentarzach i grzebaniu zwłok - mówi Jan Orgelbrand, zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego.
Te wątpliwości biorą się z natury prezentowanych eksponatów: kilkanaście zakonserwowanych gumą silikonową zwłok z odsłoniętymi narządami wewnętrznymi i tkankami w różnych pozach (myśliciela, dyskobola).
Do tego gabloty z pojedynczymi narządami lub układami narządów w całości (np. układem trawiennym, nerwowym).
Oprócz tego osobna sala z preparatami ilustrującymi fazy życia płodowego.

Organizator zapewnia, że wszystkie eksponaty pozyskano z jednego z chińskich uniwersytetów medycznych, któremu ludzie przekazali dobrowolnie swoje ciała."

co myślicie o takich "wystawach"?

Mrozi mnie fakt że to zwłoki, nie jakieś tam gipsowe odlewy, plastkowe szkielety czy narządy zwierząt w formalinie - to są ludzkie zwłoki!!
Organizator wystawy powołuje się na to że wystawa ma charakter edukacyjny, uczy i pokazuje jak wygląda ludzkie ciało i wnętrzności.... Osobiście wolę inaczej uczyc się anatomii, nie jestem lekarzem żeby "zagłębiać" się w takie szczegóły....

Przy wyjściu z wystawy na specjalnie stworzonym stoisku można zakupic kauczukowe oczy, gumowe szkieletki i inne "gadżety".... Przy okazji organizator dbający o naszą wiedzę z zakresu budowy człowieka zarobi pare groszy... żenada.

W relacji telewizyjnej widziałam sporą liczbę dowiedzających również z dziećmi - a tego juz totalnie nie rozumiem!!
"..jest radość zwycięstwa i jest radość życia, hymn spod jeszcze sztywnych od rapiera palców, kary za warcholstwo, spory o zdobycze, wszystko jest - dopóki jest o co walczyć.."
Odpowiedz cytując
WzT
Senior Member

Stary 22.02.2009, 10:52
W tych czasach nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć.
Skoro znany projektant mody organizuje pokaz w którym kobiety prezentują się przebrane za Maryję to ta wystawa nie zdaje się być niczym bardzo dziwnym.
Żyjemy w takich czasach że potrzebna jest abstrakcja aby zainteresować czymś ludzi.
Organizatorzy wystaw czy takich pokazów w pogoni za pieniądzem przekraczają wszelkie granice byle osiągnąć zamierzony cel i zawsze znajdą się ludzie którzy będą się tym podniecać i dawać takim kretynom inspiracje do dalszego działania które będzie posuwało się do przodu jeszcze bardziej.
Jak tak dalej będzie szło to za kilkanaście lat spektakl będzie się robiło zabijając publicznie człowieka, po to by zaspokoić coraz bardziej wymagających obserwatorów i zarobienia dużej kasy.
Ostatnio edytowane przez WzT : 22.02.2009 o godz. 11:05.

Odpowiedz cytując
MayoneS
Senior Member

Stary 01.03.2009, 21:04
A ja nie widze tutaj nic strasznego, ogladajac na zywo ludzkie wnetrznosci mozna sie naprawde uodpornic na takie widoki co moze sie przydac w sytuacji, w ktorej mozecie miec z nimi stycznosc np wypadek itp. A publiczne egzekucje wynaleziono bardzo dawno temu, jak maja kogos zabic kto zasluguje na smierc (niekoniecznie juz publicznie), a przy okazji ktos kto bedzie chcial to ogladnac bedzie mial taka mozliwosc, to tez nie widze w w tym nic az takiego strasznego, moze jest to troche odchylone od normy ale nie mozna o tym odrazu mowic ze be i chore, bo wystarczy tylko dobrze przeszukac internet zeby znalesc filmiki z roznego rodzaju egzekucjami. Byla nawet strona poswiecona takim filmom ale zamkneli...
Odpowiedz cytując
WzT
Senior Member

Stary 19.03.2009, 09:20
Kiedyś gdzieś na forum poruszana była ta sprawa ale ze względu że temat wraca jak bumerang możemy i my dalej porozmawiać o zagładzie która rzekomo czeka nas w 2012 roku.
Dziś na Onet.pl przeczytałem sensacyjny artykuł o końcu świata który ma niebawem nastąpić.
http://wiadomosci.onet.pl/1548378,26...,kioskart.html

Mnie osobiście śmieszą tego typu proroctwa, pachnie mi to sensacyjnymi chwytami marketingowymi na które zapewne złapią się naiwni ludzie wykupujący miejsca w odpowiedniku Arki Noego, chociaż nie koniecznie bo być może pan Geryl tak bardzo wieży w zagładę że faktycznie chce ocalić kawałek ludzkości i być heroicznym przywódcą.
Co nie zmienia faktu że ja jako człowiek wierzący nigdy nie uwierzę w tego typu bzdury. Bo skoro nikt nie zna dnia ani godziny to myślę że tak jest. I końca świata spodziewam się tak samo za godzinę jutro czy 21 grudnia 2012 roku.

Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 19.03.2009, 14:44
A ja nie widze tutaj nic strasznego, ogladajac na zywo ludzkie wnetrznosci mozna sie naprawde uodpornic
mam kumpla który pracował kilka lat jako technik sekcyjny (mył nieboszczyki) i po pewnym czasie jak zaczał te te robote to już taki do końca normalny nie był.Miał z tego całkiem niezłe pieniądze ale predko zaczał sie uodparniac ale alkoholem na te przykre widoki.Dziś już prawie nie trzeźwieje.Oczywiście wszytsko zalezy od człowieka, silny psychicznie sobie pewnie poradzi..
Ostatnio edytowane przez AYALA : 19.03.2009 o godz. 14:46.
Odpowiedz cytując
tomekk81
Member

Od: 08.2003

Stary 19.03.2009, 14:50
WzT napisał(a):Wyświetl post
Dziś na Onet.pl przeczytałem sensacyjny artykuł o końcu świata który ma niebawem nastąpić.
Z zasady nie czytam takich bajek. Nawet sie nad nimi nie zastanawiam, bo co niby ma z tego wyniknąć
Ale są ludzie, którzy ciekawie spędzą 15 minut rozmawiając o tym co by zrobili, gdyby to, tamto, albo siamto.
A poza tym ile miało juz być tych końców świata?
Pożyjemy, zobaczymy
*TYLKO WISŁA*
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów