|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Ja się mega cieszę, że mamy tego trenera, bo to jest powiedzenie "sprawdzam" w wielu kwestiach. Wyjasni się czy trener lepszy na papierze niż polski szrot albo no namey na ławce (no bo niestety tak można powiedzieć o Stolarczyku czy Skowronku, w świecie trenerki to nikt, oni nawet jak na polskie realia to po prostu tacy ludzie z pierwszej łapanki...), do tego się każe czy z tych piłkarzy można coś wykrzesać, no i w końcu wchodzimy na wyższy level zarządzania klubem, bo ratowanie sytuacji Skowronkiem lub Brozkiem prawie 40 letnim (z cąłym szacunkiem do Pawła oczywiście) to nie jest rozwój a reanimacja trupa. Także poznamy odpowiedzi na wiele pytań. Teoretycznie idzie w dobrą strone i teraz zobaczymy czy teoria się pokryje z praktyką.
Chociaż ja tak jak pisałem wczesniej, jestem sceptycznie nastawiony jeśli chodzi o takie długofalowe korzyści, nie wierze, że to wypali na kilka sezonów. Moim zdaniem głownym problemem nie jest trener a cala filozofia budowania klubu, całe podstawy i na koniec jedynie trener i mentalnosć. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2018
Offline |
|
|
No więc właśnie tutaj widać jakieś pierwiosnki (a może nawet Skowronki...) pomysłu na klub. Do tej pory zatrudniano na stanowisku trenera kogokolwiek, kto przyjąłby naszą ofertę i dawał jakąkolwiek nadzieję na pomysł czy wizję. Stolarczyk czy Skowronek byli właśnie tacy - coś tam im w głowie świta, przy odrobinie szczęścia wypali, koszty żadne a czasu nie było trener był potrzebny na przedwczoraj.
Hyballa to zupełnie inna pólka, nie zostaje jak zatrudniony w momencie kiedy trzeba radzić sobie katastrofalną sytuacją panującą w klubie (jak Stolar) albo w tabeli (jak Skowronek) po niemal zerowych kosztach. To gość, który za pieniądze akceptowalne dla polskiego średniaka ligowego ma wprowadzić zachodnie standardy i zrobić z niego zespół bijący się o czołówkę ligi. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2012
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez PAWEŁ : 09.12.2020 o godz. 17:21.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Online |
|
Janicki ocierał się o reprezentacje tak samo Sadlok.Pewnie te powołania dostawali aby dać bodziec do cięższej pracy ale nie pomogło.Im wystarczy to co mają.Nawet jak ktoś się ich z klubu pozbędzie to i tak na nazwisku prześlizgają się w jakimś beniaminku w najgorszym razie zejdą o szczebel niżej do pierwszej ligi |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2012
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
To jak się któremuś nie chce to wyp... i tyle. Przyjdą tacy którym się chce, a taki któremu się chce bardzo szybko stanie się bardziej przydatny drużynie niż teoretycznie lepszy leser. A jak któryś zacznie sabotować to rozwiązanie umowy z winy lesera i po sprawie.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Online |
|
|
Na to nas na razie nie stać
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie stać to nas na karmienie pasożytów, którzy nic z siebie nie dają, a jedynie obciążają klubową kasę. Poziom naszej ligi jest tak żenujący, że młody chętny chłopak z byle trzecioligowej drużyny mając dobrego trenera w pół roku może być mocnym punktem.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
Zamiast się niepotrzebnie "pieklić" sprawdź jakie mamy opcje ![]() ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak to jak? Jak lekarz na kontrakcie nie wykonuje poleceń ordynatora, stoi fochy, narzeka to co? Rozwiązuje się umowę z winy lekarza? Czy jak. To samo piłkarz ma jasno określone obowiązki, a przypuszczam że głównym z nich jest podporządkowanie się poleceniom trenera. Więc albo zap... tak jak wymaga trener, albo nie wywiązuje się z warunków umowy i jest podstawa żeby ją rozwiązać. Czy się mylę?
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
W młodszym wieku wykazywali potencjał, ale przyszło zmanierowane i zwykle lenistwo. Jeden jest tak Sobolewski czy Zienczuk i potrafi lata trzymać poziom, a drugi poczuje się starym ligowcem i zaczyna odcinać kupony w wieku 27 lat. Z dala od piłkarzy tej drugiej kategorii. Z całym szacunkiem dla Sadloka, ale stał się w naszej szatni pewnym symbolem. Symbolem przeciętności obecnej Wisły. Tak Kuba grał u prawdopodobnie najlepszego trenera na świecie. Grał w finale LM. Grał na wysokim poziomie nie sezon czy dwa, ale 15. Do tego kariera reprezentacyjna. O ile w zarządzaniu klubem można mu powiedzieć że się uczy, tak jeśli chodzi świat szatni - tutaj każdy piłkarz z naszej sztatni musi traktować go jako wzór i wyrocznie. Jeśli byłbym piłkarzem i chciałbym osiągnąć sukces, to na pewno nie mieszkalnym zapytać Kuby jak to zrobił i ile w tym było talentu, a ile ciężkiej pracy. I na koniec. Mówisz że każdy zdrowy piłkarz na wagę złota? I to dlatego w 11 kolejkach Skowronek skorzystał z usług 28 piłkarzy? Może jednak nie mamy tak wąskiej szatni jak się wydaje? Jasne, był covid, ale większość w drużynie już go przeszła. Tych 15 piłkarzy którzy będą chcieli coś osiągnąć się znajdzie. Reszta do wymiany prędzej czy później. Każdy kolejny piłkarz jako do nas trafi będzie wiedział na co się pisze, więc też jestem o to spokojny.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 09.12.2020 o godz. 21:59.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Ja tylko przypomnę to co kiedyś pisałem. Piłkarzom było nie po drodze z Petrescu. Mówiło się, że chodzili do Cupiała żeby go zwolnić. W kadrze Wisły byli wtedy m. in. Jakub Błaszczykowski, Arkadiusz Głowacki, Radosław Sobolewski, Paweł Brożek, Marcin Baszczyński. Oczywiście akurat im on mógł nie przeszkadzać, ale raczej wątpię, że ktoś z nich nie należał do składu który jeździł rozmawiać z Cupiałem (Paweł i Kuba byli jeszcze wtedy młodzi to ich mogło nie być).
To tak do przemyślenia. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Karherop, drugi dobry post z rzędu. Podpisuję się.
Transfery będą, ponoć mamy 5 grajków mieć w okienku. Bodaj 5 też się kończą kontrakty. Będzie wietrzenie szatni, bez dwóch zdań. I dobrze. Przykład Sadloka bardzo dobry. Kiedyś to był bardzo solidny zawodnik, obecnie co on przepraszam prezentuje? Jest lepszy piłkarsko od takiego Abramowicza, którego chwilę temu wyciągnęliśmy z I ligi? Jaką to niby wielką kwotę musielibyśmy wydać, żeby zdobyć zawodnika o porównywalnych umiejętnościach? No bez jaj. Nasz skauting wyciągał ostatnio graczy pokroju Alona, Żukowa, Yeboaha czy Frydrycha. Nie każdy był udany, ale nie mówcie, że nie da się podnieść poziomu drużyny. Jakość ściąganych graczy była ostatnio naprawdę niezła, Burdenskich nie zapraszaliśmy. To właśnie trenera brakowało, zjazd formy większości zawodników był tego mocnym dowodem. Będzie jeden okres przygotowawczy, daj boże drugi to się okaże szybko kto się nadaje do ciężkiej pracy, a kto odpada. Wydaje mi się, że wchodzimy po raz trzeci w ostatnich latach zakręt, ale tym razem walczymy o pozytywy a nie o przetrwanie. Czasy Marzenki, Stolara i Vanny Lee a potem moment szorowania po ligowym dnie to były momenty, kiedy w grze było to, czy przeżyjemy jako klub. Teraz znowu mamy kluczowy moment, choć może nie grożą nam jakieś wielkie negatywne konsekwencje. Stajemy przed pytaniem, czy jesteśmy w stanie być czymś wyjątkowym w tej buraczanej lidze i jak na Białą Gwiazdę przystało świecić własnym, mocnym światłem i być kierunkowskazem dla innych. Czy też na dłuższy czas zakotwiczymy jako jedna z wielu pszennoburaczanych drużyn w źle zarządzanej, prowincjonalnej lidze.
Ostatnio edytowane przez Tantal : 09.12.2020 o godz. 23:09.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Peter Hyballa: "Gdy przychodzisz do klubu w trakcie sezonu, nie możesz od razu wiele zmienić. Widzę jednak, że chłopcy chcą ciężko pracować. Są odpowiednio zmotywowani, mają zapał, by uczyć się nowego stylu gry."
https://sport.tvp.pl/51265993/peter-...a-do-pressingu ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Cytat:
https://newonce.sport/artykul/peter-...do-mnie-wywiad |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mnie się podoba ta cześć wywiadu:
"Bieganie to fundament pana futbolu? - Taką piłkę lubię. Wisła ściągnęła mnie po to, by grać taką piłkę. Nie mogę teraz powiedzieć, że zaczynamy grać cattenaccio. To nie jest mój futbol. Jasne, przeciwko Cracovii przez dwadzieścia minut graliśmy cofnięci, ale byliśmy na boisku w dziesięciu, a i tak staraliśmy się podchodzić, jak najwyżej." oraz "- W ofensywie Wisły było za dużo nudnego podawania, bez zdobywania przestrzeni. To objaw braku odwagi. Jeśli piłkarz boi się wykonać ryzykowną akcję, gra w poprzek. Potem drużyna ma 60% posiadania, ale nie ma w tym żadnej głębi. Zawodnicy mają u mnie wolność podejmowania trudnych decyzji. Ale jest też druga strona medalu. Jeśli stracą piłkę, nikt nie stoi, nie obraża się, nie czeka, aż inni wykonają robotę. Wszyscy muszą pracować w odbiorze - mówi nowy trener Wisły Kraków." Czyli żadne klepu klep w poprzek boiska w wolnym tempie jak za poprzednich 2 trenerów tylko gra na pełnym gazie. No już nie mogę się doczekać na koniec stycznia ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Większość polskich trenerów wyznaję zasadę "przede wszystkim na zero z tyłu". Nawet sam Skowronek mówił, że gra w obronie jest prostsza do poprawy i na tym się skupił przychodząc do Wisły. Na krótką metę da to efekt - przeciwnik, widząc 10 chłopa 30 metrów od swojej bramki będzie miał z tym początkowo problem, ale z czasem, zwłaszcza przy słabszej kondycji, pojawią się luki i cały plan posypie się.
W założeniach podejście Hyballi jest słuszne - jeśli tracić piłkę, to po próbie wypracowania przewagi dryblingiem czy zagraniem do przodu, co ma miejsce około 70 metrów od własnej bramki i przynajmniej 4-5 graczach w asekuracji. Za Skowronka sytuacja wyglądała tak - kilka podań między stoperami, podanie do środka, na skrzydło, jesteśmy 30 metrów przed bramką rywala, wycofanie, przeciwnik wychodzi lekko pressingiem, strata w środku boiska i sytuacja 3. na 3., bramka dla przeciwnika. ![]()
Jestem z Krakowa i jestem z tego dumny!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
"Savić: Pracowałem już z Hyballą, jego inspiracją jest Juergen Klopp"
https://www.wp.pl/?s=sportowefakty.w...68&src01=6a4c8 ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Wywiad doskonaly
Teraz kwestia ile z tej teorii uda się wdrożyć praktycznie na boisku Nareszcie mamy trenera z pojęciem o nowoczesnej pilce i doświadczeniem w trenerce Swoje wady ma, inaczej by w ekstraklasie czy na Słowacji nie wylądował ale wreszcie są podstawy sądzić ze zmierzamy w jakimś konkretnym kierunku ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
@Tantal
Skąd info że będziemy celować w 5 transferów? Raczej nie w zimie. Mamy prawie 30 graczy na kontraktach w drużynie seniorskiej. Trochę zaczyna być ciasno. W lecie kontakty kończą się ok 12 zawodniko. Dopiero wtedy będą ostre przetasowania. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Wydaje mi się, że trener poprosi o napastnika mimo wszystko, jak zobaczy z czym ma do czynienia.
![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2014
Offline |
|
|
No i elegancko.
Otwarcia filmiku: 2h - 3600 wyświetleń ![]() Trzymam kciuki Trenerze! |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
No wreszcie
- strasznie jestem ciekaw co o zajeciach mowia nasze gwiazdki |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Z wywiadu z Hyballą podoba mi się ten fragment:
"Prawdziwą Wisłę Hyballi zobaczycie po styczniu. Wtedy będziemy biegać jak szaleni. W tych dwóch meczach muszę jeszcze trochę uważać. W poniedziałek i wtorek trenowaliśmy po dwa razy dziennie. Jest w kadrze jeden-dwóch graczy, którzy mają pewne problemy zdrowotne. Jeśli ktoś chce biec maraton, nie może zaczynać przygotowań od przebiegnięcia 25 kilometrów. Muszę trochę balansować na granicy. Możliwe, że ktoś dozna przez to kontuzji, ale trzeba podjąć to ryzyko, by zespół jak najszybciej zaczął wyglądać lepiej." No, no, no. Treningi dwa razy dziennie... Oby nasz trener przetrwał ten okres... bo wiadomo jak konczą trenerzy i ich cięzkie treningi w Eklapie.. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
CHyba jednak mi się pokiełbasiło - sorry za zamieszanie. Jakaś stara wiadomość sprzed roku czy dwóch. Tak czy inaczej - jeśli w lecie kończą się kontrakty aż 12 piłkarzom to wietrzenie będzie takie samo, tylko przesunięte o pół roku i skumulowane w jednym okienku.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
|
https://twitter.com/zkuba34/status/1...524752384?s=20
czaro się ujawnił w końcu! czar \https://twitter.com/zkuba34/status/1...524752384?s=20 ![]()
Ddf
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|