The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.09.2017, 12:21
Z jednej strony należy zwrócić uwagę, że Ramirez zdecydowanie do spółki z Junco i zarządem klubu przebudowują kadrę zespołu - wszak Brożek, Boguski czy Głowacki wieczni nie będą i trzeba szukać ich zastępców, stąd ściągnięcie 13 nowych graczy, w przypadku starszych na opcje 1+1, w odniesieniu do młodych 2+2, co ułatwia ewentualne rozstania z tymi graczami, którzy nie będą spełniać oczekiwań.
Do tego dochodzi odejście 2 graczy środka pola - Mączyńskiego i Brleka w przypadku pierwszego z powodów "ambicjonalnych" w przypadku drugiego - ekonomicznych. Każdy z nich był istotnym elementem zespołu Ramireza.
Ramirez w przedsezonowych sparingach forsował stawienie 3-5-2, jednak nic pozytywnego z tego nie wynikło. Jednak nie znaczy to że Ramirez odżegnuje się od tego pomysłu, bo w sytuacji, gdy gramy na bocznej obronie z Cywką i Sadlokiem, którzy ochoczo uczestniczą w akcjach zaczepnych (Sadlok ma 3 asysty), to w ataku ustawienie może przejść na 3 obrońców, gdzie stoperów uzupełniał grający na def. pomocniku Velez.
Należy zwrócić uwagę, że dopóki Velez grał w poszczególnych spotkaniach, defensywa jako całość wyglądała przyzwoicie - porażka z Górnikiem to zasługa indywidulanych błędów Ivana Gonzaleza....
Wg mnie Velez jest obok Carlitosa najlepszym nabytkiem na tę chwilę z letnich transferów.
Arsenić - dramatycznie słaby w meczu z Lubinem, ale nie wiem czy nie jest to też pokłosie słabej gry w tym sezonie Ivana Gonzaleza. W meczu z Lechią grał zdecydowanie lepiej, z Arką ustawiony na def. pomocniku raczej słabo. Widać brak gry przez pół roku, a także brak zdecydowania w siłowej walce - tak samo na początku wyglądali Bunoza czy Brlek. Mimo wszystko postawiłbym na środek defensywy Głowacki - Arsenić, bo przy Głowie może chłopak szybciej pojąc "tajniki" gry ekstraklasy - będzie z niego pociecha....
Słabo reprezentuje się Ze Manuel - jak zobaczyłem w 9 minucie meczu z Arką piłkę na wolne pole z lewej strony, akcja 3:3 i Ze Manuela, który niestety ani szybkości ani przyspieszenia nie zaprezentował, to mam wrażenie, że na skrzydło jest za wolny, a na rozegranie w miejsce Brleka za słaby fizycznie - Petar ogarniał się pond pół roku, ale on miał kontrakt na 3,5 roku,Ze Manuel jest na wypożyczeniu i niestety czasu na ogarnięcie sie ma zdecydowanie mniej.
Najważniejsze, że Kiko chyba zrozumiał, że Carlitos to nie jest klasyczna 9 i potrzebuje drugiego napastnika. Niestety kontuzja wyeliminowała Ondraszka, Brożkowi wg mnie brakuje ogrania i strzelenia pierwszej bramki - kilka okazji miał, których niestety nie wykorzystał, ale wg mnie Brożek to ciągle zawodnik, który przykuwa uwagę obrońców przeciwnika, dzięki czemu wytwarza się przestrzeń dla Carlitosa... Dlatego ściągnęliśmy 2 młodych napastników.
Jesus wg mnie też bardziej na skrzydło powinien być brany pod uwagę, a nie jako partner w ataku dla Carlitosa. Basha rozpoczął całkiem obiecująco w meczu z Lubinem (mimo współodpowiedzialności za stratę 2 bramki) widać, że umie się zastawić, obrócić z rywalem na plecach, podać do przodu - ciekawa alternatywa na pozycję nr 8.
Wg mnie optymalne ustawienie Wisły na najbliższe mecze:
Cuesta/Buchalik - Cywka, Głowacki, Arsenić, Sadlok - Małecki, Velez, Basha, Jesus - Carlitos, Brożek/Ondraszek;
Niestety kartki i kontuzje wciąż wymuszają kolejne zmiany, co wpływa na grę zespołu negatywnie....
Na szczęście przybyło kilku nowych zawodników i Kiko będzie miał pole manewru, jednak sądzę, że prawdziwe oblicze nowego zespołu to październik/listopad - czyli do przerwy na reprezentację czeka nas ciężka gra zespołu...
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 11.09.2017, 12:28
PSYCHOLTSW napisał(a):Wyświetl post
czyli zakład jest o grę w pucharach? czy o co konkretnie jak można.
Dokladnie. Wisla bedzie czwarta lub wyzej ja wplacam 500zl na Akademie. Bedzie nizej, wplaca W.S.
P.S. Dla mnie win-win, Akademii tak czy siak wpadnie 500zl, jak przegram to przynajmniej gdzies do jakiegos Azerbejdzanu za Wisla sie pojedzie
Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 11.09.2017 o godz. 12:31.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 13.09.2017, 11:50
Jaki jest cel sparingu w ktorym robi sie 8 zmian? W ktorym nie strzela sie nawet bramki Rownie dobrze, mogli pograć w jedno podanie na bloniach.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
Snow
Ave Wisła!

Od: 09.2003

Stary 13.09.2017, 11:52
Czy ty pierwszy raz sparing ogladales? W wiekszosci robi sie 8 albo i wiecej zmian.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 13.09.2017, 11:53
Snow napisał(a):Wyświetl post
Czy ty pierwszy raz sparing ogladales? W wiekszosci robi sie 8 albo i wiecej zmian.
Ja sie pytam jaki jest cel tego sparingu ?

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
Snow
Ave Wisła!

Stary 13.09.2017, 11:55
Podejrzewam, ze jest kilka albo i kilkanascie celow. Z bardziej oczywistych - ogranie zawodnikow, ktorzy ostatnio malo grali czy sprawdzenie roznych wariantow ustawienia.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 13.09.2017, 11:56
Podejrzewam, ze jest kilka albo i kilkanascie celow. Z bardziej oczywistych - ogranie zawodnikow, ktorzy ostatnio malo grali czy sprawdzenie roznych wariantow ustawienia.
powaznie?

Za tydzien z kim sparing?

Cytat:
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
Snow
Ave Wisła!

Stary 13.09.2017, 11:59
a co dla Ciebie rozumiem, ze sparingi rozgrywa sie po to, zeby wygrywac?

Za tydzien to bedzie Puchar Polski z Korona.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 13.09.2017, 12:02
a co dla Ciebie rozumiem, ze sparingi rozgrywa sie po to, zeby wygrywac?

Za tydzien to bedzie Puchar Polski z Korona.
No to mowie, ze bedzie szansa znowu popróbować

Cytat:
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 13.09.2017, 12:16
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Ja sie pytam jaki jest cel tego sparingu ?
zapoznanie sie graczy zagranicznych z liga polską, zeby potem nie bylo placzu ze sa zaskoczeni silowa gra.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 13.09.2017, 12:42
szprotson napisał(a):Wyświetl post
zapoznanie sie graczy zagranicznych z liga polską, zeby potem nie bylo placzu ze sa zaskoczeni silowa gra.
Nasze hiszpańskie stranierosy zapoznały się z słowackimi stranierosami z Niecieczy.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 13.09.2017, 13:51
powaznie?

Za tydzien z kim sparing?
Nie wiem, co w tym śmiesznego.

Nie wiem, czy tak będzie, ale byłoby dobrze, żebyśmy raz na kilka tygodni takie poważniejsze sparingi grali (i to przy założeniu, że wciąż będziemy w grze o pp). Przynajmniej dopóki Kiko nie wyklaruje się w głowie, kogo zakontraktowaliśmy jako głębokie rezerwy, a kogo jako kandydatów do pierwszego składu (a wszystko wskazuje na to, że jeszcze się nie wyklarowało - i to zanim doszło 4 kolejnych zawodników).

Edit:
Jaki jest cel sparingu w ktorym robi sie 8 zmian? W ktorym nie strzela sie nawet bramki Rownie dobrze, mogli pograć w jedno podanie na bloniach.
Aaa doczytałem

Tu się nawet zgadzam, że trudno mówić o sprawdzianie dla zawodnika, który ma tylko 45 min.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.09.2017, 14:35
A to lepiej było jak mużina sobie postrzelała gole ze Skawiną?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 13.09.2017, 14:49
Serio ktoś ma wątpliwości po co rozgrywać takie sparingi?

To stwierdzenie jest tak głupie, że aż szkoda komentować.

Fajnie, że Kiko dał zadebiutować Piotrowi Świątko. Podobno zaprezentował się więcej niż przyzwoicie.
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 14.09.2017, 10:33
Cały czas zastanawiam się skąd bierzecie tyle optymizmu dla działań Kiko.
Po krótce przeanalizuje jego dokonania.
Najpierw 7 ostatnich kolejek poprzedniego sezonu (g.mistrzowska)

Cytat:
31.Legia Warszawa-Wisła Kraków -1:1 (0:0)
32.Wisła Kraków-Lechia Gdańsk -0:1 (0:0)
33.Jagiellonia Białystok-Wisła Kraków -2:0 (1:0)
34.Korona Kielce-Wisła Kraków 3:2 (1:2)
35.Wisła Kraków-Pogoń Szczecin-4:0 (4:0)
36.Lech Poznań-Wisła Kraków-2:1 (2:1)
37.Wisła Kraków-Bruk-Bet Termalica N. -1:2 (1:0)
1 wygrana
1 remis
5 porażek
Cofnę się zatem jeszcze o 6 kolejek:

Cytat:
25.Legia Warszawa-Wisła Kraków-1:0 (1:0)
26.Wisła Kraków-Wisła Płock-3:2 (1:1)
27.Wisła Kraków-Lech Poznań -0:0
28.Bruk-Bet Termalica-N.Wisła Kraków-2:3 (1:1)
29.Wisła Kraków-Zagłębie Lubin -1:0 (0:0)
30.Górnik Łęczna-Wisła Kraków -3:1 (1:0)
3 wygrane
1 remis
2 porażki

Nowy sezon:
Cytat:

1.Pogoń Szczecin-Wisła Kraków -1:2 (1:2)
2.Wisła Kraków Bruk-Bet Termalica N.-1:0 (0:0)
3.Górnik Zabrze-Wisła Kraków -3:2 (1:0)
4.Wisła Płock-Wisła Kraków -0:1 (0:0)
5.Wisła Kraków -Cracovia Kraków -2:1 (1:0)
6.Zagłębie Lubin-Wisła Kraków -3:0 (1:0)
7.Wisła Kraków- Lechia Gdańsk -1:1 (1:0)
8.Arka Gdynia-Wisła Kraków-3:1 (2:1)

4 wygrane
3 porażki
1 remis

Zatem bilans ostatnich 21 meczy:
8 wygranych
10 porażek
3 remisy

Co jest warte zauważenia spośród 8 wygranych aż 7 było różnicą tylko JEDNEJ bramki. A to oznacza że w żadnym z tych meczów nie dominowaliśmy. Wpadła by jedna bramka i tych wygranych by nie było. Dodatkowo jak pamiętam większość była dosyć fartownych wygranych.

Tylko raz w spotkaniu z Pogonią potrafiliśmy wygrać 4:0 i to wtedy kiedy Pogoń grała młodzieżą!!

Spośród przegranych meczów 5 zakończyło się porażką 1 bramką natomiast 5 więcej niż jednym golem.

Jak na wyniki naniosę sobie jeszcze styl gry drużyny, wszystkie jego opory co do jakichkolwiek uwag z zewnątrz to ciężko mi budować optymizm na tym trenerze. Obym znowu się mylił
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 14.09.2017, 10:42
niepokoi że powyższa opinia wychodzi od osoby z otoczenia klubu

Pero , a powiedz przynajmniej co z Cuestą , bo jadą po mnie w innym temacie, jakie rokowania ?
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Stary 14.09.2017, 11:14
@Arkadiusz.Czerepach
Nie jestem też pracownikiem klubu. Nie jestem z otoczenia klubu.
Troche osób z bliższego i dalszego otoczenia się zna ale to nie znaczy że nie mam prawa wyrażać własnych opinii o trenerze. Nawet ich zresztą nie ukrywam jak rozmawiam z ludźmi z klubu.

Gdybym był z otoczenia to nie pozwalałym sobie na takie opinie.

Co do Cuesty to nie wiem bo nie pytałem. Prawda jest taka że o tydzień za wcześniej został wprowadzony do treningu. Podobnie jak Basha do meczów.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 14.09.2017, 12:46
Mam podobne spostrzeżenia panie Pero Dobry mecz( w sensie, ze zdominowalismy przeciwnika, grajac lepiej), przytrafil nam sie za Kiko raz, moze dwa, meczu z paprykarzami oczywiscie w to nie wliczam). Jakies gdybanie o przemeblowaniach skladu, szukaniu roznych opcji to bujdy na resorach bo ilu tych nowych wychodzi co mecz w podstawowej jedenastce? Tak jak wczesniej wiele osob zauwazylo, bedzie sie trzymal pewnych nazwisk: Cuesta, Sadlok, Gonzalez, Glowacki, Cywka, Malecki, Carlitos. Jedynie to kontuzje/kartki moga mu pokrzyzowac plany ale to tez nie jest dla mnie zaden argument bo poprzednicy nie mieli na zmiany nikogo oprocz malolatow. Tak czy siak mysle, ze na pelne wnioski i oceny warto poczekac do wiosny. W naszej grze mysle, ze nic sie nie zmieni, brak pomyslu, z taktyka na bakier. Jedyne w czym upatruje szanse to nowi zawodnicy, ktorzy podniosa nasze walory w pomocy/ataku. Za Kiko trzeba liczyc tylko na to , ze wiecej strzelimy a nie, ze bedziemy lepiej grac od przeciwnikow.
Odpowiedz cytując
robert777
Senior Member

Od: 11.2013

Stary 14.09.2017, 12:56
Panowie na lepszego zagranicznego trenera nas zapewne nie stać. A z kolei jakiś PMS typu Ojrzyński Rumak czy inny taki mistrz z karuzeli, to juz lepiej zeby ten Kiko został
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 14.09.2017, 13:25
Oczywiscie, ze tak. Juz wielokrotnie o tym pisalem. Kwestia zwolnienia Kiko w naszej sytuacji, pojawi sie tylko przy ewentualnej grze w grupie spadkowej na koniec sezonu.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 16.09.2017, 10:23
Dokładnie, Kiko ma przed sobą jasny cel. Jak go zrealizuje - wszyscy przymkną oczy na fatalny styl w jakim Wisła gra. Jeżeli jednak nie awansujemy do grupy mistrzowskiej to wyleci jak rakieta i nikogo nie będzie interesować ilu Hiszpanów gra obecnie w Wiśle.

Styl Ramireza jest siermiężny, zęby bolą od patrzenia, nawet w naszych lepszych meczach to raziło - a ostatni lepszy mecz (nie licząc zgromienia młodzieży ze Szczecina) był bardzo dawno temu. Jeszcze przed awansem do grupy mistrzowskiej wg mnie.

Kiko dostał na starcie duży kredyt zaufania i albo go spłaci, albo poleci. Tym bardziej, że nie tylko ja widzę to jak brzydko pod jego batutą gra Wisła. Wiadomo - wyniki rzecz najważniejsza, ale jak wyniki go nie obronią to nie widzę żadnych innych przesłanek, żeby go trzymać.
Odpowiedz cytując
Ma_niek
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 16.09.2017, 12:29
A czym się różni kiko od jakiegoś Zielińskiego, ojrzynskiego i innych?. Narazie żadnych różnic nie dostrzegam.
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 16.09.2017, 12:38
Ma_niek napisał(a):Wyświetl post
A czym się różni kiko od jakiegoś Zielińskiego, ojrzynskiego i innych?. Narazie żadnych różnic nie dostrzegam.
Zieliński gra piłką, Kiko nie gra piłką.
Ojrzyński gra agresywnie, Kiko nie gra agresywnie.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 16.09.2017, 12:51
Ma_niek napisał(a):Wyświetl post
Może jest o połowę tańszy. Jeśli tak, a ty nie dostrzegasz efektów, to i tak warto.

To samo dotyczy kadry. Jeśli w tym roku osiągniemy podobny wynik, jak w poprzednim, wydając na pensje piłkarzy o wiele mniej, 5 miejsce będzie wynikiem dobrym, a cokolwiek więcej sukcesem.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 16.09.2017, 13:25
Teraz wydajemy więcej na pensje. Dodatkowe 4 transfery zwiększyły nasz budżet w stosunku do wiosennej kadry. Przyznał to Knura w rozmowie z kimś zarządu.
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Stary 16.09.2017, 13:33
Pero napisał(a):Wyświetl post
Cały czas zastanawiam się skąd bierzecie tyle optymizmu dla działań Kiko.
Po krótce przeanalizuje jego dokonania.
Najpierw 7 ostatnich kolejek poprzedniego sezonu (g.mistrzowska)

1 wygrana
1 remis
5 porażek
Cofnę się zatem jeszcze o 6 kolejek:

3 wygrane
1 remis
2 porażki

Nowy sezon:

4 wygrane
3 porażki
1 remis

Zatem bilans ostatnich 21 meczy:
8 wygranych
10 porażek
3 remisy

Co jest warte zauważenia spośród 8 wygranych aż 7 było różnicą tylko JEDNEJ bramki. A to oznacza że w żadnym z tych meczów nie dominowaliśmy. Wpadła by jedna bramka i tych wygranych by nie było. Dodatkowo jak pamiętam większość była dosyć fartownych wygranych.

Tylko raz w spotkaniu z Pogonią potrafiliśmy wygrać 4:0 i to wtedy kiedy Pogoń grała młodzieżą!!

Spośród przegranych meczów 5 zakończyło się porażką 1 bramką natomiast 5 więcej niż jednym golem.

Jak na wyniki naniosę sobie jeszcze styl gry drużyny, wszystkie jego opory co do jakichkolwiek uwag z zewnątrz to ciężko mi budować optymizm na tym trenerze. Obym znowu się mylił

A czemu pominąłeś mecze z Arką czy Jagą na początku roku? Bo było Ci tak wygodnie?
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 16.09.2017, 13:50
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Teraz wydajemy więcej na pensje. Dodatkowe 4 transfery zwiększyły nasz budżet w stosunku do wiosennej kadry. Przyznał to Knura w rozmowie z kimś zarządu.
To możliwe, bo ostatnie info, jakie widziałem, pochodziło z połowy sierpnia. W każdym razie teraz pozostaje przekonać się kogo właściwie sprowadziliśmy. Na dzisiaj, w sytuacji, gdy część piłkarzy jeszcze nie grała, część nowych nie doszła do optymalnej formy i zgrania, pierwsza 11 Wisły wydaje się być słabsza od tej z poprzedniego sezonu, co oczywiście może ulec zmianie.
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 16.09.2017, 14:50
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Ja myślę, że tych czterech czy pięciu nowych wrzuconych donjednego wora bierze mniej niż Mąka i Semir we dwoje.
Odpowiedz cytując
Ma_niek
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 16.09.2017, 17:32
Z wysokim kontraktem jeszcze ondrasek się ostal. A pożytku prawie żadnego.
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Stary 16.09.2017, 17:59
@laszczu16

założyłem że w tamtych meczach nie było jeszcze widać ręki trenera. Całe formum krzyczy że trzeba czasu. Wziąłem zatem pod lupe mecze kiedy powinno się już odcisnąć jego piętno.

Ale można wziąć nawet tamte mecze do analizy:
wygląda że pominąłem 4 mecze Kiko:

Cytat:
21.Wisła Kraków-Korona Kielce: 2:0 (1:0)
22.Śląsk Wrocław-Wisła Kraków:1:0 (0:0)
23.Wisła Kraków-Jagiellonia Białystok: 3:1 (2:0)
24.Piast Gliwice-Wisła Kraków: 1:2 (0:0)

3 wygrane
1 porażka

Z tego 2 wygrane JEDNĄ bramką. Jakoś radykalnie nie zmienia to mojej analizy
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów