The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
djjamajczyk
Senior Member

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.12.2008, 19:10
To wszystko pięknie wygląda ale na pewno sadzicie że chłopcy rusza się z Hajduka... bo mi sie wydaje że nie . Wisła nie jest silniejsza (jak już to co słabsza) niż "Perła Adriatyku" , budżety są porównywalnie ( ze wskazaniem na Split -> pieniedze ze sprzedazy graczy nie ida na bananany) a po 3 duża część graczy Hajduka (chorwackich) jest wyjątkowo mocno związana z tym klubem. to są bardzo ale to bardzo szeroko pojęte dywagacje
a do do bramkarza może to good idea ..zobaczymy
Odpowiedz cytując
L0czek
Member

Od: 12.2008

Stary 11.12.2008, 19:12
Za to bramkostrzelny Zahora gra w NK Interblock Ljubljana, więc nie będzie go chyba ciężko wyciągnąć.
Z chłopakami z Hajduka rzecz do dogadania, bo w końcu Radovic np jest z Partizana i przechodząc do Legii sportowo zrobił krok w tył a jednak opuścił Serbię.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 11.12.2008, 21:40
L0czek napisał(a):Wyświetl post
No jak nie patrzyłeś na statystyki to już Twój problem, tak samo byś powiedział o Stiliciu kilka miesięcy temu, a widać jak wyszło.
Nie kolego, nic bym nie powiedział, ponieważ go nie widziałem. Poza tym - Chorwacja a Bośnia to mała różnica. No i wreszcie - naprawdę wystarczyłoby lepiej inwestować w naszych chłopaków zamiast ściągać niepełnoletnich stranieri.
Zdumiewa mnie natomiast Twoja wszechwiedza - nie widziałeś tych gości na oczy a już wiesz że są kolejnymi stilicami. No chyba, że jesteś koneserem ligi chorwackiem, wówczas zwracam honor = )

Cytat:
1.Zahora 18 meczy 12 goli - mało ?
2.Gabric 10 meczy w U-21, w tym sezonie 15 meczy i 3 gole - w Hajduku Split czołowym klubie chorwackim
3.Ticinovic 17-latek, który rozegrał w tym sezonie 10 meczy, ponad to reprezentuje U-19 - mało jak na ten wiek ?
Statystyki nie grają. Nie widziałeś tych gości, nie wiesz, co potrafią, jaki styl gry preferują, czy pasowaliby do naszej ligi, nie mówiąc już o samej Wiśle i wizji gry, jaką ma Skorża.

Cytat:
krytykować najłatwiej
- fantazjować łatwiej

Cytat:
4.Steinbors - no dziwne, żeby bramkarz z Łotwy został zapraszany na testy do Bayernu lub Werderu, nie wspominając o wypożyczeniu do Manchesteru United.

Istnieje coś takiego jak testy-w ramach upewnienia się o klasie zawodnika; proste.
Ten gość się NIE SPRAWDZIŁ w potęgach typu Augsburg i Blackpool. I to już powinno wystarczyć za cały komentarz.
Tymczasem Twój wynalazek wyjechał pozwiedzać te metropolie dzięki super skautingowi Blackpool, który przerasta nawet siatkę tropicieli pobliskiego MU dajże spokój chłopie.

Jeszcze jakiś argumet? Proszę bardzo - mamy 2 młodych bramkarzy, jeden to etatowy reprezentat swojego kraju, drugi ponoć talenciak. Dołóżmy jeszcze 3 nowych a w 1 składzie grajmy niepewnym Pawełkiem.

PS. W sumie - jaki temat, taka dyskusja. Gdyby babcia miała wąsy... mój ostatni (poważny) post w temacie
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
L0czek
Member

Od: 12.2008

Stary 11.12.2008, 22:33
Cytat:
Nie kolego, nic bym nie powiedział, ponieważ go nie widziałem. Poza tym - Chorwacja a Bośnia to mała różnica. No i wreszcie - naprawdę wystarczyłoby lepiej inwestować w naszych chłopaków zamiast ściągać niepełnoletnich stranieri.
Zdumiewa mnie natomiast Twoja wszechwiedza - nie widziałeś tych gości na oczy a już wiesz że są kolejnymi stilicami. No chyba, że jesteś koneserem ligi chorwackiem, wówczas zwracam honor = )
No i właśnie dlatego po to są testy, żeby potencjalnego gracza zobaczyć na żywo i w akcji. Mała różnica ze wskazaniem in plus na Chorwację bo to bardziej rozwinięty kraj. Nie twierdzę, że nie ma w Polsce utalentowanych chłopaków, ale jakoś nie widzę nikogo za dobrą cenę kto mógłby wzmocnić Wisłę. W naszym kraju się cenią, masz dobrą połówkę sezonu, już klub życzy sobie kolosalne kwoty.
Nie widziałem na oczy, ale i nie podważam myśli szkoleniowej trenerów kadry, którzy na pewno za ładne oczy nie powołują piłkarzy. Nie powiedziałem w całe że to kolejne Stilicie, ale na pewno bliżej im niż dalej, skoro na statystykach bo w akcji ich nie widziałem, wyglądają więcej niż solidnie. Nie jestem koneserem ani znawcą ligi chorwackiej, ale w miarę jestem obeznany co do rynku.

Cytat:
Statystyki nie grają. Nie widziałeś tych gości, nie wiesz, co potrafią, jaki styl gry preferują, czy pasowaliby do naszej ligi, nie mówiąc już o samej Wiśle i wizji gry, jaką ma Skorża.
Nie widziałem, nie znam się na tyle, nie jestem profesjonalistą, a ten temat nazywa się "Gdyby był Bednarzem" i piszę to co ja uważam, jak ja widzę potencjalne wzmocnienia. Nie śmiem nawet przedstawiać piłkarzy wobec wizji jaką ma Skorża, to jest mój tylko skromny plan transferowy i tyle- nie napinam się.

Cytat:
- fantazjować łatwiej
Od tego jest ten temat, nie będę pisał, że chłopaków, których przedstawiłem widziałem na oczy i mogę za nich ręczyć.

Cytat:
Ten gość się NIE SPRAWDZIŁ w potęgach typu Augsburg i Blackpool. I to już powinno wystarczyć za cały komentarz.
Tymczasem Twój wynalazek wyjechał pozwiedzać te metropolie dzięki super skautingowi Blackpool, który przerasta nawet siatkę tropicieli pobliskiego MU dajże spokój chłopie.

Jeszcze jakiś argumet? Proszę bardzo - mamy 2 młodych bramkarzy, jeden to etatowy reprezentat swojego kraju, drugi ponoć talenciak. Dołóżmy jeszcze 3 nowych a w 1 składzie grajmy niepewnym Pawełkiem.
Nie sprawdził się ok. Ale nie będzie klub nazbyt stratny jak przyjrzy się mu bardziej. Podam skrajny przykład tj. na talencie Kuszczaka nie poznano się w Herthcie ale to już inna bajka.
No i ok, czy ja napisałem, że brać go trzeba pilnie bo to perełka ?
Nie to nie, bramkarz jest młody, ma szanse się rozwinąć- dlatego zgłosiłem jego "kandydaturę".
To proszę bardzo wprowadzajmy młodych i utalentowanych, byle z efektem.
Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 11.12.2008, 22:54
L0czek napisał(a):Wyświetl post
Za to bramkostrzelny Zahora gra w NK Interblock Ljubljana, więc nie będzie go chyba ciężko wyciągnąć.
Gra tam na wypożyczeniu z Dynama Zagrzeb.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
djjamajczyk
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 11.12.2008, 23:56
K4millo napisał(a):Wyświetl post
Gra tam na wypożyczeniu z Dynama Zagrzeb.
Ha ! wcześniej pisałem o Hajduku , jeśli jest na wypożyczeniu z Dynama Zagrzeb pomnózmy to razy 5 -> klub silniejszy , bogatszy i przykro mi to mówić bardziej prestiżowy niż Wisła czy inny zespół z naszej ligi .nie żebym był znaFcą ligi ale Hajduk z Dynamo Zagrzeb to naprawdę mocne i dobrze sytuowane kluby wiec nie ma mowy o "wyciągnięciu" ich , juz predzej uwierze że sprowadzimy Gargułę i tego całego Romenu ..razem w przerwie zimowej a na deser Silnaape 1906% fantazjowania. bez odbioru.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 12.12.2008, 13:04
już o tym pisałem żeby Bednarz zainteresował sie rozgrywajacym Wisły Płock Adrianem Mierzejewskim, teraz trzeba sie spieszyc bo już Czarne Koszule go chcą ściagnąc.Uważam ze warto zainwestowac w tego ofensywnego playmekera który zaliczył już wiele asyst, skoro niepewne jest przyjście Garguły to trzeba szukac tańszych rozwiązań.W 1 lidze graja uważm zawodnicy nie gorsi niż w ekstraklasie .http://ekstraklasa.wp.pl/kat,1740,ti...wiadomosc.html
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 14.12.2008, 20:11
Janczyk po tym co pokazal dzisiaj bylby dla nas idelanym nastepca Pawle Brozka.
Umiejetnosci ma - chybatrafil poprostu do zbyt duzego klubu.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 14.12.2008, 20:17
A pamiętasz eLkę pokazaną przez Janczyka w Kanadzie? Nie pamiętasz gdzie on grał poprzedni i jak często pokazywał przywiązanie do swojego poprzedniego klubu?
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 14.12.2008, 20:20
Janczyk? Musielibyśmy mu zaproponować naprawdę grubą kasę. Pamiętacie że przechodził z Legii? Za co najmniej 2 miliony euro? Że gra u Ruskich, dla których akurat pieniądze nie są zbyt ważne?
Nie widzę tego chłopaka w Krakowie, szczególnie za 1 milion euro, a pewnie co najmniej tyle by sobie zażyczyli w CSKA.
.
Odpowiedz cytując
Raporter
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 14.12.2008, 20:31
Dla mnie najlepiej byłoby podpisać Romeu , Gargułę i kupić drogiego, mlodego napastnika z zagranicy i Silanpeę.
Niech odejdą Cantoro Dawidowski Niedzielan Zieńczuk.

Wtedy mamy składzik:
Silanpaa Baszczu Głowacki Marcelo Pi.Brożek Łobodziński Romeu Sobol Garguła Bogusk(Diaz) Brożek

Moim zdaniem optimum i nie za drogo. Do tego w czerwcu pożegnać Baszczyńskiego i kupić lepszego.
Nawet jakby Garguła miał przyjść w czerwcu, moim zdaniem warto by tak zrobić.
Odpowiedz cytując
duce!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 14.12.2008, 21:14
Może to dziwnie zabrzmi, ale Gargułę trzeba zakontraktować nawet tylko po to, żeby nie zrobił tego ktoś inny (Lech, Legia). Nigdy nie byłem zwolennikiem Iwańskiego w Wiśle ani nie podobał mi się jego styl gry, ale trzeba przyznać że kupując go Legia zrobiła naprawde niezły interes.
Powód: bo tak...
Ostatnio edytowane przez duce! : 14.12.2008 o godz. 21:15.

"Unia Tarnów - Te słowa brzmią dumnie..."
Odpowiedz cytując
matti123
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 14.12.2008, 22:15
Garguła albo przejdzie do Wisły, zostanie w Gks, albo wyjedzie za granicę. Janczyk, może jeszcze weźmy Vuko..?
Odpowiedz cytując
leyzer87
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 14.12.2008, 22:36
Nawet, gdybym wierzył, że Janczyk do nas może przejść, to bym go nie chciał widzieć w koszulce Wisły. Z Sandecji poszedł do Legii. Dla takich NIE MA tu miejsca.
Wszelkie błędy ortograficzne, gramatyczne, fleksyjne i inne są zamierzonymi działaniami autora tego posta i są objęte prawami autorskimi. Kopiowanie, powtarzanie i dyskutowanie o nich surowo zabronione.
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 14.12.2008, 23:00
Janczyk to materiał na dobrego! napastnika , byłoby to dla Wisełki duże wzmocnienie.
Niestety niema sensu gdybać nad przyjściem tego typu zawodnika bo ruscy za grosze go nie puszczą ,a piłkarz na krótko wypożyczony nie identyfikuje sie z drużyną i nie daje z siebie "wszystkiego"

Po co Nam kolejny Matusiak?
A co do osoby Janczyka to nie on się kupił do Legii , tylko "ktoś" go kupił i sprzedał , a to że z N.Sącza bliżej do Wa-wy niż Krakowa , to już jest pytanie do naszych "prężnych" skautów i działaczy.
Przypominam tylko że zawodowy piłkarz to nie KIBIC(z bardzo małymi wyjątkami). U nas też kiedyś grał np. Szczęsny i zdrowie na boisku zostawił, a argumenty że np. warszawiak to nie chcemy go w Wiśle to prowincjonalna dziecinada (sorry, bez napinki ale taka jest prawda).
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Stary 14.12.2008, 23:34
Zgadzam się z przedmówcą. Co z tego, że grał w Legii? Legia to nie Cracovia, żeby reagować aż takim obrzydzeniem. Tak jak już pisałem, gdyby udało się pozbyć Cantoro, to grzechem byłoby nie zakontraktować Vuko. Janczyk- fajnie by było, ale bądźmy poważni. Nikt w Polsce nie ma takiej kasy, żeby mu dogodzić.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 15.12.2008, 13:50
zgadzam sie z poprzednikami ktoś taki jak Vuko , z takim podaniem prostopadłym na pewno by sie przydał bez dwóch zdań.Pozatym nie trzeba nic za niego płacic to kolejny plus.Za granicą lepszego środkowego pomocnika za free sie nie znajdzie.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.12.2008, 14:07
AYALA napisał(a):Wyświetl post
zgadzam sie z poprzednikami ktoś taki jak Vuko , z takim podaniem prostopadłym na pewno by sie przydał bez dwóch zdań.Pozatym nie trzeba nic za niego płacic to kolejny plus.Za granicą lepszego środkowego pomocnika za free sie nie znajdzie.
Janczyk, Vuković
to może jeszcze Ukasz Surma co
i Giza z Bojarskim
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Stary 15.12.2008, 14:09
Odnośnie Vuko

Cytat:
Decyzja, gdzie zagra Aleksandar Vuković, zapadnie jeszcze dziś. "Właściwie wszystko wskazuje na Iraklis Saloniki. Ale jest jeszcze oferta z Jagiellonii Białystok" - mówi w Gazecie Wyborczej Cezary Kucharski, menedżer piłkarza. "Vuko" ma kilka opcji do rozważenia: FC Vaduz z Liechtensteinu, druga liga niemiecka, cypryjska Omonia Nikozja, a także polskie GKS Bełchatów i Jagiellonia. Działacze białostockiego klubu bardzo chcą Vukovicia i poprosili o zastanowienie do poniedziałku. Dziś jednak powinna zapaść decyzja, że 29-letni piłkarz przejdzie do Iraklisu Saloniki.
legialive
"Chuligani Wisły rzucili serpentyny..."
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki"
"Będziemy zamykać stadiony, żeby ludzie mogli przychodzić na mecze"
"Posunięcia kibiców Wisły przypomniały mi o zamachach na World Trade Center"
cdn..
Odpowiedz cytując
Mrsnh
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 15.12.2008, 14:09
czy wy sobie jaja robicie? Vukovic ? niektorym od braku transferow przygrzalo w glowe.
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Stary 15.12.2008, 14:13
Tzn, że co? Tak Was to boli, że grał w Legii, czy jest wg Was słabym piłkarzem? Bo nie nadążam za Wami.
Odpowiedz cytując
krasny
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 15.12.2008, 14:19
pan Dudi napisał(a):Wyświetl post
Tzn, że co? Tak Was to boli, że grał w Legii, czy jest wg Was słabym piłkarzem? Bo nie nadążam za Wami.
Wypowiem sie za siebie.

Prawie 30-letni zawodnik, ktory nie miesci sie w jedenastce Legii. Taka jest Twoja ambicja? Zeby brac zawodnikow, ktorzy nie sa zbyt dobrzy do klubow, ktore (w opini wiekszosci) sa slabsze od Wisly?

Z calym szacunkiem, ale jesli mamy brac takich zawodnikow, ktorzy nie potraia poradzic sobie z graniem przeciwko miernotom z Białorusi, to moze przestanm,y wymagac cudow od zespolu!

Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Stary 15.12.2008, 14:45
Brawo ten Pan! Idąc Twoim tokiem rozumowania, to po "słynnych" wtopach z Valerengą czy Tibilisi powinniśmy wydupcyć całą drużynę, tak? Poza tym- przecież oni te mecze wygrali, tak? O czym Ty mówisz, że "ci zawodnicy" nie mogli sobie poradzić z miernotami z Białorusi. Przypominam, że np. Amica kilka lat temu z Murawskim w składzie przegrywała z Honvedem Budapeszt. Czy to znaczy, że jest on słabym piłkarzem?

Prawie 30-letni zawodnik (29 lat). Cantoro ma 32 i wyraźnie zaznaczyłem, że w przypadku jego odejścia brać Vuko. Nie mieści się w 11 Legii? O czym Ty do mnie rozmawiasz? Przecież on od nich odchodzi nie ze względów sportowych, tylko raczej "emocjonalnych", że tak je nazwę. Skąd Ty się urwałeś, chłopie?
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 15.12.2008, 14:54
Brawo ten Pan! Idąc Twoim tokiem rozumowania, to po "słynnych" wtopach z Valerengą czy Tibilisi powinniśmy wydupcyć całą drużynę, tak? Poza tym- przecież oni te mecze wygrali, tak? O czym Ty mówisz, że "ci zawodnicy" nie mogli sobie poradzić z miernotami z Białorusi. Przypominam, że np. Amica kilka lat temu z Murawskim w składzie przegrywała z Honvedem Budapeszt. Czy to znaczy, że jest on słabym piłkarzem?

Prawie 30-letni zawodnik (29 lat). Cantoro ma 32 i wyraźnie zaznaczyłem, że w przypadku jego odejścia brać Vuko. Nie mieści się w 11 Legii? O czym Ty do mnie rozmawiasz? Przecież on od nich odchodzi nie ze względów sportowych, tylko raczej "emocjonalnych", że tak je nazwę. Skąd Ty się urwałeś, chłopie?

30 letni słaby kopacz
w dodatku regularnie obśliniający eLkę na piersi

dla mnie nie ma miejsca dla takich kolesi w Wiśle
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 15.12.2008, 22:26
Adrian Mierzejewski z Wisły Płock - kończy mu się kontrakt w zimie więc jest za darmo (kluczowy argument dla nas). Podobno Polonia Warszawa jest nim zainteresowana.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 15.12.2008, 23:05
Brawo ten Pan! Idąc Twoim tokiem rozumowania, to po "słynnych" wtopach z Valerengą czy Tibilisi powinniśmy wydupcyć całą drużynę, tak?
Zdaje się, że właśnie kończymy ten etap.
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Stary 15.12.2008, 23:41
Po drodze mając fazę grupową pucharu UEFA, zwycięstwo nad PAO i przekręcone wydupcenie z LM, tak?
Ostatnio edytowane przez pan Dudi : 16.12.2008 o godz. 00:10.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 16.12.2008, 00:34
Jesli chodzi o Vukovica, to moim zdaniem jest on zdecydowanie lepszy niz Cantoro wiec same jego przyjscie to jakby nie patrzec, to by bylo wyparcie zlego pieniadza, przez lepszy.
Tyle ze wiadomo ze on tu nie trafi, wiec bez cisnien panowie.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
maRgrabkarz
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 16.12.2008, 01:04
nie no Panowie bez przesady, abstrahujac od tego ze to pilkarz Legii, mimo wszystko emocjonalnie z nia zwiazany nie od dzis to przede wszystkim nie reprezentuje on dla mnie wystarczajacego poziomu by stanowic wzmocnienie Wisly. Bez przesady! Zreszta nie przypominam sobie by kiedykolwiek wypowiadano sie o Vukoviciu jako "najlepszym rozgrywajacym ligi" czyli zawsze byli jednak lepsi od niego. A juz na pewno w aktualnej, bez fajerwerkow formie by tu tym bardziej nie mial co szukac.
Strasznie mnie zadziwiliscie, naprawde.
Powód: skladnia taka siakas.
Ostatnio edytowane przez maRgrabkarz : 16.12.2008 o godz. 01:07.
Odpowiedz cytując
Pastor777
Senior Member

Stary 17.12.2008, 11:29
http://sport.interia.pl/wiadomosci-d...da8?source=rss

Tyrała mozna wypożyczyć z Borussi za 50 tyś euro. Na miejscu Bednarza nawet bym ise nie zastanawiał i skorzystał z okazji do przetestowania go przez pół roku. To ofensywny pomocnik, bardzo młody, reprezentant kraju, który w młodzieżowytch reprezentacjach Niemiec strzelił naprawdę sporo bramek, a do tego ewidentnie chce wrócić do Polski, a Wisła to jedna z lepszych opcji jakie mogą mu się trafić.

Ryzyko jest spore - to piłkarz, który w Polsce jest bardzo mało znany - ale jeśli będzie się rozwijał tak jak kiedyś, wtedy będziemy mieć gwiazdę. Jeśli nie to stracimy 50 tyś euro plus uposażenie piłkarza.
Ostatnio edytowane przez Pastor777 : 17.12.2008 o godz. 11:36.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów