|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
||
Cytat:
Nie do bledu przyzna sie ten ktory wie co zrobil zle, ale coz zawsze mozna powiedziec ze si enie wie albo nie moja wina moze przejdzie Cytat:
Ostatnio edytowane przez saklak1906 : 23.07.2009 o godz. 20:07.
![]() ,
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
jak dla mnie jedyną osobą która może być następcą Macieja Skorży jest Dan Petrescu, ale i tak uważam że Skorża może zostać na stanowisku popełnił błędy przyznał sie do nich i chyba więcej ich nie powtórzy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Nie to oznaka, że Cupiał nie jest jednak gościem ślepym i potrafi analizować pewne fakty, w co powątpiewała spora ilość kibiców. Wprowadzając wariant oszczędnościowy i wymieniając dobrych zawodników na ich gorsze odpowiedniki trudno zapewnić sobie sukces. Samo to że zdobyliśmy mistrza z takim składem to tylko i wyłącznie zasługa Skorży.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Obaj trenerzy w pewnym momencie się pogubili, mam nadzieję, że Skorża się pozbiera. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
cichy lepiej siedz cicho bo znowu bedziemy grac na 11 obrońcow a my mamy grac ofensywnie i strzelac bramki ![]() ![]() ![]() a co do zmiany trenera to BC ma czas na to w sobote mecz o SP i kto poprowadzi druzyne ? Janas junior ktory pewnie niema uprawnien? a F.Smuda sobote ma zajeta bo organizuje grilla w skotnikach
Ostatnio edytowane przez Robek : 23.07.2009 o godz. 20:43.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Tak sobie czytam, czytam i czytam co piszecie i aż oczom nie wierzę. Niezliczoną ilość słupków, minimalnie chybionych strzałów nazywacie winą trenera lub złą mentalnością piłkarzy? Skwituję to krótko:
![]() Oczom nie wierzę że ktoś może pisać takie bzdety. To jest sport, takie rzeczy się zdarzają. Nie wyszło, nie pykło, nie poszczęściło się, fatum czy **** wie jak to nazwać. Sport jest nieprzewidywalny i dodatkowo "ogórków" już nie ma. Trzeba podnieść czoło i iść wprzód. Zmiana trenera nie pomoże bo... lepszego nie ma. Dan Petrescu? Znacie taką drużyną jak Iraklis? Ile było w Krakowie? 0:1? I przepiękne wyniki 2:1 i 1:0 u siebie?Polska piłka jest w głębokiej dupie, w dupie która cały czas się pogłębia. Jesteśmy piłkarskim trzecim światem nie tylko drużynowo ale i reprezentacyjnie. To chyba nie przypadek, prawda? Również nie wina Skorży. Wszyscy cwani- piłkarz źle gra, trener źle trenuje, dyrektor przeprowadza chujowe transfery. Polska mentalność, wszyscy na około źle. I boli że nie nauczyliście się tego, że na pewne nie powodzenia składa się wiele elementów. Był mistrz, piękne wygrane- zajebiście. Wypad z pucharów- jedna wielka katastrofa. OTRZĄŚNIJCIE SIĘ LUDZIE!
Ostatnio edytowane przez michu-k : 23.07.2009 o godz. 20:48.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
poza tym Kasperczak to już był trener utytułowany jak na nasze warunki, puchar Francji reprezentacje co prawda afrykańskie ale jednak, no i szkoła francuska... nie mówiąc już o stażu trenerskim
Skorża tego nie miał(poza PP), dostał drużynę która zajęła 8 miejsce w poprzednim sezonie... tak więc z zupełnie innych pozycji startowali... (no i w przeciwieństwie do Kasperczaka , trener S. nie mówi psychologii sportu NIE) i nie tłumaczę Skorży, piszę jakie są fakty ![]()
|
|
|
|
Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Mi się wydaję, że Cupiał czeka z ostatecznymi decyzjami do soboty. Jeżeli przegramy z Lechem, parę głów spadnie na pewno, prawdopodobnie również Skorży...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Najwyrazniej w klubie uznano wowczas, ze to wlasnie sytuacja kadrowa miala glowny wplyw na odpadniecie i dlatego Kasper zostal z nami dluzej. Teraz byc moze podobnie jest ze Skorza. Nie chce tu stawac w obronie Kasperczka, tym bardziej za okres jego pracy w Gorniku, bo to z Wisla juz za wiele wspolnego nie ma, ale nie wiemy jakie wyniki z tym samym Gornikiem osiagnalby Skorza i wielu innych trenerow. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
ani Lech pod wodzą Smudy Legia Urbana czy Levadia kogos tam to nie są jacyś giganci aby pokonanie ich to byl jakiś mega sukces dla tego składu a to że zlekceważyli Lewadie jest mega k... skandalem ale to jest moim zdaniem taka mentalność naszych piłkarzyków pie... minimaliz gdyby nie ta mentalność bylibyśmy juz sportowo i finansowo dużo dalej dlatego takim poparciem cieszył sie Petrescu PS Skorża powinien zostać i w zimie powinien zostać oceniony ale nie tylko patrząc na m a pkt ale i gre bo tak prawde mowiąc kiedy Wisła zagrała naprawdę dobry mecz?
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 23.07.2009 o godz. 21:09.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
W sumie to przypomniał mi się rywal Skorży o pozycję trenera Wisły... co on teraz robi?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Myślę, że możesz mieć rację. Spodziewam się, że pierwsze decyzje poznamy w poniedziałek.
![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
My nie tyle mamy problem Skorży, co Kazimierskiego.
Przy nim i Buffon by bronił jak Pawełek. Pytanie tylko, czy Skorża-Kazimierski to nierozłączna para. Jeśli tak, jeśli jeden nie może trenować bez drugiego, to sorry Maciek, ale na granie bez bramkarza w każdym meczu nas nie stać... |
|
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
|
Joker the Great
Od: 06.2003
Offline |
|
|
Śmieszy mnie tłumaczenie Skorży przez forumowiczów. Ma Maciej skład na rozjebanie Levadii o każdej porze dnia i nocy nawet po trzydniowym piciu. To że nie potrafił dotrzeć do ich głów, to tylko jego problem. Lubię i cenię Skorżę ale niestety na dzień dzisiejszy chyba brak mu doświadczenia i wyczucia na arenie miedzynarodowej i wyżej chu.a nie podskoczy. To jest trener z którym mozna seryjnie zdobywać MP, ale w pucharach raczej kiepski. Inna sprawa ze gra tym czym ma, nie tym czym chciałby. Osobiście zostawiłbym go na ligę,a na puchary nie.
Inna sprawa to Paweł Brożek, wiecznie niezadowolony i wymachujący rękami do wszystkich. Nawet w Sosnowcu miał pretensje do Kirma, który był 3 razy lepszy od niego.
Ostatnio edytowane przez gigant : 23.07.2009 o godz. 21:25.
![]() 90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
||
Przepraszam nadrabiam braki jesli chodzi o liczenie sie z Twoim zdaniem. Podejmowales kiedys decyzje w firmie ktorej roczne obroty to 140 mln (funtow po przeliczeniu) a Twoj dzial robi 15% dochodu? Nie wiem czy podobnie myslimy ale tam gdzie sumy ida w miliony nie ma miejsca na bledy.
Wcale nie jestem pewny czy Skroza wie co zrobil zle, i czy ewentulanie bylby w stanie zmienic pewne rzeczy typu pozbyc sie Janasa jr (ktory sie skompromitowal rozpracowaniem rywala) czy tez wykopac Kazimierskiego przy ktorym nasi bramkarze nie rozwijaja sie. 2 sezony nie istniejemy w Europie ktora z kazda sekunda nam ucieka, z obecnym trenerem ja jako kibic nie chce jej gonic.
Wracjac do tematu pilkarskiego to praca trenera jest dla mnie bardziej praca umyslowa, stad rozeznanie, planowanie, wdrazanie czy ewentualne poprawki mozna robic na bierzaco (szczegolnie grajac z przeciwnikiem klasy naszego pogromcy). ![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
A propos tego Górnika. Teraz dopiero zauważyłem, że pozyskali Bronowickiego, który rozwiązał kontrakt z Crveną Zvezdą. Dziwne, że chłopak chce grać w I lidze... ![]() A co do tematu. Szczerze powiedziawszy sam nie wiem, czy jestem za tym aby Skorża dalej pracował w Wiśle, czy też przyszedł w jego miejsce ktoś inny. Niektórzy proponują Petrescu, ale zdajcie sobie sprawę, że na tę chwilę on jest dla nas zupełnie nieosiągalny. Facet, który zdobywa mistrzostwo Rumunii z klubem, który trzy lata wcześniej po raz pierwszy (sic!) awansował do tamtejszej ekstraklasy, nie przyjdzie raczej do Wisły. Zresztą sądzę, że i tak nieważne jest, co Unirea pokaże w Lidze Mistrzów - Petrescu to w końcu znana firma (mam tu na myśli jego piłkarską karierę). I choćby z tego względu prędzej czy później dostanie propozycję objęcia jakiejś mocnej europejskiej drużyny. Zatem nie łudźcie się, bo szanse na powrót Dana są wg mnie mizerne. Zakładając hipotetycznie, że przyszedłby do nas ktoś z podobnym warsztatem trenerskim do Rumuna, to i tak nasze gwiazdeczki postarają się zapewne o jego dymisję. Zastanawia mnie przy okazji fakt, jak to wygląda w chwili obecnej w Legii - co by nie mówić, Urban sztuki trenerskiej uczył się przecież poza granicami naszego piłkarskiego bagna, a przynajmniej tak mi się wydaje. Podsumowując. Chciałbym, nie ukrywam, żeby na Reymonta przywędrował taki szkoleniowiec, który zrobiłby w zespole konkretną rewolucję i pokazał naszym grajkom, co to znaczy prawdziwy męski sport, jakim niewątpliwie jest futbol. Ale do realizacji tego pomysłu potrzebne są przynajmniej trzy składowe: 1. Odpuszczenie całego albo i nawet dwóch sezonów, które zapewne skończyłyby się walką o środek tabeli. A na to niestety pozwolić sobie chyba nie możemy, co jest godne pożałowania właśnie w takich chwilach, jak wczoraj. 2. Zatrudnianie piłkarzy stosunkowo młodych, tj. takich pomiędzy 17. a 23. rokiem życia, którzy już u progu kariery zobaczą, że na tym poziomie nie ma opierdalania się i trzeba trenować oraz biegać dopóki tchu w płucach nie braknie. Tu dochodzimy do innej ciekawej rzeczy - potrzebni są porządni i wymagający trenerzy w zespołach juniorskich oraz Młodej Wisły (który też nie pozwoli piłkarzom na chodzenie po murawie). 3. Znalezienie zespołu takiego szkoleniowców, który pozwoli powyższe założenia zrealizować w praktyce. A to do zadań prostych raczej nie należy. Ja w Polsce na chwilę obecną takich ludzi jednak nie widzę. Niby Smuda słynie z tego, że jest wymagający wobec zawodników, ale akurat nie sądzę, aby on sprawdziłby się w naszej ekipie. Zatem szukać nowego Petrescu (a najlepiej kilku takich Danów) w trybie awaryjnym! Po głębszej analizie dochodzę do wniosku, że puchary europejskie to dla Skorży niestety za wysokie progi. Wygląda na to, że nie ma autorytetu wśród piłkarzy. Niby zdeklasowaliśmy w zeszłym sezonie mocny Beitar, ale już z Tottenhamem, który w mojej opinii zaprezentował się mimo wszystko słabiej od zespołu z Izraela graliśmy słabo. I nawet zaskakująca wygrana na własnym stadionie z Barceloną nie przekonuje mnie w chwili obecnej. Trochę się jednak rozmarzyłem - czas najwyższy zejść na ziemię... P!
Ostatnio edytowane przez enzo : 23.07.2009 o godz. 22:02.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
Reprezentant Polski Kłos w wywiadzie dla C+ bez owijania w bawełne powiedział, że treningi były za ciężkie. No ludzie. Reszta darmozjadów spod gwiazdy Baszczu z nami byle na luzie kibicami doprowadziła do zwolnienia Petrescu. Zdejmij różowe okulary, bo taka jest niestety prawda. Bez pracy nie ma kołaczy i jeśli tego nie zrozumieją sami piłkarze, to będziemy dalej jechać Oderki i Łęczne z rączkami w kieszeni, a odpadać w sierpniu.
Ostatnio edytowane przez andalemono : 23.07.2009 o godz. 22:22.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Moim zdaniem najważniejszym zadaniem dla Skorży lub nowego trenera, będzie wypracowanie stylu gry. Ludzie którzy zboku obserwują mecze Wisły, widzą że tego stylu nie ma dalej. Owszem bywały takie mecze, które mogły się podobać np. z Lechią, gdzie było widać cały czas że zespół grał z ogromnym parciem do przodu, grał ładną piłkę, miał dużo okazji. Moja obserwacja jest taka, na ogórki trzeba wychodzić z nastawieniem parcia do przodu od 1 minuty, graniem piłką, rozgrywaniem tej piłki, a nie długie piłki czy oddanie pola gry przeciwnikowi. Nie mam zachwytu nad Leszkiem, ale podobało mi się to co narzucił im Smuda w meczu z Kazachami, Szwajcarami i Austrią Wiedeń. Wypracował on w Lechu pewien styl gry do przodu i jestem pewien, że w Wiśle Skorża jest wstanie wypracować ten styl gry. Owszem potem zaczęły się w Lechu gwiazdorstwa Stilica, Lewandowskiego, problemy kondycyjne, krótka ławka ale to były inne czynniki. Jak zauważył Mirek Szymkowiak w Wiśle rozgrywanie zaczyna się dopiero po tym jak po długiej piłce od obrońcy wywalczymy ją i wtedy przesuwają się zawodnicy a Wisła zaczyna rozgrywać. O ile na naszym stadionie i przy wsparciu kibiców idzie to łatwo i płynnie, to na wyjieździe w tym sezonie mieliśmy z tym ogromne problemy. Brak tego stylu moim zdaniem doprowadził w pewnym stopniu do porażki z Levadią. Ja licze że Skorża mając do dyspozycji Jirsaka, Gargułe i Sobola będzie wstanie wypracować ten styl. Każdy kto widział wszystkie mecze Wisły w tym sezonie(ja widziałem wszystkie) potwierdzi moje słowa. Skorża będzie rozpoczynał 3 sezon w Wiśle i powinniśmy widzieć coraz większe efekty jego pracy. Przecież często słyszeliśmy wypowiedzi graczy Wisły, typu "liczyliśmy kiedy padnie wreście ta 1 bramka i mecz się ułoży". Ja licze że teraz gdy mamy bardzo dobrą 2 linie, uda się wypracować ofensywny styl gry, który będziemy wstanie bez problemu( czy jesteśmy w pełni formy czy nie ) narzucić takiej Levadi
|
|
|
|
Member
Od: 07.2009
Offline |
|
Po powrocie Garguły będziemy mieć naprawdę świetną 2 linię (oczywiście patrzymy kategorią polskich realiów). Małecki-Sobol-Guła-Kirm, trzeba chcieć czegoś więcej? Lubię sobie pomarudzić czasami ale naprawdę jak na polską lige (niestety marną i staczającą się do śmiesznie nieskiego poziomu... ale to jest materiał na bardzo długi artykuł, który może w końcu napiszę Doświadczenie, przebojowość, technika... to wszystko jak za dotchnięciem czarodziejskiej różdżki będziemy mieć w 2 lini zespołu. I myśle, iż trener Skorża będzie potrafił z tej czwórki zawodników skompilować, uprzedmiotowić i wykreować maszynkę do gry szybkiej, technicznej i na polskie realia bardzo skutecznej. ![]() "Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło" Gabriel García Márquez
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Najgorsze jest jednak to, że 75% tej "naprawde świetnej 2 linii" już jest teraz lecz nie widzimy choćby 50% oczekiwanego "doświadczenia, przebojowości, techniki". Nie odbierz tego vodzu91 jako krytykę Twojego posta bo jedyne co bym dorzucił do Twoich przemyśleń to jeszcze Boguski, który chyba najlepiej radzi sobie jako taki cofniety napastnik wspomagajacy pomoc. Na papierze wyglada to super- ale to wciąż tylko papier- potrzeba jeszcze trochę chęci ze strony zawodników a nie "czarodziejskich różdżek".
|
|
|
|
Member
Od: 07.2009
Offline |
|
I jeszcze może kilka słów o Rafale Boguskim. Ciekawa sprawa bo jakoś nigdy nie miałem przekonania do tego zawodnika ![]() "Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło" Gabriel García Márquez
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
No właśnie co by było gdyby zagrał Boguski zamiast Ćwielonga/Jirsaka. Gdyby wykorzystał jedną z kilku sytuacji Ćwielonga albo wykazał się jakąś kreatywnością/dobrym zagraniem do partnera.. dobra koniec tych wywodów bo zaraz dojdziemy, że Borysiuk odebrał nam miliony
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
hmmm nie rozumiem niektorych tutaj na forum.
Co na po tym skoro znowu zwolnia trenera Faktem jest ze ta przegrana z Estonia to najtrudniejsza chwila dla naszego trenera podczas jego pobytu u nas. Ja bym jednak dal mu pracowac dalej. Bednarz zrobil 3 ciekawe transfery, pozbyl sie zawodnikow ktorzy nie grali w systemie zadnej rolo(Dawid, Beto, Varga, Niedzielan).Po jakims czasie(gdy wroca, Gargula, Bogus i Peter) kadra naszej druzyny bedzie wygladala dosc ciekawie i wtedy trener bedzie mial czas wlaczycz do druzyny 2-3 mlodych zawodnikow jak kp Czejak, Chrapek czy Leszczak. No i oczywiscie proszilbym o zmiane bramkarza na Ilie.... Nie ma co patrzec w tyl, musimy teg rok(znowu bez pucharow) jak najlepiej wykorzystac! ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=21479 - ktos cos wie na ten temat bo oficjalna nic nie podala
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Błąd, że podał się do dymisji. Nikogo lepszego z polskiego podwórka nie znajdziemy, a znowu na zagranicznego trenera to raczej nie są chętni włodarze Wisły po przygodzie z Petrescu i Okuką.
![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|