The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.01.2011, 12:47
lukas74 napisał(a):Wyświetl post
Mecz sprzedali piłkarze, tak więc oni mogą się spodziewać kar, co dla większości będzie oznaczało koniec kariery.
Ale w większości wypadków mecze kupują lub sprzedają piłkarze (np. w POZnaniu niejaki Reiss się tym zajmował) dogadując się ze swoimi kolegami z drugiej strony boiska. Prezesi siedzą wtedy na trybunach i udają, ze się emocjonują meczem.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 20.01.2011, 12:54
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Prezesi siedzą wtedy na trybunach i udają, ze się emocjonują meczem.
Siedzą na trybunach i się śmieją z siebie kto lepiej sprzedał ten mecz - tak jak w "Piłkarskim pokerze".

Ja się cały czas zastanawiam, czy te mecze, które ogląda się obecnie są na 100% uczciwe? Przecież grają ci sami piłkarze, na ławkach siedzą ci sami trenerzy, sędziują im ci sami sędziowie, a leśne dziadki z działaczami śmieją się z trybun.

A głupi lud (w tym ja) łyka tą szopkę.
Odpowiedz cytując
lukas74
Junior Member

Od: 02.2009

Stary 20.01.2011, 13:00
Ale w większości wypadków mecze kupują lub sprzedają piłkarze (np. w POZnaniu niejaki Reiss się tym zajmował) dogadując się ze swoimi kolegami z drugiej strony boiska. Prezesi siedzą wtedy na trybunach i udają, ze się emocjonują meczem.

Tylko,że w klubach, które były dotychczas degradowane za korupcję, zarzuty mieli też działacze klubowi, którym udowodniono, że brali czynny udział w korupcji, a tym samym korzyści odnosił także sam klub. Natomiast w Cracovii do tej pory nie zatrzymano żadnego z pracowników klubu, a dzisiejsze zatrzymania są związane z uzyskaniem korzyści przez samych piłkarzy a nie klub. No chyba ,że chłopcy zaczną mówić więcej niż tylko o tym jednym meczu....
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 20.01.2011, 13:09
Cytat:
No chyba ,że chłopcy zaczną mówić więcej niż tylko o tym jednym meczu....
Oj, kto by na serio traktował zeznania tych skompromitowanych osobistości Spokojnie, nikomu niezamierzonemu włos z głowy przez to nie spadnie.
Legionista
Odpowiedz cytując
MCX
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 20.01.2011, 13:23
Dokładnie o ten mecz chodzi:

http://www.90minut.pl/mecz.php?id_mecz=254703
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 20.01.2011, 13:24
Tylko,że w klubach, które były dotychczas degradowane za korupcję, zarzuty mieli też działacze klubowi, którym udowodniono, że brali czynny udział w korupcji, a tym samym korzyści odnosił także sam klub. Natomiast w Cracovii do tej pory nie zatrzymano żadnego z pracowników klubu, a dzisiejsze zatrzymania są związane z uzyskaniem korzyści przez samych piłkarzy a nie klub. No chyba ,że chłopcy zaczną mówić więcej niż tylko o tym jednym meczu....
Nie zatrzymano tam żadnego pracownika, bo tam interesy w imieniu klubu załatwiała Grupa 100, która notabene była ciałem ciągle obecnym w klubie i nie tylko na różnych rautach u prezesa.
Klub zyski z tego osiągał (awans do ekstraklasy) ale wg. pzpn-wskich dziadów rzekomo klub niby o tym nie wiedział.

Czyli teraz prosty sposób dla łapówkarzy klubowych. Kupić mecz za pośrednictwem piłkarza oraz wysłać z pieniędzmi kibica, a nie pracownika klubu i wszystko jest OK !
Odpowiedz cytując
panew
Senior Member

Stary 20.01.2011, 13:28
Policja zatrzymała też cztery kolejne osoby w tej sprawie. Wśród nich jest Marcin B. - oskarżony o sprzedanie spotkania w czasach kiedy grał w Cracovii. Ponadto do policyjnego aresztu trafiło trzech mężczyzn związanych z klubem Sandecja Nowy Sącz. Wszyscy przesłuchiwani są w tej chwili przez prokuratorów.

Barbara Zielińska-Mordarska
RMF FM

MArcin Bojarski zapewne
to się sypie klubik
Myjcie owoce zakazane
Odpowiedz cytując
lukas74
Junior Member

Stary 20.01.2011, 13:35
Nie zatrzymano tam żadnego pracownika, bo tam interesy w imieniu klubu załatwiała Grupa 100, która notabene była ciałem ciągle obecnym w klubie i nie tylko na różnych rautach u prezesa.
Klub zyski z tego osiągał (awans do ekstraklasy) ale wg. pzpn-wskich dziadów rzekomo klub niby o tym nie wiedział.

Czyli teraz prosty sposób dla łapówkarzy klubowych. Kupić mecz za pośrednictwem piłkarza oraz wysłać z pieniędzmi kibica, a nie pracownika klubu i wszystko jest OK !

Ale mi chodzi o dzisiejsze zatrzymania i kto uzyskał korzyści ze sprzedania meczu Zagłębiu Lubin.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 20.01.2011, 13:42
Czyżby w przyszłym sezonie najładniejszy supermar... tfu stadion w 2 lidze( 3?) lidze
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
lukas74
Junior Member

Stary 20.01.2011, 13:46
Paweł D. trafił do aresztu za sprzedaż meczu

Dwa najbliższe miesiące spędzi w areszcie Paweł D. - były piłkarz Cracovii. Taką decyzje podjął sąd we Wrocławiu. Mężczyzna oskarżony jest o sprzedanie jednego ze spotkań Cracovii z sezonu 2005/2006. Miał wziąć sto tysięcy złotych łapówki. Sąd pozostawił piłkarza w areszcie, bo istniała groźba mataczenia ze strony Pawła D.

Pozostali czterej zatrzymani piłkarze i działacze sportowi pod zarzutem sprzedawania i kupowania meczów w polskiej lidze, po wpłaceniu kaucji zostali zwolnieni do domów.
Od chwili wszczęcia postępowania w śledztwach dotyczących korupcji w polskiej piłce nożnej w charakterze podejrzanych przesłuchano w sumie 416 osób, którym przedstawiono około 1800 zarzutów.
Do sądów skierowano 10 aktów oskarżenia, którymi objęto 342 oskarżonych. Sądy skazały już 147 osób.

Barbara Zielińska-Mordarska

RMF FM

Wygląda na to ,że oprócz Drumlaka zatrzymali w sumie jeszcze 4 osoby, tj Bojarski i tych 3 z Sandecji, bo wcześniej podawali ,że jeszcze 4 osoby w związku z samym meczem Cracovia - Zagłębie.
Ostatnio edytowane przez lukas74 : 20.01.2011 o godz. 13:50.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 20.01.2011, 13:54
A w składzie Zagłębia nie kto inny, tylko niejaki Wojciech Ł.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 20.01.2011, 13:57
jestem zaskoczony i podwójnie wstrząśnięty.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 20.01.2011, 13:57
Cytat:
Pchajcie biedaka szybko do Turcji, tam Europejski Nakaz Aresztowania nie obowiązuje
Legionista
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 20.01.2011, 13:58
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
jestem zaskoczony i podwójnie wstrząśnięty.
Ale nie mieszany ?
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Stary 20.01.2011, 14:03
fialo napisał(a):Wyświetl post
Ale on był wtedy młody, nieświadomy i dawał do kapelusza bo myslał że zbierają na WOŚP - tak jakoś to kiedys tłumaczył.
Odpowiedz cytując
herkules
Senior Member

Od: 12.2010

Stary 20.01.2011, 14:08
wybiórcza napisał(a):
Według portalu polskieradio.pl już pod koniec 2009 roku kilku piłkarzy Zagłębia zgłosiło się dobrowolnie do prokuratury, aby zeznawać w sprawie ustawionego meczu z Cracovią. Wśród zawodników, którzy poinformowali o przestępstwie śledczych jest Łukasz P. - obecny reprezentant Polski, występujący wówczas w Zagłębiu Lubin.
tylko u nas takie jaja, że ŁKS został niesprawiedliwie zdegradowany i Cracovia przez to utrzymała się. Teraz dopiero wychodzi na jaw, że pasy powinny już dawno siedzieć w 3. lidze.

oliwa zawsze sprawiedliwa
mam nadzieję, że dostaną to na co zasłużyli - jeden wielki przekręt.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 20.01.2011, 14:15
Mogą być niezłe jaja.

Po pierwsze - Zagłębie prowadził wtedy Franio Smuda. Czy wiedział coś o "ustawce"? Ja wątpię, ale niesmak pozostanie.

Po drugie - jak słusznie zauważono Iwański wczoraj wyjechał do Turcji, Dziwna zbieżność.

Po trzecie - w tym meczu wystąpili Łobodziński i Arboleda, nie grał Piszczek - obecny kadrowicz i najprawdopodobniej główny świadek w śledztwie.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Stary 20.01.2011, 14:23
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Mogą być niezłe jaja.

Po pierwsze - Zagłębie prowadził wtedy Franio Smuda. Czy wiedział coś o "ustawce"? Ja wątpię, ale niesmak pozostanie.

Po drugie - jak słusznie zauważono Iwański wczoraj wyjechał do Turcji, Dziwna zbieżność.

Po trzecie - w tym meczu wystąpili Łobodziński i Arboleda, nie grał Piszczek - obecny kadrowicz i najprawdopodobniej główny świadek w śledztwie.
Mam wielką nadzieję, że to zadecyduje że "uwajaj" nigdy nie zagra w pięknej koszulce z orłem na piersi. Mało tego, mam nadzieję że nie dostanie obywatelstwa.
Ostatnio edytowane przez gigant : 20.01.2011 o godz. 14:25.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 20.01.2011, 14:23
Niektore osoby sobie tutaj jaja robia...Wojtek Ł., to koziolek ofiarny specjalistow z tego forum , a o korupcji oczywiscie nie wiedzieli/nie uczestniczyli tacy pilkarze, jak Glowacki, Baszczynski, Sobolewski i inni...trzeba miec nie po kolei w glowie, zeby opowiadac takie glupoty. 95% pilkarzy z naszej ligi o tym wiedzialo i w tym uczestniczylo, wiec pisanie ciagle o Lobodzinskim jest poprostu smieszne.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 20.01.2011, 14:29
Drumlaka, czy raczej ten klubik z kałuży ? Przecież nie wziął tej kasy dla siebie tylko dla całej druzyny, żeby wynik był taki a nie inny. Ciekawe co na to PZPN ? Dalej zajęci uwaleniem jakiegos klubu, zeby ten skorumpowany klubik ocalić ?

A potem Drumlaka Filipiak wypieprzył bo za mało wziął

W końcu im się może dobiorą.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 20.01.2011, 14:36
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Niektore osoby sobie tutaj jaja robia...Wojtek Ł., to koziolek ofiarny specjalistow z tego forum , a o korupcji oczywiscie nie wiedzieli/nie uczestniczyli tacy pilkarze, jak Glowacki, Baszczynski, Sobolewski i inni...trzeba miec nie po kolei w glowie, zeby opowiadac takie glupoty. 95% pilkarzy z naszej ligi o tym wiedzialo i w tym uczestniczylo, wiec pisanie ciagle o Lobodzinskim jest poprostu smieszne.
To wszystko prawda, szczególnie że ci zawodnicy grali też w innych klubach niż Wisła.

Problem w tym, że mówimy o zamierzchłych czasach. Przecież z tych wymienionych przez Ciebie zawodników jedynie Radek gra jeszcze w Wiśle i zbliża się do końca swojej kariery.

A sprawa zatrzymania Pawła D. wypływa dzisiaj.

Ja nic nikomu nie zarzucam, zobaczymy czy sprawa będzie "rozwojowa". Piszę tylko, że być może los przyniósł nam okazję, a której można było tylko pomarzyć.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 20.01.2011, 14:55
Akurat co do Iwańskiego - nie sądzę żeby ta sprawa była motywacją klubu do jego sprzedaży do Turcji. Było 1916 powodów za jego pozbyciem się, to może i był jeden z nich, ale kluczowe było przede wszystkim to, że ktoś go chciał przyjąć i jeszcze nie trzeba mu było za to dopłacać.

Nie zmienia to faktu, że trudno uwierzyć, żeby Iwański czy Łobo pracowali w tartaku, a nie słyszeli jazgotu pił.
Legionista
Odpowiedz cytując
lukas74
Junior Member

Stary 20.01.2011, 16:02
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post

Dokładnie, i tak samo nie ma w polskiej lidze klubu, który w ostatnich powiedzmy 25 latach nie byłby zamieszany w korupcję. Te kluby , które ukarano, miały poprostu pecha, bo akurat weszło prawo, które pozwalało ścigać za takie przestępstwa. Natomiast od dawien dawna wiadomo było ,że jezeli chciało się np awnasować czy utrzymać to trzeba było mecze kupować i tyle w temacie. Nikt w Polsce niestety nie jest czysty i to jest gorzka prawda.
Odpowiedz cytując
herkules
Senior Member

Od: 12.2010

Stary 20.01.2011, 21:33
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...?kategoria=663
Odpowiedz cytując
bondTSW
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 20.01.2011, 21:46
Te kluby , które ukarano, miały poprostu pecha, bo akurat weszło prawo, które pozwalało ścigać za takie przestępstwa.
No pecha miały, że ktoś ich ukarał za szwindle... co za nie fart.
Wierzę jednak, że kolega z przymrużeniem oka to napisał...

Studio2:
Ale gdzie tu sens, że klub lub "ktoś" ma pecha bo go ukarali za to?
I nie mam zdania, że reszta nie kupowała.
Zresztą, dlaczego używamy czasu przeszłego ?

Kreseq:
Czysta, to co najwyżej jest wódka. Choć i w tym przypadku mam coraz większe wątpliwości.
Powód: post niżej
Ostatnio edytowane przez bondTSW : 20.01.2011 o godz. 22:43.
...CIERPIENIE KSZTAŁTUJE CHARAKTER!
Odpowiedz cytując
studio2
Banita

Od: 03.2009

Stary 20.01.2011, 22:20
Akurat ma racje, zostały ukarane te które miały pecha, reszta też kupowała i chyba każdy o tym wie, jeśli nie, czas odłozyć prochy.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 20.01.2011, 22:24
Lech nie mogl kupic zadnego meczu, to samo dzisiejsza Polonia Sa wiec dwa czyste kluby w Polsce

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 20.01.2011, 22:44
E tam, to taka sama teza jak to, że wszyscy w Polsce kradną. Tą tezę lansują ci co sami kradną i chcą się usprawiedliwić. Zresztą w grupie raźniej.
Zaraz się okaże, że Fryzjer to taki fajny gość, który tylko postanowił sprostać zapotrzebowaniu
Odpowiedz cytując
kitu91
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 21.01.2011, 09:01
ma ktoś może linka do wypowiedzi wójcika w sądzie ? pw
ale to już było i nie wróci więcej tyle meczy sie przeżyło a za WISŁĄ ciągle bije moje serce
Odpowiedz cytując
iiYama
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 21.01.2011, 10:50
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,358...arzutami_.html

Władze Cracovii od lat odcinają się od afery korupcyjnej. Filipiak groził, że będzie pozywał osoby, które łączą jego drużynę z nielegalnym procederem. W podobnym tonie wypowiadał się wczoraj, choć sprawa dotyczy minimum sześciu zawodników zatrudnianych przez klub. - Jesteśmy stroną ewidentnie pokrzywdzoną, piłkarze działali na szkodę klubu. Pierwszy pomysł, na który wpadłem pod wpływem emocji, to podanie zawodników do sądu. Jeśli pójdę tą drogą, będę domagał się odpowiedzialności cywilnej i dochodził odszkodowania - podkreśla Filipiak.

Ave
Wisła
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów