|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Najwazniejsze 3 pkt - a wynik 9/12 robi wrażenie przy trzech wyjazdach.
Ale, nie ma jakiegokolwiekn pomysłu na grę - oby z czasem wszystko się dotarło i jakoś to wyglądało. I najważniejsza rzecz - przed każdym wybiciem z piątki, człowiek od razu się w....ia, bo wie, że będzie dzida do przodu. Non stop - ....a przód. Nie da się jak człowiek rozgrywać od tyłu przez obrońców ? We wtorek pewnie zobaczymy całą rzeszę młodych -Kostal,Wojtkowski, Bartkowski, Halilovic, Arsenic ,Bartosz itp. Oby się dobrze pokazali, to może Kiko będzie bardziej skory do roszad. ![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
ogolnie ta Wisla Plock to zenada jakich malo. Wczoraj wygladali jak anty pilkarze ktorzy nie moga biegac.
W Akcji brakowej cieszy zachowanie Carlitosa jako prawdziwego napadziora. Bo chyba kazdy wie ze Pawel Brozek to bym w tej akcji bawił w zastawkę itp i chuja by bylo a nie bramka. Dobre wejscie Buchalika - mial szczescie przy strzale Piatkowskiego (brawo) dwa czy trzy pewne złapania i ze 2 dobre wybicia nogą. Cywka prze slabo ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2003
Offline |
|
|
Jeszcze jedna rzecz - jeżeli coś sie stanie raz, jest wyjątkiem, to może faktycznie można mówić o szczęsciu, farcie, przypadku.
Jeżeli jednak jest to regularne, staje sie wręcz znakiem rozpoznawczym ekipy, to nie jest to już kwestia losu a coś znacznie więcej. Tak samo jak za Moskala, remisy i przegrane w ostatnich sekundach w tej ilości nie były już tylko kwestią pecha, tak samo u Kiko nie można mówić tylko o farcie. Szczęściu można i trzeba pomóc. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Stylu nawet nie ma co szukać w tym meczu. Wiadomo, że najważniejsze są 3 pkt i w tabeli to wygląda imponująco, ale fajnie by było gdyby w tej grze trochę więcej aktracyjności było. Tak czy inaczej, pora juz na trudniejszych rywali. Zobaczymy czy będą równie skuteczni na tle mocnych tej ligi.
Bartosz musi grać więcej. Za każdym wejściem na boisku wnosi coś pozytywnego, w takim tempie, jak teraz to może za 2 lata, dostanie jakąś szansę w towarzyskim meczu kadry...trzymam kciuki. Fajnie, że Buchalik pokazał się z dobrej strony. Po tonach pomyj, jakie na niego wylewano na tym forum, dobrze mu zrobią takie interwencje, jak wczoraj. ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2012
Offline |
|
|
Najbardziej rozśmieszył mnie Brzęczek, gdzie mówił, że zagrali najlepszy mecz w tym sezonie, ale niestety przegrali
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Cuesta do tej pory jeszcze nie zawalił żadnej bramki, ale powiem szczerze, że nie mam do niego przekonania. Obym po sezonie mógł zrewidować swoją opinię na jego temat. Brawo Wisła! Oby tak dalej - jeśli chodzi o skuteczność. Stylu brak, miejmy nadzieję, że i ten przyjdzie z czasem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Kilka wniosków po wczorajszym spotkaniu:
1. Kiko Ramirez to odwrotność Kazimierza Moskala. Za Moskala graliśmy dobrze i frajerzyliśmy się w końcówkach, za Kiko gramy słabo i kluczowe gole strzelamy w końcówkach. W Premier League był Fergie Time, w Polsce jest Ramirez Time. 2. 4 kolejka, a my mamy dwa wyjazdowe zwycięstwa. W poprzednim sezonie drugie wyjazdowe zwycięstwo odnieśliśmy w 24 kolejce. 3. Gra była tragiczna, o wiele gorsza niż z Górnikiem i jeśli mamy wygrać derby to trzeba spisać się znacznie lepiej. 4. Wystawianie Brożka to niestety sabotaż. Pawła lubię bardzo, ale nic nie daje drużynie (to samo tyczy się Ondraska). Jak dla mnie powinniśmy porzucić pseudo 4-4-2 i wstawić Halilovica (albo Lloncha). Dzięki temu Brlek będzie grał wyżej i jest szansa, że sobie coś poklepie z Carlitosem. 5. Bartosz jest przekozakiem jeśli chodzi o wchodzenie z ławki. Wciąż sie zastanawiam, czy nadejdzie mecz, gdy zastąpi Boguskiego w pierwszym składzie. 6. Po ponad rocznej przerwie do bramki wrócił Buchalik i o dziwo zachował czyste konto. Biorąc pod uwagę, że Cuesta pewnie wypadnie na 2-3 tygodnie pozostaje mieć nadzieję, żę Michał będzie kontynuował dobrą passę w derbach. Osobiście jednak jestem bardzo sceptyczny i czuje palpitacje serca, przy każdej wrzutce w pole karne. 7. We wtorek mecz pucharowy. W PP Wisła od zawsze gra chujowo, więc ewentualne odpadnięcie niespecjalnie mnie zmartwi. Oczekuję jednak REWOLUCJI w wyjściowym składzie i szansy dla każdego, kto jeszcze jej nie dostał. Można też trochę poeksperymentować z pozycjami. Moja propozycja: Buchalik-Bartkowski, Arsenic, Velez, Pietrzak (on żyje w ogóle?) - Halilovic, Llonch/Laskoś - Bartosz, Wojtkowski, Kostal - Ondrasek/Brożek |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Online |
|
|
Takie mecze jeszcze nie raz się przydarzą, wiec nie ma sensu dramatyzować. Ból oczu przechodzi po przespanej nocy.
Brlek, Mały i Boguski są w tym momencie słabsi niż w najlepszych fragmentach poprzedniego sezonu, więc w ataku pozycyjnym strasznie się męczymy. Mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni. Do tego kwestia Veleza. Solidny w defensywie, ale daje odrobinę mniej w ofensywie od Lloncha. |
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Brawo Buchal. Może jeszcze 30 minut dobrej gry o niczym nie świadczy ale mam nadzieję że podtrzyma dobra grę w kolejnych spotkaniach. Takie odrodzenia szczególnie lubię. Od zera do bohatera. Był wielokrotnie gnojony, ale jak widać nie do końca sprawiedliwe to było.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Cegiełki do budowy Wielkiej Wisły zdobywa się pokorą, wchodząc w ostatnich minutach, a nie długim jęzorem...
![]()
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka Gdyby to najczęstsze słowo polskie Gdyby mama miała ...., to by była ojcem" |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Pomysł Kiko na grę w tym meczu - to cofnąć się i pozwolić grac Płockowi. Żadne posiadanie piłki, rozgrywanie od tyłu itd przy Kiko nie przejdzie. Coraz wyraźniej widać inspiracje Simeone. Więc dziwi mnie lament co poniektórych dlaczego nie ma ataku pozycyjnego, dlaczego nie wyprowadzamy piłki od tyłu przez obrońców itd Odpowiedź - dlatego że naszym trenerem jest Kiko a nie Moskal czy Guardiola
![]() Płock miał 2 setki i my mieliśmy 2 setki. Mecz na remis - no ale Bartosz był tam gdzie powinien być a Carlitos nie spudłował. Ważne 3 punkty i do przodu. btw Obrona zagrała o klasę lepiej niż w Zabrzu a Buchalik pozytywnie zaskoczył. ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Ważna wygrana, Carlitos w ofensywie ruchliwy, widzi wszystko wokół. Małecki wręcz przeciwnie, spuszczona głowa i wzrok na piłce. Nie wiem dlaczego czepiacie sie Kiko, że tak ustawia Brleka? Chłop nie ma swojej mózgownicy żeby nieco inaczej sie ustawić? Z Mączyńskim w parze grali nieco inaczej, z Llonchem jeszcze inaczej. Nie było by biadolenia gdyby mu lewa weszła. Velez nie jest typem zapierdalacza jak Pol i muszą się wzajemnie asekurować. Fran w przeciwieństwie do Pola nie robi niepotrzebnych strat w swojej strefie obronnej. Problemem jest jedynie brak skrzydeł... Małecki z Boguskim niezbyt się na te pozycje nadają, ale jak to mówią "tak krawiec kraje na ile materiału staje".
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Mecz koszmarny, ale wygrany i tylko to się liczy. Wszystko wskazuje na to, że znowu pozyskaliśmy dobrych zawodników i to bardzo cieszy.
Jako główny hejter Buchalika dziś przyznaję - brawo, uratował nam mecz. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Tak, oczywiście 9 punktów w 4 meczach to super wynik. Ale chyba zawsze jest coś, co można poprawić, więc zawsze jest, o czym rozmawiać?
2) Masz prawo do swojej oceny, ale to już nie mój problem. 3) Np. za trenera Kasperczaka (b. udane) i trenera Skorży (m. udane) takie schematy były. Natomiast w przeważającej większości przypadków trenerom nie udawało się zrealizować wizji, albo wybierali zły cel, stąd też na ligę polską przewaga potencjału ludzkiego wystarczyła, ale nigdy np. nie graliśmy w Lidze Mistrzów. 4) Pomiędzy nieprzewidywalnością (elementem losowym jako jednym z czynników wyniku, który utrudnia jego przewidzenie) a totalną losowością (losowość wyniku końcowego i niemożność przewidzenia wyniku) jest różnica. Gdyby piłka nożna była totalnie nieprzewidywalna, to równie dobrze mógłbyś się emocjonować i pisać na forum o tym, że ktoś gra w ruletkę w kasynie. Gdyby piłka nożna była totalnie nieprzewidywalna Wisła Kraków miałaby takie same szanse na zwycięstwo z Wisłą Płock jak z Lechem Poznań albo Manchesterem United. Ale tak chyba nie jest? ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Mecz koszmarny ale wezmy pod uwage dwie rzeczy.
1) nie mammy rozgrywajacego 2) pogoda sprawila ze oni w ostatniej fazie meczu nie mili sily. Jedni i drudzy. Duszno jak diabli i oddychali rekawami. Natomiast tamci zrobili o jeden blad wiecej i my to wykorzystalismy - 3 pkt nasze. 9 na koncie 4 mecze. W zeszlym roku o tej porze byly 3 punkty i lipa az do pazdziernika. Nie ma co narzekac. Moze ten Ze Manuel rozrusza rozgrywanie. Oby ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2004
Offline |
|
|
|
|
|
Member
Od: 09.2016
Offline |
|
|
Gorszego meczu chyba nigdy wcześniej nie widziałem, ale najważniejsze 3 pkt.
Cuesta- Fajnie wprowadzał piłkę kilkakrotnie dokładnym podaniem na połowę przeciwnika. Do tej pory jednak ciężko ocenić na jakim jest poziomie. Szkoda kontuzji. Cywka- Słabo, słabiutko, nie pozostało nic z jego walorów z poprzedniej rundy. W PP koniecznie trzeba wystawić Bartkowskiego. Głowacki- Nie potrzebna żółta kartka. Raczej dobry mecz w jego wykonaniu. Gonzalez- Widać jaki był skoncentrowany, Zabrze było wypadkiem przy pracy na całe szczęście. Sadlok- Raczej neutralny występ, nic specjalnego w obronie nie zawalił w ataku niewiele wykreował. Natomiast bardzo podoba mi się to że jest w szatni takim drugim wodzirejem po Małeckim. Zresztą #4 zobowiązuje Velez- Dzik klasycznie najlepszy na boisku, to ile ten gość pracy wkłada w każdy mecz to niepojęte. Rozgrywanie mu faktycznie nie wychodziło, ale ruch w ataku mu też tego nie ułatwiał. Brlek- Raczej słabe spotkanie. Stara sie brać ciężar gry na siebie, ale potrzebuje jeszcze jednego gościa ustawionego centralnie by móc z nim poklepać. Na 8 występuje z konieczności, może troszeczkę to blokuje jego inklinacje ofensywne, ale w ogólnym rozrachunku to wyjdzie mu na dobre jeśli nauczy się lepszej gry defensywnej. Boguski- Niestety tym razem nie doszukałem się żadnych pozytywów w jego grze. Zły mecz. Małecki- Również bez szału, generalnie wszyscy ruszali się jak muchy w smole więc i tak nie miał za bardzo z kim grać. Carlitos- Ma to coś, bez wątpienia. Ruchliwy prawa, lewa strona ale w dalszym ciągu potrzebuje gościa w środku któremu będzie można piłkę dograć Bramkę zdobył nie kalkulując, proste podbicie i o to właśnie chodzi! Brożek- Kilka razy zastawił się, przyjął piłkę i odegrał. Tyle. Buchalik- Już w pierwszym meczu pokazał to czego brakowało mu wcześniej, czyli wybronił coś ponad standard. Jeśli stał się lepszym bramkarzem od swoich ostatnich występów to nie mam nic przeciwko żeby na dłużej zagościł w bramce. Bartosz- Myślałem że tym razem nic nie pokaże na + bo i partnerzy tego nie ułatwiali. Delikatne miękkie podanie do Carlitosa głową, czasem wystarczy tak nie wiele by stworzyć koledze sytuacje. Nasz talizman Halilović- Rozgrywający, bez wątpienia. Z piłka przy nodze czuje się pewnie. Jestem cholernie ciekaw jak u niego z odbiorem. Jest dobrze, jedziemy dalej ! |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
3) Były, ale dysponowaliśmy wtedy piłkarzami z innej półki. I jeszcze ogólny komentarz. Bogatsze drużyny w zachodnich ligach dobierają piłkarzy do wizji gry. Z odpowiednimi umiejętnościami. Jeśli ktoś się nie sprawdza zastępują go inni. W Polsce to tak nie funkcjonuje. Zazwyczaj, szczególnie za darmo, z zarobkami, jakie oferuje Wisła, trudno o zawodników "kompletnych", którzy godziliby piękną dla oka grę ze skutecznością w defensywie. Mamy więc to co mamy. Oczywiście będzie jeszcze często lepiej, bo jak pisałem na gdzie indziej ani Boguski, ani Mały, ani Brlek nie grają tego co w najlepszych momentach tamtego sezonu, ale super rewolucji nie należy się spodziewać, bo nasi zawodnicy wyżej dupy nie podskoczą. A materiał ludzki jest jaki jest. Ja pamiętam wiele podobnych w wykonaniu Wisły. Jeśli chodzi o innych ten mecz był bliźniaczo podobny do meczu Legii z Sandecją w poprzedniej kolejce.
Ostatnio edytowane przez Kurz : 05.08.2017 o godz. 12:09.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
ja wszystko rozumiem, liczą sie punkty itd. ale powiedzcie mi, czy mecze z Niecieczą i Płockiem to był bardziej fart czy zamierzona taktyka ? Bo dla mnie to pierwsze, zwłaszcza wczorajszy mecz gdzie tylko Piątkowski nie wie jak tego nie trafił, a bramka dla nas to prezent + indywidualne umiejętności Carlitosa.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
konvict1993 napisał(a):
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
A co do reszty - mam podobne odczucia i tylko o tym wczoraj napisałem. Nie sugerowałem, że mamy grać kosmicznego futbolu, bo staram się realnie patrzeć na możliwości. Nie oczekuję niczego wielkiego, cieszę się zwycięstw, doceniam świetny bilans Kiko. Po prostu moim zdaniem, jeżeli nie dojdzie do jakiejś eksplozji formy, w dłuższym okresie zaczniemy punkty gubić. Mam tylko nadzieję, że nie od następnej kolejki! ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2011
Online |
|
|
Dla mnie ważne są w ocenie szkoleniowca sytuacje = "oczekiwane gole".
Z Niecieczą było bodajże 3-0, z Pogonią 4-1, wczoraj 3-2. Z Górnikiem jakieś 6-7. Ludzie straszliwie marudni, więc przypomnę że z przodu graczy powyżej średniej ligowej mamy 2 - Brlek i Carlitos. Małecki jakby był w formie też. Pozostali to co najwyżej średniacy. Halilovic czy Wojtkowski muszą okrzepnąć (pamiętacie jak Brlek wolno do ligi wchodził?), Bartosz daje regularnie energię z ławki, ale wątpię by dawał radę cały mecz. Kiko dodatkowo rozwalił sie tuż przed startem środek pola - odszedł Mączyński, Llonch kontuzja. Patrząc na to 9 pkt w 4 kolejkach, przy dwóch meczach gdzie Wisła była lepsza (Pogoń i Termalica) i dwóch w miarę na równi (Górnik i Płock) to świetny wynik. Ps: Przypomniał mi się Bielsa (wybitny trener), który w swoim czasie kazał bramkarzowi wznawiać wybijaniem na aut - Wisła obecnie jest bardzo groźna jako zespół grający pressingiem przy oponenta autach na połowie rywala.
Ostatnio edytowane przez forthy : 05.08.2017 o godz. 13:17.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Każdym, nawet najlepszym zdarza się zagrać słabszy mecz. To nie roboty czy piłkarze za grube miliony euro, którzy co spotkanie będą pokazywać super atrakcyjną grę. Tym bardziej dobrze świadczy o drużynie, że nawet jak nie idzie to są w stanie wygrać mecz. To pokazuje dużą pewność siebie.
Jestem pod wrażeniem Carlitosa. Technicznie trochę inny poziom niż reszta. Z Boguskim czy Brożkiem on sobie za wiele nie pogra. Liczę, że wraz z rozwojem drużyny, stopniową wymianą zawodników, ta gra z przodu będzie coraz płynniejsza. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Mecz się odbył i zdobyliśmy 3 pkt. W zasadzie to mogłoby zakończyć ocenę tego spotkania. Oby we wtorek było lepiej.
![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
W poprzednich sezonach przeplataliśmy okresy bardzo dobrej gry padaką. Może teraz nie będzie takiej sinusoidy? Może też, czego nam wszystkim życzę, teraz przechodzimy słabszy okres, a gra na poważnie zacznie się za kilka kolejek. Może forma kilku piłkarzy pójdzie w górę, a paru nowych wkomponuje się lepiej w drużynę i pokaże, że są ciekawą alternatywą. Mądrzejsi będziemy pod koniec roku. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
Mecz mało atrakcyjny dla oka, jednak , bardzo dobra gra naszej drużyny, niemal perfekcyjna realizacja założeń taktycznych, jak na ten materiał ludzki - rewelacja !
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
)![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Mecz bez historii, najważniejsze 3 pkt i po temacie. Nie wiem co Wy tu analizujecie... Takimi zwycięstwami wygrywa się coś więcej niż tylko utrzymanie.
Teraz wygrać w pucharze i potem roznieść parchów jak gnój po polu. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|