The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki?
Tak 486 79,80%
Nie 123 20,20%
Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
LeszekABG
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.04.2009, 20:52
W których księgarniach można dostać książke Mariusza Rokickiego ,,Życie po skoku" w Krakowie? Z góry dzięki
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 29.04.2009, 17:58
LeszekABG napisał(a):Wyświetl post
W których księgarniach można dostać książke Mariusza Rokickiego ,,Życie po skoku" w Krakowie? Z góry dzięki
google nie działa? w empikach jest na pewno ...

żeby nie było off topa ... ale ostrzegam będzie mocno po babsku

Kobietom serdecznie polecam "Dobranocka" Agnieszki Niezgoda. (przeczytana w trzy nocki, bardzo ciekawi co będzie dalej, wiele razy można się na głos roześmiać, świetne pióro i styl pisania... Takich rymów jak się w niektórych momentach pojawiają to by się sam pio nie postydził )
"Dobranocka" to opowieść o "pięknych trzydziestoletnich" z klubowo-bankietowej, współczesnej Warszawy, pełna humoru bezpruderyjna historia związków współczesnych "lejdis" z całą galerią męskich typów: nieodpowiedzialnych, samolubnych, niewiernych i bezmyślnych. Nikt wcześniej tak nie pisał o seksie: z kobiecego punktu widzenia, otwarcie i bardzo odważnie, ale bez wulgarności.

"Jedz, Módl się i Kochaj" Elizabeth Gilbert (czytałam ją już dość dawno, od tego czasu sporo moich koleżanek dostało ją w prezencie ode mnie ... ponieważ można się przy niej pozastanawiać. Daje do myślenia, powoduje zadawanie sobie pytań... Ale pomoga być szczęśliwym i żyć tak jak się chce...)
"Jedz, módl się, kochaj" mówi o tym, co może się zdarzyć, kiedy bierzemy odpowiedzialność za nasze własne zadowolenie z życia. Mówi również o przygodach, jakie mogą się przydarzyć kobiecie, która nie chce już dłużej starać się powielać utartych wyobrażeń. Jest to opowieść, która poruszy każdego, kto kiedykolwiek obudził się rano z nieodpartym pragnieniem zmian.

i romans... sama byłam w szoku że dałam się namówić na romansidło, ale koleżanka mówiła że koniecznie trzeba to przeczytać, że nawet już film kręcą ... no to się dałam namówić ... i według mnie to 700 stron sensacji i fajnie podanej historii niż romansu... Już po 50 stronach ciekwa byłam co dalej i te 700 stron mija dość szybko.
"Kochanice Króla" - Philipa Gregory Książka ukazała się w 26 krajach, a w samych Stanach Zjednoczonych sprzedano ponad milion egzemplarzy. Znakomita, dwukrotnie już sfilmowana powieść Philippy Gregory opowiada o dwóch siostrach Boleyn, Annie i Marii, rywalizujących o względy króla Henryka VIII. Obie były gotowe na wszystko, aby zdobyć jego serce, a swym orężem uczyniły niegodziwość, intrygę i zdradę.

i już mniej babskie, ale również godne polecenia (tak mi się tłucze że już tu polecane)
"Czas zycia i czas śmierci" , Erich Maria Remarque (również kilka nocek i nie można się oderwać... Mocno poruszająca opowieść... )
Czas życia i czas śmierci to historia żołnierskiego losu młodego Niemca - Ernsta Graebera. Nieoczekiwanie, w czasie klęsk armii niemieckiej, Graeber dostaje urlop. Przepełniony nadzieją udaje się do kraju, do rodzinnego miasta, by szukać wytchnienia od nędzy, głodu, zimna i wszechobecnej śmierci frontu rosyjskiego. Czeka go z jednej strony ogromne rozczarowanie - jest bowiem świadkiem upadku swojej ojczyzny, a z drugiej niespodziewane szczęście - przeżywa wielką miłość. Pełen wątpliwości wraca na front, gdzie rozstrzygnie się konflikt między winą a poświęceniem. To uniwersalne przesłanie Czasu życia i czasu śmierci z niezmienną siłą przemawia do dzisiejszego czytelnika.
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..."
Odpowiedz cytując
armani199
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 30.04.2009, 22:01
LeszekABG napisał(a):Wyświetl post
Najtaniej książkę naszego kibica Mariusza Rokickiego kupisz na Allegro bo juz za 19 zł. Księgarnia ta jest z Krakowa http://www.allegro.pl/item622618379_zycie_po_skoku.html
Odpowiedz cytując
Buczy
Banita

Od: 06.2008

Stary 01.05.2009, 20:41
Słuchał ktoś kiedyś jakiegoś audiobooka piłkarskiego tzn książke o piłce nożnej?
Odpowiedz cytując
Blacha92
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 04.05.2009, 21:16
Witam
dzisiaj naszła mnie wewnętrzna ochota przeczytanie jakiejś dobrej książki ,polecicie coś?
Ostatnio czytałem książke Kowala , Kmiecik , ogólnie lubię książki z ''jajem''
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 04.05.2009, 21:23
Simon Beckett - "Zapisane w kościach", kontynuacja "Chemii śmierci".
Trzyma w napięciu do samego końca. Jeśli ktos lubi dobre kryminały/thillery to polecam.
Odpowiedz cytując
Blacha92
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 04.05.2009, 22:01
Polecicie mi coś?
Odpowiedz cytując
fcz1985
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 04.05.2009, 22:12
Księga bez tytułu... kończę i jedyne skojarzenie to jakby ktoś mi podrzucił scenariusz do nowego filmu Q. Tarantino. Styl w jakim jest napisana mnie rozwala... fabuła pojawia się ok setnej strony dopiero jak zostanie przedstawione z pińcet wątków.
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 08.05.2009, 12:01
Jacek Piekara i wymowne "Ani słowa prawdy". Trochę fantastyki, trochę humoru,, Fajna .

"Żądne złota krasnoludy, okrutne elfy-ludojady, mroczni wiedźmiarze, czarodziejki i czarownice, wampiry, demony, potwory z innych wymiarów. Magia, intrygi i wielka Przygoda!
Kiedy pomocy potrzebują ponętne czarodziejki, kiedy rusza wyprawa do Nowego Świata, kiedy zamek zostaje sterroryzowany przez okrutnego wampira, kiedy na horyzoncie widać złowrogie statki o dziobach w kształcie smoczych łbów, kiedy trzeba spenetrować tajemnicze królestwo wiedźmiarzy, kiedy krasnoludy żądają pomocy — wtedy właśnie do akcji wkracza czarodziej-samouk. Dawniej był sławnym najemnikiem i bardem. To na jego kolanach skonał krasnoludzki król Wszobrody, to on walczył w Zgniłym Lesie i wyprowadził z bagien resztki krasnoludzkiej armii. Potem odziedziczył Księgę Czarów, kryształową kulę oraz różdżkę. Poznał magię i samowolnie obwołał się czarodziejem, a wkrótce stał się najsłynniejszym członkiem Tajemnego Bractwa. Udało mu się to osiągnąć dzięki ogromnej inteligencji, wielkiej sile fizycznej, tonom zdrowego rozsądku i prawemu charakterowi. Wie jednak, że jeśli jego tajemnica się wyda, nic go nie uratuje przed karą z rąk innych czarodziei.
„Ani słowa prawdy” to dziesięć opowiadań o Arivaldzie z Wybrzeża. Magu, który wie, że bystry umysł i silne pięści są czasami ważniejsze od znajomości zaklęć."
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
Odpowiedz cytując
cuba libre
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 08.05.2009, 12:24
Robert Dębski "Wilki i Orły"

Kto jest wrogiem,a kto przyjacielem? Kto terrorysta,a kto bojownikiem o wolność? Kto tak naprawdę stoi za tragediami w Biesłanie i moskiewskim teatrze?
Rafał Dębski wrzuca nas w sam środek konfliktu Rosji i Czeczenii.
Odpowiedz cytując
PauL
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 08.05.2009, 13:39
unpredictable_wislaczka napisał(a):Wyświetl post
czytał ktoś z Was może książkę Marcina Świetlickiego pt. "Dwanaście" ?
Tak. Dość specyficznie pisany kryminał. Akcja dzieje się w Krakowie, a zakończenie jest naprawdę zaskakujące, więc jak ktoś lubi twórczość Świetlickiego, to polecam.

Ostatnio nabyłem książkę o kibicach Widzewa Łódź - Zarys historii klubu i jego dziejów. Po przeprowadzeniu wstępnego rozpoznania, stwierdzam, że książka warta uwagi. Na razie nie mam czasu na tego typu literaturę, ale jak przeczytam, to napiszę czy warto.
TRÓJKOLOROWE BRONOWICE
Odpowiedz cytując
christof20
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 15.05.2009, 21:55
W tej chwili czekam na "Unseen Academicals". Terry Pratchett postanowił pokazać, jak może wyglądać sport w Świecie Dysku Już nie mogę sie doczekać. Niestety - premiera przewidziana jest dopiero na 8 września (dane z Wikipedii).
"Pałka się przegła" - F.Kiepski
Odpowiedz cytując
ciastek11
Member

Od: 05.2009

Stary 15.05.2009, 22:03
od siebie polecam twórczość Orwella oraz Hemingway'a ,
Odpowiedz cytując
66neo66
Junior Member

Od: 03.2009

Stary 18.05.2009, 00:22
Polecam coś z Sergiusza Piaseckiego
http://ksiazki.wp.pl/katalog/autorzy...437,autor.html

Zwłaszcza "zapiski...". Doskonałe książki na wieczór.

A jak ktoś woli bardziej współczesnego to "Trylogię ukraińską" Marii Nurowskiej : "Imię twoje", "Powrót do Lwowa", "Dwie miłości"

To z tego co ostatnio czytałem.
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Stary 18.05.2009, 01:38
Takie glupie pytanie zwiazane z ksiazka i filmem Anioly i Demony...
Jako ze ksiazke czytalem dosc dawno, z 3 albo 4 lata temu, to zbytnio zakonczenia nie pamietam, ale wydaje mi sie ze bylo troche inne niz w filmie ? Zmienili cos czy mi sie pochrzanilo ?

Zeby nie pisac zakonczenia dla tych ktorzy nie czytali (ogladali) prosilbym o priv
Odpowiedz cytując
ziuk_NYC
Senior Member

Stary 18.05.2009, 04:01
zgadzam sie z kolega 66noe66 ksiazki Piaseckiego sa naprawde wciagajace a "zapiski oficera Armii Czerwonej" pokazuja bardzo dobrze sposob myslenia sowieckiego czlowieka a podane to wszystko w formie satyry na naprawde wysokim poziomie.
jesli ktos kocha gory, wspinaczke skalkowa, alipnizm goraco polecam dwie czesci "Gor Fanka" Anki Czerwinskiej. kobita opisuje swiatek wspinaczkowy lat PR'Lu, jak czlowiek czyta na jakim sprzecie i w jakich warunkach nazwijimy to "logistycznych" nasi sie wspinali w tamtych latach to dopiero widzi co naprawde znacza polskie osiagniecia w tej dziedzinie sportu. Goraco polecam i zycze milego dnia ludziska.
ziuk_NYC
Ostatnio edytowane przez ziuk_NYC : 18.05.2009 o godz. 04:04.
prosimy o nie odsniezanie dachu sejmu
z wyrazami
elektorat
"Ojczyzna nasza matka, a my Jej dzieci, Zle to dziecko, w ktorem Ona milosci nie wznieci"
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 25.05.2009, 11:30
Niedawno połknąłem "Cmętarz Zwieżąt" Kinga. Mam już za sobą "Zieloną Mile" "Skazani na Shawshenk" i "Wszystko jest względne"
Jaką następną książkę Króla polecacie?

A co do 'Cmętaża' to książka wciąga tak że jeśli ktoś ją czyta dłużej niż 5 dni znaczy że coś z nim nie w porządku albo ma wybitnie mało czasu. Polecam!
Odpowiedz cytując
zuraw9
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 25.05.2009, 13:03
Q13SON napisał(a):Wyświetl post
Niedawno połknąłem "Cmętarz Zwieżąt" Kinga. Mam już za sobą "Zieloną Mile" "Skazani na Shawshenk" i "Wszystko jest względne"
Jaką następną książkę Króla polecacie?

A co do 'Cmętaża' to książka wciąga tak że jeśli ktoś ją czyta dłużej niż 5 dni znaczy że coś z nim nie w porządku albo ma wybitnie mało czasu. Polecam!
A oglądałes film Smętarz zwierząt? Podobny do książki?

Co do innych książek Kinga z horrorów polecam Miasteczko Salem i Lśnienie (choć nie wszystkim się podobały), a także Wielki Marsz, niesamowita książka pochłonąłem ją w 2 dni.
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 25.05.2009, 13:04
mic napisał(a):Wyświetl post
Jako ze ksiazke czytalem dosc dawno, z 3 albo 4 lata temu, to zbytnio zakonczenia nie pamietam, ale wydaje mi sie ze bylo troche inne niz w filmie ? Zmienili cos czy mi sie pochrzanilo ?

Zeby nie pisac zakonczenia dla tych ktorzy nie czytali (ogladali) prosilbym o priv
podbijam...
Odpowiedz cytując
kadziolek1906
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 26.05.2009, 08:21
Cytat:
mic napisał(a):

podbijam...
Książkę czytałem 3 tygodnie temu i film mi się kompletnie nie podobał, było wiele rzeczy spłaszczonych a różnice między książką a filmem także:
-Longdon wskoczył do helikoptera z Kamerlingiem, a później spadł na plaży
-Victoria została porwana przy 4 żywiole i więziona, tutaj nic takiego nie było
-Do twierdzy (kryjówki Hassaina) dostał się sam i po antenie z samochodu transmisyjnego
-W twierdzy to on napadł na Hassaina a nie na odwrót
-W bibliotece Watykańskiej zleciały wszystkie regały a nie jeden
-Kłamstwo Kamerlinga (film) były puszczone na wyświetlaczu w kaplicy Sykstyńskiej a nie opowiedziane księżą
-W fontannie (4 żywioł) Hassain jeszcze wyszedł z samochodu i dusił profesora a nie zostawił go i odjechał

Odpowiedz cytując
West
Vide Cul Fide

Od: 09.2004

Stary 28.05.2009, 15:59
ogormna prosba
jak ktos czytal ksiazke Anny Pawelczynskiej - Glowy hydry
prosze o kontakt na priv
wazna kwestia

Odpowiedz cytując
Michal_b3
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 28.05.2009, 20:05
zuraw9 napisał(a):Wyświetl post
A oglądałes film Smętarz zwierząt? Podobny do książki?

Co do innych książek Kinga z horrorów polecam Miasteczko Salem i Lśnienie (choć nie wszystkim się podobały), a także Wielki Marsz, niesamowita książka pochłonąłem ją w 2 dni.

Z Kinga, oprócz wyżej wymienionych, mogę polecić "Desperację".
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 04.06.2009, 20:42
kadziolek1906 napisał(a):Wyświetl post
Książkę czytałem 3 tygodnie temu i film mi się kompletnie nie podobał, było wiele rzeczy spłaszczonych a różnice między książką a filmem także:
-Longdon wskoczył do helikoptera z Kamerlingiem, a później spadł na plaży
-Victoria została porwana przy 4 żywiole i więziona, tutaj nic takiego nie było
-Do twierdzy (kryjówki Hassaina) dostał się sam i po antenie z samochodu transmisyjnego
-W twierdzy to on napadł na Hassaina a nie na odwrót
-W bibliotece Watykańskiej zleciały wszystkie regały a nie jeden
-Kłamstwo Kamerlinga (film) były puszczone na wyświetlaczu w kaplicy Sykstyńskiej a nie opowiedziane księżą
-W fontannie (4 żywioł) Hassain jeszcze wyszedł z samochodu i dusił profesora a nie zostawił go i odjechał
Dodatkowo w filmie przeżywa czwarty kardynał i zostaje papieżem, w książce umiera -> typowe hollywodzkie zakończenie. Poza tym w filmie nie występuje dyrektor CERNu, który odgrywa dość znaczącą rolę w książce. Można mnożyć i mnożyć takie przykłady. Film sam w sobie jest ok, ale jeśli ktoś czytał powieść musiał być bardzo zawiedziony po wyjściu z kina, praktycznie zupełnie inna bajka w porównaniu do książki.

Osobiście wszystko bym jakoś przebolał, ale nie zupełnie inne zakończenie filmu. Ocena: negatywna.
the end
Odpowiedz cytując
Maciejj
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 05.06.2009, 18:49
książki o historii alternatywnej
co polecacie
mam obecnie na celowniku Lód Dukaja a jestem po Wrzesiniu Pacyńskiego
cos w tym klimacie szukam
Odpowiedz cytując
Bieluu
PNU '06

Od: 08.2004

Stary 06.06.2009, 13:36
Jeśli chodzi o "Lód" to szczerze mówiąc nie polecam. Przeczytałem to niedawno ale było na prawdę bardzo ciężko.
PNU '06

Małe deseczki robi się tak jak małe dziewczynki. Rżnie się duże
Nie zbadane są wyroki Słowiańskiej Duszy!
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 20.06.2009, 08:22
Widzę, ze spory przestój w temacie. Coś dla ambitnych - J. Littell "Łaskawe". Książka imponuje już przy pierwszym kontakcie. Wydanie ma bowiem 1200 stron. Historia bardzo kontrowersyjna i dziwię się, że u nas w kraju, gdzie koncert Madonny traktowany jest jako obraza uczuć religijnych, przeszła bez większego echa.

Poniżej recenzja:

Cytat:
Łaskawe to fikcyjne wspomnienia byłego oficera SS, Maximiliana Aue, doktora prawa konstytucyjnego, miłośnika muzyki, literatury i filozofii, a jednocześnie nazistowskiego zbrodniarza, któremu po wojnie udało się uniknąć kary i znaleźć bezpieczny azyl za biurkiem dyrektora fabryki koronek na północy Francji. Szokujący autoportret nazisty-estety, który patrząc na pogromy ludności żydowskiej myśli o Platonie i bardziej niż Rosenberga czy Hansa Franka woli cytować Tertuliana.

Powieść Jonathana Littella ukazuje kulisy Zagłady i rolę, jaką w jej przygotowaniu odegrali technokraci i eksperci: prawnicy, ekonomiści i świetnie wykwalifikowana kadra administracyjna. To znakomicie udokumentowana powieść historyczna, a zarazem uniwersalna przypowieść o spotkaniu Człowieka ze Złem. Wielowątkowa epopeja zbudowana na wzór suity Johanna Sebastiana Bacha i nasycona pięknie aluzjami do greckiej tragedii o matkobójcy Orestesie oraz ścigających go Eryniach, które w finale dramatu przemieniają się w Boginie Łaskawe... "Łaskawe wpadły na mój trop" – to ostatnie zdanie zapisane przez Maxa Aue.
Łaskawe to najgłośniejsza i najbardziej kontrowersyjna książka ostatnich lat. Światowy megabestseller – do tej pory sprzedano już ponad milion egzemplarzy powieści

Poniżej również zapowiedź książki w wersji filmowej:
http://www.youtube.com/watch?v=dW45QE1sMpc

Zwraca uwagę również znakomite przygotowanie historyczne. Littell imponuje wiedzą o wewnętrznych strukturach SS. Mimo bardzo drastycznych opisów, warto poświęcić kilka tyg. na lekturę tego gatunku.
Ostatnio edytowane przez Vinci : 21.06.2009 o godz. 08:43.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
LuKaS TSW
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 20.06.2009, 09:29
a ja się może ośmieszę, ale teraz czytam serię Klasyka sensacji-Johna Grishama,tak reklamowaną w telewizji a do zdobycia w każdym kiosku co 2 tygodnie,treść książek ciekawa a wydanie również ładne.
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
Odpowiedz cytując
Maciejj
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 20.06.2009, 09:51
Maciejj napisał(a):Wyświetl post
książki o historii alternatywnej
co polecacie
mam obecnie na celowniku Lód Dukaja a jestem po Wrzesiniu Pacyńskiego
cos w tym klimacie szukam

Wojna runów ma bardzo dobre opinie.........

Czytał ktoś? warto zakupic
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 21.06.2009, 15:49
"Sieroty zła" Nicolas d'Estienne d'Orves. Czytał ktoś?

Jaki polecilibyście dobry kryminał bądź thiller?
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 21.06.2009, 17:56
Ze swojej strony proponuje, żebyś zwrócił uwagę na "Księgę powietrza i cieni" Michaela Grubera. Książka, który łączy w sobie elementy thrilleru, historii i przygody. Wydaje mi się, że styl pisania oraz akcja idealnie pasuje na taką małą wakacyjną przygodę z literaturą Sam oceń

Recenzja książki, nieco napinana, dostępna jest pod tym adresem:

http://czytelnia.onet.pl/1,37062,0,0...i,nowosci.html

Książkę czytałem jakieś 2 miesiące temu i muszę przyznać, że dosyć ciekawie rozwija się tam akcja i nawet nie zwróciłem uwagi, kiedy dotarłem do końca
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów