The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.09.2018, 13:32
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
a propo Lisa

do tej pory jednym z argumentów za nim było że do tej pory nie zawalił nam meczu jak Buchal w b-stoku

no to już zawalił

drugim - młodość...

otóż Mateusz ma 21 lat ,

młody to był np Drągowski gdy debiutował w wieku 16 lat w Jadze , a teraz już jest w serie A (aktualnie też ma 21lat)

albo Skorupski który w Zabrzu zadebiutował w wieku 20 lat , by w wieku 22 lat na dobre rozgościć się tez w Serie A

albo Wojtek Szczesny - 16 lat trafia do Arsenalu , 19 lat debiutuje w Premier League , dalej wiadomo...

dalej Łukasz Fabiański - mistrzostwo z Legią zdobywa w wieku 20 lat , później nawet nie pisze...

nie chcę za bardzo Mateusza hejtować, podoba mi się jego zaangażowanie , i widać po twarzy że "nie jest mu wszystko jedno" , ale bądźmy poważni i nie usprawiedliwiajmy każdego babola u 21-letniego faceta wiekiem
21 lat to u bramkarza bardzo mało. Bądźmy poważni w tej kwestii.
Mateusz to inwestycja, poza tym zapomimacie chyba babole i puste przeloty Buchalika... Szczerze uważam że Lis jest lepszym bramkarzem.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Garret
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 22.09.2018, 14:17
a propo Lisa

do tej pory jednym z argumentów za nim było że do tej pory nie zawalił nam meczu jak Buchal w b-stoku

no to już zawalił

drugim - młodość...

otóż Mateusz ma 21 lat ,

młody to był np Drągowski gdy debiutował w wieku 16 lat w Jadze , a teraz już jest w serie A (aktualnie też ma 21lat)

albo Skorupski który w Zabrzu zadebiutował w wieku 20 lat , by w wieku 22 lat na dobre rozgościć się tez w Serie A

albo Wojtek Szczesny - 16 lat trafia do Arsenalu , 19 lat debiutuje w Premier League , dalej wiadomo...

dalej Łukasz Fabiański - mistrzostwo z Legią zdobywa w wieku 20 lat , później nawet nie pisze...

nie chcę za bardzo Mateusza hejtować, podoba mi się jego zaangażowanie , i widać po twarzy że "nie jest mu wszystko jedno" , ale bądźmy poważni i nie usprawiedliwiajmy każdego babola u 21-letniego faceta wiekiem
Panie, różnica między 20 rokiem życia, a 21 to przypominam, raptem 12 miesięcy, więc skoro Skorupski, debiutował w wieku 20 lat i był młody, a Lis mając 21 jest stary... Ej, bądźmy poważni.

Fakt, zawalił wczoraj pierwszą bramkę. Trudno, zdarza się. Mistrzostwo celem nie jest, tak tylko przypomnę, a bardzo podobny błąd popełnił doświadczony przecież Załuska w meczu z Wisłą Płock za Ramireza. Spokojnie, najważniejsze, żeby wyciągnął z tego klopsa wnioski i takiego błędu w przyszłości się ustrzegł. Nie ma co rozdzierać szat.

Czy coś z niego będzie, cholera wie, ale przynajmniej jest jakaś nadzieja. Buchal już swojego poziomu raczej nie podniesie, Lis ma wciąż na to szansę.

Co do meczu - zagraliśmy słabo, ale nie ma się co łamać i doszukiwać jakiś dziwnych teorii spiskowych. Bardzo podobny mecz zagraliśmy we Wrocławiu, tylko tam udało nam się uniknąć takich katastrofalnych błędów indywidualnych, które popełnił wczoraj Lis z Sadlokiem. W ogóle Pogoń zagrała w stylu Śląska sprzed kilku tygodni - bardzo wysoki pressing już na wysokości naszej obrony. Co więcej, w meczu z Lechią największe problemy mieliśmy na początku drugiej połowy, gdy tak samo grali Gdańszczanie - tyle że wtedy udało nam się przeprowadzić jedną akcję i strzelić gola, a potem już jakoś poszło.

Generalnie jednak mamy duże kłopoty, gdy przeciwnik podchodzi tak wysoko i agresywnie. Stolarczyk musi znaleźć na to jakieś rozwiązanie, bo za chwilę cała liga będzie tak grała przeciwko nam.

Pozostaje podwinąć rękawy, przeanalizować ten mecz na dziesiątą stronę, pracować nad wyeliminowaniem mankamentów i nie panikować. Przegramy jeszcze nie raz i nie dwa - na pocieszenie powiem, że nawet z 11 porażkami można wygrać ligę.
Odpowiedz cytując
Eberk
Member

Od: 04.2010

Stary 22.09.2018, 15:53
Zgadzam sie, ze to byl taki typowy ekstraklasowy mecz. Drwale z przedostatniego miejsca wychodza na spotkanie zmotywowani na 200%, gryza, kopia i jezdza na tylkach do bolu. Kilku zawodnikow jak Drygas, Kozulj, Buksa to niemal mecz zycia zagrali. Z drugiej strony jak slyszalem te reakcje czy to trenerow, czy publiki, to niezle obsrani musieli byc w tym Szczecinie, ale coz sie dziwic, brak zwyciestwa, przyjezdza lider... Ale tez trzeba oddac, ze ten mecz zostal wygrany przez Runjaic'ia przede wszystkim taktycznie. Nie dali nam w ogole pograc, a pogoda nie ulatwiala zadania. Zapewne od kolejnego tygodnia znow zaczna frajersko remisowac i tak to sie skonczy. Mysle, ze to kolejna bardzo dobra lekcja dla sztabu szkoleniowego, zreszta Stolar od poczatku powtarzal, ze chce byc elastyczny jesli chodzi o taktyke czy ustawienie i mam nadzieje, ze tak bedzie. Tu troche tego zabraklo.

Cieszy przelamanie Imaza i asysta Kolara, ale oprocz tego nic nie pokazali. Imazowi bylo ciezko cos wymyslic w tym tloku graczy Pogoni, duzo pilek potracil, ale tak jak mowie, nie byl to latwy mecz i jakos tak fartownie wiekszosc przebitek wygrywala Pogon. Bardzo slabo obaj srodkowi obroncy, masa glupich strat i bledow. Ondrasek odciety, tam naprawde ciezko bylo cos zrobic z tak jezdzaca na dupach i dobrze zorganizowana Pogonia. Na plus wykartkowanie sie Bashy. Ogolnie rzecz biorac trudny mecz do oceny indywidualnie. Moze z wyjatkiem Lisa i obu stoperow.

Wyciagnac wnioski i jedziemy dalej.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 22.09.2018, 21:13
Eberk napisał(a):Wyświetl post
Zgadzam sie, ze to byl taki typowy ekstraklasowy mecz. Drwale z przedostatniego miejsca wychodza na spotkanie zmotywowani na 200%, gryza, kopia i jezdza na tylkach do bolu. Kilku zawodnikow jak Drygas, Kozulj, Buksa to niemal mecz zycia zagrali. Z drugiej strony jak slyszalem te reakcje czy to trenerow, czy publiki, to niezle obsrani musieli byc w tym Szczecinie, ale coz sie dziwic, brak zwyciestwa, przyjezdza lider... Ale tez trzeba oddac, ze ten mecz zostal wygrany przez Runjaic'ia przede wszystkim taktycznie. Nie dali nam w ogole pograc, a pogoda nie ulatwiala zadania. Zapewne od kolejnego tygodnia znow zaczna frajersko remisowac i tak to sie skonczy. Mysle, ze to kolejna bardzo dobra lekcja dla sztabu szkoleniowego, zreszta Stolar od poczatku powtarzal, ze chce byc elastyczny jesli chodzi o taktyke czy ustawienie i mam nadzieje, ze tak bedzie. Tu troche tego zabraklo.

Cieszy przelamanie Imaza i asysta Kolara, ale oprocz tego nic nie pokazali. Imazowi bylo ciezko cos wymyslic w tym tloku graczy Pogoni, duzo pilek potracil, ale tak jak mowie, nie byl to latwy mecz i jakos tak fartownie wiekszosc przebitek wygrywala Pogon. Bardzo slabo obaj srodkowi obroncy, masa glupich strat i bledow. Ondrasek odciety, tam naprawde ciezko bylo cos zrobic z tak jezdzaca na dupach i dobrze zorganizowana Pogonia. Na plus wykartkowanie sie Bashy. Ogolnie rzecz biorac trudny mecz do oceny indywidualnie. Moze z wyjatkiem Lisa i obu stoperow.

Wyciagnac wnioski i jedziemy dalej.
chwila, chwila

Pogoń ma swoje problemy i co zatym idzie adekwatne miejsce w tabeli , ale takie podśmiechujki z piłkarzy na których nas nie stać i prędko nas nie będzie stać sa raczej nie na miejscu

zwłaszcza o Buksie naszym wychowanku za którym możemy tylko gorzko zapłakać nie wypada tak pisać
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 23.09.2018, 07:19
Tak za Stolarskim tez trzeba płakać bo gra w Legii
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 23.09.2018, 13:02
Statystyki z meczu. Widać, że nasi nie biegali.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
lukaszsz86
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 23.09.2018, 13:07
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Statystyki z meczu. Widać, że nasi nie biegali.
Ale wiesz dlaczego? Widziałeś jakie były warunki?

Zresztą to nie były dobre warunki do gry dla drużyny grającej do tej pory jak Wisła szybko piłką.
Ostatnio edytowane przez lukaszsz86 : 23.09.2018 o godz. 13:11.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 23.09.2018, 13:14
We wszystkich zwycięskich meczach mieliśmy więcej wybiegane niż przeciwnik. Tu mamy mniej.
Boisko było grząskie dla obu drużyn.

Jeszcze posprawdzałem oceny za mecz. W Wiśle wszyscy 2 poza Imazem, który dostał 3. Chyba pierwszy raz nie żałowałem, że musiałem wyjechać w trakcie meczu i słuchać komentarza w radiu.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
Eberk
Member

Od: 04.2010

Stary 24.09.2018, 09:08
Czy podsmiechujki? Tak to wygladalo. Co moglem napisac Jeszcze bym dodal bardzo dobry mecz Podstawskiego czy Walukiewicza. Ogolnie zagrali swietnie i wyciagneli 100% z tego meczu. Co do Buksy to w ostatnim czasie tych dobrych meczow mozna by bylo mu policzyc pewnie na palcach jednej reki. Mimo wszystko oklep od zespolu z miejsca spadkowego jest wku**iajacy.
Odpowiedz cytując
PSYCHOLTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2006

Stary 24.09.2018, 09:30
@lukaszsz86 ma rację, łatwiej miała Pogoń a dwa nasze czołgi to już w ogóle miały ciężko, mianowicie Wasyl i Basha. pierdzielenie że boisko było takie samo dla obydwu drużyn, to zostawcie jakimś dzbanom a nie piszcie tego na forum. drużyna o mniejszym zaawansowaniu technicznym ma dużo łatwiej się bronić przed drużyną o wyższym poziomie techniki na słabej murawie. to nie jest opinia tylko fakt... przy czym teraz może się okazać, że takie boiska będą co raz częściej. w każdym razie jutro i w sobotę liczę na lepszą grę i wynik
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 24.09.2018, 09:36
Zagraliśmy totalny piach.

Jedną bramkę zawalił nam Lis, 100% jego wina. Z resztą on elektrykę już parę razy uprawiał w tym sezonie. Trzeba przyznać, że miał chłopak za to nosa / szczęście w innych meczach.
Moim zdaniem na tą chwilę jest gorszy od Buchalika, ale z drugiej strony - można na nim zarobić. Pewnie dalej będzie bronił, może będzie w stanie się nauczyć czegoś na własnych błędach i nie da się tak łatwo przepchnąć w przyszłości.

Odnośnie gry Wisły - słabszy mecz był do przewidzenia. To samo było po Lechu, a Pogoń wyszła z pianą na ustach. Dołożyć do tego złe warunki atmosferyczne i fatalną murawę + to, że nasz bramkarz sam sobie praktycznie wrzucił piłkę do bramki i klops gotowy.

Mamy 3 miejsce, ważne żeby teraz zagrać dobre spotkanie z Kielcami, bo różnie może być. Korona jak zwykle będzie próbowała nas wdeptać w murawę. Dobrze, że gramy w Krakowie.
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 24.09.2018, 10:10
Ja z kolei miałem wrażenie, że nasi wyszli w jakichś dziwnych korkach, bo regularnie ślizgali się na boisku jak tancerze na lodzie, co zaowocowało w końcu 2 bramką Buksy po poślizgu Sadloka.
Tak samo ślizgali się Pietrzak, Bartkowski czy Basha.

Poza tym kilka było takich sytuacji, że 2 naszych wyłuskuje piłkę i jeden na drugiego patrzy kto pójdzie z piłką dalej..... po czym notują stratę..... wyglądało to dramatycznie....

Fakt jest taki, że paprykarze zagrali ze zdecydowanie większą agresją niż nasi i to się przełożyło na boisko - praktycznie poza jedyna akcją - zakończoną bramką nie stworzyliśmy konkretnego zagrożenia pod bramką Pogoni
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
Cygan82
Member

Od: 08.2018

Stary 24.09.2018, 11:02
Czemu za każdym razem do przełamania drużyn dochodzi w meczach z nami,to już nie pierwszy taki mecz. Mam tylko nadzieje ze ten mecz nie miał drugiego dna, o którym nic nie wiemy. Bo dziwne jest to że nagle wszystkim brakowało paliwa do biegania. Prawdą jest , że my nie potrafimy grać w takich warunkach, zła pogoda odbiera nam dużo atutów.
Odpowiedz cytując
kbr
Senior Member

Od: 08.2015

Stary 24.09.2018, 11:22
Balon wystrzelił z dużym hukiem. Dobrze, że stało się to w Szczecinie, a nie w Derbach. Bo ten mecz jest teraz kluczowy. Pisałem na sb po meczu z Lechią, że obnażyli nasze słabości to każdy się śmiał. Pogoń obnażyła je jeszcze bardziej. Szczecinianie zagrali bardzo agresywnie, zastosowali wysoki pressing, nie dali naszym spokojnie rozegrać piłki, często faulowali. I to wystarczyło, żeby nam wytrącić wszelkie atuty z ręki. Dokładnie w ten sam sposób zagra Cracovia. Rzuci się na naszych, będzie walczyć i mogą być poważne problemy. Zwłaszcza, że przełamali się z Płockiem i pewnie doda im to skrzydeł.

Podstawowy problem jaki widzę, to brak silnego walczaka w środku pola. Przydałby się taki Wasilewski bis. Kort, Boguski, Kostal, Imaz to filigranowi zawodnicy, którzy bardzo źle znoszą takie warunki gry jakie zaserwowała Pogoń. To było widać już w meczu z Lechią, gdzie nasi odbijali się od ich pomocników. Trzeba tutaj dokonać jakiejś roszady, bo to trzeci kolejny meczy, gdzie mamy takie problemy w środku pola, a w Derbach (z Koroną z resztą też) rywal zagra podobnie. A druga sprawa to taka, że obojętnie czy byliśmy pod presją, czy mieliśmy więcej miejsca jak w końcówce meczu, to i tak rozgrywaliśmy piłkę w tyłach koszmarnie wolno. Miałem wrażenie, że to my prowadzimy i staramy się uspokoić mecz, a nie gonimy wynik. Mecz przegramy w środku w pola i to jest dla mnie sedno problemu. Wcześniej jakoś nam się udawało to ukryć.

Indywidualnie odniosę się jedynie do trzech zawodników:

Sadlok - bardzo słaby mecz, kiks przy drugim golu, kilka nieporadnych interwencji. Martwi, że to nie był wypadek przy pracy, bo od początku sezonu wygląda słabo jak swoje możliwości. Ewidentnie nie służy nowa pozycja, często jest zagubiony. Mam nadzieję, że Arsenić szybko wróci do składu, a Sadlok przejdzie na lewą obronę, albo wyląduje na ławce.

Lis - jak dla mnie to najsłabszy punkt zespołu. I podobnie jak w przypadku Sadloka nie piszę tego na podstawie jednego meczu. Brakuje mu pewności siebie na przedpolu, ale też przy wyprowadzaniu piłki. Widać było, że nasi obrońcy tez tak czują i jak ognia unikali podawania piłki do niego, często szukali karkołomnych rozwiązań byle nie wycofać piłki do Lisa. Wydaje mi się, że pierwsza bramka to nie przypadek, tylko dobra analiza ze strony sztabu Pogoni. Miał już kilka niepewnych interwencji w tym sezonie przy stałych fragmentach kiedy był mocno naciskany i nie potrafił przestawić rywali we własnym polu bramkowym. Inna sprawa czy tam nie było faulu i czy to nie jest sprawa dla VARu? Owszem miał kilka udanych interwencji w tym sezonie, ale to można powiedzieć o każdym bramkarzu. Dla mnie jest przeciętny i wątpię żeby się wyrobił, choć chciałbym się mylić.

Imaz - przełamał się i dla mnie to jedyny pozytyw tego meczu. Potrzebujemy jego bramek i oby teraz wrócił do skuteczności z poprzedniego sezonu.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 24.09.2018, 11:31
Cygan82 napisał(a):Wyświetl post
Czemu za każdym razem do przełamania drużyn dochodzi w meczach z nami,to już nie pierwszy taki mecz.
Spójrz na to z innej strony - Lech i Lechia też przełamały swoją dobrą passę w meczu z nami
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 24.09.2018, 12:09
kbr napisał(a):Wyświetl post
Balon wystrzelił z dużym hukiem. Dobrze, że stało się to w Szczecinie, a nie w Derbach. Bo ten mecz jest teraz kluczowy. Pisałem na sb po meczu z Lechią, że obnażyli nasze słabości to każdy się śmiał. Pogoń obnażyła je jeszcze bardziej. Szczecinianie zagrali bardzo agresywnie, zastosowali wysoki pressing, nie dali naszym spokojnie rozegrać piłki, często faulowali. I to wystarczyło, żeby nam wytrącić wszelkie atuty z ręki. Dokładnie w ten sam sposób zagra Cracovia. Rzuci się na naszych, będzie walczyć i mogą być poważne problemy. Zwłaszcza, że przełamali się z Płockiem i pewnie doda im to skrzydeł.

Podstawowy problem jaki widzę, to brak silnego walczaka w środku pola. Przydałby się taki Wasilewski bis. Kort, Boguski, Kostal, Imaz to filigranowi zawodnicy, którzy bardzo źle znoszą takie warunki gry jakie zaserwowała Pogoń. To było widać już w meczu z Lechią, gdzie nasi odbijali się od ich pomocników. Trzeba tutaj dokonać jakiejś roszady, bo to trzeci kolejny meczy, gdzie mamy takie problemy w środku pola, a w Derbach (z Koroną z resztą też) rywal zagra podobnie. A druga sprawa to taka, że obojętnie czy byliśmy pod presją, czy mieliśmy więcej miejsca jak w końcówce meczu, to i tak rozgrywaliśmy piłkę w tyłach koszmarnie wolno. Miałem wrażenie, że to my prowadzimy i staramy się uspokoić mecz, a nie gonimy wynik. Mecz przegramy w środku w pola i to jest dla mnie sedno problemu. Wcześniej jakoś nam się udawało to ukryć.

Indywidualnie odniosę się jedynie do trzech zawodników:

Sadlok - bardzo słaby mecz, kiks przy drugim golu, kilka nieporadnych interwencji. Martwi, że to nie był wypadek przy pracy, bo od początku sezonu wygląda słabo jak swoje możliwości. Ewidentnie nie służy nowa pozycja, często jest zagubiony. Mam nadzieję, że Arsenić szybko wróci do składu, a Sadlok przejdzie na lewą obronę, albo wyląduje na ławce.

Lis - jak dla mnie to najsłabszy punkt zespołu. I podobnie jak w przypadku Sadloka nie piszę tego na podstawie jednego meczu. Brakuje mu pewności siebie na przedpolu, ale też przy wyprowadzaniu piłki. Widać było, że nasi obrońcy tez tak czują i jak ognia unikali podawania piłki do niego, często szukali karkołomnych rozwiązań byle nie wycofać piłki do Lisa. Wydaje mi się, że pierwsza bramka to nie przypadek, tylko dobra analiza ze strony sztabu Pogoni. Miał już kilka niepewnych interwencji w tym sezonie przy stałych fragmentach kiedy był mocno naciskany i nie potrafił przestawić rywali we własnym polu bramkowym. Inna sprawa czy tam nie było faulu i czy to nie jest sprawa dla VARu? Owszem miał kilka udanych interwencji w tym sezonie, ale to można powiedzieć o każdym bramkarzu. Dla mnie jest przeciętny i wątpię żeby się wyrobił, choć chciałbym się mylić.

Imaz - przełamał się i dla mnie to jedyny pozytyw tego meczu. Potrzebujemy jego bramek i oby teraz wrócił do skuteczności z poprzedniego sezonu.
to akurat nieprawda
Odpowiedz cytując
tomytom
Senior Member

Od: 11.2014

Stary 24.09.2018, 14:21
@kbr

Cytat:
Widać było, że nasi obrońcy tez tak czują i jak ognia unikali podawania piłki do niego, często szukali karkołomnych rozwiązań byle nie wycofać piłki do Lisa

Nie odniosłem takiego wrażenia w trakcie meczu, jesteś w stanie podać przykład takiego ewidetnego zachowania?
Poza tym, w takich warunkach podawanie do bramkarza jest obarczone dużym ryzykiem ..

Ja w Niego wierzę, bo to w tej chwili jeden z NASZYCH zawodników rokujących nadzieję. Na w pełni ukształtowanych i lepszych nas zwyczajnie w tej chwili nie stać.

Dla przypomnienia, był u nas kiedyś taki piłkarz o imieniu Maciej, który chyba z rok czasu nie mógł się u nas odnaleźć, ale jak już zażarło to o Żurawskim mówiła cała Polska
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 24.09.2018, 15:29
Widać po niektórych komentarzach, że juz dawno w Wiśle nie otrzymywał (prawdziwej) szansy młody bramkarz i kibice chyba nie do końca wiedzą jak sie zachować. Jedziecie po Lisie jakby każdy strzał na bramkę to był gol. Dziennikarze też to nakrecaja (nośny temat), młody potem czyta to w Internecie i pewność siebie mu momentalnie spada.

Powtarza się schemat polskiego pracodawcy czyli "poszukujemy specjalisty z 15 letnim doświadczeniem, najlepiej przed 30 rokiem życia".

Murawa była gorsza, to i podan do bramkarza było mniej.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 24.09.2018, 15:48
raczej chodzi o to co pisało kilka osób , tzn jeśli mamy dawać kogokolwiek byle młody to może zarobimy , to wystarczył Chorążka bo gorszy chyba by nie był , a faktycznie jeszcze można uczciwie powiedzieć że naprawde młody , a nie naciągać niczym u Małeckiego , który był młodym talentem do 27 roku życia
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.09.2018, 16:06
raczej chodzi o to co pisało kilka osób , tzn jeśli mamy dawać kogokolwiek byle młody to może zarobimy , to wystarczył Chorążka bo gorszy chyba by nie był , a faktycznie jeszcze można uczciwie powiedzieć że naprawde młody , a nie naciągać niczym u Małeckiego , który był młodym talentem do 27 roku życia
To inna sprawa, ale jak już kupiliśmy Lisa (czego ja bym nie zrobił przy aktualnym stanie finansów) i jak juz Stolar na niego postawił to trzeba mu okazać mega wsparcie aby coś z tego wyszło.

Sztab natomiast musi być obiektywny i nie może dac młodemu do zrozumienia że został juz Panem świata.

Osobiście zresztą Buchalika dałbym do składu w najbliższych 4 spotkaniach ( PP, Korona, derby, Legia), bo będą one mocno obciążające psychicznie, a Lisowi powiedział że jeśli bedzie solidnie pracował to wraca do bramki po tych spotkaniach.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 24.09.2018, 16:08
ja ogólnie wierzę jeszcze w niego i nie hejtuje , tylko po prostu wkurza mnie robienie z 21-letniego faceta , jakiegoś utalentowanego nastolatka któremu wszystko można wybaczyć
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.09.2018, 16:19
Myślę, że kto jak kto ale on sam najbardziej jest świadomy swoich wad. Obowiązkiem zresztą powinno być ogladanie powtórek swoich meczów i ocena każdej sytuacji.

Nie chodzi mi o wybaczanie wszystkiego, ale o wytykanie kazdego błędu. Bramkarz w odróżnieniu od piłkarza z pola nie moze sobie pozwolić na 10 strat w meczu ktore ujda w tłumie. Natomiast naprawdę mając w pamięci wiele występów Buchalika, Miśka, nawet Pareiki, Pawelka czy Majdana można wskazac dziesiątki ich błędów które nie powinny sie zdarzyc tak "doswiadczonym" zawodnikom.
Odpowiedz cytując
kbr
Senior Member

Od: 08.2015

Stary 24.09.2018, 18:37
Ech już mi ręce opadają... Nauczcie się czytać ze zrozumieniem. Forum jest od tego żeby wyrazić swoje zdanie, niekoniecznie musi się ono zgadzać z ogólnie przyjętym wśród innych kibiców. A moje zdanie na temat Lisa jest takie, że NA CHWILĘ OBECNĄ jest przeciętnym bramkarzem. Nie jest to żaden hejt, nie uwziąłem się na niego. Po prostu na podstawie tego co do tej pory pokazał uważam, ze jest przeciętnym bramkarzem. Przeciętny nie oznacza, że wpuszcza każdy strzał w światło bramki. Może raz na kilka spotkań błysnąć, czasem coś ewidentnie zwali, a przeważnie będzie grał nijak. Może za kilka spotkań okrzepnie i zmienię zdanie na jego temat, ale mocno w to wątpię.

Podobne dyskusje toczyły się tutaj 5 lat temu, kiedy pierwszym bramkarzem stał się Miśkiewicz. Też w przeciwieństwie do większości tego forum, nie widziałem jego zajebistego talentu i po latach okazało się, że miałem rację. U Lisa podobnie jak w przypadku Miśkowicza razi duża niepewność w grze na przedpolu, oraz bardzo słaba gra nogami. Wg mnie Pogoń zrobiła analizę jego i to, że był naciskany przy pierwszym golu było jej wynikiem, a nie dziełem przypadku. Inna sprawa, czy nie był tutaj faulowany.

Jak dla mnie to żaden talent, tylko jeden z wielu i nie będzie się niczym odróżniał od tych bramkarzy, których mieliśmy w ostatnich latach. Nie twierdzę, że nie należy mu dawać szansy, tylko nie ma co robić z niego Bóg wie jakiego talentu. Ale oczywiście chciałbym, żeby takim się stał

Jeżeli jednak twierdzisz, że krytyka na forum kibicowskim może spowodować, że będzie to przeżywał i grał przez to słabiej to chłopak nie nadaje się do sportu. To jest normalne, że każdy zawodnik będzie się spotykał z krytyką. Czasem będzie ona zasłużona, a czasem mocno naciągana. To normalne, że zawodnik może mieć dyżurnych hejterów, którzy zawsze będą szukali dziury w całym. Jeżeli to jednak stanowi dla niego tak duże obciążenie to oznacza, że nie ma on charakteru, który predysponowałby go do zawodowego uprawiania sportu (tak wiem - nazywanie polskich piłkarzy zawodowcami jest nadużyciem tego słowa).

PS
Owszem byli u nas piłkarze, którzy początkowo grali słabo, a potem robili karierę. Ale przytoczony tutaj Żurawski nie jest dobrym przykładem. Po pierwsze nie przychodził do nas jako snajper strzelający 20 goli w sezonie. To dopiero u nas stał się takim bombardierem. Po drugie przez pierwsze 2 lata, rzadko grał w ataku. Większość trenerów próbowała go na boku pomocy. U Lenczyka grał i na lewej i na prawej stronie. Niektórzy próbowali z niego zrobić ofensywnego pomocnika. W ataku grał Franek, który już wtedy miał status gwiazdy, oraz Moskalewicz, który był starszy i bardziej doświadczony od Żurawia. Dopiero przesuniecie go do ataku spowodowało eksplozję jego talentu.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 24.09.2018, 21:16
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Spójrz na to z innej strony - Lech i Lechia też przełamały swoją dobrą passę w meczu z nami
Czyli reguła E-klapy: 4 zwycięstwa pod rząd i wpie***l

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 24.09.2018, 21:46
kbr napisał(a):Wyświetl post
Ech już mi ręce opadają...

U Lisa podobnie jak w przypadku Miśkowicza razi duża niepewność w grze na przedpolu, oraz bardzo słaba gra nogami.
Słaba gra nogami?
Kolega ogląda mecze czy fantazjuje?
Cytat:
Pierwszy kontakt z piłką po kilkunastu sekundach pobytu na boisku i gol! Po dalekim wybiciu Mateusza Lisa z "piątki" Rafał Boguski urwał się Stevenowi Vitorii i podaje przed bramką - nad bezradnym Dusanem Kuciakiem - do Kamila Wojtkowskiego. Ten z dwóch metrów dopełnia formalności!
Lis we wszystkich spotkaniach jest pewnym punktem przy tym, jak wycofuje się do niego piłkę. Potrafi ją opanować i celnie podać.
W ostatnim spotkaniu jednak kilka razy koledzy wsadzili go na minę. Ale przy jego dojściu do piłki nie czuję żadnej niepewności jak wtedy gdy robi to Buchalik cz Miskiewicz
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.09.2018, 22:24
@kbr, ja również nie uważam że gra przeciętnie nogami. Wrecz przeciwnie. Zreszta widac ze jesli chodzi o ten element dla Stolara jest to podstawa nowoczesnej gry bramkarza.

I żeby nie bylo, krytyka merytoryczna jest ok. Natomiast dziennikarze czytaja forum i pozniej na tt czy w innych mediach wypisują ze "tykajaca bomba Lis wybuchla" i takie artykuly juz do chłopaka na pewno dochodza.

Niech mi ktos przypomni, kiedy ostatni raz bramkarz w wieku Lisa otrzymal u nas kilka meczów szansy? Na pewno nie w okresie TF.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 24.09.2018, 22:25
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Słaba gra nogami?
Kolega ogląda mecze czy fantazjuje?
Myślę, że mogło się to wziąć z tego, że któryś komentator tak bezmyślnie klepał w c+. Lis ma parę wad, ale akurat gra nogami mu wychodzi. Młody jest, wyrobi się.

Moglibyśmy go szybko sprzedać i na podobnej zasadzie wstawić do bramki tego Chorążkę - pod warunkiem, że coś ogarnia.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 25.09.2018, 08:37
No akurat Lis to jeden z najlepiej grających nogami bramkarzy jakich mieliśmy w ostatnich latach, więc mocno się kbr wygłupiłeś.
Popełnia inne błędy, wynikające m.in. z braku doświadczenia, ale grać nogami umie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 25.09.2018 o godz. 08:45.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
MackoKurko
Member

Od: 05.2018

Stary 25.09.2018, 09:58
Lisowi brakuje w grze takiej "siły przebicia" poza tym, dobrze łapie, dobrze podaje, refleks ma świetny, w niebezpiecznych sytuacjach piąstkuje tak jak powinien (w aut), co do 1 na 1, to nie było okazji sprawdzić. Jedynym mankamentem jest brak doświadczenia w wychodzeniu do piłek i przepychaniu się, ale to rzeczy, które trzeba nabyć. Jeszcze z 2 miesiące i będzie w czołówce e-klasy.
Odpowiedz cytując
tas de fleia
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 25.09.2018, 12:24
wolfy napisał(a):Wyświetl post
No akurat Lis to jeden z najlepiej grających nogami bramkarzy jakich mieliśmy w ostatnich latach, więc mocno się kbr wygłupiłeś.
Popełnia inne błędy, wynikające m.in. z braku doświadczenia, ale grać nogami umie.
Też odniosłem wrażenie, że nogami ma szansę grać na prawdę dobrze. Co prawda z Lechią miał trochę tych piłek niecelnych, ale przede wszystkim widać, że nie boi się grać w piłkę i nie trzeba się bać jak ktoś do niego podaje. Z czasem i celność się zapewne polepszy, a asystę już prawie ma.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów