|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
||
Nigdy bym nie zgodził się na przebudowę starej Nowej Huty. To jest coś. Gusta oczywiście nie podlegają dyskusji. Mam to (nie)szczęście, że pamiętam ten obiekt (hotel) jak był jeszcze nie zdewastowany. Dla mnie, nawet wówczas to był barak. Jak dla mnie mogliby wyburzyć, ale... Ale na to miejsce na bank powstanie coś architektonicznie gorszego. To już lepiej niech będzie ten zabytek
EI : Wiem Pan chcielibyśmy to przebudować. UrzędniK XYZ : Ale to zabytek, to się nie da. EI : No ale jakieś warunki. U: No wie Pan duzo roboty, za pół roku Pan otrzyma. Ale wie Pan, tu jest taka firma krakowska, ona rozumie ducha naszych zabytków, jakbyście im zlecili projekt (ekspertyzę/wytyczne itp...) to... I powstanie jakiś koszmarek, byle tanio, byle szybciej. Historia szkieletora jest tu symptomatyczna. Gdyby był plan zagospodarowania, jasne warunki które obiekty w tym miejscu mają spełaniać EI może zrobiło by przetarg na projekt, a tak...patrz powyżej.
PS. Z przebudowy byłby taki pożytek, że byłoby o jeden wiadomy napis w Krakowie mniej. I może supermarket by zasłonili, coby tak nie raził.
Ostatnio edytowane przez Elefant : 29.03.2011 o godz. 16:09.
|
|||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Pomijając, że wpisanie hotelu do rejestru zabytków post factum jest zwyczajnym s....... i sygnałem dla potencjalnych inwestorów - uwaga omijać szerokim łukiem, to stojąc sobie na światłach w pięknym słonecznym dniu dzisiejszym usiłowałem dopatrzyć się tego piękna, które wielu w tym budynku dostrzega. Cóż, jestem może ignorantem ale oprócz kolorystyki nie widzę jakiejś zasadniczej różnicy pomiędzy hotelem Cracovia i budynkami typu Lipsk ( na 29 listopada, na Wadowickiej, koło Carrefour'a w Czyżynach). Równie zwarta ponadczasowa bryła, materiały wykończeniowe trochę pewnie kiedyś lepsze - aktualnie równie estetyczne.
Wiem, że ten hotel wpisał się w historię naszego miasta ale na prawdę nie dorabiajmy ideologii. Był i jest brzydki! Ok, kiedyś przez swój "wysoki połysk" ( w cudzysłowie i dosłownie) był synonimem nowoczesności ale aktualnie tylko i wyłącznie straszy. Jeżeli mówimy o architekturze modernistycznej - mamy tyle innych ładnych modernistycznych budynków że nie musimy bronić tego blaszaka w imię zasad. Jak ktoś wyżej napisał - każda epoka ma swoich proroków i swoje wielkie dzieła. Jeżeli coś jest wybitne albo przynajmniej dobre to nikt nie bierze pod uwagę wyburzenia. Czy znalazłby się chociaż jeden obrońca idei wyburzenia gmachu Muzeum Narodowego na konto postawienia nowszego? Nie, bo tamten budynek, sam w sobie jest wartością. Podczas dyskusji w Radiu Kraków padło stwierdzenie jakiegoś "mądrego", że ten budynek krytykują mieszkańcy ale przecież mieszkańcy się nie znają a wielu architektów uważa go za wartościowy. To ja się pytam dla kogo jest to miasto? Dla ludzi czy dla garstki zapatrzonych w siebie "specjalistów'? Nie traktujmy wszystkich jak debili. Podejrzewam, że gdyby to mieszkańcy decydowali o wyglądzie naszego miasta wyglądałoby ono lepiej. Czy myślicie, że mieszkańcy zgodziliby się na Sheratona, Centrum handlowe przy Pawiej ( sorry ale galerie dla mnie są ze sztuką a nie z majtkami i butami) i parę innych równie atrakcyjnych projektów? Sami sobie odpowiedzmy jako określona zbiorowość pt kibice Wisły, czy nasz stadion byłby ładniejszy gdybyśmy to my zadecydowali w jakimś referendum ( jak zwał tak zwał) o wyborze projektu. Ci sami którzy bronią dzisiaj Cracovii zdecydowali się na wydanie zgody na to co powstało. Nie twierdzę, że ten nasz stadion jest paskudny - o dziwo mnie się on nawet podoba w jakiś perwersyjny sposób ( pomijam kwestię wykończenia). Ale czy miejsce w którym stoi jest miejscem na tego typu architekturę? Gdzie indziej budziłby respekt swoją przytłaczającą bryłą, tu gdzie jest budzi co najwyżej politowanie.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 29.03.2011 o godz. 16:37.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
juz wiem czemu sie nie chce burzyc takich obiektów u nas sie takie jeszcze buduje to jest poprostu taki krakofski style
![]()
derr
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
jak dla mnie podobne.....
![]()
derr
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Szlak już mnie trafia z tymi dziadami .............
A wystarczy fajny projekt i to miejsce zmienia sie nie do Gdańska . 21 wiek Boże zabij mnie teraz ![]()
derr
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale co tam w nie do poznaniu nie chcą być gorsi od Nas
http://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85...naniu,,ga.html Miałem im nie nabijać ale to niszowa sekcja . ![]()
derr
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
1)Hotel jest wpisany do ewidencji zabytków, nie do rejestru. (Mój błąd, w poprzednim poście) A to wiele zmienia.
2)Dzięki temu będzie można chociaż w jakiś sposób ograniczyć działalność Echo Inv. (przejrzyjcie ich "cuda architektury" na ich stronie int.) w takim ważnym dla Krakowa miejscu. 3)Echo Inv. zna się i współpracuje z Asymetrią, więc możecie sobie wyobrazić cóż by w tym miejscu powstało. I w końcu mieszacie pojęcia. Na stadion nikt nie musiał wydawać zgody... ![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Każda nowa inwestycja w tym przebudowa jest opiniowana. Ja napisałem tylko ( zresztą zgodnie z prawdą), że osoby odpowiedzialne ( w tym konserwator zabytków, architekt miasta itd ) nie mieli nic przeciwko wybudowaniu stadionu w takiej formie bez żadnego odniesienia do miejsca natomiast bronią jak niepodległości blaszaka, który na dzień dzisiejszy jest uboższą wersją naszego stadionu.
Piętro wyżej wklejone zdjęcia wejścia głównego - znajdź kilka szczegółów różniących te dwie fotki. |
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
Stadion ( jeśli chodzi o wygląd ) najbardziej traci na tym, że projektant nie był konsekwentny ( zlepek kilku stylów ) i na wykończeniu. Nie jest to dzieło przemyślane. I co to znaczy odniesienie do miejsca ? Czy stadion w formie Allianz Areny bardziej by pasował ? Natomiast podobieństwo wejścia - owszem jest. Ale co w związku z tym ? To charakterystyczny element dla modernizmu. Najwięksi architekci w swoich projektach umieszczali tego typu daszki : ![]() ![]() |
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
Nie wierz wszystkiemu co podają media ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Wielka Wisła
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Heh, udało im się
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Hotel Cracovia trzeba zostawić. Albo przynajmniej jego dyrektora:
"(...)mówi dyrektor Tomasz Kowalski Kiedy otwierano hotel, miał 12 lat. Do głowy by mu nie przyszło, że będzie tu szefem. - Jako dzieciak patrzyłem na niego z zapartym tchem - przyznaje. - Ale, żeby wejść do tego luksusu, gdzie tam! Dopiero w liceum przyprowadzałem tu dziewczyny na kremówki, a z kolegami chodziłem na wódeczkę i tatara. Kiedy wiele lat później mógł wybrać, którym hotelem chce zarządzać, wybrał Cracovię. - Sentyment krakusa zdecydował - tłumaczy. - Jedyne, co mi się mniej podobało, to sąsiedztwo stadionu piłkarskiego. Trochę kłopotliwe, bo kibicuję Wiśle. Na wszystkich obiadach po noworocznym treningu musiałem robić dobrą minę do złej gry - śmieje się.(...) " gazetakrakowska.pl
Ostatnio edytowane przez Martin : 01.04.2011 o godz. 12:11.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Zielone płuca Krakowa powinny służyć ludziom, a nie kretom
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html I zgadnijcie kto się sprzeciwia piłce nożnej na błoniach |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Cytat:
Powoli zbliżają się do rogatek ![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Nawet i te 250 złotych bym zapłacił. Tak samo 3 złote za godzinę. Tylko jakbym miał gwarancje,że jak przyjadę to mam gdzie postawić samochód. Bo dotychczas wygląda to żałośnie. Dlatego jestem przeciwny płaceniu za parkowanie w obecnym systemie. Co to ma być? Płacić w sytuacji gdzie trzeba jeździć 20 minut by coś znaleźć(optymistyczna wersja) i w rezultacie postawić samochód wciśnięty między płot, psią kupę i inny samochód. A wysiadanie z tak postawionego samochodu nie rzadko przypomina łapanie pionu po pijaku.
Z innej beczki. Ciekawy jestem czy budowa Centrum Kongresowego będzie miała taką samą obsuwę jak stadionu. Jedyne co wyszło przez te 20 lat w Krakowie to estakady do Huty. Usprawniło i przyspieszyło to ruch niewątpliwie, no może jeszcze ronda, mogilskie i kotlarskie. Reszta jest milczeniem i Kraków staje się skansenem infrastrukturalnym.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 26.05.2011 o godz. 10:05.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...la_Ruczaj.html
Stadion Wisły to pryszcz w porównaniu z drugą sztandarową inwestycją ZIKiTu. Nie wiem czy wypada się śmiać... czy płakać i współczuć mieszkańcom Ruczaju? ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Panowie i Panie mozecie mi pomoc z jednym nurtjacym mnie problemem. Gdzie miala powstać druga po kladce Bernatce kładka ( tak bardzo designerska- zreszta chyba nagrodzona gdzies) i czemu nic o niej nie slychac. Pozdrawiam
![]()
"W Wiśle Kraków nikt i nic nie jest ważniejszy niż klub"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
jeśli się nie mylę to z Kazimierza do Ludwinowa, nie tak daleko od tej
![]() ![]()
Milczenie to nuda głupca i myśl mędrca.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Brakło kasy, projekt czeka na lepsze czasy. Tak jak napisano miała łączyć Kazimierz z Ludwionowem w okolicach hotelu Forum.
![]()
Ddf
|
|
|
|
I am what I am
Od: 09.2004
Offline |
|
|
coś podobnego jest w Parku Jordana, lecz poziom tego jest na pewno niższy niz na tej stronie ..
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
na azorach, na placu zabaw przy opolskiej jest taka niby siłownia. Jakiej jest jakosci i w jakim stanie niestety nie wiem
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
|
Cytat:
P4 - miejscowości w promieniu 20 km od miasta - oczywiście wszystkie płatne od 10 do 20 ![]() a poza tym: Cytat:
Czemu ta zaraz dotknęła też i nasze miasto :(
Ostatnio edytowane przez Kocur : 06.07.2011 o godz. 18:03.
![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Tak sobie oglądam siatkówkę w Gdańsku i na ekranie LED-owym przebija się reklama Krakowa jako gospodarza Mistrzostw Świata w siatkówce 2014. Moje pytanie jest takie - gdzie oni będą grać
![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
I am what I am
Od: 09.2004
Offline |
|
|
Ostatnio w Spodku też była reklama tego. Jeśli budowa hali będzie szła w takim tempie jak nasz stadion to faktycznie chyba na UEKu, albo w Operze
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Mnie się wydaje że na stadionie Cracovii bo tam chyba jakaś scena miała być montowana. Taki mecz pod gwieździstym niebem to by było coś
A tak na serio to sobie przypomnijcie reklamy projektów we Wrocławiu i w Gdańsku jeszcze 3 lata temu. Taki sam kosmos jak ta nasza największa (po kiego gdzyba) hala w Polsce |
|
|
|
Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Sorry, mieszkam w centrum, nie raz muszę pół godziny miejsca szukać do zaparkowania bo wszystkie pozajmowane przez samochody na nie-krakowskich blachach. To bardzo dobra decyzja bo w gruncie rzeczy Krakusów to nie dotyczy, mieszkańcy dalej mają abonamenty.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
ale jakk ci niekrakusi przyjeżdżaja ,robią zakupy i dają zarobic krakusom to jest ok?jesteśmy mastem żyjącym w dużej mierze z turystów i powinno się robić wszystko by wlaśnie im ulatwić życie,a nie utrudniać.druga sprawa.nie wiem czy wiesz,ale miejscowości podkrakowskie swój powiat maja w Krakowie i to- można powiedzieć- w centrum,więc załatwiając różne urzędowe sprawy do tegoż Krakowa muszą przyjechac.trzecia sprawa mieszkaniec Tyńca albo Cła też jest Krakusem i on abonamentu nie będzie miał.zresztą idąc Twoim tokiem rozumowania np w Kryspinowie mieszkaniec Skawiny,Zabierzowa i np Krzeszowic powinien płacić symboliczną opłatę za parking(powiat krakowski) natomiast samochody z blachami KR powinni miec opłaty parokrotnie większe...dojdziemy do paranoi w ten sposób.wiele osób przyjeżdża poza tym do centrum nie dlatego,że ma taki kaprys,ale dlatego że musi.urzędy,szpitale itp.i proszę cię nie wspominaj o komunikacji miejskiej bo tak naprawde nie ma o czym mowić tym bardziej gdy co jakis czas pojawiają sie, pomysły by busy nie dojeżdżaly do centrum.im dalej odsuniemy je od centrum tym mniej ludzi nimi bedzie jeździć i przesiądzie sie na samochody.
Ostatnio edytowane przez picasso : 07.07.2011 o godz. 08:05.
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|