The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.03.2011, 15:59
Ela napisał(a):Wyświetl post
Popatrz co by się działo gdyby w epoce klasycyzmu nagle zaczęto wyburzać obiekty barokowe ?
Bo nie trendy, bo szkaradne - przesycone złotem i zdobieniami, bo kiczowate ? A klasycyzm preferował biel i prostszą formę ? Ilu wspaniałych kościołów i pałaców zostalibyśmy pozbawieni ?
Każda epoka przebudowuje, modernizuje bądź wyburza. Pozostawia dzieła wartościowe, a nieudane idą w nicość. Kościoły gotyckie w epoce baroku musiały być straszne ! A jednak te, które były wartościowe przetrwały.
Nigdy bym nie zgodził się na przebudowę starej Nowej Huty. To jest coś. Gusta oczywiście nie podlegają dyskusji. Mam to (nie)szczęście, że pamiętam ten obiekt (hotel) jak był jeszcze nie zdewastowany. Dla mnie, nawet wówczas to był barak.
Jak dla mnie mogliby wyburzyć, ale... Ale na to miejsce na bank powstanie coś architektonicznie gorszego. To już lepiej niech będzie ten zabytek Szkaradztwo, ale dla nas ono zwyczajne.

To akcja bezinteresowna. Bo przecież nie sądzę aby ktoś za pieniądze Echo Investment nagle z rejestru zabytków hotel wykreślił.
Naprawdę w to wierzysz ? Z listy zabytków pewnie nie skreślą. Mam słabą wyobrażnie, ale bez trudu wyobrażam sobie taką rozmowę :

EI : Wiem Pan chcielibyśmy to przebudować.
UrzędniK XYZ : Ale to zabytek, to się nie da.
EI : No ale jakieś warunki.
U: No wie Pan duzo roboty, za pół roku Pan otrzyma. Ale wie Pan, tu jest taka firma krakowska, ona rozumie ducha naszych zabytków, jakbyście im zlecili projekt (ekspertyzę/wytyczne itp...) to...

I powstanie jakiś koszmarek, byle tanio, byle szybciej.
Historia szkieletora jest tu symptomatyczna.

Gdyby był plan zagospodarowania, jasne warunki które obiekty w tym miejscu mają spełaniać EI może zrobiło by przetarg na projekt, a tak...patrz powyżej.

A i inwestor kupując od Orbisu obiekt wiedział czym ryzykuje.
Więc na inwestowanie w Krakowie taki ruch nie ma przełożenia.
Ten wiedział i pewnie to sobie skalkulował. Inni ominą Kraków z daleka.

PS. Z przebudowy byłby taki pożytek, że byłoby o jeden wiadomy napis w Krakowie mniej. I może supermarket by zasłonili, coby tak nie raził.
Ostatnio edytowane przez Elefant : 29.03.2011 o godz. 16:09.
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 29.03.2011, 16:32
Pomijając, że wpisanie hotelu do rejestru zabytków post factum jest zwyczajnym s....... i sygnałem dla potencjalnych inwestorów - uwaga omijać szerokim łukiem, to stojąc sobie na światłach w pięknym słonecznym dniu dzisiejszym usiłowałem dopatrzyć się tego piękna, które wielu w tym budynku dostrzega. Cóż, jestem może ignorantem ale oprócz kolorystyki nie widzę jakiejś zasadniczej różnicy pomiędzy hotelem Cracovia i budynkami typu Lipsk ( na 29 listopada, na Wadowickiej, koło Carrefour'a w Czyżynach). Równie zwarta ponadczasowa bryła, materiały wykończeniowe trochę pewnie kiedyś lepsze - aktualnie równie estetyczne.
Wiem, że ten hotel wpisał się w historię naszego miasta ale na prawdę nie dorabiajmy ideologii. Był i jest brzydki! Ok, kiedyś przez swój "wysoki połysk" ( w cudzysłowie i dosłownie) był synonimem nowoczesności ale aktualnie tylko i wyłącznie straszy. Jeżeli mówimy o architekturze modernistycznej - mamy tyle innych ładnych modernistycznych budynków że nie musimy bronić tego blaszaka w imię zasad. Jak ktoś wyżej napisał - każda epoka ma swoich proroków i swoje wielkie dzieła. Jeżeli coś jest wybitne albo przynajmniej dobre to nikt nie bierze pod uwagę wyburzenia. Czy znalazłby się chociaż jeden obrońca idei wyburzenia gmachu Muzeum Narodowego na konto postawienia nowszego? Nie, bo tamten budynek, sam w sobie jest wartością. Podczas dyskusji w Radiu Kraków padło stwierdzenie jakiegoś "mądrego", że ten budynek krytykują mieszkańcy ale przecież mieszkańcy się nie znają a wielu architektów uważa go za wartościowy. To ja się pytam dla kogo jest to miasto? Dla ludzi czy dla garstki zapatrzonych w siebie "specjalistów'? Nie traktujmy wszystkich jak debili. Podejrzewam, że gdyby to mieszkańcy decydowali o wyglądzie naszego miasta wyglądałoby ono lepiej. Czy myślicie, że mieszkańcy zgodziliby się na Sheratona, Centrum handlowe przy Pawiej ( sorry ale galerie dla mnie są ze sztuką a nie z majtkami i butami) i parę innych równie atrakcyjnych projektów? Sami sobie odpowiedzmy jako określona zbiorowość pt kibice Wisły, czy nasz stadion byłby ładniejszy gdybyśmy to my zadecydowali w jakimś referendum ( jak zwał tak zwał) o wyborze projektu. Ci sami którzy bronią dzisiaj Cracovii zdecydowali się na wydanie zgody na to co powstało. Nie twierdzę, że ten nasz stadion jest paskudny - o dziwo mnie się on nawet podoba w jakiś perwersyjny sposób ( pomijam kwestię wykończenia). Ale czy miejsce w którym stoi jest miejscem na tego typu architekturę? Gdzie indziej budziłby respekt swoją przytłaczającą bryłą, tu gdzie jest budzi co najwyżej politowanie.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 29.03.2011 o godz. 16:37.
Odpowiedz cytując
derr
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 29.03.2011, 16:55
juz wiem czemu sie nie chce burzyc takich obiektów u nas sie takie jeszcze buduje to jest poprostu taki krakofski style
Załączone obrazki
Typ pliku: jpg www.wisla.krakow.jpg (33,9 KB, 133 wyświetleń)
derr
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Stary 29.03.2011, 16:59
derr napisał(a):Wyświetl post
juz wiem czemu sie nie chce burzyc takich obiektów u nas sie takie jeszcze buduje to jest poprostu taki krakofski style

I to jest samo sedno - stadion po którym się jedzie jak po burej suce i brzydszy hotel którego się broni jak niepodległości.
Witamy w Krakowie !
Odpowiedz cytując
derr
Senior Member

Stary 29.03.2011, 16:59
jak dla mnie podobne.....
Załączone obrazki
Typ pliku: jpg 457130261_6f9993b946_b.jpg (93,9 KB, 140 wyświetleń)
derr
Odpowiedz cytując
derr
Senior Member

Stary 29.03.2011, 17:08
Szlak już mnie trafia z tymi dziadami .............

A wystarczy fajny projekt i to miejsce zmienia sie nie do Gdańska .
21 wiek Boże zabij mnie teraz
Załączone obrazki
Typ pliku: jpg hotel-en-cracovia-1.jpg (46,3 KB, 134 wyświetleń)
derr
Odpowiedz cytując
derr
Senior Member

Stary 29.03.2011, 17:20
Ale co tam w nie do poznaniu nie chcą być gorsi od Nas
http://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85...naniu,,ga.html
Miałem im nie nabijać ale to niszowa sekcja .
derr
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 29.03.2011, 23:54
1)Hotel jest wpisany do ewidencji zabytków, nie do rejestru. (Mój błąd, w poprzednim poście) A to wiele zmienia.

2)Dzięki temu będzie można chociaż w jakiś sposób ograniczyć działalność Echo Inv. (przejrzyjcie ich "cuda architektury" na ich stronie int.) w takim ważnym dla Krakowa miejscu.

3)Echo Inv. zna się i współpracuje z Asymetrią, więc możecie sobie wyobrazić cóż by w tym miejscu powstało.

I w końcu mieszacie pojęcia. Na stadion nikt nie musiał wydawać zgody...
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Stary 30.03.2011, 07:35
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post

I w końcu mieszacie pojęcia. Na stadion nikt nie musiał wydawać zgody...
Każda nowa inwestycja w tym przebudowa jest opiniowana. Ja napisałem tylko ( zresztą zgodnie z prawdą), że osoby odpowiedzialne ( w tym konserwator zabytków, architekt miasta itd ) nie mieli nic przeciwko wybudowaniu stadionu w takiej formie bez żadnego odniesienia do miejsca natomiast bronią jak niepodległości blaszaka, który na dzień dzisiejszy jest uboższą wersją naszego stadionu.
Piętro wyżej wklejone zdjęcia wejścia głównego - znajdź kilka szczegółów różniących te dwie fotki.
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 30.03.2011, 09:06
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Każda nowa inwestycja w tym przebudowa jest opiniowana. Ja napisałem tylko ( zresztą zgodnie z prawdą), że osoby odpowiedzialne ( w tym konserwator zabytków, architekt miasta itd ) nie mieli nic przeciwko wybudowaniu stadionu w takiej formie bez żadnego odniesienia do miejsca natomiast bronią jak niepodległości blaszaka, który na dzień dzisiejszy jest uboższą wersją naszego stadionu.
Piętro wyżej wklejone zdjęcia wejścia głównego - znajdź kilka szczegółów różniących te dwie fotki.
Co do uboższej wersji stadionu to mam zupełnie inne zdanie.
Stadion ( jeśli chodzi o wygląd ) najbardziej traci na tym, że projektant nie był konsekwentny ( zlepek kilku stylów ) i na wykończeniu.
Nie jest to dzieło przemyślane.

I co to znaczy odniesienie do miejsca ?
Czy stadion w formie Allianz Areny bardziej by pasował ?

Natomiast podobieństwo wejścia - owszem jest.
Ale co w związku z tym ?
To charakterystyczny element dla modernizmu.
Najwięksi architekci w swoich projektach umieszczali tego typu daszki :

Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 01.04.2011, 10:04
Cichy napisał(a):Wyświetl post
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,444...jobraz___.html

Kolejny wspaniały przykład krakowskiego modernizmu...Nie do wiary...
Dziś jest Prima Aprilis.
Nie wierz wszystkiemu co podają media
Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.04.2011, 10:06
Dziś jest Prima Aprilis.
Nie wierz wszystkiemu co podają media
Rzeczywiście nie skojarzyłem i dałem sie nabrać jak młode dziewczę

Tłumaczy mnie tylko niechęć do obecnego prezydenta
Odpowiedz cytując
pff
Wielka Wisła

Od: 08.2006

Stary 01.04.2011, 10:11
Heh, udało im się
Odpowiedz cytując
Martin
Senior Member

Stary 01.04.2011, 12:08
Hotel Cracovia trzeba zostawić. Albo przynajmniej jego dyrektora:

"(...)mówi dyrektor Tomasz Kowalski
Kiedy otwierano hotel, miał 12 lat. Do głowy by mu nie przyszło, że będzie tu szefem. - Jako dzieciak patrzyłem na niego z zapartym tchem - przyznaje. - Ale, żeby wejść do tego luksusu, gdzie tam! Dopiero w liceum przyprowadzałem tu dziewczyny na kremówki, a z kolegami chodziłem na wódeczkę i tatara.

Kiedy wiele lat później mógł wybrać, którym hotelem chce zarządzać, wybrał Cracovię. - Sentyment krakusa zdecydował - tłumaczy. - Jedyne, co mi się mniej podobało, to sąsiedztwo stadionu piłkarskiego. Trochę kłopotliwe, bo kibicuję Wiśle. Na wszystkich obiadach po noworocznym treningu musiałem robić dobrą minę do złej gry - śmieje się.(...) "
gazetakrakowska.pl
Ostatnio edytowane przez Martin : 01.04.2011 o godz. 12:11.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 08.04.2011, 10:16
Zielone płuca Krakowa powinny służyć ludziom, a nie kretom
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html

I zgadnijcie kto się sprzeciwia piłce nożnej na błoniach
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 26.05.2011, 09:24
Cytat:
Od jutra (27 maja) zostanie rozszerzona strefa płatnego parkowania w Krakowie o Kazimierz i ulice po wschodniej stronie Dworca Głównego PKP. Mieszkańcy nowych terenów objętych strefą muszą więc mieć wykupiony abonament. Natomiast pozostali kierowcy muszą wnosić opłaty na nowym obszarze objętym płatnym postojem.

Opłata za parkowanie pojazdów obowiązuje od poniedziałku do piątku w godz. 10-18. Kto jej nie uiści, to narazi się na opłatę dodatkową w wysokości 50 zł. Pierwsza godzina parkowania kosztuje 3 zł, druga - 3,1 zł, trzecia - 3,2 zł, a czwarta i każda kolejna - 3 zł. Najniższa opłata za postój naliczana minutowo wynosi 1 zł (za 20 minut). Parkomaty nie wydają reszty - nadwyżka przeliczana jest na dodatkowe minuty parkowania.
Do momentu zamontowania parkomatów na Kazimierzu będzie można tam kupić karty postojowe, które będą sprzedawane w specjalnie oznaczonych lokalach, u sprzedawców - kontrolerów oraz w Biurze Strefy Płatnego Parkowania. W rozszerzonej strefie po wschodniej stronie dworca znajdą się ulice na terenie od ul. Lubomirskiego po Mogilską i Lubicz - od ronda Mogilskiego do wiaduktu.
Dla mieszkańców rejonów objętych strefą abonamenty postojowe sprzedawane są w Biurze Strefy Płatnego Parkowania przy ul. Kalwaryjskiej 35 (róg Smolki) od poniedziałku do piątku w godz. 8 -18. Warunkiem do wydania abonamentu jest okazanie dowodu osobistego potwierdzającego zameldowanie w strefie oraz dowodu rejestracyjnego pojazdu. Opłata miesięczna za abonament dla mieszkańców wynosi 10 zł. Na razie sprzedawany jest abonament na 3 miesiące i przez taki okres będzie obowiązywał na obecnych zasadach. Natomiast każdy kierowca może kupić abonament na całą strefę za 250 zł.

Powoli zbliżają się do rogatek
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 26.05.2011, 09:49
Nawet i te 250 złotych bym zapłacił. Tak samo 3 złote za godzinę. Tylko jakbym miał gwarancje,że jak przyjadę to mam gdzie postawić samochód. Bo dotychczas wygląda to żałośnie. Dlatego jestem przeciwny płaceniu za parkowanie w obecnym systemie. Co to ma być? Płacić w sytuacji gdzie trzeba jeździć 20 minut by coś znaleźć(optymistyczna wersja) i w rezultacie postawić samochód wciśnięty między płot, psią kupę i inny samochód. A wysiadanie z tak postawionego samochodu nie rzadko przypomina łapanie pionu po pijaku.

Z innej beczki. Ciekawy jestem czy budowa Centrum Kongresowego będzie miała taką samą obsuwę jak stadionu.

Jedyne co wyszło przez te 20 lat w Krakowie to estakady do Huty. Usprawniło i przyspieszyło to ruch niewątpliwie, no może jeszcze ronda, mogilskie i kotlarskie. Reszta jest milczeniem i Kraków staje się skansenem infrastrukturalnym.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 26.05.2011 o godz. 10:05.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 26.05.2011, 13:23
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Nawet i te 250 złotych bym zapłacił. Tak samo 3 złote za godzinę. Tylko jakbym miał gwarancje,że jak przyjadę to mam gdzie postawić samochód. Bo dotychczas wygląda to żałośnie. Dlatego jestem przeciwny płaceniu za parkowanie w obecnym systemie. Co to ma być? Płacić w sytuacji gdzie trzeba jeździć 20 minut by coś znaleźć(optymistyczna wersja) i w rezultacie postawić samochód wciśnięty między płot, psią kupę i inny samochód. A wysiadanie z tak postawionego samochodu nie rzadko przypomina łapanie pionu po pijaku.

Z innej beczki. Ciekawy jestem czy budowa Centrum Kongresowego będzie miała taką samą obsuwę jak stadionu.

Jedyne co wyszło przez te 20 lat w Krakowie to estakady do Huty. Usprawniło i przyspieszyło to ruch niewątpliwie, no może jeszcze ronda, mogilskie i kotlarskie. Reszta jest milczeniem i Kraków staje się skansenem infrastrukturalnym.
i przedlużenie autostradowej obwodnicy miasta do Niepolomic.w końcu te 20 lat temu konczyła się na Tynieckiej.do tego trzy nowe mosty na Wisle,przebudowa układu ulic pod Tandetą...teraz budowa ronda pod Makro.buduje się przynajmniej część północnej obwodnicy...tak więc mimo wszystko troche sie uzbierało a porownując do tego co robią inne miasta to nie jest najgorzej.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 02.06.2011, 11:05
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...la_Ruczaj.html

Stadion Wisły to pryszcz w porównaniu z drugą sztandarową inwestycją ZIKiTu.

Nie wiem czy wypada się śmiać... czy płakać i współczuć mieszkańcom Ruczaju?

Odpowiedz cytując
GregorTS
Senior Member

Stary 08.06.2011, 11:16
Panowie i Panie mozecie mi pomoc z jednym nurtjacym mnie problemem. Gdzie miala powstać druga po kladce Bernatce kładka ( tak bardzo designerska- zreszta chyba nagrodzona gdzies) i czemu nic o niej nie slychac. Pozdrawiam
"W Wiśle Kraków nikt i nic nie jest ważniejszy niż klub"
Odpowiedz cytując
Bąbel
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 08.06.2011, 11:20
jeśli się nie mylę to z Kazimierza do Ludwinowa, nie tak daleko od tej
Milczenie to nuda głupca i myśl mędrca.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 12.06.2011, 15:47
GregorTS napisał(a):Wyświetl post
Panowie i Panie mozecie mi pomoc z jednym nurtjacym mnie problemem. Gdzie miala powstać druga po kladce Bernatce kładka ( tak bardzo designerska- zreszta chyba nagrodzona gdzies) i czemu nic o niej nie slychac. Pozdrawiam
Brakło kasy, projekt czeka na lepsze czasy. Tak jak napisano miała łączyć Kazimierz z Ludwionowem w okolicach hotelu Forum.
Ddf
Odpowiedz cytując
KoPer
I am what I am

Od: 09.2004

Stary 21.06.2011, 13:29
coś podobnego jest w Parku Jordana, lecz poziom tego jest na pewno niższy niz na tej stronie ..
Odpowiedz cytując
P.e.c.h
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 21.06.2011, 14:24
na azorach, na placu zabaw przy opolskiej jest taka niby siłownia. Jakiej jest jakosci i w jakim stanie niestety nie wiem
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 06.07.2011, 18:00
Cytat:
Radni miejscy przegłosowali właśnie zmiany w strefie parkowania i podwyżki opłat. Od września parkowanie auta płatne będzie od godziny 10 do 20, a nie jak do tej pory do 18. Bez zmian zostają strefy ograniczonego wjazdu (A i B), ale strefa płatnego parkowania (C) powiększy się i podzieli na trzy podstrefy. P1 - Stare Miasto, P2 - Kazimierz, P3 - część Grzegórzek.
Proponuję strefę

P4 - miejscowości w promieniu 20 km od miasta - oczywiście wszystkie płatne od 10 do 20

a poza tym:

Cytat:
Mieszkańcy za 120 zł rocznie będą mogli wykupić abonament tylko na podstrefę, w której mieszkają. Przedsiębiorcy za 250 zł miesięcznie. Prezydent chciał opłaty 350 zł, ale radni nie pozwolili na taki wzrost. Przegłosowali też abonament 50 zł dla przedsiębiorców, którzy zatrudniają powyżej 9 osób. Pierwsza godzina parkowania nie zdrożeje i dalej będzie kosztować 3 zł. Druga, za którą dziś płacimy 3,10 zł, będzie droższa o 40 groszy. Trzecia (dziś 3,20zł) będzie kosztować już 4,10 zł. Za każdą kolejną zapłacimy znów 3 zł. Na opłatach w strefie gmina rocznie zarabia ok. 13 mln zl. Po podwyżkach i zmianach będzie 2,5 mln więcej.

Radni przegłosowano również podwyżki biletów komunikacji miejskiej. Od września za bilet jednorazowy zapłacimy 2,80 zł, a nie jak dziś 2,50zł. Pojawią się bilety 15,30,60 i 90 minutowe po 2, 2,80, 3,60 i 5,20 zł. Radni nie zgodzili się na propozycję prezydenta podwyższenia biletu miesięcznego z 88 zł do 94 zł. Wprowadzili kwotę 89zł. Radni wprowadzili roczny bilet seniora za 120zł dla osób, gdzie dochód na jednego członka rodziny nie przekracza 503 zł. Inny nowy bilet to aktywizujący bilet dla bezrobotnych za 50 zł - miesięczny na linie dzienne. Platforma wycofała się z pomysłu podwyższenia kary za jazdę bez biletu ze 100 zł na aż 390. Opłata dodatkowa od września będzie wynosić 150zł jak chciał prezydent. Wszystkie zmiany w biletach spowodują zwiększenie wpływów do budżetu o ok. 18 mln zł. Dziś miasto na biletach zarabia 220 mln zł.

Radni przegłosowali też podwyżki za korzystanie z pasa drogowego. Opłat jest kilkanaście, ale np. właściciele ogródków kawiarnianych za 1 mkw powierzchni dziennie będą płacić nie 50 groszy, a 2 zł. Z kolei kupcy za 1 mkw zapłacą dziennie 3,5 zł, a nie 2 zł jak do tej pory. Dziś gmina rocznie dzięki tym opłatom ściąga 13 mln zł rocznie. Będzie o 10 mln więcej.

Radni PO będą chcą, aby prezydent wstrzymał się od podwyższania podatku od nieruchomości i czynszów w mieszkaniach komunalnych. Domagają się powołania specjalnej komisji, która ma przeanalizować podwyżki i finanse miasta.Z podwyżką czynszów chcą poczekać do zakończenia obrad powoływanego właśnie tzw. okrągłego stołu mieszkaniowego.

Radni PO wprowadzili też opłatę roczną za posiadanie psa. Ma wynieść ona 30zł i zostanie wprowadzona od 2012 roku. Szacunkowo spowoduje to roczne zwiększenie dochodów gminy o 300 tys. zł. Radni godzą się na wprowadzenie nowego podatku, bo w ankietach, które przeprowadzili w Krakowie połowa przepytanych przychylnie odniosła się do tego pomysłu.

Ostatnie zmiany opłat to wprowadzenie nowych maksymalnych stawek za wywóz śmieci. Firmy nie mogą przekraczać ich w ofertach dla mieszkańców. Maksymalna opłata za wywóz 1 m sześcienny odpadów zmieszanych będzie wynosić 100zł. Dziś to ok. 87 zł. Za nieczystości ciekłe zapłacimy 40zł za 1 m sześcienny. Za odpady posegregowane prezydent chciał wprowadzić stawkę 80zł za 1 mkw. Czyli 20 procentowy upust. Radni przeforsowali jednak przepis, że ci, którzy segregują odpady za wywóz 1 m sześc. odpadów zapłacą maksymalnie 60 zł.

Czemu ta zaraz dotknęła też i nasze miasto :(
Ostatnio edytowane przez Kocur : 06.07.2011 o godz. 18:03.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 06.07.2011, 19:44
Tak sobie oglądam siatkówkę w Gdańsku i na ekranie LED-owym przebija się reklama Krakowa jako gospodarza Mistrzostw Świata w siatkówce 2014. Moje pytanie jest takie - gdzie oni będą grać ? Na Ueku ?
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
KoPer
I am what I am

Od: 09.2004

Stary 06.07.2011, 22:56
Ostatnio w Spodku też była reklama tego. Jeśli budowa hali będzie szła w takim tempie jak nasz stadion to faktycznie chyba na UEKu, albo w Operze
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 06.07.2011, 23:43
Mnie się wydaje że na stadionie Cracovii bo tam chyba jakaś scena miała być montowana. Taki mecz pod gwieździstym niebem to by było coś

A tak na serio to sobie przypomnijcie reklamy projektów we Wrocławiu i w Gdańsku jeszcze 3 lata temu. Taki sam kosmos jak ta nasza największa (po kiego gdzyba) hala w Polsce
Odpowiedz cytując
arytmetyk
Member

Od: 08.2010

Stary 06.07.2011, 23:52
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Proponuję strefę

P4 - miejscowości w promieniu 20 km od miasta - oczywiście wszystkie płatne od 10 do 20

Sorry, mieszkam w centrum, nie raz muszę pół godziny miejsca szukać do zaparkowania bo wszystkie pozajmowane przez samochody na nie-krakowskich blachach. To bardzo dobra decyzja bo w gruncie rzeczy Krakusów to nie dotyczy, mieszkańcy dalej mają abonamenty.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 07.07.2011, 08:02
arytmetyk napisał(a):Wyświetl post
Sorry, mieszkam w centrum, nie raz muszę pół godziny miejsca szukać do zaparkowania bo wszystkie pozajmowane przez samochody na nie-krakowskich blachach. To bardzo dobra decyzja bo w gruncie rzeczy Krakusów to nie dotyczy, mieszkańcy dalej mają abonamenty.
ale jakk ci niekrakusi przyjeżdżaja ,robią zakupy i dają zarobic krakusom to jest ok?jesteśmy mastem żyjącym w dużej mierze z turystów i powinno się robić wszystko by wlaśnie im ulatwić życie,a nie utrudniać.druga sprawa.nie wiem czy wiesz,ale miejscowości podkrakowskie swój powiat maja w Krakowie i to- można powiedzieć- w centrum,więc załatwiając różne urzędowe sprawy do tegoż Krakowa muszą przyjechac.trzecia sprawa mieszkaniec Tyńca albo Cła też jest Krakusem i on abonamentu nie będzie miał.zresztą idąc Twoim tokiem rozumowania np w Kryspinowie mieszkaniec Skawiny,Zabierzowa i np Krzeszowic powinien płacić symboliczną opłatę za parking(powiat krakowski) natomiast samochody z blachami KR powinni miec opłaty parokrotnie większe...dojdziemy do paranoi w ten sposób.wiele osób przyjeżdża poza tym do centrum nie dlatego,że ma taki kaprys,ale dlatego że musi.urzędy,szpitale itp.i proszę cię nie wspominaj o komunikacji miejskiej bo tak naprawde nie ma o czym mowić tym bardziej gdy co jakis czas pojawiają sie, pomysły by busy nie dojeżdżaly do centrum.im dalej odsuniemy je od centrum tym mniej ludzi nimi bedzie jeździć i przesiądzie sie na samochody.
Ostatnio edytowane przez picasso : 07.07.2011 o godz. 08:05.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów