The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Dziadek
Junior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.05.2011, 17:39
Jak dla mnie to wina rozrusznika Do regeneracji
Sam se spieprzaj
Odpowiedz cytując
maTyS.
Bene Nati

Od: 10.2007

Stary 12.05.2011, 09:17
potrzebuję pomocy. Mam zamiar założyć LPG w Fiat Brava 1.2 z 1999 roku. Pytanie moje brzmi , gdzie polecacie w Krakowie udać się do serwisu żeby założyli ją w rozsądnej cenie i dobrze ? jakiej marki instalację polecacie ? w którym serwisie jest możliwość spłacania rat ? pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
PRĄDNIK BIAŁY WIERNY WIŚLE !
Odpowiedz cytując
Leh71
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 12.05.2011, 10:13
maTyS. napisał(a):Wyświetl post
potrzebuję pomocy. Mam zamiar założyć LPG w Fiat Brava 1.2 z 1999 roku. Pytanie moje brzmi , gdzie polecacie w Krakowie udać się do serwisu żeby założyli ją w rozsądnej cenie i dobrze ? jakiej marki instalację polecacie ? w którym serwisie jest możliwość spłacania rat ? pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Dobrym zakładem jest Fugazi na Lindego.
http://www.auto-gaz.pl/glowna.php?start=1
Odpowiedz cytując
eryk_cartman
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 14.05.2011, 05:35
Dzięki panowie za odpowiedzi. Pojechałem do elektryka, podpiał mi go do komputera, wykasował wszystkie błędy i autko pali na strzał. Gość powiedział, że miał pierwszy taki przypadek. Nie wiem czy to moje odczucie ale po tej wizycie autko jakby lepiej mi sie prowadziło, biegi lepiej wchodza i wspomaganie lepsze. Nie wiem czy ma to jakies znaczeie czy to moze moje jakies dziwne odczucie. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.
Nawet kłamać trzeba umieć. Można się tego uczyć od „cyngli” „Gazety Wyborczej”. Jak oni pięknie potrafią rzucić pomówienie czy insynuację w sposób chroniący przed odpowiedzialnością cywilną! Używając niejasnych określeń w stylu „faszyzujący”, „oskarżany o…” i temu podobnych.......

Rafał Ziemkiewicz.

http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2011/0...t-kazdy-widzi/
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 14.05.2011, 09:21
Leh71 napisał(a):Wyświetl post
Dobrym zakładem jest Fugazi na Lindego.
http://www.auto-gaz.pl/glowna.php?start=1
Ja natomiast nie mogę polecić tego zakładu. Kiedyś jak moja mama miała jeszcze Citroena Xsarę to zamontowała tam ( za moją namową ) instalację gazową BRC. No i przez miesiąc po założeniu nie potrafili jej wyregulować tzn. samochód gasł na dojeździe do świateł, gasł podczas jazdy i co najgorsze na zakrętach gdzie potem wysiadało i wspomaganie kierownicy i wspomaganie hamulca. Kilka razy doprowadziło nas to do skrajnego wk....nia i kazaliśmy zdemontować im instalację i zwrócić pieniądze. W tym temacie akurat okazali się profesjonalistami i oddali bez problemów. Potem zdecydowaliśmy się założyć gaz w BKZ Auto na Aleji Pokoju i już wszystko było ok.
Ja od siebie już polecałem zakład na Beskidzkiej 7. Ja u nich montowałem, regulowałem , kumplów wysyłałem nie raz i wszyscy zadowoleni. No i też relatywnie tani są.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 14.05.2011, 10:26
Szybka ankieta żeby nie zaśmiecać tematu

Lałem od kilku lat Lotos do silnika - tak się zacząłem zastanawiać czy może jest coś lepszego - może Helix ? może Mobil 1 ?
Za miesiąc będę zmieniał filtry, olej jak co roku i w sumie nie wiem czy nie zmienić przyzwyczajeń.

Diesel of course.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
brzydki.brzydal
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 14.05.2011, 11:16
maTyS. napisał(a):Wyświetl post
adam_09 napisał(a):Wyświetl post
Ja natomiast nie mogę polecić tego zakładu. Kiedyś jak moja mama miała jeszcze Citroena Xsarę to zamontowała tam ( za moją namową ) instalację gazową BRC. No i przez miesiąc po założeniu nie potrafili jej wyregulować tzn. samochód gasł na dojeździe do świateł, gasł podczas jazdy i co najgorsze na zakrętach gdzie potem wysiadało i wspomaganie kierownicy i wspomaganie hamulca. Kilka razy doprowadziło nas to do skrajnego wk....nia i kazaliśmy zdemontować im instalację i zwrócić pieniądze. W tym temacie akurat okazali się profesjonalistami i oddali bez problemów. Potem zdecydowaliśmy się założyć gaz w BKZ Auto na Aleji Pokoju i już wszystko było ok.
Ja od siebie już polecałem zakład na Beskidzkiej 7. Ja u nich montowałem, regulowałem , kumplów wysyłałem nie raz i wszyscy zadowoleni. No i też relatywnie tani są.
Ja montowałem w BKZ auto jakies 3 miesaice temu - skoda fabia 2 kombii 1.4. Od zainstalowania machnalem okolo 4tys km, wszystko bez problemow. Bylem na przeglądzie po 1500km, obyło się bez jakiejkolwiek regulacji - wszystko pięknie i ładnie (przynajmniej na razie). Ojciec tam montował gaz jakieś 10 lat temu i tez wszystko w porządku.

O ile się orientuje to można tam brać na raty. Ja brałem BRC sequent 24 (instalka sekwencyjna - 2600zł, gwarancja na 24 miesiące bez limitu km), ale wydaje mi się, że ze względu na wiek Twojego autka (i jego wartość) nie ma za bardzo sensu się bawić w istalacje sekwencyjne, tylko wybrać instalacje 2 generacji. Będą straty mocy i większe spalanie, ale instalacje założysz taniej. Wszystko zależy od tego ile masz zamiar jeszcze jeździć tym autem.
Odpowiedz cytując
Dziku
Dum Spiro Spero

Od: 07.2005

Stary 16.05.2011, 13:15
panowie jakie autko proponujecie do 10tys? osobiscie jestem zainteresowany seatem ibiza fl II macie jakies opinie na jego temat

Śląska Pozdrawiamy! Lechie Pozdrawiamy! Unie Pozdrawiamy!

"Mógłbym napisać o nich referat i jest to bez wątpienia najlepsza publiczność na świecie. Ciągle brzmi w moich uszach – jazda, jazda, jazda, Biała Gwiazda!"E.Omanic
Odpowiedz cytując
pietras1234
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 16.05.2011, 21:16
Kocur, ja z warsztatu kojarzę taką scenkę, jak przyjeżdża Pan skupujący zużyty olej, bierzemy go na strone i pytamy:
"A z tym przepracowanym olejem to co się robi?".
Pan się uśmiechnął: "Leją do opakowań z naklejką Lotos". To tak na marginesie.

Biorąc pod uwagę pewien pułap cenowy, wszystkie oleje takich marek jak Mobil, BP, Castrol, Shell wykazują bardzo podobne właściwości jeśli chodzi o jakość. Ważne jest aby lać olej o odpowiedniej klasie lepkości, dostosowując ją do przebiegu auta, warunków eksploatacji, jakości lanego paliwa, stanu zużycia części ruchomych. I tak oleje Mobil świetnie radzą sobie ze smarowaniem silników podrasowywanych, odciążają np. turbosprężarkę przed niezwykle dokuczliwymi obciążeniami termicznymi (które de facto są głównymi winowajcami uszkodzeń tych elementów w silnikach tuningowanych). Taka jest prawda, że próbując (oczywiście nie pijąc, tylko lejąc do auta przy wymianie) oleji różnych marek można dojść do tego najbardziej optymalnego dla swojego auta. Czasem na ostre łykanie oleju najlepszym sposobem okazuje się zmiana marki.
"Ten febrisan Cię tak rozp...?"
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 16.05.2011, 22:11
Tak też właśnie słyszałem i sam się dziwię że tyle lat to lałem

Parametrów nie zmieniam - jeżdżę dopóki się da na syntetyku - tylko po prostu zmienię markę.
Odpowiedz cytując
Soul_reaper
Junior Member

Od: 02.2004

Stary 17.05.2011, 12:29
Przy zmianie oleju na inna marke nalezy rozwazyc powaznie dodatkowe plukanie silnika aby wymyc pozostalosci po poprzednio stosowanym oleju. Rozne firmy stosuja roznego rodzaju dodatki, ktore z czasem odkladaja sie w silniku i reszcie miejsc przez ktore przechodzi olej. Dodatki te moga ze soba nie byc 'kompatybilne' co moze sprawic, ze nowo zalany olej nie bedzie trzymal parametrow i moze w rezultacie niekorzystnie wplynac na prace silnika. Generalnie polecam zalewanie silniow turbodoladownych olejmi syntetycznymi, ktore lepiej znosza wysokie temperatury i nie ulegaja tak szybkiej degradacji. Wazna jest rowniez specyfika samochodu jak i jego uzytkowanie. Gdy jezdzilem toyota carina, ktora z zalozenia miala byc dupowozem to zalewalem ja Mobilem 1 0W-40 teraz gdy jezdze doladowana Impreza to zalewam ja Motulem 15W-50 bo i warunki pracy sa zupelnie inne. Dodatkowo nalezy pamietac o czestotliwosci wymiany oleju - ja przy aucie z turbo balbym sie zmieniac olej rzadziej niz co 10kkm (albo co rok jesli malo jezdzimy) szczegolnie w przypadku turbodiesla z dpf gdzie do oleju przedostaje si epaliwo znacznie pogarszajac jego parametry. Co do brania oleju w roznej ilosci w zaleznosci od marki - generalnie jesli znaczaco ubywa oleju - w aucie z turbo to raczej powyzej 1l/1000km - to raczej sa spore luzy na pasowaniu elementow silnika i o ile nie jest to efekt zamierzony (wysilone auta z 'zakutymi' silnikami, w ktorych i tak olej zmienia sie do kilkaset kilometrow i czesto robi rewizje) to predzej czy pozniej nawet zmiana oleju na znacznie gestszy nie pomoze.
**********************Open Minds Will Dominate**********************
Odpowiedz cytując
LuKaS TSW
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 17.05.2011, 15:14
U mnie teraz tata leje Gulfa do jednego auta i Valvolinea do drugiego i nie ma powodów do żadnych narzekań.
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.05.2011, 21:45
Na oko, jakie są koszta wymiany paska rozrządu Opel Vectra B 1.6 16 V chodzi mi o całość
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
L U Z N Y
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 25.05.2011, 15:04
Witam, mogę prosić jakieś opinie o Renault Megane 2005 r., 1461 cm3, 86 KM oraz opcji 2004 r 1870 cm3 120 KM?
Z góry wielkie dzięki za pomoc
Ostatnio edytowane przez L U Z N Y : 25.05.2011 o godz. 16:34.
Odpowiedz cytując
DYRU
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 26.05.2011, 07:08
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
Na oko, jakie są koszta wymiany paska rozrządu Opel Vectra B 1.6 16 V chodzi mi o całość
części zależy jakie to ok 250-350 zł plus robocizna. w 500 zł powinieneś się zmieścić
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
Odpowiedz cytując
South
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 26.05.2011, 14:46
Jakie duże szroty w Krakowie i okolicach znacie ?

Oprócz Wielkiej Wsi,Gruchota i tego na Kościuszkowców
Odpowiedz cytując
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 27.05.2011, 06:18
Panowie, problem- bija mi tarcze/klocki podczas hamowania, ostatnio nawet zaczelo to byc nie tylko wyczuwalne pod pedalem ale i slyszalne (klekot przy mocniejszym dohamowaniu, powiedzmy ze jedziesz 80 i lapie cie czerwone). Jeden problem to taki ze ciezko mi wyczuc/uslyszec z ktorego to kola/kol, a dwa ze nie wychwycilem za dobzre momentu w ktorym to sie zaczelo dziac i ewentualnym polaczeniu z ponizszymi wydarzeniami:

a) wymiana tarcz i klockow z przodu byla przed zima, raczej watpie ze byly zle zalozone, ale nalezy brac pod uwage, chociaz od tego czasu chyba bym to poczul
b) wymiana kol po zimie - jedno przednie nie chcialo zejsc - 3 gosci walilo go z buta i z mlota ile wlezie az myslalem ze sie auto rozleci - mozliwe uszkodzenie zaciskow/tarczy/piasty (o matko oby nie to ostatnie!!) z tego powodu ?
c) silne dohamowanie potem kaluza = wypaczenie tarczy
d) podejrzenie o to iz bicie i klekot dochodza z jednego (lub tez z dwoch, nie wykluczam) z tylnych kol, przy ktorych tarcze sa zurzyte powiedzialbym baaaaaaaaaaaaardzo. innymi slowy czy bicie/klekot moze byc skutkiem mocnego zurzycia tarcz ?

i teraz tak, chcialbym to oczywiscie zdiagnozować zeby wiedziec czego sie dotknac. no i wlascie, wiem ze zaraz napiszecie ze czujnik przyczepic i krecic kolkiem, ale chce tak czy siak jechac na diagnoze i pzrebadac zawieszenie bo mam do wypunktowania inne usterki ktorych raczej jestem pewien, ale i tak chce pojechac. Pytanie, czy sa stacje diagnostyczne w Kraku (czy tam mechanik ale preferowalbym diagnostyke) gdzie wlasnie sa mi w stanie przebadac te kola i stwierdzic co i jak sie dzieje ? W sumie na kazdej diagnozie sa te rolki do hamowania chyba, moze tym. nie wiem, prosze o rade/pomoc.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 27.05.2011, 08:14
Jeśli jesteś świeżo po wymianie tarcz i klocków to może powodem jest że ich odpowiednio nie dotarłeś ?

Jak zmieniałem 2 lata temu komplet to mi mechanik powiedział: 400 km bez gwałtownego hamowania bo mogę źle dotrzeć klocki i tarcze i pozamiatane.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 27.05.2011, 08:29
to,ze przed zimą wymieniałeś tarcze o niczym nie musi świadczyć.mogły być słabej jakości i wtedy nie jest dziwne,ze nie wytrzymują długo.mozliwe też że rozgrzane tarcze po gwałtownym kontakcie z zimna woda pękną lub sie odksztalcą (wspomniana kałuza).no i chyba powinieneś zacząć od tylnych kół skoro stwierdzileś sam,że tam już jest wszystko zużyte.wymiana czeka cie tak czy owak,więc zrób to i dopiero jak stwierdzisz,że nie ma poprawy,to kombinuj z przodem.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 29.05.2011, 09:03
ok, dzieki za rady. wobec tego wymienie tarcze+klocki z tyłu bo trzeba tak czy siak, jak problem nie zniknie to potem bede sie martwił. ale tak, na przód zafundowałem sobie mysle nie najgorsze tarcze brembo + klocki textar. na czuja mówie że chyna na tył nie muszą byc az ta super hiper fajowskie, co ? jesli bym zakupił taki zestaw

http://allegro.pl/tarcze-textar-tyl-...633536275.html
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 29.05.2011, 10:40
Ja do swojej Vectry zarzuciłem TRW - zaraz miną dwa lata i odpukać hamują jak żyleta mimo że trochę dostały po dupie podczas długich jazd po górkach słowacko - węgierskich.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 29.05.2011, 10:46
tommiyacht napisał(a):Wyświetl post
ok, dzieki za rady. wobec tego wymienie tarcze+klocki z tyłu bo trzeba tak czy siak, jak problem nie zniknie to potem bede sie martwił. ale tak, na przód zafundowałem sobie mysle nie najgorsze tarcze brembo + klocki textar. na czuja mówie że chyna na tył nie muszą byc az ta super hiper fajowskie, co ? jesli bym zakupił taki zestaw

http://allegro.pl/tarcze-textar-tyl-...633536275.html
nie znam tych tarcz,więc ciężko powiedzieć,ale...robisz to dla siebie,Ty będziesz jeździl tym samochodem więc jeżeli ktoś Ci napisze/powie ze za np 50 zl więcej masz lepszy produkt to sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie czy różnica 50,100 czy np 200 zł w cenie jest dla Ciebie warta dołożenia czy nie.tym bardziej,że tylne tarcze i klocki robi się praktycznie raz w życiu samochodu.przynajmniej ja nigdy więcej razy tego nie robiłem.przeciętnie tylne hamulce u mnie wytrzymują 200-250 tyś km.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Bąbel
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 29.05.2011, 10:59
Poleci ktoś dobrych i rzetelnych fachowców od Toyoty, byłbym bardzo wdzięczny
Milczenie to nuda głupca i myśl mędrca.
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 29.05.2011, 11:08
jako ze wielu z was obraca sie w motoryzacji ,pracuje itp...prosil bym o rade a ,moze ktos ma cos na oku u znajomego np; w komisie, szukam PASSATA KOMBI 2007-2008 najlepiej czarny silnik1,9 ,
i co myslicie o tym aucie ?
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 29.05.2011, 11:58
Jakie mogą być powody dużego wzrostu spalania, pomijając poziom oleju? Od jakiegoś czasu spalanie skoczyło mi kilka (!) litrów. No i oczywiście nie chodzi o "styl" jazdy.
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 29.05.2011, 12:07
Prezydentowa napisał(a):Wyświetl post
Jakie mogą być powody dużego wzrostu spalania, pomijając poziom oleju? Od jakiegoś czasu spalanie skoczyło mi kilka (!) litrów. No i oczywiście nie chodzi o "styl" jazdy.
jakie auto ,jakie przebiegi robisz ,moze sonda lambda poszla?
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 29.05.2011, 12:34
może też być termostat, który cały czas jest otwarty i auto leci na ssaniu. Po drugie jak kolega wyżej pisze może to być sonda. Może też być lejący wtrysk. Mogą być zapieczone koła. Trochę więcej danych dej Pan
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 29.05.2011, 22:20
Witajcie. Takie pytanko. Kończy mi się OC, które po zniżkach na mamę wynosiło coś 600 zł/rok. Teraz wyliczyli mi składkę na 900 zł. Nie wiadomo czemu, żadnych szkód, wypadków ani nic... Ma ktoś jakiś pomysł co zrobić? Wiem, że są kary za brak OC, ale tylko jak będę jeździł bez OC, czy od kopa za dzien spóźnienia? Zna ktoś jakiś punkt w Krakowie, w którym mi znajdą najlepszego ubezpieczyciela? Czyt. najtanszego?
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 29.05.2011, 22:27
Nic na to nie poradzisz.

Ja rok temu płaciłem 1200 zł - AC OC NW i inne dodatki

W tym roku 1250 .............. auto ma mniejszą wartość, ja mam większe zniżki - a polisa większa - gadam z kumplem co mi załatwia zawsze najtańsze oferty - mówi że poszło wszystko w górę od nowego roku o ponad 20% nawet w niektórych przypadkach.

Możesz szukać taniej - ale ogólnie jest czarna dupa.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 29.05.2011, 23:07
OC podrożała w ostatnim roku. Policz sobie na mbanku jeszcze, może tam taniej wyjdzie.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów