|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
![]()
Bednarz=Landryna=......
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Dla mnie może nawet mówić po chińsku, jeśli dogaduje się z piłkarzami bez problemowo.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Wiadomo że Ramirez się polskiego nie nauczy jak on nawet po angielsku nie mówi. Ma za to inne zalety trenerskie i dlatego jest naszym trenerem. A obietnica że nauczy się trochę polskiego to raczej żart który padł w studio L+ tfuu C+
Trenera rozlicza się z innych rzeczy niż języki, co nie zmienia faktu że znajomość polskiego raczej by mu pomogła niż zaszkodziła ![]() ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Co poniektórzy maja jeszcze problem do Kiko za język.
Zacznijmy od tego ze nie oszukujmy się ale język polski jest jednym z trudniejszych na świecie i takiemu Hiszpanowi czy innemu obcokrajowcowi z zachodu jest dużo trudniej to ogarnąć. Chcecie żeby w pół roku gadał po polsku?! Jednakże podczas przywitania z sędziami przed meczem Kiko powiedział kulturalnie 'Dziendobry' poza tym pojedyncze słówka zapewne już umie a sklepac zdanie mało prawdopodobne. Dajmy spokój takim .......om do pomocy ma takiego gościa jak Feio. Najważniejsze są wyniki i gra drużyny a te jak narazie są po stronie Kiko wiec o czym tu dyskutować. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Język hiszpański jest 5 najpopularniejszym językiem na świecie i dopóki w klubie będzie funkcjonował model trio Junco - Kiko - Feio nie powinno być żadnych problemów w zespole.
A sam Kiko mógłby się zacząć uczyć, ale cokolwiek wymagać można by w 3-4 roku pracy, a nie po 7 miesiącach. Zresztą jestem zdania, że nigdy nie będzie prowadził np konferencji po polsku bo po prostu do tego nie ma predyspozycji. Może jakby spędził, tyle w Polsce co Junco czyli koło 12 lat z przerwami to tak. No i Kiko już raczej nie będzie miał żony Polki ![]() Trzeba rozliczać z pracy i wyników. Tyle. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Nie raz podkreślał w wywiadach, że mają wypracowane pewne mechanizmy komunikacji. Patrząc po wynikach i atmosferze w drużynie - sprawdzają się. Dodatkowo ma swoich hiszpańskich adiutantów w każdej formacji.
Nie jest też głupi i dobrze wie, że w tym wieku, wywodząc się z odmiennej rodziny językowej, próbując mówić w szatni po polsku co najwyżej wywoła podśmiechujki niż przekaże to co chce., I efekt będzie odwrotny, tylko zaszkodzi. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2011
Offline |
|
|
Kiko jest 7 miesięcy w Krakowie, na pewno z językiem jest dużo lepiej. Niedługo zacznie przekazywać swoje uwagi po polsku. Chyba nikt z was się nie próbował nauczyć zupełnie nowego języka w 7 miesięcy?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Z głową i broziem się rozumieją, mały też coś słówkami pojedynczymi rzuca żartobliwie
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
Kiko tak samo - przyjechał tu trenować i zrobić dobry wynik. A po drugie, co Wy porównujecie Chorwata do Hiszpana? ![]()
Косово је СРБИЈА!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
Do keczup itd.
Moze Kiko mlaska przy jedzeniu, kto wie. Moze Was to tez irytowac. Ale ja przezyje. Druzyna tym bardziej. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie chcę, żeby mnie tu źle zrozumiano. Gdy Kiko przychodził, to byłem w 10% tego forum, które prosiło, aby dać mu szansę. Teraz, gdy zrobił dobre wyniki 100% forum życie by za niego oddało i zawsze było #teamKiko. Napisałem też w 1 poście, że chciałby, żeby PO PRZERWIE ZIMOWEJ udzielił jakiś odpowiedzi po polsku. Rok na naukę języka kraju, w którym się mieszka? Przy miernych staraniach jak najbardziej do zrobienia.
Ostatnio edytowane przez ashkeczup : 17.07.2017 o godz. 10:55.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Mam nadzieję, że do końca pracy Ramireza w Wiśle największym problemem z nim związanym będzie to, że nie posługuje się naszym językiem. Czego nam wszystkim serdecznie życzę.
![]()
Eppur si muove!
|
|
|
|
Banita
Od: 08.2008
Offline |
|
![]() ![]() ![]() ![]() Jak ktos ma problemy ze soba to niestety ale musi grac w klubie (lidze?) gdzie jest mniejsza presja/wymagania. U nas jest jakas dziwna moda na zaglaskiwanie zawodnikow. Bo ma talent, bo trzeba ostroznie, bo zeby nie urazic. Ku(#*$a. Jak slysze takie pie#*(*#nie to mi sie slabo robi. Na szczescie Kiko to jest inny typ. Pracuje z zawodnikami glownie na treningach, nad rozwojem ich umiejetnosci i oni poprzez poczucie ze staja sie lepszymi zawodnikami takze czuja sie mocniejsi psychicznie. Niestety, ale kazdy psycholog ci powiem, ze kazda bariera, ktora jest w glowie, wynika ze strachu. W przypadku polskiego pilkarza ze strachu ze nie uda mu sie kopnac prosto pilki ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
jak zwykle ze skrajności w skrajność
jedni płaczą że Kiko chu*wy bo nie mówi po polsku , z drugiej strony mówią że to jest nic a nic nie ważne takie bicie piany dla samej kłótni ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
(wzrusza_ramionami)
Z ostatniego wywiadu meczowego w C+ wynika, że Kiko już coś tam rozumie (widać było po reakcji na pytanie zanim zostało w ogóle przetłumaczone), więc robicie z igły widły. Języka się uczy od pół roku i to "przy okazji", koncentrować to niech się koncentruje na trenowaniu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2015
Offline |
|
|
W filmiku "na językach" było widać, że zna kilka słówek. Spokojnie, potrzebuje czasu żeby zaczął mówić po polsku na poziomie komunikatywnym. Swoją drogą jestem ciekaw jak długo Wy się uczyliście języka obcego zanim byliście w stanie się nim posługiwać na podstawowym poziomie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wszystko zaczęło się od mojego postu, ale chyba nikt go ze zrozumieniem nie przeczytał. Powtarzam raz TRZECI. Chciałbym, żeby na wiosnę udzielił wywiadu łamaną polszczyzną. Rok na podstawy języka, który otacza cię z każdej strony.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Na nasze szczęście nie wy tworzycie kryteria i weryfikujecie przydatność trenera dla Klubu
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
....a, ale mnie trener moZe być nawet głuchoniemy,jeżeli tylko odwala swoją robotę dobrze... I .... wam do tego czy mówi po polsku perfekt czy nie, będzie chciał to się nauczy i tyle
![]()
Jechałeś gdzieś kiedyś na 90 minut
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
![]()
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
15:21 co ktoś tam w tle gada?
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Cytat:
daleko nie bedziesz musial patrzec Powiedz mi miazgo pomidorowa. Piszemy o trenerze czy o psychologach w klubach? Bo mi sie wydaje, ze o trenerze a ten w zadnym razie psychologiem byc nie musi a nawet nie powinien. Oj, miazga zapedzona pod tloczek i sie gubi... |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Kiko to pracoholik, pogadajcie sobie z kims kto jest blizej w klubie, ja sie zastanawiam czy on w ogole ma czas, zeby sie jezyka uczyc
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
2. miazgo pomidorowa ... 3. Dyskusja między nami, nie dość, że nie przyjmujesz żadnych argumentów (faktów, nie opinii), to jeszcze zaczynasz wjeżdżać na rodzine? Mówią, że gimnazjum to nie szkoła, nie wiek, a stan umysłu- chyba mają rację. Czy pogrubiony tekst nie miał w pewien (żałosny) sposób wpłynać na opinie innych użytkowników i moją reputacje? W psychologa się bawisz? Ogórku kiszony? ![]() 4. Właściwa dla tematu część: Progresywnie coraz więcej trenerów twierdzi, że muszą być również psychologami dla swoich zawodników, bo każdy z nich potrzebuje indywidualnego podejścia. Jesteś ignorantem i to nie jest opinia, to jest fakt. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Po pierwsze.
Pierwszy zaczales obrazac. Po drugie. Nie nadstawiam policzka tylko oddaje. Zawsze. Po trzecie. Pisalismy o trenerach, o tym ze maja byc psychologami (wedlug ciebie) a nie znajac jezyka nie maja jak byc, a potem zaczales pisac ze psycholog to jest w kazdym zachodnim klubie. Tu sie miazgo pomidorowa i intelektualna rozlatujesz. Tak sobie dopasowujesz co piszesz jak akurat w dyskusji wynika, lub jaka gafe popelnisz i starasz sie to swoja czerwona miazga zakryc. Po czwarte. Trafiles na kogos kto na takie sztuczki sie nie lapie, kto pamieta pare postow wstecz i takie "niescislosci" wylapuje PESZEK ![]() Po piate. Znowu wylatujesz z miazga, ze wiekszosc trenerow cos tam I twierdzisz ze to fakt. Podaj prosze mi zrodla tych faktow. Ktorzy trenerzy tak uwazaja. Oczywiscie poprzyj odpowiednimi wypowiedziami, bo inaczej to jest taka typowa twoja miazga kiedy ktos cie lapie na bzdurze Ja jednak uwazam ( i to jest moja subiektywna opinia a nie fakt!), ze kazdy z trenerow to chcialby miec w sztabie psychologa, ktory z delikatnisiami pracuje i im uzmyslawia, zeby nie mysleli o swoich slabych stronach, ale tych mocnych. A czas, ktory psycholog im podaruje poswiecic na prace z zespolem/obserwacje zawodnikow/obserwacje rywali i inne rzeczy, ktore musi robic trener. Ale ty mi pewnie znowu wyskoczysz z mega merytorycznym argumentem, ze wiekszosc trenerow to ... to i tamto tylko nikt poza czerwona miazga o tym nie slyszal ani nie czytal |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ibrahimović o Mourinho "He just wanted to say 'It'll be nice to work together, looking forward to meeting you' - nothing remarkable but he was speaking in Italian," Ibrahimovic recounts in his autobiography.
"I didn't get it. Mourinho had never coached an Italian club. But he spoke the language better than me! He'd learned the language in three weeks, I couldn't keep up. After the Spain game I got a text message. 'Well played' he wrote, and then gave me some advice and I stopped in my tracks. I'd never had that before. A text message from the coach. Sure, I understood he was sending those texts for a reason. He wanted my loyalty, but I liked him straight away." To a propos indywidualnego podejścia do piłkarzy, szczególnie tych trudnych jak Zlatan, a także coś o nauce języka i reakcji piłkarza. Na koniec cytat jakiegoś podrzędnego portugalskiego trenera. "A coach must be everything;A tactician,motivator,leader,methodologist,psycholog ist,technician" ![]() PESZEK Bo to wymaga podstawowej znajomości angielskiego.
Ostatnio edytowane przez ashkeczup : 17.07.2017 o godz. 22:15.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2015
Offline |
|
|
Wtrącając się do Waszej dyskusji. Nenad Bjelica gdy dostał w lidze+extra pytanie czy potrzebuje w swoim sztabie psychologa odpowiedział, że nie. To on ma być psychologiem i docierać do piłkarzy. Sam jestem zdania, że trener powinien być po części psychologiem.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Cytat:
Znaczy z czym ma do nich trafic? Zeby potrafili trafic prosto w pilke? Czy zeby nie plataly im sie nogi? To sa dorosli ludzie. Trafiac to mozna do 12-14 latkow zeby im wpoic odpowiednie wartosci i priorytety. Rozbraja mnie to ckliwe rozczulanie sie nad trafianiem do glowy kopacza Tak sie cackamy z miernotami juz 20 lat w tej lidze i efekty widac co roku w pucharach. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|