The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.07.2026, 17:34
Oczywiście, to jest druga strona medalu.
Czy nasza (tzn. Bashy, Królewskiego&co) wiara jest zasadna to się okaże jak zawsze na boisku.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 11.07.2026, 19:02
Markus napisał(a):Wyświetl post
Zawsze będą tacy, którzy już na wstępie będą krytykować i narzekać, bo ten kolejny ograny już Francuz nie zalicza się do grupy naszych młodych, krajowych zawodników z wystawianą im przez ich menedżerów etykietką "wielkiego talentu" czy solidnego ligowca, za którymi szaleją.

Naprawdę po tylu latach ciągle Cię jeszcze dziwi, że niektórzy woleliby nadal kolejnego Sukiennickiego, Biegańskiego czy Młyńskiego niż piłkarza z takim CV z zagranicy? Lub bardziej entuzjastycznie witaliby tych pierwszych?

Nie manipuluj, ja zwyczajnie wolę gości w gazie ze słabszej drużyny, na fali wznoszącej, dlatego podałem przykład Erthalera od gości, którzy są na równi pochyłej z teoretycznie mocniejszej drużyny.

Pierwsi z reguły mają ambicję i chcą rozwijać karierę, ci drudzy czesto widzą, że ich prime już był i nie będą mieli aż takiej motywacji. Wszak Colley zbierał szlify w Chelsea, Cisse w Shalke, a Omic w Juve. Dwaj pierwsi zostali odpaleni a trzeci grzeje ławę.

Nie ma to nic wspólnego z narodowością, tu wyszły jedynie twoje własne kompleksy.

Oczywiście parafrazując klasyka 'ta gadka nie jest wszystkim - potem wykrzyknik', bo każdy przypadek jest inny, często ktoś mimo bycia w gazie trafia na swój sufit i się dalej nie rozwija, a ktoś się odbuduje - jal po prostu piszę o swoich preferencjach. Co przyniesie czas zobaczymy. Ja trzymam kciuki za typa.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 11.07.2026 o godz. 19:08.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 11.07.2026, 19:46
Teraz załapać się na puchary i jeszcze na nim grubą kasę zarobimy .
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 11.07.2026, 23:06
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Kontrakt na 3 lata pokazuje, że nie mogąc negocjować na wysokość, postawiliśmy na długość.
Z punktu widzenia piłkarza lepszy jest krótszy, ale wyższy kontrakt.

Mało komu dajemy trzyletnie kontrakty, normą u nas jest 1+1, czasem 2+1.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 12.07.2026, 07:26
wolfy napisał(a):Wyświetl post

Z punktu widzenia pilkarza dobrze byc zabezpieczonym finansowo na jak najdłużej w miejscu ktore gwarantuje rozwoj i satysfakcje

Kontuzje i wielomiesięczna pauza to w tym sporcie codzienności.

Wisla nie daje wielu dlugich kontraktów bo nie stać ja na to finansowo (czy to na ryzyko, czy na spełnienie wymagan pilkarzy)
Ostatnio edytowane przez Karherop : 12.07.2026 o godz. 08:03.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 12.07.2026, 08:44
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Z punktu widzenia pilkarza dobrze byc zabezpieczonym finansowo na jak najdłużej w miejscu ktore gwarantuje rozwoj i satysfakcje

Kontuzje i wielomiesięczna pauza to w tym sporcie codzienności.

Wisla nie daje wielu dlugich kontraktów bo nie stać ja na to finansowo (czy to na ryzyko, czy na spełnienie wymagan pilkarzy)
Sam sobie odpowiedziałeś. Jeżeli dla niego robimy wyjątek i dajemy długi kontrakt, to raczej nie jest losowym piłkarzem.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 12.07.2026 o godz. 08:50.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 12.07.2026, 09:56
Sam sobie odpowiedziałeś. Jeżeli dla niego robimy wyjątek i dajemy długi kontrakt, to raczej nie jest losowym piłkarzem.
Tyle że ja tej wątpliwość nie mam. Za duzo wypuszczanych bylo informacji że byl naszym celem nr 1. Takich słów nie przypominam sobie o żadnym piłkarzu w przeszłość (chociaz mozliwe że były o Ertlahelrze i Gigerze).

Wątpliwości sa co do adaptacji do ligi/zespolu i czasu w jakim sztab go odgruzuje oraz ogolnie jak będzie z jego zdrowiem.

Fakt ze przychodzi z lepszego zespolu i ligi porownywalna intensywnością do esa daje nadzieje że będzie wzmocnieniem. Zresztą pisalem ze CV ma lepsze niz Bozic ktory u nas wszedl z buta.. tyle ze to byla 1 liga.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 12.07.2026, 10:55

To nie ja negocjowałem ten kontrakt
Z tego co mówił Jaro na konferencji to był nasz cel nr 1 na to okno.
Statystyki Wisły na wykresach: https://canva.link/yvdnxcdu2c27ql1

Cele Wisły na sezon 2026/27
1. Utrzymać się ...
2. ... w lutym
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 12.07.2026, 14:35
To nie ja negocjowałem ten kontrakt
Z tego co mówił Jaro na konferencji to był nasz cel nr 1 na to okno.
No i bardzo fajnie że ustrzeliliśmy numer jeden, a nie pięć-sześć i to jeszcze przed rozpoczęciem ligi.

Znaczy to też że przestaliśmy tworzyć listy z piłkarzy poza naszym zasięgiem. Pamiętam jak wcześniej nasze plany transferowe często kończyły się łapanką, bo nikt z interesujących nas piłkarzy nie był w zasięgu.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 13.07.2026, 07:19
No i bardzo fajnie że ustrzeliliśmy numer jeden, a nie pięć-sześć i to jeszcze przed rozpoczęciem ligi.

Znaczy to też że przestaliśmy tworzyć listy z piłkarzy poza naszym zasięgiem. Pamiętam jak wcześniej nasze plany transferowe często kończyły się łapanką, bo nikt z interesujących nas piłkarzy nie był w zasięgu.
Nie zgodzę sie.

Przecież juz w 1 lidze niektóre transfery byl ponad ta lige.
Giger, Leliveld, Duarte, a nawet i Rodado to byli goscie ktorzy z nielogicznych powodów trafili do 1l PL

Na pewno dziwne by bylo gdybyśmy teraz mieli większych problem ze ściąganiem lepszych pilkarzy niz wtedy gdy gralismy w 1 lidze.

Natomiast tematy przegrywamy, wysoko na liście byl przecież Kwiatkowski z Polonii Bytom.

A co do transferów jutro laduje w Krakowie nowy napastnik - poinformował JK.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 13.07.2026, 09:02
Nowy napastnik ma być w Krakowie we wtorek.
https://x.com/jarokrolewski/status/2076546587216498811

1. Utrzymać się ...
2. ... w lutym
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 13.07.2026, 13:20
Jérémy Guillemenot
https://www.transfermarkt.pl/jeremy-...spieler/290016

Wg T. Włodarczyka to on przyleci(ał) na testy do Krakowa! Jaro potwierdził w Studio Reymonta.

Szwajcar ale z Genewy czyli francuskojęzyczny.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 13.07.2026 o godz. 13:34.

1. Utrzymać się ...
2. ... w lutym
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 13.07.2026, 14:04
Formujemy kącik francuski w szatni. Zawodnik jak na zmiennika Rodado więcej niż wystarczający.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.07.2026, 15:33
Arked napisał(a):Wyświetl post
Formujemy kącik francuski w szatni. Zawodnik jak na zmiennika Rodado więcej niż wystarczający.
Trzeba pamiętać, że jeszcze lepsi zawodnicy na tę pozycję zapewne nie są po prostu w naszym finansowym zasięgu.

Na pewno lepiej celować w tego typu piłkarzy jak ten nowy Szwajcar niż w kolejnych Sobczaków czy Zwolińskich z krajowego rynku.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 13.07.2026, 15:38
Trzeba pamiętać, że jeszcze lepsi zawodnicy na tę pozycję zapewne nie są po prostu w naszym finansowym zasięgu.

Na pewno lepiej celować w tego typu piłkarzy jak ten nowy Szwajcar niż w kolejnych Sobczaków czy Zwolińskich z krajowego rynku.
Nie stać nas na dobrych polskich napastników bo to towar ultradeficytowy. Zobaczymy jakiegoś pewnie jak go sobie sami wyszkolimy (a wtedy i tak długo u nas nie pogra).
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
masada
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 13.07.2026, 15:49
Wygląda na uzupełnienie składu bardziej, niż kogoś, kto posadzi Angela na ławie. No ale takie już nasze aktualne miejsce w łancuchu pokarmowym, więc zdziwiony nie jestem.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 13.07.2026, 16:26
Chcieliśmy Zjawińskiego ale wybrał inaczej. Będzie Szwajcar.

Myślę, że nikomu nie zależy na usadzaniu Rodado na ławce Ponadto w normalnej sytuacji kadrowej, ze zdrowym Ertlthalerem, na tej pozycji może też z powodzeniem zagrać Duarte, z ciężarem zdobywania bramek przerzuconym również na skrzydłowych.

Patrząc na pozycję i sposób gry Guillemenot to on nadaje się też na pozycję drugiego napastnika i ofensywnego pomocnika.
Odpowiedz cytując
forthy
Senior Member

Od: 08.2011

Stary 13.07.2026, 16:27
Podobają mi się ruchy w tym okienku.
Ale martwi brak wzmocnień środka pola, tam wg mnie największy deficyt jakościowy był i potrzeba przyjścia bdb gracza.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 13.07.2026, 16:34
Szkoda, że nie udało się tego Sidibe sprowadzić. Niestety wybrał ruble. Myślę, że w sytuacji kiedy nie jesteśmy w stanie sprowadzić zawodnika na tą pozycję będącego realnym wzmocnieniem to wolimy postawić na tych których już mamy (doświadczony Carbo, Duda i Staszak z potencjałem sportowym i transferowym).
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 13.07.2026, 17:21
Nie stać nas na dobrych polskich napastników bo to towar ultradeficytowy.
Jak wiesz, nie wszyscy to rozumieją. Przykładowo, Karherop zawsze potrafił znaleźć i wciskać do Wisły jakiegoś grubo przepłacanego krajowego zawodnika (na dowolną pozycję) bazując na etykietce "solidnego ligowca" lub wielkiego talentu, którego warto budować. Szkoda, że w ostatnich latach na żadnym z nich nie zarobiliśmy tych mitycznych milionów.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 13.07.2026, 17:33
forthy napisał(a):Wyświetl post
Podobają mi się ruchy w tym okienku.
Ale martwi brak wzmocnień środka pola, tam wg mnie największy deficyt jakościowy był i potrzeba przyjścia bdb gracza.
I przecież JK potwierdził że jesli maja jeszcze kogos na celowniku to własnej środkowego pomocnika.

A że na transfery jest jeszcze prawie 2 miesiące... Sądzę że tu sie nawet na (łącznie) 6 transferach nie zatrzymamy. Potrzeby wytworzy nasze zderzenie z ekstraklasa

A co do Guillemenota..... Na papierze dobre CV, taki bardziej podwieszony napastnik, tyle że ocenic podobnie jak przy Youanie będzie mozna po jakims czasie. Skojarzenia mam z Beqirajem, ale mam nadzieję że mylne.

Raczej nie posadzi Rodado na ławie jak wyzrowieje, ale już w parze z nim może to byc ciekawy duet

Dotychczasowe ruchy wydaja sie na plus. Wszyscy gracze z pola w podobnym wieku, ten sam język, maja cos do udowodnienia i jeszcze nie powinni odcinac kuponów. Tyle teoria.
Odpowiedz cytując
adfurle
Senior Member

Od: 09.2018

Stary 13.07.2026, 17:36
Uproszczony wniosek. Sprowadzamy szwajcarskiego Sobczaka. Jakieś liczby ma, ale klub go nie chce. Wypisz, wymaluj Szymon Może efekt da różnica między tymi ligami.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.07.2026, 18:00
Jak wiesz, nie wszyscy to rozumieją. Przykładowo, Karherop zawsze potrafił znaleźć i wciskać do Wisły jakiegoś grubo przepłacanego krajowego zawodnika (na dowolną pozycję) bazując na etykietce "solidnego ligowca" lub wielkiego talentu, którego warto budować. Szkoda, że w ostatnich latach na żadnym z nich nie zarobiliśmy tych mitycznych milionów.
To, że inni cieszyli się, gdy do Wisły przychodził gruby napastnik bazując na etykietce "solidnego gracza wyszkolonego we Francji i mającego liczby" i wielkiego talentu, który warto odbudować, to mały pikuś.

Dobra.... umówmy się, że nie napisałem tego.

Chciałem tylko zaznaczyć, że każdy może się pomylić w swojej ocenie (ja także, a może przede wszystkim), w związku z czym może nie ma sensu nawzajem wypominać sobie swoich, czasami zbyt entuzjastycznych opinii i co chwilę pisać: "Przykładowo, user x....?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 13.07.2026, 18:20
FraMat napisał(a):Wyświetl post
To, że inni cieszyli się, gdy do Wisły przychodził gruby napastnik bazując na etykietce "solidnego gracza wyszkolonego we Francji i mającego liczby" i wielkiego talentu, który warto odbudować, to mały pikuś.

Dobra.... umówmy się, że nie napisałem tego.

Chciałem tylko zaznaczyć, że każdy może się pomylić w swojej ocenie (ja także, a może przede wszystkim), w związku z czym może nie ma sensu nawzajem wypominać sobie swoich, czasami zbyt entuzjastycznych opinii i co chwilę pisać: "Przykładowo, user x....?
Przypomnij, a kto taki się cieszył, że przychodzi do Wisły Omrani zamiast kolejnego zawodnika z niższych hiszpańskich lig?

Hę?

Bo na pewno nie ja, wbrew temu, co lubi roić sobie Twoja wyobraźnia, dająca popis choćby przy produkowaniu całego scenariusza rozmowy na podstawie jednego krótkiego ujęcia kamery.

Jak widać dalej uwielbiasz zakłamywać rzeczywistość w imię swoich fantazji.
Ostatnio edytowane przez Markus : 13.07.2026 o godz. 18:24.
(...)
"
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 13.07.2026, 18:22
Zwoliński to u nas strzelił 12 goli, więc fajnie jakby nowo sprowadzony napastnik nawiązał do tych liczb

Jednak mam nadzieję, że Rodado szybko wróci do gry i formy na najwyższym poziomie i nie będziemy musieli często sięgać po opcje B lub C (Jordi). Transfer na plus. Na Zjawińskiego nas nie było stać.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 13.07.2026, 19:14
Wg Wisła Kraków FR nasze "żabojady" wymawia się:
Meząnew
Jułan
Gimeno
(tak jak Ameno ale przez "Gi")
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 13.07.2026 o godz. 19:17.

1. Utrzymać się ...
2. ... w lutym
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 13.07.2026, 19:41
Ale Zjawiński to piłkarz pierwszoligowy, a ten nowy rozegrał trzy sezony w lidze ćwierćfinalistów MŚ.

Takie same płacze były jak Giger przychodził. Ligi zachodnie to inny świat. Które miejsce w Ekstraklasie zajęłoby Wrexham?

Kolejny bardzo dobry transfer.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Cymes
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 13.07.2026, 19:42
adfurle napisał(a):Wyświetl post
Uproszczony wniosek. Sprowadzamy szwajcarskiego Sobczaka. Jakieś liczby ma, ale klub go nie chce. Wypisz, wymaluj Szymon Może efekt da różnica między tymi ligami.
Pululu w Jadze, Stojilković u sąsiadki. Są jakieś tam przykłady napadaczy, którzy przemieleni przez szwajcarski system szkolenia po dojściu z karierą do ściany i wylądowaniu w ESA bardzo ładnie odpalili. Oczywiście każdy przypadek jest indywidualny, więc bez wyciągania zbyt pochopnych wniosków, ale sam kierunek wydaje się być ciekawszy niż na pierwszy rzut oka może się wydawać. Jak zawsze - pożyjemy, zobaczymy.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.07.2026, 19:51
Wg Wisła Kraków FR nasze "żabojady" wymawia się:
Meząnew
Jułan
Gimeno
(tak jak Ameno ale przez "Gi")
Meząnew
Juan
Gijmeno jeśli już

Ale co, ja, który jestem tłumaczem francuskiego mogę wiedzieć...
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 13.07.2026, 20:03
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Meząnew
Juan
Gijmeno jeśli już

Ale co, ja, który jestem tłumaczem francuskiego mogę wiedzieć...
Jakby ci to powiedzieć ... Szwajcarzy twierdzą, że Gimeno.

Ja co prawda nie tłumaczę i działam bardziej po niemiecku ale ... trochę kontaktów ze Szwajcarią miałem i wiem, że wersja szwajcarska to nie to co się wydaje

Tu się przedstawia: https://x.com/WislaKrakowFR/status/2076715062631256515
A tu kibic z Gämf ( ) https://x.com/WislaKrakowFR/status/2076716580767949231

1. Utrzymać się ...
2. ... w lutym
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów