|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Rado wypożyczony
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...o_wypozyczony/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 23.02.2011 o godz. 11:19.
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Moderator
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Być może popełniłem błąd, nie znam włoskiego
Choć na wikipedii podają, że J jednak jest w alfabecie.http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfabet_w%C5%82oski
Ostatnio edytowane przez maaarcin : 23.02.2011 o godz. 11:20.
|
|
|
|
Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
nazwisko: Dias Marcal pseudoinim: Andradina 90minut.pl Co do długości to po drugiej stronie błoń biega Ntbazonkiza, więc nie wiem czy to ma znaczenie. Tak że nawet Małecki mógł by chyba mieć na koszulce "silny" jak by się uparł ![]()
Ostatnio edytowane przez grzybek69 : 23.02.2011 o godz. 11:28.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
"Litery J K W X Y służą głównie do zapisu wyrazów zapożyczonych." ![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
Info z głównej, więc jednak są chyba konsekwentni. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Swoją drogą, czemu nie było takich dyskusji przy Mijajlowiciu, Jowaniciu, Dudu Makferlinie, Ucze czy Angelo Ig?
|
|
|
|
Moderator
Offline |
|
|
wymowa, a zapis nazwiska to zupełnie co innego
|
|
|
|
Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
nie wiem czy to się nadaje do tego tematu? jeśli nie to przepraszam ;p
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...o_wypozyczony/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
maaarcin, wiem i rozumiem, ale jeśli dobrze pamiętam ze szkoły, nasz język ce..... się tym, że czyta się dokłądnie tak, jak jest napisane
wobec tego, transkrypcje powinny - przynajmniej według mnie - spełniać ten waruneka że brzmiałoby to conajmniej dziwnie, to już inna sprawa co do Rado, bardzo dobrze, niech się chłopak ogrywa szkoda, że nie w Polonii Bytom czy innym Piaście, ale zawsze to okazja żeby pokopać na wyższym poziomie niż ME |
|
|
|
Moderator
Offline |
|
|
za pwn.pl
"Zapisując nazwiska angielskie i francuskie, zachowujemy ortografię oryginału, np. Hillary, Purcell, Reagan, Dumas, Poussin, de Gaulle. Istnieje nieliczna grupa nazwisk, które mają wariantywną pisownię — oryginalną lub spolszczoną: Shakespeare — Szekspir, Washington — Waszyngton itd...." |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Cytat:
![]() Inna sprawa, że z Białorusinami jest jeszcze drugi problem - naszego możemy pisać Siwakou, tak jak przez "u" na końcu świadomie pisze się napadzior Lechii Sazankou ![]()
Ostatnio edytowane przez Watts : 23.02.2011 o godz. 11:50.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Mylicie tu dwie kwestie: nie chodzi o translację nazwisk, tylko o transliterację, czyli przystosowanie znaków obcego alfabetu do własnego. Dlatego nie ma potrzeby zmieniania pisowni podanych wcześniej nazwisk Hugues'a czy Dudu, natomiast jest w przypadku zawodników z krajów, gdzie ludzie posługują się np. cyrylicą. Język polski ma własne zasady transliteracji z tego alfabetu, a nie wiedzieć czemu chcemy posługiwać się zasadami angielskimi, używając przy tym liter, których w polskim wariancie łacińskiego alfabetu nie ma, np. "v" czy tworząc również nieobecne u nas głoski jak "ts" albo "kh". Po co? Szanujmy swój język.
Swoją drogą Siwakow jest Białorusinem, więc teoretycznie jego nazwisko powinno się zapisywać po polsku Siwakou. Ale to tak tylko na marginesie, bo sytuacja języka białoruskiego na Białorusi to wątek zupełnie innej dyskusji. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ok, przekonaliście mnie
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Nooo, Sivakov ma polskie korzenie, więc paszporcik i mamy już przy dobrym układzie 5 Polaków w podstawowej 11
(Garguła, Sobolewski, Małecki, Melikson |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Można by Meliksona upchnąć na skrzydło lewe za Kirma, wtedy do środka Garguła. Jeszcze za Cikosa wstawić Burligę i śrubujemy liczbę Polaków w składzie. Ale nic na siłę
![]() ![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
http://www.football-shirts.co.uk/ima...oorofhesselink ![]()
WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
![]() Kurto - Łobodziński, Kowalski, Czekaj, Burliga - Melikson, Sobolewski, Sivakov, Garguła, Małecki - Żurawski o ile przód nie wygląda tragicznie to z tyłu by się pozabijali ;D |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Jeśli język polski ce..... się tym, że czyta się dokładnie tak, jak jest napisane to przeczytaj na głos pierwszy lepszy wyraz typu "strzecha". Każdą literę oddzielnie tak jak jest napisana... Mam nadzieję, ze to koniec OT ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
![]() ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
Teraz Mały dla tych pismaków ktore robily z niego lenia i nieuka,robi sie prawdziwym pilkarzem ,wrecz wzorem do nasladowania ciekawe ![]() ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
jak po spotkaniu?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
![]() Wszystko spoko ładnie pięknie, zdjęcie byłoby zajebiste gdyby nie ten paskudny wór w środku gwiazdy osłaniający klatkę schodową !! ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
photoshop i wszystko jasne
)![]()
"Biada pokoleniu, którego przywódcą jest kobieta" Warszawa
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
nie tylko MY się nie możemy doczekać pierwszego meczu w domu
Nordin już ćwiczy P![]() ![]()
"Biada pokoleniu, którego przywódcą jest kobieta" Warszawa
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Dobrze ze Siva się uśmiechnął na jednym ze zdjęć podczas wczorajszej prezentacji bo bardzo smutno wyglądał.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
A swoja drogą czy ktoś mógłby mi wyjasnić czym się różni funkcja kierownika drużyny od funkcji opiekuna drużyny? Albo czym się różni praca masażysty od pracy fizjoterepeuty? Albo na czym polega praca trenera kontroli przygotowania motorycznego? Dobra, o analityka nie będę już pytał . |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
raindog zgadzam się, a dodatek przypomina kogoś znanego (koszykarza?)
wiślak68 dobrze, że mamy rozwinięty sztab bo teraz każdy odpowiada za siebie i za swoje obowiązki. ![]()
|
|
|
|
Member
Offline |
|
![]() |
|
|

|