The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.02.2011, 11:11
Rado wypożyczony
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...o_wypozyczony/
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 23.02.2011, 11:15
maaarcin napisał(a):Wyświetl post
A jak mieliby Hiszpanie zapisać nazwisko Stoiczkowa, a Włosi Bożinowa? (choć tam dopuszczane były formy Bozhinov i Bojinov)

U nas występują natomiast pewne zasady, dlatego u nas piszemy Stoiczkow, a nie Stoichkov, Bożinow, a nie Bojinov. Podobnie jest w przypadku Genkowa, czy Siwakowa. Nie chodzi już nawet o sam zapis nazwiska na koszulce, bo tutaj wersja angielska mi nie przeszkadza, ale zapis nazwiska w mediach już tak. Co do zapisu na koszulkach to w Ekstraklasie chyba nie ma żadnych wytycznych w tym względzie. To co będzie miał na koszulce to już tylko i wyłącznie decyzja zawodnika, może mieć pseudonim, czy nawet samo imię.

Kompletnie nie rozumiem osób z Biura Prasowego, którzy zamierzają pisać Tsvetan Genkov, a jednocześnie innego nowego zawodnika piszą Michaił Siwakow. Dlaczego nie Mikhail Sivakov? Piszą Genkov, bo tak stwierdził Bułgar. A jak miał stwierdzić, skoro nie zna zasad obowiązujących w języku polskim. Jego nazwisko powinno być pisane Cwetan Genkow.
Tak? A od kiedy w języku włoskim jest literka "j"? Ostatnio jak sprawdzałem na lekcjach włoskiego to jej nie było. Faktycznie Bojinov jest tak samo włoski jak polski jest Genkov.
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 23.02.2011 o godz. 11:19.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
maaarcin
Moderator

Od: 11.2002

Stary 23.02.2011, 11:18
Być może popełniłem błąd, nie znam włoskiego Choć na wikipedii podają, że J jednak jest w alfabecie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfabet_w%C5%82oski
Ostatnio edytowane przez maaarcin : 23.02.2011 o godz. 11:20.
Odpowiedz cytując
grzybek69
Member

Od: 09.2010

Stary 23.02.2011, 11:19
...:::Tomo:::... napisał(a):Wyświetl post
...

dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
A to nie jest przypadkiem tak, że na koszulce można mieć co się chce? Np. "Boguś"/"Djuka"/"Edi" itp.? Co nam do tego?
Wydaje mi się że nie, w przypadku dwóch ostatnich nazwiska są za długie żeby umieścić na koszulce - więc mają ksywy.
...
imię: Edi Carlo
nazwisko: Dias Marcal
pseudoinim: Andradina

90minut.pl

Co do długości to po drugiej stronie błoń biega Ntbazonkiza, więc nie wiem czy to ma znaczenie.
Tak że nawet Małecki mógł by chyba mieć na koszulce "silny" jak by się uparł
Ostatnio edytowane przez grzybek69 : 23.02.2011 o godz. 11:28.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 23.02.2011, 11:22
Być może popełniłem błąd, nie znam włoskiego Choć na wikipedii podają, że J jednak jest w alfabecie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfabet_w%C5%82oski
Cytując tę strone:

"Litery J K W X Y służą głównie do zapisu wyrazów zapożyczonych."
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
Bielau
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 23.02.2011, 11:23
A jak mieliby Hiszpanie zapisać nazwisko Stoiczkowa, a Włosi Bożinowa? (choć tam dopuszczane były formy Bozhinov i Bojinov)

U nas występują natomiast pewne zasady, dlatego u nas piszemy Stoiczkow, a nie Stoichkov, Bożinow, a nie Bojinov. Podobnie jest w przypadku Genkowa, czy Siwakowa. Nie chodzi już nawet o sam zapis nazwiska na koszulce, bo tutaj wersja angielska mi nie przeszkadza, ale zapis nazwiska w mediach już tak. Co do zapisu na koszulkach to w Ekstraklasie chyba nie ma żadnych wytycznych w tym względzie. To co będzie miał na koszulce to już tylko i wyłącznie decyzja zawodnika, może mieć pseudonim, czy nawet samo imię.

Kompletnie nie rozumiem osób z Biura Prasowego, którzy zamierzają pisać Tsvetan Genkov, a jednocześnie innego nowego zawodnika piszą Michaił Siwakow. Dlaczego nie Mikhail Sivakov? Piszą Genkov, bo tak stwierdził Bułgar. A jak miał stwierdzić, skoro nie zna zasad obowiązujących w języku polskim. Jego nazwisko powinno być pisane Cwetan Genkow.
"Wszystkich kibiców Wisły, którzy chcą poznać nowych zawodników Wisły Kraków, zapraszamy w środę między godziną 16:00 a 17:30 do Strefy Kibica. Pojawią się tam wtedy Tsvetan Genkov, Kew Jaliens, Maor Melikson, Sergei Pareiko i Michail Sivakov!"

Info z głównej, więc jednak są chyba konsekwentni.
Odpowiedz cytując
amauri1990
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 23.02.2011, 11:30
Swoją drogą, czemu nie było takich dyskusji przy Mijajlowiciu, Jowaniciu, Dudu Makferlinie, Ucze czy Angelo Ig?
Odpowiedz cytując
maaarcin
Moderator

Stary 23.02.2011, 11:32
wymowa, a zapis nazwiska to zupełnie co innego
Odpowiedz cytując
thebo4
Member

Od: 06.2010

Stary 23.02.2011, 11:33
nie wiem czy to się nadaje do tego tematu? jeśli nie to przepraszam ;p

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...o_wypozyczony/
Odpowiedz cytując
amauri1990
Senior Member

Stary 23.02.2011, 11:35
maaarcin, wiem i rozumiem, ale jeśli dobrze pamiętam ze szkoły, nasz język ce..... się tym, że czyta się dokłądnie tak, jak jest napisane wobec tego, transkrypcje powinny - przynajmniej według mnie - spełniać ten warunek

a że brzmiałoby to conajmniej dziwnie, to już inna sprawa

co do Rado, bardzo dobrze, niech się chłopak ogrywa
szkoda, że nie w Polonii Bytom czy innym Piaście, ale zawsze to okazja żeby pokopać na wyższym poziomie niż ME
Odpowiedz cytując
maaarcin
Moderator

Stary 23.02.2011, 11:37
za pwn.pl
"Zapisując nazwiska angielskie i francuskie, zachowujemy ortografię oryginału, np. Hillary, Purcell, Reagan, Dumas, Poussin, de Gaulle. Istnieje nieliczna grupa nazwisk, które mają wariantywną pisownię — oryginalną lub spolszczoną: Shakespeare — Szekspir, Washington — Waszyngton itd...."
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 23.02.2011, 11:48
Cytat:
"Wszystkich kibiców Wisły, którzy chcą poznać nowych zawodników Wisły Kraków, (...)i Michail Sivakov!"
Rąbnęli potworka niemającego nic wspólnego ani z polską, ani z angielską transliteracją cyrylicy. No ale, uparli się na tego "Tsvetana" to niech już mają.

Inna sprawa, że z Białorusinami jest jeszcze drugi problem - naszego możemy pisać Siwakou, tak jak przez "u" na końcu świadomie pisze się napadzior Lechii Sazankou
Ostatnio edytowane przez Watts : 23.02.2011 o godz. 11:50.
Odpowiedz cytując
eF.
Junior Member

Od: 05.2007

Stary 23.02.2011, 11:52
Mylicie tu dwie kwestie: nie chodzi o translację nazwisk, tylko o transliterację, czyli przystosowanie znaków obcego alfabetu do własnego. Dlatego nie ma potrzeby zmieniania pisowni podanych wcześniej nazwisk Hugues'a czy Dudu, natomiast jest w przypadku zawodników z krajów, gdzie ludzie posługują się np. cyrylicą. Język polski ma własne zasady transliteracji z tego alfabetu, a nie wiedzieć czemu chcemy posługiwać się zasadami angielskimi, używając przy tym liter, których w polskim wariancie łacińskiego alfabetu nie ma, np. "v" czy tworząc również nieobecne u nas głoski jak "ts" albo "kh". Po co? Szanujmy swój język.

Swoją drogą Siwakow jest Białorusinem, więc teoretycznie jego nazwisko powinno się zapisywać po polsku Siwakou. Ale to tak tylko na marginesie, bo sytuacja języka białoruskiego na Białorusi to wątek zupełnie innej dyskusji.
Odpowiedz cytując
amauri1990
Senior Member

Stary 23.02.2011, 11:56
Ok, przekonaliście mnie
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 23.02.2011, 15:28
Nooo, Sivakov ma polskie korzenie, więc paszporcik i mamy już przy dobrym układzie 5 Polaków w podstawowej 11
(Garguła, Sobolewski, Małecki, Melikson , Sivakov )
Odpowiedz cytując
Blacha92
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 23.02.2011, 15:54
filemon napisał(a):Wyświetl post
Nooo, Sivakov ma polskie korzenie, więc paszporcik i mamy już przy dobrym układzie 5 Polaków w podstawowej 11
(Garguła, Sobolewski, Małecki, Melikson , Sivakov )

właśnie mialem to napisać,że tak narzekaliście, a okazuje się, że nie jest wcale tak źle z Polakami w składzie
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 23.02.2011, 15:57
Można by Meliksona upchnąć na skrzydło lewe za Kirma, wtedy do środka Garguła. Jeszcze za Cikosa wstawić Burligę i śrubujemy liczbę Polaków w składzie. Ale nic na siłę
..
Odpowiedz cytując
Maxell
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 23.02.2011, 17:32
grzybek69 napisał(a):Wyświetl post
imię: Edi Carlo
nazwisko: Dias Marcal
pseudoinim: Andradina

90minut.pl

Co do długości to po drugiej stronie błoń biega Ntbazonkiza, więc nie wiem czy to ma znaczenie.
Tak że nawet Małecki mógł by chyba mieć na koszulce "silny" jak by się uparł
Co do długości nazwiska to raczej ograniczeń nie ma, czego przykładem jest Jan Vennegoor of Hesselink
http://www.football-shirts.co.uk/ima...oorofhesselink
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 23.02.2011, 17:32
tofik napisał(a):Wyświetl post
Można by Meliksona upchnąć na skrzydło lewe za Kirma, wtedy do środka Garguła. Jeszcze za Cikosa wstawić Burligę i śrubujemy liczbę Polaków w składzie. Ale nic na siłę
Proponuję taki skład:
Kurto - Łobodziński, Kowalski, Czekaj, Burliga - Melikson, Sobolewski, Sivakov, Garguła, Małecki - Żurawski
o ile przód nie wygląda tragicznie to z tyłu by się pozabijali ;D
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 23.02.2011, 18:33
amauri1990 napisał(a):Wyświetl post
maaarcin, wiem i rozumiem, ale jeśli dobrze pamiętam ze szkoły, nasz język ce..... się tym, że czyta się dokłądnie tak, jak jest napisane
widzę emotkę, ale nie wiem czy dobrze ją rozumiem.
Jeśli język polski ce..... się tym, że czyta się dokładnie tak, jak jest napisane to przeczytaj na głos pierwszy lepszy wyraz typu "strzecha". Każdą literę oddzielnie tak jak jest napisana...

Mam nadzieję, ze to koniec OT
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 23.02.2011, 18:48
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Co do reszty jego przewinień to najprawdopodobniej są one w większości wyssane z palca(brudnego), pójdę nawet dalej i dla mnie Mały to wzór jeśli chodzi tak o przygotowanie kondycyjne jak i sylwetkę.
Nawet jeśli nie są, to sam - pamiętając akcje byłych zawodników Wisły - jak czytam o kolejnych "skandalach" z udziałem Małeckiego dostaję ataków śmiechu. Tylko - no właśnie, trzeba mieć tę perspektywę
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 23.02.2011, 19:05
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Nawet jeśli nie są, to sam - pamiętając akcje byłych zawodników Wisły - jak czytam o kolejnych "skandalach" z udziałem Małeckiego dostaję ataków śmiechu. Tylko - no właśnie, trzeba mieć tę perspektywę

Teraz Mały dla tych pismaków ktore robily z niego lenia i nieuka,robi sie prawdziwym pilkarzem ,wrecz wzorem do nasladowania

ciekawe
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Blacha92
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 23.02.2011, 23:46
jak po spotkaniu?
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 24.02.2011, 00:10

Wszystko spoko ładnie pięknie, zdjęcie byłoby zajebiste gdyby nie ten paskudny wór w środku gwiazdy osłaniający klatkę schodową !!
Odpowiedz cytując
chopin
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 24.02.2011, 00:43
photoshop i wszystko jasne)
"Biada pokoleniu, którego przywódcą jest kobieta" Warszawa
Odpowiedz cytując
chopin
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 24.02.2011, 00:46
nie tylko MY się nie możemy doczekać pierwszego meczu w domu Nordin już ćwiczy P
"Biada pokoleniu, którego przywódcą jest kobieta" Warszawa
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.02.2011, 00:55
Dobrze ze Siva się uśmiechnął na jednym ze zdjęć podczas wczorajszej prezentacji bo bardzo smutno wyglądał.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 24.02.2011, 01:00
...:::Tomo:::... napisał(a):Wyświetl post

Wszystko spoko ładnie pięknie, zdjęcie byłoby zajebiste gdyby nie ten paskudny wór w środku gwiazdy osłaniający klatkę schodową !!
Pomijając wszystko inne czy zwróciliście uwagę jak nam sie rozrósł sztab szkoleniowy
A swoja drogą czy ktoś mógłby mi wyjasnić czym się różni funkcja kierownika drużyny od funkcji opiekuna drużyny? Albo czym się różni praca masażysty od pracy fizjoterepeuty? Albo na czym polega praca trenera kontroli przygotowania motorycznego? Dobra, o analityka nie będę już pytał .
Odpowiedz cytując
joshi
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 24.02.2011, 08:28
raindog zgadzam się, a dodatek przypomina kogoś znanego (koszykarza?)
wiślak68 dobrze, że mamy rozwinięty sztab bo teraz każdy odpowiada za siebie i za swoje obowiązki.
Odpowiedz cytując
bobbest
Member

Stary 24.02.2011, 08:29
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Pomijając wszystko inne czy zwróciliście uwagę jak nam sie rozrósł sztab szkoleniowy
A swoja drogą czy ktoś mógłby mi wyjasnić czym się różni funkcja kierownika drużyny od funkcji opiekuna drużyny? Albo czym się różni praca masażysty od pracy fizjoterepeuty? Albo na czym polega praca trenera kontroli przygotowania motorycznego? Dobra, o analityka nie będę już pytał .
No to spieszę wyjaśnić że tak ładnie nazwany opiekun drużyny to nikt inny jak Pan magazynier Jasiu Batko
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów