|
|
|
Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Podejrzewam że nasi zawodnicy jeszcze nigdy nie dostali tak w kość jak teraz stąd słaba gra i wyniki , dopiero na zgrupowaniu w Turcji zobaczymy prawdziwe oblicze drużyny,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Ja to jestem tylko ciekaw ilu z was widziało ten mecz poza relacją tekstową...
Jeżeli był progres w porównaniu z poprzednimi meczami a gra w ofensywie wyglądała jakby chociaż próbowali cos sensownego rozegrać to ja bym się póki co nie załamywał. Pamiętajmy że zgrupowanie poświęcone taktyce dopiero przed nami. Co do skuteczności naszej ofensywy no to cóż szkoda że zero na koncie, ale weźmy pod uwagę, że nasz potencjalnie główny napastnik zagrał w tych 3 meczach tylko 45 minut a pozostali też jakieś tam okazje mieli, więc z czasem powinno być lepiej. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Proponuję zmianę nazwy tematu na "kupa del sol 2011" i zamknąć temat.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Nie chce dramtyzowac,siaac paniki itd
Jednak golym okiem widac ze nawet jesli mamy sklejoną obrone,(albo dopiero trzeba ja skleic) i pomoc,to niestety ale nie ma ataku. Ja od poczatku nie bylem przekonany do Genkova i dalej uwazam ze musimy szukac jeszce jednego napastnika. Musimy zdobywac gole ,bo remisy w lidze nic nam nie dadzą. Klub wiedzac ze pozbywajac sie Pawla Brozka robi zajebiscie duża dziure w ataku ktora bedzie ciezko zalatac i to nie jedym Genkovem. Mysle ze drugie zgrupowanie powinno wygladac inaczej.Wole teraz ogladac nasze braki i to ile pracy przed treneram i zawodnikami ,bo jest czas na przygotowanie formy. Jakby bylo odwrotnie to popadlibysmy w złudną samochwałe ze wyprzedzimy Jage i wygramy te lige,bo wygrywamy w sparingach przed sezonem. Ja tam mysle ze Maaskant ,mozolnie ,powoli buduje "swoja" Wisle.Po swojemu uklada te klocki.Potrzeba tylko wytrwalosci,ciezko pracowac i czasu.Efekty przyjdą. ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Panikować nie ma sensu. Jeszcze nie. Wiadomo, budujemy kondycję.
Natomiast mnie martwi, że w 3 meczach nie strzeliliśmy bramki. Mniejsza o stracone 8, to 0 z przodu jest jednak niepokojące. Nawet jak na tak wczesną fazę przygotowań. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Było to do przewidzenia, że w okresie przygotowawczym aby zrobić przewagę potrzeba wykazać się umiejętnościami indywidualnymi. Ponieważ nie ma u nas zawodników, którzy posiadają tak owe, to rezultaty są jakie są. Mają w kościach ciężkie treningi,no to notujemy takie wyniki a nie inne. Specjalnie bym się nie przejmował, tym bardziej,że przed nami jeszcze jeden obóz, i tam sparingi bodajże z Lokomotivem. Jednak nie zmienia to faktu,że nie posiadamy ataku oraz bramkarza. Nie wiem jak bez obsadzenia tych pozycji zamierza Maaskant grać w lidze. Jest to dla mnie zagadka, której pojąc nie mogę.
Pamiętać należy,że liga jest spłaszczona i trzeba dobrze wystartować żeby trzymać kontakt z czołówką. Gdy inni będą gubić punkty to pół biedy,jednak gdy będzie to wyglądało to tak jak do tej pory, to każdy gol i każdy punkt będzie na wagę złota. Jednak na razie bez tragedii, goście muszą się zgrać i zyskać na świeżości aby fizycznie dorównywać przeciwnikom. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Jaja sobie robisz, czy to na serio pisałeś? ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
E tam nie mamy ataku. A co się zmieniło oprócz odejścia Brożka ? Z nim robiliśmy jakieś brazyljany ? Też trzeba było chłopu dograć na nos jak to zrobili np Rios czy Jirsak. Myśle że Genkov jak bedzie mial takie sytuacje to rowniez je skonczy,a może i własną inwencją zaskoczy i strzeli coś ponad to ?
![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
W jakim systemie grała pomoc? (chodzi mi o Sobola, Siwakowa i Meliksona). Z wywiadu wygląda na to iż Melikson gra za napastnikami. Sivakov i Sobol graja defensywnych czy jak?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Prawda jest taka że my tu możemy napisać tysiące postów a wszystko i tak zweryfikuje liga. Maaskant pierwszy raz przygotowuje zespół do rundy, ma jakiś plan który realizuje i wg. niego ma przynieść efekty. Nie wiemy na ile te przygotowania różnią się od tych Skorży czy Kasperczaka. Dobrze wiemy że remisowaliśmy choćby z Liverpoolem by po jakimś czasie oberwać od Lecha 4:1. Nie tak dawno Legia piękny mecz z Arsenalem rozegrała by później mieć problemy w lidze.
Nie raz dużo było mowy o tych przygotowaniach tylko później zawodnicy przez 3tyg. formę łapali a po kilku kolejkach już byli zmęczeni. Trener ma przygotować zespól na zaledwie 3 miesiące gry i piłkarze ten okres mają zagrać bez zająknięcia o jakimkolwiek zmęczeniu, tego od niego oczekuję. To co jest obecnie nie jest bez znaczenia, tylko za kilka miesięcy i tak każdy trenera rozliczy z wyników ligowych. A że obecne wyniki są słabe, nie oszukujmy się nie mamy nie wiadomo jakich indywidualności. Ligi pojedynczy zawodnicy nam nie wygrają, jako zespól wygraliśmy te ostatnie spotkania i tak będzie na wiosnę. Albo będziemy mocni jako drużyna albo czekają nas problemy.
Ostatnio edytowane przez RAFi89 : 04.02.2011 o godz. 00:25.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ja bym tych wynikow nie bagatelizowal, ale rowniez nie robil z nich dramatu. Wydaje mi sie, ze pomija sie glowna przyczyne takiego stanu rzeczy, jakim jest nienormalnie dluga przerwa pomiedzy rundami w sezonie. Za niedlugo dojdziemy do etapu, w ktorym przerwa bedzie rownie dluga co runda... To jest problem. Jak tu mowic o wypracowaniu stylu gry, jakims zgraniu, ciaglosci formy ? Po co byl wymog licencyjny dt podgrzewanej murawy jesli wciaz nie gra sie przez tak dlugi okres czasu, czyniac krzywde klubom i pilkarzom.
Maskaant sam wspomnial, ze Wisla przypomina mu teraz druzyne z momentu kiedy zaczynal w Krakowie prace.
Ostatnio edytowane przez nesta : 04.02.2011 o godz. 10:48.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
Real albo Bayern miesiąc na obozach przygotowawczych . Nie wiem, który budżet by to wytrzymał. Albo w Anglii. Amatorka, skansen. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Copa dle sol pokazał, że nadal mamy problemy, o których pisze np: Wolfy, a drużyna wciąż nie jest kadrowo i jakościowo przygotowana do walki o mistrzostwo Polski, o pucharach za pół roku nawet nie mówiąc.
Nikt odpowiedzialny nie przystępuje do walki o najwyższe cele z takimi brakami w obronie i ataku, jakie od wielu miesięcy ma Wisła. Oczywiście, nawet z nimi można walczyć, ale ewentualny sukces będzie prezentem ze strony rywali za sprawą ich słabości, a nie dowodem na istotną poprawę wartości zespołu. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dajmy Maaskantowi trochę czasu. Zobaczymy co będzie na koniec rundy.
Moim zdaniem to holenderskie 433 czytaj 451 nie nadaje się na nasz zespół. My potrzebujemy 2 napastników. Powrót do systemu 442 dałby nam więcej sytuacji bramkowych. Nie mówiąc już o tym, że wtedy odpowiedzialność za zdobywanie bramek rozkłada się na większą ilość zawodników. Tak graliśmy w pamiętnych meczach z Schalke, Parmą czy Lazio. Atak Genkov-Małecki czy Genkov-Zurawski mógłby być całkiem skuteczny. Do tego akurat teraz mamy 2 fajnych skrzydłowych - Kirm i Melikson. W środku pola też jest fajny wybór. 2 defensywnych pomocników Wilk i Sobol oraz 2 ofensywnych Garguła i Boukhari. Obrona jest naszą pięta achillesową. W tym wypadku też zastanowiłbym się na Jaliens'em na prawej obronie, a przesunięciem Cikosza na lewo. Środek Buenoza i Chavez. Coś takiego: ![]() Z tym, że na niektórych pozycjach brakuje zmienników. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
Co do 4-4-2 to tylko z dwoma DM bo inaczej będzie "futbol na tak" jak za Henia ostatnio. edit Mając dużo dobrych ofensywnych pomocnikow mozna spróbować 4-1-4-1 tak jak czasem gra Arsenal. ![]()
Ostatnio edytowane przez Kris Dee : 04.02.2011 o godz. 20:27.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Wiadome, że się muszą zgrać ale są zawodnicy co już grali ze sobą rundę lub dłużej i powinni w przodzie zagrać z klepki, wyjść na pozycję i strzelić lub dośrodkować. Małecki z Kirmem na skrzydle nie mogą tego zrobić? To mnie najbardziej boli. Nawet jak robisz kondycję to pomysł na grę powinien być, tylko wykonanie mniej precyzyjne i wolniejsze (bo świeżość przyjdzie). U nas nie ma nawet zalążką. I ponowie mojepyanie, co będzie jak Genkov to Christov 2. Mamy zamiar całą rundę grać bez napastnika? Ciekawe...
Do tofik: jest taka różnica że Brożek gwarantował szybkość (Genkov tego nie ma) i jak nam nic nie wychodziło (czyli dość często) graismy dzidy na niego i czasem coś ustrzelił. Dlaczego bagatelizujesz Brożka? Jeszcze za nim zapłaczemy i się modlić będziemy żeby ktoś gola strzelił.
Ostatnio edytowane przez rafal777 : 03.02.2011 o godz. 20:40.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
A mnie najbardziej martwi nie wynik i brak strzelonych bramek ale chyba na dobre już odsunięcie od składu Riosa. Przecież ten zawodnik nawet nie miał tak naprawde kiedy pokazać swoich umiejętności. Szacunek dla Żurawia ale na boga Rios jest według mnie 2 razy lepszy.
Chyba że Wisłą i Maaskant czekają jeszcze na jednego napastnika ![]()
TYLKO WISŁA!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
wolfy a jak Rios ma strzelać bramki jak nie gra prawie w ogóle. Dla mnie to trochę dziwna sytuacja, zastanawia mnie czemu Maaskant daje go na ogony w sparingach. Jak go nie chcą to niech skrócą wypożyczenie i go oddadzą
Nie wiem co o tym w ogóle myśleć.![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
a) w całej karierze strzelił może ze trzy bramki b) w Wiśle strzelił dokładnie zero c) Maaskant obserwował go na treningach i widać uznał, że szkoda na niego stawiać d) po gościu widać, że napastnika z niego nie będzie. NIGDY. No, ale jest ten fetysz "dawania szans". ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Otóż Rios na treningach udowodnił że ma potencjał, może to że go jeszcze nie przekuł na częstsze występy wynikało z aklimatyzacji? Pamiętam dobrze początki Żurawia w Wiśle - też nie było różowo, dużo czasu potrzebował. Rios przyzwyczaił się do nowych warunków i myślę że na wiosnę zobaczymy go w dużo lepszej dyspozycji. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dlatego piszę że chłop tak naprawdę w Wiśle nie dostał szans pokazania swoich umiejętności. Tak więc albo jest pokłócony z trenerem albo... nie nie on nie moze chyba być słabszym od Żurawia? ![]()
TYLKO WISŁA!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Żurawski może i jest słaby, ale Rios zapracował na razie najwyżej na bilet powrotny do Argentyny.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 03.02.2011 o godz. 21:41.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie chcę tu sie spierać ale jakby miał tyle szans gry co Żuraw pewnie by trafił więcej ale teraz można sobie gdybać. Faktem jest że w 2 pierwszych sparingach prezentował sie dużo lepiej od Maćka. ![]()
TYLKO WISŁA!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I faktem jest że nic w nich nie strzelił. A to "dużo lepiej"? Grał słabo, jak reszta drużyny.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
JA odbieram to tak ustawieniw 433 ma nam pozwolic przetrzymac pilke zdala od wlasnej bramki .CZy my mamy natyle dobrych pilkarzy zeby tego dokonac NIE .TAKA TAKTYKA zagralismy jako POLSKA z PORTUGALIA i wyszlo .WISLA NIEMA bocznych obroncow i dobrych b pomocnikow/napastnikow w takiej taktyce .W takim ustawienu jesli pomocnik straci pilke z ta obrona jaka mamy niemamy szans nawed w lidze .beda nasz katrowac .DZISZEJSZYM wynikiem niema co sie przejmowac skandynawowie sa lepsi fizycznie .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
Mam pytanie. Czy na to, że tak słabo umiesz język polski i chaotycznie piszesz posty ma wpływ to, że mieszkasz na Skandynawii i niezbyt znasz nasz język. Czy może Twój wiek tudzież lenistwo? Pytam bo na prawdę ciężko się to czyta. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Ten dzisiejszy mecz wyglądał pewnie podobnie jak z Valerengą.Pierwsze 30 minut tamtego spotkania było całkiem całkiem pod względem operowania piłką.Później co prawda wyglądali jak dziurawa dętka,no ale jeśli przypomnieć sobie jak zespół wyglądał po obozie w Zakopanem,to nie ma się co dziwić,że padają na nosy.Dodać do tego taką"ruchawkę"w składzie jak wśród podróżnych w poczekalni dworca,a mamy gotowy przepis na sparingowe zbicie dupy.Mecze w Turcji będą sto razy lepszą wykładnią stanu rzeczy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
No akurat te 2 bramki z podań Jirsaka i Riosa to nie były cudy świata. W jednej był gdzie powinien, dostał super wrzutę za obrońcę, w drugiej przyspieszył i wstawił nogę. Mam na kolana padać ?
Brawo, ale co Genkov tak nie potrafi ? Śmiem twierdzić, że potrafi ![]() ![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dla Brożka szacunek, bo był naszym jedynym napastnikiem i tylko dzięki niemu jakoś tam sobie radziliśmy. Teraz może być różnie... ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|