The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Glazik
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.07.2011, 20:07
10/10

PS.paplanie i skarzenie sie modom pod ich tematem ze "temat nie potrzebny"Was tylko kompromituje. Jesli garsc ludzi probuje przynajmniej uwidocznic problem i napisac pare slow o tym to to uszanujcie. Jesli prawda boli to dalej fantazjujcie w zakladce MARZENIA TRANSFEROWE. Tam jest bardzo FAJNIE i nikt sie nie kluci.
Odpowiedz cytując
Quorth
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 05.07.2011, 20:09
Mi osobiście zawsze brakowało patriotycznych akcentów na naszym stadionie. Bardzo zawsze podoba mi się śpiewanie Mazurka Dąbrowskiego przed derbami>-). Myślę, że na meczach, które odbywają się w okolicach Świąt państwowych bardzo cenne byłby ich upamiętnienie przez Wiślaków. Jednocześnie mogłoby być to bardzo pouczające dla naszych piłkarzy pochodzących w sumie z kilkunastu państw.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 05.07.2011, 20:20
Quorth napisał(a):Wyświetl post
Mi osobiście zawsze brakowało patriotycznych akcentów na naszym stadionie. Bardzo zawsze podoba mi się śpiewanie Mazurka Dąbrowskiego przed derbami>-). Myślę, że na meczach, które odbywają się w okolicach Świąt państwowych bardzo cenne byłby ich upamiętnienie przez Wiślaków. Jednocześnie mogłoby być to bardzo pouczające dla naszych piłkarzy pochodzących w sumie z kilkunastu państw.
A dla mnie to właśnie zaprzeczenie patriotyzmu. Używanie Hymnu Narodowego, żeby pocisnąć rywalom. To nie jest byle pieśń, żeby sobie nią zarzucać dla funu.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
mhl_pl
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 05.07.2011, 20:35
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Podejrzewam że nie ty jeden zastanawiasz się po co ten wątek . Nie ty jeden wśród kibiców Wisły. Bo chyba tylko my spośród fanatyków znanych polskich klubów pokazujemy Polsce jak wygląda totalne odwrócenie się od tradycji patriotycznych, jak wygląda swego rodzaju nihilzm polskości na naszych trybunach. To że taki temat powstał to tylko znak że jest pare osób które dostrzegają problem , problem którego w najśmielszych snach nie przewidywałby Henryk Reyman -że kiedykolwiek powstanie wśród braci wiślackiej
Przypomnę niektórym Krakowianom nie Polakom czy innej maści "kibicóm'" Wisły

"„Profesor II Wyższej Szkoły Realnej w Krakowie Tadeusz Łopuszański w roku 1906, a było to na wiosnę po zajęciach szkolnych, zatrzymał nas w klasie proponując utworzenie klubu sportowego... Opowiadał jak to w innych państwach rozwija się sport, więc i my Polacy musimy włączyć się w ten nurt. Na te słowa radość taka zapanowała, żeśmy zaczęli klaskać i niejednemu łza pokazała się w oku. Godziliśmy się na wszystko, że klub będzie nazywał się Wisła, i znowu oklaski i okrzyki »Polacy i Wisła to Polska«”

"„Szliśmy zawsze wiernie w służbie pewnej, ale wielkiej idei. Czuć się w klubie swoim jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter - oto nasza idea, której służyliśmy. Daliśmy temu niejednokrotnie wyraz na zewnątrz. Tak było np. w r. 1911, kiedy występowaliśmy z Austrjackiego Związku Piłki Nożnej, uznającego tylko zasadę państwową i przystępowaliśmy wraz z lwowskimi ‘Czarnymi’ do tworzenia pierwszego na ziemiach polskich Związku Polskiego Piłki Nożnej, który był członkiem UIAFA, uznającej zasadę narodowości. Ta sama myśl kierowała nami, gdy jechaliśmy do bratnich klubów b. zaboru rosyjskiego, aby nawiązać z nimi jak najlepsze i najżywsze stosunki. Podobnie było i z nawiązaniem kontaktu z klubami Wielkopolski, której reprezentację gościliśmy u siebie w Krakowie... Tą samą ożywieni myślą oddajemy naszą szatnię, nasze boisko w Oleandrach organizującym się w r. 1914 Legjonom Polskim, do których zgłasza się także i to, co mieliśmy najdroższego, tj. gros I naszej drużyny”."

Tyle zalożyciele naszego klubu. Cóż my -nastepcy- pokazujemy na co nas- pod wzgledem patriotycznym -stać zarówno na trybunach , jaki i na tym forum. Pozostawiam do przemyślenia

Nic dodać , nic ująć Super komentarz

PS. Mam nadzieję, że w tym wątku wielbiciel(e) Stefana Bandery nie będą się wypowiadać, tak z czystej przyzwoitości .
Ostatnio edytowane przez mhl_pl : 05.07.2011 o godz. 20:39.
Piotrze R. Legendo Kuchenkorza - Pozdrowienia do Więzienia...
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 05.07.2011, 21:47
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
A dla mnie to właśnie zaprzeczenie patriotyzmu. Używanie Hymnu Narodowego, żeby pocisnąć rywalom. To nie jest byle pieśń, żeby sobie nią zarzucać dla funu.
No jak to? Przeciez na miedzypanstwowych meczach zawsze sie spiewa Hymn Polski :]
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
mhl_pl
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 05.07.2011, 21:53
Mnie zastanawia jedna kwestia. Czy Kibice którzy tutaj atakują tych którzy piszą ''nieco odważniej'' i wyśmiewają ich- na meczach Wisły skandują np Lechia Gdańsk czy WKS. Jeśli tak to wieje mi tutaj mega hipokryzją. Z jednej strony pozdrowienia w stronę największych patriotów na polskiej scenie kibicowskiej - Lechii Gdańsk a z drugiej atakowanie kolegów po szalu za poglądy takie a nie inne. W kwestiach patriotycznych zdecydowanie odstajemy od naszych przyjaciół z Gdańska i Wrocławia - na scenie kibicowskiej nie widać nas jeśli chodzi o to zagadnienie.
Nie mamy takich postaci jak Tadeusz''Dufo''Duffek legendarny ''Król Kibiców'' Lechii , Jarek Wierzbicki ''Wierzba'' , ''Bliźniak'' czy ''Wątroba''.

Jeśli ktoś byłby zainteresowany tematem, to proszę o kontakt na priv (tutaj nie będe wpisywał aby nie być atakowany za reklamę itp) . Dam znać gdzie można przeczytać ciekawe informację na temat tych ludzi i wydarzeń z nimi związanych .

Wątek Lechii Gdańsk poruszyłem tutaj ponieważ mam wielu znajomych w Gdańsku i myślę że młodzi którzy czytają to forum powinni wiedzieć jakich Wisła ma przyjaciół i zastanowić się może czy czasem nie warto by było chociaż w małej części brać z nich przykład
Piotrze R. Legendo Kuchenkorza - Pozdrowienia do Więzienia...
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 05.07.2011, 22:19
Zamiast robić tylko gadu gadu proponuje coś o czym już kiedyś z paroma osobami rozmawiałem tzn.skupić ludzi o takich tj.prawicowo-patriotycznych poglądach na jednym sektorze. Była koncepcja sektora D. Cel.Od czasu do czasu - 2-3 razy w roku - organizować akcje upamietnijace polskich - głównie małopolskich bohaterów- może jakaś flaga w przyszłości, zbiórki na odnawianie zabytków (nagrobków) żołnierzy niepodległościowych, akcje ulotkowe w rocznicę,kultywowanie wśród młodego wiślakiego pokolenia tradycji patriotycznych. Jak będzie odzew to zorganizujemy przy okazji jakiegoś meczu spotkanie.Może to być pod auspicjami SKWK a na pewno po konsultacji żeby nie było kwasów.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.07.2011, 23:29
W "normalnym" klubie ten temat nie powinien sie nazywac "co z Polskoscia wsrod kibicow Wisły" tylko jak wskrzesic patriotyzm na trybunach przy R22. Niestety sama nazwa tematu juz nam daje duzo do myslenia, widac, ze nie jest tak jak powinno byc. I to samo w temacie, dominuja raczej klotnie a i tych europejczykow, antykatolikow, niepatriotow tez przyduzo :(
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Jarza
Senior Member

Stary 06.07.2011, 08:50
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
To nie jest pocisk w stronę Cracovii, ani żaden międzypaństwowy mecz, tylko tradycja.
http://historiawisly.pl/wiki/index.p...#37;28Derby%29
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 06.07.2011, 09:15
Przypominam - nie obrażamy użytkowników mających inne od nas poglądy.

Co do śpiewania hymnu narodowego przed meczem - przecież w USA tak jest. U nas też można tak robić, nie widzę żadnego problemu.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 06.07.2011, 10:01
Przed jakim meczem? Ty chcesz śpiewać przed każdym? wolne żarty!
ja rozumiem i popieram przed derbami ale np. przed Amicą?

Jaroo1 w tych wywodach się chyba zapędzasz! kto tutaj głosi tezy antykatolickie bo ja się z tym nie spotkałem.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 06.07.2011, 10:13
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
W "normalnym" klubie ten temat nie powinien sie nazywac "co z Polskoscia wsrod kibicow Wisły" tylko jak wskrzesic patriotyzm na trybunach przy R22. Niestety sama nazwa tematu juz nam daje duzo do myslenia, widac, ze nie jest tak jak powinno byc. I to samo w temacie, dominuja raczej klotnie a i tych europejczykow, antykatolikow, niepatriotow tez przyduzo :(
Trafiłeś kolego w sedno sprawy, temat wątku + jego zawartość bez wchodzenia w szczegóły sporo mówi o kibicach Wisły na początku 2 dekady XXI wieku.
Odpowiedz cytując
Gregu19
Junior Member

Od: 05.2011

Stary 06.07.2011, 13:18
Myślę, że warto spróbować zrobić to o czym pisze Arapaho.Ustawić się na jednym sektorze, nawet na najbliższym meczu i spróbować coś zorganizować w tej grupie.
Odpowiedz cytując
krzykacz
Junior Member

Od: 05.2011

Stary 06.07.2011, 22:17
Tak dla przypomnienia- w 2008 roku na mistrzowskich derbach na wewnętrznej stronie ogrodzenia C transparent przypominający o zbliżającej się pedalskiej paradzie (później podziękowania dla Ultra Wisła od środowisk nacjonalistycznych). W tym samym roku na meczu z USA stojący na bardzo wysokim poziomie doping dla reprezentacji, jedynie parokrotnie o nas i o zgodach (a w Szczecinie np. co pięć minut "Legia Warszawa" i "Pogoń Szczecin", w Łodzi jakiś rok wcześniej "kto nie skacze ten za PiSem"- bez komentarza). W Sosnowcu podczas meczu z Ruchem w "Godzinę W" odśpiewany Mazurek Dąbrowskiego, a chwilę później zaintonowane przez Guliego "Ojczyzna Polska" z klasycznym 'boi się nas Legia Warszawa" (Ci co czują się bardziej Krakusami powinni być zadowoleni). W tym samym Sosnowcu na meczu z Polonią Bytom "A na drzewach zamiast liści" i wrzuty na delegata, który kazał zdjąć baner "17 września 1939 czwarty rozbiór Polski". Znów w Sosnowcu na meczu z Legią oprawa "Patriots". Oprócz tego na wyjdzie w Bytomiu w 2010 znowu "A na drzewach zamiast liści"(później 'pozdrowienia" dla Kapki na tą samą melodię. Dystrybuowane koszulki "Precz z komuną", "Wiślaccy patrioci", "Nie trzeba być faszystą aby chronić ziemię ojczystą". Co roku na antypedalskich manifestacjach widuję też twarze znane z Reymonta. Nie przesadzacie z tym upadkiem zasad i brakiem patriotyzmu?
Odpowiedz cytując
Quorth
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 06.07.2011, 22:34
Myślę, że sporo moglibyśmy się w tej materii nauczyć od naszych przyjaciół z Gdańska. Rzecz jasna Lechia ma inne tradycje Historyczne ale na pewno akcentowanie patriotycznych haseł, transparentów na meczach Wisły jest jak najbardziej realne. Wybijałoby też to idiotyczne argumenty z rąk naszych przeciwników, którzy często zarzucają Wiśle brak patriotyzmu i wypominają wiadomo jakie tradycje z czasów PRL-u. /nie chce mi sie nawet analizować ich bzdurnych argumentów ale żeby zreasumować-w tych czasach PZPR miało monopol władzy nie tylko w naszym Klubie ale Partia rządziła także w Cracovii-takie czasy!/. Obecnie nastroje prawicowe i patriotyczne dominują wśród kibiców Wisełki. Przydałoby się dawać temu wyraz na meczach!
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 18.09.2011, 11:50
Z "polskością" kibiców [Wisły] jest tak jak z uszanowaniem i pielęgnowaniem przez tych kibiców, wiślackich tradycji. Czegoś takiego po prostu nie ma, cokolwiek rozumieć przez słowo "polskość". To, że gdzieś tam kiedyś, raz na jakiś czas, ktoś coś krzyknie/zaśpiewa, etc. to wyjątek z reguły! "Polskość", tradycja zniknęły z wiślackiego stadionu z nadejściem ery pana Cupiała. W tym przypadku prawda jest jedna (choć ponoć są trzy): wymieniliśmy polskość i tradycje na sukces sportowy. A to był kiedyś nasz atut, nasza tożsamość, którą utraciliśmy wraz z utratą "polskości" i poszanowania tradycji.
Tą utratę "polskości" to jeszcze może bym zniósł, ale w żaden sposób nie mogę znieść utraty poszanowania wiślackich tradycji. To czego można spodziewać sie było po panu Cupiale, nie można było się spodziewać po kibicach "najjaśniejszej". Dopuszczenie do sytuacji, w której z koszulek piłkarskich znika tradycyjna biała gwiazda jest skandalem kandydującym do miana skandalu no.1 w 100 letniej historii Wisły. Gwiazde, która towarzyszyła nam z małymi przerwami, przez blisko 90 lat, zastąpiono sobie herbem pana Cupiała. Gwiazda, która tak raziła hitlerowców, gwiazda, której blasku nie mogli znieść komuniści, nagle poszła w zapomnienie i to praktycznie bez żadnego echa.

My jako jedyni w Polsce nie musimy szukać patriotycznych akcentów gdzieś na zewnątrz. Mamy je w naszej pięknej przedwojennej (a nawet powojennej) historii. By eksponować swoją polskość wystarczy tylko skutecznie do nich nawiązywać. Niestety, poprzez pozbycie sie pielęgnacji wiślackich tradycji, pozbyliśmy się jednocześnie eksponowania "polskości".

Jeszcze jeden, dwa mistrzostwa i "zabijać" się będziemy nie tylko o piłkarskie koszulki, ale również o flagi państwowe dzierżone przez ręce naszych pupilów.

Ps. Całkowicie przypadkiem udało mi sie znaleźć ten temat, szukałem czegoś w googlach i przypadkowo trafiłem. Z reguły czytam jedynie ABG więc zastanówcie się, czy sprawy ważne nie powinny być omawiane w ważnych miejscach.
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 18.09.2011 o godz. 11:59.
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
Odpowiedz cytując
SkMk
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 18.09.2011, 12:32
Trochę zapominacie o specyfice Krakowa. U nas raczej nie zorganizuje się marszu ku czci jakiejś rocznicy. To smutne, ale w naszym mieście trwa wojna, a w czasie wojny na pewne rzeczy nie można sobie pozwolić. To nie Warszawa, czy Poznań, gdzie maszeruje sobie kilka tysięcy legionistów, czy lechitów. Jak najbardziej jestem za kultywowaniem tradycji i krzewieniem patriotyzmu na naszych trybunach, ale najpierw musimy walczyć o naszą Wiślacką Tożsamość. Ja naprawdę wolę zamiast patriotycznej oprawy, kilkunastu dzieciaków z Huty zabranych przez SKWK na mecz. Legia, Lech, Śląsk, Lechia, Jaga... Oni mogą działać w kierunku aktywizacji kibiców, jako grupy społecznej nastawionej patriotycznie. My mamy wroga, z którym trzeba walczyć o przetrwanie.
W życiu ważne są tylko chwile...
Odpowiedz cytując
omen69
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 18.09.2011, 13:22
To nie jest specyfika Krakowa a specyfika ruchu kibicowskiego. Rzeczpospolita kibolska, jeśli można posłużyć się takim określeniem ma trochę inne cele niż Polska Narodowa. Pomimo, licznych akcentów patriotycznych w ruchu kibicowskim, ostatecznie nie przynosi on korzyści ruchu narodowemu. Ale o tym w mediach nawet narodowych się nie pisze. Kibic, a może lepiej pisać, kibol, czy fanatyk, uczy się od młodego miłości do klubu i nienawiści do wrogów. Tymi wrogami są jednak Polacy. Co wyklucza wspomnianą przez niektórych współprace kibiców zwaśnionych drużyn. Dlatego trzeba być ostrożnym w ocenie patriotycznych postaw kibiców, bo jest to szczególny rodzaj patriotyzmu, z którego nie wyewoluował do tej pory żaden większy ruch narodowy, czy poczucie więzi narodowej. Bo co wspólnego mają czuć kibice Lecha i Legii, Wisły i Cracovii, ŁKSu i Widzewa, jeśli nie nienawiść? To, że w ostatnim czasie media, szczególnie te wchodzące na większy rynek, zwróciły się w stronę kibiców, i nie wspomniały w jakimś filmie o kibicach Wisły to żaden powód do rozpaczy bo patriotyzm i polskość kibiców Wisły i wszystkich innych kibiców jest wszędzie taka sama - jest lokalna, ograniczona do swojego grona, w końcu kibic przeciwnej drużyny to "żyd", a "domem jego A... jest" bądź "barak piąty..." i jak na tej podstawie ma wyrosnąć więź narodowa?
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 18.09.2011, 14:36
Jak przyjdzie ktoś i sterroryzuje i kibiców Wisły i Widzewa i Legii to płaszczyzna porozumienia nagle sie objawi. Przykład cudaka jest dowodem. Jesteśmy Polakami
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
neq.
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 21.09.2011, 18:50
nie zgadzam się się z tym że u nas się nie da zorganizować czegoś takiego jak w poznaniu czy warwszawie, tutaj się nie da bo nikomu sie nie chce. Nikt mi nie wmówi że jakby się zebrało 3 tyś ludzi to oni by w barwach nie przeszli przez miasto, przecież do 3 tyś ludzi by nikt nie wyskoczył z innych ekip, ale że się nie chce i zebrało by się z 50 osób to już inna historia...jakoś jak idziemy na antyparade to widze mniej więcej tyle samo naszych twarzy co pasiastych a wracam zawsze cały no chyba że gazem dostane
panowie prawda jest taka że wystarczy tylko chcieć się zmobilizować i wszystko można zrobić
"Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 22.09.2011, 20:31
Dokończe to co zaczął Arapaho:
Godziliśmy się na wszystko, że klub będzie nazywał się Wisła, i znowu oklaski i okrzyki: " Polacy i Wisła to Polska ". Tę nasza Wisłę trzeba było mieć i na sercu. Uchwaliliśmy wiec kolor naszych koszulek w kolorze błękitnym z emblematem na lewej piersi, przepołowioną piłke, w kolorze czarnym w poziomie, przy czym kołnierz i manszety wraz spodenkami miały być również koloru czarnego. Tak zakończyła się oficjalna część naszego zebrania, a Profesor Łopuszański opuszczając klasę złożył nam życzenie pomyślnego rozwoju klubu i sukcesów sportowych. Po jego odejściu podjęliśmy w wobec siebie jeszcze jedną uchwałę, by w naszym klubie grali tylko sami Polacy"

To tradycja naszych pradziadów, której nie można puścić w zapomnienie.
Jeśli nie umiemy zadbać o Polskość naszego klubu zadbajmy więc o Polskość naszego młyna!

Potrzebujemy patriotycznej flagi a przede wszystkim potrzebujemy patriotycznych opraw. To jest nam potrzebne do życia jak powietrze. Niestety, bez takich akcentów będziemy jedynie nic nieznaczącą w Polsce dużą grupą śpiewających kibiców. Czas sobie to otwarcie powiedzieć!

Trzeba walczyć o wszystko co jest zawarte w naszej tradycji a przede wszystkim trzeba walczyć o naszą białą gwiazdę.
Pamietajcie, ludzie przemijają a Wisła trwać będzie. To w jakiej postaci oddamy Ją następnym pokoleniom zalezy tylko od nas. Trzeba dążyc do tego, by trwała w takiej postaci w jakiej ją stworzono i nam przekazano, czyli z piękną przedwojenną, patriotyczną tradycją, do której nawiązywali nasi poprzednicy i której pielęgnowanie to nasz obowiązek.
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 22.09.2011 o godz. 20:34.
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
Odpowiedz cytując
Squirtle88
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 24.09.2011, 12:08
neq. napisał(a):Wyświetl post
nie zgadzam się się z tym że u nas się nie da zorganizować czegoś takiego jak w poznaniu czy warwszawie, tutaj się nie da bo nikomu sie nie chce. Nikt mi nie wmówi że jakby się zebrało 3 tyś ludzi to oni by w barwach nie przeszli przez miasto, przecież do 3 tyś ludzi by nikt nie wyskoczył z innych ekip, ale że się nie chce i zebrało by się z 50 osób to już inna historia...jakoś jak idziemy na antyparade to widze mniej więcej tyle samo naszych twarzy co pasiastych a wracam zawsze cały no chyba że gazem dostane
panowie prawda jest taka że wystarczy tylko chcieć się zmobilizować i wszystko można zrobić
Mamy bliżej , można brać przykład z naszych zgód , chociażby ze Śląska Wrocław . Tam patriotyzm , a nawet nacjonalizm jest rzeczą normalną .
http://www.youtube.com/watch?v=KS5Fziig84E&hd=1

Poza tym wystarczy popatrzeć na vlepki , szaliki , flagi czy oprawy Śląska i widać tam wiele akcentów patriotycznych, a młodzi/nowi to widzą i niektórzy na pewno będą myśleć podobnie w przyszłości.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 24.09.2011, 19:34
Rosomak napisał(a):Wyświetl post
...

To tradycja naszych pradziadów, której nie można puścić w zapomnienie.
Jeśli nie umiemy zadbać o Polskość naszego klubu zadbajmy więc o Polskość naszego młyna!

Potrzebujemy patriotycznej flagi a przede wszystkim potrzebujemy patriotycznych opraw. To jest nam potrzebne do życia jak powietrze. Niestety, bez takich akcentów będziemy jedynie nic nieznaczącą w Polsce dużą grupą śpiewających kibiców. Czas sobie to otwarcie powiedzieć!

Trzeba walczyć o wszystko co jest zawarte w naszej tradycji a przede wszystkim trzeba walczyć o naszą białą gwiazdę.
Pamietajcie, ludzie przemijają a Wisła trwać będzie. To w jakiej postaci oddamy Ją następnym pokoleniom zalezy tylko od nas. Trzeba dążyc do tego, by trwała w takiej postaci w jakiej ją stworzono i nam przekazano, czyli z piękną przedwojenną, patriotyczną tradycją, do której nawiązywali nasi poprzednicy i której pielęgnowanie to nasz obowiązek.

Trudno było napisać to lepiej. Mam nadzieję że uda się to wcielić w życie choć...mam nieodparte wrażenia że 3/4 ludzi na R22 ma w dupie czy mieszka w Polsce,Anglii czy Niemczech czy jego flaga jest Biało-Czerwona czy dowolna inna. Obym tylko ja miał takie wrażenie
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
pelek
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 24.09.2011, 20:09
Rosomak dobrze napisał popieram oby to się u nas zmieniło jak najszybciej
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 24.09.2011, 20:20
Czytając ten temat http://www.wislakrakow.com/forum/sho...=1627&page=491

zaczynam się zastanawiać czy to jeszcze jest Polska w ogóle ... I to są kibice - płakać czy się śmiać ?
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 24.09.2011, 20:37
Kocur napisał(a):Wyświetl post

zaczynam się zastanawiać czy to jeszcze jest Polska w ogóle ... I to są kibice - płakać czy się śmiać ?
Ja bym się tym zbytnio nie przejmował.Specyfika tego forum jest taka że dziś sporą część stanowią osoby z różnych zakątków kraju którzy tylko dlatego kibicują Wiśle , bo jest to klub osiągający jakiś sukces.I ja nie mam nic przeciwko bo ciężko zacząć przygodę z Wisłą , pochodząc nie z Małopolski, inaczej niż poprzez TV i dobre mecze.

Tyle że niektórzy nadal nie widzą nic innego niż sukces.Stąd Małecki to ...., bo gra chujowo, do tego pyskuje a Melikson 'wporzo', bo gra dobrze a ze jest przerzutem, , a co mnie to obchodzi - byle strzelał gole
Stąd też duże poparcie jeśli chodzi o reprezentacje.Gra dobrze?Gra, paszport ma?, ma - więc proszę bardzo
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
pelek
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 24.09.2011, 21:09
Ja jestem z Jaworzna i od małego jestem za Wisła tata był i jest za Wisła i tak zostało i nie obchodzi mnie to że u mnie przewage ma Ruch czy Gejksa..
Odpowiedz cytując
jakkfk
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 24.09.2011, 21:16
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Ja bym się tym zbytnio nie przejmował.Specyfika tego forum jest taka że dziś sporą część stanowią osoby z różnych zakątków kraju którzy tylko dlatego kibicują Wiśle , bo jest to klub osiągający jakiś sukces.I ja nie mam nic przeciwko bo ciężko zacząć przygodę z Wisłą , pochodząc nie z Małopolski, inaczej niż poprzez TV i dobre mecze.

Tyle że niektórzy nadal nie widzą nic innego niż sukces.Stąd Małecki to ...., bo gra chujowo, do tego pyskuje a Melikson 'wporzo', bo gra dobrze a ze jest przerzutem, , a co mnie to obchodzi - byle strzelał gole
Stąd też duże poparcie jeśli chodzi o reprezentacje.Gra dobrze?Gra, paszport ma?, ma - więc proszę bardzo
A jak się to tego ma Twój podpis?
___
Kocur napisał(a):Wyświetl post

To chyba obywatele tworu pod tytułem "Unia Europejska" - ci, którzy asertywność znają tylko ze słyszenia, dla których tolerancja jest sposobem usprawiedliwiania swojego strachu przed czyjąś reakcją na ewentualną odmowę - stąd tolerować trzeba wszystko, wiadomo skąd zaczynając, poprzez jakieś kongresy pedofilów, którzy zaczynają walkę o prawo do stosunków z 10-latkami, czy też poprzez marsze... .....

Bo i po co podkreślać jakąś tam przynależność - ważne jest tu u teraz, tutaj się nagapić, nacieszyć mordę jakimiś zabawkami, choćby miały takiego osobnika niszczyć (bo skoro chce, to niech ćpa, tak?) i teraz się nażreć i nachlać.

Opowiedzieć się za Wisłą? Po co? A jak spotkam Gumiora, to co mu powiem? Może to, że jestem kibicem krakowskiego futbolu, może odpuści? U niektórych zaczyna się od lokalnego patriotyzmu, inni od początku nie potrafią się określić w żadnej sprawie.

Niby błaha sprawa, że ktoś na ulicy, stadionie, przy urnie przy w rozmowie boi się określić konkretnie za czymkolwiek, tylko, że potem dochodzi do sytuacji w której jakaś Środa instruuje młode pokolenie co zrobić gdyby wybuchła wojna - spierdalać, jak najszybciej.

Cieszy, że ta garstka osób się uaktywniła, pytanie jak to przenieść na stadion w AD 1984?
Ostatnio edytowane przez jakkfk : 24.09.2011 o godz. 21:59.
Odpowiedz cytując
budka
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 03.10.2011, 14:41
Apel do prawdziwych polskich kibiców

http://www.youtube.com/watch?v=ZjVuL...layer_embedded
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów