The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kokrys
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.02.2011, 18:13

Moja wizja, z agresywnie i wysoko grającymi bocznymi obrońcami, którzy przy możliwie każdym ataku dublują pozycję skrzydłowego który wtedy schodzi lekko do środka. Takie ustawienie przyszło mi do głowy i sprawdzało się w FM'ie. Jak byłoby w rzeczywistości, tego nie wie nikt.
Za Małego ewentualnie Rios. Genkov twardo na szpicy bo to jedyny napastnik który podobno umie grać i ma więcej niż metr trzydzieści.

W tej taktyce dobrze sprawdza się zagranie przy wyprowadzaniu ataku pozycyjnego albo normalnym wyprowadzaniu piłki z własnej połowy gdy ze środka idzie piłka na skrzydło, skrzydłowy cofa piłkę na 20-25 metr i z tamtąd wrzutka w pole karne.
Ostatnio edytowane przez kokrys : 07.02.2011 o godz. 18:16.
Odpowiedz cytując
Jachu018
Junior Member

Od: 02.2011

Stary 07.02.2011, 18:29

Moim zdaniem taka formacja by się sprawdzała. Lewą stronę w obronie wspomaga Kirm i Siwakov. Prawą Melikson i Małecki z większą asekuracją Sobola (bo są moim zdaniem bardziej ofensywni). Bramkarze tacy oczywiście przy założeniu, że Pareiko do nas trafi. Moim zdaniem Kurto brakuje ogrania.
Kibic z Poznania
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 07.02.2011, 19:12
Nie lubie takich zabaw ale skoro jest juz temat:
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 14.02.2011, 16:31

albo
Odpowiedz cytując
riv
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 14.07.2011, 20:38
Postanowiłem odświeżyć ten temat bo patrząc na naszą obecną kadrę zauważyłem, że mamy dobre warunki do gry ofensywnym 3-5-2:

FAZA ATAKU:

Tu mamy 6 graczy atakujących: Nunez (na środku, bo tak go widzi Maaskant), Meleks, Mały, Illiev, Boguś i Genkov (Nuneza lub Boguskiego można zastąpić Gargułą lub Jirsakiem w razie gdyby któryś spisywał się poniżej oczekiwań. W przypadku zastąpienia Bogusia Meliksona przesuwamy do przodu). Daje nam to o wiele większe możliwości niż nasza zwykła czwórka atakujących - skrzydłowi, Meleks, Genkov.
Nie ma boków obrony, więc gdy akcja idzie skrzydłem zadania ofensywne bocznego obrońcy może przejąć jeden ze środkowych pomocników (Melikson ma nawyk zbiegania na skrzydło a Nunez to nominalny skrzydłowy). W tym momencie mamy 3 zawodników w polu karnym, 2 na skrzydle, którym idzie akcja i przeciwległego skrzydłowego zamykającego akcje z drugiej strony czy też przejmującego niedokładne dośrodkowania.
Jeżeli akcja idzie środkiem, jest trzech zawodników - Melikson, Nunez, Boguski którzy w teorii powinni być więcej niż wystarczający aby rozklepać obronę przeciwnika w lidze. Nie zapominajmy też o wspomagających skrzydłowych.
Sobol (Wilk) jest w ataku mało użyteczny więc zostaje w środku pola i przejmuje piłki wybite przez przeciwnika/gwarantuje opcje podania do tyłu i nie pozwala zakończyć się atakowi.
Jeżeli nadziejemy się na kontrę trzech obrońców gwarantuje w przeważającej większości przypadków przewagę liczebną nad przeciwnikiem (biorąc pod uwagę mizerie naszej obrony taka przewaga może okazać się zbawienna - zawsze jest ktoś do asekuracji). Jovanović i Jaliens umieją grać jako boczni obrońcy więc w teorii można na nich liczyć, że zablokują dośrodkowanie jeżeli kontra pójdzie skrzydłem. Jeśli im się nie uda zawsze mamy dwóch pozostałych środkowych do wybicia piłki z naszego pola karnego.

FAZA OBRONY
Czyli gdy przeciwnik wyprowadza atak pozycyjny.

Trzeba wzmocnić defensywę? Sobol cofa się do obrony i gra jako stoper w parze z Chavezem (o ile pamięć mnie nie myli raz na ruski rok Sobol grał w obronie i nie wychodziło mu to tak źle) a Jaliens z Jovanoviciem schodzą na boki (błędy obu panów nie są tak brzemienne w skutki niż gdyby grali na środku).
Do obrony cofają się wszyscy poza Meliksonem i Genkowem/Boguskim/Illiewem (w zależności który szybszy) i w razie czego wyprowadzają dwójkową kontrę.
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 14.07.2011, 20:46
3-5-2 to dobra formacja do gry przeciwko zespołowi grającemu na dwóch napastników. Wtedy jednak boczni pomocnicy muszą harować na całej długości boiska. Wygrywamy wtedy wzmocnieniem w środku pola, dwójka stoperów kryje napastników, a libero czyści co wleci w pole karne.
W Twoim wariancie, gdy Sobolewski cofa się do linii obrony, może zabraknąć miejsca pomiędzy obroną, a pomocą. Tam wtedy mogą wchodzić akcje rywala. W dodatku sporo zespołów gra w tym momencie na jednego napastnika, a dynamika gry opiera się na bokach. Często gęsto może dochodzić do sytuacji, że w środku mamy nagromadzenie obrońców, a po bokach wielkie pustki, niczym w domie Jana Kochanowskiego.
Obecne 4-2-3-1 oferuje dużą elastyczność i skuteczność, jednak piłkarze muszą być odpowiedzialni i lwią część pracy wykonywać poprzez grę bez piłki.
Zanim zaczniemy żonglować ustawieniem, co przy długim sezonie i możliwej grze na wielu frontach może okazać się zbawienne, trzeba w zawodnikach wyrobić nawyki gry asekuracyjnej i zrozumienia na boisku. Bez tego wszelkie zmiany na polu taktycznym mogą pogłębić braki.
Odpowiedz cytując
WhiteStarDvisionTheBest
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 14.07.2011, 21:07
taa...gra w tych czasach trójką obronców.. dobre sobie..fajnie to sie wszystko czyta ze Sobol ma wrócić ze to tamo.. każdy zespół z dobrymi skrzydłowymi przy 3 obrońców robi co chce Nikt juz nie gra 3 w obronie,chyba coś w tym jest. Jedyne co bym mógł sugerować to zmiana gry dwoma def. pomocnikami na gre z jednym defensywnym[Wilk lub Sobolewski] I z jednym ofensywnym[Garguła]
Odpowiedz cytując
Kris Dee
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 14.07.2011, 22:22
Faktycznie 3-5-2 to już historia.
Czy nam się to podoba czy nie, będziemy grać różnymi wersjami 4-3-3.
Końcówka sezonu i mecz ze Skonto to właściwie 4-2-3-1 (chyba optymalne dla nas)

Jest jeszcze Nunez ale nie mam pojęcia jak on gra i na jakiej pozycji widzi go Maskant.
Ostatnio edytowane przez Kris Dee : 14.07.2011 o godz. 22:25.
Odpowiedz cytując
riv
Senior Member

Stary 15.07.2011, 00:42
Jasne, zgadzam się, że nie ma ucieczki od 4-3-3 tylko trzeba mieć graczy do tej formacji! A my:
a) Nie mamy bocznych obrońców na odpowiednim poziomie, a przecież to podstawa ataku pozycyjnego w 4-3-3
b) Mamy zbyt mało opcji w ataku. Patrząc na większość meczów w zeszłym sezonie + sparingi + Skonto aż się prosi o wystawienie dodatkowego napastnika. Zwykle gramy czwórką z przodu (Genkov, skrzydłowi, Melikson) a SZEŚCIU GRACZY zostaje z tyłu, gdy powinno zostawać maksymalnie trzech. Nawet komentatorzy zauważają, że cztery osoby z przodu nie gwarantują odpowiedniej siły przebicia w ataku pozycyjnym. Sobol jest bezużyteczny we wszystkim innym oprócz destrukcji, Wilk także woli zostawać w środku pola i podłącza się do ataku raz na ruski rok. Jedynym obrońcą który spełniał swoje zadania ofensywne w zeszłym sezonie był Cikosz, który za to popełniał błędy w defensywie, Diaz jakiego znamy też wybitnym defensorem nie jest, Paljić, przy całej mojej sympatii dla tego zawodnika to DNO, jedynie Lamey może się sprawdzić defensywnie, ale on za to patrząc na mecze ze Skonto i z Rapidem + jakiś mecz Leicesteru nie lubi wypuszczać się do przodu.

Zaproponowałem cały ten bajzel ze zmianą formacji bo po prostu uważam, że w tym sezonie nie uzyskamy fartem tylu punktów co w poprzednim i albo stanie się cud i okaże się, że nasi boczni obrońcy będą mieli sezon konia a Wilk nagle zacznie robić co innego niż tylko przerywać akcje i podawać do najbliższego to możemy mieć spory problem z obrona mistrzostwa a co dopiero z kwalifikacją do pucharów.

@UP Nuneza Maaskant widzi 'na lewej stronie środka pomocy' tak przynajmniej mówił w wywiadzie.
Ostatnio edytowane przez riv : 15.07.2011 o godz. 00:47.
Odpowiedz cytując
Kris Dee
Senior Member

Stary 15.07.2011, 02:06
Nie poprawisz gry zespołu wystawiając na siłę 6 mega ofensywnych zawodników.
Już widzę te mecze przegrane 2-5 po 5 kontrach przeciwnika albo tak jak mielismy ostatnio za Henia, 4-4-2 z jednym defensywnym pomocnikiem i 3 stracone bramki w 7 minut z Karabachem.
Na Łotwie słabo to wyglądało(ostanie 20min) bo nie jesteśmy jeszcze w 100% przygotowani.
Wystawienie większej liczby graczy ofensywnych w pierwszym oficjalnym meczu do tego na wyjeździe, mogłoby skończyć się tragicznie.
Skonto Ryga jest w trakcie sezonu i fizycznie wyglądali lepiej niż my. Tak samo jak przed rokiem Azerowie czy jeszcze wcześniej Lewadia.
Dzisiaj oglądałem mecz Śląska z Dundee i drużyna z Wrocławia wyglądała lepiej od nas, ale wcale mnie to nie dziwi ponieważ wiedzieli że już od 2 rundy będą mieli ciężką przeprawę.
Wisła z każdym następnym meczem będzie grać coraz lepiej.

Maskant jedyne co może zmieniać w tym 4-3-3 to
1 defensywny pomocnik i dwóch ofensywnych
albo
1 defensywny, 1 środkowy regulujący tempo gry i Melikson jako mega ofensywny.
Jak dla mnie to możemy grać cały sezon z Wilkiem i Sobolem.

Może mi wytłumaczysz dlaczego Hiszpania wygrała MŚ grając ustawieniem 4-2-3-1
Dlaczego nie grał Fabregas, dlaczego Iniesta był przesunięty na lewą stronę a w środku pomocy grali dwaj defensywni Busquets i Xabi Alonso.
Dlaczego dwóch defensywnych pomocników w pierwszym składzie a lepsi od nich(tyle że ofensywni) na ławce albo na innych nie swoich pozycjach?
Dodatkowo lewy obrońca CAPDEVILA to przeciętny zawodnik.
Po co grał?
Skoro jest słaby jak na poziom Hiszpani to czemu nie grali 3 obroncami? może 3-1-6?

Inny przykład:
Skoro drużyna Wisły kompletnie nie przygotowana z całkowicie przebudowaną linią obrony wychodzi do Azerów w ustawieniu coś jakby 4-1-3-2(ultra ofensywne) gdzię dwaj boczni obrońcy w ogóle nie bronią.
To w takim razie dlaczego 10x lepsza od nas Borussia, najlepsza druzyna z bundesligi wychodzi z dwoma defensywnymi pomocnikami 4-2-3-1?

Ostatnio edytowane przez Kris Dee : 15.07.2011 o godz. 03:26.
Odpowiedz cytując
riv
Senior Member

Stary 15.07.2011, 10:20
Posługując się Twoim schematem Borussi - nasz problem leży na pozycjach, gdzie grają Schmelzer, Sahin, Kehl i Piszczek.
W Borussi gdy wyprowadzają atak pozycyjny z zadaniami typowo obronnymi zostają środkowi obrońcy i wspomagający ich Kehl. Cała reszta zawodników uczestniczy w rozgrywaniu ataku, Sahin walnął 9 goli w tym sezonie!

U nas natomiast można zauważyć podział na 4 atakujących i 6 broniących. 4-3-3 uważam za doskonałą formacje, ale nie wtedy, gdy boczni obrońcy zostają z tyłu albo jeżeli już się podłączą to ich wrzutki wołają o pomstę do nieba! Wilk także nie wspomaga zawodników ofensywnych (bo od Sobola tego się nie spodziewam) tylko zostaje w środku pola. jeden ze środkowych pomocników nie może być tylko od destrukcji, musi podawać piłkę, wypracowywać sytuacje, rozlicza się go także z asyst (nie powiesz, że Xabi Alonso w drużynie Hiszpanii stał w środku pola jak ten słup soli i jedynie przejmował piłki - po co? Od tego mieli Busquetsa).
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Stary 15.07.2011, 11:14
Dokładnie, mamy ten problem, że ani Wilk ani Sobol nie czują się zbyt dobrze w rozprowadzaniu akcji, nie są na tyle dobrzy technicznie żeby grać takiego cofniętego rozgrywającego. Jestem ciekaw jakby to wyglądało, gdyby Wilka zastąpił Nunez.
Odpowiedz cytując
Kris Dee
Senior Member

Stary 15.07.2011, 15:05
xanti1906 napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie, mamy ten problem, że ani Wilk ani Sobol nie czują się zbyt dobrze w rozprowadzaniu akcji, nie są na tyle dobrzy technicznie żeby grać takiego cofniętego rozgrywającego.
Ja patrzę na końcówkę zeszłego sezonu i widzę że obecność drugiego defensywnego pomocnika znacząco poprawiła naszą grę defensywną, bez pogorszenia ofensywy.
Melikson w tym systemie ma więcej swobody, gdyż jest całkowicie zwolniony z zadań defensywnych.
Pamiętam mecze w których grał głębiej i długimi momentami był niewidoczny.
Ta jego rola "wolego elektrona" bez przywiązania do pozycji wydaję się być optymalna dla niego i dla drużyny.

kolejka 23
Śląsk 2 - 0 Wisła (1 defensywny pomocnik)

kolejka 24
Wisła 0 - 2 Górnik (1 defensywny pomocnik)

kolejka 25
Lechia 0 - 3 Wisła (2 defensywnych pomocników)
strzały celne Lechii : 0

kolejka 26
Wisła 1 - 0 Lech (2 defensywnych pomocników)
strzały celne Lecha : 2

kolejka 27
Wisła 1 - 0 Cracovia (2 defensywnych pomocników)

Grając z 1DP w dwóch tylko meczach 0 bramek strzelonych, 5 straconych, 0 punktów
Grając z 2DP w trzech najważniejszych spotkaniach sezonu 5 bramek strzelonych, 0 straconych, 9 punktów

Ostanie 3 kolejki były ewidentnie odpuszczone, więc nie ma czego analizować.
Ostatnio edytowane przez Kris Dee : 15.07.2011 o godz. 15:12.
Odpowiedz cytując
art
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 15.07.2011, 17:01
Kris Dee napisał(a):Wyświetl post
Ja patrzę na końcówkę zeszłego sezonu i widzę że obecność drugiego defensywnego pomocnika znacząco poprawiła naszą grę defensywną, bez pogorszenia ofensywy.
Melikson w tym systemie ma więcej swobody, gdyż jest całkowicie zwolniony z zadań defensywnych.
Pamiętam mecze w których grał głębiej i długimi momentami był niewidoczny.
Ta jego rola "wolego elektrona" bez przywiązania do pozycji wydaję się być optymalna dla niego i dla drużyny.

kolejka 23
Śląsk 2 - 0 Wisła (1 defensywny pomocnik)

kolejka 24
Wisła 0 - 2 Górnik (1 defensywny pomocnik)

kolejka 25
Lechia 0 - 3 Wisła (2 defensywnych pomocników)
strzały celne Lechii : 0

kolejka 26
Wisła 1 - 0 Lech (2 defensywnych pomocników)
strzały celne Lecha : 2

kolejka 27
Wisła 1 - 0 Cracovia (2 defensywnych pomocników)

Grając z 1DP w dwóch tylko meczach 0 bramek strzelonych, 5 straconych, 0 punktów
Grając z 2DP w trzech najważniejszych spotkaniach sezonu 5 bramek strzelonych, 0 straconych, 9 punktów

Ostanie 3 kolejki były ewidentnie odpuszczone, więc nie ma czego analizować.
Ale w kolejkach 23,24 graliśmy bez napastnika jeśli dobrze pamiętam, wiec też nie za bardzo można to porównać z pozostałymi trzema meczami. Zresztą mecz meczowi nie równy.
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 15.07.2011, 17:18
zajebiście to zgrać i jestem dobrej myśli

Odpowiedz cytując
Fiti
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 15.07.2011, 17:32

Ja bym wolał coś takiego. Jeden z trójki (Biton, Kirm, Małecki) jest bez formy, to się gra pozostałymi 2.
"Franek ma swoje zdanie, z którym sam się nie zgadza" - Jan Tomaszewski
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 15.07.2011, 17:42
Fiti napisał(a):Wyświetl post

Ja bym wolał coś takiego. Jeden z trójki (Biton, Kirm, Małecki) jest bez formy, to się gra pozostałymi 2.
z takim ustawieniem to byśmy po 5 bramek tracili na mecz...
Odpowiedz cytując
krzsmi11
Member

Od: 09.2006

Stary 15.07.2011, 17:53
Błagam, nie porównujmy Xabiego Alonso czy Busqetsa do Sobola czy Wilka! Nie wiem czy to był żart z Twojej strony? System nie gra! Grają ludzie! I tak nawet w teoretycznym ustawieniu z 2 def pomocnikami nic nie stoi na przeszkodzie aby brali oni na siebie odpowiedzialność za kreowanie akcjo ofensywnych lub chociaż podłączania się do przodu. Sobol i Wilk grają na alibi, piłka do najbliższego i nara taka jest ich filozofia. Zero pomysłowości i własnej inwencji w poczynania ofensywne zespołu. Takim zachowaniem naprawdę nie będzie nam łatwiej.
Odpowiedz cytując
Fiti
Senior Member

Stary 15.07.2011, 18:00
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
z takim ustawieniem to byśmy po 5 bramek tracili na mecz...
No nie wiem, mnie w meczu ze Skonto aż kuło w oczy tylu gości na połowie podczas kiedy z przodu cokolwiek robił tylko Melikson i może troszeczkę Iliev. Brakowało napastnika który nie dość że sam by wzmocnił przód, to jeszcze "uruchomił by" Genkova, który przez cały mecz 2 razy piłkę dotknął...
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Stary 15.07.2011, 19:41
Dla mnie takie powinno być optymalne zestawienie Wisły Kraków.

Ławka rezerwowych: Jovanić, Paljić, Jovanović, Wilk, Nunez (Jirsak), Kirm, Boguski.
Odpowiedz cytując
Fiti
Senior Member

Stary 15.07.2011, 19:54
Titto napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie takie powinno być optymalne zestawienie Wisły Kraków.

Ławka rezerwowych: Jovanić, Paljić, Jovanović, Wilk, Nunez (Jirsak), Kirm, Boguski.
No to nasze ustawienia się różnią tylko Diazem - Nunezem
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 15.07.2011, 20:03
Bez urazy ale ja proponuje ustawienie 1-1-1-8 - Będzie więcej bramek ... dla rywala

a na serio - naprawde nie znam poważnej drużyny w europie która grała by aż tak ofensywnie. Jeszczeżeby to było ustawienie na dwóch defensywnych pomocników czyli:

1-4-2-4

A u ciebie jest 1-4-1-1-4

Nikt tak nie gra - i chyba nigby nie zagra.

Jakby już bawić sie w egzotyczne taktyki to kiedyś sam długo zastanawiałem sie and płynnym ustawieniem

5-3-2 ~ 3-5-2 z baaardzo ofensywnymi bocznymi obrońcami grajacymi niemal bez przerwy z przodu
3jka pomocników w konfiguracji

ŚPO - ŚPO
----ŚPD----

Tylko że oczywioście nie ma sensu próbować tego na Wiśle - nie teraz ...

PS. Moja taktyka w przełożeniu na dzisiejszą Wisłę

---------Genkov------Małecki-------------
---------Melikson------Boguski------------
------------------Jirsak-------------------
Nunez------------------------------Kirm ?
----Bunoza - Chavez - Jovanovic----
-----------------Pareiko------------------

To taktyka bardzo elastyczna w obrone zawsze jest co najmniej 3 obrońców a maxymalnie 6, w Ataku natomiast zawsze jest 4 piłkarzy, a moze być nawet 6/7.
Do gry taką taktyką trzeba jednak specyficznych piłkarzy -
Najwazniejsza role w zespole maja Cofnięci Skrzydłowi - muszą to być piłkarze bardzo wytrzymali bo ich zadaniem jest bieganie cały mecz z obrony do pomocy.
Kolejną kluczową postacia tej druzyny jest Środkowy Pomocnik Defensywny - według tej taktyki to na nim spoczywa ciężar kontroli tępa akcji i rozgrywania piłki (tak właśnie stąd Jirsak),
na pozycjach ofensywnych pomocników muszą występowac gracze niezykle ruchliwi i dobrze dryblujący - są to de facto wolne elektrony piłkarze którzy graja zarówno role dodatkowych skrzydłowych, napastników i środkowych pomocników - Melikoson i Boguski to idealni kandydaci do takiej gry.
Napastnicy graja blisko siebie - wspieraja się i uzupełniają. Ich głównym zadaniem jest zbieranie długich piłek zastawianie sie i odgrywanie ich na strzał, albo drugiemu napastnikowi, albo wbiegającym Pomocnikom. Preferowany jest jeden wysoki i jeden szybki napastnik.

PS2 i nie zwracajcie uwagi an umieszczenie Piłkarzy na pozycjach - jest tylko orientacyjne - kierowałem się bardziej specyfiką gry piłkarzy niż ich umiejętnościami - i tak uważam że Wisła nie ma wykonawców do takiej taktyki...
Ostatnio edytowane przez Angmir : 15.07.2011 o godz. 20:07.
Odpowiedz cytując
Kris Dee
Senior Member

Stary 15.07.2011, 20:48
krzsmi11 napisał(a):Wyświetl post
Błagam, nie porównujmy Xabiego Alonso czy Busqetsa do Sobola czy Wilka! Nie wiem czy to był żart z Twojej strony? System nie gra! Grają ludzie! I tak nawet w teoretycznym ustawieniu z 2 def pomocnikami nic nie stoi na przeszkodzie aby brali oni na siebie odpowiedzialność za kreowanie akcjo ofensywnych lub chociaż podłączania się do przodu. Sobol i Wilk grają na alibi, piłka do najbliższego i nara taka jest ich filozofia. Zero pomysłowości i własnej inwencji w poczynania ofensywne zespołu. Takim zachowaniem naprawdę nie będzie nam łatwiej.
Na prawdę nie rozumiesz o co chodzi?
100x lepsze drużyny od Wisły, naszpikowane graczami ofensywnymi bardzo często grają dwójką defensywnych pomocników a wy chcecie żeby Wisła grała na hurrra!

art napisał(a):Wyświetl post
Ale w kolejkach 23,24 graliśmy bez napastnika jeśli dobrze pamiętam, wiec też nie za bardzo można to porównać z pozostałymi trzema meczami. Zresztą mecz meczowi nie równy.
z powodu braku napastnika straciliśmy 5 bramek?
Ostatnio edytowane przez Kris Dee : 15.07.2011 o godz. 20:53.
Odpowiedz cytując
Michal_1990
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 15.07.2011, 21:07
Tak, klasowe drużyny grają dwójką defensywnych pomocników, ale ci defensywni pomocnicy potrafią rozgrywać i strzelać gole, jak Sahin w Borussii (6 goli, 8 asyst), Xabi Alonso (2 sezony - 12 asyst, 3 gole). Nikt nie wymaga od Sobola i Wilka takich wyników, ale zdarzają się mecze, gdzie brak ich walorów ofensywnych jest wyjątkowo widoczny. Np. mecz ze Śląskiem, Górnikiem. Wiem, tam nie grał Wilk, tylko Jirsak. Brakuje piłkarza, który wspomagałby Sobola w odbiorze,gdy bronimy i wspierać w ofensywie Meliksona czy Ilieva. Takim piłkarzem miał być Sivakov, nie wyszło, Jirsak ma wahania formy. Zobaczymy co pokaże Nunez.
Ostatnio edytowane przez Michal_1990 : 15.07.2011 o godz. 21:13.

"Nawet jeśli przegrywasz, to krótko musi trwać,
bo mistrza ten zdobywa, który potrafi grać"
Odpowiedz cytując
krzsmi11
Member

Od: 09.2006

Stary 15.07.2011, 21:12
To raczej Ty nie rozumiesz o co chodzi. Kolega wyżej dobrze napisał, może bardziej jasno dla Ciebie.
Michal_1990 napisał(a):Wyświetl post
Tak, klasowe drużyny grają dwójką defensywnych pomocników, ale ci defensywni pomocnicy potrafią rozgrywać i strzelać gole, jak Sahin w Borussii (6 goli, 8 asyst), Xabi Alonso (2 sezony - 12 asyst, 3 gole). Nikt nie wymaga od Sobola i Wilka takich wyników, ale zdarzają się mecze, gdzie brak ich walorów ofensywnych jest wyjątkowo widoczny.
Jak dla mnie możemy na papierze grać nawet 4 def pomocników byleby wykazywali sporo ochoty do gry i nie ograniczali się tylko do podań do najbliższego lub do tyłu.
Odpowiedz cytując
Kris Dee
Senior Member

Stary 15.07.2011, 21:20
Angmir napisał(a):Wyświetl post
Jakby już bawić sie w egzotyczne taktyki to kiedyś sam długo zastanawiałem sie and płynnym ustawieniem

5-3-2 ~ 3-5-2 z baaardzo ofensywnymi bocznymi obrońcami grajacymi niemal bez przerwy z przodu
3jka pomocników w konfiguracji

ŚPO - ŚPO
----ŚPD----

Tylko że oczywioście nie ma sensu próbować tego na Wiśle - nie teraz ...

PS. Moja taktyka w przełożeniu na dzisiejszą Wisłę

---------Genkov------Małecki-------------
---------Melikson------Boguski------------
------------------Jirsak-------------------
Nunez------------------------------Kirm ?
----Bunoza - Chavez - Jovanovic----
-----------------Pareiko------------------

To taktyka bardzo elastyczna w obrone zawsze jest co najmniej 3 obrońców a maxymalnie 6, w Ataku natomiast zawsze jest 4 piłkarzy, a moze być nawet 6/7.
Do gry taką taktyką trzeba jednak specyficznych piłkarzy -
Najwazniejsza role w zespole maja Cofnięci Skrzydłowi - muszą to być piłkarze bardzo wytrzymali bo ich zadaniem jest bieganie cały mecz z obrony do pomocy.
Kolejną kluczową postacia tej druzyny jest Środkowy Pomocnik Defensywny - według tej taktyki to na nim spoczywa ciężar kontroli tępa akcji i rozgrywania piłki (tak właśnie stąd Jirsak),
na pozycjach ofensywnych pomocników muszą występowac gracze niezykle ruchliwi i dobrze dryblujący - są to de facto wolne elektrony piłkarze którzy graja zarówno role dodatkowych skrzydłowych, napastników i środkowych pomocników - Melikoson i Boguski to idealni kandydaci do takiej gry.
Napastnicy graja blisko siebie - wspieraja się i uzupełniają. Ich głównym zadaniem jest zbieranie długich piłek zastawianie sie i odgrywanie ich na strzał, albo drugiemu napastnikowi, albo wbiegającym Pomocnikom. Preferowany jest jeden wysoki i jeden szybki napastnik.

PS2 i nie zwracajcie uwagi an umieszczenie Piłkarzy na pozycjach - jest tylko orientacyjne - kierowałem się bardziej specyfiką gry piłkarzy niż ich umiejętnościami - i tak uważam że Wisła nie ma wykonawców do takiej taktyki...
Podoba mi się to egzotyczne ustawienie w stylu południowo amerykańskich drużyn.

Ja proponowałem coś podobnego w tym temacie, parę miesięcy temu.
Ustawienie reprezentacji Chile, jakby nie było rewelacji ostatnich MŚ.
3-3-1-3

krzsmi11 napisał(a):Wyświetl post
Jak dla mnie możemy na papierze grać nawet 4 def pomocników byleby wykazywali sporo ochoty do gry i nie ograniczali się tylko do podań do najbliższego lub do tyłu.
Czyli co? Jak nie wykazują ochoty to trzeba ich zmienić na ofensywnych i pieprzyć grę obronną?
Tutaj trzeba szukać nowego pomocnika defensywnego który byłby tak samo dobry w defensywie a jednocześnie potrafiłby przytrzymać piłkę i rozegrać od tyłu.
Może ten Nunez się sprawdzi bo jeżeli grał też na lewej obronie to powinien mieć w miarę dobry odbiór.
Jest jeszcze Diaz który jak dla mnie to grał dużo lepiej w środku pomocy niż na lewej obronie.

Ja nie twierdze że muszą koniecznie grać Sobol z Wilkiem, tym bardziej że w Rydze wyglądali jakby byli bez formy.
Upieram się tylko na ustawienie z czterema obrońcami i dwoma defensywnymi pomocnikami.
Ostatnio edytowane przez Kris Dee : 15.07.2011 o godz. 21:45.
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Stary 15.07.2011, 21:31
Ja rozumiem ofensywny styl gry, ale tak bez bramkarza?
Odpowiedz cytując
TymonPRO
Senior Member

Stary 15.07.2011, 21:34
Ja bym tak to ustawił,ewentualnie zmieniłbym na bardziej defensywnie

Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 15.07.2011, 21:38
A kto by w tym ustawieniu odbierał piłkę? Sam Sobolewski? ;]
Odpowiedz cytując
TymonPRO
Senior Member

Stary 15.07.2011, 21:41
Incognito2192 napisał(a):Wyświetl post
A kto by w tym ustawieniu odbierał piłkę? Sam Sobolewski? ;]
Ja uznaje że cały zespól walczy o odebranie piłki

Chciałem gdzieś umieścić Gargułę do rozgrywania piłki ale nie mogę znaleźć dla niego miejsca bo ktoś musiałby wylecieć
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów