The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.09.2016, 08:55
Krav napisał(a):Wyświetl post
Prawda jest taka, że 99 % deweloperów rypie na tym czy na tamtym i wychodzi to dopiero po czasie.

Ja brałem od Dasta Invest. W sumie przez 2 lata ani słowa bym nie powiedział, zrobili mi przeróbki na etapie budowy za free, przy odbiorze owszem wyszło z 10-15 poprawek ale wszystko zrobili w terminie.

A po 2 latach:

- Wyszły kable na ścianach bo oszczędzili na izolacji pewnie z 1000 zł na całym budynku
- Zardzewiał wymiennik ciepłej wody
- Popekała cała posadzka w garażu
- Okazało się że WSZYSTKIE rury do ciepłej wody w pionach sa ze złego materiału i do wymiany wszystko

Na szczęście wszystko udało się wyegzekwować - mimo że ostatni punkt już był po gwarancji budynku ale widocznie bali się zbyt dużej zadymy.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
szorstki
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 22.09.2016, 12:52
Jak napisano wyżej - w mieszkaniu możesz zmienić wszystko oprócz lokalizacji.
Komunikacyjnie albo miasto przesiądzie się na zbiorkom albo za kilka lat nastąpi paraliż kompletny. Z większym prawdopodobieństwem - to drugie. A już zwłaszcza przerane będą mieli mieszkańcy domów w Zielonkach, Mogilalanach czy innej Wieliczki, którzy kiedyś zdecydowali się na domek pod miastem bo przecież do centrum to dojadę w 15 minut. W niedzielę, przed 8 rano
Najeździłem się po mieście, poza miasto i teraz wiem na 1000% że nic nie zastąpi dobrej lokalizacji. Nawet ci pijani angielscy kibice wychwalający Bristol City o trzeciej nad ranem i ten brak miejsc do parkowania (zawsze) nie zmieniają postrzegania wszystkich innych plusów. Do tego kiedy pojawiają się dzieci zaczynasz robić za szofera - bo angielski, bo balet, bo joga itd... Mnie dzieci w wieku szkolnym zapowiedziały: gdyby wam kiedykolwiek stzreliło do głowy kupić dom pod maistem - to ja się nie wyprowadzam. Wiedzą jak funkcjonują koledzy i koleżanki uszczęśliwione przez rodziców domem pod miastem. Co kto lubi...
Tak, mieszkania w centrum są droższe a do tego raczej są tu tylko większe metraże więc zamiast 300 trzeba szykować 600 tys. Ale jeśli macie jakiekolwiek możliwości - pchajcie się DO MIASTA.
Kibic z sektora A wizytówką klubu
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 22.09.2016, 13:06
300-400 tysięcy to niestety jest taka kwota jaka przeznaczają przyjezdni na zakup mieszkania. I tutaj jest naprawdę duży problem. Chłop ze wsi wyjdzie ale wieś z chłopa nigdy tak parafrazując.

To są później koszmary sąsiedzkie. Dlatego lepiej wydać więcej, szarpnąć się na mieszkanie właśnie za 500+.

Choć nie generalizowałbym lokalizacji. Dla mnie najważniejsze jest to aby komunikacja była w miarę przyjemna, te 50 minut na rynek komunikacją, taksówka za 20 zł itp żeby właśnie dzieciak jak potrzebuje to dojechał.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
Kaan
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 22.09.2016, 13:25
MatMario napisał(a):Wyświetl post
Choć nie generalizowałbym lokalizacji. Dla mnie najważniejsze jest to aby komunikacja była w miarę przyjemna, te 50 minut na rynek komunikacją, taksówka za 20 zł itp żeby właśnie dzieciak jak potrzebuje to dojechał.
Ale 50 min komunikacja to kawał drogi i to z obrzeży gminy Kraków. Z Pleszowa tramwaj pod dworzec jedzie (a właściwe na początku toczy się) 45 min maks. Chyba że się "przejęzyczyłeś" bo 20zł na taksi to 5-6 km od Rynku.
Ale co do intencji zgadzam się.
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami

To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 22.09.2016, 15:42
szorstki napisał(a):Wyświetl post
Wiedzą jak funkcjonują koledzy i koleżanki uszczęśliwione przez rodziców domem pod miastem.
Duże uogólnienie bo Twoim priorytetem jest dowóz dzieci na zajęcia dodatkowe. Ale w centrum napotykasz te same korki co ja jak musze do niego wjechać. Tyle, że u Ciebie korek w centrum się będzie zaczynał już przy wyjściu z bloku / kamienicy i trwał przez całą drogę do punktu docelowego. Wychowałem się na osiedlu poza centrum i jakoś nigdy nie przypominam sobie kłopotów z dojazdem na jakiekolwiek zajęcia poza lekcyjne a rodzice nigdzie mnie nie wozili samochodem. Jak komunikacja zbiorowa jest ogarnięta w miejscu Twojej nieruchomości to dojedziesz wszędzie. Nie widzę też problemu żeby dziecko nią jeździło samo. Teraz szkoły podstawowe + gimnazjum masz niemal na każdym osiedlu. Dziecko może dojść z buta. Do liceum / technikum / zawodówki chyba też dojedzie komunikacją samo. No chyba, że pisząc "poza miastem" masz na uwadzę jakieś Niepołomice, dalekie rejony Swoszowic, Rząskę, Liszki itp. Tam rzeczywiście jest kłopot z MPK częstszym niż 1 x / godzinę. Tyle, że tam bloków nie ma...
szorstki napisał(a):Wyświetl post
Co kto lubi...
No właśnie...
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 22.09.2016, 17:30
Kaan napisał(a):Wyświetl post
Ale 50 min komunikacja to kawał drogi i to z obrzeży gminy Kraków. Z Pleszowa tramwaj pod dworzec jedzie (a właściwe na początku toczy się) 45 min maks. Chyba że się "przejęzyczyłeś" bo 20zł na taksi to 5-6 km od Rynku.
Ale co do intencji zgadzam się.
Droga komunikacją miejską to maks jaki opisałem.

Chodzi mi o takie przypadki jak np Bielany, niby komunikacja jest a najpierw autobus raz na 20 minut a później tramwaj bo dalej jesteś daleko. Są inne takie miejsca, od ul. Praskiej w stronę autostrady itp.

Taksa rzeczywiście 20 zł braknie. Ale 30~35 zł da radę.

adam_09 napisał(a):Wyświetl post
Duże uogólnienie bo Twoim priorytetem jest dowóz dzieci na zajęcia dodatkowe. Ale w centrum napotykasz te same korki co ja jak musze do niego wjechać. Tyle, że u Ciebie korek w centrum się będzie zaczynał już przy wyjściu z bloku / kamienicy i trwał przez całą drogę do punktu docelowego. Wychowałem się na osiedlu poza centrum i jakoś nigdy nie przypominam sobie kłopotów z dojazdem na jakiekolwiek zajęcia poza lekcyjne a rodzice nigdzie mnie nie wozili samochodem. Jak komunikacja zbiorowa jest ogarnięta w miejscu Twojej nieruchomości to dojedziesz wszędzie. Nie widzę też problemu żeby dziecko nią jeździło samo. Teraz szkoły podstawowe + gimnazjum masz niemal na każdym osiedlu. Dziecko może dojść z buta. Do liceum / technikum / zawodówki chyba też dojedzie komunikacją samo. No chyba, że pisząc "poza miastem" masz na uwadzę jakieś Niepołomice, dalekie rejony Swoszowic, Rząskę, Liszki itp. Tam rzeczywiście jest kłopot z MPK częstszym niż 1 x / godzinę. Tyle, że tam bloków nie ma...

No właśnie...
U mnie na osiedlu, strzeżone, monitoring, wewnętrzny plac zabaw.... rodzice pilnują 10 latki na huśtawkach więc wiesz
Ostatnio edytowane przez MatMario : 22.09.2016 o godz. 17:33.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Odpowiedz cytując
Jaro1991
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 24.09.2016, 14:53
No to Pany - pora się pochwalić, w końcu trochę odświeżyłem temat

Udało się znaleźć super mieszkanie na Prądniku Czerwonym (Powstańców, niedaleko Szkoły Podstawowej nr.2) - 60m2, 3 piętro, 3 pokoje, odremontowane za 310000. Świetna opcja, dla mnie dużo lepsza jednak niż kupno mieszkania od dewelopera - w remont nie trzeba wkładać nic, bo poprzedni właściciel zrobił remont w 2014 roku (wymiana wszystkich instalacji, itp). Wiadomo, trzeba ogarnąć meble, ale to już mały problem. Bardzo jestem zadowolony, że zostajemy na Prądniku - jest blisko centrum, ale za to osiedle spokojne, szkoły na miejscu, sklepy niedaleko.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 24.09.2016, 19:34
"Mieszkać na Prądniku zajebiście jest"
Odpowiedz cytując
d
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 25.09.2016, 18:38
Jaro1991 napisał(a):Wyświetl post
No to Pany - pora się pochwalić, w końcu trochę odświeżyłem temat

Udało się znaleźć super mieszkanie na Prądniku Czerwonym (Powstańców, niedaleko Szkoły Podstawowej nr.2) - 60m2, 3 piętro, 3 pokoje, odremontowane za 310000. Świetna opcja, dla mnie dużo lepsza jednak niż kupno mieszkania od dewelopera - w remont nie trzeba wkładać nic, bo poprzedni właściciel zrobił remont w 2014 roku (wymiana wszystkich instalacji, itp). Wiadomo, trzeba ogarnąć meble, ale to już mały problem. Bardzo jestem zadowolony, że zostajemy na Prądniku - jest blisko centrum, ale za to osiedle spokojne, szkoły na miejscu, sklepy niedaleko.
Ekstra, gratulacje! - bardzo dobra cena za mieszkanie do wejścia (minus meble), a jego wartość wzrośnie, bo w końcu kiedyś w okolicy puszczą tę mityczną linię tramwajową.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 25.09.2016, 18:58
Jemu wzrośnie mnie spadnie bo idioci chcą mi pod samym oknem tramwaj puścić .. pobudka 5 rano, zgrzyt kół na zakręcie ...
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 25.09.2016, 19:19
Paradoksalnie tramwaj pod oknem to może być atut. Zmieniasz mieszkanie, a obecne łatwo wynająć (gdyż jest dobrze skomunikowane).
A właśnie tak przy okazji, bo jako "zainteresowany" pewnie wiesz więcej niż ja: którędy ma iść ta nitka? O czym się mówi? NIe śledzę tak bardzo tematu.
Ostatnio edytowane przez felipe : 25.09.2016 o godz. 19:22.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 25.09.2016, 19:59
20 lat temu plan był takie że z Wieczystej poleci przez Rondo Polsadu i Barei pod cmentarz.

Teraz jakiś mózg wymyślił żeby z Ronda Barei puścić wzdłuż Dobrego Pasterza a potem między tymi nowymi blokami DomBudu a potem wzdłuż Bohomolca do pętli.

Na zebraniu gość z ZIKITU mówił że tramwaj na dworzec pojedzie około 30-40 minut - super, bo obecnie 182, 482, 152, 129 jadę 20-25 min jak są korki
Odpowiedz cytując
master17
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 25.09.2016, 22:32
Odnośnie mieszkań od deweloperów, to jest ostatnia rzecz, na którą chciałbym wydać pieniądze. Takie buble jakie robi większość, to głowa mała i ceny nieporównywalne do jakości. Trochę widziałem i robiłem koło tych bubli więc wiem co mówię Ciekawe jak tam mieszkania na Tynieckiej się trzymają ...
Odpowiedz cytując
d
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 26.09.2016, 06:46
Kocur napisał(a):Wyświetl post
20 lat temu plan był takie że z Wieczystej poleci przez Rondo Polsadu i Barei pod cmentarz.

Teraz jakiś mózg wymyślił żeby z Ronda Barei puścić wzdłuż Dobrego Pasterza a potem między tymi nowymi blokami DomBudu a potem wzdłuż Bohomolca do pętli.

Na zebraniu gość z ZIKITU mówił że tramwaj na dworzec pojedzie około 30-40 minut - super, bo obecnie 182, 482, 152, 129 jadę 20-25 min jak są korki
Pierwszy plan to był chyba jeszcze wcześniej, przedłużenie z Rakowickiego i ta koncepcja była chyba najsensowniejsza (rozwiązanie kwestii pętli-kuriozum w samym centrum miasta), ostatecznie chyba nic z tego z powodu gruntów/budowania kładki nad torami kolejowymi. Puszczenie trasy przez Bohomolca ma na celu "wyprostowanie" linii z Piastów/Mistrzejowic w stronę centrum, co w sumie jakiś sens ma. Szkoda tylko, że Prądnik na tym straci, bo trasa ledwo zahaczy o osiedle, a na tramwaj czeka już kilka dekad.

Gość z Zikitu twierdzi, że tramwaj stamtąd na dworzec ma jechać pół godziny? Chyba na Płaszów
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 26.09.2016, 09:13
Jeszcze były opcje - przedłużenia od cmentarza za tory i tam zrobienia pętli albo pociągnięcia torów do Batowic i tam zrobić P & R.

Z tym czasem to serio gość tak przedstawił - przystanki:

Złotego Wieku, Bohomolca, Park Wodny, Rondo Barei, Rondo Polsadu, Rondo Młyńskie, Wieczysta - ten tramwaj nigdzie sie nie rozpędzi - a z Wieczystej na dworzec jedzie jakieś 15 min.

Rozumiem linie jak na Płaszów czy Czerwone Maki gdzie tramwaj leci środkiem bez żadnych przeszkód ale tutaj oni planują co chwilę jakieś skrzyżowania.

Zresztą zobaczymy. Czy z tramwajem czy bez północ Krakowa i tak jest chyba najlepsza do zamieszkania
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 26.09.2016, 10:57
Nie dla mnie... Mieszkałem jakieś trzy lata temu na Prądniku (Majora) i zgrzytałem zębami na komunikację. Pół godziny, żeby dostać się do centrum Krakowa? Zgroza.
Ale mieszkania na Majora piękne, przestronne, wygodne. To fakt
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 26.09.2016, 11:03
Każdemu podoba się cos innego, każdy czego innego szuka.

Ja np teraz jestem mega zadowolony z dużej ilości dróg, dróżek, skwerków itp do chodzenia.

A dojazd jak dojazd. I tak jeżdżę samochodem, korki są z każdej strony. A najważniejsze żeby można było wsiąść i w miarę jednym środkiem komunikacji dojechać a nie przesiadać się 3 razy.

Na mieszkanie jakie bym chciał w centrum mnie niestety nie stać więc na jakieś ustępstwa trzeba pójść.
Odpowiedz cytując
Jaro1991
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 26.09.2016, 13:48
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze były opcje - przedłużenia od cmentarza za tory i tam zrobienia pętli albo pociągnięcia torów do Batowic i tam zrobić P & R.

Z tym czasem to serio gość tak przedstawił - przystanki:

Złotego Wieku, Bohomolca, Park Wodny, Rondo Barei, Rondo Polsadu, Rondo Młyńskie, Wieczysta - ten tramwaj nigdzie sie nie rozpędzi - a z Wieczystej na dworzec jedzie jakieś 15 min.

Rozumiem linie jak na Płaszów czy Czerwone Maki gdzie tramwaj leci środkiem bez żadnych przeszkód ale tutaj oni planują co chwilę jakieś skrzyżowania.

Zresztą zobaczymy. Czy z tramwajem czy bez północ Krakowa i tak jest chyba najlepsza do zamieszkania
Właśnie, ten mityczny tramwaj - jak dla mnie pic na wodę, skoro dopiero przetarg leci na linię Krowodrza Górka - Górka Narodowa. Jak dla mnie, jeśli tramwaj na Prądniku powstanie, to nie wcześniej niż za 10 lat. Choć fakt, wówczas cena mieszkań w okolicy może trochę podskoczyć.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów