|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Te inwestycje nie powiesz, że są strategiczne dla miasta a zwłaszcza rondo Ofiar Katynia? Nie budujemy bo lepiej tramwaje kupić bądź ścieżki rowerowe?Jeżeli strata nawet niewielka jest wynikiem zadowalającym to gratuluje. Jak nie wielką podaj liczbę.Czyli rozumując to wszytkie zakupy MPK są darmowe tak? Unia, Ebory itp? Bądźmy poważni, w
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Picasso, państwo dokładało się estakady nad Rondem Polsadu? nad Al. 29. Listopada? Pierwsze słyszę.
Chyba że mówisz o czwartej obwodnicy. Czwarta obwodnica (A4, S7) jest finansowana ze środków państwowych. Miasto nie udzwignęłoby takiego ciężaru finansowego.
a dobra komunikacja miejska dla mieszkańców to nie jest inwestycja strategiczna? Można ją olać? Wszystkie inwestycje, które wymieniłem, są finannsowe z budżetu miasta. Poza tym pisaliśmy o finansowaniu dróg w Krakowie przez państwo. A oprócz czwartej obwodnicy nic nie finansują. ścieżki rowerowe to jest kwestia drobnych pieniędzy, więc nawet nie porównuj. Nawet twoje kochane OSLO ma niezłą sieć ścieżek, łącznie z wypożyczalniami rowerów.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 20.12.2009 o godz. 17:13.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2003
Offline |
|
|
W latach 2007-2008 był to 1 mln zł straty, a przykładowo w 2005 były to 52 mln, także odkąd zmieniono sposób działnia komunikacji w Krk (2006) widać znaczącą poprawę. Niewielka strata w okresie przejściowym jest dobrym wynikiem. Nie twierdzę, że jest idealnie, jakakolwiek forma dotacji, czy to z Unii, czy skądś indziej jest oznakiem ułomności ekonomicznej, daleko mi też do chwalenia ogólnej polityki rozwoju miasta, więc oczywiście, że najlepiej byłoby jakby miasto nie było nawet akcjonariuszem MPK, żeby to była firma całkowicie prywatna. Ale nie jest to możliwe, a na pewno nie od razu, bo wtedy mielibyśmy katastrofę komunikacyjną. Trzeba się rozwijać na miarę możliwości, a nie można zaprzeczyć, że w ostatnich latach komunikacja w naszym mieście zdecydowanie się polepsza. A dużo więcej pretensji kierowałbym w stronę ZiKiTu, a nie MPK. Zakupy MPK nie są darmowe, poza w/w są dokonywane ze środków własnych, które to z kolei są pozyskiwanie głównie na podstawie umowy z miastem, a nie bezpośredniej dotacji, a w taki sam sposób zarabia choćby Mobilis.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tylko Siwy jak nie zrobimy najpierw dróg to najlepsze autobuski nie będą miały po czym nie sądzisz? chyba, że wszędzie poprowadzisz tramwaj?Widzę, że chciałeś mi dociąć z Oslo. Ścieżki rowerowe to jest taka wisienka na torcie jak już nie masz na co kasy w infrastrukturę wydawać. U nas 80% dróg jak z trzeciego świata a Ty chcesz ścieżki rowerowe budować? Na tych nędznych drogach niszczą się np. nowe autobusy i zwiększają ogromnie koszty eksploatacji. Także drogi chyba po pierwsze nie sądzisz?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Byłeś kiedyś w innym mieście niż Kraków i korzystałeś z tamtejszej komunikacji?
![]()
the end
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
wyjąłeś zdanie z kontekstu szans prywatnych przewoźników a mpk.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
może numeracja obwodnic mi się pomyliła,ale jak napisałem wcześniej budżet państwa może finansować tylko drogi krajowe,a estakada nad rondem polsadu nie leży w ciągu drogi krajowej.obecnie droga krajowa nr 7 przebiega al 29.opolską i do autostrady,poźniej w opatkowicach wjeżdża na zakopiańską.a autostradowa obwodnica Krakowa była budowana mimo wszystko z pieniędzy budżetu państwa,a nie miasta.i wszelkie remonty na niej także wykonuje państwo,a nie zaprzeczysz chyba,że na jej istnieniu korzysta Kraków.wyobrażasz sobie korki na alejach gdyby nie było tej obwodnicy?.
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Kolegę bardzo boli to, że jezdził MPK, choć w świetle jego argumentów śmiem twierdzić, czy tak rzeczywiście było. Naprawdę Piotrek87, takiego malkontenta jak Ty nie widziałem nigdzie. Wyobrażam sobie już twój obraz, leniwego człowieka, który woli dojechać 2 km samochodem, bo cięzko mu postać 10 minut w autobusie. Inwestycje drogowe są kluczowe, ale przecież nie wszystkie drogi da się rozbudować. Zbliżamy się do jakiegoś maksimum i później już nie będzie na nie miejsca na budowę lub poszerzanie dróg. A co do obwodnicy Krakowa, to owszem państwo buduje, ale też ludzie z całej Polski, nie tylko zaś Kraków będzie korzystał, i nie Kraków będzie utrzymywał tą drogę. Zwłaszcza, że znaczna część obwodnicy Krakowa jest poza jego granicami. Zresztą nie wiem o co jest spór odnośnie tej obwodnicy
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
to nie jest spór.ale w jednym się mylisz znaczna część obwodnicy jest w granicach administracyjnych Krakowa.praktycznie od stopnia wodnego Kościuszko aż za Bieżanów.
co do tego,że ludzie z całej Polski korzystają z obwodnicy.to prawda,ale i krakowianie korzystają z obwodnic innych miast(np ja). ![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mowię znaczna część, np autostradowa. Bo chodzi mi o całość, a nie ten wschodni fragment.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
to jest fragment wschodni i południowy
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dobra, to nie jest istotne. Istotne, że zgadzamy sięz faktem, że nie ma się o co sprzeczać
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
może numeracja obwodnic mi się pomyliła,ale jak napisałem wcześniej budżet państwa może finansować tylko drogi krajowe,a estakada nad rondem polsadu nie leży w ciągu drogi krajowej.obecnie droga krajowa nr 7 przebiega al 29.opolską i do autostrady,poźniej w opatkowicach wjeżdża na zakopiańską.a autostradowa obwodnica Krakowa była budowana mimo wszystko z pieniędzy budżetu państwa,a nie miasta.i wszelkie remonty na niej także wykonuje państwo,a nie zaprzeczysz chyba,że na jej istnieniu korzysta Kraków.wyobrażasz sobie korki na alejach gdyby nie było tej obwodnicy?.
Tylko Opolska wraz z dwoma estakadami to droga krajowa nr. 79 Sandomierz-Bytom . |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
On nawet na Antarktyde by pojechał... Bo jego autko jest najwspanialsze na świecie
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
poziom odpowiedzi bardzo merytoryczne...szkoda gadać..nie powiesz mi, że infrastruktura drogowa u nas jest rewelacyjnya autobusy nie psują się szybciej na takich fatalnych drogach? ale nie lepiej odpisać ty autem wszędzie jeździsz albo o Antarktydzie. W swoim poscie wyżej nawet nie wspomniałem o niszczeniu się aut prywatnych tylko właśnie autobusów. No ale pisałem, że demagogia u was taka, że zal..
|
|
|
|
Graf Zero
Od: 08.2004
Offline |
|
Ja mam pod blokiem (w odległości do pięciu minut) 10 linii jeżdżących w różnych kierunkach. Niestety, dojazd do pracy wymaga minimum 2 przesiadek lub jednej + dłuższy spacer. Tak czy tak nie da się zejść poniżej 50 minut. Ale to jest do przeżycia. Żona ma do pracy 12-15 minut i dopóki się dało jeździła komunikacją miejską. Ale teraz mamy dziecko, które musi chodzić do przedszkola. Jedyne przedszkole, które przyjęło je ze względu na wiek w zeszłym roku znajduje się 15 km od domu w innym kierunku niż moja praca. Dojazd tam z domu to około 30 minut pod warunkiem, że zdążę na autobus. Z przystanku do przedszkola i z powrotem - 25 minut. Stamtąd mam minimum 50 minut jazdy komunikacją miejska do pracy z dwoma lub z czterema przesiadkami - godzina minimum. Razem 1h 55 m. Samochodem jestem w stanie całość załatwić w 50 minut. Wracam do domu - przez Centrum bo tak jest mi bliżej. Sam. Dziecko z przedszkola odbiera żona bo ja bym nie zdążył. Niestety ze względu na napięte ramy czasowe i organizację komunikacji miejskiej jeździ swoim samochodem. Sama. Ekonomicznie tez nam się to bardziej opłaca niż zatrudnianie opiekunki i jazda MPK. Nawet przy dwóch samochodach. Tak, że wariat pozdrawia Pana Zorientowanego. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Odnośnie psucia się autobusów. Ty masz jakieś informacje, ile autobusów się zepsuło przez drogi z "trzeciego świata"? Żal, to jesteś ty. Większość krakowian korzysta z KM, a ty chcesz ją likwidować, bo trzeba dołożyć kilka milionów. Za to budowa estakad i tuneli, jest opłacalna, bo ceny w sklepach spadają... żal...
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 21.12.2009 o godz. 02:07.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Sandbender, rozumiem okoliczności, nie każdy musi mieć autobus spod domu do miejsca, w które ma potrzebę się udać. I ma prawo korzystać z samochodu. Ale mam też mam nadzieje, że w przyszłości, jak już wam dziecko podrośnie, to będziecie jechać z żoną do pracy jednym samochodem - ze względu na ekonomię. Ja zazwyczaj mieszkałem w takich miejscach, z których dojazd w 1 stronę zajmował mi co najmniej godzinę. Nie narzekałem, bo są ludzie co jadą dłużej. Rozumiem, że chcesz mieć więcej czasu z rodziną, to dla mnie powód znacznie ważniejszy niż argumenty innych osób. Ale bije mnie po oczach szaleństwo co poniektórych, by zlikwidować KM. Sam z doświadczenia zgodzę się z kolegą, że sytuacja w Krakowie nie jest zła jeśli chodzi o infrastrukture, a nawet dość znacząco się poprawia z każdym rokiem. Jak również sam tabor w przewoznikach KM jest wymieniany na nowszy i lepszy. Z tym psuciem autobusów to kolega wcześniej mnie rozwalił. Te drogi to chyba najmniejszy powód z którego psują się autobusy. Rozsądek przede wszystkim.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak jak uważasz, że drogi w Krakowie są świetnie to idź się lecz. Nie wiem gdzie Ty jeździsz. Dziury w większości dróg takie, że szkoda gadać. Każdy kierowca się z tym zgodzi, pogadaj sobie nawet z kierowcami mpk na pewno Ci powiedzą, że jest super. Myślisz, że przez dziurawe drogi nie niszczy zdecydowanie się zawieszenie czy na przykład szybciej opony się zużywają? Przecież to są oczywiste fakty o których każdy mechanik Ci powie. Nie chce likwidacji KM tylko sprywatyzowanie tego i takiego samemu traktowania jak prywatnych przewoźników. Siejecie w dwójkę taka propagandę, że to się w pale nie mieści.Z waszych postów wynika, że mamy świetne drogi, znakomita KM i winą za całe zło są kierowcy aut i plany budowy dróg. Z jakiej wy planety jesteście.
Uważasz, że większość krakowian jeździ KM? Przewozy pasażerskie zgodnie z przelicznikami jazd wg GUS ogółem 239 549tys pasażerów a osób w sferze komunikacji jest 936tys.(Kraków plus Wieliczka plus Skawina plus gminy ościenne stąd liczba pod milion) To są dane wszędzie dostępne tylko trzeba poszukać a nie demagogie uprawiać wasze posty cały czas nie są poparte żadnymi danymi tylko własnymi poglądami a świetny przykład większość korzysta z KM... TAKŻE NIE WIĘKSZOŚĆ KORZYSTA Z KM TAKIE SĄ DANE!
Ostatnio edytowane przez Piotrek87 : 21.12.2009 o godz. 09:42.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ty chrzanisz głupoty. MPK może nie jest jest sprywatyzowane, ale już było pisane wiele razy - to nie jest PUBLICZNA SPÓŁKA! Po drugie, jeśli chcesz wszystko sprywatyzować, to zobaczysz ile większe będziesz miał rachunki. Wolisz płacić 10-15% więcej za paliwo i około 20-30% więcej za prąd i za wodę? Raczej nie, także nie napieprzaj na wszystko co publiczne. Drogi w Krakowie są lepsze niż większości polskich miast, wiem bo jeżdzę. Może być dużo lepiej, ale i tak jest dobrze np w porównaniu do mojego Tarnowa, z którego pochodzę. A czy inni przewoźnicy nie są traktowani na równi z MPK? Przecież każda spółka która spełnia warunki ma prawo zgłosić się do organizowanych pr zetragów, a że MPK wygrywa - to nie wina miasta, tylko braku porządnych konkurentów. Owszem opony i zawieszenie sięzużywają. Ale nie powiesz mi, że dużo również zależy od samego kierowcy i o to jak dba o auto, bo to moim zdaniem ma co najmniej taki sam wpływ na stopień zużycia samochodu. Zresztą jak te drogi są według Ciebie złe, to pojedź na Ukrainę. Wtedy stwierdzisz, że jednak żyjesz w Ameryce. I nie porównuj nas do Oslo i Norwegów. Oni za przeproszeniem srają pieniędzmi, więc mogą sobie wybudować takie drogi o jakich nam się za 30 lat nie będzie marzyło.
Akurat dane GUS na które się powołujesz mnie nie przekonują, gdyż błędy w ich obliczeniach są olbrzymie. Każda szanująca się firma sama prowadzi badania. Wiem bo studiowałem geografię i w danych GUS=owskich są takie przekłamania, że aż szkoda pisać.
Ostatnio edytowane przez TRNKRN : 21.12.2009 o godz. 09:42.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
MPK nie jest publiczna spółka a czyja? kto jest właścicielem
Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne S.A. w Krakowie rozpoczęło swoją działalność w styczniu 1997 r., po przekształceniu Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego Sp. z o.o. W dniu 25.09.1996 r. została zawarta Umowa o utworzeniu Podatkowej Grupy Kapitałowej między Krakowskim Holdingiem Komunalnym S.A. - jako spółką dominującą, a Miejskim Przedsiębiorstwem Energetyki Cieplnej S.A., Miejskim Przedsiębiorstwem Wodociągów i Kanalizacji S.A., Miejskim Przedsiębiorstwem Komunikacyjnym Sp. z o.o. jako spółkami zależnymi. Miasto Kraków jako jedyny akcjonariusz MPK Spółka Akcyjna, wniosło w charakterze aportu 100% akcji Spółki do kapitału Krakowskiego Holdingu Komunalnego S.A. Funkcje właścicielskie wobec Spółki w dalszym ciągu pełni KHK S.A., którego z kolei właścicielem jest Miasto Kraków. MPK Spółka Akcyjna jest przedsiębiorstwem użyteczności publicznej realizującym zadania własne gminy.
Ostatnio edytowane przez Piotrek87 : 21.12.2009 o godz. 09:52.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Komunikacja Miejska nie może działać na identycznej zasadzie jak busy. Miasto musi ją kontrolować w takim wymiarze jak obecnie - tzn. m.in. ustalanie cen biletów, tras, częstotliwości jazdy. W innym wypadku z jednej strony ceny pójdą w górę, co z kolei zniechęci więcej osób do rezygnacji z KM, a z drugiej strony zrobi się totalny bałagan i nikt nie będzie wiedział jak to wszystko funkcjonuje. Z kolei inne aspekty, które mogą podlegać reformom, jak choćby wielokrotnie wspominane tworzenie przetargów na obsługe kolejnych linii, są w ostatnich latach poprawiane. Przewozy miejskie są specyficzną formą usług, do których nie można niestety w 100% przykładać formy wolnego rynku, ważniejsza jest koordynacja, przejrzystość i wygoda mieszkańców. Skuteczność działania komunikacji choćby w niektórych brytyjskich miastach, gdzie jest ona w 100% sprywatyzowana pokazuje, że to się nie sprawdza.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
MPK jest spółką zależną Krakowskiego Holdingu Komunalnego, jako takie możnaby ją nazwać spółką publiczną. Jako że miasto wyodrębinło tą spółkę z własnej struktury, bezpośrenio nie jest jej właścicielem i nie dokłada do niej zbyt wielu środków, gdyż reszta pieniędzy (oprócz wpływów z biletów) jest uzyskiwana poprzez reklamę lub wynajem taboru.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie chcę mi się kłócić. W każdym razie decyduje zdanie większości mieszkańców. Piotrek jeśli jesteś tak ambitny, to zorganizuj referendum na temat prywatyzacji MPK pośród ludności miasta. Chyba byś przegrał z kretesem.
Jedyne na co się powoływałeś w tej dyskusji to Oslo. Nie podałeś przygładów innych miast gdzie jest to wszystko lepiej zorganizowane. Miast o znacznej wielkości. I niestety nie mogłeś podać, bo takich przykładów nie ma - przynajmniej w Polsce. Komunikacja zbiorowa jest w Krakowie zorganizowana dobrze, wiem to gdyż korzystałem z komunikacji w wielu miastach w Polsce i Europie. Nigdzie nie była zorganizowana tak dobrze, o czym świadczą wielokrotne nagordy, które rokrocznie transport miejski w Krakowie otrzymuje. Dostępność do centrum jest przyzwoita. Praktycznie z większej części miasta można dojechać do centrum jednym środkiem transportu. Nie rozumiem dlaczego Ciebie to boli. Uważasz, że wszystko jest złe, a niestety patrzenie na świat w czarno-białych barwach odeszło do lamusa z takimiż telewizorami.
Ostatnio edytowane przez TRNKRN : 21.12.2009 o godz. 10:08.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
a właścicielem Krakowskiego Holdingu Komunalnego kto jest? Miasto Kraków, wiec skoro MPK jest w holdingi więc jest własnością miasta pośrednio czy bezpośrednio jak to nazwiesz ale w 100% jest miejskie. nie dokłada wielu środków? chcesz dane z bilansu za rok 2008 jakie dotacje dostało? Kolego fakty a nie własne dane z sufitu czy wymyślane na poczekaniu w stylu większość ludzi korzysta z KM.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Decyduje większość mieszkańców, skoro większość nie korzysta z MPK a korzysta 1/3 to sam ciekawy jestem jakie wyniki referendum by wyszły.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A skąd ty taki tego pewien jesteś? Poraz kolejny Ci mówię, że dane GUS są o dupę rozbić i nie wolno się nimi sugerować. Według GUSu np. mój ojciec powinien dożyć 84 lat, bo taką wykładnię za pośrednictwem ZUSu nam wysłali. Oczywiście wszystkie badania o średniej długości życia mówią co innego, ale GUS swoje. Można się sprzeczać, ale należy korzystać z prawdziwych danych, a dane GUSu zakrywają rzeczywistość.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Sprawdziłem przed chwilą bazy danych GUSu i nie wiem gdzie Ty to sprawdziłeś. Może podzielisz się informacją?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez TRNKRN : 21.12.2009 o godz. 10:23.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|