The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy masz ochote kopac jeszcze w tym roku
Tak bardzo chetnie (Liga rzadzi Liga radzi Liga nigdy Cie nie zdradzi) 490 57,11%
Prawdopodobnie tak, ale jeszcze nie wiem na 100% 94 10,96%
Wolalbym nie, chyba ze pod partyjnym przymusem 36 4,20%
Nie ma ch.... wole wpierdalac karpia 181 21,10%
Decyzje zostawiam innym i dostosuje sie do niej 57 6,64%
Głosujących: 858. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Sevi
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.10.2013, 13:16
Gorzej być nie może, więc trzeba mieć nadzieję

Orientuje się ktoś czy Nawałka odchodzi z Górnika? Czy będzie jednocześnie tu i tu?
Nie widziałem konferencji, na stronie Górnika nic nie pisze na ten temat, więc pytam
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 27.10.2013, 13:21
Sevi napisał(a):Wyświetl post
Orientuje się ktoś czy Nawałka odchodzi z Górnika? Czy będzie jednocześnie tu i tu?
Z tego co mi wiadomo do 18-go będzie tu i tu. Do przerwy zimowej (10-ty) + mecz pucharowy z L (18-sty).
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 30.10.2013, 20:16
Cytat:
Selekcjoner Adam Nawałka powołał 15 zawodników z lig zagranicznych na towarzyskie mecze ze Słowacją (15 listopada we Wrocławiu) i Irlandią (19 listopada w Poznaniu).

Bramkarze
1. Wojciech Szczęsny (Arsenal Londyn)
2. Artur Boruc (Southampton FC)
3. Przemysław Tytoń (PSV Eindhoven)
Obrońcy
4. Piotr Celeban (FC Vaslui)
5. Artur Jędrzejczyk (FK Krasnodar)
6. Marcin Kowalczyk (Wołga Niżny Nowogród)
7. Łukasz Szukała (Steaua Bukareszt)
Pomocnicy
8. Jakub Błaszczykowski (Borussia Dortmund)
9. Piotr Ćwielong (VfL Bochum)
10. Mateusz Klich (PEC Zwolle)
11. Grzegorz Krychowiak (Stade de Reims)
12. Adrian Mierzejewski (Trabzonspor)
13. Waldemar Sobota (Club Brugge)
Napastnicy
14. Robert Lewandowski (Borussia Dortmund)
15. Artur Sobiech (Hannover 96)
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
JacobCFC
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 04.11.2013, 23:05
http://www.weszlo.com/news/17212-Naw..._prosi_Nawalke
Tak się zastanawiam, kto wypisuje takie żenujące artykuły?

Najlepszy ofensywny pomocnik w kadrze od czasów... no właśnie od niepamiętnych czasów jak dla mnie, a że nie lubi się z gwiazdorem z Dortmundu, obwiniało się go o wszytko. Dla mnei to od Obraniaka powinno się zacząć ustalanie składu (wbijam w to, jaki z niego Polak, jeżeli chce mu się bardziej niż cała reszta naszej śmiesznej kadry, a u umiejętnościami przewyższa wszystkich o lata świetlne)
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 04.11.2013, 23:56
JacobCFC napisał(a):Wyświetl post
wis.la/inrj4
Tak się zastanawiam, kto wypisuje takie żenujące artykuły?

Najlepszy ofensywny pomocnik w kadrze od czasów... no właśnie od niepamiętnych czasów jak dla mnie, a że nie lubi się z gwiazdorem z Dortmundu, obwiniało się go o wszytko. Dla mnei to od Obraniaka powinno się zacząć ustalanie składu (wbijam w to, jaki z niego Polak, jeżeli chce mu się bardziej niż cała reszta naszej śmiesznej kadry, a u umiejętnościami przewyższa wszystkich o lata świetlne)
Mnie natomiast zastanawia fenomen tego piłkarza wśród społeczeństwa kibicowskiego w naszym kraju. Fenomen Ludo, piłkarza, który ponoć jest tak genialny, tak niezbędny, a w rzeczywistości w 11 spotkaniach tego sezonu, grając w absolutnym średniaku ligi francuskiej jako środkowy, kreatywny, ofensywny pomocnik w 11 spotkaniach strzela 3 gole, a liczba asyst to okrągłe ZERO. Ot przeciętny piłkarz, przeciętnej drużyny, z przeciętnej ligi - taki Kamil Glik linii pomocy, obrazowo rzecz ujmując.

Lewandowski, czy Błaszczykowski różnią się od Ludo tym, że regularnie grają jakieś dwie półki wyżej od niego (czołowa drużyna świata vs średniak średniej ligi), w klubach mają bardzo dobre osiągi (vs bardzo przeciętne w przypadku Obraniaka), Lewy wręcz genialne. Nie potrafią tego przekłuć na kadrę, ich podejście do gry w reprezentacji jest jakie jest, ale jest jakakolwiek (marna, bo marna ale...) nadzieja, że w końcu zaczną grać na miarę swoich faktycznych możliwości.

W przypadku Obraniaka takiej nadziei nie ma - jeśli w kadrze osiągałby średnio tyle asyst, co choćby w poprzednim sezonie w klubie (z tego sezonu siłą rzeczy trudno wyliczyć średnią, z zera wychodzi zero), to wychodziłaby średnio JEDNA asysta na całe eliminacje...A oszałamiającej ilości goli również nie strzela. W reprezentacji w oficjalnych meczach bez bramki, z trzema asystami. Nic nie świadczy o tym, że jest to "najlepszy ofensywny pomocnik w kadrze od czasów... no właśnie od niepamiętnych" - nic a nic!

Nie twierdze, że Ludo piłkarsko nie zasługuje na powołania, bo jednak posucha w naszej piłce na tej pozycji występuje, ale fenomen traktowania go jako w jakimkolwiek stopniu kluczowej postaci dla perspektyw polskiej reprezentacji piłkarskiej jest dla mnie żenująco śmieszny. Jest to natomiast opinia powszechna w naszym kraju. A artykuł bardzo dobry, idealnie trafiający w sedno tej sprawy.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 05.11.2013, 02:01
Nawałka ma wlasnie u mnie ogromny minus za Obraniaka. Facet jasno sie okreslil, ze nie chce grac dla Polski(bo tym jest wybieranie sobie selekcjonera, u ktorego bedzie wystepowal. Nie wspominam o jego smiesznych wypowiedziach nt. Bońka). Dlatego ten grajek nie powinien istniec dla kazdego, kolejnego selekcjonera. Nie dosc, ze jest to gracz wybitnie przecietny(co przez lata pokazal w reprezentacji), to dodatkowo ma trudny(i jest to eufemizm) charakter. Zeby przez tyle lat nie nauczyc sie polskiego? W ktorym roku debiutowal? On nigdy nie probowal zintegrowac sie z grupa, z kolegami z zespolu, czy po prostu z kbicami. Przyjezdzal tylko do Polski rozegrac mecz i bye bye. Takich ludzi kadra nie potrzebuje. Nie dosc, ze sfochowany, nieprzystosowany, to i na boisku nie bedzie umieral reprezentujac nasz(ale czy jego?) kraj. O jego "popisach" tez juz naroslo wiele mitow, bo ja nie pamietam jego dobrego meczu o punkty...przychodzi mi na mysl tylko debiut z Grecja(towarzyski), z WKS(towarzyski) i slaba Anglia(asysta ze stalego fragmentu gry, ale pod tym wzgledem np. taki Mila go zjada na sniadanie). Naprawde, dajmy sobie spokoj z kims takim. Wole POLAKA, ktory nie bedzie robil takich szopek i ktory bedzie zapieprzal na boisku. Jednak z tego, co widac, to bedziemy mieli tych samych kopaczy, ktorzy skompromitowali sie na EURO i w czasie ostatnich eliminacji. Panie Nawałka, to musi byc nowa reprezentacja i nowi ludzie. W innym wypadku, to rownie dobrze mogl zostac Fornalik, skoro niczego nie mamy zamiaru przebudowac.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 05.11.2013, 09:23
Spokojnie, to było zagranie pod publikę. Publika, z niezrozumiałych zupełnie powodów, kocha Obraniaka, to i Nawałka stwierdził, że "z nim pogada, tak jak pogada z Boenischem i innymi". Najważniejsze w wypowiedzi Nawałki było to, że "oczywiście widzi możliwość powrotu Ludu, ALE...". A po tym "ale" stwierdził, że "...jeśli będzie gotowy do gry z pełnym poświęceniem, jeśli będzie chciał integrować się z innymi piłkarzami, to droga powrotu będzie otwarta...". A więc sprawa jest dosyć jasna.

W sumie kontekst wypowiedzi Nawałki był raczej taki, że będzie jeździł do wszystkich, więc i również do Obraniaka, a media zmieniły nieco kontekst jego wypowiedzi, wyolbrzymiając podejście Nawałki w stosunku do Ludo.
Odpowiedz cytując
JacobCFC
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 05.11.2013, 10:12
A ile wasz Lewy strzelił bramek w eliminacjach? I prosze mi nei mówić, że w BVB ma z kim grać- co mecz miał po 2 setki, które powinien strzelać z palcem w dupie.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 05.11.2013, 10:59
nie widziałem póki co piłkarza który wykorzystuje 100% sytuacje z palcem w dupie...
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 05.11.2013, 11:09
Nie lubię Lewandowskiego, choć nie wiem dlaczego - natomiast doceniam jego kunszt oraz ciężką pracę, którą przez lata wykonywał, zanim jeszcze dotarł na szczyt. Ale szczerze: mamy jakichś innych, wartościowych napastników, którzy mogą wnieść coś do tej zblazowanej drużyny?
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 05.11.2013, 11:22
Straszakiem na Lewandowskiego powinien być Brożek. A w meczach, które musimy wygrać powinni grać razem.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 05.11.2013, 11:22
Z całym szacunkiem do Lewandowskiego i jego osiągnięć w BVB, ale co to za napastnik który strzelił dosłownie 1 bramkę w tych śmiesznych eliminacjach? Zapewne wystawiony Milik czy też Sobiech w ataku zamiast lewego, przebiłby jego niewiarygodny dorobek.

PS. Jak tu lubić Lewego, gdy ucisza własnych kibiców? Czy też po pazerniactwie do granic możliwości na gole, wolny mój, piłka zmierza do siatki, ale dotknę ją 5 cm przed linią, żeby gol był mój (to akurat sytuacja z meczy BVB).
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 05.11.2013, 12:59
JacobCFC napisał(a):Wyświetl post
A ile wasz Lewy strzelił bramek w eliminacjach? I prosze mi nei mówić, że w BVB ma z kim grać- co mecz miał po 2 setki, które powinien strzelać z palcem w dupie.
Szkoda, że nie wysłałem kuponu, bo byłem przekonany, że Twoją jedyną argumentacją za genialnością Obraniaka będzie rzekoma słabość Lewandowskiego w kadrze. Standard u "wyznawców Ludo". Tylko co ma jedno do drugiego? Zresztą, że tak zacytuję sam siebie, jak już trzymamy się porównań:

rw88 napisał(a):Wyświetl post
Lewandowski, czy Błaszczykowski różnią się od Ludo tym, że regularnie grają jakieś dwie półki wyżej od niego (czołowa drużyna świata vs średniak średniej ligi), w klubach mają bardzo dobre osiągi (vs bardzo przeciętne w przypadku Obraniaka), Lewy wręcz genialne. Nie potrafią tego przekłuć na kadrę, ich podejście do gry w reprezentacji jest jakie jest, ale jest jakakolwiek (marna, bo marna ale...) nadzieja, że w końcu zaczną grać na miarę swoich faktycznych możliwości.

W przypadku Obraniaka takiej nadziei nie ma - jeśli w kadrze osiągałby średnio tyle asyst, co choćby w poprzednim sezonie w klubie (z tego sezonu siłą rzeczy trudno wyliczyć średnią, z zera wychodzi zero), to wychodziłaby średnio JEDNA asysta na całe eliminacje...A oszałamiającej ilości goli również nie strzela.
No i warto też podsumować, że Twoim podstawowym argumentem za stwierdzeniem, że Obraniak to:

"...Najlepszy ofensywny pomocnik w kadrze od czasów... no właśnie od niepamiętnych czasów jak dla mnie..."

...było stwierdzenie, że...Lewandowski marnuje setki. Cóż, jak już wspomniałem, typowe u zwolenników Obraniaka. Od razu zaznaczam, nie należę do jego przeciwników, po prostu w kwestiach piłkarskich traktuje go jak Kamila Glika, czy też Sławomira Peszko - podobny, przeciętny poziom.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 05.11.2013, 13:14
silver03 napisał(a):Wyświetl post
PS. Jak tu lubić Lewego, gdy ucisza własnych kibiców? Czy też po pazerniactwie do granic możliwości na gole, wolny mój, piłka zmierza do siatki, ale dotknę ją 5 cm przed linią, żeby gol był mój (to akurat sytuacja z meczy BVB).
A kto powiedział, że go lubi? Że jest skuteczny? Że w kadrze się sprawdza? Symptomatyczne jest to, że za każdym razem jak rozmawiam o przydatności Obraniaka w kadrze dyskusja kierowana jest w stronę Lewandowskiego. Czy naprawdę nie da się rozgraniczyć tych dwóch kwestii?

Zresztą sprawa jest prosta - mówiąc tylko i wyłącznie o poziomie sportowym, Lewandowski to czołowy strzelec jednej z najlepszych drużyn świata, czołowy strzelec poprzedniego sezonu Ligi Mistrzów, najbardziej wymagających rozgrywek klubowych na świecie, strzelec czterech bramek w jednym meczu przeciwko Realowi Madryt na poziomie półfinału Ligi Mistrzów, piłkarz nominowany do nagrody Złotej Piłki.

Podczas gdy Obraniak to ofensywny pomocnik, który od półtora sezonu na poziomie średniej drużyny ze średniej ligi zaliczył TRZY asysty - dla porównania, to tyle co lewy obrońca Boenisch zaliczył w niecałe pół aktualnego sezonu! W aktualnym sezonie tych asyst ma ZERO. Jakim więc prawem ktoś go tytułuje: "...Najlepszym ofensywnym pomocnikiem w kadrze od czasów... no właśnie od niepamiętnych czasów..."? Śmieszno-strasznie.

Zgodzę się, że w kadrze zarówno Obraniak, jak i Lewandowski grają równie słabo, ale różnica jest taka, że poziom piłkarski prezentowany przez Lewego w klubie daje jakiekolwiek podstawy żeby przewidywać, że może kiedyś w przyszłości przekłuć ten poziom na swoją grę w kadrze. Natomiast Ludo, regularnie rywalizując na dużo niższym poziomie, niż Lewandowski, osiąga efekty równie średnie, co w kadrze...no, może ciut lepsze. Nie ma żadnych podstaw, aby twierdzić, że nagle wystrzeli wielką formą, golami i asystami, bo takowych podstaw nie daje nawet poprzez grę na średnim poziomie we Francji.
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Stary 05.11.2013, 15:20
Btw. Kiedy Nawałka poda nazwiska powołanych z naszego krajowego podwórka?
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 05.11.2013, 19:45
silver03 napisał(a):Wyświetl post
Btw. Kiedy Nawałka poda nazwiska powołanych z naszego krajowego podwórka?

Ma to zrobić dziś. Pewnie po meczu Ruch - Zawisza.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Stary 05.11.2013, 20:32
No i lista zawodników z polskich klubów:

Rafał Leszczyński (Dolcan Ząbki),
Tomasz Jodłowiec, Tomasz Brzyski (obaj Legia Warszawa),
Rafał Kosznik, Paweł Olkowski (obaj Górnik Zabrze),
Marcin Kamiński, Łukasz Teodorczyk (obaj Lech Poznań),
Adam Marciniak, Dawid Nowak (obaj Cracovia),
Michał Pazdan (Jagiellonia Białystok),
Tomasz Hołota (Śląsk Wrocław).
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Hives4
Banita

Stary 05.11.2013, 20:58
Na starcie policzek dla Miśkiewicza... Zasłużył na to, by pojechać na kadrę jako trzeci/czwarty bramkarz. A zamiast niego Dolcan heh
Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 05.11.2013, 21:12
Pierwsze koty za ploty. Poczateks elekcji nie ma sie co specjalnie czepiac powolan bo po to został powołany Nawałka aby miec swoj autorski pomysl na ta reprezentacje. Zreszta jeszcze sie taki selekcjoner nie narodzil co by wszystkim dogodzil.
Jesli juz czegos mialbym sie uczepic to chyba Jodlowca. 28 latek ma buc zbawieniem tej kadry? Jego wystepy na arenie miedzynarodowej w pucharach dosc czesto pokazywaly ze to jednak za wysokie progi. No ale cos w nim jednak Nawałka widzi i jesli bedzie to z korzyscia dla kadry to i przecietnym Jodlowcem mozemy grac
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 05.11.2013, 21:36
Generalnie powołanie jakiegoś młodego noname'a z dużym potencjałem mnie nie dziwi, podobnie było choćby - o ile się nie mylę - z Krychowiakiem, czy Szczęsnym, ale ciekawe jest to, że Leszczyński dostaje powołanie z I ligi do pierwszej reprezentacji, mimo że w ostatnim czasie nie zyskiwał uznania choćby trenera reprezentacji U-21. Gdyby to było na tej zasadzie, że powołujemy Leszczyńskiego, bo wyróżnia się w U-21, to dałoby się jakoś to wyjaśnić, ale w tej sytuacji? Dziwna decyzja. A co do reszty nie mam zastrzeżeń, wiadomo było, że chce kilku ligowców sprawdzić na tle doświadczonych kadrowiczów, szuka jakiś złotych strzałów, to i są nazwiska takie, jakie są.
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 05.11.2013, 21:39
Nawałkę chyba jeszcze trzyma po świętowaniu błękitem Paryża objęcie posady selekcjonera. Odór ekstrementów wypełnia koperty z powołaniami. Skandal wisi w powietrzu.
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 05.11.2013, 21:43
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Nawałkę chyba jeszcze trzyma po świętowaniu błękitem Paryża objęcie posady selekcjonera. Odór ekstrementów wypełnia koperty z powołaniami. Skandal wisi w powietrzu.
Już wiem, kto pisał te komenty na weszlo pod nickiem StanislavLevy

Co do powołań - to tylko pokazuje słabość naszej ligi. Czym prędzej stawiać na szkolenie, bo już teraz nie ma obrony, a pomoc jest w sile wieku.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 05.11.2013, 21:45
Kosznika jeszcze bym przebolał bo się wyróżnia w tej lidze i gra na pozycji gdzie jest problem ale powołania dla Marciniaka czy Pazdana to śmierdzą znajomościami niestety - takich drewien to nie kupiłbym nawet do swojej drużyny w fantasy.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Stary 05.11.2013, 22:15
WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post
No i lista zawodników z polskich klubów:

Rafał Leszczyński (Dolcan Ząbki),
Tomasz Jodłowiec, Tomasz Brzyski (obaj Legia Warszawa),
Rafał Kosznik, Paweł Olkowski (obaj Górnik Zabrze),
Marcin Kamiński, Łukasz Teodorczyk (obaj Lech Poznań),
Adam Marciniak, Dawid Nowak (obaj Cracovia),
Michał Pazdan (Jagiellonia Białystok),
Tomasz Hołota (Śląsk Wrocław).
Co ci pogrubieni panowie robią na liście powołanych naprawdę nie wiem, Pazdan i Marciniak to obrońcy tylko z nazwy obecnie, a Leszczyński? Kto to jest? Zamiast powołać np. Trele czy Miskiewicza, bierze nołnejma nie sprawdzonego nawet na poziomie naszej ekstraklasy. Pozostałych da się przeboleć, bo coś tam (przynajmniej czasem) w lidze pokazują.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 06.11.2013, 02:36
Niestety, ale Nawałka z tymi krajowymi powołaniami oszalał. Robienia z reprezentacji cyrku - ciag dalszy. Rozumiem, gdyby to byly jakies smieszne spotkania grudniowe w krajowym skladzie(co tez nie powinno miec miejsca) z kadra B/C innego kraju, ale tutaj sa wazne mecze, gdzie mamy sprawdzic kopaczy, ktorzy rzeczywiscie zasluguja na powolanie. To juz w kadrze moze zagrac doslownie kazdy...niezaleznie czy w ogole gra, niezaleznie w jakim klubie gra, niezaleznie od formy jaka reprezentuje. Wielka PARODIA. Co robi w kadrze Kosznik(30latek, ktory spadl z ligi)? Rozumiem, ze wlasciciel weszlo jest dobrym znajomym menagera pilkarza, ale bez przesady. Specjalnie obserwowalem go wiosna i teraz, i to jest 2x gorsza wersja Wawrzyniaka(wiem, ze to malo prawdopodobne, ale tak jest). Krycie na radar, ale przede wszystkim slabe umiejetnosci pilkarskie. O Pazdanie nie chce mi sie nawet pisac, bo to przecietny ligowiec(i to jest komplement). Marciniak - niczym sie nie wyroznil. Hołota - to samo. O bramkarzu z II ligi, ktory nie zalapal sie nawet do U21 tez trudno cos napisac. W lidze mamy Trele i Miśkiewicza + cala kolonie bramkarzy grajacych poza granicami Polski(Kieszek, Kurto, Leciejewski, itd). Panie Nawałka, to sa najlepsi polscy pilkarze ligowi? w najlepszej formie? Mozna to wmawiac komus, kto nie oglada ligi. Juz by tego Mile wzial, ktory byl notorycznie pomijany przez poprzednich selekcjonerow. Adaś chyba nie zdaje sobie sprawy, ze nasza liga jest amatorska i zeby kogos z niej powolac, to ktos taki musi byc jej megagwiazda(strzelac, asystowac lub byc geniuszem w obronie). Chyba, ze chodzi o jakies uklady menadzerskie, bo niektore powolania sie nie do obrony.

Ogólnie, jesli mialbym zrobic liste pilkarzy naszej ligi, ktorzy ewentualnie zasluguja na powołanie w tym momencie(ale tez naginajac troche rzeczywistosc i zachowujac realia polskiej ligi):
1. Legia
a) Brzyski - zdecydowanie najjasniejszy punkt warszawskiego zespolu w ostatnich tygodniach, wygryzl Wawrzyniaka, dobry w ofensywie, nie popelnia idiotycznych bledow w ustawieniu. Minus? Wiek(31 lat!) i brak ogrania na arenie miedzynarodowej.
b) Jodłowiec - przyzwoity jako def. pomocnik, znacznie slabszy jako stoper. Powolanie - od biedy, bo mamy troche tych przecinakow, a w dodatku ma juz 28 lat.
c) Rzeźniczak - jak pokazaly ostatnie tyg. i znaczna obnizka formy, jako ewentualna zapchajdziura i wybor nr 6-7, jesli chodzi o srodkowych obroncow.
2. Górnik
a) Paweł Olkowski - prawy obronca na fali wznoszacej. Warty wyprobowania.
b) Radosław Sobolewski - dobry, ligowy def. pomocnik, ale wiek i juz zakonczona kariera reprezentacyjna.
3. Nasza Wisła
a) Paweł Brożek - gole, asysty w lidze. Jeden z niewielu polskich, ligowych napastnikow, ktory cos pokazuje. Wybor nr 3-4 w kadrze.
b) Arek Głowacki - bardzo dobry ligowy obrońca, ale ten wiek i klopsy w poprzednich wystepach na arenie miedzynarodowej... Sam podobno odmowil Fornalikowi, wiec nie ma tematu.
c) Michał Miśkiewicz - jako 4-5 wybor, bo jednak bramkarzy nam nie brakuje.
4. Pogoń
a) Marcin Robak - za Brożkiem i Nowakiem, braki w technice użytkowej, 30 lat na karku i niewiele goli w ekstraklasie(w karierze).
b) Mateusz Lewandowski - mlody, zdolny, lewy obronca, reprezentant U21.
5. Cracovia
a) Dawid Nowak - gole, asysty...ale znowu wiek(28 lat) i brak ogrania na arenie miedzynarodowej, w dodatku szklany. Z drugiej strony dobrze wyszkolony technicznie, "ciekawie" poruszajacy sie miedzy obroncami, z wizja gry.
b) Marcin Budziński - od biedy, bo jesli ktos powoluje Hołote, to dla tego kopacza tez powinno znalezc sie miejsce. Ta sama "klasa", podobny wiek.
6. Lech
a) Marcin Kamiński - jeden z najlepszych stoperów w ekstraklasie, szybki, mlody, dobrze wyprowadzajacy pilke. Zdarzaja mu sie babole, ale wiek to rekompensuje. Jesli wyjedzie i bedzie gral regularnie, to obronca na lata.
b) Teodorczyk - duze ograniczenia technicznie, kiepskie ustawianie wzgledem obrony rywala, ale silny, konkretny i strzelajacy gole(tez zachowujac proporcje).
c) Linetty - melodia przyszlosci, ale bardzo duzy potencjal. Szybko mysli na boisku, wie co chce zrobic z pilka zanim ja dostanie. To juz bylby autorski eksperyment selekcjonera. Na razie jest fatalnie prowadzony w Poznaniu.
7. Ruch Chorzów
a) nikt
b) Starzyński - jesli wypadnie nam 8-9 graczy ofensywnych.
8. Śląsk
a) Mila - najlepszy ofensywny pomocnik w lidze(obok Radovica) w ostatnich latach. Stale fragmenty, przeglad pola, przyzwoite wyszkolenie techniczne, swietnie ulozona lewa noga. Ten sezon slabszy, ale jeszcze bym go nie skreslal. Tylko ten wiek...
b) Hołota - przyzwoity, ligowy def. pomocnik(nic wiecej)
9. Zawisza
a) nikt
b) Masłowski - taka sama sytuacja, jak ze Starzyńskim. Niech najpierw obaj zalicza po kilkanascie asyst w sezonie, to pogadamy.
10. Lechia
a) ABSOLUTNIE nikt
11. Piast Gliwice
a) Podgórski - nie wymaga chyba tlumaczenia. Najlepszy ofensywny pilkarz tego zespolu, jesli nie gra Podgorski nie gra tez Piast. Świetne stałe fragmenty gry(klasa Sebastiana Mili).
b) Trela - facet od niesamowitych interwencji, bo to, co bronil w zeszlym sezonie, to po prostu masakra. Najlepszy, jak dla mnie polski bramkarz w lidze.
12. Jagiellonia
a) nikt
13. Korona
a) nikt
b) Golański - od biedy i to duzej. Z racji wieku i chamstwa(w czystej postaci) odpada
14. Widzew
a) ABSOLUTNIE nikt
15. Zagłebie
a) bez komentarza
16. Podbeskidzie
a) ostatnie miejsce w tabeli i brak ekstraklasowej() jakosci.

Ogolnie, to DRAMAT. Gdzie ta mityczna mlodziez(oczywiscie wyrozniajaca sie wspanialymi golami, asystami, kreowaniem gry)? Przypuszczam, ze zaraz pojawia sie nazwiska 21-letnich grajkow, ktorzy dalej sa traktowani jak juniorzy . Prym wioda albo obcokrajowcy(patrzac na tabele strzelcow i asystentow, to zwlaszcza oni), albo Polacy zaawansowani wiekowo. Trudno kogokolwiek powolac, nie wspominajac juz o tym, ze ktos taki nie moze wygryzc z 11-stki Polaka wystepujacego poza granicami naszego kraju.
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 06.11.2013 o godz. 03:46.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 06.11.2013, 06:57
a Zahorskiego nie powołał ? W USA już 9 bramek nastukał w tym sezonie dla Skorpionów z San Antonio,a ponoć w Kadrze nie ma kto goli strzelac...
Ostatnio edytowane przez AYALA : 06.11.2013 o godz. 07:20.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 06.11.2013, 12:40
Powołania Nawałki oczywiście zaskakują, może nawet szokują, ale ja bym poczekał z wyrokami. Generalnie żadnego z poprzednich trenerów nie broniły wyniki, jeżeli Nawałce uda się to jakoś poukładać, zmienić ustawienie, dać inne wsparcie Lewandowskiemu - to kto wie, może coś wreszcie zatrybi i zaczniemy wygrywać. Jasne, że Nawałka podejmuje ryzyko, bo na dwa dość ciężkie, choć sparingowe mecze zaprosił ludzi, którzy albo się już kiedyś spalili, albo w ogóle nie są znani.
Mimo wszystko nie mogę przeboleć braku powołania dla Miśkiewicza - mamy niemal dwukrotnie mniej straconych goli od drugiego w tej statystyce Lecha, pomimo godnej politowania gry naszej defensywy na wyjazdach. 10 razy czyste konto mówi wiele, nie widziałem co prawda jego postawy w meczach z Zawiszą i Ruchem, ale tylko z Jagiellonią można go winić za nienajlepsze zachowanie przy rzucie wolnym Balaja.
Zobaczymy jak to będzie wyglądało dalej, ale ja jeśli chodzi o Miśka jestem dobrej myśli - w stosunku do poprzedniego sezonu zrobił ogromny postęp.
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2013, 12:55
K...a powołanie kolesia z I (faktycznie II) ligowego Dolcanu, który w tym sezonie puściła najwięcej bramek w tej II lidze - kontra Miśkiewicz - najlepszy polski bramkarz ekstraklasy w tym sezonie, 9 meczów bez utraty gola....

Z 4 "podopiecznych" tylko Olkowski zasługuje na kadrę, od biedy można wytłumaczyć się z Kosznika, ale Pazdan i Marciniak to już na spory kredyt. Równie dobrze mógł powołać Zbozienia z Piasta - ten sam poziom.

Reszta powołań się obroni razem ze szklanym Nowakiem...
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 15.11.2013, 18:09
2,5h do meczu naszych ORŁÓW, a tu ani JEDNEGO postu?

Tak nie może być...

Rozkręcamy imprezę, tzn. temat
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 15.11.2013, 18:51
zieeeeeeeew.... wszystkich chyba bardziej dzisiaj interesują baraże i chociażby pojedynek Zlatana i Krystyny.
Panu Adamowi oczywiście życzę powodzenia w debiucie
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów