|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2014
Offline |
|
|
Biorąc pod uwagę w jakiej jesteśmy sytuacji to naprawdę robimy super transfery. Polacy, których kariery nie do końca potoczyły się tak jak mogły. Do tego są w najlepszym dla piłkarzy wieku. Za starzy żeby uciekać za granice i za młodzi na emeryturę. Myśle, ze tez głodni sukcesów. Janicki wypali tak jak Czerwiński w Piascie. Z Legii chcieli go wywieść na taczkach a teraz płaczą.
Gdyby była jeszcze taka opcja, to można by ściągnąć Możdżenia. Nie brałbym Augustyniaka bo przypominam, iż w lecie wypiął się na Wisłe uważając ze lepsze perspektywy w Miedzi. W ataku Kolar, Balicki i Buksa mogą wystarczyć. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
A ja bym Możdżenia napiętego jak baranie jaja na Wisłę w każdym meczu za nic nie brał. A Augustyniak się nie wypiął tylko Wisła zrezygnowała z transferu z tego co pamiętam. Zdecydowanie bym wolał Jego niż druga z podanych opcji.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Kto tutaj przyjdzie grać z poza polski ? Nawet gdy mieliśmy ludzi od szukania, to ilu darmowych graczy wypaliło przez ostatnie x lat ? Pomijam, że była wtedy większa kasa na kontrakty. Teraz trzeba pokazać, że są pieniądze. Myślicie, że zagraniczni gracze chowani są w dżungli i nie mają dostępu do internetu i ślepo wpakują się do klubu gdzie jest jedna wielka niewiadoma ? Przecież ja ręki nie dam obecnie, że najbliższy sezon dociągniemy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Jak patrzę na tę kadrę prowadzoną przez Magierę na MŚ U-20 to jestem wręcz przekonany, że nie tylko warto, ale wręcz trzeba.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
Ilu Polakow? |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2011
Offline |
|
Ale to się tak nie liczy Jak ktoś chce zrobić porządną analizę to również cały szrot zagraniczny trzeba przywołać. I takie same wyliczenia z Polakami.Oczywiście uwzględnienie kosztów byłoby tu podobnie kluczowe. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Oczywiście, ze sie liczy. Z tego co wiem wszyscy wymienieni zarabiali mniej niz wyrob made in PL o zblizonych mozliwosciach.
Nie mówię o braniu 30 jak kiedys ale faktem jest, ze sporo fajnych graczy za ludzkie pieniądze sie przewinelo. Czyli mozna. Na ichbpolskie odpowiedniki nas nie stac i dlugo nie bedzie, chyba, ze sobie wychowamy ale to melodia przyszlosci.
Ostatnio edytowane przez MB1906 : 24.05.2019 o godz. 19:42.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Wasyl to ma 39 lat. Więc należy zakładać, że będzie bardziej dbał o atmosferę niż grał.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
Poza tym, może ktoś mi wytłumaczy. Jak będąc świadomym obecnej sytuacji finansowej można chwalić klub za podpisanie kontraktu z drogim w utrzymaniu zawodnikiem, który zagrał już w Ekstraklasie 8 pełnych sezonów i jeszcze nikt go stąd nie wykupił? Zrozumiałym, gdyby sięgał po niego beniaminek. Natomiast Wisła miała szukać oszczędności i myśleć o zarabianiu. Janicki nie odpowiada żadnemu z tych założeń. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
@MB1906 No to zrób porównanie i analizę dokładną, a nie zapominając o szrocie sprowadzanym również pisz jedynie o dobrych stranierich ;-)
Cierzniak, Załuska, Bartkowski, Burliga, Pietrzak, Wasilewski, Cywka, Wolski, Błaszczykowski, Peszko, Drzazga. Też były dobre transfery Polaków do Wisły. Więc też można. Ogólnie zazwyczaj wyciąga się tanio obcokrajowców w sierpniu, kiedy im się kończą opcję i schodzą z oczekiwań. Taka jest od lat zasada rynku. Stolarczyk bardzo chce mieć kadrę (wiadomo, że ktoś później jeszcze może dojść) niemal dopiętą na start przygotowań. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
González, Špičić, Echavarría, Valencia, Ze Manuel, Vidémont, Pérez, Bałaniuk, Cuesta, Palčič, Mitrović, Kumah A teraz lista nowych Polaków, nie juniorów i z polskiej ekstraklasy (bo rozumiem, że o sensie takich transferów jest ta dyskusja, skoro wybuchła przy okazji Janickiego, Maka i Niepsuja), którzy w tym samym okresie nas zasilili: Mójta, Kort, Klemenz, Peszko. I co z tego wynika? Wg tych Twoich "kryteriów" "wypaliło" 75% Polaków i 52% obcokrajowców ![]() ![]()
Współwłaściciel, współsponsor
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Bo nawet taki Palcić zarabiał więcej niż Niepsuj, a pewnie +- tyle co Janicki czy Mak. Dodatkowo ściąganie w sierpniu/wrześniu ludzi po 30 osobową kadrę kończyło się gigantycznymi łącznie wydatkami na pensje. Śmieszy mnie założenie "hej można było nie kupować tych Perezów i byłoby zajebiście". Tylko jest druga opcja : co jakby sprowadzeni zostali TYLKO Perezy i Balanyuki? Jak by to wyglądało? Zero logiki. Piszesz butnie, że Janicki jest drogi. Skąd to wiesz? Nie wiesz i tyle, budujesz sobie narrację pod z góry dobraną tezę. Wisła na warunki EKS daje niskie pensje, naprawdę niskie. Jest to sprawdzony solidny ligowiec, a Wisła takich (lub nawet gorszych) pod kontraktami ma obecnie bardzo niewielu, aktualnie to nie licząc sprowadzonego tercetu graczy było takich... 6 Wasilewski, Sadlok, Klemenz(?), Lis(?), Savicevic, Kolar. Lodu, naprawdę lodu, bo trzeba mieć kim grać. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2010
Offline |
|
|
Jak byśmy tak wybrzydzali jak kolega to byśmy nikogo nie zakontraktowali w tym okienku
Transfery jak narazie na duży plus jak dla mnie i widać, że są przemyślane w jakimś stopniu. Zobaczymy jak sie to dalej potoczy i kto odejdzie oraz jaka kwota nam wpadnie po Carlitosie.... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
||
Cytat:
To tylko punkt wyjścia. Janicki oczywiście teraz ma mniej, jednak na pewno nie zszedł na poziom piłkarzy z ligi słowackiej czy 3 ligi hiszpańskiej. Wisła wciąż płaci tyle by rywalizować z innymi klubami, bo inaczej piłkarze z Ekstraklasy, by tu po prostu nie przyszli. Peszko z samej Wisły miał 40 tys. zł miesięcznie. Wasilewski ma 25 tys. zł, Boguski ma 100 tys € rocznie. Co do niewypałów transferowych: te równie dobrze mogą się trafić w Polsce. Co jeśli Wisła ściągałaby tylko takich Klemenzów? Patrzeć na doświadczenie w Ekstraklasie? Piłkarze GKS Katowice mieli ponad 1100 meczów w Ekstraklasie, a frajerami spadli do II ligi. |
||
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Sezon ma 37 kolejek i trzeba miec pilkarzy wszystkich profili, od mlodziakow na ktorych sie kiedys zarobi do dziadkow na koncu kariery ktorzy trzymaja poziom i moga pomoc swoim doswiadczeniem mlodszym pilkarzom. Czas najwyzszy zeby sie oswoic ze jest 2019 a nie 2009 i ze mamy wyjatkowo male pole manewru. Ktos sie pyta gdzie jest skauting? Jest w Myslenicach w biurze TF ktora zakosila 500 tys kilka tygodni temu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2014
Offline |
|
Ad.2 Augustyniak stwierdził ze woli Miedź to niech tam zostanie. |
|
|
|
Junior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
|
Cytat:
Ja (i chyba nie tylko ja) byłbym jak najbardziej ZA! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Mojta ) Ale w sumie w calej sprawie chodzi o cos troche innego. Do tej pory raz wajcha na zagranice, raz na Polskę. A ja bym chcial na jakosc, poprostu. Natomiast, ze na ogol tanszego i lepiej wyszkolonego pilkarza znadziesz za granica jest faktem. Przekonal sie nawet lysy od, starozakonnych. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2015
Offline |
|
|
Ktoś przypomni kiedy mieliśmy kompletowaną kadrę przed rozpoczęciem okresu przygotowawczego? Dla mnie mega zaskoczenie. Niech chłopaki się zgrywają.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
@MB1906:
Zaliczenie Halilovicia do "wypałów" ze względu na jego grę w innym klubie, do którego odszedł za darmo, chyba jednak jest "grubsze" ![]() Gonzalez Cuesta i Palcić, może i mieli jakąś jakość, ale i problemy z kontuzjami i podziękowano im stosunkowo szybko, a prawdopodobnie do grupy tych "tanich" nie należeli ... to gdzie ich niby liczyć? Co do cen ... g...o wiemy ile trzeba było zapłacić każdemu z wymienionych obcokrajowców i naszych ligowców, wiec generalnie jest to takie opowiadanie sobie bajek. Co do wychylenia wajchy ... również g..o wiemy o tym czy w ogóle próbujemy ściągnąć jeszcze jakichś obcokrajowców. Jak ktoś słusznie zauważył, może to nie być w naszej obecnej sytuacji takie hop-siup ... np. takiego Brleka czy Arsenicia, to w obecnych warunkach bardzo ciężko byłoby przekonać do przejścia do nas. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Dobrze, że tak szybko działają ale tonowalbym hurra optymizm
Póki co zastąpieni zostali odchodzący Palcic, Peszko i na 90% Pietrzak A ze kadra jest wąska pokazała runda rewanzowa Zakładając że nikt więcej nie odejdzie spokojnie mamy miejsce na jeszcze z 4 zawodnikow ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
@MB1906:
A co do wymienia Kumaha, to obawiam się, że jest ono jak najbardziej na miejscu, bo nie da się wykluczyć, że pole manewru za granicą z wielu względów mamy w tym momencie tak ograniczone, że o inny typ chętnych do przyjścia obcokrajowców będzie ciężko na tym etapie sezonu. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Mam wrażenie, że niektórzy kibice oderwali się już dawno od rzeczywistości, tworząc własną alternatywną fikcję...
Jakby ktoś nie zauważył to czasy Cupiała zakończyły się już dawno... Obecnie żyjemy w innej rzeczywistości... Ściągamy tych na których nas stać a to oznacza, że trafiają do nas piłkarze z określonymi problemami... Zawodnicy tacy jak Rafał Janicki, Michał Mak, czy David Niepsuj są zawodnikami których co do zasady znamy i wiemy co prezentują. Warto zwrócić uwagę, że ściągnęliśmy dwóch obrońców i jednego pomocnika, a więc zawodników na pozycję które wymagają obsadzenia. To już jest pozytyw gdyż robimy transfery przemyślane... Według mnie w naszej sytuacji każdy z tej trójki jest wzmocnieniem... choć nie znam i słabo kojarzę Niepsuja. Tak czy siak wiadomo liga zweryfikuje transfery ale według mnie znajdują one uzasadnienie. A jeśli chodzi o krytykę Janickiego... Cóż Lech Poznań w tym sezonie był parodią drużyny a obrońcy wyglądali jakby grali w cyrku... ale to nie oznacza, że Janicki jest słaby... Gość jakby nie spojrzeć ma 26 lat i rozegranych już 221 meczy w Eklapie... Klemenz jak przychodził wyglądał fatalnie a jednak rozegrał się... czemu Janicki nie miałby się u nas odbudować? |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Nasza obrona tez przez duza czesc sezonu grala jak w cyrku.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
Mamy druzyne rezew mieć. Wiec napewno kilku zawodników dojdzie.
![]() lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2012
Offline |
|
|
W rezerwach mają grać ci którym skończył się wiek juniora starszego a są póki co za słabi na pierwszy skład. Dodatkowo ta drużyna ma być wzmacniana zawodnikami z pierwszego składu, którzy w weekend nie załapali się do 11. Tak o tym mówił w wywiadzie chyba Stolarczyk.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Należy też zakładać, że kogoś się wypożyczy.
M.in. Puszcza Niepołomice zakończyła sezon w połowie tabeli 1 ligi więc jest z kim rozmawiać. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Bierzemy (bo trudno mówić o kupowaniu przy graczach z kartą na ręku) piłkarzy na jakich nas stać i wyglądałoby to pewnie o wiele gorzej, gdyby kilku piłkarzy się u nas nie odbudowało, zwłaszcza pod okiem Stolarczyka.
Klemenz też grał dramatycznie słabo w Jagielloni, a pod koniec sezonu u nas to był świetny stoper. Chyba nawet trafił do jedenastki kolejki. Jak na nasze możliwości te transfery wyglądają bardzo dobrze. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|