The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.07.2008, 14:50
marcinarsenal napisał(a):Wyświetl post
Nie chodzi o to jaki procent elektoratu K słucha Rydzyka, ale jaki procent słuchaczy to elektorat K
Nie kręć. Na początku tej strony sugerowales jakoby Rydzyk sterował Lechem Kaczyńskim. Po pierwsze - mając ponad 8 mln głosów w 2005 r. oraz przy dwumilionowym w stosunku do wyborów parlamentarnych przyroście w roku 2007 (z 3 do 5 mln) - Kaczyńscy nie muszą zważać na głos radia mającego obecnie mniej niż milion słuchaczy. Po drugie- przeciwnicy traktatu to nie tylko sluchacze Radia Maryja.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 13.07.2008, 14:57
Cytat:
Szczególnie wtedy gdy bredził i narzucał swoją opinie ze mordowanie Serbów bombami NATO jest super.
Szczególnie wtedy kiedy wystąpił z partii
Szczególnie wtedy kiedy działał w Towarzystwie Kursów Naukowych
Szczególnie wtedy kiedy przyłączył się do solidarności
Szczególnie wtedy kiedy został internowany i aresztowany za dzałalność opozycyjną
Szczególnie wtedy kiedy podpisał akt akcesji do NATO
Szczególnie wtedy kiedy na plenum PE był przeciwwagą dla postrzegania Polski przez pryzmat ćwierćinteligenta przebierającego się za kurczaka .
Szczególnie za to , że potrafił być zarówno Polakiem jak i Europejczykiem .

Cytat:
Natomiast Lech Kaczyński otrzymał 8 257 468 głosów w wyborach prezydenckich. A więc co najmniej 80% elektoratu Kaczyńskiego - nie słucha Radia Maryja
ale z tych 80 % pewnie z 30 % słuchało Andrzeja Leppera . Nie wiem co gorsze
Lech Aleksandr Kaczyński wygrał dzięki tym którzy słuchali Andrzeja Leppera i Tadeusza Rydzyka , doborowe towarzycho .
Zresztą Kaczyński i tak ma już przegrane wybory a te dramatyczne ratowanie sytuacji by nie być tym który podpisze traktat nie ma i tak żadnego sensu . Ale niech Bielany i przede wszystkim Kamińskie działają , działają najgorzej jest popaść w marazm i nie robić nic.

Cytat:
Można czasem z przyziemnych pobudek zachować się mąz stany? - czyż nie? :]
Można , ale on to robi żeby nie dostać po tyłku od Jurka , Mikkego , Giertycha czy innego prawicowego , który będzie w stanie wystartować w wyborach w 2010 . Dla przyszłego kandydata prawicy ratyfikowanie traktatu , to będzie miód na serce . Natomiast atakowanie go za samo podpisanie tekstu traktatu nie będzie miało żadnego sensu i zostanie łatwo zbite przez ,,małą dziewczynkę" i argumenty eurosceptyczne pójdą na śmietnik .

Cytat:
Serio to piszesz?
No serio . Albo kupił wyborców dobrą prezencją , albo kupił dobre miejsce na liście(wtedy nie trzeba już tak przekonywać do siebie wyborców) za kasę bądź za dobre znajomości bądź za zasługi . W każdym razie nie jest , to przypadkowy Janek Kowalski wzięty nie wiadomo skąd . Dysponował jakąś cechą , atrybutem który to atrybut zadecydował o tym , że dostał poparcie kilku tysięcy (czasem nastu , dziesięciu) głosów .
Poza oczywistymi przypadkami jak ten poseł Tusk z Częstochowy czy skądś , który dostał się tylko za nazwisko . To jest właśnie ten margines 10 % .

Cytat:
Jak kurde moze być że l*d raz głosując wybiera słusznie i w 90% trafiaja do sejmu nieprzypadkowi ludzie, a innym razem niesłusznie - noż kurna, nie obrazaj logiki.
Inne zasady rządzą wyborem swojego reprezentanta a inne wyrażeniem zgody na funkcjonowanie jakiegoś dokumentu prawnego .

Cytat:
A co ku*wa linia partyjna ma wspólnego z interesem ogółu?
Nie wiem co ma wspólnego z interesem ogółu , wiem jednak co w dużej mierze wpływa na decyzję poszczególnych posłów w głosowaniach . Nie , to co usłyszą w radiu , tv , czy zobaczą na plakatach , tylko właśnie decyzja partii . Oczywiście nie zawsze tak jest , bo nie we wszystkich głosowaniach jest stosowana dyscyplina . W każdym razie taką linię partyjną w kontekście chociażby głosowania w sprawie TzL wyznaczają osoby które się w tym temacie orientują , oraz polityka partii . Są to dla mnie pewniejsze czynniki niż socjotechniczne sztuczki nakłaniające w kampanii przedreferendalnej do głosowania na tak albo nie .

Cytat:
Papke z mózgu robią euro-oszołomy (eurofederaści)
A ja twierdzę , że eurosceptycy

Cytat:
Czy jestes za zrzeczeniem się niepodległości na rzecz UE
Ale , to jest pytanie opierające się na fałszu .
Ja bym proponował . Czy jesteś za reformą instytucjonalną UE pozwalającą jej sprawniej funkcjonować ?

Cytat:
Z pewną niesmiałością chciałem zauważyc że Europa to kontynent, i czy jest do d*py - watpie w końcu od zawsze nasze państwo leży na nim
Po pierwsze z tym kontynentem , to można dyskutować
A po drugie , to był taki skrót myślowy .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 13.07.2008 o godz. 15:25.
kalashnikov2
Senior Member

Stary 13.07.2008, 15:31
Mareq napisał(a):Wyświetl post
ale z tych 80 % pewnie z 30 % słuchało Andrzeja Leppera . Nie wiem co gorsze
To i tak zostaje ok 4,5-5 mln ludzi którzy ani nie sluchali Rydzyka ani Leppera.

Lech Aleksandr Kaczyński wygrał dzięki tym którzy słuchali Andrzeja Leppera i Tadeusza Rydzyka , doborowe towarzycho .

Glosowanie dla towarzystwa? Wiem, modne jak Galeria Krakowska. Ale dziękuję, postoję.

Cytat:
Po pierwsze z tym kontynentem , to można dyskutować
A po drugie , to był taki skrót myślowy .
Albo raczej efekt (część?) propagandy mającej doprowadzić ludzi do myslenia polegającego na automatycznym kojarzeniu Europy z unijna biurokracja (a gdy coś stoi okoniem to jest nieeuropejskie ) Europa to nie unia, zapamietaj sobie to raz na zawsze.

Cytat:
Czy jesteś za reformą instytucjonalną UE pozwalającą jej sprawniej funkcjonować ?
Pytanie dotyczy rzeczy która może zmienić stan prawny obowiązujący w Polsce, dlatego powinno uwzględniać oba punkty widzenia.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 13.07.2008 o godz. 15:43.
Mareq
Senior Member

Stary 13.07.2008, 15:40
Cytat:
Glosowanie dla towarzystwa? Wiem, modne jak Galeria Krakowska. Ale dziękuję, postoję.
No
Ale chyba nie zaprzeczysz , że gdyby odjąć mu głosy oddane przez tych którzy w pierwszej turze poparli Andrzeja ,,zablokujemy Polskę" Leppera i słuchających RM przynajmniej dwie godziny w tygodniu , to by przegrał z Donaldem Tuskiem . Przecież ja nie widzę w tym nic złego, tylko dokonuje pewnej analizy , która wskazuje na to , że opisane przez mnie elektorat stanowił bardzo znaczy procent głosów oddanych na Lecha Aleksandra Kaczyńskiego w drugiej turze .
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Stary 13.07.2008, 15:40
Szczególnie wtedy kiedy wystąpił z partii
Tiaaa a kiedy wstąpił? - wtedy gdy mordowano takich ludzi dziesiątkami -> NSZ - obudziła się sierotka jak w łonie Kom-Partii urządzono nagonke na jego pobratymców, gdy frakcje poczeły się miedzy soba żreć.
Stalin nie wadził, mordowanie i torturowanie Polskich Patriotów nie wadziło, ale walka frakcyjna w PZPRze przy której dostało sie jego ziomkom - juz tak.
Odwaga i zasługa taka że ho ho..

Cytat:
Szczególnie wtedy kiedy działał w Towarzystwie Kursów Naukowych
Szczególnie wtedy kiedy przyłączył się do solidarności
Szczególnie wtedy kiedy został internowany i aresztowany za dzałalność opozycyjną
Wzruszam się. Bolek tez był internowany.
Co robił za głebokiej komuny w Paryzu, a zanim tam trafił to na szkoleniu w Kujbyszewie?

Tak jakoś wszystkim zyciorys Geremka zaczyna się od urodzenia do 1945 później przerwa (poza pracą "naukową" w Paryżu) i dopiero od 1968.

Jeden z niewielu "wielkich opozycjonistów" których teczka jest zupełnie puściutka, bez żadnego swistka, i bodajże jedyny którego Macierewicz wycofał ze swojej listy, bo był jedynie mikrofilm o wpisie w rejestr.

A to ze się bawił w Solidarność i co z tego? - o ile się nie myle to ten intelektualista ciepło nie był przyjmowany, jak tam dojechał (ale te komuchy głupie zamiast go gdzies przytrzymac pod jakims pretekstem pozwoliły temu "mózgowi" opozycji i ich "wielkiemu" wrogowi dojechać do Gdańska.. no dziwy nad dziwami..) a rolę jaką mu przydzielono to bycie hamulcowym.

Michalkiewicz czy Korwin tez byli na internowaniu i jakoś nie obnoszą się tym na prawo i lewo.
Cytat:
Szczególnie wtedy kiedy podpisał akt akcesji do NATO
I co z tego? - kazdy min. spr. zag. zrobiłby to wtedy gdyby nim był.

A skoro jestesmy przy tym - moze przypomnę tego gołabka pokoju i jego partyjke, wówczas gdy zaraz nas wpakowano w owjne przeciw Serbii (wowczas jeszcze Jugosławii) i zabór Kosowa:

"Potępiamy tych, którzy za granicą i w Polsce występują przeciwko działaniu sojuszników. Niezależnie od argumentów, jakimi się posługują, występują oni w obronie ludobójstwa. Często dają w ten sposób wyraz przywiązania do polityki, którą sami w przeszłości realizowali lub popierali".

Obłuda.

Cytat:
Szczególnie wtedy kiedy na plenum PE był przeciwwagą dla postrzegania Polski przez pryzmat ćwierćinteligenta przebierającego się za kurczaka .
I to jest wielkie nieszczęscie ze nas za granicą albo reprezentują internacjonały, albo durnie.

Cytat:
Szczególnie za to , że potrafił być zarówno Polakiem jak i Europejczykiem .
Polakiem? - nie rób sobie jaj, to tylko i wyłącznie Jewropejczyk pełna gębą - Polska to nic innego jak region dajacy mu mandat, do tego ciemny wstętny katolicki nacjonalistyczny kraik którego nie cierpiał, a któremu nalezały sie baty jak śmiał podejmować decyzje wbrew "elitce".

Tu np. masz ludzi którym nalezy się miano (z duzej litery) Polskich Patriotów nie tylko w mowie ale i w czynie -> NSZ
szkoda że większość od dzięsiątek lat na cmentarzach, albo i nie (lasy, rowy, łaki), i porównaj do tego najpierw komucha, a potem przedstawiciela "lewicy laickiej" i jednego z głownych członków rózowego salonu.

Trzeba było iść dalej i w poczet zasług wpisać mu członkowstwa w UD vel UW, oraz pilnowanie zdobyczy i sukcesu Okrągłego Grata, walke przeciw lustracji itd.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 13.07.2008 o godz. 16:14.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
kalashnikov2
Senior Member

Stary 13.07.2008, 15:52

...nic zlego...

...doborowe towarzycho...

Heh, to dokladnie jak z tym że PO to "elektorat" a PiS to "element". Dobór slow jest zawsze przypadkowy, poza tym jest tolerancja, miość i wogóle Europa...
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 13.07.2008, 16:01
No faktycznie, był typowym Polakiem, którego ojciec był w przedwojennej Polsce rabinem Lwowa. Jacy to Polacy można się szczególnie przekonać czyją biorą stronę w sprawch konfliktowych na linii Polacy -- Żydzi. Następny Polak Adam Michnik wyraźnie to pokazuje w swojej GW.
Mareq
Senior Member

Stary 13.07.2008, 16:18
Cytat:
Tiaaa a kiedy wstąpił?
Pewnie wtedy kiedy zwątpił w to co wierzył .

Cytat:
Co robił za głebokiej komuny w Paryzu
studiował .

Cytat:
na szkoleniu w Kujbyszewie?
udowodnij , że jakieś szkolenie miało miejsce .

Cytat:
intelektualista ciepło nie był przyjmowany
Właśnie intelektualista . Trochę tam nie pasował a i tak bardzo pomógł Solidarności , nieprawdaż ?

Cytat:
Michalkiewicz czy Korwin tez byli na internowaniu i jakoś nie obnoszą się tym na prawo i lewo.
Nie przypominam sobie żeby Geremek jojczył na prawo i lewo , że był internowany czy aresztowany . Skoro pozwalacie sobie każdemu waszemu oponentowi wytykać jego związki z komunizmem , to ja pozwalam sobie przytaczać takie fragmenty życiorysu kiedy za walkę z ustrojem totalitarnym ta osoba cierpiała.

Cytat:
I co z tego? - kazdy min. spr. zag. zrobiłby to wtedy gdyby nim był.
Wmówisz mi teraz , że Geremek nic w tej kwestii nie robił , tylko czekał aż dopełnią się procedury i podpisał gotowy papierek ?

Cytat:
I to jest pech ze nas za granicą albo reprezentują internacjonały, albo durnie.
Nie szargając już pamięci o zmarłym.
Jacek Sayriusz Wolski , to internacjonał czy dureń ?
Bogusław Sonik , to internacjonał czy dureń ?
Dobrze , że mamy narodowca z krwi i kości jego kurczą wysokość Maciejo Giertycho

Cytat:
którego nie cierpiał
Tak bo odważył się popierać integrację europejską .
Nie mogę się doczekać czasów kiedy ja będę tym , który ,,nie cierpi nienawidzi i pluje na Polskę"
Wskaż mi jego słowa , które wskazują że nie cierpiał Polski ?
Może takim momentem w którym odżyła jego nienawiść do Polski był moment , który pamiętam do dziś , gdy Polska flaga wznosiła się na maszt chyba przy siedzibie NATO w Brukseli i obserwował , to autentycznie wzruszony Geremek ? Nienawidził wtedy Polski ?

Współczuje wam takich dni . Rozumiem dlaczego nie chcecie oglądać tv , słuchać radia , chodzić po stronach internetowych . Bo setki różnych ludzi o różnych poglądach i stanowiskach wypowiadają się jak ważny był człowiek o którym wy macie zupełnie inne zdanie . Boicie się tego , bo boicie się , że się możecie mylić .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 13.07.2008 o godz. 20:56.
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 13.07.2008, 16:23
Cytat:
Bronisław Geremek: No, to teraz nie będzie się pani zastanawiać, że cały ruch społeczny, który tworzymy oraz ożywimy go najróżnorodniejszymi nurtami politycznymi, ma na celu doprowadzic do takich zmian w strukturze państwowo-gospodarczej Polski, aby Żydom w Polsce żyło się zawsze lepiej jak Polakom.
Z PZPR do UD/UW by żydom w POlsce żyło się zawsze lepiej od Polaków czyż nie

Ja też byłem wzruszony jak nas do NATO przyjmowali, ale wzruszony już nie byłem jak bomby na Belgrad zrzucali ,a w Kosowie nawet nie zareagowali.

PS: Nie jestem z obozu Kaczyńskich, Giertychów Lepperów itp
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Mareq
Senior Member

Stary 13.07.2008, 16:44
http://wojciechsadurski.salon24.pl/83469,index.html

Wracając do problemu ratyfikuje czy nie ratyfikuje . Profesor Wojciech Sadurski słów kilka na ten temat .

Tak mi się jeszcze przypomniało

tekst prof Pawłowicz ( sędzia TS/ UW )

http://www.rp.pl/artykul/111309.html

i kontra prof Biernata (nowy sędzia TK / UJ )

http://www.rp.pl/artykul/112725.html

dyskusja dotycząca ważności polskiej konstytucji w kontekście prawa wspólnotowego.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 13.07.2008 o godz. 16:51.
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 16:51
Pewnie wtedy kiedy zwątpił w to co wierzył .
Zwątpił chyba w internacjonalizm komuchów jak mu ziomków z partii wykopywano.

Jak k*rwa można wierzyć w coś gdy tysiące jest w kazamatach, są mordowani i torturowani.

No k*rwa jak? - uwierzyłbym że jeszcze nie wiedział, ale po 56 nie miał prawa mieć wątpliwości.

Cytat:
studiował .
Ciekawy student..

"W latach 1960-1965 był wykładowcą na Sorbonie w Paryżu i kierownikiem tamtejszego Centrum Kultury Polskiej."

Cytat:
udowodnij , że jakieś szkolenie miało miejsce .
Wklejałem tu kilkrakrotnie interesujace artykuły na jego temat, także przy Prodim - włacz opcje szukaj. (El profesore)

Cytat:
Właśnie intelektualista . Trochę tam nie pasował a i tak bardzo pomógł solidarności , nieprawdaż ?
Nie pasował, bo był spadochroniarzem pilnujacym aby "ciemna narodowa swołocz" nie przejeła przywództwa.

A w czym pomógł?

Cytat:
Nie przypominam sobie żeby Geremek jojczył na prawo i lewo , że był internowany czy aresztowany .
No to po co ta wstawka o jego internowaniu?

Cytat:
Skoro pozwalacie sobie każdemu waszemu oponentowi wytykać jego związki z komunizmem , to ja pozwalam sobie przytaczać takie fragmenty życiorysu kiedy za walkę z ustrojem totalitarnym ta osoba cierpiała.

Był więziony latami, torturowany? - czy był na wczasach na internowaniu jak Bolek?

Przyjmij do wiadomości że internowanie nic nie znaczy, internowano zarówno agentów (cześc ich legendy), jak i autentycznych opozycjonistów.

Cytat:
Wmówisz mi teraz , że Geremek nic w tej kwestii nie robił , tylko czekał aż dopełnią się procedury i podpisał gotowy papierek ?
Robił nie robił, wiem że jak Olszewski chciał do Nato to był wśród przeciwników.

Ale może o czymś nie wiem podziel się.

I dlaczego ta .... była za bombradowaniem Serbii znajac prawde?

Cytat:
Nie szargając już pamięci o zmarłym.
Jacek Sayriusz Wolski , to internacjonał czy dureń ?
A tu jeszcze nie wyrobiłem sobie zdania.

Bo brat to bez wątpienia jedno i drugie.
Cytat:
Bogusław Sonik , to internacjonał czy dureń ?
Nie znam go z zadnych jego dokonań.
Cytat:
Dobrze , że mamy narodowca z krwi i kości jego kurczą wysokość Maciejo Giertycho
He he - masz problem bo uwazam że Maciejo to polityczny dureń, pomimo iż wiele razy działa w słuszniej sprawie, kierując się dobrymi intecjami.

Cytat:
Tak bo odważył się popierać integrację europejską .
Nie można być polskim patriotą i jednoczesnei pozbać Polski niepodległośći - to oksymoron.
Cytat:
Nie mogę się doczekać czasów kiedy ja będę tym , który ,,nie cierpi nienawidzi i pluje na Polskę"
Zacznij od wyjansienia dlaczego chcesz rozpuscić Polske w biurokratycznym tworze jakim jest UE - jakie intencje Toba kierują?

Cytat:
Wskaż mi jego słowa , które wskazują że nie cierpiał Polski ?
Może takim momentem w którym odżyła jego nienawiść do Polski był moment , który pamiętam do dziś , gdy Polska flaga wznosiła się na maszt chyba przy siedzibie NATO w Brukseli i obserwował , to autentycznie wzruszony Geremek ? Nienawidził wtedy Polski ?
Może poszukam.

Cytat:
Współczuje wam takich dni .
Wiesz ja mam akurat tak że 13 to udany dzień.. więc się nie wysilaj.
Cytat:
Rozumiem dlaczego nie chcecie oglądać tv , słuchać radia , chodzić po stronach internetowych . Bo setki różnych ludzi o różnych poglądach i stanowiskach wypowiadają się jak ważny był człowiek o którym wy macie zupełnie inne zdanie . Boicie się tego , bo boicie się , że się możecie mylić .
Szczerze? - mnie to śmieszy, to morze kłamsta jakie bedzie wylane, jak bedą brązowić jego postać... rzecz w tym że jak mawiają Ruscy, co sie zapisze to siekierą nie wyrąbiesz.. a archiwa w Moskwie są olbrzymie...
Ciekawe komu bedzie "łyso" mnie czy Tobie (ew. moim czy Twoim wnukom).

Z internetu nie zamierzam zrezygnować, a TV programowo nie oglądam. Więc nie pisz co "chcecie",
Ostatnio edytowane przez Wilku : 13.07.2008 o godz. 17:01.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 13.07.2008, 16:52
Bek kitu Wilku, nie wiem skad u Ciebie taka wrodzona nienawisc do wszystkich co inaczej mysla.
Juz pomijam ze siadanie na kolesiu w kilka godzin po tym jak zakonczyl swoj zywot, jest conajmniej niesmaczne ,to czy ty zawsze swojego oponenta(w tym wypadku Geremka) musisz sie starac wbic w ziemie i pokazac jaka to tak na prawde, w tym wypadku - zydowska ****a.To jest Twoj stajl odkoad siegam pamiecia.

Tu igielka, tam nozyk - tu wbic szpileczke ,tu zajebac jakims donosem, skrytykowac i mamy obraz jakiejs zydowskie medy - oczywiscie wybitnie antypolskiej ,ba nienawidzacej Polakow a jedyne na co Cie stac to kasliwa uwaga ze szkoda ze kipnal bo powinien w pierdlu siedziec.Zalosne.
94 - Allah Akbar!!
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 16:58
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Bek kitu Wilku, nie wiem skad u Ciebie taka wrodzona nienawisc do wszystkich co inaczej mysla.
1q2 - uwazasz że Cie nienawidze?

Cytat:
Juz pomijam ze siadanie na kolesiu w kilka godzin po tym jak zakonczyl swoj zywot, jest conajmniej niesmaczne ,to czy ty zawsze swojego oponenta(w tym wypadku Geremka) musisz sie starac wbic w ziemie i pokazac jaka to tak na prawde, w tym wypadku - zydowska ****a.To jest Twoj stajl odkoad siegam pamiecia.
Się wzruszę zaraz - robienie "polskiego" patrioty z niego Ci nie wadzi no nie?
Ale przypominanie o faktach boli?

Cytat:
Tu igielka, tam nozyk - tu wbic szpileczke ,tu zajebac jakims donosem, skrytykowac i mamy obraz jakiejs zydowskie medy - oczywiscie wybitnie antypolskiej ,ba nienawidzacej Polakow.
Nie mozna jednocześnie być patriotą jewropejskim i polskim - nie da się.

Wilku napisał(a):Wyświetl post
... rzecz w tym że jak mawiają Ruscy, co sie zapisze to siekierą nie wyrąbiesz..
I kolejnego niewinnego "antysemici" znaleźli... tak niszczyć autorytet moralny uff dobrze że nie nasz bo takie niedobitki pozostały.. - zadnych świętości na tym świecie i szacunku nie ma.. mają Litwini tupet.. ich bezczelnośc "przeraża"

Cytat:
Icchak Arad: od NKWD do Yad Vashem

Icchak Arad, jeden z największych autorytetów moralnych Izraela, przez ponad pół wieku ukrywał mroczną tajemnicę. Przez 21 lat kierował instytutem Yad Vashem, wcześniej przez ćwierć wieku służył w izraelskiej armii, którą opuścił w randze generała. Na Bliski Wschód przybył w nimbie bohatera. Od 1943 r. walczył bowiem w partyzanckim oddziale na Wileńszczyźnie.

Nic więc dziwnego, że gdy do Ministerstwa Sprawiedliwości w Jerozolimie wpłynęło pismo litewskiej prokuratury, która podejrzewa go o udział w ludobójstwie, w Izraelu zawrzało. Prośbę o przesłuchanie Arada odrzucono, a izraelskie władze uznały śledztwo za „skandaliczne”.

„Rz” jako pierwsza dotarła do akt sprawy. Wynika z nich, że Arad – używający wówczas nazwiska Rudnicki – jako członek sowieckiego oddziału „Vilinius” brał udział w rabowaniu cywilów. Był też zamieszany w kilka zabójstw. Ofiarą jednego z nich miał paść oficer AK. Po zajęciu Wileńszczyzny przez Armię Czerwoną trafił zaś do NKWD.

Brał udział w obławach i aresztowaniach członków litewskiego podziemia niepodległościowego.
Dwaj aresztowani przez niego mężczyźni zostali skazani przez sowieckie trybunały wojskowe na zesłanie do łagrów, gdzie jeden z nich zmarł. Z szeregów sowieckiej policji politycznej Arad miał zostać usunięty w kompromitujących okolicznościach.

Były szef Yad Vashem w rozmowie z „Rz” zaprzecza wszystkim stawianym mu zarzutom.

– Nigdy nikogo nie zamordowałem. Nigdy nie byłem członkiem NKWD. Nasz oddział był tylko wykorzystywany przez tę organizację do zwalczania nazistowskich kolaborantów. Miałem wówczas 18 lat i byłem zwykłym żołnierzem – mówi.

Inni uczestnicy wydarzeń przypominają o kontekście tragicznych wyborów, jakich musiał dokonywać nastoletni Icchak Rudnicki, którego cała rodzina zginęła w pogromach, egzekucjach i komorach gazowych. – Dla uciekiniera z getta przystanie do sowieckiego oddziału było jedynym sposobem na przetrwanie – powiedział „Rz” inny były żydowski partyzant Dow Lewin.

Według Arada działania prokuratury w Wilnie są zemstą za jego książki na temat litewskiego współudziału w Holokauście. – Ci ludzie relatywizują historię. Kaci mają się stać ofiarami, a ofiary katami – mówi Arad.

Prokurator Rimvydas Valentukeviczius zdecydowanie zaprzecza jednak, że kierują nim jakiekolwiek uprzedzenia. – Zupełnie mnie nie obchodzi, czy ten pan nazywa się Arad, Kowalski, Iwanow czy Baranauskas. Chodzi o prawdę – mówi „Rz”.
http://www.rp.pl/artykul/161628.html
Ostatnio edytowane przez Wilku : 13.07.2008 o godz. 17:16.

1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 13.07.2008, 17:03
1q2 - uwazasz że Cie nienawidze?
Bez przesadyale przyznaj ze masz takie ciagoty by jezdzic po ludziach(chodz mi o persony medialne oczywiscie)
94 - Allah Akbar!!
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 17:13
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Bez przesadyale przyznaj ze masz takie ciagoty by jezdzic po ludziach(chodz mi o persony medialne oczywiscie)
A czy ja im każe się na ten świecznik pchać?

A krytykuje jak mam podstawy - tylko oczywiscie lepiej posłuzyć się manewrem a la Michnik że nienawiść itd.. zamiast odnieść się do tego co napisałem i pisac o szpileczkach, walić pałą antysemityzmu itd..

Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 13.07.2008, 17:55
jachting napisał(a):Wyświetl post
jakieś postacie 'Przykładowo bez klucza: Irena Szewińska ,Zbigniew Boniek,Bartoszewski,Tusk,Wałęsa ,Karol Wojtyła Ogólnie ludzie ktorzy do czegoś doszli ,od których można sie czegoś nauczyć,zdobyli się na coś w życiu,w pewnych aspektach mogą być wzorem do naśladowania,mieli pomysł na życie ,potrafili cos dostrzec w otaczającym nas świecie ,czasami coś poświęcić itd .(...)
Ja zrozumiałem, że jesteś wyborcą PO i ci, którzy "(...)muszą czymś imponować np. wiedzą albo mieć pasję,osiągnięcia,cel .Muszą mieć honor itd.(...) to sa politycy PO. Liczyłem, że wskażesz kogoś z tej partii. Karola Wojtyły na tym poziomie bym nie wymieniał.
jachting napisał(a):Wyświetl post
(...)Boomcha "prawo jest po to aby je naginać" ,a twoi "bracia" z PIS wyjątkowo często to robili i robią.
To ciekawa interpretacja. Poza tym takie hasło "wyjątkowo często to robili" to żywcem z "Koszernej" - bo co to znaczy "wyjątkowo często"? Kto to mierzy? Znaczy cześciej niz reszta, tak? Jak chcesz to próbować bronić to podaj jakieś dane z których to jasno wynika. Nie m a takich danych i to jest "argument" w stylu Stefana "CoNaNarzeczonąDonosił" Niesiołowskiego.
cuul
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 13.07.2008, 18:12
Dla mnie był i będzie wielkim polskim patriotą, a nie karierowiczem jak prawie wszyscy Polscy politycy. Jako młody człowiek popełniał błędy (a kto ich nie popełnia)i wstąpił do PZPR, ale z czasem na tyle ewoluował że po ataku wojsk układu warszawskiego na Czechosłowację wystąpił. Musi bardzo niektórych boleć że ktoś z taką historią cieszy się takim szacunkiem we wszystkich partiach od lewa do prawa (chociaż pewnie jakieś wyjątki się znajdą), ale także na forum międzynarodowym. Dziś usłyszałem taką historię na jego temat. Będąc już w parlamencie europejskim, był jednym z liderów partii demokratycznej w parlamencie i była dyskusja na temat homofobii w Polsce. Wszyscy myśleli w partii, że jako polityk partii opozycyjnej wykorzysta sytuację i będzie atakował PiS na forum międzynarodowym. Jakie było ich zdziwienie gdy postąpił inaczej. Pytany potem przez polskich dziennikarzy dlaczego, odpowiedział że to dotyczyło Polski i nie mógł postąpić inaczej.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki" - H. Reyman
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 13.07.2008, 18:27
Nie mozna jednocześnie być patriotą jewropejskim i polskim - nie da się.
Jak rozumiem nie może komuś zależeć jednocześnie na silnej Europie i silnej pozycji Polski w Europie?
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 13.07.2008, 18:38
Illargui napisał(a):Wyświetl post
Jak rozumiem nie może komuś zależeć jednocześnie na silnej Europie i silnej pozycji Polski w Europie?
Witam, a co to znaczy wg Ciebie dokładnie silna Europa, co silna Polska, a co silna Polska w silnej Europie , sorry, że śmiem pytać, ale to tak troche brzmi jak hasło, które za często jest powtrzane przez "postępowe" umysły. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 18:47
Nie, bo to puste i nic nie mówiące hasło.

Co to znaczy według Ciebie silna Europa?
Co to znaczy silna nasza pozycja?

Silna pozycja oznacza iż skutecznie walczymy o swoje, a to oznacza ze w razie konfiktu interesu z Niemcami oni oddają nam pole - a to coraz większa mżonka.

Europa to mozaika narodowych państw o różnych interesach. A skoro wewnątrz działają siły osłabiające tą strukture, to jedyna możliwość aby "Europa" stała się "silna" to przejecie i podporzadkowanie jej jednemu podmiotowi - a kto do tej roli predestynuje jest chyba jasne. Tylko po co w takim razie II wojna św. jak wybitnemu socjalistycznemu przywódcy chodziło o to samo?
I jak Europa ma być silna? - gdzie przyrost to muzułmanie, gdzie socjalizm i biurokracja coraz bardziej duszą rozwój? Tak naprawdę UE to trup który coraz bardziej się rozkłada od środka, a naszym celem nie powinna być silna "Europa" a w końcu wykorzystanie innych, jak to przez ostatnie stulecia robiono z nami i w miarę bezbolesne lądowanie po jej upadku.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 13.07.2008 o godz. 18:53.

JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 13.07.2008, 18:53
Mareq napisał(a):
...Szczególnie wtedy kiedy przyłączył się do solidarności...
Pozwolę sobie odnieść się tylko do tego fragmentu (tak a'propo Mareq, "Solidarność" z dużej litery).

Wg. Stanisława Cioska (wciąż dla niektórych jak TVN24 "autorytetu" zapraszanego do studia), Bronisław Geremek tak miał wypowiadać się na kilka dni przed wprowadzeniem stanu wojennego (rozmowa z ambasadorem NRD w Warszawie z 1 XII 1981 r., streszczona w szyfrogramie):

"[...] oświadczył, że dalsza pokojowa koegzystencja pomiędzy "Solidarnością" w obecnej formie a socjalizmem realnym już [jest] niemożliwa. Konfrontacja siłowa nieuchronna. Wybory do rad narodowych muszą zostać przesunięte. Aparat "Solidarności" musi zostać zlikwidowany przez państwowe organy władzy. Po siłowej konfrontacji "Solidarność" mogłaby na nowo powstać, ale jako rzeczywisty związek zawodowy bez Matki Boskiej w klapie, bez programu gdańskiego, bez politycznego oblicza i bez ambicji sięgnięcia po wladzę. Być może - kontynuował Geremek - tak umiarkowane siły jak Wałęsa mogłyby zostać zachowane. Po konfrontacji nowa wladza państwowa mogłaby w innej sytuacji politycznej kontynuować pewne procesy demokratyczne.[...]"

Źródła: Cenckiewicz, Gontarczyk, SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii,... s. 132
Drogi do niepodległości 1944-1956/1980-1989. Nieznane źródła do dziejów najnowszych Polski, wstęp wybór i oprac. T. Balbus, Ł. Kamiński, W. Sawicki i K. Szwagrzyk, pod red. W. Wrzesińskiego, Wrocław 2001, s. 231-232.

Tak więc dla mnie żaden "bohater Solidarności", ot po prostu jeszcze jeden lewak, który pod tą ideę się podczepił.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 13.07.2008 o godz. 18:56.
cuul
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 13.07.2008, 19:05
Silna Europa to Europa która ma na celu doścignięcie a potem prześcignięcie USA np. w sferze gospodarczej. Jest to zapisane w strategii Lizbońskiej. Ile z tego się uda, sam nie wiem. Jakoś sceptycznie jestem do tego nastawiony, ale prawda jest taka, że Geremek tak myślał i niejednokrotnie o tym mówił. Z wojowania ze wszystkimi nic dobrego nie przyjdzie. Państwa maja różne różne interesy, ale chodzi o to by nawiązywać alianse z różnymi państwami w różnych sprawach, bo jest wiele spraw na forum między narodowym, gdzie mamy stanowisko zbliżone do Niemiec czy Francji, a są też takie sprawy gdzie mamy odmienne zdanie. Unia to jednak nie 3 lub 4 państwa a 27. I tutaj właśnie trzeba wykazać się umiejętnością dochodzenia do kompromisu, dialogu etc. Prof Geremek to rozumiał i próbował też innym to przekazać. A czy był polskim patriotą? Chyba wytłumaczyłem to w poprzednim poście. I nie przeszkadzało mu to, by być również europejczykiem.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki" - H. Reyman
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 19:23
cuul napisał(a):Wyświetl post
Silna Europa to Europa która ma na celu doścignięcie a potem prześcignięcie USA np. w sferze gospodarczej. Jest to zapisane w strategii Lizbońskiej. Ile z tego się uda, sam nie wiem.
Nie przypomina Ci to czegoś?

ZSRR już już w kolejnej pięciolatce gonił i prześcigał USA..

Cytat:
Jakoś sceptycznie jestem do tego nastawiony, ale prawda jest taka, że Geremek tak myślał i niejednokrotnie o tym mówił. Z wojowania ze wszystkimi nic dobrego nie przyjdzie. Państwa maja różne różne interesy, ale chodzi o to by nawiązywać alianse z różnymi państwami w różnych sprawach, bo jest wiele spraw na forum między narodowym, gdzie mamy stanowisko zbliżone do Niemiec czy Francji, a są też takie sprawy gdzie mamy odmienne zdanie. Unia to jednak nie 3 lub 4 państwa a 27. I tutaj właśnie trzeba wykazać się umiejętnością dochodzenia do kompromisu, dialogu etc. Prof Geremek to rozumiał i próbował też innym to przekazać. A czy był polskim patriotą? Chyba wytłumaczyłem to w poprzednim poście. I nie przeszkadzało mu to, by być również europejczykiem.
Odnieśc się do wpisu Jędrka jak go tak mianujesz na "polskiego patriote".
Cholernie pojemne znaczeniowo to słowo skoro obok Pileckiego czy Danuty "Inki" Siedzikówny Geremek łapie sie na to miamo.

A wracając do UE, jemu nie chodziło o to co przedstawiasz - bo to są mrzonki. Po pierwsze dla nich, jak wcześniej komunizm "jednoczenie sie" Jewropy to tylko środek, gdzie powstanie państwo gdzie nacja nie bedzie ważna, bo wszyscy jesteśmy "obywatelami Europy", a pojęcia takie jak Polska czy Portugalia będa znaczyły tyle co Dakota czy Nebraska w USA i czegoś takiego Ci ludzie (którym zarówno Polska jak i Izrael (jedno z najbardziej nacjonalistych państw na świecie) nie odpowiada, gdzie czują się źle - tu akurat mowa o naszych euromatołach) wówczas moga byc "patriotami". Po drugie nawet to co oni chcą nie uda się - powstanie USA to odrębna bajka i wszyscy są tam przybyszami, którzy zajeli cudze ziemie.. my jesteśmy na swoim - powtórka nie przejdzie, karykatura może w jakimś stopniu tak, która rozpadnie się z hukiem przy próbie reformowania. O ile wcześniej nie znajdzie się podmiot podporządkujący i dokona jej przejęcia.

Illargui
Senior Member

Stary 13.07.2008, 19:24
Wilku i cpc

Silna Europa - to Europa mogąca z powodzeniem konkurować z największymi gospodarkami świata, dynamicznie się rozwijająca.
Silna pozycja Polski w Europie - to osiągnięcie pozycji pozwalającej mieć realny wpływ na kierunki rozwoju Europy.
Moim zdaniem dążenie do obu tych celów nie wyklucza się.

"Europa to mozaika narodowych państw o różnych interesach". To częściowo prawda, bo państwa europejskie mają również interesy wspólne, które łatwiej osiągać poprzez współpracę, np. poprawa konkurencyjności europejskiej gospodarki, zwalczanie przestępczości zorganizowanej itd.
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 19:31
Wilku i cpc

Silna Europa - to Europa mogąca z powodzeniem konkurować z największymi gospodarkami świata, dynamicznie się rozwijająca.
Super, jestem za! - wywalić ta biurokracje, wprowadzić wolny rynek, skasowac dotowanie rolnictwa itd itp.

Cytat:
Silna pozycja Polski w Europie - to osiągnięcie pozycji pozwalającej mieć realny wpływ na kierunki rozwoju Europy.
Fajnie - tylko jak rozumiem mamy mieć ten realny wpływ po coś - nieprawdaż?
I czy tym czymś nie powinien być nas interes?

A jeśli tak to, to na dzisiaj co jest naszym interesem w UE?
Cytat:
Moim zdaniem dążenie do obu tych celów nie wyklucza się.
Wyklucza się - już jestesmy go pozbawiani. I pozostawia się nam jeden wybór - albo przytakujemy Niemcom i wówczas nie będziemy poszkodowani, albo popamiętamy.

Cytat:
"Europa to mozaika narodowych państw o różnych interesach". To częściowo prawda, bo państwa europejskie mają również interesy wspólne, które łatwiej osiągać poprzez współpracę, np. poprawa konkurencyjności europejskiej gospodarki, zwalczanie przestępczości zorganizowanej itd.
Jak można poprawiać konkurencyjność tonami przepisów, i ją niszcząc róznymi socjalistycznymi wynalazkami - dotacjami, fiskalizmem, biurokracją?

Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 13.07.2008, 19:35
Jeżeli to sa dwa różnie państwa to znaczy, że nie sa tym samym państwem. A skoro tak to musi być jakiś powód tych różnic. Rozbieżne cele, rozbieżne interesy, historia itd. Patriota chce dobra Polski i Unia tylko w tym, zakresie jest potrzebna.

ps:
"Czasy renesansu wytwarzają nieznaną chyba w średniowieczu kategorię kurtyzan wykształconych (...) Czy prostytutki te miały własną organizację?".

Bronisław Geremek
Ostatnio edytowane przez Boomcha : 13.07.2008 o godz. 19:37.
Illargui
Senior Member

Stary 13.07.2008, 19:36
Wilku - a czy ja gdzies napisałam, że przynawanie dotacji (nie tylko zresztą w rolnictwie, bo gigantyczne pienądze kierowane są do firm prywatnych w ramach programow pomocowych, co moim skromnym zdaniem zaburza konkurencyjność na rynku) czy też nadmiernie rozbudowana biurokracja sa najlepszymi drogami do wzrostu gospodarki europejskiej?
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 19:42
Wilku - a czy ja gdzies napisałam, że przynawanie dotacji (nie tylko zresztą w rolnictwie, bo gigantyczne pienądze kierowane są do firm prywatnych w ramach programow pomocowych, co moim skromnym zdaniem zaburza konkurencyjność na rynku) czy też nadmiernie rozbudowana biurokracja sa najlepszymi drogami do wzrostu gospodarki europejskiej?
Nie Illarqui - tylko ty opisujesz co przez to rozumiesz, a ja pisze o tym co jest i całym kierunku do którego to zmierza.

Za to chętnie przeczytam jak widziałabys realizacje tej: "Silnej Europa - to Europa mogąca z powodzeniem konkurować z największymi gospodarkami świata, dynamicznie się rozwijająca."

Illargui
Senior Member

Stary 13.07.2008, 19:53
Głowny probelm zwiazany jest ze starzeniem się spoleczeństw europejskich, niską aktywnoscia zawodową oraz niskimi nakładami na badania naukowe i tym samym niską innowacyjnością, przez co gospodarka europejska zostaje w tyle, nie tylko zreszą za amerykańska, ale i niektórymi azjatyckimi.
Zalożenia wspomnianej przez jednego z kolegów Strategii Lizbońskiej nie są złe tylko, że z realizacją jest gorzej.
Wilku
lupus albus

Stary 13.07.2008, 19:56
Głowny probelm zwiazany jest ze starzeniem się spoleczeństw europejskich,
Hmmm.. a rozwiązanie to aborcja, promocja dewiacji itp?

Cytat:
niską aktywnoscia zawodową oraz niskimi nakładami na badania naukowe i tym samym niską innowacyjnością, przez co gospodarka europejska zostaje w tyle, nie tylko zreszą za amerykańska, ale i niektórymi azjatyckimi.
Zalożenia wspomnianej przez jednego z kolegów Strategii Lizbońskiej nie są złe tylko, że z realizacją jest gorzej.
A nie np. z takimi bzdurami? :

Cytat:
Pakiet klimatyczny UE to katastrofalne skutki dla gospodarki Polski

11.7.Warszawa (PAP) - Propozycje Komisji Europejskiej zawarte w pakiecie klimatycznym, a dotyczące praw do emisji CO2 mogą zdecydować o być albo nie być polskiej energetyki i gospodarki - alarmują eksperci w debacie poświęconej konsekwencjom ograniczania emisji CO2.

Brak regulacji poziomu cen emisji CO2, a co za tym idzie poziomu cen energii będzie miał poważne skutki dla wszystkich sektorów gospodarki.

Zdaniem Krzysztofa Żmijewskiego, przewodniczącego Społecznej Rady Konsultacyjnej Energetyki i doradcy zespołu negocjacyjnego ds. CO2, propozycje KE są niesprawiedliwe ponieważ nie uwzględniają naszych uwarunkowań, problemów i interesów.

"Decyzje Komisji mogą zdecydować o być albo nie być polskiej gospodarki. System handlu emisjami, proponowany przez KE, który rozpocznie działalność w 2013 roku, nie uwzględnia polskich uwarunkowań, problemów i interesów. Nasze silnie nawęglone państwo zanotuje kilkudziesięciokrotnie wyższą cenę (energii - PAP) niż państwa słabo nawęglone" - powiedział.

Komisja Europejska zakłada, że branża energetyczna od 1 stycznia 2009 roku musiałaby kupować 100 proc. praw do emisji CO2 na wolnym rynku. Eksperci szacują, że przełoży się to na wzrost cen energii o 70-100 proc.

"Brakuje także jakiejkolwiek regulacji cen emisji, co spowoduje także brak regulacji poziomu cen energii" - dodał Żmijewski.

W ocenie ekspertów, ceny limitów CO2 mogą przekroczyć poziom 100 euro/t.

"Trwały i rosnący deficyt uprawnień w stosunku do prognozowanych potrzeb powoduje, że prawdopodobne stanie się przebicie poziomu 100 euro za tonę emisji CO2" - uważa Żmijewski.

Obecnie cena tony praw do emisji dwutlenku węgla kosztuje ok. 30 euro.

"Poziom 118 euro/t, który uważam za prawdopodobny po wprowadzeniu systemu aukcyjnego, oznacza dla Polski zlikwidowanie wielu gałęzi przemysłu, zwłaszcza tych energochłonnych, np. hutnictwa. Część branż przeniesie się poza UE, część zostanie zamknięta" - podkreśla ekspert.

W perspektywie długoterminowej, zgodnie z przytaczanymi przez Żmijewskiego wyliczeniami "Raportu 2030" dla Polskiego Komitetu Energii Elektrycznej, skutki polityki klimatycznej UE będą dla Polski kosztowne.

"Będzie to nas kosztować (...) utratę PKB w wysokości 154 mld zł rocznie od 2020 roku do 503 mld zł rocznie w 2030 roku. Wzrost kosztów energii w budżetach gospodarstw domowych z obecnego poziomu 11 proc. do ponad 14 proc. w latach 2020-2030. Wyliczenia te są robione przy założeniu, że cena tony CO2 będzie na poziomie 39 euro co jest mało prawdopodobne, bo będzie wyższa" - powiedział.

Uczestniczący w debacie Olaf Kopczyński, główny negocjator ds. CO2, podkreślił, że rozmowy w sprawie systemu podziału uprawnień są nadal prowadzone.

"Negocjacje nadal trwają i nie jesteśmy ich biernymi obserwatorami. Polska nie jest przeciwna pakietowi energetyczno- klimatycznemu. Jednak musi on być zrównoważony, sprawiedliwy społecznie i nie obciążający kosztami gospodarstw domowych oraz przemysłu" - powiedział. (PAP)
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Paki...i-1799151.html

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów