|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
dostuffca, mylisz się
![]() tylko w Krakowie zarabia się chu*owo, w Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu wszyscy zyją jak burżuje ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 30.11.2010 o godz. 15:15.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
|
http://www.sztuka-architektury.pl/in...?ID_PAGE=27948
Cytat:
![]() Jednakże przestrzeń wokół budynku wydaje się pozostawiać nadal sporo do życzenia. To tak docelowo czy będą jeszcze coś tam robić ? p.s. Dodając cegiełkę o dyskusji o zarobkach - to na pewno w biurach architektonicznych Krakowa zarabia się sporo mniej niż w Warszawie, Gdańsku a nawet w ... Rzeszowie ( choć tu różnica nie jest tak wyraźna ) |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Elu,
zaprojektuj w wolnej chwili nową fontannę na Rynku moja prośba: niech będzie trochę mniejsza od obecnej. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Co prawda nie pasuje mi to do stadionu i tak już zostanie ale jak ktoś chce zobaczyć różnicę to niech porówna beton z budynku lotnictwa i naszego stadionu![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
ale budynek pierwsza klasa ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
W lecie niezła sauna
Ale cóż... nie ma w Polsce inwestycji bez minusów.![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
A klimy tam nie ma? Czy może oszczędzają na prądzie
![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
![]() Nie jestem architektem. Moje zainteresowanie architekturą jest czysto hobbystyczne. I rodzinno-środowiskowe ![]() Każdy ma jakiegoś bzika ![]() Apropo's fontanny - to jednak przyznajesz, że jakość wielu inwestycji krakowskich pozostawia wiele do życzenia ?
Na zdjęciach rzeczywiście beton prezentuje się znakomicie. Z tym stadionowym faktycznie nie ma porównania. Natomiast porównam z betonem z MAXXI Museum Zahy Hadid w Rzymie. Kilka tygodni temu byłam obejrzeć ten budynek. Byłam zachwycona pod każdym względem. Ale ze zdjęć widzę, że nasze Muzeum Lotnictwa bardzo nie odstaje. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Sam pomysł oceniam na piątkę, wykonanie natomiast już gorzej. Może wrażenie będzie inne, gdy zacznie tryskać z niej woda ![]()
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 03.12.2010 o godz. 14:06.
|
|
|
|
Banita
Od: 09.2010
Offline |
|
|
Fontanna na Rynku przeskalowana ,kurde to wyglada jak jakis wodopój dla wołów choć szklany element prezentuje się ciekawie.W sumie z ostatnich powstałych fontann ta na Szczepańskim też jest taka średnia nie mówiąc o tym czymś zupełnie niewpasowanych w otoczenie z Małego Rynku zastanawiam się kto dobierał kolorystycznie materiał.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Od kilku miesięcy trwa budowa Małopolskiego Ogrodu Sztuki.
Lokalizacja: ulica Rajska. Wizualizacje: ![]() ![]() LUX Drzewo ![]()
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 07.12.2010 o godz. 00:32.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Rozumiem, że tam juz rośnie to drzewo? Tam to znaczy, jak dobrze widzę, na Karmelickiej? A, nie to chyba Rajska i Szujskiego?
![]()
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami
To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Małopolski Ogród Sztuki administracyjnie i organizacyjnie będzie związany z Teatrem im. J. Słowackiego. Powstanie przy ul. Rajskiej, naprzeciwko Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej, w miejscu, gdzie od lat znajdowały się pracownie techniczne teatru im. J. Słowackiego, a przed wojną
Budowa Małopolskiego Ogrodu Sztuki ma kosztować ok. 47 mln zł brutto. Projekt jest współfinansowany z środków UE w ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013. UE dołoży do tej inwestycji 33 mln zł. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Prezydent Majchrowski stwierdził, że w Polsce nie było wykonawcy, który zrobiłby to zgodnie z projektem. Dobrze, że nikt nie chce w tym mieście postawić piramidy na modłę tej z Luwru, bo wtedy prawdopodobnie trzeba by wstawić betonowy słup by podtrzymywał czubek...
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Moja ocena fontanny:
4/6 - 1 za wielkość - 1 za wykonanie Gdyby był betonowy słup, byłoby -5 za wykonanie ![]() Nie oszukujmy się, każda nowa fontanna w tym miejscu budziałaby kontrowersje. A projekty, które "przegrały" w konkursie architektonicznym z Kryształem, powalające nie były. Inna sprawa, że wyższa nagroda zachęciłaby lepsze biura do startu ![]() PS. Fontanna na Plantach, powstała w ostatnich latach. Co o niej sądzicie? ![]() BONUS: Nowe skrzydło Muzeum Narodowego i jakiś "wodny kanalik", ![]()
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 07.12.2010 o godz. 15:41.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Ja pierniczę myślałem, że tylko Dutkiewicz ma jobla na punkcie miejskich fontann, a teraz widzę, że to problem znacznie szreszy - wirus jakiś czy cóś
Pozdrawiam ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Fontanna na Rynku ma w zasadzie jedna wade. Jest.
Rynek sprzed stu lat po przeksztalceniu go z targowiska w plac wielkomiejski wyglada lepiej niz dzis i to jest prawdziwy dramat tego miejsca. Kamiebice niektore oswietlone jak pas startowy inne nie, ogrodki knajpiane bez ladu i skladu, jakas glowa kolo Ratusza bo "autor nie zgodzil sie przeniesc jej na plac przed dworcem"
Ostatnio edytowane przez orzeu : 07.12.2010 o godz. 17:38.
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
U nas fontanna wywołuje dość spore kontrowersje, w końcu znajduje się na jednym z najpiękniejszych placów świata ![]() Dlatego stała się jedną z bardziej kontrowersyjnych inwestycji. pozdrawiam ![]()
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 07.12.2010 o godz. 17:38.
|
|
|
|
Banita
Od: 09.2010
Offline |
|
|
Moim zdaniem dużym błędem jest chęć upchania na Rynku wszystkiego co się da.Kwiaciarki,melexy,dorożki,kramy z ciupagami i gąbkowe,piszczące stwory.Mieszanina początkujących bardów,plastiku i taniej cepelii.Ogródki jak najbardziej ale bez przesady ,niech będą umieszczone pod kamienicami jednak jeśli w okresie wakacyjnym ogródek pod ratuszem zajmuje 1/5 powierzchni no to przepraszam bardzo niebawem nie będzie można jak przejść między stolikami .Reszta placów stoi i dziczeje lub jest wykorzystywana w minimalnych stopniu bardziej jako ciagi piesze.
Rynek Podgórski,Boh.Getta,Szczepański,Kolejowy czy nawet te mniejsze jak Sikorskiego one powinny tętnic życiem. |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
Kontrowersja : różnica zdań, która może prowadzić do zatargów, rozbieżność w sądach o czymś. Natomiast co do fontanny to opinia jest raczej zgodna. To kicz i tandeta. I nie tylko o wykonanie i podświetlenie a' la wiejska dyskoteka chodzi ale o projekt również. Bronić jej może jedynie Majchrowski i... Siwy, który mam wrażenie próbuje na siłę dopatrzeć się plusów w każdej z nowopowstałych, sygnowanych nazwiskiem Majchrowskiego inwestycji ![]() p.s. Fontanna na plantach na tym zdjęciu wygląda przyzwoicie. Natomiast ilekroć tamtędy przechodzę to zastanawiam się kto ten wyglądający na gipsowy odlew postawił i że Kraków zdecydowanie nie ma szczęścia do fontann. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Tu cytat: "Inwestycja była robiona w oparciu o konkurs, który rozstrzyga nie urzędnik miejski, lecz przedstawiciele stowarzyszeń twórczych. I oni to zaakceptowali, wybrali i ja się z takim wynikiem konkursu muszę zgodzić. Bo gdybym ja powiedział, żeby realizować ten, którego nie wskazała komisja konkursowa, to byłaby od razu afera, że ja arbitralnie do swojego gustu coś dostosowuję." Trudno się nie zgodzić. Podświetlona jest cały czas na biało. Gdzie tu dyskoteka?
![]() PS. Już nawet fontanny na zwykłą czwórkę nie można ocenić, bo wszyscy z Majchrowskim wyjeżdzają... Narzekajcie dalej na wszystkie inwestycje... zero plusów w nich... najlepiej zmieńmy temat na "Ponarzekajmy na krakowskie inwestycje"
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 07.12.2010 o godz. 22:49.
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Swoją drogą to mniejsza wersja tej fontanny znajduje się w Muzeum Inżynierii Miejskiej, czy mi się przywidziało?
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Mówiłem mu(Siwemu) żeby zmienił orła na sierp i młot, ale nie posłuchał
'Słynnej' fontanny nie zdążyłem obadać kiedy coś z niej się wydobywało ale że w listopadzie wydobywać się nie będzie, tegom nie wiedział. Zwizytowałem ją w przekonaniu że krytyka jej jest domeną 'wapniaków', którym wszystko co odbiega od ich gustu, jest fatalne. Podszedłem i zobaczyłem coś makabrycznego.Takie .... wi co, nie dość że tandetne, nie dość że w żadnym razie nie pasujące do rynku , to jeszcze obsrane i brudne.Obserwowałem ludzi którzy 'zwiedzali' to dziecko naszego prezidento.Jak uważam że większość gustu nie ma to tu chyba nikt nie miał gustu, bo wyraz ich twarzy nie pozostawiał złudzeń. Młodzieżowo można by tylko to skwitować - WTF? ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
to masz fotkę, jak się z niej coś wydobywa:
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Fotki widziałem...ale liczy się to co na żywo i w życiu bym się nie spodziewał ze cała konstrukcja to taka tandeta.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ale nie widziałeś, jak się z niej coś wydobywa
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
A ja uważam, że projekt jest nawet ok i mógł by być genialnie, gdyby nie te wykonane.Przecież elementy i łączenia wyglądają, jakby je jakimś laminatem uszczelnili.Ciekawy jestem, czy da się to jeszcze poprawić...
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Krakowskie autobusy 172 i 173 zmieniają trasę. Rusza linia 772
2010-12-07, Aktualizacja: wczoraj 21:31 Małgorzata Stuch Od najbliższej soboty, 11 grudnia zmienią się trasy linii autobusowych 172 i 173 - będą omijały rondo Ofiar Katynia, a sam rejon ronda będzie obsługiwany nową linią - 772 . (© Michał Sikora)Linia 172 zostanie skrócona i będzie kursować na trasie z Nowej Huty do przystanku "Opolska" bez zmian, następnie linia będzie skierowana do pętli autobusowej "Azory". Zlikwidowane zostaną przystanki: "Conrada", "Motel Krak", "Katowicka", "Bronowice Małe", "Balicka Wiadukt", "Bronowice Wiadukt". Na skróconej trasie zostanie wyznaczony nowy przystanek "Azory" (na pętli). Linia 173 w obu kierunkach będzie kierowana od ul. Nawojki przez ul. Armii Krajowej, ul. Balicką, ul. Na Błonie, do pętli autobusowej "Bronowice Małe". Zlikwidowane zostaną przystanki "Głowackiego", "Łobzów PKP", "Stachiewicza","Makowskiego", "Różyckiego", "Azory". Nowa tymczasowa linia autobusowa nr 772 będzie kursować na trasie Azory - Bronowice Małe. Trasa linii przebiegać będzie z Azorów w kierunku Bronowic ulicami: Weissa, Conrada, Radzikowskiego, Katowicką, Zielony Most i ul. Na Błonie do pętli Bronowice Małe, a w kierunku Azorów trasa prowadzić będzie ulicami: Balicką, Armii Krajowej, Conrada, Weissa do pętli na Azorach. ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
A propos Ronda Ofiar Katynia... Nie byłem w tamtym rejonie od kilku miesięcy w związku z tym mam pytanko, jak tam wygląda teraz sytuacja z przejazdem? Konkretnie w stronę Olkusza. Na święta jadę do rodziny i chce uderzyć właśnie przez droge 94.. Jakieś objazdy czy cuś?
![]() ![]()
"...Przed meczem fani obu drużyn śpiewają swoje klubowe hymny ;kibice Wisły: Jak długo na Wawelu, kibice Cracovii: Wisła to *****..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
A jak ominąć ROK? Z Opolskiej w Łokietka ( kierunek północ, Giebułtów ), za torami kolejowymi w lewo w Jordanowską, i dalej Stelmachów, Piaskowa, Chełmońskiego i wyjeżdżasz sporo za Makro. ![]()
Ave
Wisła |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|