The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.06.2017, 17:39
Troszkę ujowo isc z łatką odpalonego pilkarza przez biedna i okrojoną kadrowo Wisłę
Ostatnio edytowane przez Dariook : 15.06.2017 o godz. 23:47.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
manolo
Junior Member

Od: 11.2011

Stary 15.06.2017, 17:46
Virusman napisał(a):Wyświetl post
Niestety wygląda na to, że bez transferów z klubu nie przetrwamy. Musimy sprzedawać co popadnie:
- Brlek
- Mączyński
- Sadlok

Podobno są jacyś zainteresowani zapłacić za:
- Ondrasek
- Cywka

Nawet jeśli będą to jakieś drobne, to pewnie na miarę złota dla zarządu.

Kontrakty kończą się:
- Załuska (już odszedł)
- Zachara
- Uryga
- Spicic
- Miśkiewicz
- Buchalik

Chcemy się pozbyć:
- Bartkowski
- Videmont
- Pietrzak

Z wypożyczenia do nas wrócą (fakt, że w teorii w grudniu, ale kto wie czy wypożyczenie nie zostanie skrócone):
- Valencia
- Echavarria

Prawdopodobne, że przyszły sezon będzie ostatni dla:
- Głowacki
- Brożek
- Boguski

Oprócz Bartosza całej reszcie (nie liczę juniorów i zawodników na wypożyczeniu typu Drzazga) kończą się kontrakty w przyszłe lato. Nie mówię, że nie zostaną przedłużone:
- Stilic
- Llonch
- Gonzalez
- Małecki

Chyba niektórzy nie zdają sobie sprawy, że lata 2017-2018 to będzie prawdziwa rewolucja kadrowa. Trochę szkoda, że duża jej część nastąpi w lecie, a nie w zimie kiedy przerwa jest dłuższa.

Od czasu finansowego upadku nasi kluczowi zawodnicy (subiektywnie) to byli:
- Wilk, Małecki
- Głowacki, Garguła, Guerrier, Brożek
- Głowacki, Stilic, Guerrier, Brożek
- Głowacki, Wolski, Małecki
- Głowacki, Mączyński, Brlek

Kto będzie takim zawodnikiem w przyszłym sezonie? Kto będzie ciągnął nasz zespół za dwa lata?

Pamiętacie jak przychodził Smuda? Chodzi o jego pierwszy sezon. Była mowa, wtedy, że budujemy drużynę, wszyscy byli wyrozumiali jak remisowaliśmy mecz za meczem na samym początku, wszyscy akceptowali, że potrzeba czasu.

Czy zbudowaliśmy wtedy drużynę, czy nie lub czy poszliśmy do przodu względem naszych rywali, czy nie to już kwestia na inną dyskusję. Ale czekają nas znów podobne czasy. Kiedy w pierwszym składzie wyjdzie 6-7 nowych zawodników to czego będziemy od nich oczekiwać? Na które miejsce w lidze będziemy liczyć?

Raczej trudno na razie spodziewać się hitowych transferów. Może nastąpią jeśli ze sprzedaży zawodników zostanie trochę pieniędzy. Może jak nam się trochę przyfarci (np. Błaszczykowski, który już wiemy, że nie wypali, byłby takim fartem). Ja wiem, że okienko transferowe zaczyna się za dwa tygodnie. Ale czy zawodnicy typu Lipski, Furman są w naszym zasięgu, czy gdy otrzymają taką samą ofertę od nas i z Pogoni/Zagłębia wybiorą tę drugą?

W związku z tym zapewne będziemy próbowali sprowadzić zagranicznych piłkarzy z kartą na ręku. Ja wiem, że CV nie gra, co pokazuje np. całkiem wyróżniający się na tle ligowych środkowych pomocników Llonch. Ale zauważcie, że tak jak wcześniej mieliśmy pewną przewagę nad innymi zespołami środka tabeli, że przychodzili do nas starzy Wiślacy lub zawodnicy wracający z zagranicy, których przyciągała właśnie marka piłkarzy grających u nas (Wolski, Stilic), tak teraz będziemy tracić ten atut w rozmowach. Llonch, czy Gonzalez mogliby równocześnie pójść do Korony Kielce, czego nie powiedziałbym o Stilicu, Wolskim, czy Głowackim. Nawet więcej, Korona sprowadza zagranicznych zawodników z lepszym CV (jak pisałem - nie gra, ale jednak pokazuje status na rynku transferowym) jak np. Palanca.

Co chcę przez to wszystko napisać?

Uważam, że nie jesteśmy ligowym średniakiem. Nie byliśmy w sezonach 2011/2012 - 2016/2017 nawet jak zajmowaliśmy 7-9 miejsce. Mieliśmy za dobrych piłkarzy żeby np. spaść. Nasz potencjał wahał się zawsze na 4-6 miejsce. Nawet na początku pewnie wyżej.

Ale teraz nadchodzi chwila, gdzie możemy zanurzyć się permanentnie w ligowej szarzyźnie. Moment, kiedy utracimy markę, na której oparach funkcjonował klub w ostatnich latach. Możemy stać się klubem pokroju Ruchu, Korony, czy Piasta. Do teraz jeśli by się nam udało z dużą dozą szczęścia mieć sezon konia albo wygrać Puchar Polski łatwiej byłoby nam się utrzymać na szczycie. Jak wygląda to z przeciętnymi zespołami widzimy na przykładzie Piasta, czy Cracovii. Od teraz może być to znacznie trudniejsze.

Czy tak się stanie, czy nie, będzie zależało od umiejętności Junco, Ramireza, a pewnie głównie szczęścia. Jeśli sprowadzeni za darmo niszowi zawodnicy z Hiszpanii i Portugalii nie wypalą to może być marnie.

Tym co krytykują zarząd za taki stan rzeczy niech pomyślą co oni by zrobili, gdyby mieli takie długi. A PR, że wychodzimy na prostą też ma czemuś służyć, mimo że to tylko PR.

Do tego nie podoba mi się łatwe pozbywanie się zawodników jak Miśkiewicz, czy Uryga. Na pewno mamy kogoś lepszego w ich miejsce? Czy jako rezerwowi są oni kominami płacowymi, że opłaca nam się zamienić ich na piłkarzy jak Jose Arcadio Morales, Gustavo Lima, czy Enrique Iglesias? Wzmacniamy ławkę o 23%?
[QUOTE]Raczej trudno na razie spodziewać się hitowych transferów. Może nastąpią jeśli ze sprzedaży zawodników zostanie trochę pieniędzy. Może jak nam się trochę przyfarci (np. Błaszczykowski, który już wiemy, że nie wypali, byłby takim fartem). Ja wiem, że okienko transferowe zaczyna się za dwa tygodnie. Ale czy zawodnicy typu Lipski, Furman są w naszym zasięgu, czy gdy otrzymają taką samą ofertę od nas i z Pogoni/Zagłębia wybiorą tę drugą?/QUOTE]

Finansowo bardziej atrakcyjne od nas w ekstraklasie są: Legia, Lech, Lechia, Jaga, Cracovia, Zagłębie, Pogoń, pewnie też Płock, Piast, Nieciecza. Lipski czy Furman na naszą ofertę nawet nie spojrzą. Wyróżniający się ligowcy chętnej skorzystają z oferty klubu, który jest wypłacalny. My jesteśmy raczej opcją B. Może potrwać jeszcze kilka lat zanim ogarniemy się finansowo na tyle by być konkurencją, na rynku transferowym, dla ww. klubów. Stajemy się średniakiem walczacym o miejsca 5-10, coś jak sąsiadka, czasem może zdarzyć się wyskok typu 3-4 miejsce.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 15.06.2017, 17:51
Z tej grupy zostawiłbym jedynie Załuskę i Zacharę (kontrakt na rok + przedłużenie, jak nie odpali to nara).
Odpowiedz cytując
TheMadness06
Junior Member

Od: 05.2011

Stary 15.06.2017, 18:15

Profesjonalizm pełną gębą...
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 15.06.2017, 18:15
Czyżby Śpicica przedlużali?
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.06.2017, 18:16
za wislaportal Co na pewno dla niektórych kibiców może być zaskakujące - o takiej decyzji klubu część z zawodników dowiedziała się nie osobiście, a z niniejszego komunikatu. Poinformował o tym m.in. na swoim koncie na Facebooku Alan Uryga.
kolejny wizerunkowy strzał w kolano i stopę jednocześnie
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 15.06.2017, 18:56
Widac w klubie zaczynamy od dupy strony, najpierw pozbylismy sie pilkarzy a dopiero teraz bedziemy szukac zastepstwa. Glownie chodzi mi tu o bramkarzy bo w tym momencie nie mamy ani jednego a reszta, ktora odeszla to wiecej na lawce siedziala niz grala. Mimo wszystko powinni inaczej sie z nimi rozstac bo to nie jest profesjonalne zeby pilkarze dowiadywali sie z internetu o tym, ze nie przedluza z nimi kontraktow
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Stary 15.06.2017, 19:08
Junco powinien z każdym siąść na spokojnie i porozmawiać o rozstaniu, powodach i życzyć powodzenia. A takie coś to jest gówniarskie zachowanie. Brak im jaj? Duży minus z mojej strony.
Odpowiedz cytując
Manhunt.
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2015

Stary 15.06.2017, 19:19
Wydaje mi się, że skoro nikt sie z nimi nie kontaktował do czerwca to chyba było jasne, że nie mają co liczyć na nowy kontrakt.
Odpowiedz cytując
Gin
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 15.06.2017, 19:25
Biedny Uryga kto to teraz zatrudni , chyba jako drewno do kominka, Alan dzięki że nie będziesz mnie już męczył swoją gra. W poniedziałek kupuje dwa karnety na cały sezon zeby było na dobrych grajkow
Odpowiedz cytując
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 15.06.2017, 19:28
Oczywiście. Co nie zmienia faktu, że o takiej decyzji najpierw mówi się bezpośredniemu zainteresowanemu a dopiero potem ogłasza z pomocą klubowych kanałów. Sorry, ale to jest wieśniactwo w stylu Grześka Lato zwalniającego Beenhakkera przed kamerami.
Eppur si muove!
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 15.06.2017, 19:33
Szkoda mi Zachara bo wiadomo, że cos wnosił z ławki i kilka bramek udało mu się strzelić. Niestety zarabiał chore pieniądze, więc to było do przewidzenia.

Szkoda Załuski bo był solidny, Miśka bo padł z formą strasznie.

Nie wiem dlaczego tutaj ktoś pisze, że Valencia to niewypał, jeszcze nie było okazji do prawdziwej oceny. Po przepracowaniu pełnych przygotowań zobaczymy czy uda mu się przebić do 18. Znając życie koleś odpadnie, a za 5 lat przeczytamy o jego transferze za 5 baniek euro.

Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 15.06.2017, 19:38
Mimo wszystko szacunek za grę im się należy, załatwienie całej sprawy mega nieprofesjonalne. Mam nadzieję, że to ostatnia tego typu wpadka.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 15.06.2017, 19:51
pożegnanie Urygi w taki sposób to czyste chamstwo... jakby nie było zagrał u nas 100 meczów i szacunek mu się należy jak psu buda!
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 15.06.2017, 19:57
dokladnie.
Alan, chłopie, jebałem Cie tyle razy ile razy pilka upadła na Twoją stopę, ale na zawsze masz u mnie szacunek za to kim byłeś. Niewazne ze pilkarsko był dramat, za całokształt - ode mnie szacuneczek. Nawet jak skonczysz za rok przygode i bedziesz kore w norwegii z drzew zębami sciagał - zawsze bede pamietał ze reprezentowałeś Wisłe!

Strasznie żenujący detal jesli chodzi o zachowanie klubu. Szkoda ze to kolejne faux pas w ostatnich dniach....i nie pierwsze.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Levis88
Senior Member

Od: 02.2015

Stary 15.06.2017, 19:57
Nie wiadomo do końca jak było, ale ogólnie cyrk wizerunkowy trwa w "najlepsze" - wywiad z Mąką teraz Uryga.
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 15.06.2017, 20:50
Dlaczego co roku mamy problem z obsadą na pozycji bramkarza? zamiast wzmacniać ofensywę teraz będziemy testować "ziomków" Junco. Dziwne, że praktycznie żadne nazwisko w kontekście transferów do Wisły nie padło dotychczas a przygotowania zapasem, czyżbyśmy zaczynali okres testów odpadów?.
Odpowiedz cytując
Kryniu
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 15.06.2017, 21:12
Nie ma ani jednego bramkarza. Teraz idziemy w ślepo. Wypali lub nie. Powinni chociaż jednego zostawić przynajmniej dla rezerwy. Cokolwiek. Mam nadzieję, że ich plan mnie zaskoczy i będę mile zaskoczony
Odpowiedz cytując
MB1906
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 15.06.2017, 21:36
Bramkarze: BRAK
LO: Sadlok, Spicic, Pietrzak
PO: Cywka, Bartosz, Bartkowski
SO: Gonzalez, Glowacki, Arsenic, Żemło(?)
SP: Mączynski, Llonch, Stilic, Brlek, Valencia
SK: Malecki, Boguski, Videmont
N: Brozek, Ondraszek

Poza obrona-nie wliczjac bramkarzy-to jest minimalne pole manewru. Lekko liczac to tu trzeba ze 6 chlopa zatrudnic minimum.
Odpowiedz cytując
Virusman
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 15.06.2017, 21:51
To nie chodzi o to, że nie mają nikogo na oku. To, że nie ma niczego w mediach nie znaczy, że z nikim nie negocjują i będzie robione wszystko na ostatnią chwilę. Bardzo prawdopodobne, że naszego przyszłego bramkarza znajdziecie tutaj:

https://www.transfermarkt.pl/transfe...yt0=Poka%C5%BC

Lipa jest bardziej z tym, że wymieniamy prawie całą kadrę w ciągu roku, a z jej 50% w ciągu jednego okienka. Ktoś z Was potrafi podać jakiś przykład takiej rewolucji, który zakończył się sukcesem w perspektywie 2-3 lat? (pytam, bo nie wiem)
ABG ABG ABG
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 15.06.2017, 21:54
4 jakościowe, ale jakościowe transfery (2 bramkarzy, skrzydłowy i napastnik) i będzie ok.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 15.06.2017, 21:55
Kryniu napisał(a):Wyświetl post
Nie ma ani jednego bramkarza. Teraz idziemy w ślepo. Wypali lub nie. Powinni chociaż jednego zostawić przynajmniej dla rezerwy. Cokolwiek. Mam nadzieję, że ich plan mnie zaskoczy i będę mile zaskoczony
Kogo chciałeś zostawić? Buchalika czy Miśkiewicza? Jedynym przyzwoitym bramkarzem był Załuska, a i on nie był w połowie tak dobry jak tu niektórzy twierdzą. Przyjdzie jakiś solidny bramkarz w naszym zasięgu finansowym, do tego pewnie dwóch młodych na ławkę i tyle. Ja problemu nie widzę.

Virusman - rewolucja kadrowa bierze się z tego, że zchodzimy z kontraktów TeleFoniki (których ta nie płaciła, bo były poza budżetem).

To jak załatwiono rozstanie z Urygą jest słabe. Rozumiem decyzję, ale komuś kto rozegrał dla nas ponad 100 meczy należało przynajmniej powiedzieć to wcześniej w cztery oczy.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 15.06.2017 o godz. 22:00.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 15.06.2017, 21:58
https://m.facebook.com/story.php?sto...88035351247104
Gianluigi Donnarumma nowym bramkarzem?

Słabo rozegrano sprawę z Alanem ale nie czarujmy się, sportowo się nie obronił. Nie ma kontraktów za zasługi, tyle i koniec kropka. Podobnie Miśkiewicz, którego "prywatnie" bardzo lubię ale od roku właściwie nie grał. Nam potrzebne są świeże impulsy, już fakt że trzech weteranów zostało to i tak szok bo byłem pewien że ktoś z dwójki Paweł/Rafał odejdzie.
Ostatnio edytowane przez !!IRIVER!! : 15.06.2017 o godz. 22:01.
Odpowiedz cytując
X-Ray
Senior Member

Od: 10.2010

Stary 15.06.2017, 22:09
Zaczyna się to co lubię najbardziej, sianie paniki, narzekanie i wszystko co najgorsze. Zalecam cierpliwość, ocenimy wraz zamknięciem okienka transferowego wtedy będzie na to czas. Dzisiaj nie wiemy jakie są plany Junco, jakie rozmowy odbywa. Może zaraz będą 2-3 transfery od razu, tego nie wiemy. Ostatnie okienko było dobre, więc ma u mnie kredyt zaufanie.

Zamiast się przejmować, postanowiłem się przyjrzeć zawodnikowi który na pewno przylatuje w poniedziałek i którym jest Joao Góis. Obejrzałem jego cały mecz z kwietnia, ze Sportingiem Braga i muszę przyznać, że naprawdę wyglądał ciekawie. Bardzo aktywny, dynamiczny zawodnik, przyzwoicie grający w defensywie, mający doświadczenie. Według mnie to dobry transfer, jeśli tylko zdrowie będzie służyło, bo z tym miał problem od dwóch lat. Junco kontynuuje politykę: "dwóch zawodników, na jedną pozycje" i ten transfer właśnie ma to na celu, żeby Cywka miał realną konkurencje. Jego poprzedni rywal, widocznie tego nie dawał skoro dostał tak mało szans i został tak szybko odpalony. Zresztą on był przeciętny w I lidze. Jeśli chodzi o drugą stronę, Sadlok moim zdaniem odchodzi, nie jest według mnie nie do zastąpienia, a można na nim przyzwoicie zarobić. Przedłużony zostanie kontrakt ze Spiciciem a 1 lipca dołączy do zespołu Zoran Arsenic. Tak to według mnie będzie wyglądało jeśli chodzi o boki obrony i mi osobiście bardzo się to podoba, jeśli chodzi o naszą obecną sytuacje finansową w klubie.

Dzisiaj klub poinformował o pożegnaniu kilku zawodników, sposób pożegnania żałosny. Jednak za żadnym z tych grajków nie będę tęsknił.
Ostatnio edytowane przez X-Ray : 15.06.2017 o godz. 22:14.
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.

Cytat:
Głupia kobieta myśli „grubas, ciągle pije piwo”. A mądra zastanawia się, skąd on ma na to piwo.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 15.06.2017, 22:23
Kryniu napisał(a):Wyświetl post
Ktokolwiek nie przyjdzie to gorszy od trójki ręczników nie bedzie. Dość duza szansa, ze nawet okażą sie lepsi.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 15.06.2017 o godz. 22:40.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
zając1
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 15.06.2017, 22:55
Virusman napisał(a):Wyświetl post
Lipa jest bardziej z tym, że wymieniamy prawie całą kadrę w ciągu roku, a z jej 50% w ciągu jednego okienka. Ktoś z Was potrafi podać jakiś przykład takiej rewolucji, który zakończył się sukcesem w perspektywie 2-3 lat? (pytam, bo nie wiem)
Wisła Kraków (bezpośrednio po przejęciu przez Cupiała)
Odpowiedz cytując
Dzimi
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 15.06.2017, 23:03
Miśkiewicz, Uryga - nie spodziewałem się. Reszta była do przewidzenia.

Zgadzam się z powyższą opinią
4 jakościowe transfery i będzie ok (2 bramkarzy, skrzydłowy, napastnik).

Ale to tylko i wyłącznie przy założeniu, że nikogo nie sprzedamy.
Odpowiedz cytując
X-Ray
Senior Member

Od: 10.2010

Stary 15.06.2017, 23:25
Widział ktoś kiedykolwiek jak prezentuje się Kais Al.-Ani nasz bramkarz który gra w kadrze Iraku? Może warto byłoby wprowadzić go do kadry na przyszły sezon.
Jako bramkarz numer trzy, a może iść w oszczędności i zrobić go bramkarzem numer dwa? Wiem, że to ryzyko, ale czy stać nas na dwóch bramkarzy na poziomie?
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.

Cytat:
Głupia kobieta myśli „grubas, ciągle pije piwo”. A mądra zastanawia się, skąd on ma na to piwo.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 15.06.2017, 23:46
Kto wie czy to dalej ten sam uroczy chłopak Bum.

Cytat:
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 16.06.2017, 01:00
X-Ray napisał(a):Wyświetl post
Widział ktoś kiedykolwiek jak prezentuje się Kais Al.-Ani nasz bramkarz który gra w kadrze Iraku? Może warto byłoby wprowadzić go do kadry na przyszły sezon.
Jako bramkarz numer trzy, a może iść w oszczędności i zrobić go bramkarzem numer dwa? Wiem, że to ryzyko, ale czy stać nas na dwóch bramkarzy na poziomie?
A kiedy ostatnio mieliśmy dwóch bramkarzy na poziomie?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów