The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Na kogo zagłosujesz w wyborach prezydenckich?
Andrzej Duda 147 85,96%
Bronisław Komorowski 24 14,04%
Głosujących: 171. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.05.2015, 09:03
Bronowianin napisał(a):Wyświetl post
Oprócz tego, że wielu Polaków bohatersko pomagało Żydom, było również niestety wielu zdrajców i kolaborantów którzy ich zabijali lub zdradzali nazistom. Przez wieki nie obyło się bez pogromów żydowskich i tumultów. Wcale więc nie było tutaj raju dla Żydów - przypadki nietolerancji i zbrodniczości wobec ich społeczności są oczywiste.

To, że ktoś się nie utożsamiał z jakimś narodem nie ma żadnego znaczenia w tej sprawie. Jednak Twoja teza że byli rzekomo niewartościowi jest błędna - przedstawiciele Żydów byli członkami polskich elit. Dzięki ich wyższemu poziomowi wykształcenia czy kultury przez wieki przyczyniali się do rozwoju państwa polskiego. Zresztą polskie kompleksy względem Żydów, niechęć do nich, brały się właśnie z zazdrości, bowiem stanowili elitę, dzięki swej pracowitości, braku nałogów, wysokiej inteligencji, osiągali duże sukcesy, w tym także ekonomiczne. Dlatego część Polaków żywiła wobec nich resentyment - modelowym przykładem są kompleksy endecji, które cichutkim echem odbijają się w pewnych, wymierających już na szczęście kręgach, do dziś.
Pozwolę sobie tylko napisać, że żydzi byli w naszym kraju jedynie gośćmi, to nie ich kraj żeby mogli się panoszyć i dla mnie śmieszne jest że teraz jakieś chcą rekompensaty.
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 04.05.2015, 09:06
Mnie to dziwi i zastanawia takie podejscie ludu wlasnie. Jest dwoch glownych kandydatow (przedstawicieli jakby nie bylo dwoch glownych partii w tym kraju), ktorzy traktowani sa jak swiete krowy i z gory zaklada sie, ze im nalezy sie 100 procent wszystkich glosow. Kto zaglosuje inaczej ten nie glosuje na tego kogo chce tylko odbiera swietym krowom glosy do tego glosuje na: faszyste, oszoloma, ruskiego agenta, Tymochowicza, Palikota wersje2.0 czy co tam tylko wymysla przedstawiciele.... swietych krow. Gdy w boju pozostana juz tylko swiete krowy wtedy w biegu przez plotki liczy juz sie tylko podstawienie nogi kontrkandydatowi. Cyrk trwa w najlepsze a swiete krowy i ich partie maja sie w najlepsze i tak juz od ladnych paru lat. Cytujac klasyka: " I nie zmienia sie nic".
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 04.05.2015, 09:25
mtk "A może elektrykiem naszych czasów"

he, he jest to bardzo prawdopodobne że Kukiz to elektryk obecnych czasów
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 04.05.2015, 09:27
Dla mnie moze byc i szambelanem albo smieciarzem naszych czasow o ile bedzie dbal o interesy polskie i Polakow.
Odpowiedz cytując
mtk
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 04.05.2015, 09:42
Cytat:
he, he jest to bardzo prawdopodobne że Kukiz to elektryk obecnych czasów
Chyba mnie nie zrozumiałeś, elektryk swego czasu rozwalił system, a święte krowy poszły w odstawkę. Nie widzę w tym nic śmiesznego.
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 04.05.2015, 09:44
mtk napisał(a):Wyświetl post
Jakbym czytał manifest z 89.
To może zagłosuj zamiast na dudę to na Kukiza lub Korwina. Przecież wiadomo, że żyd w drugiej turze polegnie z jak to ująłeś "głosem rozsądku". Czyli również realizujesz nieudolną politykę Bredzisława.
A może elektrykiem naszych czasów. Przypuszczam, że ten gość z dupy wzięty żyje w tym chorym kraju 2 razy dłużej niż ty, a dawno temu spokojnie mógł s.......ić gdzie tylko chciał, stać go było. Tym samym jest bardziej wiarygodny niż bula i z dupy wzięty żyd.
W 2010 kandydował bez powodzenia z ramienia PiS na prezydenta Krakowa, uzyskał mandat radnego miasta. Nawet w Krakowie woleli czerwonego Jacka, od pacynki Prezesa. I takie coś miałoby być prezydentem kraju?
Kukiz żyje raptem 13 lat dłużej niż ja. To dłużo i mało. Pewnie mniej więcej 5 lat mniej niż średni wiek jego wyborców.
Kłócimy się dalej broniąc jego czy Mikke jak niepodległości a będziemy dalej oglądać Komorowskiego na piedestale.
To są wybory prezydenckie a nie parlamentarne. To w parlamentarnych powinno się głosować na inne niż PO czy PIS partie. W wyborach prezydenckich końcem końców i tak zawsze zostaje dwóch z największym poparciem i nie ma tu miejsca na folklor. PO w przypadku poprzednich wyborów wepchało Komorowskiego na zasadzie głoszonego wszem i wobec mniejszego zła. Tu w drugiej turze będzie podobnie.
Pierdzielenie o układzie jest w tych wyborach o tyle zabawne, że piewcy tejże teorii zapominają o jednym ważnym szczególe: ilu wyborców w II turze jest w stanie zebrać tenże Kukiz o Mikke mającym 85% negatywnego elektoratu nie wspominając. Rożnica pomiędzy Dudą a pozostałymi kontrkandydatami Komorowskiego jest taka, że on mimo wszystko ma za sobą potencjalny porównywalny do Komorowskiego stały elektorat. Inni tego nie mają. Jak powiedziałem - nie jest moim kandydatem idealnym ale Komorowskiego nie chcę dalej oglądać.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 04.05.2015 o godz. 09:49.
Odpowiedz cytując
mtk
Senior Member

Stary 04.05.2015, 09:50
No to będziemy oglądać Komorowskiego, a kto ma rację ja (próbując zmiany) czy Ty (głosując na mniejsze zło)?
Ostatnio edytowane przez mtk : 04.05.2015 o godz. 09:52.
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 04.05.2015, 09:51
Zabawne. Negujesz duopol wladzy jednoczesnie stwierdzajac iz takowy istnieje. To do rafkura oczywiscie.
Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 04.05.2015 o godz. 09:52.
Odpowiedz cytując
DevilMayCry
Senior Member

Stary 04.05.2015, 09:54
Bronowianin;1
399224
napisał(a):
Oprócz tego, że wielu Polaków bohatersko pomagało Żydom, było również niestety wielu zdrajców i kolaborantów którzy ich zabijali lub zdradzali nazistom. Przez wieki nie obyło się bez pogromów żydowskich i tumultów. Wcale więc nie było tutaj raju dla Żydów - przypadki nietolerancji i zbrodniczości wobec ich społeczności są oczywiste.

To, że ktoś się nie utożsamiał z jakimś narodem nie ma żadnego znaczenia w tej sprawie. Jednak Twoja teza że byli rzekomo niewartościowi jest błędna - przedstawiciele Żydów byli członkami polskich elit. Dzięki ich wyższemu poziomowi wykształcenia czy kultury przez wieki przyczyniali się do rozwoju państwa polskiego. Zresztą polskie kompleksy względem Żydów, niechęć do nich, brały się właśnie z zazdrości, bowiem stanowili elitę, dzięki swej pracowitości, braku nałogów, wysokiej inteligencji, osiągali duże sukcesy, w tym także ekonomiczne. Dlatego część Polaków żywiła wobec nich resentyment - modelowym przykładem są kompleksy endecji, które cichutkim echem odbijają się w pewnych, wymierających już na szczęście kręgach, do dziś.
To może my też żądajmy odszkodowań? Ilu żydów, ratując skórę, sprzedawało Polaków? hmmm?

Albo nie odpisuj. I tak tego nie odczytam.
Ostatnio edytowane przez DevilMayCry : 04.05.2015 o godz. 09:59.
"... sposób na życie miał chłopak bardzo prosty, regularnie palił za sobą wszystkie mosty, łączące jego życie z naszym światem, więc nie próbujcie twierdzić, że był wariatem... Bo był ....a normalny!!!..."

Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 04.05.2015, 09:58
I totalnie nie rozumiem co tam robi Kukiz. Jego JOWy przecież ten duopol tylko powiększą.
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 04.05.2015, 10:04
No to będziemy oglądać Komorowskiego, a kto ma rację ja (próbując zmiany) czy Ty (głosując na mniejsze zło)?
A co stoi na przeszkodzie w pierwszej turze zagłosować na swojego kandydata (Korwin, Wilk, Braun, Kukiz, Kowalski) a w drugiej jak żadnej z nich się nie dostanie zagłosować przeciw Komorowskiemu na Dudę ?

Myślę, że chociaż połowa elektoratów powyższych kandydatów tak uczyni.
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Stary 04.05.2015, 10:05
Chyba mnie nie zrozumiałeś, elektryk swego czasu rozwalił system, a święte krowy poszły w odstawkę. Nie widzę w tym nic śmiesznego.
poczytaj trochę z wiesniak842 o elektryku "co rozwalił" system a zrozumiesz o czym piszę , gdzie Wy się chowacie ?

nie zauważyłem tej Twojej perełki" a święte krowy poszły w odstawkę"

teraz to już nie proszę ale wymagam , już nie poczytaj ale dokształć się i to nie trochę ale gruntownie , bo żal co piszesz
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 04.05.2015 o godz. 10:07.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 04.05.2015, 10:08
Ja za to Tobie polecam ta ksiazke
Odpowiedz cytując
mtk
Senior Member

Stary 04.05.2015, 10:20
Cytat:
poczytaj trochę z wiesniak842 o elektryku "co rozwalił" system a zrozumiesz o czym piszę , gdzie Wy się chowacie ?

nie zauważyłem tej Twojej perełki" a święte krowy poszły w odstawkę"

teraz to już nie proszę ale wymagam , już nie poczytaj ale dokształć się i to nie trochę ale gruntownie , bo żal co piszesz
Alegoria - poczytaj, dokształć się dziecko.
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Stary 04.05.2015, 10:21
wiesniak842 "Dla mnie moze byc i szambelanem albo smieciarzem naszych czasow o ile bedzie dbal o interesy polskie i Polakow."

mtk pisał o "elektryku" naszych czasów, jest to dość jednoznaczny i zrozumiały przekaz , napisałem mu co o Tym sądzę , Ty "zrównałeś " jego przekaz bagatelizując wykonywany zawód ,czyli nie przeszkadza Ci "historyczny elektryk" , cóż tak zrozumiałem , jeżeli jest inaczej to wycofuje Twoją "osobe " z tamtego wpisu

mtk "Alegoria - poczytaj, dokształć się dziecko."

nie brnij, masz szansę wycofać się z kompromitującego wpisu
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 04.05.2015 o godz. 10:25.
Odpowiedz cytując
mtk
Senior Member

Stary 04.05.2015, 10:27
Cytat:
A co stoi na przeszkodzie w pierwszej turze zagłosować na swojego kandydata (Korwin, Wilk, Braun, Kukiz, Kowalski) a w drugiej jak żadnej z nich się nie dostanie zagłosować przeciw Komorowskiemu na Dudę ?
A co stoi na przeszkodzie zagłosować w pierwszej turze na (Korwin, Wilk, Braun, Kukiz, Kowalski). W drugiej duda żadnych szans nie ma.
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
mtk
Senior Member

Stary 04.05.2015, 10:30
Kompromitujesz to się ty ze swoim żydowskim zbawcą narodu.
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Stary 04.05.2015, 10:52
Kompromitujesz to się ty ze swoim żydowskim zbawcą narodu.
Odpowiedz cytując
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 04.05.2015, 11:33
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Kukiz żyje raptem 13 lat dłużej niż ja. To dłużo i mało. Pewnie mniej więcej 5 lat mniej niż średni wiek jego wyborców.
Kłócimy się dalej broniąc jego czy Mikke jak niepodległości a będziemy dalej oglądać Komorowskiego na piedestale.
To są wybory prezydenckie a nie parlamentarne. To w parlamentarnych powinno się głosować na inne niż PO czy PIS partie. W wyborach prezydenckich końcem końców i tak zawsze zostaje dwóch z największym poparciem i nie ma tu miejsca na folklor. PO w przypadku poprzednich wyborów wepchało Komorowskiego na zasadzie głoszonego wszem i wobec mniejszego zła. Tu w drugiej turze będzie podobnie.
Pierdzielenie o układzie jest w tych wyborach o tyle zabawne, że piewcy tejże teorii zapominają o jednym ważnym szczególe: ilu wyborców w II turze jest w stanie zebrać tenże Kukiz o Mikke mającym 85% negatywnego elektoratu nie wspominając. Rożnica pomiędzy Dudą a pozostałymi kontrkandydatami Komorowskiego jest taka, że on mimo wszystko ma za sobą potencjalny porównywalny do Komorowskiego stały elektorat. Inni tego nie mają. Jak powiedziałem - nie jest moim kandydatem idealnym ale Komorowskiego nie chcę dalej oglądać.
Zdradzę Ci sekret apropo stałego elektoratu i folkloru. Wyobraź sobie sytuację, że w mediach na 2 miesiące przed wyborami pojawiają się takie sondaże opinii publicznej: Ogórek 30% Kukiz 25% Korwin 15% Braun 10%Palikot 7% Komorowski 5% Duda 3%. I przez 2 miesiące plus minus 3% w mediach pojawiają się sondaże w których są takie same wyniki. Jakoś dziwnie jestem przekonany, że wyniki byłyby inne niż będą 10 maja.

Bronowianin ironizuje jak może, ale niektórzy nadal się na to nabierają.
Ostatnio edytowane przez Karamazow : 04.05.2015 o godz. 11:45.
...And Justice For All
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Stary 04.05.2015, 11:33
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
Zabawne. Negujesz duopol wladzy jednoczesnie stwierdzajac iz takowy istnieje. To do rafkura oczywiscie.
Bo widzę różnice w specyfice wyborów do parlamentu i wyborów na prezydenta? W parlamentarnych zdobycie 10% może dać szansę na jakieś zmiany - też bardziej teoretycznie ale jednak. W wyborach prezydenta 10% jest nieistotnym marginesem. Miejsce na kontestację układu zostawiam sobie w innych wyborach. W nadchodzących wybieram mniejsze zło.

Nie wiem kto ma rację. U Ciebie przeważa postawa romantyczna u mnie pragmatyczna.

Karamazow napisał(a):Wyświetl post
Zdradzę Ci sekret apropo stałego elektoratu i folkloru. Wyobraź sobie sytuację, że w mediach na 2 miesiące przed wyborami pojawiają się takie sondaże opinii publicznej: Ogórek 30% Kukiz 25% Korwin 15% Braun 10%Palikot 7% Komorowski 5% Duda 3%. I przez 2 miesiące plus minus 3% w mediach pojawiają się sondaże w których są takie same wyniki. Jakoś dziwnie jestem przekonany, że wyniki byłyby inne niż będą 10 maja.
Wyobrażać sobie mogę wiele różnych rzeczy ale po co skoro to tylko moja wyobraźnia. Na tą chwilę sondaże ( czy prawdziwe czy sfałszowane ) są jakie są. Po co mam się odnajdywać w alternatywnej rzeczywistości? Wolę się skupić na tym co mnie otacza a nie tym co mogłoby mnie otaczać. Pomijam, że zakładając fałszowanie sondaży mający taką możliwość chyba jednak skupiają się na kimś kogo traktują jako głównego kandydata a nie na kogoś kto jest meteorytem na scenie politycznej. Czemu na dzień dzisiejszy tego Dudy jest w mediach przychylnych władzy mniej niż Kukiza czy nawet Ogórek? Ano temu, że realnie nie stanowią żadnego zagrożenia.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 04.05.2015 o godz. 11:45.
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Stary 04.05.2015, 11:36
Jaroo1 ksenofobie zrozum, że te pieniądze się po prostu Żydom należą. Podobnie jak należało zbudować Muzeum Historii Żydów Polskich, gdyż historia Polski to w dużej mierze historia Żydów - Polska jest ich ojczyzną. Nie można być polskim patriotą nie kochając Żydów.
Polecam się trochę dedukować odnośnie wypłaty odszkodowań Żydom, ponieważ Polska w latach 60 zawarła umowę odszkodowawczą na mocy której zapłaciła już wtedy kilkadziesiąt milionów dolarów odszkodowania za żydowskie mienie, do tego w 1997 r. Sejm uchwalił ustawę o zwrocie mienia komunalnego, dzięki której polskie społeczności żydowskie odzyskały wiele obiektów publicznych. Także wypłatę jakichkolwiek odszkodowań uważam za bezpodstawną i nieuzasadnioną, ponieważ już raz zostały im wypłacone i sprawa powinna być już dawno zamknięta.

A jeżeli chodzi o reprywatyzacje to są przecież sądy i organy administracji, tam na drodze prawnej żydzi mogą odzyskiwać swoje mienie. Państwo polskie nie ma żadnych niezrealizowanych zobowiązań dotyczących zwrotu mienia, a reprywatyzacja trwa u nas od lat i doprowadziła już do zwrotu dziesiątków tysięcy majątków na drodze administracyjnej i sądowej.

Nawiązujesz do patriotyzmu a więc Ci odpowiem, że osoba która działa na szkodę swojego kraju domagając się wypłaty odszkodowań obcemu które już raz były wypłacone nie może nazywać się patriotą tylko sługusem obcego mocarstwa czyli zdrajcą narodu. A Ty pisząc takie brednie się do tego grona zaliczasz !

I nie wycieraj sobie gęby słowem patriota bo do patrioty to Ci jeszcze wiele brakuje ...

Dotarło drogi Bronowianinie ?
Ostatnio edytowane przez heoij : 04.05.2015 o godz. 12:31.
Odpowiedz cytując
Smuga
Senior Member

Od: 07.2013

Stary 04.05.2015, 11:52
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
Ja za to Tobie polecam ta ksiazke
Polecasz z autopsji?
http://www.wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic239871_1.gif
W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!!
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Stary 04.05.2015, 11:59
A co stoi na przeszkodzie zagłosować w pierwszej turze na (Korwin, Wilk, Braun, Kukiz, Kowalski). W drugiej duda żadnych szans nie ma.
Sam w pierwszej turze głosuję na jednego z wyżej wymienionych a w drugiej turze na Dudę. Mam kolegów którzy w I turze idą poprzeć Korwina a w drugiej jeżeli będzie Duda to na niego, dlatego myślę, że Duda ma szansę

Na drugą stronę aby dotarło do Bronowianina

Jaroo1 ksenofobie zrozum, że te pieniądze się po prostu Żydom należą. Podobnie jak należało zbudować Muzeum Historii Żydów Polskich, gdyż historia Polski to w dużej mierze historia Żydów - Polska jest ich ojczyzną. Nie można być polskim patriotą nie kochając Żydów.
Polecam się trochę dedukować odnośnie wypłaty odszkodowań Żydom, ponieważ Polska w latach 60 zawarła umowę odszkodowawczą na mocy której zapłaciła już wtedy kilkadziesiąt milionów dolarów odszkodowania za żydowskie mienie, do tego w 1997 r. Sejm uchwalił ustawę o zwrocie mienia komunalnego, dzięki której polskie społeczności żydowskie odzyskały wiele obiektów publicznych. Także wypłatę jakichkolwiek odszkodowań uważam za bezpodstawną i nieuzasadnioną, ponieważ już raz zostały im wypłacone i sprawa powinna być już dawno zamknięta.

A jeżeli chodzi o reprywatyzacje to są przecież sądy i organy administracji, tam na drodze prawnej żydzi mogą odzyskiwać swoje mienie. Państwo polskie nie ma żadnych niezrealizowanych zobowiązań dotyczących zwrotu mienia, a reprywatyzacja trwa u nas od lat i doprowadziła już do zwrotu dziesiątków tysięcy majątków na drodze administracyjnej i sądowej.

Nawiązujesz do patriotyzmu a więc Ci odpowiem, że osoba która działa na szkodę swojego kraju domagając się wypłaty odszkodowań obcemu które już raz były wypłacone nie może nazywać się patriotą tylko sługusem obcego mocarstwa czyli zdrajcą narodu. A Ty pisząc takie brednie się do tego grona zaliczasz !

I nie wycieraj sobie gęby słowem patriota bo do patrioty to Ci jeszcze wiele brakuje ...

Dotarło drogi Bronowianinie ?
Ostatnio edytowane przez heoij : 04.05.2015 o godz. 12:36.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 04.05.2015, 12:01
Smuga napisał(a):Wyświetl post
Polecasz z autopsji?
Tak, z autopsji. Polecam tez z autopsji podreczniki do roznych przedmiotow, lektury, slowniki itp itd Jesli faktycznie nie miales z takimi rzeczami w zyciu do czynienia to faktycznie polecam goraco.
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Stary 04.05.2015, 12:13
hubert.fan "Sam w pierwszej turze głosuję na jednego z wyżej wymienionych a w drugiej turze na Dudę. Mam kolegów którzy w I turze idą poprzeć Korwina a w drugiej jeżeli będzie Duda to na niego, dlatego myślę, że Duda ma szansę "

im więcej takiego podejścia tym większe szanse na odsunięcie bula i urbanoplatfusiarni od władzy , potem się zobaczy co dalej

jakby w drugiej turze pojawił się hipotetycznie jakikolwiek z kandydatów przeciwko bulowi , poparł bym każdego z wyjątkiem palikmiota , nie muszę tłumaczyć dlaczego
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 04.05.2015 o godz. 12:17.
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 04.05.2015, 12:41
hubert.fan napisał(a):Wyświetl post
Sam w pierwszej turze głosuję na jednego z wyżej wymienionych a w drugiej turze na Dudę. Mam kolegów którzy w I turze idą poprzeć Korwina a w drugiej jeżeli będzie Duda to na niego
Zarzucasz mi brak patriotyzmu, a sam przyznałeś się że w I turze wyborów zagłosujesz na kogoś z następujących kandydatów: Korwin-Mikke, Wilk, Braun, Kowalski i Kukiz. Dodatkowo przyznałeś się, że masz kolegów którzy popierają Korwina. I Ty niby, popierając antypolskich i prorosyjskich zdrajców, uważasz się za patriotę, a mi, chociaż na żadnego z wymienionych kandydatów nie zamierzam głosować, odmawiasz tego miana? To jest po prostu żałosne. Fajnie, że w II turze (jeśli do niej dojdzie) być może poprzesz Dudę. Ale fakt, że popierasz Korwin-Mikkego, Wilka, Brauna lub Kowalskiego (w mniejszym stopniu czepiałbym się popierania populisty Kukiza) świadczy o tym, że nie masz nic wspólnego z polskim patriotyzmem. Jesteś za ludźmi, którzy są antypolscy, nienawidzą Polaków, chcą dla nich kary śmierci, odbierania zasiłków, praw wyborczych - więc jesteś jednym z nich. Z pewnością nie reprezentujesz interesów Polski, a co najwyżej Putina, gdyż udzielasz poparcia politykom którzy są marionetkami Kremla. Jeżeli jesteś jakimś patriotą, to z pewnością patriotą KGB.

P. S. Żydzi nie otrzymali jeszcze całości odszkodowań za zrabowany majątek, który należał do nich przed Holocaustem. Polska była krajem, któremu wypłacanie Żydom odszkodowań szło zawsze najbardziej opornie. Więc nie do końca masz rację z tym, że ta sprawa została już jakoby załatwiona.
Powód: błąd
Ostatnio edytowane przez Bronowianin : 04.05.2015 o godz. 12:42.
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Stary 04.05.2015, 12:47
W I turze oddam głos na panią Magdalenę Ogórek. Jednakże uważam, że lewica mogła postarać się o lepszego/lepszą kandydata/kandydatkę. Szkoda, że bariery 100 tys. podpisów nie udało się przekroczyć dwóm innym paniom: Annie Grodzkiej i Wandzie Nowickiej. W szczególności program tej pierwszej był interesujący.
Zdecydowanie brakuje kogoś, na kogo swój głos, z czystym sumieniem, mogłaby oddać osoba o lewicowych i socjalistycznych poglądach. Szkoda, że jednym z kandydatów nie jest np. ktoś w rodzaju panów Piotra Ikonowicza lub Piotra Szumlewicza.
Głosując na starych komuchów z SLD na pewno jesteś wielkim patriotą W ogóle popieranie lewicy świadczy o dużym patriotyzmie, szczególnie tej której przodkowie w Katyniu strzałem w tył głowy mordowali Polaków ...
Ostatnio edytowane przez heoij : 04.05.2015 o godz. 12:54.
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 04.05.2015, 12:54
hubert.fan napisał(a):Wyświetl post
Głosując na starych komuchów z SLD na pewno jesteś wielkim patriotą
Ludzie tacy jak Piotr Ikonowicz, Piotr Szumlewicz czy Magdalena Ogórek, a nawet pani Grodzka, robią coś dla biednych i słabszych. Z pewnością w największym stopniu ten pierwszy, który od lat walczy o godność człowieka, protestuje przeciwko eksmisjom, realnie pomaga słabszym i ich wspiera (np. potrafił przyjmować pod swój dach eksmitowanych). To są dla mnie właśnie przykłady patriotyzmu - bo patriota to ktoś, kto kocha swój kraj, a kraj to przecież nie jakiś abstrakcyjny byt, nie jest to chorągiewka i godło. Kraj to przede wszystkim ludzie - wszyscy ludzie, którzy są na jego terytorium, także ci słabsi, dyskryminowani, wykluczeni. Każdy kto im pomaga zasługuje na mój szacunek. Anna Grodzka też realnie pomaga słabszym i wykluczonym z jakichś powodów - to pozytywne działania. Podobnie staram się popatrzeć obiektywnie na niektóre działania części ludzi związanych z kościołem katolickim - mimo, że jestem ateistą i dostrzegam zagrożenia wynikające z religii jako takiej, to doceniam doraźną pomoc udzielaną przez organizacje kościelne np. w postaci kuchni dla ubogich (u brata Alberta itp.).
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Stary 04.05.2015, 12:59

P. S. Żydzi nie otrzymali jeszcze całości odszkodowań za zrabowany majątek, który należał do nich przed Holocaustem. Polska była krajem, któremu wypłacanie Żydom odszkodowań szło zawsze najbardziej opornie. Więc nie do końca masz rację z tym, że ta sprawa została już jakoby załatwiona.
Absurdem jest wypłacanie odszkodowań poszkodowanym przez innych poszkodowanych. Jak czują się okradzeni niech piszą do Merkelowej. Polska jako kraj była najbardziej poszkodowana po wojnie i jeśli idzie o gospodarkę i jeśli idzie o osoby zabite. Utraciliśmy terytorium, ludzi i infrastrukturę. Walczyliśmy za "wolność naszą i waszą" a teram mamy dodatkowo płacić za grzechy "wasze"? Nie my rozpoczynaliśmy wojnę i nie przez nas Żydzi dostali po dupie. Ale to my ciągle tłumaczymy się z ich strat. Nie tylko Żydzi utracili majątki na terenie Polski. Polacy też zostali bez kamienic, bez ziemi i bez fabryk.
Pomijam konsekwencję w objawianiu się spadkobierców kamienic tydzień po wyremontowaniu ich przez nasze miasta.
Jak powiedziałem, niech piszą do Merkelowej i do Putina. W końcu to są kluczowi spadkobiercy osób decydujących o ich historii.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 04.05.2015 o godz. 13:02.
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 04.05.2015, 13:04
Cytat:
W końcu to są kluczowi spadkobiercy osób decydujących o ich historii.
Historycznie tak, prawnie nie.

Republika Federalna Niemiec prawnie nie jest spadkobiercą III Rzeszy, tak jak Federacja Rosyjska nie jest prawnym spadkobiercą ZSRR. W związku z wygaśnięciem podmiotu prawnego nie można ubiegać się o odszkodowania do podmiotu prawnego nie będącym jego spadkobiercą.

Zaś III RP jest spadkobiercą zarówno II RP jak i PRLu. I dlatego o te odszkodowania czy zasiłki ubiegać się mogą.
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów