The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.06.2010, 22:36
Szanowni dyskutanci. Jeśli uważacie, że policja, ochrona a zwłaszcza sztab wyborczy kandydata PO nie robi zdjęć z takich powodziowych wizyt władzy absolutnej naszego kraju, tj. premiera, marszałka i p/o prezydenta RP, należących do jednej i tej samej partii politycznej, to jesteście bardzo naiwni. Przecież ekipa PO pojechała tam pozować właśnie do zdjęć. No i jeśli prawdą jest desperacja powodzian na arogancję PO, to zdjęć z tej szarży rozpaczy jednego z powodzian na Tuska nigdy nikt nie ujrzy.

Jeżeli chcecie mieć takie dowody na konkurencję polityczną, jak zdjęcia na pierwszych stronach gazet, to musicie współpracować ze służbami specjalnymi, policjantami oraz dziennikarzami, jakby w jednym układzie ludzi wzajemnie się wspierajacych. Zobaczcie ten oto przypadek :
http://www.dziennik.pl/auto/article6...ynskiego_.html
Można wytłumaczyć policjantów, że robili swoją robotę, ale jak wytłumaczyć zdjecia z tego zatrzymania samochodu Kaczyńskiego ? Czy ktoś w ogóle się nad tym zastanawia, jakim cudem zrobiono te zdjęcia ? Policjant, jeśli był maniakiem fotografii, to chyba już nie powinien pracować w Polcji ? Dziennikarz akurat schował się w krzakach za radiwozem stojacym w szczerym polu ? A może zdjęcia wykonał, jakiś super aparat satelitarny ? No bo jeśli dziennikarze gnali z tą samą prędkością co auto Kaczyńskiego, to i oni chyba też powinni być zatrzymani, ale wtedy policjanci nie powinni pozwolić na robienie zdjęć sobie a zwłaszcza Kaczyńskiemu, nieprawdaż ?

Ps. jeszcze raz proszę zaprzestać mataczyć lub błaznować w sprawie dziadka Tuska z Wermachtu. Informacja o tego typu fakcie a nie pomówieniu o kandydacie na najwyższy urząd państwowy, to obowiązek demokratycznego państwa a nie tylko konkurencji politycznej, nie mówiąc tu o profesjonalnych dziennikarzach. I nie ma to nic wspólnego z agresją czy retoryką wojny politycznej lub profanacją polityczną w wykonaniu przykładowych Palikotów z PO.

Podobno w przeciwieństwie do studentów i maturzystów, najbardziej wierną grupą wyborców PO są nadal więźniowie z zakładów karnych, którzy podobnie jak w poprzednich wyborach zamierzają poprzeć masowo kandydata z PO i nawet krąży wśród nich dowcip polityczny, mówiący o zabawie w złodziei i policjantów, gdzie reprezentanci PO tj. Grześ, Miro i Zbycho wygrywają grę o penisa Palikota z brygadą Kamińskego z PiS-u.
Ostatnio edytowane przez kot : 11.06.2010 o godz. 22:47.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 11.06.2010, 22:45
Cytat:
Ps. jeszcze raz proszę zaprzestać mataczyć lub błaznować w sprawie dziadka Tuska z Wermachtu. Informacja o tego typu fakcie a nie pomówieniu o kandydacie na najwyższy urząd państwowy, to obowiązek demokratycznego państwa a nie tylko konkurencji politycznej, nie mówiąc tu o profesjonalnych dziennikarzach. I nie ma to nic wspólnego z agresją czy retoryką wojny politycznej lub profanacją polityczną w wykonaniu przykładowych Palikotów z PO.
Faktem było , że dziadek Tuska został siłą powołany do wehrmachtu.
Pomówieniem było sugerowanie (opierające się na plotkach) , że dziadek Tuska wstąpił tam jako ochotnik i zestawianie tego z opisem Tuska , jako polityka nazbyt pro-niemieckiego.
I to pomówienie , było ciosem poniżej pasa. Ok nie ma nic wspólnego , niech żyje król , vivat obiektywizm.

Cytat:
Jeżeli chcecie mieć takie dowody, jak zdjęcia na pierwszych stronach gazet, to musicie współpracować ze służbami specjalnymi, policjantami oraz dziennikarzami w jednym układzie.
Wszystkie media w układzie ?
Trochę zaczynam się już bać żyć w tym kraju...
Nie rozumiem w tak razie jakim cudem mimo tego całego układu , można jeszcze w niektórych gazetach bądź innych mediach przeczytać/obejrzeć informacje niezbyt pochlebne o rządzie. Dobrze , że niektórym odważnym udaje się czasem wyrwać z macek układu.

A odnośnie tego linku , to co to za idiotyczny argument , że miał już zranienie wcześniej ?
Bo tak ciężko jest służbom wrzucić kilka fotek ze zranioną twarzą , jako te ,,niby sobotnie'' ?

Cytat:
jeżeli cię to uspokoi, ok myliłem się to nie był pan Łątka jezeli wierzyć temu blogerowi to jest facet do wynajęcia niejaki dj profesor, co nie zmienia faktu że to był cyrk
tak kampania się zaczęła, tylko jakoś na razie to politycy PO chwytają się brutalnych meto
Przecież , to nie Ty wymyśliłeś tą informację .
Nawet już nie pamiętam , czy Ty to pierwszy zamieściłeś tutaj na forum , więc nie traktuj tego jako ataku personalnego
Sam przecież na początku (na podstawie zdjęć) nie wykluczałem tego , że może to być jeden i ten sam osobnik.
Zresztą dalej na 100 % wykluczyć się tego raczej nie da , ale uważam , że nie ma co w tą sprawę brnąc dalej.

Cytat:
Podobno w przeciwieństwie do studentów i maturzystów, najbardziej wierną grupą wyborców PO są nadal więźniowie z zakładów karnych,
eeee studenci chyba nadal wierni

http://wybory.onet.pl/prezydenckie-2...ktualnosc.html
Ostatnio edytowane przez Mareq : 11.06.2010 o godz. 23:06.
kot
Senior Member

Stary 11.06.2010, 23:09
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Faktem było , że dziadek Tuska został siłą powołany do wehrmachtu.
Pomówieniem było sugerowanie (opierające się na plotkach) , że dziadek Tuska wstąpił tam jako ochotnik i zestawianie tego z opisem Tuska , jako polityka nazbyt pro-niemieckiego.
I to pomówienie , było ciosem poniżej pasa.

Wszystkie media w układzie ?
Trochę zaczynam się już bać żyć w tym kraju...
Nie rozumiem w tak razie jakim cudem , mimo wszystko można jeszcze w niektórych gazetach bądź mediach przeczytać/obejrzeć informacje , niezbyt pochlebne o rządzie. Dobrze , że niektórym odważnym , udaje się czasem wyrwać z macek układu.

A odnośnie tego linku , to co to za idiotyczny argument , że miał już zranienie wcześniej ?
Bo tak ciężko jest służbom wrzucić kilka fotek ze zranioną twarzą , jako te ,,niby sobotnie'' ?

Przecież , to nie Ty wymyśliłeś tą informację .
Nawet już nie pamiętam , czy Ty to pierwszy zamieściłeś tutaj na forum , więc nie traktuj tego jako ataku personalnego
Sam przecież na początku (na podstawie zdjęć) nie wykluczałem tego , że może to być jeden i ten sam osobnik.
Zresztą dalej na 100 % wykluczyć się tego raczej nie da , ale uważam , że nie ma co w tą sprawę brnąc dalej.

eeee studenci chyba nadal wierni

http://wybory.onet.pl/prezydenckie-2...ktualnosc.html
Czy wiesz kolego, że na terenach okupacyjnych w Polsce, aby wstąpić do armii hitlerowskiej, należało absolutnie udowodnić swoją niemieckość ? Idąc tym śladem, należy zadać sobie pytanie - czy w takim razie możliwe było wcielenie nie Niemca do armii hitlerowskiej, inaczej niż na zasadach ochotniczych ? A jeśli odpowiedź brzmi, że nie można było, to nasuwa się drugi wniosek, że jeśli wcielenie było przymusowe, to świadczy ono wyłącznie o tym, że dziadek Tuska musiał być ewidentnie zakonspirowanym Polakiem lub przynajmniej za Polaka nie był przez Niemców uważany.

I tak oto, z faktu historycznego oraz obowiązku rzetejnej informacji wyborczej o kandydacie, stawiasz wraz z PO informacje o takim fakcie oraz osobę tę informację przedstawiającą, za przestępce winnego nadinterpretacji nic nie znaczącego szczególu i w efekcie winnego pomówienia. Brawo za wyrafinowany szczyt bezczelności wobec meritum sprawy i sprowadzenie dyskusji o tym fakcie historycznym do poziomu abstrakcji i rozmydlenia sprawy do ciosu poniżej pasa, tak jakby tłumaczyć, że bycie kapo w obozach koncentracyjnych, miało zrozumienie u ofiar tych obozów oraz ich rodzin, lub , że w ogóle dla nich nie miało to jakiegokolwiek znaczenia.

A jak myślisz, czy Miro, Zbychu i Grześ wraz z hazardzistami, tworzyli układ przyjaciól czy jeszcze czegoś innego, no i nie dziw się nielicznym odważnym, gdy widzą, że Kamiński leży a oni skaczą mu po głowie publicznie i medialnie, jakby należąc do jeszcze większego "Salonu przyjaciół" wręcz ?

A co do studentów, to zobaczymy, czy poza młodzieżówką PO i SLD, jeszcze ktoś inny się ostanie w krainie cudów irlandzkich Tuska, bo Komorowski ostatnio, raczej ubliża inteligencji nawet maturzystów a nie tylko studentów, jak można poczytać tu i ówdzie, że aż im trudno połknąć taaaaaką " żabę" ?
Ostatnio edytowane przez kot : 11.06.2010 o godz. 23:34.
Mareq
Senior Member

Stary 11.06.2010, 23:27
Cytat:
Czy wiesz kolego, że na terenach okupacyjnych w Polsce, aby wstąpić do armii hitlerowskiej, należało absolutnie udowodnić swoją niemieckość ? Idąc tym śladem, należy zadać sobie pytanie - czy w takim razie możliwe było wcielenie nie Niemca do armii hitlerowskiej, inaczej niż na zasadach ochotniczych ? A jeśli odpowiedź brzmi, że nie można było, to nasuwa się drugi wniosek, ze jeśli wcielenie było przymusowe, to świadczy ono wyłącznie o tym, ze dziadek Tuska nie był Polakiem lub przynajmniej nie był przez Niemców za takiego uważany.
,,

,,Przypomnijmy: droga do odszkodowań dla pocztowców była bardzo długa. Niemieckie wladze, nawet po wyroku sądu, piętrzyły przeszkody, by nie wypłacić pieniędzy rodzinom zamordowanym. W sprawę zaangażoli się m.in. prawnicy niemieccy i polscy. Andrzej Remin i Hans Juergen Groth odkryli w archiwach ustawę wydaną przez Adolfa Hitlera 1 września 1939 r. Według niej, obywatele Wolnego Miasta Gdańska stawali się automatycznie obywatelami III Rzeszy. Oznacza to, że niemiecki sąd dokonał mordu sądowego na swoich obywatelach a więc niemieckie państwo jest odpowiedzialne za bezprawne czyny swoich urzędników. W świetle niemieckiego prawa, państwo musi za to wypłacić odszkodowania. Miesiąc temu sąd przyznał odszkodowania rodzinom poległych bohaterów.''

Co mnie interesuje za kogo on był uważany przez Niemców ?
Po co te zagrywki z odwracaniem kota ogonem ?
Chodzi o to , że inaczej odbieramy człowieka , który wstąpił do wehrmachtu na ochotnika , a inaczej tego który został tam wcielony siłą . Opuszczam już denne zestawianie tych faktów z antyniemiecką gierką wyborczą.

Cytat:
I tak oto, z faktu historycznego oraz obowiązku rzetejnej informacji wyborczej o kandydacie, stawiasz wraz PO informacje o takimfakcie oraz osobę ją przedstawiającą, za przestępce winnego nadinterpretacji nic nie znaczącego szczególu i w efekcie winnego pomówienia. Brawo za wyrafinowany szczyt bezczelności wobec meritum sprawy i sprowadzenie dyskusji o tym fakcie historycznym do poziomu abstrakcji i rozmydlenia sprawy.
Kurski dzieląc się ze światem tą informacją , dokonał przedstawienia jej w sposób znacząco odbiegający od prawdy na niekorzyść swojego przeciwnika politycznego.
Jeżeli dla Ciebie to czy ktoś wstąpił do wehrmachtu na ochotnika , czy został do niego wzięty za mordę , jest ,,nic nie znaczącym szczegółem'' , to dla mnie dyskusja z Tobą o ,,dziadku z wehrmachtu'' jest również nic nie znacząca i tymi o to słowami ją kończę.

Cytat:
A jak myślisz, czy Miro, Zbychu i Grześ wraz z hazardzistami, tworzyli układ przyjaciól czy jeszcze czegoś innego, no i nie dziw się nielicznym odważnym, gdy widzą, że Kamiński leży a oni skaczą mu po głowie ?
Wyraziłem jakieś swoje zdziwnienie odnośnie tzw. odważnych ? Bardzo ciekawe kiedy , jak i gdzie ?
Wiem , że to sprawa błaha i merytorycznie wątła , ale jako że wyjeżdzasz mi nagle skacząc z kwiatka na kwiatek z jakimiś Mirem , zbychem i grzesiem , to czuje się upoważniony do podtrzymywania tego stylu dyskusji.

Cytat:
A co do studentów, to zobaczymy,
Nie da się ukryć

EDYTA:

Cytat:
tak jakby tłumaczyć, że bycie kapo w obozach koncentracyjnych, miało zrozumienie u ofiar tych obozów oraz ich rodzin, lub , że w ogóle dla nich nie miało to jakiegokolwiek znaczenia.
Kapo z obozu , no , no...
Jest u kolegi kota ta siła . Ta siła która językiem powiedzie lud na barykady
Chciałem zauważyć , że nie oceniamy tej sytuacji z perspektywy ofiar , tylko z perspektywy części opinii publicznej mającej bardzo wielki apetyt na germanofilów.
Proszę więc ofiary zostawić w spokoju i nie mieszać ich do tej dyskusji , naprawdę nie warto.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 12.06.2010 o godz. 00:10.
kot
Senior Member

Stary 12.06.2010, 00:53
Szanowny Marqu

Czy Ty aby nie przesadzasz ? O jakich ty gierkach prawisz ? O jakich barykadach, na które ja mam rzekomo porywać tłumy ? Uwierz mi raz i na zawsze, ze ja nie jestem politykiem zawodowym, tylko zwykłym wyborcą i nie uprawiam tutaj propagandy politycznej, lecz wypowiadam swoje zdanie. Miej Wać miarę inną niż własną wyłącznie, jeśli łaska.

Dla mnie ważnny jest demokratyczny dostęp do tak istotnych informacji o kandydacie na najwyższy urząd w państwie i nikt nie ma prawa mnie tego dostępu pozbawiać i nie ma tutaj nic wspólnego z tą informacją, żadna germanofilia czy inna Jamajkofobia, gdyż zupełnie czym innym jest moje prawo do własnego zdania i oceny kandydata oraz informacji o nim, a czym innym Twoja propaganda we mnie wymierzona, która wprowadza mnie w konfuzję, gdyż ja z natury szanuję dyskutanta. Zauważ łaskawie, że ja Ci nie narzucam swojego punktu widzenia i pozostawiam Tobie prawo do Twojego punktu widzenia. Tak to chyba powinno pracować, ale niestety ty mi zarzucasz jakieś kolejne podłości, typu antyniemiecka gierka wyborcza, co stawia Cię w innej pozycji, niż moja tutaj postawa, w której, ja Ci nic nie zarzucam i nic Ci nie narzucam, przynajmniej do tej pory.

Przykład z kruczkami prawnymi o odszkodowania, jest nietrafny a już cytat z przymusowego obywatelstwa wolnego Gdańska abstrakcyjny. Idąc tym tropem wszyscy obywatele okupowanej Polski byli przymusowymi Niemcami polskiego pochodzenia, chodźby z powodu posługiwania się dowodami tożsamosci niemieckich władz a nie polskich.

Mieszanie przez Ciebie pocztowców z dziadkiem Tuska jest dopiero nieporównywalnym wręcz nietaktem ,nawet wobec zarzutu co do mojego przykładu, przez Ciebie oprotestowanego.

Ps. przy wyborze Kwaśniewskiego na dwie kadencje, Polakom nie przeszkadzała jego przeszłość komunistyczna i kariera polityczna kształtowana przy udziale ZSRR, mimo, że opozycja polityczna, poinformowała polskie społeczeństwo o tym fakcie. Tak więc, nie przesadzajmy z tą obrazą Tuska, za informacje o jego dziadku.

Edit

Mareq - poddaje się, bo nie mam ochoty na ciąg dalszy dysertacji naukowej o sztuce karmienia owiec modlitwą zastępczą.
Ostatnio edytowane przez kot : 12.06.2010 o godz. 01:56.
Mareq
Senior Member

Stary 12.06.2010, 01:42
Cytat:
Zauważ łaskawie, że ja Ci nie narzucam swojego punktu widzenia i pozostawiam Tobie prawo do Twojego punktu widzenia.
Zauważyłem...
,,jeszcze raz proszę zaprzestać mataczyć lub błaznować''

Cytat:
ale niestety ty mi zarzucasz jakieś kolejne podłości, typu antyniemiecka gierka wyborcza, co stawia Cię w innej pozycji, niż moja tutaj postawa, w której, ja Ci nic nie zarzucam i nic Ci nie narzucam, przynajmniej do tej pory.
Nie zarzucam Ci żadnej antyniemieckiej gierki wyborczej. Pisałem czemu służyło puszczenie ploty w szerszy obieg medialny , dokonane przez jednego ze sztabowców Lecha Kaczyńskiego.
Nie ma to nic wspólnego z Twoją osobą.

Cytat:
Przykład z kruczkami prawnymi o odszkodowania, jest nietrafny a już cytat z przymusowego obywatelstwa wolnego Gdańska abstrakcyjny. Idąc tym tropem wszyscy obywatele okupowanej Polski byli przymusowymi Niemcami polskiego pochodzenia, chodźby z powodu posługiwania się dowodami tożsamosci niemieckich władz a nie polskich.

Mieszanie przez Ciebie pocztowców z dziadkiem Tuska jest dopiero nieporównywalnym wręcz nietaktem ,nawet wobec zarzutu co do mojego przykładu, przez Ciebie oprotestowanego.
Znów źle coś odebrałeś.
Cały fragment o pocztowcach nie ma w naszej dyskusji żadnego znaczenia. Chodzi tylko i wyłącznie o pogrubiony tekst. Który zresztą też ma nikłe znaczenia , bo jedynie może być jakąś formą odpowiedzi na pytanie o tym jak traktowali(w sensie obywatelstwa) go Niemcy . Co również (jak już zresztą wspomniałem wcześniej) nie wnosi nic do sprawy , ponieważ problem spoczywa gdzie indziej.
A tym problemem jest to , czy opowiadanie(na kilka dni przed II turą wyborów prezydenckich) przez polityka ze sztabu jednego kandydata , o tym że jakoby istnieje plotka z wiarygodnego źródła mówiąca , że dziadek kontrkandydata ochotniczo zgłosił się do wehrmachtu , jest ciosem poniżej pasa niegodnym w debacie politycznej , czy takim ciosem nie jest.

Cytat:
O jakich barykadach, na które ja mam rzekomo porywać tłumy ?
O barykadach prawdy Twojej.
Po pprostu nie lubię jak ktoś bardzo chce , żeby wyszło na jego zdanie i posługuje się słowem ,,estetycznym'' - ale nie merytoryczny.
Dorzucanie do wątku spraw pozornie związanych , ale faktycznie zupełnie pustych merytorycznie w odniesieniu do sedna dyskusji , jest właśnie czymś takim.
Oczywiście piszę tutaj o fragmencie posta , który dotyczył tego jak przez rodziny ofiar był odbierany ,,Kapo'' .

EDITA

Cytat:
Mareq - poddaje się, bo nie mam ochoty na ciąg dalszy dysertacji naukowej o sztuce karmienia owiec modlitwą zastępczą.
No właśnie
O tym pisałem w ostatnim fragmencie przed edycją. Na mnie takie sztuczki nie działają. Tylko , że raczej nie na mnie są one skierowane
Ostatnio edytowane przez Mareq : 12.06.2010 o godz. 02:07.
marian3a
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 12.06.2010, 08:41
A tym problemem jest to , czy opowiadanie(na kilka dni przed II turą wyborów prezydenckich) przez polityka ze sztabu jednego kandydata , o tym że jakoby istnieje plotka z wiarygodnego źródła mówiąca , że dziadek kontrkandydata ochotniczo zgłosił się do wehrmachtu , jest ciosem poniżej pasa niegodnym w debacie politycznej , czy takim ciosem nie jest.
A to jakby powiedział dwa tygodnie przed pierwszą turą że na 100% dziadek Tuska był zwerbowany do wehrmachtu. by było dla Ciebie Ok. ? Zresztą w czym problem ? Każdy dobrze wie że Tusk jest pro światowym wazeliniarzem. Unia jest zajebista, Niemcy to nasi bracia, a Rosjanie to nasi najlepsi przyjaciele. Nie raz i nie dwa udowodnił swoją miłość do obcych narodów.
A czy ciosem ponieżej pasa nie jest zachowanie Palikota? czy on jest godny aby być politykiem i zabierać w niej głos ?
ps,
Kandydat na prezydenta powinien mieć nienaganną przeszłość i powinna być ona podana opini publicznej a wcześniej oczywiście zweryfikowana. Informacja że dziadek był wcielony do wehrmachtu to dla mnie jest ważna informacja gdyż to są jego korzenie i nie powininen się ich wstydzieć. Mógł nawet oprzeć o ten fakt swoją kampanię: " mój dziadek był siłą wcielony ale ja po latach wybaczam niemcom, powinniśmy zapomnieć o przeszłośći i wspónie wybaczyć tak jak ja wybaczyłem" a jego reakcja... wszyscy widzieli jaka była.
Ostatnio edytowane przez marian3a : 12.06.2010 o godz. 08:49.
robin hood
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 12.06.2010, 08:59
marian3a napisał(a):Wyświetl post
A to jakby powiedział dwa tygodnie przed pierwszą turą że na 100% dziadek Tuska był zwerbowany do wehrmachtu. by było dla Ciebie Ok. ? Zresztą w czym problem ? Każdy dobrze wie że Tusk jest pro światowym wazeliniarzem. Unia jest zajebista, Niemcy to nasi bracia, a Rosjanie to nasi najlepsi przyjaciele. Nie raz i nie dwa udowodnił swoją miłość do obcych narodów.
A czy ciosem ponieżej pasa nie jest zachowanie Palikota? czy on jest godny aby być politykiem i zabierać w niej głos ?
ps,
Kandydat na prezydenta powinien mieć nienaganną przeszłość i powinna być ona podana opini publicznej a wcześniej oczywiście zweryfikowana. Informacja że dziadek był wcielony do wehrmachtu to dla mnie jest ważna informacja gdyż to są jego korzenie i nie powininen się ich wstydzieć. Mógł nawet oprzeć o ten fakt swoją kampanię: " mój dziadek był siłą wcielony ale ja po latach wybaczam niemcom, powinniśmy zapomnieć o przeszłośći i wspónie wybaczyć tak jak ja wybaczyłem" a jego reakcja... wszyscy widzieli jaka była.

Jak to szło

"Z tym Wehrmachtem to lipa, ale jedziemy w to, bo ciemny lud to kupi"

Rozumiem że obecny Papież też się powinien wstydzić w sumie nawet nie powinien być Papierzem, generalnie dla Ciebie to ważna informacja.
moim zdaniem to klasyczne myślenie historyczne dla części społeczeństwa i partii ważne jest to co było kto z kim i kiedy nas napadł co nam zabrał i dlatego nam się należy ważne kto kim był i w jakiej armii służył i na kogo jest kwitek w IPN.
A mnie osobiście interesuje zupełnie co innego, owszem ważna jest świadomość historii i własnej przeszłości ale opieranie przyszłości na przeszłości kompletnie nie ma sensu zamiast budować pomniki lepiej budujmy cos co przyda się naszym dzieciom. A o Polskiej historii powinno się uczyć w szkołach a nie prowadzić kampanie polityczną i agitować na jakiego kandydata trzeba głosować.

Jednym słowem g mnie obchodzi kim był czyjś dziadek ważniejsze jakie poglądy teraz sobą reprezentuje
UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 12.06.2010, 09:03
Dziś z tego co czytałem jest u Was na rynku Janusz Korwin-Mikke o 17.30.
http://www.uniapolitykirealnej.pl/wi...kke-w-krakowie
Ostatnio edytowane przez UniaTarnówZKS1928 : 12.06.2010 o godz. 10:45.
marian3a
Senior Member

Stary 12.06.2010, 10:09
robin hood napisał(a):Wyświetl post
moim zdaniem to klasyczne myślenie historyczne dla części społeczeństwa i partii ważne jest to co było kto z kim i kiedy nas napadł co nam zabrał i dlatego nam się należy ważne kto kim był i w jakiej armii służył i na kogo jest kwitek w IPN.
A mnie osobiście interesuje zupełnie co innego, owszem ważna jest świadomość historii i własnej przeszłości ale opieranie przyszłości na przeszłości kompletnie nie ma sensu zamiast budować pomniki lepiej budujmy cos co przyda się naszym dzieciom. A o Polskiej historii powinno się uczyć w szkołach a nie prowadzić kampanie polityczną i agitować na jakiego kandydata trzeba głosować.

Jednym słowem g mnie obchodzi kim był czyjś dziadek ważniejsze jakie poglądy teraz sobą reprezentuje
Mam rozumieć że przeszlość Olechowskiego dla Ciebie nie ma ŻADNEGO znaczenia ?
Nikt nie chce opierać przyszłości na przeszłości gdzie ja tak napisałem ? wręcz odwrotnie. Mógł na tym zyskać gdyby inaczej się zachował.
ps, wiem że w jednym zdaniu zaprzeczam drugie i odwrtonie ale jest duża róźnica miedzy kandydatem a jego stosunkiem do swoich przodków.
Mareq
Senior Member

Stary 12.06.2010, 10:41
Cytat:
A to jakby powiedział dwa tygodnie przed pierwszą turą że na 100% dziadek Tuska był zwerbowany do wehrmachtu. by było dla Ciebie Ok. ?
Tak, termin 14 dni przed I turą był ostatnim możliwym w którym mógł wypowiedzieć tego typu stwierdzenie.

Cytat:
Zresztą w czym problem ? Każdy dobrze wie że Tusk jest pro światowym wazeliniarzem. Unia jest zajebista, Niemcy to nasi bracia, a Rosjanie to nasi najlepsi przyjaciele. Nie raz i nie dwa udowodnił swoją miłość do obcych narodów.
No właśnie
Wszyscy wiemy jaka jest polityka zagraniczna Tuska .Ważne jednak żeby odpowiednia grupa ludzi ponad to iż mają świadomość wnioskowała z tej wiedzy pewne ,,oczywistości'' i była do co do tych ,,oczywistości'' pewna

Cytat:
Przecież wypowiadałem się już wielokrotnie o Palikocie w tym temacie . Często jego zachowanie jest ciosem poniżej pasa , nie przepadam za nim jako za politykiem.
Tylko że ja nie mam problemu żeby wyraźnie określić swoje przekonania w stosunku do osób i działań z jakiegokolwiek obozu by nie pochodziły.

Cytat:
Kandydat na prezydenta powinien mieć nienaganną przeszłość
Kandydat owszem , ale przeszłość jego dziadka nie jest jego przeszłością.
To , że Tusk o tym nie mówił(a nawet jeżeli wiedział , to wcale się mu nie dziwię) nie implikuje tego iż Kurski miał prawo przedstawić to w takiej formie w jakiej to przedstawił.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 12.06.2010 o godz. 10:53.
marian3a
Senior Member

Stary 12.06.2010, 11:09
Tylko że ja nie mam problemu żeby wyraźnie określić swoje przekonania w stosunku do osób i działań z jakiegokolwiek obozu by nie pochodziły.

Kandydat owszem , ale przeszłość jego dziadka nie jest jego przeszłością.
To , że Tusk o tym nie mówił(a nawet jeżeli wiedział , to wcale się mu nie dziwię) nie implikuje tego iż Kurski miał prawo przedstawić to w takiej formie w jakiej to przedstawił.
również nie mam problemu gdyż nie "kibicuje" żadnej partii politycznej.
Fakt, Kurski nie powinien w takiej formie to powiedzieć.
Tusk powinien się zachować inaczej rodziny nie powinno się wstydzić. mógł dzięki temu przyczynić się do pojednania polsko-niemieckiego.

Podsumowując zgadzam się z Tobą a odpowiadałem nie na Twój post tylko Robin hood'a i jego porównanie Tuska do Papieża... ehh brak słów..
kilka dni temu była ostra rozmowa na temat sondaży "kto płaci takie wyniki" o to najlepszy dowód
http://www.dziennik.pl/polityka/wybo...eb_w_leb_.html
42 - 30 według TVN24
38-36 według TNS OSOP
Powód: zły link ;p
Ostatnio edytowane przez marian3a : 12.06.2010 o godz. 11:14.
SkMk
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 12.06.2010, 14:14
http://www.youtube.com/watch?v=dr4XPumV--Q
http://www.youtube.com/watch?v=MLUzW7kHIL8
http://www.youtube.com/watch?v=h1kL5Y-I-Ew
http://www.youtube.com/watch?v=gwAbp6a9_Bw

Kutz vs Migalski
W życiu ważne są tylko chwile...
robin hood
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 12.06.2010, 16:36
marian3a napisał(a):Wyświetl post
również nie mam problemu gdyż nie "kibicuje" żadnej partii politycznej.
Fakt, Kurski nie powinien w takiej formie to powiedzieć.
Tusk powinien się zachować inaczej rodziny nie powinno się wstydzić. mógł dzięki temu przyczynić się do pojednania polsko-niemieckiego.

Podsumowując zgadzam się z Tobą a odpowiadałem nie na Twój post tylko Robin hood'a i jego porównanie Tuska do Papieża... ehh brak słów..
kilka dni temu była ostra rozmowa na temat sondaży "kto płaci takie wyniki" o to najlepszy dowód
http://www.dziennik.pl/polityka/wybo...eb_w_leb_.html
42 - 30 według TVN24
38-36 według TNS OSOP
No właśnie jedni mogą mówić wszystko i argumentować po swojemu inni nie bo ehh brak słów
Nie mam zamiaru tłumaczyć mojego porównania bo po co i tak wiesz swoje że brak słów, fakt jest faktem przeszłości zarówno Dzidka Tuska jak i Papieża nie zmienimy taką mieli. Tak jak w pierwszym tak i w drugim przypadku sprawa jest zamknięta ważne jest to co Ci ludzie osobiście prezentują i jakie maja poglądy i kim są.
I nie jest to moim zdaniem temat do dyskusji lepiej podyskutujmy co zrobić żeby Poczta Polska nie w..... w błoto kupy kasy
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 12.06.2010, 18:09
Do robin hood

Mówisz, że przeszłość nie ma znaczenia. Skoro tak to dlaczego PO i SLD nie pozwoliły na to aby Instytut Pamięci Narodowej głośno mówił o tej przeszłości "bez znaczenia" cośby sobie tam robili [IPN] a Platforma jako poważna przecież partia polityczna nie zajmowałaby się mało istotnymi rzeczami. No chyba że to juz taka [ich] cecha, że przykładają wagę do rzeczy mało ważnych.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 12.06.2010, 18:12
Komorowski wychodzi z... NATO

W porozumieniu z premierem jest już przygotowywana strategia naszego wyjścia z NATO – oświadczył marszałek Sejmu Bronisław Komorowski.

http://www.tvn24.pl/0,1660429,0,1,ko...wiadomosc.html
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 12.06.2010, 19:06
wogóle nie powinniśmy jechac do Afganistanu, nic z tego nie mamy, nie nasza sprawa.A NATO w razie jakiegoś konfliktu by nam pomogło tak jak w 1939 roku nam wszyscy "pomogli".
Sędzia
Senior Member

Stary 12.06.2010, 19:09
AYALA napisał(a):Wyświetl post
wogóle nie powinniśmy jechac do Afganistanu, nic z tego nie mamy, nie nasz konflikt.A NATO w razie jakiegoś konfliktu by nam pomogło tak jak w 1939 roku nam wszyscy "pomogli".
Ja na to patrzę zupełnie z innej strony.

Używając piłkarskiej terminologii:

nasi żołnierze zamiast grać sparingi na poligonach, grają w Lidze Mistrzów razem z najlepszymi w Afganistanie.
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 12.06.2010, 19:21
Ciekawie, ciekawie przebiega kampania
Walka z fałszerstwami wyborczymi: sfotografuj kartkę wyborczą!
http://wiadomosci.onet.pl/blogi/korw...2888,blog.html
Maciejj
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 12.06.2010, 19:55

Czy tylko ja mam wrażenie że Kutz czy jak mu tam był lekko wstawiony?
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 12.06.2010, 20:13
Maciejj napisał(a):Wyświetl post
Czy tylko ja mam wrażenie, że Kutz nie ma nic sensownego do powiedzenia?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 12.06.2010, 20:19
Maciejj napisał(a):Wyświetl post
To chyba nie widziałeś go w rozmowie z Jakubiak, tam to już był konkretnie "nabzdryngolony". Tutaj Migalski nie pozwolił mu się rozchulać gasząc go pytaniami o konkrety

A Komorowski sam siebie przechodzi, jego sztabowcy chyba się modlą żeby w ogóle ust nie otwierał, bo co je otworzy to wtopa. Ot, taki złotousty Bronek. Boże chroń przed nim Polskę
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 12.06.2010 o godz. 20:24.
wolfy
Senior Member

Stary 12.06.2010, 20:25
Tym razem o pasji myśliwskiej naszego Asa.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
hunter
Senior Member

Stary 12.06.2010, 20:26
AYALA napisał(a):Wyświetl post
wogóle nie powinniśmy jechac do Afganistanu, nic z tego nie mamy, nie nasza sprawa.A NATO w razie jakiegoś konfliktu by nam pomogło tak jak w 1939 roku nam wszyscy "pomogli".
Bo najlepiej to jest żeby żołnierze siedzieli w koszarach i obgryzali paznokcie. To są zawodowi żołnierze, ludzie którzy świadomie wybrali swój zawód i za pracę otrzymują spore pieniądze. Piszesz nic z tego nie mamy. Może i zyski ekonomiczne marne, ale zaprawiony w boju żołnierz może się okazać dużo wartościowszy niż kilka złotych więcej w budżecie.
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 12.06.2010, 20:40
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Ja na to patrzę zupełnie z innej strony.

Używając piłkarskiej terminologii:

nasi żołnierze zamiast grać sparingi na poligonach, grają w Lidze Mistrzów razem z najlepszymi w Afganistanie.

Złe porównanie dałeś. My jesteśmy zwyczajnymi najemnikami okupanta w Afganistanie. A to, że nie jesteśmy w nimi w stanie wojny to wynik polityki międzynarodowej za którą stoją USA i NATO. Są lepsze sposoby aby Nasi żołnierze ,,grali w Lidze Mistrzów''. Można wysłać ich do Indii,Strefy Gazy, Konga, Rwandy, Izraela na misje pokojowe. Każde okupowane państwo się broni a do czasu tej obrony suwerenności Amerykanie moga go okupować do usranej śmierci.
Byłem przeciwnikiem wysyłania naszych do Iraku jak i zarówno do Afganistanu. Korzyści z tego żadnych nie mamy a jedynie splamiliśmy ręce krwią i honorem w tej intrydze zwanej ,,misją stabilizacyjną'' .
100tyś żołnierzy jakich mamy i gdyby cofnąć się w czasie i Niemcy znowu Nas zaatakowały to nie mielibyśmy szans na zwycięstwo. Byłem przeciwnikiem likwidacji obowiązkowego poboru a byłem za reformą i usprawnieniem przymusowego poboru.
Ostatnio edytowane przez harimata : 12.06.2010 o godz. 20:44.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
wolfy
Senior Member

Stary 12.06.2010, 20:40
hunter napisał(a):Wyświetl post
Bo najlepiej to jest żeby żołnierze siedzieli w koszarach i obgryzali paznokcie. To są zawodowi żołnierze, ludzie którzy świadomie wybrali swój zawód i za pracę otrzymują spore pieniądze. Piszesz nic z tego nie mamy. Może i zyski ekonomiczne marne, ale zaprawiony w boju żołnierz może się okazać dużo wartościowszy niż kilka złotych więcej w budżecie.
Ale o czym wy piszecie?

Jesteśmy w NATO, mamy więc zobowiązania. Toż to nawet Niemcy zapowiedział zwiększenie kontyngentu wojsk w Afganistanie, a nasi wiejscy filozofowie doszli nagle do wniosku, że pora się zwijać.

Nasza armia to żart, dlatego też członkostwo w NATO jest naszą jedyną nadzieją. Członkostwo, do którego jesteśmy absolutnie nieprzygotowani i którego warunków do dziś nie spełniamy.

"Nie nasza sprawa? Nic z tego nie mamy?"

Fakt. Nic poza członkostwem w NATO. Jesteśmy w nim, co wiążę się zarówno z korzyściami, jak i obowiązkami.
Ale to przecież tylko źli prawicowi militaryści tak myślą...

Ktoś woli nowy Układ Warszawski?

Jedną kwestią jest głupota obywateli, którzy niekoniecznie muszą rozumieć naszą sytuację (dla rządzących często lepiej, jeżeli nie rozumieją), kwestią zupełnie inną - rozgrywanie tego typu problemów w kampanii wyborczej tak, jak to robi Komorowski. Pomijam już fakt, że ta "osoba kompetentna inaczej" nie jest w stanie nawet przekazać o co jej chodzi bez rzucania debilnych deklaracji o "wystąpieniu z NATO".

Swoją drogą, jeżeli na prezydenta zostanie wybrana osoba, która bredzi dzień w dzień jak potłuczona, co kłóci się z elementarnymi wymogami stanowiska - postawię na tym kraju krzyżyk. Była taka świetna komedia wykpiwająca demokrację - "Kieszonkowa Apokalipsa (Whoops Apocalypse)", gdzie prezydentem USA wybrano klauna-idiotę. Cóż, znam tylko jeden kraj, w którym absurdalny humor może przerodzić się w okrutną rzeczywistość i jako żywo - nie jest on anglosaski.

Ujmując rzecz inaczej - do wczoraj bawił mnie Komorowski, dziś uświadomiłem sobie, że jest to poważny kandydat na stanowisko Prezydenta RP. Ktoś taki jest liczącą się siłą polityczną. W wyniku jakiegoś zbiorowego zaćmienia umysłowego Polacy zastanawiają się nad wyborem człowieka - chodzącego incydentu dyplomatycznego, pana "metoda odkrywkowa", pana "autonomia", pana "wystąpmy z NATO". Jak to dobrze, że nikt nie traktuje nas poważnie. Czy wyobrażacie sobie, jak taka wypowiedź w ustach kandydata na jakiś ważny urząd poważnego kraju zostałaby odebrana przez opinię światową? Przecież to jedynka we wszystkich serwisach informacyjnych, tona sprostowań MSZ-u, zaniepokojenie pozostałych członków.
Na szczęście - cieszymy się statusem kraju, gdzie nic nie mówi się na poważnie.

Co nas może uratować przy Prezydencie Bronku?
Dubbing.
Bo niestety, z racji funkcji, wcześniej czy później wypowiedzieć będzie się musiał.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 12.06.2010 o godz. 21:03.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
maksinho
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 12.06.2010, 20:56
http://www.youtube.com/watch?v=89YM7G29NHU Pierwsza część wiecu. Wstawię następne bo mam cały nagrany.
Sędzia
Senior Member

Stary 12.06.2010, 21:00
harimata napisał(a):Wyświetl post
Złe porównanie dałeś. My jesteśmy zwyczajnymi najemnikami okupanta w Afganistanie. A to, że nie jesteśmy w nimi w stanie wojny to wynik polityki międzynarodowej za którą stoją USA i NATO. Są lepsze sposoby aby Nasi żołnierze ,,grali w Lidze Mistrzów''. Można wysłać ich do Indii,Strefy Gazy, Konga, Rwandy, Izraela na misje pokojowe. Każde okupowane państwo się broni a do czasu tej obrony suwerenności Amerykanie moga go okupować do usranej śmierci.
Byłem przeciwnikiem wysyłania naszych do Iraku jak i zarówno do Afganistanu. Korzyści z tego żadnych nie mamy a jedynie splamiliśmy ręce krwią i honorem w tej intrydze zwanej ,,misją stabilizacyjną'' .
100tyś żołnierzy jakich mamy i gdyby cofnąć się w czasie i Niemcy znowu Nas zaatakowały to nie mielibyśmy szans na zwycięstwo. Byłem przeciwnikiem likwidacji obowiązkowego poboru a byłem za reformą i usprawnieniem przymusowego poboru.
Ja jestem za tym, żeby wysyłać żołnierzy na jak najwięcej misji pokojowych,a przy tym także do Afganistanu czy Iraku. Jedno drugiemu nie przeszkadza, bo nie wysyłamy aż tylu, żeby trzeba było wybierać.

Misje pokojowe są co do zasady pokojowe, tam się głównie patroluje, rozbraja miny, czasem jakieś zamieszki gasi, ale najlepiej bezkrwawo. Może od czasu do czasu nastąpić jakiś incydent (np. w czasie zamieszek) śmiertelny, ale to jednak nie reguła.

A do Afganistanu żołnierze jadą zabijać.

I tego nie nauczą się na żadnym poligonie, na żadnej misji pokojowej itd.

Może to wydawać się komuś okrutne, ale uważam, że lepiej by nasi żołnierze nauczyli się zabijać wroga strzelając do Talibów, niż gdyby się mieli uczyć dopiero w razie jakiegoś ataku na Polskę.

Wiem, że to obecnie mało prawdopodobny scenariusz, ale lepiej mieć sprawdzonych w boju żołnierzy, niż nie mieć.

ps. pobór to jest zły pomysł, to był wielki błąd Kaczyńskiego, że nie zlikwidował poboru. Mógł dzięki temu zyskać wiele poparcia wśród młodych (to nie jest argument za zniesieniem poboru, lecz dodatkowa korzyść).

Pobór to było stracone 9 miesięcy z życia młodego mężczyzny (a kiedyś to były dwa lata), który zamiast wzbogacać swoje umiejętności i swoją konkurencyjność na rynku pracy, leżał w koszarach odliczając dni do rezerwy.

Po drugie, armia z poboru jest dużo gorsza od zawodowej. Jak to mówią - z niewolnika nie ma pracownika, a z żołnierza z przymusowego poboru nie ma entuzjasty wojskowości.

Po trzecie, o wiele lepszy pomysł to jest armia zawodowa plus profesjonalna obrona narodowa. Np. Szwajcaria jest w stanie zmobilizować 400 tys. cywilów w kilka dni.

A przy tym wszystkim, gdyby nie robił tego Klich i PO, to by ta armia zawodowa była tworzona o wiele bardziej profesjonalnie.

ps 2. dodam jeszcze, że także błędem Kaczyńskiego było to, że byli przeciwni rozdziałowi Prokuratora Generalnego i Ministra Sprawiedliwości. Pomijam już fakt, że jest to zwyczajnie dość sensowne rozwiązanie, to przede wszystkim można było z dużą dozą prawdopodobieństwa przewidywać, że w najbliższym czasie ktoś to wprowadzi. Gdyby zrobił to Kaczyński, miałby pełną kontrolę nad całym procesem. Miał dużo szczęścia, że wśród dwójki kandydatów trafił się Seremet.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 12.06.2010 o godz. 21:24.
Sędzia
Senior Member

Stary 12.06.2010, 21:36
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
Sędzio
w Szwajcarii muszą odbyć co jakiś czas kilka tygodni w wojsku bez względu na gdzie aktualnie pracują(taką historię pewnego lekarza czytałem)
u nas po studiach są tylko 3 miesiące, poza tym nie każdego biorą,
Jasne, nie mam nic przeciwko, o ile będzie się to wiązać z:

1) powszechnością
2) nie chodzi o trzymiesięczne wakacje, lecz o krótkie - np. dwutygodniowe - ćwiczenia
3) są to poważne ćwiczenia, w tym także duża ilość strzelania - dzisiaj nie starczy nawet kasy na amunicję
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 13.06.2010, 00:25
Przepraszam, ale czy "Złotousty" bierze jutro udział w debacie na TVP1?

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów