The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.06.2010, 00:28
Cytat:
przed którym nie uciekniecie
Nie uciekniecie towarzysze , nie uciekniecie.

Cytat:
Lansuje to go macierzysta partia. Uważasz każdą formę sprzeciwu za nieświadome wsparcie?
Być może lansuje go macierzysta partia , ale to harimata użala się nad poziomem Palikota , jednocześnie dając mu możliwość zaistnienia.
Użala się nad poziomem debaty publicznej , jednocześnie wrzucają do podpisu jakieś obrazki z dosyć ,,ciężkim'' dowcipem.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 10.06.2010 o godz. 00:31.
Romy S.
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 10.06.2010, 00:34
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Palikot robi wieś i to jest fakt Co za porażająca hipokryzja.,
Jak nazwiesz to co robił na przykład Dorn paradując po Sejmie z własnym psem ?
Miastem ?
Pracuję w mieście i nikt mi nie pozwoli przyjść do pracy nawet z chomikiem ...
Także nie zarzucajmy hipokryzji innym skoro sami mamy coś na sumieniu.

Swoją drogą ciekawym musi być kraj, w którym kampania prezydencka rozbija się o takie "pierdoły".
Wszyscy się uśmiechają po pachy zamiast działać coś dla kraju, a nie dla spektakularnego interesu własnego obozu.
...nieczytelny...
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 10.06.2010, 00:35
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Być może lansuje go macierzysta partia , ale to harimata użala się nad poziomem Palikota , jednocześnie dając mu możliwość zaistnienia.
Umiesz zachować minimum przyzwoitości? harimata daje mu możliwość zaistnienia?!
Możliwość zaistnienia dała mu Twoja partia i to ona wykorzystuje go do organizacji politycznych burd. W świetle zapewnień o "szczególnym charakterze tej kampanii" jest to wyjątkowo kuriozalne...
Nie mam jednak wątpliwości - stracicie na tym.

Możliwe, ze cała ta burda zorganizowana przez PO była nielegalna. Myślę, że w najbliższym czasie zostanie to zgłoszone do prokuratury.

W międzyczasie Palikot sprowadza debatę do poziomu rynsztoka. Ataki ad personam mają zastąpić program - tu nie chodzi o poglądy, tu chodzi o zakrzyczenie przeciwnika, oplucie go, zohydzenie.

Ale według Marqa winny jest harimata, bo zamiast grzecznie odwrócić wzrok i udawać, że problemu nie ma wyraża głośno swój sprzeciw. Paradne.

Romy S. napisał(a):Wyświetl post
Jak nazwiesz to co robił na przykład Dorn paradując po Sejmie z własnym psem ?
Miastem ?
A co to ma wspólnego z debatą publiczną?

Także nie zarzucajmy hipokryzji innym skoro sami mamy coś na sumieniu.
Ja ma coś na sumieniu? Ciekawe.
Rozwiniesz?

Pomijam fakt, że odpowiedź w stylu "A u was biją murzynów" niczego nie rozwiązuje.

Swoją drogą ciekawym musi być kraj, w którym kampania prezydencka rozbija się o takie "pierdoły".
Wszyscy się uśmiechają po pachy zamiast działać coś dla kraju, a nie dla spektakularnego interesu własnego obozu.
To nie są pierdoły. To są kwestie kluczowe.
Debata publiczna jest jedyną szansą w demokratycznym państwie na prezentacje poglądów i ich konfrontacje między poszczególnymi siłami politycznymi. Jeżeli sprowadzimy dyskurs do poziomu prezentowanego przez PO, wówczas polityka zamieni się w "reality show", gdzie liczy się kto bardziej ubliży oponentom, ew. - komu pierwszemu puszczą nerwy.

Komorowski wykazał rażącą niekompetencję, którą próbuje się przykryć szczuciem głównego kontrkandydata. Po tym cyrku jedyne, czego się dowiedzieliśmy, to tego kto jest bardziej zdesperowany.

EDIT: Okazało się, że doszło do napaści na sympatyka PiS, dziennikarza. Sprawcę na szczęście ujęto.
Kto ponosi za to odpowiedzialność? Czy wierchuszce PO naprawdę brak wyobraźni, czy po prostu mają już wszystko gdzieś?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 10.06.2010 o godz. 00:59.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Stary 10.06.2010, 02:07
Cytat:
Umiesz zachować minimum przyzwoitości? harimata daje mu możliwość zaistnienia?!
Możliwość zaistnienia dała mu Twoja partia i to ona wykorzystuje go do organizacji politycznych burd. W świetle zapewnień o "szczególnym charakterze tej kampanii" jest to wyjątkowo kuriozalne...
Nie mam jednak wątpliwości - stracicie na tym.
,,stracicie na tym'' , ,,twoja partia''
co za człowiek... buahahahah
Jednak metoda ignorowania była dużo zdrowsza.

Cytat:
Ale według Marqa winny jest harimata, bo zamiast grzecznie odwrócić wzrok i udawać, że problemu nie ma wyraża głośno swój sprzeciw. Paradne.
Winny , niewinny . Dla mnie jest to raczej kwestia śmieszności , a nie winy. Narzekając na poziom prezentowany przez Palikota , zamiast gościa olać , wrzuca jego obrazek do podpisu , tym samym reklamując ( reklama nie musi być wcale pozytywna , ma na celu utrwalenie rozpoznawalności) jego błazenady.
ROZUMIESZ ? Bo jaśniej już tego przedstawiać nie będę .

Jest mi wstyd za tego pseudo polityka Palikota , ten człowiek nic nie oferuje merytorycznego . Jest mi szkoda elektoratu PO , że muszą się wstydzić za taką osobę.
Ale wrzucę sobie jego fotkę do prostackiego podpisu , a później ,,pojadę'' połowie Rady Ministrów od żydów i kandydatowi na prezydenta , że nawiązuje do politycznego programu Adolfa Hitlera.
To wszystko w ramach mojego wkładu w zdrową debatę publiczną tak zepsutą przez tych warchołów z PO.

Cytat:
Jeżeli sprowadzimy dyskurs do poziomu prezentowanego przez PO, wówczas polityka zamieni się w "reality show", gdzie liczy się kto bardziej ubliży oponentom, ew. - komu pierwszemu puszczą nerwy.
Poziomu prezentowanego przez PO...
Taki dziadek z wehrmachtu , to też było dzieło PO
Wyzywanie ludzi od Zomowców , to też był dyskurs prezentowany przez PO itd. itp.
Normalnie baranki , polityczni pacyfiści z PiSu demolowane przez tą zbrodniczą hołotę z Platformy.
Pisałeś coś o przyzwoitości na początku swojego posta?
Ostatnio edytowane przez Mareq : 10.06.2010 o godz. 02:34.
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 10.06.2010, 02:36
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Gdyby nie było TVNu ,Kaczyński i jego elektorat nie mialby jak usprawiedliwac upadku swoich 2 letnich rzadów. L.Kaczynski jako prezydent dbal o dobro partii swojego brata , bedac w ciaglym starciu z rządem . .
Może jednak czas najwyższy wyjść z cukierkowo-różowego domku i pogodzić się z tym, że polityk wygrywający wybory prezydenckie z ramienia jakiejś partii zawsze będzie działał na rzecz tej partii?

To całe *******enie o prezydencie wszystkich Polaków.. Kwaśniewski niby taki był? Wałęsa? Kaczyński? Myślisz, że Komorowski będzie? Tych Polaków od starej ustawy o IPN? A może tych co nie chca Belki na NBP?

Zupełnie nie rozumiem dlaczego Kaczyński miał rezygnować ze swoich poglądów w imie jakiegoś smiesznego kompromisu z rządem, zwłaszcza w sytuacji gdy Kaczyńskiego na urząd nie wybrało MNIEJ wyborców.

WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post
Komorowski nie jest jeszcze prezydentem, lecz już chyba się nim czuje i zgadzam się z Tobą.
Dokładnie, 29 kwietnia Komorowski podpisał ustawę o IPN, którą wcześniej Kaczyński zawetował i najprawdopodobniej odesłałby do TK, czyli wiadomo jak wyglądać będzie rządzenie Komorowskiego podpisze wszystko a Prezydent z opozycyjnej partii gwarantuje przynajmniej, że nie wszystkie ustawy zostaną podpisane, w tym wiele nie korzystnych i uderzających w szarych zwykłych ludzi.

No to zawetował czy wysłał do TK? Widzisz jakiego babola napisałeś? (pomijając fakt, że Komorowski zachował się marnie)

EDIT:

Mareq - tak, dziadek z wermachtu to było dzieło PO. Paradoksalnie.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Mareq
Senior Member

Stary 10.06.2010, 02:53
Cytat:
Mareq - tak, dziadek z wermachtu to było dzieło PO. Paradoksalnie.
Tak wiem , biedny Jacuś 100 razy pytany o dziadka z wehrmachtu w końcu musiał powiedzieć , że dziadek Tuska chyba zgłosił się na ochotnika do niemieckiej armii.
Nie miało to żadnego związku z kreowaniem Tuska jako kandydata , który będzie prezydentem usłużnym wobec Niemców.
Jak doskonale wiemy Jacek Kurski , to autorytet w prowadzeniu poprawnego moralnie dyskursu politycznego , który nigdy nie musiał publicznie przepraszać za oszczerstwa i który już nigdy później po sytuacji z dziadkiem z wehrmahtu nie posługiwał się tandetną retoryką anty-niemiecką.
0 22
Senior Member

Stary 10.06.2010, 03:00
Co za bzdura.

Kurski zapytał publicznie czy Tusk potwierdza plotki krążące po Pomorzu, że jego dziadek był w Wermachcie. Tusk zaprzeczył - dodam dla porządku, że jest z wykształcenia historykiem. Zaprzeczył i okazało się po raz milionowy ze dysponuje długim nosem i wybuchła sprawa.

Natomiast PO poniosło klęskę choćby przez pychę (premier z Krakowa etc) i jakoś trzeba było to wszystko wytłumaczyć. "Przyjaciele' z TVN pomogli i teraz w powszechnej świadomości naszych obywateli jest teoria, że obrzydliwy PiS zagrał dziadkiem z Wermachtu. Taaa

Zreszta tajemnica poliszynela jest fakt, że ponoć jakaś siostra czy ciotka Tuska chciała powiedzieć w TVN, że to niemożliwe by Tusk o tym nie wiedział, ale stacja podjęła decyzję o niepuszczeniu... Wot zaskoczenie.

P.S. Nie głosuję na Jarka.
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 10.06.2010 o godz. 03:06.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

wolfy
Senior Member

Stary 10.06.2010, 06:11
co za człowiek... buahahahah
Można po polsku?

Winny , niewinny . Dla mnie jest to raczej kwestia śmieszności , a nie winy. Narzekając na poziom prezentowany przez Palikota , zamiast gościa olać , wrzuca jego obrazek do podpisu , tym samym reklamując ( reklama nie musi być wcale pozytywna , ma na celu utrwalenie rozpoznawalności) jego błazenady.
ROZUMIESZ ? Bo jaśniej już tego przedstawiać nie będę .
Gdyby zwykłe olanie go było rozwiązaniem, to problem by nie istniał. Niestety, Palikot nie jest zawieszony w próżni, to jeden z trybików PR-owskich PO.

Jest mi wstyd za tego pseudo polityka Palikota , ten człowiek nic nie oferuje merytorycznego . Jest mi szkoda elektoratu PO , że muszą się wstydzić za taką osobę.
Do niedawna Palikot to był "inteligentny szyderca", teraz nagle stał się prześladowcą elektoratu PO? Może jeszcze powiesz, że działa wbrew kierownictwu partii? Bez jaj.

Wyzywanie ludzi od Zomowców , to też był dyskurs prezentowany przez PO itd. itp.
Normalnie baranki , polityczni pacyfiści z PiSu demolowane przez tą zbrodniczą hołotę z Platformy.
"A u was biją murzynów".
Problem w tym, że nie biją, a bili, podczas gdy PO nadal uskutecznia medialny ściek w wykonaniu Bartoszewskiego, Niesiołowskiego i Palikota. Choć uczciwie trzeba przyznać, że wczesniej dokonania tez mieli nieliche, począwszy od HG-W w hospicjum, poprzez Stazi Grasia aż do "autostrad śmierci" w słynnej reklamówce

PO nie było przygotowane na jakąkolwiek kampanię nie polegającą na obrzucaniu PiS-u fekaliami, więc w geście rozpaczy postawili wszystko na sprawdzone metody - takie jak "prowokacja" Palikota. Nie udało się.
Fajnie, że nie doszło do zadymy między gówniarzami z obu wieców, ale to jedyny pozytyw i to bardzo relatywny.

Widzisz, problem nie polega na tym, że PO szkodzi PiS-owi. Wręcz przeciwnie - robi Kaczyńskiemu kampanię, o której nikt nie śmiałby marzyć. Pomijając wpadki Komorowskiego, który kompromituje się co chwila wypowiedziami albo zwyczajnie niezręcznymi, albo wręcz głupimi, to wszystkie te ataki są wyjątkowo nieudolne. Sztab Kaczyńskiego nie musi robić nic, tak mocno spece z Platformy pracują nad tym, żeby niezdecydowanym obrzydzić swojego kandydata.

Kiedy więc piszę o tym, że PO psuje debatę publiczną, to wcale nie użalam się nad PiS-em. Im ta hucpa nie tylko nie szkodzi, a wręcz pomaga.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 10.06.2010 o godz. 06:18.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
marian3a
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 10.06.2010, 06:18
Co do Palikota, ja bym powiedział że gdyby nie On to partia Donalda nie miała by tyle procent w sondażach tylko.. MNIEJ.
W dużej mierze to dzięki niemu i jego "akcjach" które pokazują róźnicę poglądową między PO i PiS (normalni ludzie i dzicz ze średniowiecza) wyborca wybiera nieświadomie mniejsze zło czyli PO. mówię tu o wyborcach młodych łatwowiernych i dających się nabrać na tanie sztuczki, bez znajomości programu parti oddaje na nią głos.

wracając do Prezydentury i Komorowskiego chyba nikt normalny na niego nie oddałby głosu gdyby był normalny konkurent... z jednej strony mamy marionetkę pionka a z drugiej człowieka mądrego, stanowczego i nie znającego sprzeciwu a przedewszystkim nieprzewidywalnego i niezbyt wyjściowego.

Test super tylko wynik zaskakujący Andzrej L i JKM po 83,78%
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 10.06.2010, 08:09
0 22
Cytat:
No to zawetował czy wysłał do TK? Widzisz jakiego babola napisałeś? (pomijając fakt, że Komorowski zachował się marnie)
Faktycznie nie zauważyłem, mój błąd, każdemu się zdarza
AS82
Banita

Stary 10.06.2010, 09:27
Q13SON napisał(a):Wyświetl post
Jeśli Twoim jedynym argumentem przeciwko Kaczyńskiemu są jego przejęzyczenia to gratuluje dojrzałości.
Zresztą nie dziwie się. Całe PO skupiało się jedynie na obrażaniu i wyśmiewaniu - wręczanie Komorowskiemu kaczek, jego wypowiedzi : "jaki prezydent taki zamach" czy o tym że nie startuje by odebrać Lechowi żyrandol, nazywanie Kaczyńskiego małpką fiki-miki czy nekrofilem.
To wszystko już ku**a trąca groteską, i to niezłą. Dziwie się ludziom że jeszcze chcą na PO głosować.

Skoro oceniasz ludzi tylko po wyglądzie to dlaczego akceptujesz partie w której jest miejsce dla kogoś kto robi cyrk z powaznych rzeczy - czyt. Palikot.
Teraz proponuje przez kolejne 10 stron tego tematu pisać co jest przejezyczeniem a co gafą :
B.Komorowski :"Miałem przyjemność wizytować tereny powodziowe"
L.Kaczyński: "Najserdeczniejsze wyrazy wspolczucia z powodu tragedii" (sytuacja bodaj po katastrofie Casy)
teraz mi powiedz ktory popelnil gafe ,ktory przejezyczenie?.
Komorowski jak juz sie czepiamy szczegolow powiedzial "jaka wizyta ,taki zamach" ,zreszta nie mam nic przeciwko wojnie polityków , gorzej jak politycy obrazaja i atakuja obywateli (slynne Zomo,łze-elity,wyksztalciuchy , walka z oligarchami itd.) i to jest ta roznica chocby z Palikotem ,ktory wbija szpile w konkurentów politycznych a nie w obywateli
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 10.06.2010, 09:33
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Kurski zapytał publicznie czy Tusk potwierdza plotki krążące po Pomorzu, że jego dziadek był w Wermachcie. Tusk zaprzeczył - dodam dla porządku, że jest z wykształcenia historykiem. Zaprzeczył i okazało się po raz milionowy ze dysponuje długim nosem i wybuchła sprawa.

To była kuzynka Tuska.

Tu jest materiał filmowy http://wyborca2005.fm.interia.pl/dziadek.avi

A sprawa jest o tyle ciekawa, że ponoć (piszę ponoć, bo nie mam tej wiedzy, a jedynie o tym czytałem), że studiując historię Tusk musiał sporządzić historię swojej rodziny w ramach zaliczenia jakiegoś przedmiotu. A jeśli tak, to musiał wiedzieć o dziadku, co oznacza, że kłamał ludziom prosto w oczy.

AS82 napisał(a):Wyświetl post
slynne Zomo
To akurat było do polityków, nie do obywateli.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
MCDave
Звезда изнад свега

Stary 10.06.2010, 10:08
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
To akurat było do polityków, nie do obywateli.
Już tak się nie pastwmy nad tymi politykami. Może i w większości osły ale też obywatele
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
Mareq
Senior Member

Stary 10.06.2010, 12:05
Cytat:
Można po polsku?
Po polsku , to znaczy , że jesteś śmieszny.
Wiem , że dla Ciebie rywalizacja między ugrupowaniami politycznymi jest analogiczna do rywalizacji między kibicami , to widać po postach.
Ale nie wszyscy mają . Dlatego teksty w stylu ,,Twoja partia'' , ,,nie uciekniecie'' , to nie do mnie.

Cytat:
Do niedawna Palikot to był "inteligentny szyderca", teraz nagle stał się prześladowcą elektoratu PO? Może jeszcze powiesz, że działa wbrew kierownictwu partii? Bez jaj.
Nie wiem czy to w ogóle komentować ....
Plus jest taki , że wyszło iż w ogóle nie czytałeś postów harimaty bronić go od tak dla zasady.
Cóż , mogłem się tego spodziewać.
Grunt , że chłopak jest z ,,Twoich''.

Cytat:
Gdyby zwykłe olanie go było rozwiązaniem, to problem by nie istniał.
Mam inne zdanie na ten temat.
Szczególnie kiedy ktoś pisze jaki to z Palikota nie jest klaun i błazen i jaku mu wstyd , że taki polityki funkcjonuje w życiu publicznym . Po czym wrzuca sobie zdjęcie z błazenady do podpisu , to raczej nie jest droga żeby podkreślić jak bardzo się człowiek wstydzi takich błazenad i jakby chciał , żeby taka osoba zniknęła z życia publicznego. Bardziej sobie można wyobrazić , że taki człowiek w zaciszu ,,zaciera rączki'' , że przeciwnicy mają takiego ,,klauna'' w którego można bić i który ich ośmiesza.

Cytat:
Kiedy więc piszę o tym, że PO psuje debatę publiczną, to wcale nie użalam się nad PiS-em. Im ta hucpa nie tylko nie szkodzi, a wręcz pomaga.
Ale zwalasz całą winę na jeden obóz.
A tak nie jest.

Cytat:
Po co polityk ze sztabu przeciwnika pyta o plotki , które idealnie wpisują się w retorykę kreowania Tuska jako ,,pachołka'' Niemców ? To jest zdrowa debata publiczna ?

Cytat:
Natomiast PO poniosło klęskę choćby przez pychę (premier z Krakowa etc) i jakoś trzeba było to wszystko wytłumaczyć. "Przyjaciele' z TVN pomogli i teraz w powszechnej świadomości naszych obywateli jest teoria, że obrzydliwy PiS zagrał dziadkiem z Wermachtu. Taaa
Tak , PO przegrała wybory prezydenckie przez ,,premiera z Krakowa'' ...
Ostatnio edytowane przez Mareq : 10.06.2010 o godz. 12:11.
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 10.06.2010, 13:14
Toczy się tu wątek ustawy o IPN więc chciałem zwrócić uwage na jedną rzecz. Ustawę senat przegłosował 8.04 wieczorem. 9.04 trafiła do prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego, 10.04 zginął prezydent. Komorowski przejął jego uprawnienia i na pytanie dlaczego nie odeśle ustawy do TK zgodnie z wolą zmarłego prezydenta skoro pełni tylko fukncję aby potrzymać prawną ciągłość władzy państwowej Komorowski odpowiedział publicznie, że ..."gdyby prezydent chciał wysłać ustawę do TK to by to zrobił".

Powyżej suche fakty. Opinię wyróbcie sobie sami.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
0 22
Senior Member

Stary 10.06.2010, 13:58
Po co polityk ze sztabu przeciwnika pyta o plotki , które idealnie wpisują się w retorykę kreowania Tuska jako ,,pachołka'' Niemców ? To jest zdrowa debata publiczna ?
Biorąc pod uwage, że PO kilka tygodni wcześniej w swoim stylu odstrzeliło Cimoszewicza to pytanie o plotki nie jest niczym złym. Powiem wiecej Kurski zapewne byl pewny, ze elitarny i salonowy Tusk posika się ze strachu i będzie kłamał. I po raz tysieczny wyszło szydło z worka.

Nie było tak: "Głosujcie na Lecha, bo Tusk ma dziadka z Wermachtu', mimo ze wieszkosc spoleczeństwa operuje własnie w taki sposób w swojej swiadomosci tą sprawą.

Cytat:
Tak , PO przegrała wybory prezydenckie przez ,,premiera z Krakowa'' ...
Myśle, że w równym stopniu przez to i przez to, że Tusk był kłamcą. Przegrała, bo przegrała. Tak samo jak PiS w 2007.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 10.06.2010, 13:59
LoRd napisał(a):Wyświetl post
Toczy się tu wątek ustawy o IPN więc chciałem zwrócić uwage na jedną rzecz. Ustawę senat przegłosował 8.04 wieczorem. 9.04 trafiła do prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego, 10.04 zginął prezydent. Komorowski przejął jego uprawnienia i na pytanie dlaczego nie odeśle ustawy do TK zgodnie z wolą zmarłego prezydenta skoro pełni tylko fukncję aby potrzymać prawną ciągłość władzy państwowej Komorowski odpowiedział publicznie, że ..."gdyby prezydent chciał wysłać ustawę do TK to by to zrobił".

Powyżej suche fakty. Opinię wyróbcie sobie sami.
Biorąc pod uwagę fakt, że prezydent już wcześniej mówił, że nie podpisze tej ustawy o IPN.
Więc mówienie tu Komorowskiego, że nie znał zdania prezydenta w tej sprawie, lub to że prezydent sam wysłałby ustawę do TK jest tu nie na miejscu.
Mareq
Senior Member

Stary 10.06.2010, 14:33
Cytat:
Myśle, że w równym stopniu przez to i przez to, że Tusk był kłamcą.
Wybory prezydenckie odbyły się PO wyborach parlamentarnych , kiedy było już raczej przesądzone , że premiera z Krakowa nie będzie.
Więc jaki niby to hasełko miało wpływ na wynik II tury ?

Cytat:
Biorąc pod uwage, że PO kilka tygodni wcześniej w swoim stylu odstrzeliło Cimoszewicza to pytanie o plotki nie jest niczym złym. Powiem wiecej Kurski zapewne byl pewny, ze elitarny i salonowy Tusk posika się ze strachu i będzie kłamał. I po raz tysieczny wyszło szydło z worka.

Nie było tak: "Głosujcie na Lecha, bo Tusk ma dziadka z Wermachtu', mimo ze wieszkosc spoleczeństwa operuje własnie w taki sposób w swojej swiadomosci tą sprawą.
Ok , czyli pytanie Palikota o to czy Lech Kaczyński jest alkoholikiem nie było niczym złym.
To jest twoja wizja debaty publicznej. Moja jest inna.

Nie musiało to być bezpośrednio wypowiedziane tak jak to przedstawiłeś i nie wiem na jakiej podstawie wnioskujesz , że większość społeczeństwa w taki sposób pamięta tą sprawę. Wiadomo jednak jakie te ,,pytanie o plotki'' miało cel.
Podtrzymać wizję Tuska jako miałkiego pachołka Niemców , któremu dobro Polski nie leży w sercu.
W przeciwieństwie do Lecha Kaczyńskiego , który jako przyszły prezydent miał być gwarantem prowadzenia silnej i nieugiętej polityki przeciwko Niemcom , którzy tylko czyhali/czyhają aby odzyskać ziemie utracone i zniszczyć Polskę gospodarczo.
Czyli ta akcja pośrednio miała taki wydźwięk jaki przedstawiłeś w cytacie , ,,Głosujcie na Lecha , bo Tusk ma dziadka z wehrmachtu''
PiS potrzebował gigantycznej mobilizacji elektoratu , która tak właśnie postrzega stosunki Polsko-Niemieckie i ,,dziadek z wehrmachtu'' zadziałał jak płachta na byka.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 10.06.2010 o godz. 14:53.
0 22
Senior Member

Stary 10.06.2010, 15:09
Cytat:
Wybory prezydenckie odbyły się PO wyborach parlamentarnych , kiedy było już raczej przesądzone , że premiera z Krakowa nie będzie.
Więc jaki niby to hasełko miało wpływ na wynik II tury ?
Ale chyba wrażenie partii przepełnionej pychą zostało. Podsumowując: równie dobrze można powiedzieć, że PO miało znakomitą sytuację wyjściową i do Sejmu i na Prezydenta ale postanowiło odstrzelić Cimoszewicza (pomijam już fakt co by było, gdyby to PiS w ten sposób zagrał). I to mogło spowodować, że niezdecydowani stwierdzili, że na pewno nie PO (i w drugiej turze zagłosowali na mniejsze ich zdaniem zło). Ale oczywiście w pewnych kręgach zawsze łatwiej będzie wytłumaczyć sobie swoją lub 'swoich' porażkę tłumaczeniem, że to złe, obce siły. To samo przecież było na tym forum w temacie Ekstraklasa, że Lech kupił sędziów i na skutek spisku zdobył mistrza. Zawsze łatwiej jest przyjąć porażkę zadaną przez obrzydliwe i nieczyste obce siły, a nie przez własną słabość. To samo tyczyło się PiS w 2007, chociaż w mniejszym stopniu.

Cytat:
Ok , czyli pytanie Palikota o to czy Lech Kaczyński jest alkoholikiem nie było niczym złym.
To jest twoja wizja debaty publicznej. Moja jest inna.
Spodziewałem się dojrzalszej dyskusji. Nie, to jest złe. Tak samo jak pytanie, dzięki informacjom od Bronka, Marty czy to prawda, że dostanie kupę kasy za pieniądze podatnika. Ale już pytanie o zdrowie prezydenta było by ok, gdyby Błazen pytał teraz znowu tym razem Komorowskiego. Ludzie mają prawo znać pewne rzeczy o kandydacie natomiast inne sprawy są poniżej pasa. Wydaje mi się, żę nasza wizja debaty publicznej specjalnie od siebie nie odbiega. Różnimy się oceną co zasługuje na miano 'danych wrażliwych'. Dla mnie nie ta sprawa takich danych nie dotyczyła. Przypominam ostatni raz, że afera wybuchła nie z faktu bycia dziadkiem z Wermachtu (bo gdyby Tusk powiedział, że w jego rodzinie ten dramat miał miejsce jak w wielu innych to byłoby ok.), ale z faktu ze poraz tysięczny kłamał, byleby tylko wygrać. Tfu.

Cytat:
PiS potrzebował gigantycznej mobilizacji elektoratu , która tak właśnie postrzega stosunki Polsko-Niemieckie i ,,dziadek z wehrmachtu'' zadziałał jak płachta na byka.
Jakby to było takie proste to PiS zawsze by wygrywał.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Mareq
Senior Member

Stary 10.06.2010, 15:31
Cytat:
Jakby to było takie proste to PiS zawsze by wygrywał.
Kampania , to jest gra z obu stron.
Wtedy udało im się wykreować taki obraz Tuska i był to jeden z elementów wygranej.
Nie jest to wcale takie proste , bo przeciwnik też jest w grze , więc różne mogą być jego reakcje.
Wtedy się kampania udała PiSowi niemal w 100 % , rozegrali wszystko jak chcieli , a PO popełniała błędy.
W 2007 r było odwrotnie.
Nikt nie twierdzi , że to jest proste i że dziadek z wehrmachtu był JEDYNYM DECYDUJĄCYM elementem.
Był jednak dosyć istotną częścią układanki kreującej taki a nie inny obraz Tuska i mobilizującym ,,niemieckoscpetyczny'' elektorat.

Cytat:
Spodziewałem się dojrzalszej dyskusji. Nie, to jest złe
Raz piszesz , że pytanie plotki-pomówienia nie jest złe , zaraz zmieniasz zdanie i piszesz , że jednak jest złe.
Chyba tylko w tym przypadku można się dopatrywać niedojrzałości tej dyskusji , a już na pewno Twojego braku obiektywizmu.

Cytat:
. Różnimy się oceną co zasługuje na miano 'danych wrażliwych'. Dla mnie nie ta sprawa takich danych nie dotyczyła. Przypominam ostatni raz, że afera wybuchła nie z faktu bycia dziadkiem z Wermachtu (bo gdyby Tusk powiedział, że w jego rodzinie ten dramat miał miejsce jak w wielu innych to byłoby ok.)
Dramat ?
Przecież Kurski sugerował jakoby dziadek Tuska wstąpił do wehrmachtu na OCHOTNIKA i o to się głownie rozbiła cała afera.
I to niby nie było poniżej pasa?
Ostatnio edytowane przez Mareq : 10.06.2010 o godz. 15:34.
0 22
Senior Member

Stary 10.06.2010, 15:42
Cytat:
Nikt nie twierdzi , że to jest proste i że dziadek z wehrmachtu był JEDYNYM DECYDUJĄCYM elementem.
Był jednak dosyć istotną częścią układanki kreującej taki a nie inny obraz Tuska i mobilizującym ,,niemieckoscpetyczny'' elektorat.
Serio myślisz, że nikt?

Dla mnie zdecydowanie ważniejszym czynnikiem był fakt zdecydowanego zaangażowania się w pamięć Powstania Warszawskiego. Dziadkiem z Wermachtu to żył TVN i Wyborcza. Krótko mówiąc elity znalazły sobie temat do usprawiedliwień. "Nadal jesteśmy mądrzejsi, po prostu chamstwo nas przelicytowało narzyganiem na przeciwnika'.

Cytat:
Raz piszesz , że pytanie plotki-pomówienia nie jest złe , zaraz zmieniasz zdanie i piszesz , że jednak jest złe.
Napisałem: rozróżniam pytania o A i pytania o B. Roztrząsanie plotek o tym, że Kaczyński jest chory było ok, bo Kancelaria zupełnie niepotrzebnie nie chciała pokazać wyników badań. To samo dziadek z Wermachtu, zwłaszcza w sytuacji gdy kandydat na Pierwszego Obywatela publicznie kłamał. Ze strachu? Dla korzyści?

Kopać się nie będę, nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć to nie mój problem.

Cytat:
Dramat ?
Dla mnie to byłby wielki dramat.

Cytat:
Przecież Kurski sugerował jakoby dziadek Tuska wstąpił do wehrmachtu na OCHOTNIKA i o to się głownie rozbiła cała afera.
I to niby nie było poniżej pasa?
Inaczej to pamiętamy

P.S. Nieobiektywny bym był, gdybym głosował na PiS albo PO. Nie głosuję.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

wolfy
Senior Member

Stary 10.06.2010, 16:16
Ale zwalasz całą winę na jeden obóz.
A tak nie jest.
Od dłuższego czasu tak właśnie jest. To, co podajesz to zdarzenia sprzed kilku lat, a PO praktycznie codziennie daje do pieca.

A to, że harimata może nie mieć racji w jednej sprawie nie znaczy, że wszystko co napisał jest głupie. Ty na przykład zbłaźniłeś się swoimi wynurzeniami sondażowymi, więc na dobrą sprawę też powinieneś być kompletnie ignorowany

Sposób na pozbycie się z debaty publicznej Palikota, Niesiołowskiego i Bartoszewskiego jest jeden i leży całkowicie w gestii PO.

Mam inne zdanie na ten temat.
Szczególnie kiedy ktoś pisze jaki to z Palikota nie jest klaun i błazen i jaku mu wstyd , że taki polityki funkcjonuje w życiu publicznym . Po czym wrzuca sobie zdjęcie z błazenady do podpisu , to raczej nie jest droga żeby podkreślić jak bardzo się człowiek wstydzi takich błazenad i jakby chciał , żeby taka osoba zniknęła z życia publicznego. Bardziej sobie można wyobrazić , że taki człowiek w zaciszu ,,zaciera rączki'' , że przeciwnicy mają takiego ,,klauna'' w którego można bić i który ich ośmiesza.
Ależ - Palikot, Bartoszewski i Niesiołowski działają przecież w PO. Myślisz, że gdyby w partii chcieli się odciąć od nich bądź ich utemperować, to nie byliby w stanie? To jest właśnie hipokryzja - udawania, że Palikot to klaun psujący opinię dobrym posłom PO. Nic podobnego - nikt nie zostaje "twarzą" partii przypadkiem.

Wielu zwolenników PiS-u wprost pisze, jak wielką przysługę wyświadcza im PO swoim chamstwem i agresją. Co w tym złego? Wolałbyś pewnie, żeby odpowiadali tym samym, ale to se ne vrati.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 10.06.2010 o godz. 16:26.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Stary 10.06.2010, 16:23
Cytat:
Inaczej to pamiętamy
Ale ja mam słowo pisane jako dowód , a Ty masz pamięć

Cytat:
Dziennikarz: Po niemiecku ? (odnośnie tego , że Kurski wspomniał iż w domu Tusków mówiło się po niemiecku)
Jacek Kurski: Rodzice Tuska byli gdańszczanami i mówili po niemiecku . Pisał o tym wiele razy w swoich książkach. [b]Jest natomiast półmrok niedomówień i tajemniczości na temat dziadka Donalda Tuska. Sądzę , że w jego interesie leży wyjaśnienie tej kwestii. W przypadku wyborów prezydenckich Polacy mają prawo wiedzieć wszystko o kandydacie.

Dziennikarz: - Rozumiem , że pan wie ?
Jacek Kurski - Niczego nie wiem na pewno. Poważne źródła mówią , że dziadek Tuska zgłosił się na ochotnika do wehrmachtu. Na pomorzu zdarzało się częste wcielanie do wehrmachtu , ale siłą. Cokolwiek było z jego dziadkiem - nie winię za to Donalda Tuska. Winię go jedynie za tolerowanie plotek na ten temat . Powinien albo zaprzeczyć , albo potwierdzić , a nie milczeć. To już nie jest jego prywatna sprawa. Tusk nie kandyduje na prezydenta Sopotu , tylko na prezydenta Polski. [b]Wyjaśnienie tej kwestii jest dlatego takie ważne , że Tusk w swojej publicystyce historycznej prezentuje często niemiecki punkt widzenia. Czyni także wiele proniemieckich gestów.
Piszesz , że rozróżniasz pytania A i pytania B i jeżeli dla Ciebie sprawa z dziadkiem z wehrmachtu nie jest tego samego typu co np. pytanie o alkoholizm Kaczyńskiego , to mam poważne wątpliwości jak traktować ten Twój obiektywizm.
Jak dla mnie obie te sprawy obniżają znacząco poziom debaty publicznej.

Cytat:
P.S. Nieobiektywny bym był, gdybym głosował na PiS albo PO. Nie głosuję.
Niekoniecznie . Z Twoich postów wynika , że nie darzysz Tuska sympatią(delikatnie pisząc) , stąd próbujesz obrócić aferę z dziadkiem z wehrmachtu głównie jako kłamstwa Tuska , a nie jako cios poniżej pasa zastosowany przez sztabowców Lecha Kaczyńskiego.

Cytat:
Ty na przykład zbłaźniłeś się swoimi wynurzeniami sondażowymi, więc na dobrą sprawę też powinieneś być kompletnie ignorowany

Nie będę podlegał Twojej próbie kształtowania narracji , więc daruj sobie z tym ,,zbłaźnieniem się'' i kompletną ignorancją .
Natomiast bardzo bym sobie życzył żebyś mnie kompletnie ignorował. Niestety ja z przyczyn technicznych nie mogę tego uczynić .
Poza tym o co biega z kompletną ignorancją ? Co to ma w ogóle wspólnego z tą dyskusją ?

Cytat:
Sposób na pozbycie z debaty publicznej się Palikota, Niesiołowskiego i Bartoszewskiego jest jeden i leży całkowicie w gestii PO.
A przepis na pozbycie się Macierewicza , Górskiego , Suskiego , Brudzińskiego czy Kurskiego jest równie prosty ?

Cytat:
Od dłuższego czasu tak właśnie jest.
Ile to jest ,,dłuższy czas'' ?
Ten od kiedy pochowali bulterierów i wystawili jako twarze PiSu dwóch posłów najbliższych(z tych bardziej znanych) PO , żeby przemiana Jarosława wyglądała bardziej wiarygodniej ?
Ściągnij te różowe okulary.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 10.06.2010 o godz. 16:36.
0 22
Senior Member

Stary 10.06.2010, 16:29
Cytat:
Jacek Kurski - Niczego nie wiem na pewno. Poważne źródła mówią , że dziadek Tuska zgłosił się na ochotnika do wehrmachtu. Na pomorzu zdarzało się częste wcielanie do wehrmachtu , ale siłą. Cokolwiek było z jego dziadkiem - nie winię za to Donalda Tuska. Winię go jedynie za tolerowanie plotek na ten temat . Powinien albo zaprzeczyć , albo potwierdzić , a nie milczeć. To już nie jest jego prywatna sprawa. Tusk nie kandyduje na prezydenta Sopotu , tylko na prezydenta Polski.Wyjaśnienie tej kwestii jest dlatego takie ważne , że Tusk w swojej publicystyce historycznej prezentuje często niemiecki punkt widzenia. Czyni także wiele proniemieckich gestów.
Zaprzeczył. I o to była cala sprawa, która widzę ze u Ciebie awansowała już do miana afery

Nie dogadamy się, wydaje mi się, że cały materiał wrzucił tutaj już Sędzia..

Na zakończenie dodać mogę tylko tyle, że Kurski za to został wywalony ze sztabu. Nawet jeżeli to była czysta taktyka to przynajmniej wykonano jakikolwiek gest. PO już się tak zatraciła we wściekliźnie, że nie stać ją na nic poza pianą..

P.S. Nie darzę sympatią kłamców.

A tu ciekawostka, facet rzucający wczoraj w Palikota kamieniem był prawdopodobnie podstawiony przez .......Palikota:

http://romank.salon24.pl/192395,kto-...ota-w-lublinie

Ostatnio edytowane przez 0 22 : 10.06.2010 o godz. 16:34.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Mareq
Senior Member

Stary 10.06.2010, 16:41
Cytat:
A tu ciekawostka, facet rzucający wczoraj w Palikota kamieniem był prawdopodobnie podstawiony przez .......Palikota:

http://romank.salon24.pl/192395,kto-...ota-w-lublinie

Zarzut już obalony...
Ale widze ,ze gość w notce nawet wrzucił zdjęcia tej drugiej osoby i dalej twierdzi , że rzucający i osobnik na drugim zdjęciu są jednym i tym samym człowiekiem...
Gratulować spostrzegawczości.

Cytat:
Zaprzeczył. I o to była cala sprawa, która widzę ze u Ciebie awansowała już do miana afery
Cała afera była o to , że Kurski posługuje się plugawymi pomówieniami w celach osiągnięcia korzyści politycznych. Zresztą u tego osobnika , to nic nowego za co już musiał i publicznie przepraszać i ponosić koszty finansowe.
wolfy
Senior Member

Stary 10.06.2010, 16:45
A przepis na pozbycie się Macierewicza , Górskiego , Suskiego , Brudzińskiego czy Kurskiego jest równie prosty ?
A kiedy ostatni raz coś obraźliwego palnęli?
Właśnie.

Ile to jest ,,dłuższy czas'' ?
Ten od kiedy pochowali bulterierów i wystawili jako twarze PiSu dwóch posłów najbliższych(z tych bardziej znanych) PO , żeby przemiana Jarosława wyglądała bardziej wiarygodniej ?
Ściągnij te różowe okulary.
Fakt, że co chwilę wracasz ZOMO i Wermachtu powinien Ci zasugerować odpowiedź. Ile lat minęło od tego czasu?
Właśnie.
Musisz co chwilę przypominać, dlaczego ten PiS jest taki agresywny, bo niedługo nikt już nie będzie pamiętał. Jak długo będziecie się wozić na kilku zdaniach sprzed paru lat?

Ale dla Ciebie one usprawiedliwiają wczorajsze wydarzenia. I wszystkie przyszłe hece PO.

Hipokryzja.

A co do sondaży - zbłaźniłeś się swoją niewiedzą, na której oparłeś teoryjkę o nagłym przyroście poparcia Kaczyńskiego. Podałem Ci nawet fajną notkę, przystępnie tłumaczącą podstawy z analizy sondaży.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 10.06.2010 o godz. 16:48.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
0 22
Senior Member

Stary 10.06.2010, 16:47
Zarzut już obalony...
Ale widze ,ze gość w notce nawet wrzucił zdjęcia tej drugiej osoby i dalej twierdzi , że rzucający i osobnik na drugim zdjęciu są jednym i tym samym człowiekiem...
Gratulować spostrzegawczości.
O, mogę link, bo nie natrafiłem.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

wolfy
Senior Member

Stary 10.06.2010, 16:57

A tu jeszcze filmik z wiecu.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 10.06.2010 o godz. 17:14.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Stary 10.06.2010, 16:58
Byc moze na tym zdjeciu jest juz bardziej podobny , ale np. na tym http://krzysztoflatka.pl/wp-content/...ork_1_2009.jpg zupełnie nie.
A argument przeciwko tezie jakoby to on był rzucającym jest taki , że trzeba być kretynem żeby do takiej roboty nie podwinąć jakiegoś menela za flaszkę wina , tylko gościa który może być publicznie rozpoznany. Oczywiście dochodzi też argument jakim kretynem trzeba być , żeby takie akcje wymyślać , ale w tym przypadku akurat nie ma aż takiej pewności w wykluczeniu tego iż Palikot ten warunek spełnia.

Cytat:
Ale dla Ciebie one usprawiedliwiają wczorajsze wydarzenia. I wszystkie przyszłe hece PO.
Napisz mi gdzie ja stwierdziłem , że usprawiedliwiają wczorajsze wydarzenia i wszystkie przyszłe hece PO.
Jeżeli nie udowodnisz , że gdzieś tak napisałem , to nie mamy o czym dyskutować .Skala manipulacji i ,,odwracania kota ogonem'' jakich się dopuszczasz w swoich postach , jest zatrważająca.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 10.06.2010 o godz. 17:02.
wolfy
Senior Member

Stary 10.06.2010, 17:01
Byc moze na tym zdjeciu jest juz bardziej podobny , ale np. na tym http://krzysztoflatka.pl/wp-content/...ork_1_2009.jpg zupełnie nie.
A argument przeciwko tezie jakoby , to był on rzucającym jest taki , że trzeba być kretynem żeby do takiej roboty nie podwinąć jakiegoś menela za flaszkę wina , tylko gościa który może być publicznie rozpoznany.
To akurat żaden argument, biorąc pod uwagę ostatnie działania sztabu Komorowskiego
Ogólnie cała ta sprawa jest mocno dęta, tak jak zresztą wiec PO.

Napisz mi gdzie ja stwierdziłem , że usprawiedliwiają wczorajsze wydarzenia i wszystkie przyszłe hece PO.
Jeżeli nie udowodnisz , że gdzieś tak napisałem , to nie mamy o czym dyskutować .Skala manipulacji i ,,odwracania kota ogonem'' jakich się dopuszczasz w swoich postach , jest zatrważająca.
Plus masa innych postów, w których na wszelkie faule PO odpowiadasz ZOMO i Wermahtem, wygodnie ignorując czas dzielący powyższe wydarzenia. Na ostatnich kilku stronach sporo by się ich znalazło, mam wklejać wszystkie?
Jak już napisałem - ataki PO były niesprowokowane, bo tylko człowiek ślepo kochający Twoją partię uwierzy, że wypowiedź sprzed kilku lat są przyczyną obecnej kampanii Platformy. Kierując się Twoją logiką - będzie wieczna napierdzielanka, bo przecież PiS sprowokował biedną PO (co akurat nie jest prawdą, ale mniejsza o to).
Ostatnio edytowane przez wolfy : 10.06.2010 o godz. 17:11.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów