|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
za przeproszeniem, co mają kibice do inwestycji budowlanych?
nie mieszajcie pojec jestesmy teraz, bedziemy i za kilka lat, a kogo to interesuje czy obecny kibic dotrwa do tych kolejnych lat? i nie ma co lamentowac, to są normalne koleje rzeczy tylko ze w wiekszym stopniu niz na przyklad kazdego z nas tylko na wlasnym podworku
Ostatnio edytowane przez Genio : 18.10.2008 o godz. 08:56.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
to ze beda zapierdzielac do 2010 roku gdzies po Polsce, na mecz "u siebie"
![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
Obawiam się że tak nie jest. Ceny Stali pikują mocno w dół (brak popytu czytaj koniec olimpiady w Chinach). U nas huta w Krakowie wygaszała ostatnio wielki piec, podobnie zrobiła Dąbrowa Górnicza i chyba Częstochowa. Z betonem a w zasadzie cementem nie wiem jak jest ale kryzys spowodował miedzy innymi obniżkę ceny miedzi i innych surowców kopalnianych. Podsumowując ja bym nie upatrywał zawyżonego kosztu budowy w cenach surowców czy nawet kryzysie. Ale nie jestem tez żadnym ekspertem ![]() Pozdrawiam ![]()
Tylko świnie siedzą w kinie
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
no to na co najmniej 2,5 nic się nie będzie działo. Teraz przynajmniej mieli wytłumaczenie że trwają prace przy budowie ścianki więc mieli alibi. Mam tylko takie pytanie bo nie jestem zorientowany. Dlaczego mimo, że budowa D zakończyła sie jakiś czas temu to przed D stoją cały czas kontenery i stróż z Budimex-dromex. Przecież jeszcze przed budową ścianki szczelinowej nic sie nie działo na stadionie. Według mnie po zakończonej budowie powinno sprzątać sie plac i czekać na następne przetargi...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Na początku nie pozwolili wchodzic na stadion jak nie bylo meczu pozniej zatrudnili firme ochroniarska na boisko treningowe i pokryli ogrodzenie zielonym materialem a teraz z tym stadionem coraz bardziej Wisla jest nastawiona na kase od kibicow
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Czyli jak było do przewidzenia dla jednych, którzy byli tu mocno karceni przez wiecznych optymistów, a zarazem miłośników obecnego prezia Krakowa i wspierającej go w rządzeniu forpoczty rudzielca z Gdańska.
Żebyśmy czasem niezostali jak ktoś tu napisał z pięknym widokiem na Park Jordana przez długie lata. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
a nikt z Was nie wpadl na pomysl ze firmy widzac jaka jest sytuacja, probują jak najwiecej wyciagnac od zleceniodawcy? zostal wyznaczony budzet na tą modyfikacje, wykonawcy przesadzili z wyceną, chcieli sie nachapac wiec nie wygral zaden, w czasie sie to rozciaga, ale czy walka z hienami i oszczednosc swoich pieniedzy to czyn kwalifikowany na szkode spoleczną?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A nie powinno sie najpierw wylonic wykonawcy trybuny, ustalic wszystkie formalnosci, pozwolenia itp, nie wiem nie znam sie na tym, tak aby wiadomy byl nawet dzien, w ktorym zaczynaja stawiac nowa trybune i DOPIERO wtedy wyburzyc C ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Pozostaje miec nadzieje ze jest tak jak pisze Genio - choc doswiadczenie zyciowe kaze zachowac ostroznosc...
Bo ze prawda jest to co pisze nesta to nikt nie ma watpliwosci... Ale zycie kibica z Krakowa uczy cierpliwosci i kompromisow... Pozostaje wiec cierpliwie czekac na rozwoj wypadkow. ![]()
Stan , sciagnij nam paru konkretnych pilkarzy.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...nia_tempo.html
kilka tygodni do nowego przetargu... ale ma równocześnie dotyczyć rozbiórki A i B i budowę ścianki. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Prawda jest taka, że budowa tego stadionu jest żenadą po całości. Żygać mi się chce jak patrze na to co się dzieje. Mieliśmy mieć ładny, kameralny i tani stadion, a wyjdzie z brzydki, przestarzały, drogi obiekt, który z zewnątrz wygląda gorzej niż źle. Kto jest temu winien? Władze i ich zaufanie do projektanta! Pan O. powinien zakończyć swoje wizje na blokach w Bronowicach, bo jego urbanistyczne wizje zatrzymały się w głębokiej komunie lat 70'tych.
Najtańszą ofertę przedstawił Budopol z Instalem. Kwota opiewała na 151 mln zł. Wątpię by ktoś przedstawił niższą kwotę, bo wyżej wymieniona jest minimalną za jaką można wykonać tę inwestycję... zwłaszcza, że czas ucieka, a w magistracie pierd... o tym, że niezależnie od terminu następnego przetargu trybuna będzie wybudowana w tym samym terminie. Problem jest tylko jeden Panowie... budowa trybuny dwupoziomowej to nie tapetowanie pokoju, tylko budowa sześciokondygnacyjnego obiektu! Zobaczymy co będzie dalej... ale jest wesoło. ps. Taka ciekawostka... na koniec budowy stadionu Wisły zbliżymy się prawdopodobnie do kwoty jaką Chiny wydały na tor F1 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Prawda jest taka że Budimex może i w kulki przyleciał... a reszta?... nie wydaje mi się. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
Jeśli wierzyć liczbom z artykułu to trybuna miała być droższa niż zakładano o 15mln. Taki wielki problem do przeskoczenia? Okrągląk był droższy o kilka baniek niż zakładano, Rondo Mogilskie o prawie 100% względem pierwszego przetargu - tu jednak poszanujemy publiczne pieniądze i weźmiemy wszystkich na przeczekanie - może się uda... ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Hahahahaha. Ceny stali poszły w dół... a ludzie pewnie za frajer robią i sprzęt też dają na Tandecie za pół darmo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Teraz pewnie niżej jak 155 juz nie będzie. Tutaj martwią się o 15 mln, ale na swoje wojaże po świecie juz nie mają skrupułów wydawac publiczne pieniądze. To jest bardzo zła wiadomośc, bo zamiast planowanych 4 miesiecy poza swoim stadionem zwiększy się to do jednego sezonu lub więcej.
P.S teraz ceny stali poszły w dół, ale czy ktoś się zastanowił czy znowu nie wzrosną? i Wtedy co znowu przetarg odwołany bo się nie spodziewali wzrost cen stali? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ceny stali poszły w dół!! Oczywiście jest to prawda ale czy osoba wypowiadająca to zdanie żyje w jakimś letargu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
e, wierzysz jeszcze w to co boldem? Bo jakby wierzyć we wszystkie zapewnienia, oświadczenia, przyrzeczenia i inne pierdoły, które Jacek M. i chłopcy z miasta przedstawiali to my już mamy gotowy stadion...
Powód: bonus
Ostatnio edytowane przez dostuffca : 20.10.2008 o godz. 18:05.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A gdzies tak napisalem? Wkleilem jedynie wstepne info, a czy to prawda czy falsz to nie mi oceniac, wszystko sie okaze w pozniejszym terminie.
Ostatnio edytowane przez e : 20.10.2008 o godz. 18:09.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Ja to się zastanawiam ile razy trzeba unieważnić przetarg, aby móc rozpocząć zamawianie z wolnej ręki albo w jakiejś innej formule bezprzetargowej? Jeżeli, ktoś zna ustawę o zamówieniach publicznych to niech to wyjaśni kolegom na forum.
No, bo wtedy będzie mógł dalej roboty ciągnąć BUDIMEX ( bo to przecież o to chodzi ). Na koniec okaże się, że i tak trzeba coś dopłacić bo kryzys inwestycyjny się skończy i materiały jednak pójdą w górę o np. 17 mln złotych Przetarg miał wygrać dotychczasowy wykonawca, a tu taki zonk jakiś Instal ![]()
"meksykańska fala" podkreślała tego dnia, radosną atmosferę piłkarskiego święta
|
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
cały 2009 rok we Wrocławiu.Pikniki nie będą mieli gdzie na mecze chodzić chyba że cracovie przejdą
![]()
WIELKOPOLSKA WISłA KRAKóW
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2003
Offline |
|
|
Skoro w tej rundzie poszlo 6tys karnetow, a frekwencja w lidze i tak jest ponizej 11.000 to jaki jest cel przeprowadzki (pytanie retoryczne jak dla mnie). Bo Canal Plus nie moze ustawic kamer na podnosnikach? Czy moze chodzi o 50-ciu "vipow", ktorzy i tak nasz klub maja w powazaniu? A moze chodzi o dziennikarzy, ktorzy nie moga pracowac w Okraglaku? Wszystkie te trzy "problemy" sa przy odrobinie wysilku do zneutralizowania.
Kto w tym calym interesie sie liczy? Bo kibice Wisly dla warszawskiej wierchuszki w zarzadzie na pewno nie. Mecze we Wroclawiu przez rok to jest abstrakcja zupelna. Bedziemy mieli 900 kibicow i nie wiem z czego sie cieszysz wislatsw, bo chyba nie do konca kapujesz sytuacje. A dopingu nie bedzie zadnego sensownego. I niech sie nikt o te slowa nie obraza w Wrocku czy cos, po prostu tak to bedzie wygladalo, ludzie nie maja kasy. Jesli ktos wierzy, ze z Krakowa pojedzie 5.000 ludzi pociagami specjalnymi to moze powinien sprobowac sil w literaturze sci-fi. Nie wyobrazam sobie Wisly poza Krakowem. ![]()
HENRYK TOMASZ REYMAN (1897-1963) – piłkarz (środkowy napastnik), podpułkownik Wojska Polskiego. Walczył w I wojnie światowej, wojnie polsko-bolszewickiej, w czasie powstań śląskich, uczestnik kampanii wrześniowej, ranny w bitwie nad Bzurą. Dowódca I batalionu 37. pułku piechoty z Kutna. W latach 1910-1933 występował w Wiśle Kraków, w barwach której w latach 1927-33 grając w lidze zdobył 109 goli. 9-krotny reprezentant kraju, w 1924 kapitan reprezentacji na Olimpiadzie w Paryżu.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale bagno... O mistrza bedzie bardzo ciezko grajac wszystkie mecze na wyejzdzie. Do tego kolejny rok w pucharach zapewne spisany na straty, z tej samej przyczyny. Jak w 2010 roku bedziemy miec jeszcze rozstawienie w jakiejkolwiek rundzie po ciaglym odpadaniu to bedzie dobre. I tak przez badne amatorow i ignorantow, krorzy nie potrafili rozplanowac budowy w ten sposob aby zawsze choc jedna trybuna boczna byla obecna, bedzie malowac sie najblizsza przyszlosc Bialej Gwiazdy. Ale ja sie do absurdow tego kraju juz przyzwyczailem i bardziej to pusty usmiech wywoluje na mojej twarzy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Pomijając fakt że budowa nowej C sporo się opóźni i mogę założyć że nie będzie to wcale 1 miesiąc to myślę że połączenie przetargów budowy c oraz wyburzenia a/b oraz demontaż masztów a także budowy ścianki jest bardzo dobrym pomysłem.
A co do przenosin to ten temat był już naprawdę sporo razy wałkowany. Czy do niektórych nie przemawia fakt że nie będzie oświetlenia, szatni, trybuny prasowej oraz ViP, docelowo również murawy gdyż będzie obniżana, budynków klubowych, parkingu na boisku kortowym gdyż będzie tam dojazd do budowy. Fakt że ciężko się z tym pogodzić ale nie oszukujmy się. Nie będzie warunków do rozgrywania meczów:((( |
|
|
|
Banita
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Od początku było wiadomy że jakieś zawirowania muszą się przytrafić... Jeżeli ktoś myślał że wszystko pójdzie zgodnie z planem to zazdroszczę mu optymizmu
Osobiście od początku przewidywałem że wystąpią jakieś problemy, zwłaszcza przy przetargu. Jednak szczerze mówiąc dzisiejszy komunikat w sprawie tego przetargu dodał mi trochę wiary w to, że jednak nie będzie tak źle. Dobrym pomysłem jest połączenie go z rozbiórką starej trybuny A i B i wykonaniem ścianki szczelinowej, a także rozbiórki masztów oświetleniowych i wykonaniem tymczasowych budynków klubowych.Co do kwestii tymczasowej gry poza Krakowem to chyba wszystko już w tej sprawie było tu powiedziane i mieliśmy już proponowanych wiele rozwiązań, w tym gry w Chorzowie, Tarnowie, Jaworznie, a nawet w Sosnowcu... Niektórzy twierdzą, włącznie z p. Janik z biura d/s organizacji EURO 2012 w Krakowie, że gra podczas przebudowy trybuny C oraz A i B jest niemożliwa. Nie chcę nic mówić ale brakuje tym osobom chyba trochę wyobraźni... Rozumiem że gra na stadionie otoczonym de facto z dwóch stron placem budowy jest kłopotliwa, ale wydaje mi się że nie jest to rzeczą niemożliwą. Tymczasowe szatnie dla zawodników można by ulokować pod sektorem E, który jednocześnie mógłby chwilowo pomieścić również sektor VIP i stanowiska dla prasy, instalacja tymczasowego oświetlenia także byłaby pewnie możliwa choć na pewno kosztowna. Stanowiska TV i ustawienie kamer to rzeczywiście spory problem, ale przy odrobinie inwencji też można to rozwiązać. Między płotem oddzielającym plac budowy nowego sektora C a linią boczną boiska jest spora odległość jak pewnie wiele osób zauważyło. Nie wiem dokładnie ile metrów dzieli ten płot od boiska ale ta odległość spokojnie wystarczyła by na usadowienie tam kamer telewizyjnych i tym samym przeprowadzenia transmisji z meczu. Należałoby oczywiście lepiej zabezpieczyć teren budowy trybuny wschodniej od tego miejsca. Największy problem to bezpieczeństwo na stadionie i kwestia dróg dojścia. Według mnie i to da się rozwiązać. Budowa trybuny wschodniej i zachodniej nie zlikwiduje przecież dotychczasowych dróg dojścia do trybun i zasadniczo nic się w tej materii nie zmieni... Obniżyć murawę można z kolei w przerwie między rozgrywkami i nie musi to kolidować z meczami na R 22. Zapomniałem jeszcze tylko o tym, że cały czas mecze musielibyśmy niestety rozgrywać ze względów bezpieczeństwa bez udziału kibiców gości. Taka sytuacja miała już jednak u nas miejsce i jakoś to przeżyliśmy, tym razem też wytrzymalibyśmy pewnie ten czas ![]() Ciągle więc mam nadzieję, że nie będziemy musieli się nigdzie przenosić i w czasie budowy nowych trybun: wschodniej i zachodniej, mimo licznych trudności będziemy mogli grać na Reymonta bez przerwy. Oprócz tego pojemność stadionu w czasie równoczesnej przebudowy sektorów C oraz A i B wynosiłaby ok. 11 tys. miejsc, czyli biorąc pod uwagę fakt, że jeszcze kilka lat temu graliśmy na 10 tys. stadionie, wcale nie byłaby taka mała. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Racja, bez oświetlenie nie da się grać. Ale przecież coś takiego jak zrobienie tymczasowych masztów oświetleniowych byłoby możliwe. Chociaż na pewno byłoby to kosztowne, ale wynajem stadionu w innym mieście tez jest kosztowną sprawą. Już nie mówię o tym że stracilibyśmy na tym kibicowsko, a jeżeli chodzi o sprawy sportowe, no to drużyna musiałaby wszystkie mecze rozgrywać de facto na wyjeździe...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przez lata grali bez oswietlenia i nagle nie mozna na warunkowej licencji zagrac przez rok ? Bez jaj...
Po prostu Warszawce to na reke, bo wiadomo Wisla poza Krakowem = Wisla duzo slabsza sportowo. Gdyby za ta cala przebudowe odpowiadali ludzie, ktorym ZALEZY albo z mentalnoscia i pasja kibica to w ogole problemu nie byloby zadnego, bo ustawiliby tak plan przebudowy zeby mozna bylo w kazdym momencie rozgrywac mecze. Tylko oni na to leja i tyle. To zwykli urzednicy, ktorzy maja to gleboko w d.. gdzie Wisla bedzie grala mecze. |
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Szczegółów Waszego remontu nie znam - to obniżanie murawy nie wygląda zbyt dobrze, ale np. w takim Poznaniu też będą mieli wyburzone obie trybuny wzdłuż boiska i jakoś będą grac u siebie. Maszty oświetleniowe też im burzą, i stawiają jakieś tymczasowe. Jak się chce to można.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Lech właśnie burzy trybune wzdłuż boiska, tam gdzie był sektor gosci, Vip prasa telewizja wszystko. postawią tymczasowe jupitery i jakoś u nich da się grac przy 2 trybunach bo z tego co slyszałem równocześnie(z lekkim opóźnieniem) beda burzyć też druga starą trybunę
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|