|
Member
Od: 08.2008
Offline |
|
Osobiscie jezdze Audi A3 1.9 TID 90 KM. Jak na sam poczatek super samochod. Tylko jak teraz bedziesz kupowal, to uwazaj na samochody po powodziach. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
witam, chcę kupić nowy samochód i mam do wyboru dwa silniki: HDI i VTI. Szczerze mówiąc nigdzie nie mogę znaleźć czym one się różnią, a więc moje pytanie: Który lepszy oraz czym się różnią?
(samochód dla kobiety) |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
różnią się przede wszystkim tym,że HDI to diesel a VTI to benzyniak.
ja prawie cale życie jeżdżę dieslami,więc dla mnie on jest lepszy.poza tym oprócz samego silnika wazne jest w jakim samochodzie jest zamontowany. ![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
w nowym citroenie C3, dziękuję za informację
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
o benzyniakach nie wiem nic,natomiast peugeotowskie HDI to bardzo dobre silniki,należy tylko lać dobre paliwo,nie katować na zimno,a po szybkiej jeździe pozwolic przez kilkanaście sekund "odpocząć"turbinie.
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
Kolego dobry mechanik i tani hmmm Moze tak ja polecam osobiscie mechaników róg barbary i dużej góry ![]() Fajnie jakbys opisał co sie tam psuje i jaki samochód bo może to jakieś dziadostwo co nie u wszystkich zrobic ![]()
Sam se spieprzaj
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Eternit, na uwagę zasługuje fakt, że koncern PSA (Peugeot i Citroen) opracowuje silniki wysokoprężne dla mercedesa. Z tym, że w tym wypadku to jest bardziej wada niż zaleta.
Lepiej iść w kierunku benzyna + gaz V gen. Oszczędność, przy minimalnym spadku osiągów (co w wypadku kobiety nie jest zbyt istotne). ![]()
"Ten febrisan Cię tak rozp...?"
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
A ja tak w skrócie wrażenia z wyjazdu na Węgry:
Słowacja - winietka "za darmo" - u nas z tymi bramkami to jakiś przekręt jest. 5 Euro na tydzień - jakbym chciał do Katowic z Krakowa jeździć przez tydzień to bym wydał więcej ile u nich kosztuje roczna ![]() Zero problemu z policją - mijałem radary i patrole - nikt nie zatrzymywał - oczywiście przepisowo - teren zabudowany 50 i ani grama więcej ![]() Węgry - winietka na autostradę jak na Słowacji - 4 dniowa coś ponad 10 złotych, drogi ekspresowe i autostrady wręcz lepsze niż w Niemczech. Niesamowita kultura - wszędzie czysto, nikt się nie spieszy, po mieście każdy jeździ 50, zawsze przepuszczą i ustąpią miejsca. ZERO korków nawet w Budapeszcie w godzinach szczytu. Jesteśmy 50 lat za murzynami - jeśli chodzi o kraje ze środkowej Europy - może Białoruś jeszcze jest za nami jeśli chodzi o infrastrukturę i ogólnie transport i kulturę ludzi oraz kierowców. Zamiast budować drogi, wiadukty, metro, koleje regionalne to u nas k...wa od 20 lat się kłócą o stołki :[ ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Sam myślę o przesiadce z mojej B na C w przyszłym roku ale 1.9 diesel tylko. Ten ma najlepsze opinie - benzyna mnie nie interesuje.
Autko bardzo wygodne, duże - psuje się jak każde inne Najczęściej koło dwumasowe a poza tym to drobiazgi, jak będziesz dbał to i silnik i turbina 200 tys. zrobią z palcem w d..pie ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
gdzie w krakowie najlepiej popatrzyc za kupnem samochodu, przy tych punktach przy ulicy? giełdy samochodowe? etc chodzi mi o wachlarz cenowy, z gory dzieki za info bo zalezy mi na czasie pozdrawiam
ed. tak juz przy okazji jak przeczytacie posta mozecie polecic jakiegos fajnego dieselka za ~8tys.
Ostatnio edytowane przez godzilla : 22.09.2010 o godz. 20:03.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Witam. Zbliża się zima, czas pomyśleć nad zimówkami. Pytanie do kogoś w temacie: jak dobrać rozmiar (chodzi mi o to że fachowcy mówią że zimówki lepiej jakby były węższe)...
Teraz konkrety: mam Astrę H 1,7 CDTI 74kW, opony letnie R16 205x55 - 5x110 - jakie mogę inne rozmiary założyć wraz z zimówkami. Może pytanie banalne ale jakoś nigdy wcześniej nie miałem tego typu problemów a w tym wypadku ceny są dość zróżnicowane i raczej komfort jazdy zimą też... Z góry dzięki za odpowiedź lub wszelakie naprowadzenia. ![]()
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Zimówki mam takie same jak letnie:
R15 195/65 - na naszych dziurach i koleinach idealne. Firestony Winterhawk - błoto, śnieg, lód - zero poślizgu ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Pany, robił ktoś Silent Blocki w Krakowie (konkretniej to Golf III)? Ile Wam krzyknęli? Szukam kogoś taniego
![]() Kolejny etap doprowadzania autka do porządku, po poprzednim właścicielu ![]() ![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Chyba nie do końca zrozumiałeś. Opony (marka) już jakies tam mam na oku chodzi o to czy mogę coś pokombinować z rozmiarem (np zamiast R16 to R15 itd) chyba że piszesz o takim samym aucie...
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
Dramat na tej Słowacji. W Popradzie wszędzie "ZONA 40" i hopki przed każdym przejściem dla pieszych... oczywiście mandacik otrzymałem. za przekroczenie prędkości o 11 km/h....
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 22.09.2010 o godz. 23:09.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
195/65 R15
205/55 R16 215/45 R17 225/45 R17 225/40 R18 Tutaj masz rozmiary opon przypisane przez producenta do twoje samochodu, jest to o tyle ważne że te rozmiary są akceptowalne przez ubezpieczyciela, każdy inny może łączyć się z odmową czy obcięciem odszkodowania z AC. R16 nie zmienisz na R15 bo zmienia się średnica felgi, taka zmiana łączy się z nową felgą w rozmiarze 15 W 16 masz jedynie ten rozmiar który posiadasz więc nic tutaj bez inwestycji w felgi tego nie pozmieniasz, oczywiście bez ryzykowania z ubezpieczycielem. Ale 205/55 to dość wysoka opona, i jeszcze dobrze trzyma koleiny więc nie jest tak źle. A zmieniać felgi żeby wrzucić 195/65 dla mnie jest bez sensem gdyż radykalnej różnicy nie odczujesz. No chyba że przeliczysz że opony plus felgi w 15 wyjdą podobnie do samych opon 16. Co jest możliwe A zawsze lepiej mieć całe dwa komplety kół.Znalazłem np http://allegro.pl/felgi-15-opel-5x11...236845546.html Jeśli z nimi wszystko ok to można nad tym pomyśleć. http://sklepopon.pl/szukaj/?marka=&r...=&sezon=zimowe Te winterhawk 2 są w miarę fajne różnica w cenie to ok 100, poszukać felg i tyle.
Ostatnio edytowane przez MatMario : 23.09.2010 o godz. 00:36.
![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
![]() ![]()
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
Ja do Popradu wjechałem ekspresówką od wschodu, jedno rondo, dwa światła i już leciałem na południe. ps. te zony to sposób na korki - ludzie wolą zostawić auto pod domem zamiast jechać 40 km/h ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
diagnostyke hyundaia gdzie w krakowie polecacie?
![]() ɐɪʌoɔɐɹɔ
|
|
|
|
Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Pytanko jakie auto polecacie tak do 6000 zł
najlepiej silnik tak do 1,6 1,8 z lpg proszę o podanie przykładowo miej więcej w jakim kierunku się rozglądać a jakie marki omijać. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
weź lanosa.nie będziesz żłował i na dodatek dużo egzemplarzy z lpg.a samochody naprawdę nie są złe.za te pieniadze kupisz nowsze auto i lepiej utrzymane niż jakis golf.duza szansa na samochod od pierwszego wlasciciela.
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Posiadam Audi a4 kombi 1.9 Tdi 110 km. Spalanie bajka
Jadąc na Chorwacje w tym roku w 5 osób + bagażnik załadowy na full ( jechałem na bocznych lusterkach, bo we wstecznym widzialem bagaże ![]()
WISŁA SKAWINA
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
Przejazd przez Węgry to istna bajka. Świetne autostrady, drogom krajowym nic zarzucić nie można. Nie chodzi tu nawet o asfalt. Widać chęć pomocy kierowcom - dobrze rozwiązane skrzyżowania. I przede wszystkim wykorzystanie do maksimum drogi. Chodzi mi o usuwanie zbędnych rowów, chodników. Z tym Budapesztem to trochę przesadziłeś, bo jadąc od południa, stałem z 10 minut przed Dworcem, ale potem rzeczywiście bezproblemowo. To i tak szybciej niż wjazd do Krakowa od strony Warszawy. Z Chorwacją miałem styczność li tylko z autostradami. W górach sporo tuneli, a co za tym idzie ograniczenie do 100 km/h, a przy sporym wietrze ograniczenie na mostach i wiaduktach do 80 km/h. Ogólnie jednak w porównaniu do polskich dróg niebo a ziemia. Poza autostradami drogi niezłe, ale to zasługa łagodnych zim. Co do Słowacji uczucia mam podobne. Winietka była mi potrzebna na odcinku Zvolen - Banska, czyli całkiem krótkim, a droga jakaś wybitna nie jest. Co nie zmienia faktu, że jeżeli ktoś jedzie np. na Wiedeń i wraca, to i tak wychodzi taniej niż A4. Podoba mi się, że w górach mają łagodne skręty na głównych drogach. Rzadko zdarzają się bardzo ostre. Gdy wjechałem do Polski przywitały mnie zakręty 90 stopniowe i przede wszystkim pikanie nawigacji ostrzegające mnie przed radarem w każdym terenie zabudowanym.
Ostatnio edytowane przez murray : 25.09.2010 o godz. 23:05.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
A jeżeli chodzi o jazdę po autostradach itd. Bajka, i przede wszystkim kultura TIRowców którzy jadą tylko prawym pasem, z wyprzedzają tylko wtedy kiedy mają możliwość i nie będą utrudniać ruchu innym osobówkom. Nie to co u nas, gdzie pchają sie na chama..... Powód: Godzina :)
Ostatnio edytowane przez Sebo_TS : 26.09.2010 o godz. 18:33.
![]()
WISŁA SKAWINA
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Ostatnio oddałem auto do kasacji jak TIR staranował mnie na stacji benzynowej, dali mi 7000. I mam taki pytanko, co myślicie o Fiacie Brava? Bo zastanawiam się nad kupnem tego auta. Albo polećcie coś innego w podobnej cenie
![]() http://allegro.pl/fiat-brava-stan-id...231358628.html ![]() 111 lat dumy, tradycji i chwały - Wisła Kraków "Jestem gotowy, by dać z siebie wszystko. Nawet, jeżeli mam przelać własną krew dla Wisły, aby wróciła na pozycję lidera i najlepszego klubu (bo wiem, że takim była), to muszę dać z siebie wszystko, aby wszyscy uwierzyli, że Wisła tam pozostanie." '27, '28, '49, '50, '78, '99, '01, '03, '04, '05, '08, '09, '11
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Jakie znacie strony z używanymi samochodami w europie poza www.mobile.eu ?
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
http://www.autoscout24.de - Niemcy
zamiast de możesz wstawić większość końcówek europejskich - Szwajcaria, Włochy, Francja itp http://www.carzone.ie - Irlandia http://auto.ricardo.ch - Szwajcaria http://www.carsales.nl - Holandia http://www.autocom.dk - Dania http://www.debels.com/stock - Belgia Z Niemiec ogólnie jest w cholerę adresów ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
mam pytanie do Was, troszke omijam temat ale cos wspólnego z samochodami ma. Mianowicie szykuje sie do zakupu głośników do samochodu i ewentualnie tuby. Tylko nie wiem jaki sprzęt wybrac żeby sprawdził sie w moim samochodzie. Mam lanosa HatchBack. Dodam jeszcze że z tyłu nad bagażniekiem mam tylko cienką półke i radio sony 4x45W. Dzieki za każdą wskazówke i rade. Pozdrawiam
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
jak głośniki w przednich drzwiach będą chodzić bez wzmacniacza to polecam Helixy: http://allegro.pl/helix-dark-blue-db...246735230.html mam u mnie w Alfie i śmigają bardzo miło. jest to odseperowany zestaw dwudrożny, czyli woffery i tweetery. jednak jeżeli chcesz mieć jako taką jakość dzwięku to pomyśl o wygłuszeniu przednich drzwi!!! oczywiście musisz dowiedzieć się czy bezproblemowo te głośniki podejdą do Lanosa.
a głośników w półke to ja bym raczej nie wkładał... ![]()
Jechałeś gdzieś kiedyś na 90 minut
|
|
|
|
Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Czy ktoś ma jakiś pomysł, gdzie kupić obudowę do klucza Renault Laguna rocznik 1999? Preferowana tania używka, 500zł w salonie to trochę dużo
![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|