|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Ano. Ja się już w sumie przyzwyczaiłem. Nawet krytykuję już tylko z przyzwyczajenia, bez jakichś specjalnych emocji.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2024
Offline |
|
|
Już widzę jutro albo nawet dzisiaj jeszcze tych wszystkich dziennikarzy sportowych co podłapią te konwersacje z Twittera z kibicami i będą latały ploty, że Kwiecień na 100% wejdzie w strukturę właścicielską Wisły itp. itd. oni oszaleją z szukania sensacji, a wyjdzie jak zawsze, czyli będzie z tego cały ch..
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
EDIT Zresztą, po chwili zastanowienia - jeżeli zaczepiasz na X kogoś znanego z chamskich odzywek i pisania po spożyciu, to naprawdę nie wiem na co liczysz... Na merytoryczną dyskusję? Z Królewskim?! To nie była jego pierwsza, druga ani nawet trzecia wpadka. Krytykując go, nawet słusznie, kiedy mu się narracja na ryj wywaliła - czego oczekujesz? On się tu chwali mądrościami wymienionymi z Kwietniem a Ty go o jakieś pierdoły pytasz? Nie wiem jaki był plan, ale wszystko potoczyło się jak zwykle. Idąc ulicą Malmoe po zmroku możesz dostać serią z kałacha albo z granatnika, zaczepiając Królewskiego na X zaraz po kompromitacji możesz zostać szczeniacko zbluzgany. W obu wypadkach to nie Twoja wina, ale powinieneś się wykazać większym rozsądkiem i zdolnością przewidywania.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 04.02.2025 o godz. 23:18.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Zapamiętajcie jedną rzecz - Zaskroniec bez bolca dostaje .......ca. Dobry bolec dla Zaskrońca, byłby rozwiązaniem wszystkich problemów Wisły
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
PRowo takie pyskówki z randomami na X na poziomie budki z piwem wyglądają dramatycznie. Chłop po kielichu ma ekstremalnie krótki lont, nie mógłby wyłączać tego głupiego telefonu podczas imprez? :/
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
|
To co, gawiedź teraz dostała rozważania o WK w Wiśle na następne pół roku, coby lżej znieśli kolejny rekord najniższego miejsca w historii klubu?
Tak zwany pivot urferowy, ten pajac co roku musi cynicznie rzucić tym bardziej naiwnym jakiś punkt zaczepienia jak już wszystko inne idzie sie jebać. 2 lata temu saga z supermegapoważnym inwestorem ktory okazal sie Urferem szarlatanem XD rok temu przygoda pucharowa mu trochę pomogła + podmianka trenera w zimie i jakies nadzieje, że alfons z kostaryki odpali. W tym roku ani transferów, ani zmiany trenera, ani PP to trzeba było wypalić z "hehe patrzcie gadam se z Kwietniem". Niepodrabialny pajac z naszego prezesa, naprawdę. A pan WK tak jak już pisałem kilka postów wyżej, za 8/9 miesięcy z loży na stadionie Wisły będzie oglądał jak jego Wieczysta wsmarowuje w podłogę skład węgla i papy zebrany przez bashę i bliżej nieokreślony autorski model AI. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2020
Offline |
|
|
Jak KS Wieczysta awansuje w tym sezonie, a TS Wisła nie, myślę, że od przyszłego a najdalej za dwa sezony w Krakowie będziemy mieć KS Wisła Kraków bez długów z nowym właścicielem.
PS. 1- o ile Królewskiemu leży dobro Wisły, 2- jeśli kibice wyrażą na to zgodę. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A tym nowym właścicielem będzie niby kto?
Po co Kwietniowi dwa kluby w Ekstraklasie? Jak dalej będzie pompować tyle kasy, to awans Wieczystej w lecie 2026 do Ekstraklasy jest całkiem realny, do tego bez garba w postaci kilkudziesięciu milionów długu. Oczywiście nie trzeba mówić, że problemów z wynajęciem R22 na mecze Wieczystej nie będzie żadnych, miasto przywita Kwietnia z otwartymi rękami (swoją drogą ciekawe jaką stawkę mu krzykną). W fuzję nie wierzę.
Ostatnio edytowane przez Patryko : 05.02.2025 o godz. 13:41.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
Przeszedlby syndyk masy updalosciowej i sprzedal Kwietniowi prawa do nazwy, herbu i innych wartosci niematerialnych (cokolwiek to znaczy). Potem Wieczysta zmienilaby nazwe, siedzibe oraz logo i zaczelaby wystepowac jako Wisla Krakow. Zgodnie z Monitorem Sądowym i Gospodarczym nr 125/2006 (2470) - Pozycja 69533 w dniu 23.05.2006 dokonano wpisu do rejestru KRS nr 17 następującej treści: Dział 1. Rubryka 1. Dane podmiotu WYKREŚLIĆ 3. Firma, pod którą spółka działa AMICA SPORT SPORTOWA SPÓŁKA AKCYJNA WPISAĆ 3. Firma, pod którą spółka działa "KKS LECH POZNAŃ" SPORTOWA SPÓŁKA AKCYJNA Rubryka 2. Siedziba i adres podmiotu WYKREŚLIĆ 1. Siedziba kraj POLSKA województwo WIELKOPOLSKIE powiat SZAMOTULSKI gmina WRONKI miejscowość WRONKI WPISAĆ 1. Siedziba kraj POLSKA województwo WIELKOPOLSKIE powiat M. POZNAŃ gmina M. POZNAŃ miejscowość POZNAŃ WYKREŚLIĆ 2. Adres miejscowość WRONKI ulica LEŚNA nr domu 15 A kod pocztowy 64-510 poczta WRONKI kraj POLSKA WPISAĆ 2. Adres miejscowość POZNAŃ ulica BUŁGARSKA nr domu 5/7 kod pocztowy 60-320 poczta POZNAŃ kraj POLSKA Rubryka 4. Informacje o statucie WPISAĆ 1. Informacje o sporządzeniu lub zmianie statutu 10.05.2006 R., REP. A 2910/2006, NOTARIUSZ IZABELA WALKOWIAK, KANCELARIA NOTARIALNA MAŁGORZATA MUSZALSKA, IZABELA WALKOWIAK SPÓŁKA CYWILNA W POZNANIU, ZMIENIONO § 1 UST. 2, § 2. My - tak jak Poznaniacy - musielibysmy zaczac sie oklamywac, ze kibicujemy Wisle i jednoczesnie wmawiac to innym kibicom. Trudno przewidywac ale nie wydaje mi sie aby kibice Wisly byli tak poybawieni kregoslupow moralnych jak Poznaniacy i fuzja prawdopodobnie nie doszlaby do skutku (mam nadzieje). |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Jakie dwa kluby?
Wieczysta awansuje do Ekstraklasy. Wisła rozwiązuje sekcję piłkarską. Wieczysta zmienia nazwę na Wisła i gra na stadionie Wisły. Tak, wiem..... banialuki. Wyobrażam sobie poruszenie kibiców i prześmieszki sąsiadki. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2018
Offline |
|
|
No ale może byłby sposób na podobną fuzję bez takiego naginania wizerunku jak w przypadku Amici.
Wieczysta awansuje do I ligi i gra razem z nami. Za rok oba kluby są na podobnej pozycji w I lidze, mają podobną ilość punktów. W przerwie zimowej przeprowadzony jest proces upadłościowy Wisły SA, zakup jej masy upadłościowej przez Wieczystą i dalsza gra jako Wisła ALE z tabeli wykreślona jest wieczysta, a nowy zespół kończy sezon bazując na punktach, które jesienią wywalczyła Wisła SA. Nie jestem zresztą pewien, czy to nie jest jedyny możliwy scenariusz - czy PZPN nie zdelegalizował przypadkiem takiej opcji, żeby drużyna będąca wyżej w rozgrywkach "kupiła" sobie herb i tradycję innych klubów? ![]()
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Rzeczywiście Twoja propozycja nie nagina wizerunku
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To może nie być nawet kwestia tego, czy kibic Wisły ma kręgosłup moralny, czy go nie ma, tylko czy będzie mieć w ogóle cokolwiek do gadania.
W przypadku upadku Wisły, Kwiecień może sobie przecież kupić prawa do herbu i nazwy i zrobić z nimi co chce. Jeśli kibice będą protestować, to schowa je do szuflady i tyle w temacie. Zmiany nazwy klubu nie wyobrażam sobie raczej w ciągu trwającego sezonu. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
azor, no raczej czym innym jest pozbycie się długów przez procedurę upadłościową (całkowicie normalne) a czym innym kupienie sobie miejsca w lidze, co zrobił Lech, który zdaje się wystartował w pucharach korzystając w miejsca wywalczonego przez Amicę.
Kwiecień nie musiałby nas nawet wtedy łączyć z Wieczystą, może równie dobrze zawiązać nową SSA, która kupi masę upadłościową po Wiśle a potem wyssie zawodników z obu drużyn wedle potrzeb nowego zespołu. Chodzi przede wszystkim o to, że nowa spółka będzie kontynuowała grę w oparciu o dokonania Wisły, a nie wstawiła nazwę wisły w miejsce w tabeli, które wywalczyła Wieczysta. W tym scenariuszu to Wieczysta byłaby wycofywana z gry w I lidze a nie wisła - odwrotnie niż w przypadku fuzji Lecha z Amicą
Ostatnio edytowane przez Tantal : 05.02.2025 o godz. 15:44.
![]()
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
W sytuacji gdzie jeden podmiot oglasza updalosc i de facto przestaje istniec a jego graty kupuje inny podmiot to nie jest zadna fuzja. Kazdy komu Wisla winna byla pieniadze zostalby w takim przypadku oszukany a na to mam nadzieje wsrod fanow Wisly nie byloby zgody. Z reszta od tego momentu ludzie mogliby nas nazywac Wieczysta i mieliby racje. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Lech niczego sobie nie kupil bo nie mial pieniedzy nawet na wode w kiblu. Juz pomijam fakt, ze licencji nie da sie kupic bo licencja to tylko dokument poswiadczajacy spelnienie warunkow do wystawienia druzyny w lidze.
|
|
|
|
Member
Od: 05.2024
Offline |
|
|
Skoro już poruszamy się w obszarze sci-fi, to przedstawię swoją propozycję... T.S. Wisła zakłada sekcję piłki nożnej i buduje drużynę seniorów. T.S. Wisła odkupuje od syndyka wszystkie te składniki, o których wspomnieliście, t.j. herb, itp. Sekcja piłkarska T.S. Wisła usamodzielnia się jako S.A., a jej akcjonariuszem zostaje WK. T.S. Wisła S.A. "wykupuje" KS Wieczysta wraz z jego licencją. Honor na to pozwala? Przecież to nie Wieczysta przejęłaby Wisłę a Wisła Wieczystą.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
As, ale podmiotem który nas by kupił wcale nie musiałaby być Wieczysta. Do tego, w przypadku bankructwa Wisły procedurę upadłościową po prostu trzeba zgłosić - prezes musi to zrobić pod sankcją karną. I tu, jak pisze Patryko, możemy nie mieć nic do gadania. Procedury upadłościowe trzeba będzie uruchomić, bo taka będzie sytuacja spółki, a prezes obietnicami nam rachunków więcej opłacać w stanie nie będzie.
Wtedy musi wejść synsyk i sprzedać masę upadłościową też musi, kupić ją może ktokolwiek. Kwiecień ze swoją menażerią jest pod ręką dlatego, że był tym kiedyś zainteresowany. Jak nie, to prawa do znaku klubowego razem z licencją na gręw I lidze kupi kto inny - i też będzie dalej grał jako Wisła. Może to oczywiście wyglądać tak jak to opisał 39-200. Wyraziłem się nieprecyzyjnie z kupnem miejsca przez Lecha - można się wyrazić inaczej, że tradycję Lecha podczepiono pod miejsce w lidze wywalczone przez Amicę. https://dgtl.law/reguly-gry/klubie-k...wyzszej-lidze/ Oczywiście, że licencja to nie tylko dokument. Z punktu widzenia ksiegowego tzw wartość niematerialna i prawna, w połączeniu z innymi umowami czy składnikami majątku (np. umowoą najmu stadionu) do nabycia jak wiele innych dóbr niematerialnych.
Ostatnio edytowane przez Tantal : 05.02.2025 o godz. 15:55.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
|
Ale o jakiej fuzji Wy w ogóle tutaj gadacie? Kwiecień inwestuje w wieczystą którą traktuje poważnie, w zeszłym roku miasto nawet wydało pozwolenie na budowę stadionu przy Chałupnika, a Wy tutaj rozważania snujecie jakby WK nie chciał niczego innego jak tylko ratować upadły klub z kupą długów spuszczony do 1 ligi przez Kubusia i jebniętego Jareczka.
Zapomnijcie o jakichkolwiek fuzjach czy przejęciach. Jedyny realny i najbardziej prawdopodobny scenariusz jest taki, że Wisła Kraków staje się 3 siłą w Krakowie na LATA a na Reymonta ekstraklase i poważne granie to zobaczycie jak się na mecz Wieczystej wybierzecie. Módlcie sie lepiej, żeby faktycznie miasto im ten stadion wybudowało, bo jak się zadomowią na R22 na lata, to może i krzesełka zmienią barwy na żółto czarne. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
1 liga to nie MLS i nie da sie kupic "licencji" - mozna by ewentualnie kupic spolke, ktora jest wlascicielem druzyny. No ale taka Wieczysta jest pewnie warta kilka milionow i nie wiem skad TS by wzial na to kase. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Z tego co pamiętam, to w Poznaniu nie oszukano wierzycieli Lecha. Zostali oni spłaceni z pieniędzy, które Rutkowski zapłacił za prawa do herbu/nazwy/barw.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No dobrze, to z innej beczki - co się dzieje z licencją jakiegokolwiek klubu, który w trakcie sezonu ogłasza bankructwo jako spółka? Znika czy przechodzi do masy upadłościowej? Był już taki przypadek w polskiej piłce?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2018
Offline |
|
|
Nie będzie żadnej fuzji na zasadzie, że Wisła gra na licencji Wieczystej itp., bo po prostu nie przejdzie to wśród kibiców. Natomiast uważam jednocześnie, że w końcu się drogi Kwietnia i Wisły przetną, bo to jest kuriozalna sytuacja, że pakujesz kasę w osiedlowy klub bez kibiców, a obok masz taką markę, która ledwo zipie finansowo. A stać by go było z palcem nie powiem gdzie spłacić wszystkie długi i tu zrobić top esy. A na jakiej zasadzie? Nie mam pojęcia, pewnie Wieczysta po prostu mogłaby być jakimś klubem satelickim czy coś w tym stylu.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Jesli - tak jak w Poznaniu - przyjdzie przykladowo Kwiecien jak onegdaj Rutkowski i kupi sobie prawa do nazwy i herbu i sobie przemaluje Wieczysta na Wisle Krakow to ja to .......e. Moje kibicowanie sie w tym momencie konczy bo to juz nie jest Wisla tylko Wieczysta w innej nazwie a ja jestem kibicem Wisly a nie Wieczystej. Jesli TS powola nowa sekcje pilkarska i zglosi klub do rozgrywek to jest to dla mnie w porzadku. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no właśnie mi nie chodzi o sytuację, w której gramy na licencji Wieczystej tylko takiej, kiedy Kwiecień (albo ktokolwiek inny) kupuje licencję obecnej Wisły w ramach zakupu masy upadłościowej obecnej SSA i GRA DALEJ NA LICENCJI OBECNEJ WISŁY. Pytanie do lepiej znających przepisy - czy coś takiego jest w ogóle możłiwe. Tzn. czy przy ogłoszeniu bankructwa PZPN nie kasuje licencji podmiotowi, który zbankrutował
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Licencja wygasa bo zostala wydana dla spolki ktora przestala istniec.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Co to jest licencja w polskich warunkach (nie jak w USA gdzie sobie mozesz kupowac miejsce w lidze od jakiegos klubu)? Licencja do dokument potwierdzajacy, ze masz na tyle pieniedzy oraz infrastrukture odpowiednia to partycypacji w lidze. Co rok kazdy klub (ich dedykowana spolka) przedstawia dokumenty na podstawie ktorych ta konkretna spolka otrzymuje pozwolenie gre w lidze na jeden sezon. To jest tak jak ty bys mial uprawnienia na wozek widlowy na rok i bys umarl majac wielkie dlugi i ja bym od komornika kupil ten papierek. No raczej nie bylyby on juz wazny bo byl wydany dla ciebie na podstawie jakichstam warunkuw ktore ty spelniales.
Ostatnio edytowane przez As : 05.02.2025 o godz. 16:17.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Wierzyciele prywatni dostali gowno. Nawet pilkarze Lecha dostali jakies smieszne pieniadze a nie to co im sie nalezalo. Dlatego tez Jacek Masiota, ktory byl prawnikiem obslugujacym ta akcje musial jezdzic do PZPNu i sie tlumaczyc, ze nowy "Lech" nie ma nic wspolnego z Lechem i ze sobie tylko Amika zmienila nazwe. Zadne dlugi i zarzuty korupcyjne (degredacja do 1 ligi) im z tego tytulu nie groza bo to zdechlo razem z Lechem. Smieszy mnie jak ludzie mowia, ze Lech sobie kupil licencje Amiki - oni mieli kilkadziesiat milionow dlugu i pewna jak w banku degredacje za korupcje.
Ostatnio edytowane przez As : 05.02.2025 o godz. 16:30.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Oczywistym, że bedzie fuzja predzej czy później, jako jedyny ratunek. A kibice mogą sobie naskakać. Charakterni już dawno przestali być. W innym wypadku Królewski już dawno byłby wywieziony na taczkach.
Tak jak w Poznaniu, w końcu się z tym pogodzą. No to czekamy na awans Wieczystej, bo nasz jest nierealny.
Ostatnio edytowane przez leszekpw : 05.02.2025 o godz. 17:32.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|