The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
zbymak
Senior Member

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.01.2010, 23:05
Panowie czarno to widzę z tym lipcem.Pamietam jak dziś jak bodajze w listopadzie wypowiadal sie jakiś kierownik Polimexu i mowił ,że teraz najważniejsze jak najszybciej zaszklić obiekt zeby mozna było ogrzewac w srodku i prowadzić prace wykończeniowe i co ? mamy połowe stycznia i brakuje w cholere szyb i nawet ram.Bedzie dobrze jak na koniec miesiaca zamontuja wszystkie okna .Tylko jak bedzie dobrze i szybko jak okna montuja 2 ekipy po 2-3 osoby ( czesto przechodzę to widzę ) .Dach jak bedzie zmontowany za miesiac to też bedzie cud ( zmontowane są 2 lub 3 kratownice) a potrzeba ile ? 8-10?( tak licze na szybko bez sprawdzania projektu)Zaczeli skręcac kratownice kiedy ? w tamtym roku czyli 2-3 kratownice na 3 tygodnie a gdzie poliwenglan okablowanie światła?Z tego co sie orientuje jutro lub pojutrze montują pierwsza kratownice do dachu zobaczymy jak bedzie szło ile czasu ? Ciekawe też jeśli mają zamiar skrecac kratownice na murawie na trybune Zachodnią to kiedy muszą skonczyc montaż trybuny z dachem zeby wyrobili sie z montazem murawy ( obnizenie instalacja systemu podgrzewania i nawadniania) tak żeby ona zdazyła sie ukorzenić.Dlatego obawiam sie sytuacji ,że we wrześniu stadion z drugiej strony bloń bedzie gotowy i majcherek z filipiakiem bedą sie z nas śmiać ,że my runde jesienną dalej gramy w Hucie a oni u siebie.Jeszcze nurtuje mnie taka sprawa.Dlaczego u nas czy to na tej stronce czy na oficjalnej nie może być tak ,że jest reporter fotograf który zdaje relacje z budowy co jest zrobione i sa zdjecia .Tylko niech nikt nie gada ,ze sie nie da bo Polimex buduje stadion Legii tak jak u nas i tam tego problemu nie maja .Przecież my nawet nie wiemy co sie dzieje w środku trybuny ? może nic nie robią albo nie wiele? Dlatego myślę napiszmy pare emaili np. do Jarosza i niech kogoś oddeleguje z aparatem do zdawania relacji z budowy.Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
iiYama
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 13.01.2010, 23:26
Jednym słowem przej...ne

Przypomnijcie mi proszę kiedy został ogłoszony przetarg na remont stadionu? Mam na myśli trybuny wschodnie i zachodnie wraz z "otoczeniem". Wykonawcą modernizacji, a więc i zleceniodawcą było miasto oczywiście ale kto konkretnie przygotowuje wymogi przetargu? Dział zamówień publicznych przy radzie miasta czy jakaś instytucja zewnętrzna? Czy też rzeczywiście za wszystkie sznurki pociąga Majcher?

Zastanawia mnie też stanowisko Wisły Kraków S.A. w tej historii. A raczej jego brak, cisza w eterze. Raz zdaje się przeczytałem wywiad z prezesem Wilczkiem w którym to stwierdził iż miasto zobowiązało się ( czy też podpisano taką umowę ) do szybkiego wykonania przebudowy. Zastanawiam się czy krawaciki w Radzie Nadzorczej czy też inne osoby decyzyjne skupione wokół Wisły zdają sobie sprawę z powagi sytuacji? A jeśli tak to czemu wokół tej grandy panuje taka cisza? Czy rzeczywiście zwolennicy C. aż tak bardzo zdominowali prasę, media, czy też wreszcie publiczne stołki w naszym mieście? Czy

Sytuacja jest nieprawdopodobna. Można powiedzieć że miasto wydaje na naszych oczach pół miliarda złotych na pustostan. Brak woli współpracy pomiędzy wykonawcą a dzierżawcą aż kłuje w oczy. Czy ktoś sobie wyobraża postawienie przez developera biurowca bez kanalizacji, elektryki i parkingu?

Wygląda to tak jakby pewnym osobom usilnie zależało aby Białą Gwiazdę udupić jak najmocniej się da. Nawet kosztem nazwiska, publicznych pieniędzy, kosztem rozwoju miasta.
Ave
Wisła
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 13.01.2010, 23:58
mozdzierz napisał(a):Wyświetl post
J
Wygląda to tak jakby pewnym osobom usilnie zależało aby Białą Gwiazdę udupić jak najmocniej się da. Nawet kosztem nazwiska, publicznych pieniędzy, kosztem rozwoju miasta.

Dochodze z kazdym dniem tych "newsow" ze stadionu do takiego samego wniosku

Przeciez to jakis absurd co sie dzieje przy tym stadionie.,cyrk Monthy Paythona nie nagral by lepszego odcinka niz ten pt 'Jak sie buduje stadion Wisly"

to niewiarygodne jak mozna tak lekcewazaca budowac tak POWAŻNA inwestycje ,ktora kiedy Krakow by Euro dostal-C by juz stala a Ai B byly by juz pewnie w polowie roboty.
brak jakikolwiek slow zeby okreslic debiilizm ludzi ktorzy maczali palce w tym projekcie i go wykonywali.,to chyba ludzie po szkolach specjalnch ktorzy jakims cudem weszli do polityki i zasiadaja w radzie miasta.

a tak to my lepiej szykujmy sie na Hutnik.....Wisla Nowa Huta
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 14.01.2010 o godz. 00:09.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
luke1906
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.01.2010, 00:48
mozdzierz napisał(a):Wyświetl post

Zastanawia mnie też stanowisko Wisły Kraków S.A. w tej historii. A raczej jego brak, cisza w eterze. Raz zdaje się przeczytałem wywiad z prezesem Wilczkiem w którym to stwierdził iż miasto zobowiązało się ( czy też podpisano taką umowę ) do szybkiego wykonania przebudowy. Zastanawiam się czy krawaciki w Radzie Nadzorczej czy też inne osoby decyzyjne skupione wokół Wisły zdają sobie sprawę z powagi sytuacji? A jeśli tak to czemu wokół tej grandy panuje taka cisza? Czy rzeczywiście zwolennicy C. aż tak bardzo zdominowali prasę, media, czy też wreszcie publiczne stołki w naszym mieście?
Słuszna uwaga, o tym samym miałem pisać. Dyskusja o budowie i wszelkich problemach trwa od miesięcy, stanowiska klubu nie pamiętam żadnego!

{ ciach }

DRAMAT ****A! Nieprędko wrócimy na Reymonta....
Powód: nie na temat
Ostatnio edytowane przez rav : 14.01.2010 o godz. 09:46.
the future's uncertain
and the end is always near
Odpowiedz cytując
SpoXsteR
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 14.01.2010, 01:06
{ ciach }

odnośnie licencji chociaż na początek to przypomniało mi się http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...n_ekstraklasy/
ale to na jakiś czas do czasu aż nie zamkną całości inwestycji w 100%..oczywiście na naszą ligę... jakaś prowizorka i może ujdzie..
cóż.. każdy orze jak morze, wszędzie mają kontakty i patrzą na siebie więc i my musimy z nich skorzystać..co gorsza w ciula nas robią nie robiąc sobie z tego nic więc czas najwyższy skończyć z dobrodziejstwem tylko zacząć działać bez skrupułów..
Powód: nie na temat
Ostatnio edytowane przez rav : 14.01.2010 o godz. 09:45.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 14.01.2010, 01:14
buczo1985 napisał(a):Wyświetl post

A tak w ogóle czy ktoś ze SKWK ma możliwość dorwania jakiegoś kierownika budowy i przeprowadzenia wywiadu? Może udałoby się uzyskać trochę cennych informacji?
Pewnie i może, natomiast na cenne info bym nie liczył - co więcej stowarzyszenie raczej nie jest do pilnowania terminów czy tez warunków umów zawieranych przez miasto.
Mnie dziwi kompletny brak jakichkolwiek reakcji przez klub.Tak jakby ich to kompletnie nie obchodziło - Jedyne na co ich stać to porobić kilka fotek, gdzie ostatnimi czasy zresztą robotników to można na palcach 1 ręki policzyć i dorzucić do tego nagłówek typu - robotnicy wrócili na budowę, robotnicy zrobili dziurke w ziemi, robotnicy zamontowali szybkę.

Druga grupa która jest zobligowana do zajęcia się tematem - dziennikarze - 0 jakiegokolwiek zainteresowania.Jak trzeba nabazgrać co roku to samo, czyli jak to Wisła ma się wzmacniać i jak się nie wzmocniła, to są pierwsi a do tego część to robi podobno z miłości dla klubu.Gdy jest ważny problem - żadnego chętnego.

Ja jeśli miałbym coś zaproponować czy to stowarzyszeniu , czy tez jakiemuś dziennikarzowi któremu zależy na Wiśle

- w pierwszym przypadku - zaproponowanie spotkania Majchrowskiemu ale oczywiście nie by gawędzić o schodzeniu na psy, ale żeby wydusić z niego na prawdę ważne informacje, choćby tą najważniejszą, czyli pomysł kompletnie z kosmosu by to Wisła finansowała de facto ukończenie budowy.
Przecież to, oprócz tego że jest to sytuacja bez precedensu, tak na prawdę uniemożliwia zakończenia budowy , bo to jest oczywiste że klub za to nie zapłaci
Takie spotkanie(oczywiście nagrywane) da o wiele więcej niż 100 pism do niego.

-w przypadku dziennikarzy podobnie - wałkować temat, umawiać się na spotkanie z Majchrowskim po to by uzyskać odpowiedź na pytanie - jakim cudem stadion Wisły ma być ukończony, kiedy przerzuca się koszty na operatora(Wisłę), która tych kosztów nie poniesie.

Ja(głupi) myślałem że sprawa co najwyżej o czas się rozbije, tyle że teraz czas gra mniejszą role - bo co z tego że oni zdążą czy nie zdążą jak nie mają najmniejszego zamiaru opłacić budowy całego stadionu.

ps
SpoXsteR napisał(a):Wyświetl post
SKWK definitywnie zakończyła "współpracę" z Majchrowskim

za SKWK
w takim razie część mojego postu jest nieaktualna ale to nie zmienia faktu że media powinny się tym zająć i to nie te co szukają sensacji, a te(ci dziennikarze) dla których dobro Wisły się liczy
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 14.01.2010 o godz. 01:23.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
SpoXsteR
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 14.01.2010, 01:18
SKWK definitywnie zakończyła "współpracę" z Majchrowskim

Cytat:
(...)Nasze poprzednie spotkania z Panem, pomimo naszych dobrych intencji nie przynosiły zazwyczaj żadnych korzystnych dla Wisły Kraków rezultatów. Dość wymienić spotkania w sprawie budowy Stadionu Miejskiego, podczas których nasi przedstawiciele przedłożyli raport o błędach w projekcie, a Pan obiecywał ustosunkowanie się do niego i dalszą współpracę. Do chwili obecnej nie doczekaliśmy się na żadną odpowiedź, podczas gdy projekt krytykują kolejni eksperci, a inwestycja na skutek wskazywanych także przez nas uchybień jest coraz kosztowniejsza.(...)

za SKWK
Odpowiedz cytując
fantom chicago
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 14.01.2010, 01:33
Myslalem , ze Majchrowski szopka noworoczna juz Nas ugoscil , a on nadal zadziwia
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 14.01.2010, 01:39
Przeczytałem pare zdań i sobie ten cały bełkot odpuściłem.. teraz jasno widać, że jesteśmy w dupie. nie będzie murawy, nie będzie IT a wykończenie D czy jakiekolwiek parkingi, poszerzenie ulic to jest czysta fikcja.
natomiast co z trybuną zachodnią? czego tam od kilku miesięcy sie k...a nic nie dzieje? O. nie dostarczył projektów czy o co chodzi? nie ogarniam tego kompletnie...
Odpowiedz cytując
Assurbanipal
Member

Stary 14.01.2010, 09:46
Nie śledzę wątku na bieżąco, więc może już ta kwestia była poruszana. Ciekawi mnie taki problem - czy Kraków jest w ogóle w stanie pozyskać finansowanie na te brakujące elementy?

Bo na ile z mojej praktyki wynika, to przed uzyskaniem finansowania na jakiekolwiek przedsięwzięcie trzeba przeprowadzić długotrwałą analizę możliwości uzyskania kredytu i spłacania go, ewentualnie prognozę emisji obligacji.

Skąd w ogóle wiadomo, że Kraków dostałby kredyt na dokończenie tej inwestycji? Jest jakaś granica wrażliwości instytucji finansowych, a przecież dla nikogo nie jest tajemnicą, że Kraków jest zadłużony na 2 mld zł. Ponadto wskaźnik zadłużenia miasta z ustawy o finansach publicznych w przypadku Krakowa niebezpiecznie zbliża się do 60%. Miastu realnie grozi utrata płynności finansowej. Gdyby nie szczególne znaczenie Krakowa, na pewno rozważanoby już na poważnie wprowadzenie zarządu komisarycznego, bo wszystko wskazuje, że sytuacja będzie się z czasem pogarszać.

Jednocześnie Kraków zaciąga nowe kredyty na inwestycje. Czy była więc przeprowadzona profesjonalna analiza dotycząca zdolności kredytowej miasta albo możliwości zbycia wyemitowanych obligacji? Bardzo mnie martwi, że prawdopodobnie odpowiedź na moje pytanie jest negatywna.
Kaziu Moskal crazy fan
Odpowiedz cytując
yogul
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 14.01.2010, 09:46
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Mnie dziwi kompletny brak jakichkolwiek reakcji przez klub.Tak jakby ich to kompletnie nie obchodziło - Jedyne na co ich stać to porobić kilka fotek, gdzie ostatnimi czasy zresztą robotników to można na palcach 1 ręki policzyć i dorzucić do tego nagłówek typu - robotnicy wrócili na budowę, robotnicy zrobili dziurke w ziemi, robotnicy zamontowali szybkę.
Moim zdaniem nie ma co zarzucać Wisle nie przejmowaniem się budowom ponieważ teoretycznie to klubowi bardziej zależy na szybkim skończeniu budowy ponieważ to oni zaczną czerpać zyski z tego stadionu. Z tego powodu nie sądzę żeby to zaniedbywali.
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 14.01.2010, 10:00
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Pewnie i może, natomiast na cenne info bym nie liczył - co więcej stowarzyszenie raczej nie jest do pilnowania terminów czy tez warunków umów zawieranych przez miasto.

(...)

Ja(głupi) myślałem że sprawa co najwyżej o czas się rozbije, tyle że teraz czas gra mniejszą role - bo co z tego że oni zdążą czy nie zdążą jak nie mają najmniejszego zamiaru opłacić budowy całego stadionu.

ps

w takim razie część mojego postu jest nieaktualna ale to nie zmienia faktu że media powinny się tym zająć i to nie te co szukają sensacji, a te(ci dziennikarze) dla których dobro Wisły się liczy
No i wypadałoby też zapytać co jest w tym raporcie, który stworzyli Holendrzy wizytujący stadion wiosną, a który rzekomo zawiera baaaardzo długą listę błędów. Przede wszystkim dowiedzieć się dlaczego szanowny pan prezydent ten raport utajnił. Pisałem swego czasu z radnym Stawowym, obiecywał, że zajmie się sprawą itp. Wiadomo, że jeśli to zrobi (a raczej nie, bo nic o takowych krokach nie słyszałem) to ze względów politycznych, ale to nie ma znaczenia. Nie mam zbytniej wiedzy w temacie polityki itp, ale jeśli się okaże, że mimo tego, że Holendrzy wiosną pisali o błędach, które mimo to i tak zostały "wybudowane" i następnie będą wymagały kosztownych zapewne poprawek, to ten utajniony raport może być najlepszym kwitem na Majchrowskiego. Nie ma jakiegoś sposobu, żeby zmusić tego siwego pędzla do odtajnienia tego raportu?

A wracając do samego pomysłu spotkania, to Majcher nigdy się na takowe nie zgodzi, bo wie, że zostałby zjedzony przez kogoś, kto orientuje się w temacie i wyszedł by na kłamcę, układowicza i Bóg wie kogo jeszcze. Co jednak nie powinno przeszkodzić jakiemuś dziennikarzowi drążyć tematu, bo to jest przecież ogromna afera. Nie da się ukryć, że wszyscy mogący coś w tej sprawie zrobić popełniają grzech zaniechania, za który przyjdzie nam na pewno słono zapłacić.
Prawą ręką ci pogrożę, zdrajco, a nie lewą

http://inicjatywa14.net/
Odpowiedz cytując
jaszczur90
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 14.01.2010, 10:06
Mam pytanie...
Czy np. SKWK może dowiedzieć się od Wisły Kraków, co oni sami sądzą o tym wszystkim ? Bo mam wrażenie, że siedzący w zarządzie żyją w innym świecie i wogóle nie interesują się stadionem. No chyba, że wiedzą coś czego my nie wiemy. Wogóle brakuje mi przy tej inwestycji informacji wszelakiej związanej z budową.
Odpowiedz cytując
kohprzem'68
Senior Member

Stary 14.01.2010, 10:07
To takie typowe zachowanie ekipy Majchrowskiego że jakoś to będzie ,że dupę można szkłem podetrzec bez szwanku dla zdrowia , tak samo rozumowali jak przegrywali w przedbiegach euro 2012 dla naszego miasta czyli totalne robienie wszystkiego na" od....... się " jeśli przyglądnąc się od strony prawnej i finansowej kilku inwestycjii to za straty mogli by w końcu beknąc . A tak to Majchrowski uchodzi za wielkiego budowniczego Krakowa przełomów wieku .

Byliśmy , widzieliśmy już wiele ..."we all hope this is our moment."
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 14.01.2010, 12:42
Assurbanipal napisał(a):Wyświetl post
Nie śledzę wątku na bieżąco, więc może już ta kwestia była poruszana. Ciekawi mnie taki problem - czy Kraków jest w ogóle w stanie pozyskać finansowanie na te brakujące elementy?

Bo na ile z mojej praktyki wynika, to przed uzyskaniem finansowania na jakiekolwiek przedsięwzięcie trzeba przeprowadzić długotrwałą analizę możliwości uzyskania kredytu i spłacania go, ewentualnie prognozę emisji obligacji.

Skąd w ogóle wiadomo, że Kraków dostałby kredyt na dokończenie tej inwestycji? Jest jakaś granica wrażliwości instytucji finansowych, a przecież dla nikogo nie jest tajemnicą, że Kraków jest zadłużony na 2 mld zł. Ponadto wskaźnik zadłużenia miasta z ustawy o finansach publicznych w przypadku Krakowa niebezpiecznie zbliża się do 60%. Miastu realnie grozi utrata płynności finansowej. Gdyby nie szczególne znaczenie Krakowa, na pewno rozważanoby już na poważnie wprowadzenie zarządu komisarycznego, bo wszystko wskazuje, że sytuacja będzie się z czasem pogarszać.

Jednocześnie Kraków zaciąga nowe kredyty na inwestycje. Czy była więc przeprowadzona profesjonalna analiza dotycząca zdolności kredytowej miasta albo możliwości zbycia wyemitowanych obligacji? Bardzo mnie martwi, że prawdopodobnie odpowiedź na moje pytanie jest negatywna.
Biorąc pod uwagę Twoje uwagi, nasuwa się tutaj podstawowe pytanie

czy Kraków jest odpowiedzialnym miastem czyli czy prezydent Majchrowski oraz Rada Miasta myślą po gosopodarsku, czy też każdy urzędnik i radny działa na swój interes lub PR ?

Główne rozpoczęte i nieskończone inwestycje sportowe Krakowa to :

1. stadion R22 rozpoczęty 6 lat temu, jeszcze przed Euro 2012 i będący poza jakąkolwiek kontrolą inwestycyjną
2. stadion Cracovii rozpoczęty pół roku temu i budowany perfekcyjnie od strony nadzoru inwestorskiego

Obydwie te inwestycje mają długoletni plan spłacania ich z budżetu miasta, aż do roku 2012.

Prawdziwe priorytety i potrzeby poza piłką nożną, to :

1. budowa hali TS Wisła z uwagi na brak licencji dla starej hali i realnej groźby odejścia sponsora pucharowych koszykarek oraz w konsekwencji likwidacji wielu sekcji sportowych.
2. wskazany remont lodowiska Cracovii, gdyż w planach stadionowych uwzględniono już budwę hali widowiskowo-sportowej.

Zobaczmy co robi zadłużone już miasto

Prezydent Majchrowski i Rada Miasta zadłużają miasto jeszcze bardziej, chcąc budować halę w Czyżynach , kosztującą więcej, niż cała inwestycja przy rozgrzebanej od 6 lat inwestycji przy R22. Zamiast hali dla Wisły TS, posiadającej dotację unijną w połowie kosztów inwestycyjnych, prezydent Majchrowski wydaje zgodę i pieniądze na projekt związany z drugą halą dla Cracovii tzw " stulecia", nie pytając nawet, czy Cracovia ma jakieolwiek plany inwestycyjne ( kasę ) na tą halę.

To jest obraz układowych i politycznych działań miasta, nie mający z gospodarnoscią i zdrowym rozsądkiem, kompletnie nic wspólnego. Jedni politycy i urzędnicy, wspierają innych wbrew logice a wyłącznie w imię walki politycznej w Krakowie. Dochodzi nawet do takich abstrakcji, jak dyscyplina partyjna w głosowaniu przeciwko hali Wisły. To jest degrengolada elity polityczno-urzędniczej naszego miasta. Nie dziwi, że zbliża się do Krakowa finansowy armagedon.

Zamiast w pierwszej kolejności dokończyć wieloletnią i zbeszczeszczoną już teraz przez pasiastego prezydenta, inwestycje przy R22, miasto buduje na wieloletni kredyt halę Czyżyny w przeogromnej kwocie wyższej niż inwestycja R22 a Wiśle odpowiada, że brakuje mu pieniędzy na dokończenie stadionu R22 i wyrzuca jednocześnie lekką ręką 34 miliony zł unijnej dotacji na halę Wisły TS, dając jednocześnie kasę na projekt drugiej hali dla Cracovii. Przecież to jest gospodarka rabunkowa miasta i nie mieści się w głowie normalnego wyborcy.

Wstrzymać Czyżyny natychmiast a pieniądze na nie przeznaczone, skierować na dokończenie z sensem i logiką stadionu Wisły i Cracovii wraz z jedną halą. Wyremontować lodowisko Cracovii i wybudować za 20 % kosztów Czyżyn, halę na 10 a nie jak chce TS Wisła na 6 tys widzów ( za 10 % kosztów Czyżyn ) i podnieść z powrotem ze śmietnika, wyrzucone pieniądze unijne. Z reszty pieniędzy na Czyżyny wybudować wokól R22 ( miejski stadion i hala ) porządne parkingi ,drogi, infrastrukturę XXI wieku a nie wydawać kolejne pieniądze na nowe parkingi i infrastrukture w Czyżynach, aby koszt łączny Czyżyn był większy, niż łączne inwestycje miasta na Wiśle i Cracovii.

Dopiero po ukończeniu na tip top tych inwestycji, można się w przyszłych latach pokusić o halę, może na 20 tys oraz drugą halę dla Cracovii, jeśli nadal lobby miasta na rzecz Cracovii, będzie ponad wszystko w tym mieście. Miasto się przekona czy Wiślacka hala będzie niewystarczająca dla miasta a i sami mieszkańcy oraz kluby, potrzebują czasu, aby krok po kroku, zwiększać swój udział ilościowy w życiu sportowym naszego miasta. Bo na dziś budowa hali w Czyżynach nie rokuje nawet rentowności i opłacalności, gdyż na siłę ani radni ani prezydent, nie zmuszą Wisły do nieopłacalnej jej przeprowadzki do Czyżyn a swojej Cracovii budując oddzielne hale, miasto z góry wie, że w Czyżynach nie zadomowi, nawet za darmo, bo gdzie tu byłby biznesowy sens dla miasta. Samymi zaś imprezami pozsasportowymi, hali nie utrzyma nikt i będzie ona skarbonką bez dna dla miasta.

A tak mamy zadłużone po uszy miasto, które w bitwach o władzę zatraca się coraz bardziej. Zamiast dokończyć rozpoczęte inwestycje, miasto otwiera kolejne z klucza siły lobbingu a nie gospodarności, wyrzucając nawet pieniądze unijne na śmietnik i kto wie co jeszcze wymyśli, w tej swojej wojennej retoryce, może wszystkim mieszkańcom powie niedługo, żeby zeszli na Psy, póki oni wzajemnie się nie wymordują politycznie.

Jeszcze raz namawiam do spowodowania poważnej, miejskiej debaty politycznej nad inwestycjami sportowymi Krakowa a zwłaszcza tymi Wiślackimi, choćbyśmy mieli otworzyć Wiślackie miasteczko namiotowe pod Urzędem i Radą Miasta. Ktoś musi uświadomić tych naszych rajców i polityków, że czasy abstrakcji gosodarczej w Krakowie, dobiegają końca, zwłaszcza ze strony wyborców a Wisła musi mieć stadion i infrastrukturę zgodnie z planami i terminami a także niezbędną do życia i biznesowo logiczną halę TS.
Ostatnio edytowane przez kot : 15.01.2010 o godz. 00:29.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 14.01.2010, 13:20
Ciezko bedzie wskazac personalnie winnego tego burdelu.
W kazdym razie, jest to chyba najhecowniej prowadzona tego typu inwestcja na swiecie. A to zawsze cos.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 14.01.2010, 14:20
kot napisał(a):Wyświetl post
..

Jeszcze raz namawiam do spowodowania poważnej, miejskiej debaty politycznej nad inwestycjami sportowymi Krakowa a zwłaszcza tymi Wiślackimi, choćbyśmy mieli otworzyć Wiślackie miasteczko namiotowe pod Urzędem i Radą Miasta. Ktoś musi uświadomić tych naszych rajców i polityków, że czasy abstrakcji gosodarczej w Krakowie, dobiegają końca, zwłaszcza ze strony wyborców a Wisła musi mieć stadion i infrastrukturę zgodnie z planami i terminami a także niezbędną do życia i biznesowo logiczną halę TS.
Kocie tutaj nikogo na nic nie namówisz.Piszemy tu już rok ale jest to tylko czcza gadanina.Na sugestie zaangażowania poza internetem odpowiedziały 2,słownie :dwie osoby.
Wiec ja się pytam raz jeszcze kto tu ma powiedzmy powyżej 20 lat, ma chęci i możliwości do działania na rzecz stadionu,hali i zaplecza treningowego.Pomijam te 2 osoby z PW.
Inaczej to gadanie tutaj jest bez sensu.
Albo sie zorganizujemy jako jedna siła albo nic z tego nie będzie.Przemyślcie to.
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 14.01.2010 o godz. 17:38.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 14.01.2010, 16:38
kot napisał(a):Wyświetl post
Kocie, najgorsze, że nawet na debaty jest już za późno - teraz nie czas debat, tylko działania. Trzeba planu wyjścia z tego burdelu i niekompetencji, który się dzieje. Planu "na wczoraj".

Pierwsza rzecz - trzeba się skupić na zabezpieczeniu środków i wykonaniu murawy oraz IT, bo bez tego stadionu do gry nie ma. Możliwość tu jest tylko jedna - nowelizacja budżetu miasta, bo nikt pieniędzy na to nie wyczaruje. Aby to wykonać, ktoś (zapewne znów radny Olszówka, bo nikt inny palcem nie kiwnie ) musi z odpowiednim wnioskiem wyjść i uruchomić prawną procedurę (o ile radny ma takie kompetencje). Lecz aby to zrobić, trzeba błyskawicznie, "na wczoraj", najlepiej przez jakąś niezależną agencję oszacować kompletny kosztorys wykonania wszystkich niezbędnych prac na stadionie, których nie ma w kontrakcie Polimex. Wtedy będzie wiadomo,o ile konkretnie trzeba znowelizować budżet i o ile walczyć oraz będzie można gromadzić poparcie dla powyższej uchwały.

Co jest kartą przetargową kibiców, którą mogą próbować grać i naciskać na polityków? Jedynie głosy w wyborach oraz manifestacje przed nimi. SKWK zamiast iść na otwartą wojnę z Majchrowskim, która za przeproszeniem g....o zmieni, powinna zwrócić się do partii politycznych z czytelną ofertą: wezwiemy kibiców Wisły do poparcia Was, jeśli poprzecie nowelizacje budżetu o kwotę niezbędną do ukończenia stadionu. Trzeba poszukać poparcia, a nie tylko wrogów. Inaczej, będziemy nagłaśniać Waszą niekompetencję przed wyborami. Jedyne, czego boją się politycy, to opinia publiczna i media.

A nagłaśniać jest co - podpisanie kontraktu na budowę stadionu bez murawy to naprawdę jakiś rekord Guinessa idiotyzmu. To tak, jakby ktoś podpisał kontakt na budowę samolotu bez skrzydeł, samochodu bez silnika, lokomotywy bez kół, komputera bez procesora i oczekiwał, że będą działały i spełniały elitarne kryteria. Ktoś w Krakowie wypchnął pojęcie groteski na nowy wymiar. Daniec powinien wykorzystać to w
kabarecie, naprawdę...

Co jest kartą przetargową klubu? Zapewne jedynie jakieś odszkodowania (zakładam, że klub jakoś zabezpieczył prawnie swoj interes na wypadek niedotrzymania przez miasto terminów). Klub powinien uaktywnić się jak najszybciej w tej sprawie - zwłaszcza, że wedle najnowszych słów Majchra jest operatorem stadionu, z którego przez rok, albo i dłużej nie może jako ten operator korzystać - miastu dalsze trwanie tego stanu rzeczy nie może się opłacać.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Acapelo
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 14.01.2010, 17:31
Ej ile ludu wejdzie na Hutnika?
Odpowiedz cytując
jkw
Member

Od: 01.2010

Stary 14.01.2010, 17:37
5400 osób...
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 14.01.2010, 19:09
5400... tyle ludzi będzie na eliminacjach LM! Dlaczego? Pytajcie Majchrowskiego
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 14.01.2010, 19:14
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
5400... tyle ludzi będzie na eliminacjach LM! Dlaczego? Pytajcie Majchrowskiego
Czy Wy nie rozumiecie powagi sytuacji? Jeśli nie będzie nowelizacji budżetu miasta i nie znajdą się pieniądze np: na murawę, moniotring itd, to Wisła na Hutniku będzie musiała grać jeszcze o wiele dłużej. Do momentu, aż miasto zdecyduje się te pieniądze wyłożyć - a to może trwać i latami.
Ostatnio edytowane przez Markus : 15.01.2010 o godz. 12:35.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 14.01.2010, 19:19
Markus napisał(a):Wyświetl post
Czy Wy nie rozumienie powagi sytuacji? Jeśli nie będzie nowelizacji budżetu miasta i nie znajdą się pieniądze np: na murawę, moniotring itd, to Wisła na Hutniku będzie musiała grać jeszcze o wiele dłużej. Do momentu, aż miasto zdecyduje się te pieniądze wyłożyć - a to może trwać i latami.
Ja napisałem tylko o eliminacjach bo na LM na Hutniku UEFA sie nie zgodzi

A tego wszytkiego komentować na półstrony mi się nie chce. Lepiej krótko a dobitnie.
Odpowiedz cytując
WALDI TSW
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 14.01.2010, 19:47
Najpierw trzeba wygrac lige a potem sie bedziemy martwic gdzie bedziemy grac w pucharach.. Ja osobiscie nie widze innego rozwiazania w przypadku awansu do pucharow jak gra przy R 22 ale Kraków ma takiego prezydenta ze szkoda gadac..
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 14.01.2010, 22:04
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Ja napisałem tylko o eliminacjach bo na LM na Hutniku UEFA sie nie zgodzi

A tego wszytkiego komentować na półstrony mi się nie chce. Lepiej krótko a dobitnie.
Jak ci sie nie chce czytac albo komentowac to tegonie rob. Jesli uwazasz cala sytuacje za dobry powod do zartow to sory ale chyba pomyliles stronki w sieci.
Bez odbioru.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Assurbanipal
Member

Stary 14.01.2010, 22:05
Jak wynika z uchwały budżetowej, wydatki i rozchody w 2010 r. w około 1/10 będą opłacane z nowych kredytów i pożyczek. Należy też pamiętać, że Kraków poczynił wiele inwestycji, które nie przynoszą dochodów, jak choćby liczne inwestycje drogowe.

Nie chcę złowieszczyć, ale Kraków powoli wpada w spiralę zadłużeniową i w przypadku odmowy udzielania kredytów przez instytucje finansowe, może zbankrutować. Obawiam się, że już niedługo nie będziemy się emocjonować tym, które obiekty sportowe powstaną, a które nie, tylko czy miasto będzie w stanie zapewnić realizację podstawowych zadań użyteczności publicznej. W ciągu ostatnich lat w Polsce zbankrutowało parę gmin.
Kaziu Moskal crazy fan
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 14.01.2010, 22:16
Podsumowując.. zostajemy bez murawy, IT, wykończenia D, nie wiadomo co z zachodnią :/ ciekawe czy na krzesełka jest zaklepana kasa?

Nie ma sensu o tym wszystkim pisać tylko trzeba sobie zdać sprawę z powagi sytuacji i działać. ale jak? może jakoś uderzyć do mediów? TVN szuka różnych sensacji to może będą zainteresowani. pamiętam, że cała akcja koniecpzpn ruszyła z pełną parą gdy w faktach pojawił się o tym reportaż.
Trzeba działać bo możemy bo możemy przez lata nie wrócić na R22 (tfu tfu...)
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 14.01.2010, 22:32
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Jak ci sie nie chce czytac albo komentowac to tegonie rob. Jesli uwazasz cala sytuacje za dobry powod do zartow to sory ale chyba pomyliles stronki w sieci.
Bez odbioru.
Nie będę wypisywał pół strony tego co można by zrobić tylko po to żeby to napisać.
Poza tym wiesz co to sarkazm? Jeśli nie tu sobie wygoogluj. Może zrozumiesz.

Assurbanipal napisał(a):Wyświetl post
Nie chcę złowieszczyć, ale Kraków powoli wpada w spiralę zadłużeniową i w przypadku odmowy udzielania kredytów przez instytucje finansowe, może zbankrutować. Obawiam się, że już niedługo nie będziemy się emocjonować tym, które obiekty sportowe powstaną, a które nie, tylko czy miasto będzie w stanie zapewnić realizację podstawowych zadań użyteczności publicznej. W ciągu ostatnich lat w Polsce zbankrutowało parę gmin.
A radni nam chcą zafundować halę za 0.5 mld zł. A wystarczyło wyłożyć 35mln
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 14.01.2010 o godz. 22:48.
Odpowiedz cytując
Barocco
Member

Od: 06.2009

Stary 14.01.2010, 22:49. .
Markus napisał(a):Wyświetl post
Czy Wy nie rozumienie powagi sytuacji? Jeśli nie będzie nowelizacji budżetu miasta i nie znajdą się pieniądze np: na murawę, moniotring itd, to Wisła na Hutniku będzie musiała grać jeszcze o wiele dłużej. Do momentu, aż miasto zdecyduje się te pieniądze wyłożyć - a to może trwać i latami.

sprawa szybkiej gry na Reymonta.. mam wielkie obawy że Nas miasto udupi na Hutniku tak długo ile się da.., tam mają finansowy dół - pracownikom nie wypłacają pensji od pół roku i będą chcieli zrobić tak żeby Wisła i cracovia grały jak najdłużej :/ na suchych stawach

oby chociaż pod koniec lipca zagrać na Reymonta :/
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 14.01.2010, 23:10
royalmichael napisał(a):Wyświetl post
Podsumowując.. zostajemy bez murawy, IT, wykończenia D, nie wiadomo co z zachodnią :/ ciekawe czy na krzesełka jest zaklepana kasa?

Nie ma sensu o tym wszystkim pisać tylko trzeba sobie zdać sprawę z powagi sytuacji i działać. ale jak? może jakoś uderzyć do mediów? TVN szuka różnych sensacji to może będą zainteresowani. pamiętam, że cała akcja koniecpzpn ruszyła z pełną parą gdy w faktach pojawił się o tym reportaż.
Trzeba działać bo możemy bo możemy przez lata nie wrócić na R22 (tfu tfu...)

my wiemy o tym ze grozi nam widmo tego ze na Reymonta wrocimy wlasciwie niewiadoo kiedy..

dziwi mnie ze nikt z klubu o tym nie mowi.ja wiem ze oni nie musza reagowac na wszytsko jak chocby na bezczelonsc postkomucha Majchrowskiego ,ale faktem ze Wisla na Reymonta moze dluuugo nie zagrac .....
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów