The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Bielau
Senior Member

Od: 03.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.01.2011, 21:23
Teqcontroller napisał(a):Wyświetl post
Ubaw mam na maxa tutaj Panika w ch*j koniec świata ludzie opanujcie się na litość boską
Tak fakt 0:4 boli ale to tylko sparing nasi widać że wyszli jak by wczoraj popili.
Dokładnie humor się troszje poprawia jak się czyta niektóre wypowiedzi
Odpowiedz cytując
19sebawro06
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 30.01.2011, 21:24
Pusiek napisał(a):Wyświetl post
Niestety ferie się zaczęły...od razu widać na forum...dla dobra tego forum, nie powinni transmitowaćtych sparingów
nie którym się już kończą i z tego powodu wariuja Z meczu na mecz z treningu na trening musi być tylko lepiej
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY

PRZEMYŚL
Odpowiedz cytując
MMTS
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2006

Stary 30.01.2011, 21:25
Austerlitz napisał(a):Wyświetl post
Dzisiaj Jeliens zakumał co zrobil podpisując kontrakt w Polsce. Pewnie chlop schleje dzisiaj ryja z rozpaczy.
chyba nie chcesz powiedzieć że się załamał
Odpowiedz cytując
Szarny
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 30.01.2011, 21:26
Jeżeli to jakoś was pocieszy to Real przegrał dziś z Osasuną.
Nasza sparingowa kompromitacja nie będzie więc najgorętszym tematem w europejskiej prasie.

Taka Dyskobolia rozwaliła raz w sparingu Dynamo Kijów 4-0, a później to Dynamo doszło do 1/2 finału LE. Głowa do góry!

Jest jeszcze kupa czasu, Kowalski i kilku innych nie nauczą się grać w piłkę w tym czasie, ale może tych kilku pozostałych z jakimś potencjałem zdąży się zgrać.
A tak w ogóle... w lidze nie mamy takich drużyn jak Aalesund, czy Valerenga, więc o co dramat?
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 30.01.2011, 21:27
Trzeba zachować pewien dystans do tego wszystkiego, bo Norwegowie biegali tak jakby za tydzień grali mecz ligowy. Na pewno po tym obozie pewniaki do szukania sobie nowego klubu to: Łobodziński, Kowalski, Branko,
według mnie oni przegrywają swoją ostatnią szanse w tym klubie. (zaznaczam że oceniam tu ich umiejętności czysto piłkarskie )

Ta drużna będzie się dopiero krystalizować, także należy podejść do tego spokojnie. Ważne żeby byli agresywni w meczu z Arką teraz to nie ma większego znaczenia, mam nadzieję że ten brak agresji spowodowany jest tym że mają tak ciężkie nogi że nie mają siły biegać.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 30.01.2011 o godz. 21:32.
Odpowiedz cytując
PODpalacz
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 30.01.2011, 21:28
19sebawro06 napisał(a):Wyświetl post
nie którym się już kończą i z tego powodu wariuja Z meczu na mecz z treningu na trening musi być tylko lepiej
gorzej chyba już nie może być

Odpowiedz cytując
martinius028
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 30.01.2011, 21:28
Po tygodniu treningów mają grać jak k**** Barcelona ? Dajcie spokój do 60 minuty nie było tak źle bramka z karnego i 3 nie do obrony więc nie wiem co Kurto musiałby zrobić żeby to wyciągnąć. Mamy jeszcze drugi obóz i dopiero wtedy można jakieś sądy i oceny wydawać bo teraz to o kant d*** rozbić te wasze rozkminy jak wszyscy są beznadziejni i jak nikomu się nie chce. Ciekawe czy wam by się chciało jeśli byście dostawali mocno po d**** po tygodniu intensywnych treningów treningów .
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 30.01.2011, 21:29
mic napisał(a):Wyświetl post
Czekac tylko jak zaczna sie masowe samobojstwa, bo sparing Wisla przegrala

A jak w Krakowie na boisku treningowym czerwoni dostana od niebieskich to tez beda placze ? Ferie sie zaczely i dzieciaki sie nudza - niestety widac jak kazdego roku
Oczywiście, to tylko mecz towarzyski.

Martwi tylko, że w tym sparingu gra taki paralityk jak Kowalski choćby... Jaki sens widzisz w jego "ogrywaniu"? Poza tym sparing sparingiem - braki w wyszkoleniu technicznym, które widoczne są na tle drużyny norweskiej naprawdę nie napawają optymiznem.
Odpowiedz cytując
jumson
Member

Od: 03.2008

Stary 30.01.2011, 21:31
Jak to rzecze staropolskie przysłowie, ten co najgłośniej krzyczy najmniej się zna lub ma najmniejszego penisa.

Oglądałem cały mecz, tragedii nie ma. Byli po prostu lepsi, a takiego pressingu to nawet nasza reprezentacja nigdy nie zagra. Takie wynik jest po to, by pokazać gdzie stoimy. Gdzie stoi cała Polska liga i piłka. Jedziecie po Jirsaku, a gdzie słowo o Gargule? Co on dziś zagrał ? Strat miał jeszcze więcej od Białorusina. Sobolewski zaskakująco słabo. Łobo może nie ma umiejętności ale chociaż trochę się starał na tle Żurawskiego, który jest chyba jednym z najgorszych posunięć transferowych. Jego czas się skończył. Branco przy Kowalskim to wirtuoz techniki.

Podsumowując, trzeba nauczyć się grać pod pressingiem. Kirm najlepszy na boisku. Zszedł, nie było komu grać. Rios i nowy nie do oceny. Pierwszy za krótko grał, nasze nowe nabytki dopiero przyleciały. Na Polską ligę taka gra jak z pierwszej połowy starczy na każdego, tylko żeby ktoś strzelał. Nie można wszystkiego usprawiedliwiać ciężkimi przygotowaniami, lecz każdy kto grał w piłkę i przeżył takie przygotowanie wie, że jest trudno grać gdy głowa chce, a nogi mu odmawiają. Niestety Kowalskiemu nawet głowy brakuję, sympatyczny człowiek z wyglądu, lepiej niech odejdzie lub zmieni zawód, będzie zdrowszy.
Odpowiedz cytując
WCracow
Member

Od: 11.2010

Stary 30.01.2011, 21:37
Napisałbym jak to ja, że nie mamy zespołu i 3/4 ludzi w Wisle to nie pilkarze tylko amatorzy i nie maja ambicji. Tylko po co? CO MI TO DA? Nie moge zrobic nic innego jak tylko czekac na poczatek sezonu i liczyc, że jednak uda sie zbudowac "coś" z tego i bedzie DOBRZE Plany na sezon sie nie zmienily -> Idziemy na Mistrza i poźniej LM,
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 30.01.2011, 21:37
Jak to ma być ten lepszy Branco, to strach się bać co dalej Wiem, jestem złośliwy - po prostu jak ktoś grał kaszanę w poprzedniej rundzie to niech się weźmie wreszcie do roboty zamiast gadać i obiecywać poprawę.

Generalnie kicha totalna, to jasne. Ja jednak dostrzegłem w tym g.wienku smakowity rodzynek, promyk światła w ciemnościach. Nawet przy 0-4 nasi starali się grać składną, ofensywną piłkę zamiast grać dzidę do przodu i przy każdym ataku wybijać piłkę na aut. Nawet drewniany Kowalski próbował wyprowadzać piłkę, kiwając się z napastnikiem zamiast zagrać klasyczną "kleberówkę" w trybuny.

Wniosek: Maaskant wpaja im swoją filozofię gry. Na razie niestety jest totalna kicha, ale tego się należało spodziewać. Valerenga jest po prostu lepszym zespołem od nas, mają lepszych piłkarzy. Plus - to nadal początek (no, w każdym razie bliżej początku niż końca) przygotowań.

Tylko jedno mnie martwi. Owszem, filozofia gry mi się podoba, ale czy przypadkiem nie potrzeba do nich piłkarzy? A my mamy takich? Jeśli tak, to ilu? Bo ja 11 nie mogę się doliczyć. Tu widzę zasadniczy problem, ale to temat na inną dyskusję.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Mike Hart
Junior Member

Od: 11.2007

Stary 30.01.2011, 21:38
mic napisał(a):Wyświetl post
Czekac tylko jak zaczna sie masowe samobojstwa, bo sparing Wisla przegrala

A jak w Krakowie na boisku treningowym czerwoni dostana od niebieskich to tez beda placze ? Ferie sie zaczely i dzieciaki sie nudza - niestety widac jak kazdego roku
heh, popieram! Dla mnie mogą przegrać każdy sparing byle w lidze z każdym pojechali i MP na koniec sezonu
Odpowiedz cytując
Enrico2000
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 30.01.2011, 21:39
Obawiam się, że gra jednym napastnikiem nie doprowadzi nas do sukcesów, no ale jeśli się nie ma 2 to cóż zrobić. Martwi to, że tamci robili z nami co chcieli. Momentami obrona wyglądała na juniorską. Ofensywa wygląda tak samo jak jesienią, w zdecydowanej większości meczów, brak pomysłu i mało sytuacji.

Pytanie czy w miesiąc da się poprawić tyle słabych punktów ......... mam pewne wątpliwości.
Wszystkie akcje fachowe kojarza sie z KRAKOWEM !!!!
Odpowiedz cytując
DJ Hazel
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 30.01.2011, 21:40
Nie róbmy tragedii.Jesteśmy na początku przygotowań drużyna się zgrywa w dodatku ta daleka podróż zabrakło kilku piłkarzy zwłaszcza Genkova.Marne to pocieszenie ale zawsze...W pierwszej połowie nie graliśmy źle gdyby Żuraw wykorzystał pierwszą sytuacje mogło się skończyć zupełnie inaczej.Potem zeszło z nas powietrze a przy pressingu zespołu z Norwegii po prostu sobie nie radziliśmy.Byliśmy wolniejsi co zrozumiałem. Teraz wiemy przynajmniej kogo skreślić powinien Maskaant a komu dawać więcej szans.Nie rozumiem dlaczego Rios wchodzi gdy jest posprzątane...Puki co chyba w najlepszej dyspozycji Kirm.Będzie dobrze !
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 30.01.2011, 21:44
Nowe nabytki, najdelikatniej rzecz ujmując, nie pokazały się najlepiej. Jaliens gra spokojnie i pewnie, ale miał udział przy dwóch golach. Po Siwakowie spodziewałem się większej waleczności i agresywnej, twardej gry. Mam nadzieję, że stać ich na lepsze występy. Ze "starych" zawodników najbardziej rozczarował mnie Garguła, który zagrał naprawdę tragiczny mecz. Miło zaskoczył Bunoza, który choć popełnił kilka prostych błędów to jednak bardzo się starał, walczył, a nawet pomagał w atakach.
Poza tym bez niespodzianek - niezły, ale niepewny bramkarz, boki obrony przepuszczające większość dośrodkowań, znikający Jirsak, słaby Łobo, dobry Kirm i permanentny brak napastnika.
Odpowiedz cytując
ziz99
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 30.01.2011, 21:46
Wyniku nie ma co komentować, jaki jest każdy widzi.

Na dziś największy problem jest niestety w ataku... Zobaczymy w kolejnych grach co pokaże Genkov. bo nie ma kto żywcem wykańczać akcji. Nie wiem czy sam Bułgar wystarczy...

Do gry jako takiej jeszcze bym się nie czepiał. Istotne będzie czy w kolejnych sparingach będzie progres w organizacji gry?
Odpowiedz cytując
Austerlitz
Member

Od: 11.2007

Stary 30.01.2011, 21:49
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Trzeba zachować pewien dystans do tego wszystkiego, bo Norwegowie biegali tak jakby za tydzień grali mecz ligowy. Na pewno po tym obozie pewniaki do szukania sobie nowego klubu to: Łobodziński, Kowalski, Branko.
Na pewno nie ogonimy się od setek propozycji dla nich !

"Urzędnicy są jak książki na półkach biblioteki: im wyżej postawieni, tym rzadziej do czegoś służą."
Odpowiedz cytując
kristos
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 30.01.2011, 21:54
Może dobrze się stało ,że ktoś pokazał w jakim miejscu jest drużyna ?
Valerenga w porównaniu z nami pokazała wybieganie ,grę szybką piłką i presing.
Trener ma miesiąc czasu ,by to wszystko poukładać i mam nadzieję ,że to zrobi w taki sposób,by drużyna na wiosnę nie zrobiła plamy.
PS.
Pierwsza połowa nie była najgorsza.
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"......
Odpowiedz cytując
WCracow
Member

Stary 30.01.2011, 21:54
ZUrawskiego szanuje i zawsze bede szanowal i nie powiem na niego zlego slowa za to co zrobil dla Wisly. Niech pogra do konca sezonu i wtedy spokojnie rozstanie sie z pilką jakims pożegnalnym meczem.
Odpowiedz cytując
WCracow
Member

Stary 30.01.2011, 21:57
Onet, Interia i WP i ich tytuły:
Onet:
"Kompromitująca porażka Wisły Kraków"
Interia:
"Piłkarska masakra! Traktorzyści rozbili Wisłę!"
WP:
"Wisła Kraków zdemolowana przez Valerengę Oslo"

Nie ma sie co oszukiwac. Tytuły są sluszne i nie ma co mowic inaczej.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 30.01.2011, 21:57
Em, przepraszam, że zapytam, ale czego Wy się spodziewaliście. Przejrzyjcie skład obrony, obsadę bramki. W dwóch sparingach zagrał tam jeden obrońca z prawdziwego zdarzenia- niecałe 60 minut. W dodatku na bramce mamy eksperymenty a nie golkipera. W naszej przaśnej lidze tym pseudo-obrońcom jest trochę łatwiej, w zalewie mizerii mogą się zamaskować. Ale wiadomo, że jak zagramy z drużyną, w której grają piłkarze bez przedrostka "para" to przy takiej obronie wjeby mamy jak w banku. Dojdzie Chavez, dokupimy bramkarza i bocznego obrońcę, trener to poukłada- wtedy można się czegoś lepszego spodziewać. A narazie możemy się śmiało przyzwyczaić do batów zbieranych w sparingach. To nawet nie będzie wynikało z naszej ogólnej gry tylko z liczby błędów indywidualnych popełnianych przez pseudo obrońców.

Co do gry ofensywnej- nie mieliśmy napastnika, a 90 minut na murawie spędził Łobodziński- na dobrą sprawę w ofensywie mogliśmy wystawić dwie tyczki, efekt byłby podobny. także brak bramek też ie jest żadnym zaskoczeniem.

Nie ekscytujcie się, bo nie ma czym. Nie mamy do czynienia z niczym, czego nie powinniśmy się spodziewać od paru tygodni albo i dłużej. Jeżeli ktoś myślał, że przylot Jaliensa albo Genkowa nagle magicznie odmieni Bunozę w piłkarza, to powinien dać sobie spokój z piłką, pójść do sklepu elektronicznego, kupić konsolę i nowe pokemony i tam zająć się trenowaniem. Zdecydowanie mniej frustracji a i z czasem można zacząć czerpać z tego satysfakcję.
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 30.01.2011, 21:59
Kiedy się te ferie kończą?

ps. To nie jest offtop tylko pytanie związane z aktualnym wątkiem.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 30.01.2011, 22:02
cudów nie można wymagac,Norwegowie są wyżej w rankingu od Nas,są poprostu lepsi.Pozatym nasi dopiero co zaczeli treningi i mają ciężkie nogi.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 30.01.2011 o godz. 22:05.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 30.01.2011, 22:05
AYALA napisał(a):Wyświetl post
cudów nie można wymagac,Norwegowie są wyżej w rankingu od Nas.Poza tym nasi dopiero co zaczeli treningi i mają ciężkie nogi.

Tylko jak to wytłumaczyć w łopatologiczny sposób, większości na forum.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
kha1
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 30.01.2011, 22:10
Ja tam rozumiem sprawę. Słusznie piszecie, że skład był taki, a nie inny, dodatkowo, to tylko sparing, niemniej wynik aż tak wysoki boli. Wierzę, że następne starcie okaże się znacznie, znacznie lepsze, trener zapewne teraz daje szanse tym, którzy uważali, że zasługiwali na miejsce w 11-tce.
Odpowiedz cytując
Bambo1906
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 30.01.2011, 22:13
A może po prostu uznajmy ten "sparing" jako wewnętrzną gierkę 11 vs. 11 jak na treningu? ;D
Gina Carano

Wisła to My!
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 30.01.2011, 22:15
rafkur napisał(a):Wyświetl post

Formalnie się jeszcze nie zaczęły. Serio, nauczyciele powinni zadawać więcej zadania, tudzież karnety na wyciągi powinny być tańsze.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Krzysiek311
Member

Od: 07.2010

Stary 30.01.2011, 22:16
Oglądałem cały mecz i szczerze mówiąc obiecująco zapowiadał się do pierwszej straconej bramki. Opiszę tu moje zdanie co do występu poszczególnych piłkarzy.

Kurto - Według mnie to spisał się dobrze, popełniał na początku nie wielkie błędy, mam na myśli tz. "wypluwanie" piłki. Szczerze mówiąc nie dopatrzyłem się jakiś wielkich błędów z jego strony. Oceniam, że na ten czas to On powinien bronić w naszej bramce a nie Jovanić.
Jaliens - Jak na pierwszy mecz, spisał się przyzwoicie. Wiadomo, że pierwszy mecz, po jednym dniu treningu z drużyną nie z gra się z defensywą. Popełnił według mnie dwa błędy których mógł uniknąć. Pierwszy to przy 1 golu, zawodnik przeciwnika, przeszedł przez naszą obronę, jakby to były "tyczki slalomowe" ( Branco, Bunoze i właśnie Jaliensa). A drugi to uważam, że spóźnił się z interwencją, kiedy podyktowano rzut karny, ale może i dobrze zrobił bo nie chciał popełnić drugiego takiego samego błędu jak wcześniej.
Bunoza - Dziś według mnie spisał się dobrze, nie wiem czy nie był jednym z wyróżniającym się piłkarzy Wisły. Bardzo podobały mi się jego wyjścia z piłką do przodu i wyprowadzanie ataku.
Branco - Dziś zagrał jednym słowem słabo. Nie zdążał wracać się do obrony przy ataku przeciwników i dawał się łatwo mijać. Miał jednak parę dobrych wyjść z piłką do przodu.
Palić - W pierwszej połowie bardzo mi się podobała jego gra. Widać, że dobrze się z Kirmem rozumieją i tworzyli zgrane aukcje na lewym skrzydle. Natomiast w drugiej połowie, dało zauważać się spore braki w defensywie.
Kowalski - Tu to lepiej nie, będę się wypowiadał... Każdy dobrze wie co bym tu napisał...
Siwakow - Po jego pewności w wywiadach myślałem, że spiszę nieco lepiej. Według mnie nie popełniał błędów, rozgrywał piłkę, poza tą sytuacją przy pierwszej bramce, gdy stracił piłkę i wiadomo jak to się skończyło.
Jirsak - Dziś według mnie pomimo Waszych niechęci do niego zagrał dobrze. Zagrał parę ładnych piłek, jedną z nich była wrzutka do Kirma, która o niemal nie skończyła się bramką dla Nas.
Sobolewski - Według mnie jedyny piłkarz, który dziś miał jakąś chęć do gry. Walczył jak na pomocnika przystało lecz wydaje mi się, że w niektórych sytuacjach nie dostawiał do końca nogi i odpuszczał.
Garguła - No cóż tu mówić, dalej nie może wejść w mecz i kompletnie nic mu nie wychodziło. Zagrał po prostu słabo...
Wilk - Po mimo tego, że wszedł trochę późno, wniósł świeżość do gry i starał się coś zdziałać w środku pola. Walczył i starał się, by Wisła strzeliła chodź tą honorową bramkę.
Łobodziński - Po ostatnim meczu sądziłem, że może się w końcu odblokuje i zacznie grać jak w Zagłębiu, no ale się widocznie myliłem. Dużo strat, nic nie wnosił do gry...
Kirm - Dziś zagrał dobrze, zresztą on jako jedyny trzyma poziom od jesieni. Miał dobre wejścia z lewej strony, kilka z nich zakończyły się dobrymi sytuacjami pod bramką przeciwników.
Małecki - Ehh... jak zawsze, sam, sam, sam Nie grał zespołowo miał kilka faktycznie dobrych wejść w pole karne, był jedyną osobą w drugiej połowie co chciała pociągnąć zespół do przodu.
Żurawski - Miał kilka dogodnych sytuacji, by strzelić bramkę. W jednej sytuacji źle strzelił i piłka poleciała obok bramki. W drugiej źle sobie przyjął piłkę, lecz dzięki jemu doświadczeniu udało mu się dobrze z tej sytuacji wybrnąć podając do Łobodzińskiego, który nie trafił w bramkę. W trzeciej sytuacji po prostu brakło mu lat, gdyby był może kilka lat młodszy, szybszy dobiegł by do dobrego zagrania z plecy obrońców.
Rios - Zagrał zbyt krótko, by tu coś oceniać, ale widać, że chłopak się stara by zagrać w pierwszym składzie.

To tyle ode mnie, powtarzam, że to jest tylko i wyłącznie moje zdanie na temat dzisiejszej gry Naszych kopaczy.
Odpowiedz cytując
Greeg
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 30.01.2011, 22:16
Bambo1906 napisał(a):Wyświetl post
A może po prostu uznajmy ten "sparing" jako wewnętrzną gierkę 11 vs. 11 jak na treningu? ;D
Takie podejście do sprawy gwarantowałoby nam możliwość wystawienia w lidze składu, który pojechał nas czwórką ... aż tak pięknie nie ma ...

Cóż, mam tylko nadzieję, że po zmianie Skorży nie usłyszę już nigdy, że popełniono błędy w przygotowaniach ...
Odpowiedz cytując
19sebawro06
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 30.01.2011, 22:17
rafkur napisał(a):Wyświetl post

z tego co wiem niektórym kończą się dzisiaj a niektórym dzisiaj się zaczynają
sorry za offtop
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY

PRZEMYŚL
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów