The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy masz ochote kopac jeszcze w tym roku
Tak bardzo chetnie (Liga rzadzi Liga radzi Liga nigdy Cie nie zdradzi) 490 57,11%
Prawdopodobnie tak, ale jeszcze nie wiem na 100% 94 10,96%
Wolalbym nie, chyba ze pod partyjnym przymusem 36 4,20%
Nie ma ch.... wole wpierdalac karpia 181 21,10%
Decyzje zostawiam innym i dostosuje sie do niej 57 6,64%
Głosujących: 858. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
vodzu91
Member

Od: 07.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.06.2011, 20:20
Dla mnie jak na dzień dzisiejszy nie do podważenia są dwie pozycje w kadrze.

Resztę? Można zastąpić zawsze alternatywą- może dla kogoś gorszą/lepszą ale jednak.

Szczęsny w bramce- komentarz zbędny. Koleś ma charakter i warunki żeby być za niedługo top 5 w futbolowym światku bramkarskim.

Kuszczak- gdzie on jest ze swoją charyzmą w MAN UTD? Widzieliście jaki ma szacunek w drużynie?

Prawa obrona- Piszczek. Tutaj żeby znaleźć alternatywę trzeba by poszukać dwie klasy niżej. I uwaga. Co cieszy- dwie klasy niżej nie znaczy że nisko bo Łukasz prezentuję naprawdę niezły europejski poziom.
"Nie płacz, że coś się skończyło, tylko
uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło"

Gabriel García Márquez
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 10.06.2011, 21:57
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Bujacie Panowie w obłokach. Jakie wyjście z grupy, o czym my tu mówimy?

Wystarczy popatrzeć na naszych rywali jakich możemy trafić w fazie grupowej (hipotetycznie). Pewne jest, że nie trafimy, ani na obrońców tytułu, ani na Niemców:
Koszyk I: Polska, Hiszpania, Niemcy, Ukraina
Koszyk II: Holandia, Włochy, Anglia, Francja
Koszyk III: Chorwacja, Portugalia, Rosja, Szwecja
Chorwacja, Portugalia, Rosja czy Szwecja są dla nas nieosiągalne? Nie przesadzajmy, zresztą trzy lata temu w meczach o punkty raz Portugalię pokonaliśmy, raz z nimi zremisowaliśmy. Rosja żadną potęgą nie jest, zagrali jeden dobry turniej, bo mieli Hiddinka i genialne przygotowanie fizyczne do tych rozgrywek. Na ostatnie MŚ nawet nie weszli, bo wybiła im to z głowy Słowenia. Chorwaci, a tym bardziej Szwedzi też nie są ekipami dla nas nie do pokonania. Mówię tutaj oczywiście o takim przypadku, w którym Polacy grają na 100% swoich możliwości.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 10.06.2011, 22:07
@rw88
Ktoś Ci płaci za promocje tych marnych kopaczy?
Odpowiedz cytując
Glazik
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 10.06.2011, 22:15
PAnowie dobrze ze marzenia nie bola... Czasami sie dziwie ze to forum ma podloze pilkarskie,czytajac wypowiedzi expertow

Lysy napisał(a):Wyświetl post
@rw88
10/10
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 10.06.2011, 22:20
Lysy napisał(a):Wyświetl post
@rw88
Nie. Jak uważasz, że drużyna z bramkarzem Arsenalu Londyn, trzema v-ce mistrzami Niemiec, trzema v-ce mistrzami Turcji, mistrzem Ligue1 i zdobywcą Pucharu Francji, z kilkoma zawodnikami średniaków z Serie A, Bundesligi i Ligue1 jest na starcie bez szans w starciu ze Szwedami czy Rosją, to nie mam pytań i jak Cię proszę, wciśnij "ignoruj" dla moich postów i nie zawracaj mi dupy tego typu gównianymi uwagami. Z góry dziękuję.

Żeby nie być gołosłownym, porównajmy kluby w jakich grają Szwedzi (skład z ich ostatniego spotkania w el. ME), z Polakami :

Arsenal Londyn - PSV Eindhoven

Borussia Dortmund - Rosenborg BK
Trabzonspor Kulubu - Celtic Glasgow
FC Sochaux - Olympiakos Pireus
Werder Brema - FC Kopenhaga

Borussia Dortmund - Birmingham City
AJ Auxerre - Olympique Lyon
1. FC Koln - IF Elfsborg
OSC Lille - Twente Enschede

Trabzonspor Kulubu - Galatasaray
Borussia Dortmund - PSV Eindhoven

Nie mówię nawet, że tacy Szwedzi są na naszym poziomie, są jako drużyna lepsi, ale mówienie, że jesteśmy na starcie przegrani w meczu przeciwko nim jest kompletną bzdurą. Ale jestem już przyzwyczajony, że kto nie podąża nurtem bezmyślnego gnojenia, musi dostać tego typu uwagę.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 10.06.2011 o godz. 22:31.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 10.06.2011, 22:24
Ta Portugalia, z którą my graliśmy eliminacj była o klasę gorsza, jeśli nie dwie klasy od tego co obecnie grają chłopaki. Nie jest to jakaś cud malina, ale spokojnie mogą nas odprawić z 3 bramkami na minusie.

Szwedzi ostatnio są w gazie. Odprawili we wtorek 5:0 Finlandię i zmierzają pewnie w stronę najlepszego drugiego miejsca w grupie, które da im pewny awans bez baraży. Owszem paki nie mają za specjalnej, drużyna została lekko odmłodzona, ale wciąż to dla nas nieosiągalny poziom.

Rosja i Chorwacja z tego koszyka (jeśli tak będzie wyglądał) to najbardziej chimeryczne zespoły, ale mają jednak zawodników bardziej klasowych od naszej reprezentacji. Szczególnie Chorwacja powinna być mocna i ja typuję ich na czarnego konia całego turnieju. Kilku zawodników tj. Modric, Lovren, Pranjic i Corluka dojrzało i powinni pokazać się z dobrej strony podczas turnieju. To będzie taka mieszanka młodości ze starością.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 10.06.2011, 22:35
Ta Portugalia, z którą my graliśmy eliminacj była o klasę gorsza, jeśli nie dwie klasy od tego co obecnie grają chłopaki. Nie jest to jakaś cud malina, ale spokojnie mogą nas odprawić z 3 bramkami na minusie.
Nie żartuj, męczą się Portugalczycy niemiłosiernie w tych eliminacjach, co tylko udowadnia to ostatnie strasznie wymęczone 1:0 z Norwegami. Wcześniej potrafili zremisować u siebie 4:4 z...Cyprem, przegrali w Norwegii. Jak na razie to Portugalii może braknąć nawet w barażach do tego turnieju.

Rosja i Chorwacja z tego koszyka (jeśli tak będzie wyglądał) to najbardziej chimeryczne zespoły, ale mają jednak zawodników bardziej klasowych od naszej reprezentacji. Szczególnie Chorwacja powinna być mocna i ja typuję ich na czarnego konia całego turnieju. Kilku zawodników tj. Modric, Lovren, Pranjic i Corluka dojrzało i powinni pokazać się z dobrej strony podczas turnieju. To będzie taka mieszanka młodości ze starością.
Kto siedzi w chorwackim futbolu ten wie, że Slaven Bilic ma po ostatnich eliminacjach podobną reputację w swoim kraju, jak u nas Smuda, jest uważany za hamulcowego dla ich rozwoju. Sama Chorwacja ostatnio dostała w trąbę w Gruzji, by potem u siebie wygrać z nimi 2:1, do 74 minuty przegrywając 0:1...Tutaj tak samo nie jest powiedziane, że wejdą do tego turnieju, bo oni są aktualnie w raczej słabej formie. Owszem, potencjał mają, ale że niby są nieosiągalni? Równie dobrze mogę powiedzieć, że w Polsce "będzie połączenie rutyny z młodością, kilku zawodników dojrzało, tj. Mierzejewski, Lewandowski, czy Szczęsny, a do nich dojdą doświadczeni Błaszczykowski, Piszczek czy Jeleń".

Swoją drogą, Corluka dojrzał? W klubie przegrywa rywalizację z Huttonem, jest raczej zawodnikiem do rotacji.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 10.06.2011 o godz. 22:44.
Odpowiedz cytując
vodzu91
Member

Od: 07.2009

Stary 10.06.2011, 22:39
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Nie żartuj, męczą się Portugalczycy niemiłosiernie w tych eliminacjach, co tylko udowadnia to ostatnie strasznie wymęczone 1:0 z Norwegami. Wcześniej potrafili zremisować u siebie 4:4 z...Cyprem, przegrali w Norwegii.
Może i racja. Ale oni mają kogoś kogo my nie mamy i pewnie nie będziemy mieć czasu sporo- Ronaldo - przyfarci nie przyfarci ale przejdzie naszych 5 albo przypier***** z 35 m z wolnego, Portugalii gra się luźniej i klepią Nas 3-4 do koła. Dziękuje
"Nie płacz, że coś się skończyło, tylko
uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło"

Gabriel García Márquez
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 10.06.2011, 22:43
Portugalia ma bardzo wyrównaną grupę z niewygodnymi skandynawskimi zespołami i do tego taki nieobliczalny Cypr. Jednak z trudniejszych grup dla takiego zespołu jak Portugalia. Zepną na pewno poślady i spokojnie wyjdą z grupy.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 10.06.2011, 22:50
vodzu91 napisał(a):Wyświetl post
Może i racja. Ale oni mają kogoś kogo my nie mamy i pewnie nie będziemy mieć czasu sporo- Ronaldo - przyfarci nie przyfarci ale przejdzie naszych 5 albo przypier***** z 35 m z wolnego, Portugalii gra się luźniej i klepią Nas 3-4 do koła. Dziękuje
A to też prawda. Ale my mamy Szczęsnego, który powoli zmierza do bycia bramkarzem klasy światowej i wątpię, że wymięknie przed CR.

Żeby nie było, bo wychodzi na to, że ja tu niby zaciekle bronię naszych. Ja naprawdę zdaję sobie sprawę z tego, w którym miejscu jest nasz futbol, ale bez przesady, pokonanie Chorwatów czy Szwedów nie przekracza możliwości naszej pierwszej jedenastki, która w całości jest właściwie złożona z zawodników grających w silnych ligach (plus najlepszy zawodnik naszej ligi czyli Mierzejewski), a w trzech czwartych są to zawodnicy czołówki tych lig.

Są to drużyny lepsze, ale nie na tyle lepsze, żebyśmy z nimi nie mogli powalczyć i przy odrobinie szczęścia uzyskać dobry wynik.

Portugalia ma bardzo wyrównaną grupę z niewygodnymi skandynawskimi zespołami i do tego taki nieobliczalny Cypr. Jednak z trudniejszych grup dla takiego zespołu jak Portugalia. Zepną na pewno poślady i spokojnie wyjdą z grupy.
No i zgadzam się, Portugalczycy nie lubią grać z drużynami typu Norwegia, Dania, Szwecja, Ukraina czy...Polska (przypominam ponownie el. ME 2008). To tylko świadczy o tym, że jesteśmy w stanie ich pokonać - tu podkreślam - grając w pełni swoich możliwości, jak np. w pamiętnym 2007 roku.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 10.06.2011 o godz. 22:53.
Odpowiedz cytując
hcgn
Junior Member

Od: 05.2011

Stary 10.06.2011, 22:54
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Nie żartuj.
To Ty nie żartuj.Jesteś osobą która stara się dobrze uzasadniać swoje zdanie i to na duży plus ale też masz(wg mnie)ciągoty do zbytniego hurraoptymizmu tak jeśli chodzi o naszą ligę tak jak i reprezentacje.
Do tego trochę naciągasz fakty -
3 mistrzów Niemiec(a nie v-ce) -2 rezerwowi, 3 v-mistrzowie Turcji - rezerwowi, mistrz L1 - rezerwowy, reszta w zasadzie też rezerwowi.
Jedynie Szczęsny ma w miarę mocną pozycję i Piszczek.
Ale ja nawet nie o tym - ile było takich podniet, takiego(jak się później okazywało) zakłamywania rzeczywistości?Całe mnóstwo - jeśli chodzi o reprezentacje to już pokolenie mija.Najpierw 16 lat 'czekania' a potem turnieje z dokładnie takim samym przebiegiem - mecz rozpoczęcia, mecz o wszystko, mecz o honor - gdzie w każdym z tych turniejów, mógłbyś napisać dokładnie to samo co teraz - można było wyjść z grupy, można było ograć tych czy tamtych - tyle że nigdy to się nie udało.
Wytłumacz mi dlaczego teraz ma się udać, szczególnie że przegrywamy w większości sparingów?Bo gramy u siebie?
Bez żartów - to najpewniej będzie powtórka z rozrywki czyli mecz otwarcia-o wszystko-o honor

Oczywiście jest szansa by to inaczej się potoczyło ale to jest bardzo niewielka szansa, wg mnie tak mała że nie warta by jej jakoś szczególnie bronić.
My po prostu słabo kopiemy piłkę i nawet wynalazki tego nie zmienią
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 10.06.2011, 23:19
hcgn napisał(a):Wyświetl post
To Ty nie żartuj.Jesteś osobą która stara się dobrze uzasadniać swoje zdanie i to na duży plus ale też masz(wg mnie)ciągoty do zbytniego hurraoptymizmu tak jeśli chodzi o naszą ligę tak jak i reprezentacje.
O czym Ty mówisz? Jakbyś czytał uważnie to co piszę, to byś wiedział, że uważam, że absolutnym maksem jakim możemy osiągnąć na tym turnieju jest wyjście z grupy z drugiego miejsca, czyli biorąc pod uwagę to, że:

a) Zagra przynajmniej w 91% nasza najsilniejsza jedenastka (wliczam kontuzję zawodnika innego niż Szczęsny, Piszczek, Kuba czy Lewy).

b) Smudę zastępuję fachowiec bardzo dobrej klasy międzynarodowej.

c) Zawodnicy osiągają swój najwyższy poziom w organizacji gry, drużyna jest bardzo dobrze przygotowana fizycznie do turnieju.

...co w swoich poprzednich postach uwzględniłem. Czy jest to z mojej strony nadmierny hurraoptymizm?

Do tego trochę naciągasz fakty -
3 mistrzów Niemiec(a nie v-ce) -2 rezerwowi, 3 v-mistrzowie Turcji - rezerwowi, mistrz L1 - rezerwowy, reszta w zasadzie też rezerwowi.
Jak to mówią, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:

- rezerwowy Lewandowski był drugim strzelcem swojej drużyny, w debiutanckim sezonie, po przeskoku ze słabej ligi do najlepszego niemieckiego klubu.

- rezerwowego Błaszczykowskiego nękały cały sezon drobne kontuzje, a i tak skończył sezon ze swoim dotychczas prawie najlepszym wynikiem punktowym w jego historii występów w Dortmundzie. Łącznie połowę sezonu grał w pierwszym składzie. Szału nie było, ale swoją cegiełkę do mistrzostwa dorzucił, szczególnie golem w 90 minucie w absolutnie kluczowym meczu, który to odwrócił złą kartę Dortmundu.

- rezerwowy Głowacki jesień zaczął w pierwszym składzie, ale doznał kontuzji, nawiasem mówiąc w wygranym meczu z późniejszym mistrzem Turcji, Głowa strzelił wtedy gola. Resztę rundy jesiennej spędził w gabinecie medycznym. Wrócił na wiosnę i zagrał w zdecydowanie większości spotkań, a para Kacar - Głowacki była uważana za najlepszą parę środkowych obrońców w całej lidze. Nawet świetny środkowy obrońca Egemen Korkmaz został przesunięty na lewą obronę, aby nie sadzać tak dobrze grającego Głowackiego na ławce.

- rezerwowy Piotr Brożek po 5 spotkaniach (przechodził wtedy aklimatyzację i nadrabianie braków w przygotowaniu do sezonu) meczem przeciwko Besiktasowi Istambuł wywalczył sobie miejsce i ponoć jest pupilkiem trenera Gunesa, posadził na ławce zawodnika kadry chorwackiej Hrvoje Cale. Potem aż do momentu kontuzji grał w pierwszym składzie i rozegrał łącznie w 6 spotkaniach, w których Trabzonspor stracił...2 gole.

Mimo że był przez dłuższy czas bez rytmu treningowego, Gunes wystawił go w pierwszym składzie na ostatni mecz sezonu (kiedy to mieli jeszcze realne szanse na mistrzostwo), a w Trabzonsporze są tak niezadowoleni z rezerwowych Polaków, że chcą sobie kupić czwartego Mierzejewskiego

- rezerwowy Paweł Brożek miał wyjątkowo ciężkie zadanie, bo na jego pozycji grał zawodnik-legenda z ostatnich lat Trabzonsporu, stąd Paweł grzał ławkę. Aklimatyzacja trwała u niego dłużej, ale w ostatnich 4 spotkaniach był już zawodnikiem pierwszego składu i strzelił w nich dwa gole. Teraz wspomniany Umut Bulut odszedł do Touluse i Paweł jest szykowany na pierwszego napastnika na eliminacje LM, oczywiście kogoś dokupią jeszcze, ale tam jest taka zasada, że zawodnicy pierwsze pół roku mają na aklimatyzację, a potem są wprowadzani do pierwszego składu. Ma to związek z ich problemami natury powiedzmy wychowawczej z zagranicznymi zawodnikami. I teraz prawdopodobnie Paweł dostanie szansę, a jak nie da rady, to zimą wejdzie do ataku zawodnik kupiony w letnim okienku.

- rezerwowy Obraniak...tutaj ciężko mi polemizować, nawet biorąc pod uwagę fakt, że grał we wszystkich spotkaniach LE i zdobył bramkę na wagę Pucharu Francji, a w końcówce sezonu strzelił ważną dla Lille bramkę.

Ale ja nawet nie o tym - ile było takich podniet, takiego(jak się później okazywało) zakłamywania rzeczywistości?Całe mnóstwo - jeśli chodzi o reprezentacje to już pokolenie mija.Najpierw 16 lat 'czekania' a potem turnieje z dokładnie takim samym przebiegiem - mecz rozpoczęcia, mecz o wszystko, mecz o honor - gdzie w każdym z tych turniejów, mógłbyś napisać dokładnie to samo co teraz - można było wyjść z grupy, można było ograć tych czy tamtych - tyle że nigdy to się nie udało.
Wytłumacz mi dlaczego teraz ma się udać, szczególnie że przegrywamy w większości sparingów?Bo gramy u siebie?
Bez żartów - to najpewniej będzie powtórka z rozrywki czyli mecz otwarcia-o wszystko-o honor

Oczywiście jest szansa by to inaczej się potoczyło ale to jest bardzo niewielka szansa, wg mnie tak mała że nie warta by jej jakoś szczególnie bronić.
My po prostu słabo kopiemy piłkę i nawet wynalazki tego nie zmienią
Właściwie powinienem powtórzyć to, co napisałem powyżej. Czytaj dokładnie to co piszę, a zapewne już nie stwierdzisz po raz kolejny u mnie syndromu "hurraoptymizmu"
Ostatnio edytowane przez rw88 : 10.06.2011 o godz. 23:24.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 10.06.2011, 23:26
Gdybyśmy mieli drużynę drwali czy walczaków to może jakiś cień szansy byśmy mieli na powalczenie z taką Portugalią. Niestety tamto pokolenie odeszło, nie mamy już w kadrze zawodników pokroju Mariusza Lewandowskiego, a w środku pola presing na 5m stosują Dudka i Murawski. Przecież widziałem z trybun co ten drugi pacjent wyprawiał w drugiej połowie. Jeśli drugi garnitur Francji pod koniec spotkania bawił się z nimi jak z dziećmi to co zrobią CR z Nanim. To będzie rzeź niewiniątek i nie ma co się zasłaniać jakimiś statystykami ilu mamy graczy w topowych drużynach w Europie.

Ja już pisałem, że Kuszczak jest na wylocie, Kuba raczej też, Paweł Brożek nie gra, Obraniak gra ogony, Głowacki kontuzjowany wiecznie, Jeleń zmienia klub, Murawski kompletnie bez formy. No i co nam z tego Szczęsnego i Piszczka jak będą grali z 9-tką średniaków i z Panem "strzelę 1 na 10" Lewandowskim?
Ostatnio edytowane przez emj10 : 10.06.2011 o godz. 23:29.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 10.06.2011, 23:43
Przed Szczesnym, to jeszcze dluga, dluga droga...zagral dobry mecz i tylko tyle. Wiekszosci pilek nie mial prawa puscic, bo wszystko lecialo prosto w niego. Do Boruca to jeszcze bardzo wiele mu brakuje. Po drugie - raczej nie bedzie gral w przyszlym sezonie w I-szym skladzie. Wenger zaskoczylby mnie i nie tylko mnie, gdyby postawil na Wojtka.
Co do samej taktyki, to nie mozemy grac z powaznymi przeciwnikami 1 napastnikiem, bo wtedy poprostu nie potrafimy oddac celnego strzalu na bramke. Optymalne zestawienie, to 2 szybkich, przebojowych, bocznych pomocnikow wspieranych przez 2 bocznych obroncow. W srodku pomocnicy o charakterystyce raczej defensywnej, tzn. typowy def mid - Dudka/Kazmierczak/M.Lewandowski i typowy sr. pomocnik - Matuszczyk(innego nie mamy, bo Murawski jest bez formy, a w formie to daleko mu do np. Swierczewskiego). W systemie 4-4-2 nie widze miejsca dla Obraniaka i Mierzejewskiego. Mam tez powazne obawy co do tego, czy Beonisch(jesli ten w ogole wroci na boisku, a jesli wroci, to czy wywalczy sobie miejsce w skladzie) i Piszczek moga jednoczesnie wystepowac na placu, bo obaj sa dobrzy w ofensywie, ale kiedy trzeba bronic, to juz nie jest tak rozowo.
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 10.06.2011 o godz. 23:46.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 11.06.2011, 08:32
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Przed Szczesnym, to jeszcze dluga, dluga droga...zagral dobry mecz i tylko tyle. Wiekszosci pilek nie mial prawa puscic, bo wszystko lecialo prosto w niego. Do Boruca to jeszcze bardzo wiele mu brakuje. Po drugie - raczej nie bedzie gral w przyszlym sezonie w I-szym skladzie. Wenger zaskoczylby mnie i nie tylko mnie, gdyby postawil na Wojtka.
Tu nie chodzi tylko o dobry czwartkowy mecz, a o całą dobrą rundę, m.in. debiuty w Premiership na Old Trafford, i w CL przeciwko Barcelonie. Mogę się założyć o skrzynkę piwa, że sezon w bramce zacznie Szczęsny, który został wybrany do trójki najlepszych zawodników Arsenalu w poprzednim sezonie. A Wenger dawał go mediom jako podstawowy przykład na to, że warto wyszukiwać młodych zawodników, bo można trafiać na takie perełki.

Ja osobiście bardzo, bardzo się zdziwię, znając charakterystyczną myśl szkoleniową Wengera, jak Wojtek wróci na ławkę. Tym bardziej, że popełnił dosłownie tylko jeden błąd w poprzednim sezonie, błąd który bardziej był błędem Kościelnego niż Wojtka, a zaliczył całą masę świetnych interwencji. Nawet z Newcaste, gdzie puścił 4 gole został bodajże uznany najlepszym zawodnikem w drużynie Arsenalu.

Co do samej taktyki, to nie mozemy grac z powaznymi przeciwnikami 1 napastnikiem, bo wtedy poprostu nie potrafimy oddac celnego strzalu na bramke. Optymalne zestawienie, to 2 szybkich, przebojowych, bocznych pomocnikow wspieranych przez 2 bocznych obroncow. W srodku pomocnicy o charakterystyce raczej defensywnej, tzn. typowy def mid - Dudka/Kazmierczak/M.Lewandowski i typowy sr. pomocnik - Matuszczyk(innego nie mamy, bo Murawski jest bez formy, a w formie to daleko mu do np. Swierczewskiego).
Tutaj się zgadzam.

W systemie 4-4-2 nie widze miejsca dla Obraniaka i Mierzejewskiego.
A tutaj się nie zgadzam, bo Mierzejewski całkiem dobrze czuje się na skrzydle, gra tam lepiej niż na środku, gdzie trochę znika z pola gry. Do meczów z Argentyną i Francją miałem go za typowego środkowego pomocnika i dziwiłem się, czemu w Polonii gra na skrzydłach, teraz zdanie zmieniłem.

Ma dobry drybling, dobre dośrodkowanie, nieszablonowość i zwinność, czyli generalnie nie brakuje mu niczego do grania na tej pozycji. Dodatkowo jest lewonożny, a innego lewonożnego pomocnika mogącego grać na skrzydle nie widzę w naszym kraju, bo Obraniak raczej lepiej sobie radzi w środku pola i nie jest typem dynamicznego szybkościowca.

Mam tez powazne obawy co do tego, czy Beonisch(jesli ten w ogole wroci na boisku, a jesli wroci, to czy wywalczy sobie miejsce w skladzie) i Piszczek moga jednoczesnie wystepowac na placu, bo obaj sa dobrzy w ofensywie, ale kiedy trzeba bronic, to juz nie jest tak rozowo.
Miałoby to sens, gdybyśmy mieli piłkarzy do dyspozycji o odwrotnych proporcjach. Tylko musieliby być to w defensywie tak dobrzy zawodnicy, jak dobrzy są Piszczek z Boenischem w ofensywie. Tak to nie ma sensu zmieniać Piszczka na Wasilewskiego, czy też Boenischa na Brożka, skoro Wasilewski w defensywie nie jest lepszy od Łukasza (patrz przykładowo pojedynki Piszczka z Robbenem czy Ribery'im w meczu przeciwko Bayernowi), a Piotr od Sebastiana.

Ale podejrzewam, że jeśli Brożek rozegra pełny sezon w Trabzonsporze, to to on będzie lewym defensorem na E2012. Niemniej jednak jeśli decydujemy się, jak mówisz, na grę skrzydłami (co ma oczywisty sens bo skrzydła mamy najsilniejsze), to nie możemy się pozbawiać atutów w postaci ofensywnej gry bocznych obrońców, bo to boczni obrońcy właśnie w grze na skrzydłach dają element zaskoczenia rywala, tak jak np. Piszczek z Argentyną. A ewentualne luki na bokach powinni łatać Dudka z Matuszczykiem, ewentualnie boczni pomocnicy.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 11.06.2011 o godz. 09:42.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 11.06.2011, 14:29
Portugalia za Queiroza a Portugalia za Bento to jednak dwie różne drużyny. Już się nie męczą. Teraz idą po awans i go zdobędą, z 1szego miejsca.
..
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 11.06.2011, 20:37
Rozsądny człowiek, jak widzi psią kupę, to ją ostrożnie obchodzi. A nie bierze do ręki, wącha, sprawdza smak końcem języka i pokazuje kolegom wołając: "patrzcie, psia kupa!".

Kolega CMSNero dostrzega analogię? No właśnie. Rozsądny forumowicz nie marnuje czasu na szukanie bzdur wypisywanych przez trolla, nie cytuje ich na forum, tylko dopisuje delikwenta do listy ignorowanych i informuje admina o tym co się dzieje.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 14.06.2011, 17:40
Reprezentacja Polski w listopadzie i październiku tego roku, być może zagra z mistrzami świata z 2006 roku - Włochami oraz zdobywcami Pucharu Narodów Afryki z 2006, 2008 i 2010 roku - Egiptem.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 24.06.2011, 14:18
Otrzymaliście jakieś potwierdzenie wpłaty z bilety na EURO ?
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 24.06.2011, 14:35
Nie. Ja nie otrzymałem.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 28.06.2011, 08:49
A jest do nich jakiś kontakt, bo nie moge sie doszukać ?
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 05.07.2011, 13:04
Eugen Polański chce grac dla Polski
http://sport.wp.pl/kat,1728,title,Po...l?ticaid=1c9b6
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 05.07.2011, 13:17
To ten sam, który powiedział, że jak nie będzie grał w meczu z Niemcami, to będzie kibicował właśnie im? Takiego reprezentanta w kadrze to ja nie chcę.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 05.07.2011, 13:19
Polanski to świetny piłkarz (w naszych warunkach), bodaj był w trójce najlepszych w poprzednim sezonie w drużynie FSV Mainz, sportowo byłby ogromnym wzmocnieniem, ale gość już kiedyś powiedział, że nie wyobraża sobie gry dla Polski, skoro tyle lat mieszkał w Niemczech, grał dla niemieckich reprezentacji itd. I to było uczciwe postawienie sprawy.

I jak mówi teraz, że chce grać dla Polski, ale w meczu Polska - Niemcy kibicowałby tym drugim, to o czym my mówimy...Niech się gośc nie kompromituje nawet. Z tym że znając Smudę i te jego piękne słomiane ideały będzie mu to wisieć czy Polanski czuje się Polakiem, czy też nie, wynik jest najważniejszy, dla niego nawet wart poświęcenia poszanowania naszych barw narodowych...
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Stary 05.07.2011, 14:19
Jezeli ten czlowiek - Polanski zagra w naszej kadrze narodowej, to Smuda jest dla mnie smieciem. Gosc, ktory przez lata mowi o milosci do Niemiec i wyraza sie z pogarda o Polsce ma reprezentowac nasz kraj? Dyzma puknij sie w glowe, albo w koncu ktos inny Ciebie puknie. Franciszek straci resztki godnosci jakie posiada, bo lamie wszelkie zasady(co mowil o KORUPCJI? A co potem? Powoluje szmaciarzy, ktorzy brali udzial w tym hanbiacym procederze). Nawet nie chce mi sie pisac na ten temat, boze, ale to narod wybral tego "geniusza"...
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 05.07.2011, 15:56
a jak człowiek pisał kilka(naście) miesięcy temu że jakieś popaprańce z koniecpzpn robią tą akcję żeby tylko się wypromować to dla wielu był szok że można tak źle pisać o ludziach którzy krytykują tą instytucję. przecież to po części oni przyczynili się do powołania smudy. ale wtedy były zachwyty jaki to wspaniały trener, ile on nie osiągnął. osoby które pamiętały go z pracy w Wiśle doskonale wiedziały co to za gagatek. dlaczego o tym? bo o ile dobrze pamiętam jeden z założycieli tej pseudoakcji mieszkał sobie w Niemczech i powiedział że polska piłka go nie interesuje. to jak tacy geniusze zabrali głos w jakże ważnym powołaniu to teraz się nie dziwmy że do kadry ma trafić Arboleda (który z Polską ma tyle wspólnego co Obama) jakiś Francuz, Brazylijczyk Nigeryjczyk.

ale oczywiście dla części z was jak ktoś elegancko gra to go do kadry!!

Holandia
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...28ebcda07.html

Francja
http://www.fifa.com/mm/photo/tournam...4_full-lnd.jpg
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 05.07.2011, 16:30
Holandia i Francje....no naprawde zajebiste przykłady.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 05.07.2011, 16:36
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Holandia i Francje....no naprawde zajebiste przykłady.
Adekwatne do tego:

Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 05.07.2011, 16:43
gdzie leży ta adekwatność bo nie rozumiem.
To że ktoś jest czarny to musi być z Afryki ?
Nie kumam tez po co wkleiłes RPA ? Co ma to dać do zrozumienia.
Prosze o wytłumaczenie i przełożenie jak to sie ma do sytuacji Polski.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Hanys
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 05.07.2011, 17:12
Co do samej taktyki, to nie mozemy grac z powaznymi przeciwnikami 1 napastnikiem, bo wtedy poprostu nie potrafimy oddac celnego strzalu na bramke. Optymalne zestawienie, to 2 szybkich, przebojowych, bocznych pomocnikow wspieranych przez 2 bocznych obroncow. W srodku pomocnicy o charakterystyce raczej defensywnej, tzn. typowy def mid - Dudka/Kazmierczak/M.Lewandowski i typowy sr. pomocnik - Matuszczyk(innego nie mamy, bo Murawski jest bez formy, a w formie to daleko mu do np. Swierczewskiego). W systemie 4-4-2 nie widze miejsca dla Obraniaka i Mierzejewskiego. Mam tez powazne obawy co do tego, czy Beonisch(jesli ten w ogole wroci na boisku, a jesli wroci, to czy wywalczy sobie miejsce w skladzie) i Piszczek moga jednoczesnie wystepowac na placu, bo obaj sa dobrzy w ofensywie, ale kiedy trzeba bronic, to juz nie jest tak rozowo.
Skończcie już z tym Kazimierczakiem - przecięz to jest jakiś drwal dobry jedynie na Polonię Bytom...
Murawski bez formy - w ogóle po co taki stary dziadek w kadrze? Wywaliłbym go pierwszego - w jego miejsce Matuszczyk.
M. Lewandowski też się już wypalił i nie ma co stawiać na kogoś przed emeryturą.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów