The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.12.2010, 14:56
Pamiętam tylko jeden sezon w którym to bramkarz nam ratował dupe. Golkiperem tym był pewien Judasz z Rumunii, a sezon skończył się klapą.

Chciałbym sprawdzic jak w polskiej wodzie poradzi sobie Stan Valckx.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 04.12.2010, 15:15
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Pamiętam tylko jeden sezon w którym to bramkarz nam ratował dupe. Golkiperem tym był pewien Judasz z Rumunii, a sezon skończył się klapą.
Zapowiadała się powtórka z Koroną i Jagą w roli BOT-u i Zagłębia, ale mieliśmy niesamowicie dużo szczęścia. Tabela jest jednak tak płaska, że to drugie miejsce naprawdę nic nie znaczy.

To co rzuca się w oczy, to tragiczna forma faworytów: spowodowana wyprzedażą i sprowadzeniem marnych kopaczy ( Wisła ), spowodowana sprowadzeniem Skorży ( Legia ), kompletnym olewactwem piłkarzy ( Amica ) lub tez niepoczytalnością właściciela ( wiadomo ).

Przeczytałem wcześniejsze oceny i z większością się zgadzam, z wyjątkiem Bunozy i Boukhariego może. Z obrońcami klasy pierwszego to my możemy jedynie zadomowić się w środku tabeli, drugi zaś - jeżeli mocno przepracuje okres przygotowawczy - może być naprawdę mocnym punktem zespołu.
Swoją drogą to fascynujące, że zatrudniamy niby profesjonalnych piłkarzy zarabiających olbrzymie kwoty, a tu i on, i Żurawski, i Chavez przyjeżdżają niesamowicie zapuszczeni. Jeden to na sportowca nawet za bardzo nie wyglądał, drugi do gry nie nadawał się do końca rundy, ostatni na dobrą sprawę zaczął grać pod jej koniec. Przecież badamy piłkarzy przed podpisaniem kontraktów, widać jednak że braliśmy ich jak leci...

Potrzeba naprawdę solidnych wzmocnień, albo na koniec rundy znów będzie płacz. W którymś momencie konkurenci przestana nam dawać prezenty.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
szczepanwislak
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 04.12.2010, 15:25
No i po środkowej części sezonu znów nadzieję na mistrzostwo wróciły , ale czy zdołamy je wywalczyć To było by dopiero coś , niezwykły wyczyn , niesamowity sukces i jakaś rekompensata za poprzedni sezon ! Znów dowiedlibyśmy , że od kilkunastu lat jesteśmy najlepszym zespołem w Polsce ! I ta wspaniała potem feta na rynku.. ach to są piękne niezapomniane chwile radości i satysfakcji. Lecz niestety mam wrażenie , że nie zdołamy wywalczyć upragnionego celu , z obecną obroną jakoś tego nie widzę , a i wątpię w naprawdę dobre transfery zimą..
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''

Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 04.12.2010, 15:42
Nic nowego nie powiem, lepsze miejsce niż gra

Na +

- Baty jakie zebrała Legia - 4-0 to nasze najwyższe zwycięstwo od kilkudziesięciu lat. Zawsze zostanie w statystykach
- Ostatnie mecze bez straconej bramki. Obrona wyraźnie się poprawiła
- Indywidualnie najlepsi byli - Pawełek, Brożek, Małecki, Kirm, Paljić, Sobolewski - oni ciągli grę

Na -

- Kolejna kompromitacja w pucharach
- Kolejne baty od Lecha
- Indywidualnie rozczarowali - Jovanić, Żurawski, Rios, Branco, Łobodziński

Miejsce 2 i 3 punkty straty do ataku na MP nie jest złe. Pytanie tylko czy Cupiał da trochę kasy na wzmocnienia a Holendrzy ją dobrze wydadzą? Jeśli tak może być nieźle. Inaczej cudów nie należy się spodziewać.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 04.12.2010, 15:43
nie no jasne, zapomnialem.
Chobysmy byli na 10 miejscu

4-0 z Legią NIE ZAPOMNE !
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
masterlag
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 04.12.2010, 16:47
No tak, wynik po rundzie jesiennej lepszy od gry. Wisła nie ma stylu, kopanina jak na innych stadionach, choć czasem są przebłyski. Jakimś cudem ostatnie mecze skończyliśmy na zero z tyłu, co nie znaczy, że choćby jeden naprawdę silny, porządny środkowy obrońca no wręcz musi być sprowadzony (taki Głowacki). Miałam nadzieję, że taką rolę będzie pełni Chavez, ale się sporo przeliczyłam.
Tak, ten brak stylu. Cóż, jeśli będą wyniki to niewiele mnie obchodzi to jak gramy. Wszyscy dookoła narzekają na Białą Gwiazdę, ale spójrzmy- czy Legia ma styl? Tak, gorszy od nas. A ten wspaniały Lech? Nie dość, że gdzie w dole to gra na równi z Arką. Jeśli mam być szczera, to ta chwalona niebywale Jagiellonia też nie wybiega specjalnie poza margines. Także temu stylowi dajmy spokój.

Na plus po jesieni IMHO:
1. Mariusz Pawełek. Jak gdzieś przeczytałam komentarz- przybył mu jakiś lepszy konkurent zza granicy, Kurto też się wydaje naciskać, w końcu nie ma Kazimierskiego ani Łaciaka jako trenera bramkarzy, tylko Kurdziela. Ja do tego ostatniego nie jestem przekonana, ale ja nie musze być. Ważne by Mario "rósł w siłę" Mam nadzieję, że nie spinał pośladków tak tylko dlatego, że mu się kontrakt kończył.
2. Co prawda dość powolna, ale jednak odbudowa Pawła Brożka. Teraz chuchać, dmuchać żeby kontuzji nie było w przerwie i może się rozpędzi.
3. Drugie miejsce na półmetku. Nie wyglądało to ciekawie, ale jednak jest. I ja to doceniam.
4. Wygrane derby.
5. Pokazanie Legii miejsca w szeregu: za nami!
6. Przebłyski sporego talentu Patryka Małeckiego oraz odbudowa Kirma (choć jak dla mnie to co dziennie musi poprawiać te swoje głównie anemiczne strzały i dośrodkowania). No i Cezary Wilk.
7. Jakby więcej walki i ambicji o.O
8. Powrót do domu: R22!!

Na minus:
1. Rozczarowanie transferami: Riosa, Milana, Gordana, Chaveza. Po Branco, Żurawskim czy Boukharim się wiele nie spodziewałam, dlatego nie są dla mnie jakimś wielkim rozczarowaniem. Pan Maciej tylko mnie wyjątkowo denerwuje
2. Klęska w pucharach europejskich. Estończycy, Azerowie... Kto następny?!
3. Mecz z Lechem w Poznaniu.
4. Brak stylu. Ale nie przywiązuję do tego zbyt wielkiej wagi, jak już mówiłam. Choć mam nadzieję, że zimą trener Maaskant poprawi co nieco.
5. Wahania formy Małego. Dziś dobrze- za tydzień źle, potem znów dobrze i za kolejny tydzień źle. No i oby się bardziej ze swoimi kolegami z klubu dogadywał. Wszystkimi.

To chyba tyle. Fajnie by było pozbyć się np. Łobo- nam już wydaje się być zbędny więc w rozliczeniu za kogoś można by go opchnąć (np. za Sobotę). Pewne nadzieje wiążę oczywiście z zimowym okienkiem transferowym. Mam nadzieję na jakichś Polaków, ale grunt to jakość graczy.

Zimę w miarę spokojnie, jako kibice, możemy przebyć. Do zobaczenia w lutym na R22, jeśli chodzi o piłkę nożną!
Krakowska Wiślaczka!
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 04.12.2010, 17:45
masterlag napisał(a):Wyświetl post

Na minus:
1. Rozczarowanie transferami: Riosa, Milana, Gordana, Chaveza.
Chaveza?
Przecież to w ostatnim czasie jeden z najlepiej grających piłkarzy w drużynie...
Obejrzyj sobie ostanie mecze Wisły z Zagłębiem, Polonią, Legią i zobaczysz ile miał interwencji...
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 04.12.2010, 18:07
Titto napisał(a):Wyświetl post
Chaveza?
Przecież to w ostatnim czasie jeden z najlepiej grających piłkarzy w drużynie...
Obejrzyj sobie ostanie mecze Wisły z Zagłębiem, Polonią, Legią i zobaczysz ile miał interwencji...
nie odbieraj komus prawa do bycia kimś rozczarowanym , wolnoś słowa Panie

mnie mógł rozczarować Paweł Brożek , bo liczyłem że strzeli we wszystkich rozgrywakch 15-20 bramek , a nie 10

Ja czułem się rozczarowany Chavezem do meczu z Lechem , potem jego gra mnie satysfakcjonowała
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 05.12.2010, 05:05
lucas1906 napisał(a):Wyświetl post
... Porażki z Bełchatowem, Górnikiem, Lechem czy remisy ze Śląskiem i Koroną bolały i bolą ...
Zastanawiam się czy Twój ból będzie choć trochę mniejszy gdy dowiesz się że z Bełchatowem jednak nie przegraliśmy ...

A tak ogólnie to nie będę oryginalny: miejsce lepsze niż gra. Optymistyczne jest to że końcem rundy widać ewidentny progres (na pewno jeśli chodzi o ilość zdobywanych punktów). Niepokojąca jest długa przerwa zafundowana piłkarzom przez RM w zimie. Póki co RM nie dał (moim zdaniem) podstaw aby wątpić w jego umiejętności trenerskie ale z drugiej strony jeszcze chyba nie miał okazji pracować z zespołem który miałby tak długą zimową przerwę w rozgrykach.Miejmy nadzieję że wie co robi.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.12.2010 o godz. 05:15.
Odpowiedz cytując
farben
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 06.12.2010, 14:56
Jesień Wisły: pół roku upadków i wzlotów

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...otow,id,t.html
Odpowiedz cytując
zajacek
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 06.12.2010, 15:29
W porównaniu do tego, jak rozpoczynała się runda - jak wyglądała Wisła w pucharach na tle pastuchów - miejsce na końcu rundy jest niespodzianką. Bardzo miłą, choć niezbyt zasłużoną niespodzianką

Dla mnie plusy :
+++ opcja holenderska - nieśmiała zapowiedź koniecznej rewolucji w sposobie zarządzania klubem
++ osobny plus dla Maaskanta (drugii na kredyt), ale gość ma pojęcie o nowoczesnym 4-3-3, choć wykonawców nieco mu brakuje
++ za miejsce w tabeli
+ za transfer Wilka
+ za transfer Paljica
+ za nowe porządki w szatni - wygląda na to, że w drużynie znowu rządzi trener, a nie Grupa Trzymająca Władzę
+ za Legię
+ za Cracovię
+ mały plusik dla Małego - widzę zalążki procesu "ogarniania się"

minusy :
--- za puchary
- ogólnie za transfery (tylko jeden minus, bo stoję na stanowisku, że nagła wymiana stoperów to zjawisko z kategorii "siła wyższa")
- minus osobny za transfer Boukhariego i Branco - sprowadzani w trybie "emergency" - gołym okiem widać, że nie nadają się do gry bez okresu przygotowawczego (mam nadzieję, że przynajmniej ten pierwszy zamieni wiosną minusa w duży plus)
- dla Garguły i Jirsaka - żaden z nich, obawiam się nie jest w stanie zrealizować zadań w taktyce Maaskanta
- za Lecha (a w szczególności za pierwszą, fatalną, najgorszą w rundzie połowę)
- za nieprzejrzyste, pasywne stanowisko władz Klubu wobec problemu stadionu

Gwoli uzupełnienia:
+ taki pucharowy plusik - Levadia NIE została mistrzem kraju (Karabach i Dinamo Tbilisi też cienko, więc mamy szeroką aleję do fazy grupowej, he, he)
Ostatnio edytowane przez zajacek : 06.12.2010 o godz. 21:48.
Odpowiedz cytując
cuul
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 06.12.2010, 15:55
Transfery wg mnie na dziś na minus to Milan (spora kwota - mam nadzieje że nie wywalona w błoto) i Branco (ponoć jeden z lepszych imprezowiczów - co chyba przeniosło się na jego miejsce w wyjściowym składzie). Co do reszty wzmocnień - każdy miał lepsze i gorsze mecze. Rios miał dobry początek, ale z czasem coraz gorzej (na Widzewie czy w Białymstoku najlepszy piłkarz u nas). Zobaczymy co będzie, jak strzeli wreszcie bramkę, bo to chyba w tym momencie najwiekszy jego problem a umiejętności napewno ma. Chavez znów odwrotnie. Pierwszy mecz mu nie wyszedł (z Bełchatowem wg. mnie to On bramkę zawalił), ale czym dalej w las tym lepiej. Podobnie z Bunozą i Erikiem. Boukhari - początek obiecujący ale widać że z czasem coś się zacięło. Czarek Wilk - wg. mnie najlepszy transfer, co cieszy dodatkowo, bo ma kto wreszcie przejąś schedę po Radku. Nie rozumiem co poniektórzy chcą od Żurawia. Wygrał mecz z Widzewem w PP. Stara sie, a i sytuacja w szatni nie była mu obojętna. Paljić na dobrym poziomie całą rundę, ale nie wiem czy to wystarczy w dalszej perspektywie na puchary etc. Maaskant - widać potrzebował trochę czasu żeby poznać drużynę. Martwi mnie trochę jego nos do transferów (Branco i Boukhari jakoś nie powalają), ale cieszy znów to, że jest elastyczny i nie upiera się przy swoim - daje szanse innym. Cieszy wysoka forma Pawełka i wreszcie Kirm pokazuje na co go stać. Co do Małego. Widać, że złapał też formę pod koniec sezonu. Denerwuje mnie natomiast u Niego to ciągłe cholowanie piłki (a że umie grać klepę pokazał nie raz vide mecz w Lubinie w tamtym roku) i to jak sie odnosi do starszych kolegów z drużyny. U radka widać już, że nie ma 20 lat, ale nadrabia z nawiązką wszystko ambicją i wolą waki. Na koniec bardzo cieszy powrót do gry Garguły. Niewielu to zauważyło, ale nareszcie mamy gracza, który potrafi rozegrać piłkę w środku pola.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki" - H. Reyman
Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 06.12.2010, 19:11
Mamy kogos kto umie rozgrywac w srodku pola a nasz styl gry wcale nie rozni się od tego jakim gramy bez tego swietnego rozgrywajacego Garguły, zawsze jest to samo.

Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 06.12.2010, 23:28
W takim razie ten ktoś nie umie rozgrywać
..
Odpowiedz cytując
krzywy
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 06.12.2010, 23:52
drugie miejsce to dla mnie szok!! Nasz wielki sukces. Po amice marzyłem o stracie 8-10 pkt do lidera a tu taka niespodzianka. Trzeba to szczęście wykorzystać i pójść za ciosem!!! Zazwyczaj przebudowa zespołu wiąże się degrengoladą sportową ale u Nas to przebiega bardzo płynnie i znowu możemy się cieszyć obecnością prawie na samej szpicy tabeli.Mimo, że do Naszego trenera nie jestem zbyt przekonany widać jąkąś myśl w jego poczynaniach trzymajmy kciuki!!!!!!
od kołyski, aż po grób zawsze ukochany klub WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
cuul
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 07.12.2010, 11:03
HEDu napisał(a):Wyświetl post
Mamy kogos kto umie rozgrywac w srodku pola a nasz styl gry wcale nie rozni się od tego jakim gramy bez tego swietnego rozgrywajacego Garguły, zawsze jest to samo.
Ja jednak dostrzegam różnicę. Piłka chodzi szybciej w środku pola, co było widoczne np. na Polonii, gdy strzeliliśmy bramkę. Ja do Tomka nic nie mam (grał pod koniec rundy bardzo dobrze), ale jednak Łukasz to wg mnie wyższy poziom umiejętności piłkarskich, w szczególności chodzi mi o kreowanie gry.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki" - H. Reyman
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 07.12.2010, 11:48
To może i ja podzielę się swoimi spostrzeżeniami na temat minionej rundy.

Najpierw minusy:
- na pewno jest nim początek sezonu
- słabe przygotowanie dzięki "zasługom" Kasperczaka
- Łobodziński, ale to chyba żadna nowość
- Boukhari , co prawda miał miesiąc w plecy z przygotowaniami i nie grał dobrze to jednak z Cracovią znalazł się w odpowiedni miejscu w odpowiednim czasie i dał nam 3 pkt.
- Tutaj dałby jeszcze dwa mecze: Karabach-Wisła [3:2] oraz Ruch-Wisła [2:0]

Teraz plusy:
- pomimo totalnej destrukcji linii obrony można by rzec, że nadspodziewanie szybko się to skrystalizowało. Ja sądziłem, że co najmniej rok to zajmie
- miejsce w tabeli, graliśmy kichę, ale inni zadanie nam ułatwiali. Przyznam, że więcej niż miejsca 4-6 na zakończenie rundy po prezentowanej grze uznałbym za sukces.
- widać, że trener powoli dociera do zawodników[ jednak z jego końcową oceną trzeba do czerwca poczekać ]
- Mecz z Legią, takiej walki od bardzo dawna nie widziałem u zawodników Wisły
- Wilk chyba nasz najlepszy transfer w lecie
- Chavez godny zastępca Clebera i Bunoza, który może stać się drugim Głowacki, ale musi jeszcze dużo potrenować
- Pajlić jak na gościa, który nigdy tam nie grał radził siebie w miarę dobrze
- Pawełek i to głównie za ostatnie 2 miesiące

Można z optymizmem patrzeć w przyszłość, ale transfery 2-3 dobrych zawodników to minimum
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 07.12.2010, 12:10
To może ja dam swoje minusy:
- Zdzisław Kapka, którego skautnigu dyplomatycznie rzecz biorąc nie pojmuje
- brak piłkarzy przed sezonem i sprowadzanie na szybko dużej ilości nowych
- Łobodziński
- początek sezonu - np. mecz z Ruchem

Plusy:
- Robert Maaskant i profesjonalizacja zawodu piłkarza w Wiśle
- Nourdin Boukhari, bo buduje atmosferę w drużynie
- nasza gra - jest zupełnie inna niż przed Maciejem Skorżą - naprawdę nie jest to aż taka kicha jak niektórzy sobie myślą, w niektórych meczach potrafiliśmy wymienić na połowie rywali często nawet do 10-12 podań, a nie 3-4 i strzał
- Chavez
- Bunoza - dla mnie ten gość jest niezły, podoba mi się jego przerywanie akcji na połowie rywala - jest odważny i to się ceni
- Cikos - co niektórzy spisywali go na straty, a on jednak ciężko pracuje i zaczyna dawać efekty - jeszcze poprawi się w obronie i będzie super prawym obrońcą
- Kirm za jego odrodzenie się, bo w krótkim okresie strzelił tyle bramek i tyle asyst co pewnie przez cały poprzedni rok

No i ja czekam na 2-3 solidne transfery, ale dla mnie to optimum a wręcz maksimum - niech budują drużynę z głową, a nie sprowadzają mnóstwo niepotrzebnych piłkarzy.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów